BUDAK PUN ADA MARUAH

30.12.11 Suria Lekatlekit 15 Comments

Walaupun budak tetap ada hati tetap ada perasaan tetap ada roh & jasad. Bezanya perasaan hati cuma kematangan. Jangan ingat budak2 yang belum akil baligh & tak matang tak reti rasa apa yang kita rasa.. Dorang jugak rasa cuma rasa dorang kurang garam sikit je dari kita tapi tetap ada rasanya.

Kita sebagai orang dewasa (tak kira abang, kakak atau mak bapak kepada budak2) kena lebih prihatin pasal ni. Kenapa pulak tiba sang lekit cakap pasal maruah seorang budak ni?? Alkisahnya..

Carian Google
Tiba2 je teringat satu peristiwa yang jadi masa bulan puasa lepas (sebelum lala lahir). Time tu orang dah mula shopping raya tapi sang lekit time tu mash bershopping barang2 lala. Peristiwa ni tak silap kat Pasaraya maiden, Subang. Ada sekeluarga kecil. Mak Ayah dan 2 orang anak. Yang besar maybe 7 @ 8 tahun kot.. Yang kecik rasanya bawah setahun sebab masih di dukung. Biasa la budak2.. Yang si Ayah dengan mak ni sibuk pilih baju melayu kat si anak tiba2 sang lekit nampak bapak dia lempang dia. Kuat jugak.(tak pasti lak kenapa, mungkin nakal kot) Budak tu senyap jer. Mungkin sakit & rasanya lebih malu dari sakit kot.

Kes yang kedua.. Kes jiran tetangga. Sang Lekit tak sengaja ternampak budak2 main kat koridor rumah. Sang Lekit jenguk sebab bising sangat. Tiba2 bapak salah sorang budak tu keluar dengan hanger terus libas anak dia depan kawan2 yang lain. Sama macam kes pertama budak tu terus terdiam lepas tu masuk rumah. Dalam rumah dia kena rotan ke tidak tak tahu la.

Sang Lekit mula terfikir perasaan budak2 tu. Sakit memang la sakit tapi sakit hati & malu rasanya lebih sakit kena pukul dengan bapak dorang tu. Macam kes yang pertama walau dekat shopping complex.. orang2 yang nampak bukan kenal dia pun tapi sebagai seorang kanak2 yang dah pandai merasa.. mesti ada perasaan malu. Kes kedua lagi lah malu. Depan kawan2 pulak. Esok hari nak mengadap lagi. Mungkin dia akan terkilan dengan perbuatan bapak dia yang pukul dia depan orang. Walau marah dia tak lama tapi fahamilah wahai orang dewasa.. mereka juga ada maruah. Nak marah ke pukul ke boleh tak buat dalam rumah sendiri dimana takde orang asing yang tengok. Nak mengajar pun biarlah kena gaya.. ye dak??

Benda ni jadi pengajaran pada sang lekit yang jugak seorang mummy. Moga sang lekit boleh mengawal perasaan marah supaya tak memalukan anak sendiri di depan orang. Moga sang lekit sentiasa ingat.. 'Budak2 pun ada maruah' yang perlu kita jaga.

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA MENGIRA BERAT BAYI YANG IDEAL

27.12.11 Suria Lekatlekit 16 Comments

Entri kali ni bertemakan mak2 sikit. Almaklum la dah jadi mak orang. Lagi2 baru pertama kali jadi mak ni maka banyak benda la sang lekit tak tahu. Dan memang di akui sang lekit sekarang rajin bertanya pada cikgu google. Bila tengok baby orang lain gebu2.. debab2.. montel2.. chubby2.. bambam2 belaka.. tengok lala alahai anak mummy. kecik molek je. Baby yang lagi muda dari lala pun lagi besar dari dia mula la hati mummy gundah gulana. Walaupun dalam buku pink lala, last check up haritu takde misi tulis apa2 masalah. Semuanya ok jer..

Lala bercomot comotan di rumah
Jadi untuk memuaskan hati sang mummy maka sang lekit pun tanya la cikgu google & terjumpa satu blog yang penulisnya seorang jururawat terlatih yang mempunyai 10 tahun pengalaman dalam wad bersalin ni. Info yang ada kat blog dia sangat berguna bagi sang lekit & sang lekit bermurah hati nak share dengan semua ibu2 & bakal ibu yang baca kat blog melekit ni.

Macam sang lekit risau lala kecik & nak jugak lala montel2 macam baby lain tapi jangan anggap bayi yang montel2 ni adalah bayi yang sihat. Boleh jadi dia obesiti & berisiko mendapat masalah kesihatan. Cara mengukur berat badan yang ideal adalah macam ni..

Berat bayi yang normal sewaktu lahir adalah 2.5 kilogram ke atas. Jika kurang dari angka itu, bermakna bayi lahir dengan berat tubuh yang kurang. Kenaikan berat tubuh bayi yang normal dan sihat boleh dilihat dalam 3 bulan pertama. Pada usia 1 hingga 3 bulan, kenaikan berat tubuh yang normal adalah antara 150 - 250 gram seminggu. Pada usia 4 - 6 bulan pula, kenaikan berat badannya haruslah antara 350 - 450 gram sebulan. Pada usia antara 10 hingga 12 bulan pula, berat badan si kecil sebaiknya bertambah antara 250 - 350 gram sebulan.Antara 1 hingga 6 bulan, pertambahan berat tubuh bayi biasanya berlaku dengan cepat. Apabila masuk usia 6 bulan ke atas, pertambahannya akan mula perlahan. Salah satu faktornya kerana bayi sudah mulai aktif bergerak. (INFO sepenuhnya boleh clik DISINI )

Jadi para2 ibu yang ada baby tu apakata cuba kira berat badan baby korang. Ideal ke tak?? terlebih ke terkurang?? Apa yang seorang ibu bapa harapkan selain melihat permata hatinya membesar dengan sihat,, riang & tak lupa juga 'membesar bagai juara' kan?? Jadi tips2 & info2 macam ni sang lekit rasa memang amat berguna pada semua ibu2.

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA KOMPLEN NAMA ANAK MURID PANJANG

25.12.11 Suria Lekatlekit 18 Comments

Orang kata tak suka tak semestinya benci. Tak suka tak semestinya asyik pandang buruk jer walau ada yang baik juga dalam dirinya. Orang kata walau selalu tak sama pendapat tak semestinya takde satu pun perkara yang ada persamaan pandangan. Macam tu la sang lekit umpamakan sang lekit VS cikgu shida ni.

Kali ni sang lekit setuju dengan cikgu shida. Apa yang cikgu shida cakap kat status FB dia yang satu ni memang betul. Sebagai cikgu memang tu salah satu masalah jugak. Nama anak murid berjela jela panjangnya.

 Kesian cikgu shida nak menaip nama anak murid yang panjang2. agaknya sorang anak murid berapa minit nak menaip yer..

Nama panjang berkajang ni yang sang lekit perasan mula popular tahun 90an. Kalau boleh satu keturunan tu dia nak berkait kait nama tu dalam nama anak dia. Sudahnya panggilnya gegurl @ boboy saja. Tapi dalam surat beranak sampai tak cukup ruangan nak tulis. Tu baru surat beranak tak lagi borang2 lain. Orang kata sampai tak cukup kotak la nak isi huruf2 nama anak dia tu.

Bukan saja takde manafaatnya nama panjang2 ni.. juga menyusahkan orang lain contoh macam cikgu. Nak isi itu ni untuk anak murid.. bila dalam kelas nak menyebutnya panjang lebar. Maunya bersimpul lidah. Ada tu nama ala2 mat saleh gabungan melayu. Keju + Belacan punya nama. Orang tua2 nak sebut pun bunyi lain macam dah. kan??

Biarlah nama tu ringkas.. mudah di sebut & ada makna yang baik. Senang nak panggil kan?? Dah tu jika makna dia baik.. hari2 kita panggil nama dia, seolah2 mendoakan kebaikkan untuk dia juga hari2. Nama panjang2 ni banyak keburukkan dia.. walau gabungan nama dari makna yang baik2.. tapi boleh jadi takde makna atau makna jadi sebaliknya bila panggilan tu di pendekkan. Tu memang ada terjadi. Jadi pada bakal2 ibu tu.. pilih la nama yang sedap di panggil, baik maknya supaya tak menyusahkan orang lain 1 hari nanti. Yang dah terlajak bagi nama tu takpe la.. mungkin masa tu terikut2 dengan trend karang nama anak berkajang2 kan.

P/S : entri ni sekadar pandangan peribadi tak berniat nak menyindir atau menyakitkan hati mana2 pihak. Kalau ada yang terasa sang lekit minta maaf yer..

P/S II : Shahila yang nama pendek pun di pendekkan lagi jadi lala..(Sebenarnya Acu yang mula panggil cik lala masa sang lekit dalam pantang. Acu adik bongsu sang lekit). Di sebabkan Acu.. mak2 sedara dia yang lain (sebelah sang lekit) kebanyakkan panggil lala.

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA KOMEN BLOG MELEKIT

23.12.11 Suria Lekatlekit 20 Comments

Akhirnya cikgu shida sudi juga mencemar duli menyinggah ke blog melekat lekit ni & meninggalkan komen. Tapi dalam banyak2 entri yang sang lekit tulis mendedahkan perangai & kenyataan cikgu shida ni kenapa entri yang satu tu je menjadi pilihan cikgu shida untuk di komen?

Mungkin entri tu saja cikgu shida ada point untuk kelihatan teraniaya kot... Yang lain2 tu susah untuk dia sangkal & tepis sebab setiap kritikkan yang sang lekit buat pada cikgu shida semua di sertakan bukti kenyataan cikgu shida sendiri. Kalau dia nak menidakkan pun tak boleh jadi entri nan satu tu je la yang dapat cikgu shida memberi komen. Entri mana?? Entri ni : PESAING CIKGU SHIDA

Retis tu komen.. hikhikhik

Susulan dari entri tu sang lekit rasa status yang di tulis cikgu shida kat FB ni ada kaitannya dengan entri di blog melekit.

Sampai gigi dah gugur pun still nak bermiming. Dahsyat tu. 
Lagi 1 cikgu shida, bonda kitorang pun dah tua cuma dorang tak sampai hati nak buat video miming & upload untuk orang lain tengok. Yelah.. dah tua katakan.. malu kat anak cucu katanya.


cikgu shida cakap dia tak marah cuma geli hati. Jadi tak kisah la kan kalau sang lekit nak kritik2 manja cikgu shida lepas ni, kan?? kan?? kan?? Cikgu shida pun tak marah peminat cikgu shida pun tak boleh marah yer.. kekekekekeke

Kan cikgu shida tak marah.. Jadi boleh la up entri pasal cikgu shida lagi. Tu pun salah satu cara cikgu shida dapat publisiti. tak gitu??

20 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KEMAAFAN TIDAK SEMUDAH MEMBUAT KESILAPAN

22.12.11 Suria Lekatlekit 12 Comments

Hari sempat layan Drama bersiri Tentang Dhia. Semalam tengok jugak tapi jadi tak tau apa cerita dah... sebab episod hari selesa tu tak tengok.. Macam biasa tengok je mana yang sempat. Yang ter skip tu halalkan je. Di pendekkan cerita pengajaran untuk hari ni yang nak sang lekit kongsi dari episod hari ni drama Tentang Dhia ni..


Semalam tengok cerita Si Melina tu dah koma.. Lepas tu sedar selepas 5 tahun. Tak tau la kenapa dia koma sebab hari selasa tak tengok tapi tak penting sangat. Jadi Episod hari ni selepas Melina sedar dari koma & ingatan dia yang mula2 hilang dah pulih.. Dia menyesal sebab dia sangat la jahat dulu (sapa yang layan cerita ni tahu la tahap kejahatan si Melina ni, tapi pada sapa yang tak tengok tak payah ambil pot sangat pasal tu yer). Dia pun pergi la berjumpa dengan orang yang pernah dia buat salah dulu. Dia jumpa dengan nenek si Azmi (bekas suami dia). Nak minta maaf tapi malangnya nenek si Azmi tak boleh maafkan si Melina ni sebabnya perbuatan si Melina ni dah menghancurkan hidup keluarga dia.

Apa yang sang lekit terfikir.. Mudah untuk orang buat silap & minta maaf tapi orang yang menerima kesan dari kesalahan kita tu mungkin susah untuk memaafkan. Orang lain mungkin senang untuk cakap.. "Dia dah menyesal, jadi maafkanlah dia." Macam kisah Tentang Dhia ni.. Melina perangkap Azmi untuk buat Azmi kawen dengan dia sekaligus menjadi pak sanggup pada anak luar nikah yang di kandungnya masa tu. Dia buat plan supaya Azmi & dia kena tangkap basah walhal dia tahu Azmi masa tu tunang Dhia & bakal bernikah tak lama lagi. Sebab terkejut tengok cucu dia atas katil dengan Melina, Atuk Azmi mati mengejut. Lepas tu Azmi kena penjara sebab di tuduh bawa dadah.. Pun sebab Melina yang letak dadah dalam beg azmi yang di sangka masa tu beg si Rafi. Sebab Azmi tertinggal beg dalam kereta Rafi. Melina marah sebab Rafi kerek dengan dia, kononnya nak kenakan si Rafi sekali terkena si Azmi.

Nenek Si Azmi terpaksa menanggung, melihat & menghadap semua yang berlaku pada keluarganya. Si Nenek tua jadi sebatang kara bila si cucu masuk penjara. Keluar penjara si cucu terpaksa ke kota untuk cari kerja sebab kat tempat sendiri orang dah tak percaya sebab dia bekas banduan. Dan tiba2 Melina datang untuk minta maaf. Mari sejenak kita berada dalam diri Nenek Azmi. Setelah apa yang berlaku, memang mustahil untuk kita maafkan. Mungkin kena ambil masa yang lama.. Sebab apa yang Melina buat memang terlalu lalu memberi kesan bukan saja pada diri Si Nenek tapi seluruh keluarganya. Sebagai manusia biasa.. selalunya selagi hati tu terluka selagi tu keikhlasan untuk memaafkan jadi terlalu berat walau mulut mampu berkata.. "Aku maafkan kau!".

Bila berlaku benda macam ni jangan mendesak seseorang tu memberi kemaafan tapi bagi la ruang & masa untuk dia.. Makin besar kesalahan tu, makin dalam la luka di hati dia maka makin lama untuk sembuh.. Nak Tak nak.. kau tunggu je la.. doa harap Tuhan lembutkan hati dia untuk maafkan kau.Kemaafan dendam yang terindah tapi bukan mudah... betul tak??

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DARI DUDUK DAH NAK BERDIRI PULAK

21.12.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Itulah keletahnya.. Kalau bulan lepas dia tak nak baring. Dia nak kita dudukkan dia. Kalau di baringkan.. dia akan cuba angkat kepala dia untuk bangun. Kalau tak di angkat & didudukkan macam dia nak mesti la meraung. Itu cerita bulan lepas..

cerita bulan ni bila dah didudukkan dia nak berdiri pula. Bila kita dudukkan dia dia cuba berpijak dengan tapak kaki & cuba angkat bontot dia untuk berdiri. Kalau kita tak bantu dia, dia akan mula meraung. Sudahnya.. Ikutkan saja. Dia masih dalam proses belajar jadi siapa lagi yang akan menjadi guru dia di rumah kalau bukan mummy.

Itu kisah Shahila @ lala yang semalam genaplah umur lala 4 bulan. Tapi semalam tak sempat nak taip entri. Pagi gegas pergi klinik nak ambil ubat untuk lala. Kepala lala sang lekit perasan mula ada kuping2 putih. Baru lagi 2 3 hari ni. Tapi hari2 sang lekit buang. Sebab sang lekit tak tahu apa benda yang kat kepala lala.. sang lekit rujuk dengan kak Lydia Myza. Jadi semalam sang lekit bawak lala gi klinik walau benda tu tak serius. Masa jumpa doktor.. doktor pn tercari2 benda putih tu.. dah takde pulak. Sebabnya sang lekit dah buang. Kat atas kepala lala pun ada sikit ruam2.. Jadi sekalikan la ambil ubat untuk ruam. Pun masa jumpa doktor.. doktor kata tak nampak pun ruam. Tak tau la sang lekit jumpa doktor rabun ke atau bilik doktor tu terlalu romatika di tampoi. Memang la tak banyak.. tapi sang lekit hari2 belek lala dari hujung rambut sampai hujung kaki jadi sang lekit tau la. Doktor cuma check 2 3 minit jer.. Lepas pergi klinik terus jenjalan dengan dady. Tapi semalam lala tak berapa sporting sebab asyik meragam.

Hari ni memang sang lekit tengok kuping2 putih tu dah takde. Pun macam tu tetap sang lekit sapu ubat yang doktor bagi. Orang kata rawat sebelum parah. Cuma ruam2 dia je belum hilang. Tak tahu kenapa kat kepala lala jer ada ruam. Nak kata tak syampoo.. hari2 sang lekit salonkan kepala lala tu. Takde skip2 punya. Kalau syampoo yang punya angkara sang lekit dah tukar. Memang masa lahir lala guna baby johnson..lepas tu dady tukar guna pureen.. sekarang sang lekit guna balik baby johnson. Mungkin lala lebih serasi dengan baby johnson kot.

Doktor kata kulit lala sensitif.. jadi syampu mandian dia doktor nasihatkan jangan guna yang ada perfume (wangi2). Syampo rambut lala sekarang memang jenis clinical & tak wangi pun. Sesuai la untuk lala. Alhamdulillah selain masalah kecil kulit kepala dia, lala takde masalah kesihatan yang lain. Dia sangat aktif & lasak. Sekarang ni sang lekit risau nak tidurkan dia dalam buai. sebab dia terlalu lasak.. pernah 2 kali hampir2 terjatuh dari buai. Nasib baik sang lekit perasan.. Sang Lekit mula ajar dia tidur atas tilam sekarang. Tapi tak boleh on the spot.. kena pelan2 biasakan dia tidur atas tilam. Lala dah biasa dengan di buai dalam buaian masa tidur jadi bila tidur tak di buai dia kurang nyenyak sikit.

Itulah kisah shahila @ lala yang sudah menganjak ke 4 bulan. Sang Lekit nak cerita lala setiap bulan ada dalam blog ni. Kalau blog ni masih ada sehingga lala besar.. mesti lala tahu serba sikit tentang proses dia membesar. Dan inilah salah satu cara mummy menyatakan sayang pada lala.


Susah sekarang nak buat photoshoot dengan lala sebab dia asyik nak hisap jari jer. Nak dapat shoot macam ni pun jenuh tepi tangan dia. Apapun comel lala pakai baju Tok (nenek lala di kedah) beli. Walau bagi sang lekit & hubby lala ni kurang sesuai berbaju macam ni sebab kelasakkan dia. Sang Lekit & hubby lebih suka beli jenis yang berseluar panjang untuk lala. Seluar pendek2 hubby tak suka lala pakai. 

P/S : Rambut lala masih nipis jadi dia sentiasa la bertopi. Kalau tak nampak macam baby boy pulak

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KEKEJAMAN MANUSIA SEMAKIN PELIK

16.12.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Makin maju, makin moden, makin berteknologi otak manusia pun semakin bodoh, kejam & pelik bila sanggup melakukan sesuatu yang kita rasa macam tak masuk akal kerana kesalahan2 yang rasanya boleh di maafkan lagi atau benda yang takde kena mengena jadi mangsa.

Belek - belek surat khabar metro hari ni sementara lala bagi peluang mummy rilex ( dia tido ler) dalam ruangan berita global terfikir sejenak. Hanya sebab si isteri menyambung pelajaran di kolej untuk mendapatkan segulung Ijazah tanpa kebenaran suaminya dia di potong lima jari tangan kanannya oleh suaminya sendiri. (Berita selanjutnya boleh baca DISINI)

Kerana marahkan seorang manusia seekor anak kucing menjadi mangsa bila Seorang wanita yang membunuh seekor anak kucing dengan memasukkannya ke dalam gelombang ketuhar kerana membalas dendam  selepas bekas sahabatnya itu membuat laporan polis membabitkan teman lelakinya. (Baca berita selanjutnya DISINI)

Dan lagi manusia kejam yang sanggup cuba membunuh anaknya berusia 1 tahun dengan mencampak dari tingkat 10 sebuah apartment akibat tekanan kerja tapi kanak2 malang itu terselamat & hanya mengalami calar sedikit di mukanya. Apa kena mengena kanak2 tu dengan tekanan kerja si bapak kan?? (Baca berita selanjutnya DISINI)

Manusia Oh manusia.. semakin tinggi teknologi semakin pelik & kejam. Dunia semakin maju manusia semakin kurang sifat perikemanusia. Biar pun bukan semua manusia macam mereka2 tu tapi jumlahnya semakin meningkat.

P/S : Kalau sudi Vote la untuk lala sebelum 31 Dec 2011 ni. Nak Vote clik kat sini --> LALA

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DIA HANYA MAHUKAN ISTERI BUKAN ANAK

14.12.11 Suria Lekatlekit 27 Comments

Teringat satu kisah kawan satu ofis sang lekit dulu. Cerita ni bukan cerita yang berlaku pada dia tapi berlaku kepada kakak dia sendiri. Dulu dengar kisah ni cuma rasa simpati jer tapi sekarang bila ingat balik kisah ni rasa bertuah. Nak tahu kisah apa & kenapa sang lekit rasa macam ni.. Jom kita baca kisah tersebut..

Kisah ni kategori kisah rumahtangga jugak. Alkisahnya.. kakak kepada kawan 1 ofis sang lekit dulu.. Suami dia jenis tak suka budak2. Kalau budak2 pun tak suka, bayi apatah lagi, kan?? Tapi setiap pasangan yang berkahwin mesti la mengharapkan cahaya mata dari zuriat sendiri, kan?? Tapi sayangnya hanya si isteri jer nak kan anak, si suami nampaknya tak berminat untuk ada zuriat sendiri. Tak tau la apa sebab musababnya..

Kuasa Tuhan.. Akhirnya si isteri ni mengandung & lahirkan juga anak. Menurut cerita kawan sang lekit tu.. Suami dia tak pernah sentuh atau cuit2 apatah lagi nak main2 dengan anak dia tu sejak lahir.. Tapi sekarang tak tahu la macam mana. Budak tu rasanya dah besar. Kita cerita waktu cerita tu di ceritakan pada sang lekit dah la yer.. Kehadiran si kecil tu memang tak mengubah perangai si suami yang tak sukakan budak2. Sedih si isteri kenangkan nasib si anak. Si Ayah tak pernah nak pegang apatah lagi bermanja dengan si anak tu. Bila si anak datang pada Si Ayah, Si Ayah buat tak tahu jer.. Jadi Si Isteri ambil keputusan cukup la sekadar seorang anak & tak mahu tambah2 lagi.

Masa dengar cerita tu memang simpati. Bila dah ada anak sendiri ni sang lekit rasa bertuah sebab Dady amat sayangkan lala walau sebelum ada anak dady pun jenis tak suka baby, tak suka budak2. Tak di sentuhnya anak orang. Apa lagi nak cuit2 @ usik2. Alhamdulillah bila di kurniakan anak sendiri dady berubah. Dia pandai jaga baby walau dia tak pernah ada pengalaman uruskan bayi sekecil lala. Dia rasa bangga ada lala.. Beruntung kita yang memiliki suami yang menerima zuriat kita seadanya & menyanyangi sepenuh hati berbanding mereka2 yang memiliki suami yang hanya mahu ada isteri dalam hidupnya tapi bukan anak. kan?? Jadi belajarlah bersyukur.

Permata hati kami

27 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DAHSYAT AKAK SHOPPING. TROLI TESCO PUN DIA ANGKUT

12.12.11 Suria Lekatlekit 28 Comments

Sang Lekit tertanya2.. apakah troli tesco turut di jual sekiranya ada pelanggan yang rasa nak beli. Iskk.. tak pernah pulak dengar troli tesco ada di jual. kan?? Alkisahnya petang semalam..

Sang lekit & family (macam ramai sangat je bunyinya walhal dengan hubby & lala jer) nak keluar. Tunggu depan lift nak turun bawah. sekali sorang akak keluar dari lift bersama troli tesco yang terisi di dalamnya barang2 shopping dia. Ada la setengah troli besar tu. Terkesima sang lekit dengan hubby. Pandang sesama sendiri sebelum tergelak kecik lepas akak tu hilang dari mata kitorang.

Bukan tergamam sebab dia bershopping sakan tapi tergamam sampai troli tesco pun di angkut sekali. Dahsyat punya shopping ni. Tak tau la dia rembat ke dia beli ker.. Tak berani nak tuduh sebab sang lekit pun tak pasti. Tapi sepanjang hidup sang lekit tak pernah pula dengar troli supermarket boleh guna & beli seterusnya bawak balik  rumah. Kan?? Kan?

Bab rembat ke tidak tu satu.. 1 lagi persoalan, dia angkut troli tu dengan apa?? takkan dia pergi shopping naik lori pickup kot.. kalau kereta rasanya tak muat. Mungkin Van @ MPV kot. Ke dia tolak troli tu dari tesco sampai rumah. Tesco yang paling dekat pun kat sini samada kota damansara @ kepong. Kalau jalan kaki mau semput jugak nak sampai. Apapun memang dahsyat la akak tu.. Mampu memiliki troli tesco dengan jayanya. Mungkin dia menang cabutan bertuah tesco kot.. Fikir positif sudah walau yang positif tu kedengaran seperti amatlah mustahil berlaku. kekekekekeke

Lebih kurang macam ni troli tesco yang akak tu rembat op's bawak balik
 (Siap ada tag tesco lagi sebab tu sang lekit tahu troli tesco. kekekeke)

28 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KAN DAH KATA CIKGU SHIDA NI BANYAK PROPA JER

9.12.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Bila orang mengata mula buat status minta timang2.. bila tak kata memang tu la perangai dia. Aduhai cikgu shida.. baby berusia 40tahun ni. 2 3 hari lepas ye ye je dengan status terakhir beliau tu. Kononnya nak undur diri dari dunia seni. Kononnya lagi dunia glamour & artis ni tak sesuai dengan diri dia.. kononnya la..

Ni Status 2 3 hari lepas. Korang boleh rujuk entri ni CIKGU SHIDA

Tup - tup hari seperti ramalan ku yang benar belaka muncul 1 lagi status cikgu shida tak jadi undur diri dari dunia seni hiburan katanya.. Kan sang lekit dah cakap status2 nak quit dari cikgu shida ni semua propa dia jer. Status minta di pujuk2.. di beri perhatian ala2 cik lala yang bosan minta orang layan dia main2. Cik Lala lain la baru 3 bulan.. merengek2, merajuk & nangis2 tu perkara biasa bagi bayi seusia cik lala tapi kalau bayi seusia cikgu shida (40tahun) dok buat perangai macam cik lala kerap2 sangat kan nampak macam terencat.. kan?? kan?? kan??

Kan sang lekit dah kata dalam entri lepas. Semua status2 nak berhenti miming @ berhenti dari terlibat dalam dunia seni kononnya tu sekadar status minta timang2 je dari cikgu shida. Perangai cikgu shida ni sang lekit dah paham sangat. Bukan sekali dia buat perangai macam tu.. dah cemuih bak kata orang kedah.

Aduhai cikgu shida lepas ni apa pula status timang2 yang cikgu shida nak canang kat FB & blog dia yer.. Sudah2 la tu jadi balusia (Baby lanjut usia). Bawak2 la jadi orang tua umur 40 tahun pulak. Buat malu guru2 seluruh Malaysia jer cikgu shida Ooi. Paling tak pun malu la kat anak murid tu. Cikgu dengan anak murid tahap kematangan macam sama level jer.. silap2 anak murid lagi matang dari cikgu ni.. camna tu??

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GOOD BYE DARI CIKGU SHIDA. PROPA VOL BERAPA NI?

8.12.11 Suria Lekatlekit 26 Comments

Kata berani, kental, kenyal lagi kalis.. Alih2 kena kritik down jugak. Hati tetap la tisu. Tapi sang lekit ni kadang - kadang baca statement cikgu shida nak berhenti miming, berhenti share video miming kat youtube, privatekan semua video2 dia.. rasa dah muak. Tak tau la propa vol yang keberapa. Sebab cikgu shida.. 'Always like that'.. kalau kena kutuk. Last2 bila hati dia dah terpujuk balik mula buat statement cover malu..'Saja melawak dengan fans' kononnya.

Konon kehidupan glamour tak sesuai padahal dia memang kejar tu pun kalau tak, takkan sebelum ni asyik dok cakap diri dia popular je, ye dak??

Cikgu shida ni sebenarnya kemaruk sangat nak perhatian, nak popular & nak di pujuk2. Sejak semalam dok buat status terakhir tapi sampai malam ni takde akhir2 pun. Konon nak stop semua. Dari video miming, blog, Fb bagai la. Tak jugak2 ada titik noktah. Alah.. cikgu shida, tak payah la nak raih perhatian macam tu. Macam bayi tau tak perangai kamu tu. Kamu tu dah balusia (baby lanjut usia). Sang Lekit sentiasa ikuti cikgu shida & dah tak rasa apa2 dengan statement minta timang2 dari cikgu shida tu.

 Last video. Kita tengok je betul2 last ker??

Last post katanya.. status kat atas 10 jam sebelum. Rasanya esok pun ada last post lagi kot..

Kalau betul dah nak resign dari semua tu tak payah dok mesej banyak2 kat FB.. Sekali cakap & buat. Lepas tu nikmatilah kehidupan macam biasa. Ni tak canang bagai nak rak.. dok asyik mention status terkakhir tak jugak akhir. Ada lagi FB & ada lagi video miming dok share. Susah kan kalau orang tua tapi akal macam budak berhingus. Sudah - sudah la tu cikgu shida. Tak payah nak propa sangat. Cemuih bak kata orang kedah.

* Cemuih = Bosan

P/S : Kalau betul kali ni dia nak resign dari seni miming & dunia seni yang baru di ceburi, Alhamdulillah. Paling2 takde la pelapis artis perasan popular. kekekekeke

26 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TENTANG DHIA.. MATI SEBELUM AJAL

6.12.11 Suria Lekatlekit 25 Comments

Mesti ramai yang ikuti drama bersiri kat tv3 tentang Dhia tu kan?? Sang Lekit suka jugak cerita tu tapi macam biasa la.. Sang Lekit walau minat macam mana sekalipun tetap ada episod yang sang lekit skip. Memang dari dulu lagi sang lekit kalau tengok cerita berepisod ni tak pernah tak skip.. mesti skip.

Carian Google
Episod hari ni mungkin agak mengecewakan ramai penonton di pertengahan ceritanya bila Dhia di sahkan meninggal dunia secara mengejut. Terus terang sang lekit rilex je. Walau tak tahu kesudahan episod hari ni tadi (masa menonton) tapi hati sang lekit kuat cakap, Dhia tak mati. Dhia kan heroin.. Kalau dhia mati, maka tamatlah cerita tersebut tapi episod tentang Dhia ni kan panjang lagi. Sambil menanti2 apa adegan seterusnya dan akhirnya betul apa yang sang lekit fikir. Dhia tak mati. Belum sempat di kebumikan.. seorang ustaz terlebih dahulu datang & membongkar rahsia sebenar & seterusnya cuba membantu menyedarkan Dhia. Semua pun tahu mak si zikir (tunang dhia) dah bomohkan Dhia bagi tujuan menghalang Dhia & Zikir berkahwin.

Apa yang kita boleh ambil iktibar dari cerita ni adalah.. 'Kuasa syaitan takkan mampu melawan kuasa Allah'. Apa yang berlaku walau syaitan di gunakan sebagai perantaraan tetap ia berlaku dengan keizinan Allah. Takde 1 perkara pun di dunia ni mampu berlaku tanpa keizinanan dari Nya. Selagi belum Ajal.. walau doktor dah sahkan seseorang tu 'Mati' sekalipun, Kalau Allah kata dia akan hidup semula, tetap akan berlaku. Takde yang mustahil.

Dan pada orang yang berperangai macam mak si zikir tu.. Bawak2 la bertaubat yer. Kalau dah sampai macam tu sekali jadi, kalau tak insaf2 lagi memang kebal la. Mungkin dia rasa dia kalau kena bakar tak hangus kot. Apapun sihir memang wujud.. kita tak dapat nafikan.

25 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CERITA TENTANG SEEKOR IBU

6.12.11 Suria Lekatlekit 20 Comments

Minggu lepas dalam keadaan selera makan kurang stabil tapi hubby ajak makan ayam golek pulak kat sg buloh. Dia je la yang makan.. Sang lekit cuma jamah sikit nasi goreng & lala macam biasa tukang tengok orang makan. Kang lala makan terkejut pulak semua orang, kan?? Kan??

Tengah menikmati makan tu datang la seekor ibu duduk dia bawah meja minta sikit makan. Macam biasa hati ni takkan tergamak nak melantak tanpa berkongsi rezeki dengan seekor ibu comel tu. Dari jauh sang lekit nampak 2 ekor anak dia asyik betul main. Lincah & comel jugak. Jadi memandangkan ayam golek pun order seekor bagi la seketul kat seekor ibu ni.

Kali pertama sang lekit bagi dia makan.. dia makan. Tak gelojoh. Sopan jer.. Habis dia makan, dia tunggu lagi. Sang lekit fikir dia lapar lagi.. Bagi la. Tapi kali ni dia gigit terus dia bawak pergi. Sang Lekit tengok arah dia pergi. Rupanya dia pergi pada anak - anak dia. Dia letak seketul ayam golek yang sang lekit bagi tu depan anak - anak dia. Tersentuh hati seeorang ibu bila tengok seekor ibu duduk dengan tenang tengok anak - anak dia makan. Anak - anak dia makan sikit jer.. Lepas tu sambung main. Ayam yang tak habis anak dia makan tu, baru dia makan.

Tapi apa yang sang lekit kagum.. 1 dari ibu hingga ke anak makan dengan tenang & sopan je. Takde gelojoh atau berebut2. Kedua bila tengok si ibu memberi makan pada si anak. Part tu paling touching giler. Sang Lekit tahu dia sendiri pun tak kenyang tapi dia tetap ingat anak2 dia juga perlu makan. Seekor ibu kucing pun ada naluri keibuan & ada kasih sayang, macam seorang ibu (manusia) yang sanggup bunuh, buang anak sendiri tanpa memikirkan nasib anak itu?? Tidak ia lebih bodoh dari seekor kucing yang tidak di kurniakan akal sesempurna seorang manusia. fikir - fikir kan lah..

20 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GAMBAR ANAK SARAH RAISUDDIN & SHUIB SEPAH

4.12.11 Suria Lekatlekit 18 Comments

Teruja pulak sekarang ni kalau dengar orang dapat baby. Sejak naik pangkat mummy ni menjadi2 pulak sifat keibuan ni, kan??

Terpandang kat status FB abang aidif alfian (komposer) yang mungkin dia copy paste status dari FB sarah or shuib kot announce tentang kelahiran bayi sulung mereka. Tahniah la sarah & shuib. Akhirnya berjaya merangkul anugerah sebagai mummy & daddy. Kejayaan ni kejayaan paling besar buat sesiapa saja yang bergelar ibu & ayah, kan??



Agaknya macam mana rupa baby boy sarah & shuib tu yer?? Tengok ler kat bawah ni

 Comel baby boy dorang kan?? Sumber : Media Online

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH SEORANG IBU DAN JARUM

3.12.11 Suria Lekatlekit 7 Comments

Kisah seorang ibu bersama anak kecilnya... Minggu ni minggu sakit tapi alhamdulillah hari ni nampaknya dah sepenuhnya baik. Dah ada selera makan sejak semalam & tak muntah2 lagi. Bila dah boleh terima makanan badan pun rasa ada tenaga sedikit nak uruskan rumahtangga. Lala sihat jer tapi cuma meragam dia yang menjadi jadi minggu ni. Lala pun dah ambil suntikkan pertamanya khamis lepas (walau dah lewat 3 bulan). Mula2 nurse minta nak bagi 2 suntikkan terus sebab dah lambat sangat. Katanya nanti mummy yang susah sebab lambat nak habis suntikkan tapi sang lekit cakap takpe. Buat satu persatu dulu. Risau jugak kang di suntik dua2 sekali 1 masa lala punya siren taknak berhenti. Nurse ikut je apa mummy nak. Alhamdulillah.

Carian google
Yang lawaknya masa kat klinik.. Dah janji dengan hubby masa nak ambil suntikkan suruh hubby je masuk. Sang lekit tak nak masuk. Sungguh! Fobia pada jarum tetap tak boleh hilang walau masa pregnant dah banyak jarum keluar masuk kat tangan sang lekit ni. Tu sebab terpaksa sangat. Bila nama lala di panggil kebetulan hubby pergi toilet. Menggelabah dah sang lekit tapi tetap masuk. Nasib baik sang lekit baru je masuk hubby dah datang. Terus pas lala kat hubby sang lekit berdesup keluar. Kat luar, jantung macam nak tercabut. Berdebar bila ingat lala nak kena suntik. Risau, takut tak terkata. Fobia sungguh dengan jarum. Alih2 lala cuma ber siren tak sampai 3 minit pun. Dia bunyi sikit jer masa kena suntik lepas tu diam. Keluar dari bilik suntikkan elok je gelak2 dengan dady. Mummy yang kat luar  dah separuh nyawa berdebar. Aduhai.. Bila agaknya sang lekit mampu atasi ketakutan pada jarum suntikkan. Bukan mengada2 tapi takut pada jarum suntikkan ni dari sejak kecik lagi. Sebab tu sang lekit selalu lari bila nak di suntik masa sekolah dulu. Dari sekolah rendah sampai menengah.

Setiap orang ada kelebihan & kelemahan sendiri.. kan?? Benda ni bukan kita sendiri yang pilih. Macam sang lekit walau amat penakut dengan jarum suntikkan.. ketahuilah wahai kawan2 ku sang lekit dari kecik sampai sekarang jenis perempuan yang tak geli dengan banyak jenis serangga yang kebanyakkan perempuan lain geli. Ulat, lipas, cacing & paling sang lekit suka main dulu cicak. Mungkin tu kelebihan sang lekit. Maka korang jangan harap la akan ada aksi lompat atas meja bila lipas lalu bawah kaki. Malah sang lekit la penyelamat hubby bila ada lipas dalam rumah sebabnya hubby amat penakut dengan lipas. kekekekekekeke

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SETAHUN KEMUDIAN

30.11.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Berhabuk sikit blog ni selama 2 hari ni kan.. Yelah, tuan empunya di serang demam yang agak tinggi suhu badan nya. Boleh tahan la kalau cecah 39'c kan?? Sebab tu la blog ni pun turut demam sepanjang sang lekit demam. Alhamdulillah.. Lala sihat jer tapi...

2 hari lepas sang lekit demam dia buat perangai tak tidur sampai subuh. Lama jugak la hubby cuba pujuk dia tidur, tak jugak tidur2. Sang Lekit terbangun masa tu dekat pukul 3 pagi.. Hubby dah pejam celik kat sebelah lala yang terbeliak lagi matanya. Sang Lekit pun cuba tidurkan dia.. tetap tak berjaya. Dekat nak subuh tu bunyi pulak siren dia. Apa lagi siap2, turun bawah, start enjin bawak jenjalan sampai dia tidur. Itu je cara nak buat lala senyap & tidur kalau dia buat perangai.

Hari ni pun sebenarnya sang lekit tak berapa sihat sepenuhnya lagi. Badan rasa macam kertas je sampai nak dukung lala pun rasa dia berat sangat. Kepala pulak masih sakit2 dah tu tekak rasa loya2. Mungkin sebab perut kosong. Takde selera nak makan sejak demam.

Sebenarnya sang lekit dah lama tak demam. Setahun jugak la tak demam. Masa prgenant kan lala pun sang lekit tak demam langsung. Sekali demam.. dari hujung rambut sampai hujung kaki sakitnya. Dugaan demam bila ada baby kecik ni memang cukup2 mengugat keimanan. Tapi hati seorang ibu ni, walau sakit sekalipun kebajikan anak tetap terjaga. Tetap nak pastikan anak tu tak lapar, tak panas, tak sejuk & tak sakit walau diri dia sendiri yang sakit, kan?? Itulah pengalaman jadi seorang ibu. Naluri keibuan tu secara automatik ada bila kita berjaya bergelar ibu.

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA SALESGIRL CAKAP TAK TAHU

28.11.11 Suria Lekatlekit 27 Comments

Bila kita dengan mood nak membeli sesuatu barang yang agak penting dengan masa yang terhad lepas pergi ke bahagian barang yang kita cari tu dan cari punya cari tak jumpa seterusnya ambil keputusan untuk bertanya pada jurujual yang bertugas kat bahagian tu untuk memudahkan jumpa barang di cari dengan kadar masa yang pantas tiba - tiba bila kita tanya jawapannya.. " Tak tahu la.. Cuba U cari kat area2 ni."

Hangin tak? Dah tentu angin tsunami itu secara automatik datang tanpa perlu jemputan VIP. Kalau la aku cari benda tu jumpa.. Mustahil la aku nak saja tanya kau dengan tujuan beramah mesra bersama jurujual sedang aku tengah kejar masa. Jawapan tidak tahu adalah jawapan tidak munasabah & tidak boleh di terima. Dia sepatutnya tahu & kalau dia betul2 tak tahu pun dia kena ambil tahu @ tanya pada rakan setugas dia. Dia patut berusaha untuk menjawab pertanyaan pelanggan dengan jawapan yang memuaskan hati pelanggan. Jawapan .."Tak tahu & cari sendiri" adalah jawapan yang agak kurang sekolah.

Dah la dia jawab tak tahu.. Takde la pulak dia nak membantu kita cari. Dia boleh buat hal dia jer.. Mana tak sakit hati. Sang Lekit yang mula panas dalam aircorn Tesco Kota Damansara di bahagian pakaian wanita tu (Yelah, hari minggu tesco je buka sampai lewat malam).. Tetap la cari sendiri barang yang nak di cari. Memang takde. Buang masa jer.. Last2 sakit hati yang dapat.

Caring la sangat. (Carian Google)

Jadi pada para jurujual terutamanya di pasaraya besar ambil pengajaran. Nasib baik orang tak buat komplen tu kira bagus. Datangnya manusia cerewet & kurang sabar.. Tak pasal2 je kau kena. Jurujual macam ni bukan sorang.. Tapi dah ramai sang lekit jumpa. Ada yang bagus.. Walau dia sebenarnya tak tahu tapi dia berusaha juga cuba membantu pelanggan. Itu sebenarnya kerja korang. Korang di bayar gaji untuk buat semua kerja tu bukan layan gosip dengan rakan setugas yer. Harap maklum.

27 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ORANG YANG MANDUL SEBENARNYA MEMPUNYAI RAMAI ANAK

26.11.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Selalunya yang kita faham & tahu orang yang mandul ni tak mampu untuk memiliki zuriat (anak) sendiri. Tapi bila terbaca 1 artikel ni terkejut juga sang lekit bila di katakan orang yang mandul sebenarnya orang yang mempunyai ramai anak. Macam mana orang yang mempunyai ramai anak tu mandul. Jom kita kupas kupis maksud yang di sebaliknya..


Rasulullah s.a.w diberitakan telah bersabda: “Tahukah engkau siapakah orang yang mandul?” Berkata para sahabat: “Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak.” Lalu Rasulullah s.a.w berkata:“Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi manfaat kepadanya sesudah ia meninggal dunia.” (Baca artikel sepenuhnya disini : 10 kelalaian dalam mendidik anak)

Dari 10 kelalaian mendidik anak, sang lekit tertarik dengan kelalaian No.2 ni.. (Yang lain2 kalau korang nak baca clik je link kat atas tu yer)

Kelalaian kedua: Banyak memberi ajaran tarhib (menakutkan) daripada targhib (do­rongan atau motivasi)
Ajaran tarhib antara lain seperti:
• Menakutkan anak-anak dengan sekolah.
Menakutkan dengan tempat gelap.
Menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau.
• Menggunakan kekerasan dan paksaan waktu menyuruh anak tidur.

 Yang sang lekit bold kat tu yang selalu kita tengok atau kita sendiri terbuat. Bila nak melarang anak buat sesuatu kebanyakkan orang suka menakut nakutkan anak dengan cerita2 tak betul. Jarang sangat la kita nak cerita kenapa kita tak bagi anak tu buat @ pergi pada sesuatu perkara tu. Betul tak?? Jadi moga perkongsian yang ringkas ni dapat memberi manafaat pada semua ibu2 & bapa2 dalam mendidik anak. Semua orang pun nak anak yang terbaik & cuba melakukan yang terbaik buat mereka tapi sebagai manusia kadang2 kita sebagai ibu bapa pun ada silapnya. Jadi sama2 la kita belajar & membetulkan kesilapan tu.

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA DOREMON YANG POPULAR?

25.11.11 Suria Lekatlekit 15 Comments

Doremon yang kita tahu seekor kucing robot dari masa depan yang mempunyai poket ajaib & mampu mengeluarkan apa saja permainan atas permintaan kawan baiknya Nobita. Dan mari kita cuba mengaitkan atau mencari persamaan cikgu shida & doremon.

Apa ajaibnya cikgu shida ni ada. Kerana video miming beliau kah di katakan ajaib? Korang jawab la sendiri. & Apa pula kepentingan cikgu shida kepada sekolahnya selain untuk mengajar & mendidik anak murid macam cikgu2 lain juga. Ada kelaianan ke tugas beliau dengan cikgu2 lain? Mungkin lain sikit sebab dia mengambil alih tugas bila murid2 nak buat persembahan tapi bukan cikgu shida satu2 nya guru kat Malaysia yang pertama buat macam tu. Masa sang lekit sekolah dulu pun ada cikgu bukan sorang, 2,3,4,5 orang yang memang mempunyai kebolehan untuk ambil alih tugas ni. Apakah kelainan tu sebab cikgu shida ni cikgu yang suka bermiming? Itu bukan kelainan tapi ketidaksedarandiri dah kertu... boleh gitu?? kekekeke

Jadi apa motif cikgu shida menjawab gosip yang mengatakan dia kena tukar sekolah sebab
MELAWAN GURU BESAR dengan kenyataan macam ni di blog dia??

 Dari Blog cikgu shida

Atas sebab perkhidmatan mungkin la boleh terima.. Tapi yang di umpamakan diri dia doremon tu apa kes? Ke dia rasa dia lawak macam doremon? Atau dia saja nak buat lawak. Tapi memang lawak bila dia asyik bagitau orang yang diri dia tu popular. Ni lawak tahap gaban. kekekekekekekeke


P/S : Soalan Hot & Spicy untuk cikgu shida dari seorang pakcik. Komen ni belum di remove @ di jawab sebab mungkin cikgu shida belum baca. Kalau dia dah tengok ni.. Insyaallah kena remove.

Dari FB cikgu shida
(Pukul 11.18pm 25 Nov sang lekit tengok kat status cikgu shida.. comment pakcik ni dah kena remove tanpa jawapan balas. Itu perkara biasa)

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SHAHILA & SUHAILA 2 MAKHLUK YANG BERBEZA

25.11.11 Suria Lekatlekit 16 Comments

Siapa shahila tak perlu tanya lagi.. Itulah cik lala, anak sang lekit. Tapi siapa pula Suhaila? Kenapa Shahila & suhaila 2 makhluk yang berbeza. Dua2 nama manusia tapi hanya seorang sahaja manusia & satu lagi bukan. Nak tahu siapa suhaila.. Jom kita berkenalan dengan dia.

Kelas Mak sang lekit.. Kali pertama dia bagi nama kucing. Selalunya Si Acu (adik) la paling banyak menamakan kucing berbanding adik beradik yang lain. Kalau sempat je bagi nama.. Kalau tak sempat memang nama2 kucing di kaut habis Si Acu. Nama2 kucing yang dia bagi memang nama2 manusia. Tapi nama2 kucing tu dah tentu bertemakan klasik sikit.

lahirnya  warga baru di rumah sang lekit (kampung) anak si Tom @ Kalsom adik sang lekit kali ni menamkan dia sebagai Cik Mok tapi di tukar oleh mak sang lekit. Mak sang lekit panggil dia suhaila. Nak tau sebab apa mak sang lekit panggil suhaila?? Let's check it out!

Kelas Mak namakan anak kucing sebab shahila.

Kalau ikutkan sejarah.. Mak sang lekit bukan la pencinta haiwan sangat. Tapi bila dia dah kawen dengan Arwah Ayah yang mempunyai keluarga meminati kucing ni.. Mak terima je. Kalau nak main2 dengan kucing tu takde la.. Tapi dia tetap bagi makan & tengok2 kucing2 kami kat rumah. Tapi kami 5 adik beradik semua jejak perangai arwah ayah yang sukakan kucing cuma kakak sulung dulu dia ok je dengan kucing tapi sejak membesar dengan dewasa dia jadi alah dengan kucing maka kurang la dia nak main2 dengan kucing lagi macam dulu - dulu.

Berbalik pada kisah Shahila & suhaila ni.. Jom kita tengok betul ke suhaila ni macam shahila. Kekekekekekekeke

Suhaila dalam kurungan merah tu yer... kekekeke
Dan ni pula shahila.

Takpe la.. Mungkin cara tu je boleh ubat rindu orang jauh pada lala. Tapi kelakar bila fikir mak bagi nama kucing ni bersempena dengan nama shahila.

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HISAP JARI

23.11.11 Suria Lekatlekit 25 Comments

Kalau la blogging 1 kerjaya bukan hobi.. Nak2 lagi kerja makan gaji rasanya sejak ada lala mesti dah kena buang kerja dari berblog. Sebabnya.. sekarang ni memang la jarang2 lagi dapat membelai blog ni. Jangankan nak BW, dapat update blog pun dah kira bertuah sangat.

Semalam Lala demam.. Tapi tak kuat. Pun macam tu tetap meragam. Meragam takpe sangat tapi yang sang lekit runsing dia langsung tak nak menyusu. Asal nak bagi susu jer dia mengamuk & meraung. Lala ni menyusu terus dari badan. Dah dia taknak, susu tu terpaksa di pam keluar & simpan dulu. Sebab dia taknak menyusu sang lekit cuba susukan dia guna botol susu. Pujuk2 minum la jugak walau tak banyak seperti kebiasaannya. Sang Dady cuba beli susu formula.. Kot2 lala taknak susu badan dah. Pun sama jugak. Malam demam dia dah takde tapi tetap meragam. Menangis tak henti2. Terpaksa la bawak dia keluar sekejab. Ronda2 KL. Bila dalam kereta lala memang tak menangis. Dalam kereta sang lekit pujuk2 bagi dia minum susu (BF). Alhamdulillah dia nak jugak minum. Round2 kl sampai lala tidur dengan nyenyak baru kitorang balik (dalam kereta je la). Dah dekat pukul 2 pagi masa tu.

Pagi ni masa bangun pagi sang lekit cuba Breastfeeding kan lala. Dia tak nak pula. Jadi cuba susukan dia dari botol guna susu ibu dia minum la jugak. Lepas mandi pagi tadi.. Cuba lagi BF dia. Alhamdulillah sampai setakat ni dah 2 kali sang lekit berjaya BF kan dia balik (walau dia minum tak banyak sangat). Masa di meragam2 taknak minum susu tu sang lekit cuba la search2. Kot2 punca dia berkaitan dia suka hisap jari. Sekarang ni memang la kuat hisap jari. Kalau dulu bila lapar jer.. sekarang ni lepas menyusu pun kalau dalam buai dia akan hisap jari sambil tidur. Hasilnya..

Kajian juga menunjukkan bahawa bayi memang suka menghisap dan ia tidak dipengaruhi oleh penyusuan. Bayi yang suka menghisap jari atau tangan didapati lebih mudah tidur malam kerana ia dapat membuatkannya selesa. Sesetengah bayi akan menghisap jari apabila mereka berasa penat, bosan atau perlukan belaian. Bayi anda bukannya lapar selepas menyusu. Kelakuannya itu adalah normal. (Baca artikel sepenuhnya DISINI)

Model tak berbayar. Tak payah credit sapa2.

Dari pengalaman sendiri selama 3 bulan bersama shahila ni.. sang lekit rasa shahila hisap jari sebab nakkan perhatian je sebabnya bila dia tidur atas riba dia tak hisap jari. Kalau dalam buai jer dia buat macam tu. Ada juga terbaca artikel yang cakap bayi yang hisap jari ni berisiko jonggang & gigi rosak. Tapi itu kalau sampai masuk alam kanak2 la kot. Kalau bayi rasanya takde apa2 risiko sangat.

P/S : Macam biasa sorry kalau sang lekit jarang singgah ke blog korang. Insyaallah kalau ada masa sang lekit akan baca story mory korang. Sekarang ni lala memang kurang tidur. Masa dia tidur sekejab tu la nak settle kan kerja rumah. Hari ni ada sikit masa sang lekit update blog.

25 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TU MAKNANYA TAK BERAPA MINAT LA CIKGU SHIDA Ooi

20.11.11 Suria Lekatlekit 23 Comments

Jumaat lepas cikgu shida ni bajet kena serbu la kat UiTM, Perak (baca entri tu DISINI) tu sampai terpaksa buat announcement kat FB supaya tak di serbu & di ganggu semasa dia bertugas alih - alih.. ada ke orang serbu, histeria atau meraung nampak cikgu shida ni??

Status ni di update semalam (sabtu)
Mungkin dorang tahu cikgu shida ni perempuan suka buat video miming & upload kat youtube tapi tak bermakna dorang ni peminat Fanatik cikgu shida. Kalau FANatik, mustahil la dorang tak tahu yang retis no 1 dunia kononnya nak datang kampus dorang untuk jadi pengawas & mustahil kalau dorang tau dorang nak was was lagi pasal kehadiran retis no. 1 dunia tu, kan?? Kalau dorang kipas susah mati cikgu shida dah tentu sampai ke lubang kubur pun dorang cari berita pasal cikgu shida.. Ni tak FB cikgu shida pun dorang tak clik, Ntah2 Add pun tidak kot sebab tu dorang tak tau aktiviti cikgu shida, ye dak??

Berhenti la memerah santan (perasan) tu yer cikgu shida. Tak Ngetop mana pun kamu walau selalu Metro Invite perfome kat karnival dorang. Bebawak diri tu kembali ke alam nyata sikit.

P/S : Bajet kena serbu.. alih2, dia nak datang kampus UiTM tu pun orang tak tau. Kelakar kan??

P/S II : Encik Nazrul Azat tertunggu entri ni.. Nasib baik dia ingatkan sebab sang lekit pun hampir lupa entri ni draff semalam. Nak post tak sempat sebab nak keluar. 

23 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

3 BULAN BERSAMA MU

20.11.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Pejam celik.. bangun duduk.. jalan berlari.. dah 3 bulan. Dari kuat meragam.. makin kurang ragamnya.. dari susah tidur malam.. makin kurang bangun tengah malam dah sekarang. Dari tak pandai senyum & gelak.. dah ada reaksi bila di usik (Gelak senyum).

Itulah Shahila @ Cik Lala bersama mummy & dady sepanjang 3 bulan ni. Gadis ni walau ter lepas 2 suntikan tapi Alhamdulillah.. Lala di beri kesihatan yang agak baik. Mungkin antibodi dia kuat kot. Bak kata orang.. Bayi minum susu ibu sepenuhnya ni memang kurang sakit. Harap2 sampai besar Lala sihat & bahagia.

Hari ni Genap 3 Bulan umur Lala. Masih lagi guna khidmat Buaian elektrik untuk sesi tidur. Sebabnya.. Lala nampak lebih nyenyak dalam buaian yang sentiasa membuai tidur dia tu. Takpe la janji dia dapat tidur yang cukup. Kalau meragam macam dulu tu bukan saja lala tak dapat tidur yang cukup.. Mummy & dady pun akan turut terlibat, kan?? Takut2 kita sekeluarga nanti jadi panda. Semua mata hitam2 belaka sebab kurang tidur.

Sempena Hari Jadi Lala yang ke 3 bulan.. takde la majlis gilang gemilang untuk lala.. Takde jugak kek ada gambar lala.. & takde apa2 hadiah selain kasih sayang mummy & dady untuk lala. Moga Lala membesar bagai Juara yer.. Jadi peneman Mummy & dady dunia akhirat. Amin..

Segar dari Digicam cap ayam pencen. Lala hari ni. 3 Bulan

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA BAGI AMARAN KAT STUDENT UiTM PERAK

18.11.11 Suria Lekatlekit 26 Comments

Sebab dah terlampau popular maka cikgu shida terpaksa bagi amaran awal - awal kat semua student UiTM Perak. Dia pergi nak buat kerja bukan sesi bertemu peminat, ambil gambar atau sain autograf yer. Walau dia artis popular tahap gaban pun.. korang jangan nak serbu2 time cikgu shida sedang bertugas yer! Ingat tu budak2 (budak ker?) UiTM Perak!

Ayat di serbu tu paling tak boleh blah, kan??

Perlu ke Cikgu Shida nak mention macam tu kat FB? Budak2 UiTM tu majoriti peminat cikgu shida ke? Banyak sangat ke Peminat Fanatik Cikgu Shida kat UiTM tu? Peminat cikgu shida di kalangan penuntut UiTM tu macam budak tadika ke sampai nak ganggu cikgu shida sedang bertugas mengawas dalam dewan peperiksaan. Bajet retis popular sangat la cikgu shida ni. Patut2 dah la perah santan (perasan) tu. Memang la tak di nafikan cikgu shida ada peminat tapi rasanya peminat cikgu shida takde la sebanyak & sefanatik peminat Michael Jackson kot..

Ini buat status macam dia artis No. 1 dunia pulak. Aduhai cikgu shida.. ada je status nak buat sang lekit kondem dia. Tapi di samping kondem ada jugak status sejuk mata memandang dari cikgu shida ni akhirnya.. Nak tengok jugak ke? Boleh jer...

Akhirnya dia reti jugak redha tentang rezeki.. Ok la tu berbanding statement dia dulu pasal APC yang dia tak dapat tu, kan??

26 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PAKAI SUSUK SEBAB NAK RAJIN BERSOLAT

18.11.11 Suria Lekatlekit 16 Comments

Kali pertama dengan susuk solat ni.. walau niatnya memang kedengaran baik, untuk membuat ibadat tapi 'Niat tidak menghalalkan cara' bak kata Nyah Zulfikar. Tetap susuk ni memesongkan akidah.

Rujukan : Harian Metro

Kerana nak mendalami agama & memastikan solatnya terjaga seorang hamba Allah ni terpengaruh dengan kawannya (juga menggunakan susuk ni)  yang menggunakan susuk kuat sembahyang. Susuk ni menurut ceritanya di ambil dari seorang yang di panggil 'Ustaz'. ustaz itu memasukkan serbuk campuran tertentu pada tapak kakinya, di bahagian belakang badan dan tapak tangan menggunakan bacaan tertentu seperti mantera yang sukar difahami kononnya untuk merawat hatinya yang dipenuhi dosa.

Akibat dari susuk ni, selepas ustaz itu memasukkan serbuk campuran berkenaan, dia merasakan kelainan pada tubuh badannya dan setiap kali ingin menunaikan ibadat, dia berasakan seperti ada suara ghaib membisikkan ke telinganya supaya melakukan ibadat & dia kata setiap kali mendengar Azan, badannya terasa panas seperti ada kuasa yang menariknya untuk bersolat. Susuk ni juga ada pantang larang  sepanjang tiga bulan pertama pemakaiannya, termasuk tidak boleh menjejakkan kaki di tanah perkuburan dan sekiranya dia tidak mematuhi syarat itu, ustaz terbabit mendakwa dia akan menghidap penyakit misteri yang sukar diubati.

Niat tu dah baik.. Nak jaga solat tapi cara pula tak betul. Tetap jadi salah & berdosa. Moga benda ni jadi peringatan pada kita.. Niat & cara biarlah selari agar apa yang kita buat tidak melanggar hukum agama.

P/S : Maaf kalau kurang menyinggah kat blog kengkawan semua sekarang ni. Memang tak berapa nak ada masa. Lala kan makin besar, kurang tidur & banyak nak orang layan dia main

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA IKTIRAF DIRI POPULAR??

16.11.11 Suria Lekatlekit 25 Comments

Kau ada berani tampil & mengaku diri kau popular macam cikgu shida ni?? Ada bran ker?? Takde bran.. duduk tepi dah. Biar yang berani macam cikgu shidah duduk tengah2 sambil melaungkan Slogan "Cikgushida SUDAH DIKENALI, POPULAR DAN ADA PEMINAT SENDIRI."

ayat - ayat DIVA

Meremang baca status terbaru dari cikgu shida ni.. Siti Nurhaliza pun tak pernah keluar statement macam ni beb! Agaknya tahun depan Cikgu Shida dapat Datuk la kot. sebab dah terlalu popular. Yelah.. sekarang ni jadi artis senang dapat title Datuk. Nak2 lagi yang popular.. Tu yang popular sepanjang zaman. Kiranya perit jugak tekak dok nyanyi berpuluh tahun nak dapat Datuk tu.. Tapi Cikgu shida ni cuma penat berjoget dengan buat mimik muka jer.. Memandangkan statement dia Diva berani mati punya, kita bayangkan je la populariti dia lebih mengatasi Dato Ct. Wakakakakakahkahkah

Kadang2 meluat.. kadang2 lucu dengan cikgu shida ni. Bukan pasal video miming dia.. tapi statement2 Diva dia. Aduhai.. tak perlu la mention macam tu even ko popular tahap gaban sekalipun. Mungkin setiap hari dia merasakan dia terlalu popular kot sampai buat dia mula hilang dalam imaginasi sendiri. Artis lain hari2 muka keluar TV pun tak berani nak buat kenyataan macam tu.. Ini setakat harian metro invite untuk buat persembahan kat karnival dah rasa diri macam artis no 1 malaysia. Sang Lekit tunggu2 jugak kenyataan yg merendah diri dari cikgu shida ni.. tapi tak jumpa2 lagi. Bila agaknya?? hurmmmm...

P/S : sebab terlalu banyak undangan show mungkin buat cikgu shida mula terfikir macam ni..

25 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

OH MUMMY..

15.11.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

Bila dah bergelar mummy ni kan.. hampir 80% dunianya semakin berubah. Perubahan yang paling jelas.. dulu takde baby.. sekarang dah ada. Dulu tak pernah beli pampers.. sekarang kena beli. Dulu tak pernah itu ini..bla.. bla.. sekarang kena buat itu ini & bla.. bla.. la. Kalau nak senarai perbezaan sejak jadi mummy dengan sebelum jadi mummy ni memang berkajang la entri ni. Jadi pepaham je la..

Bukan setakat kehidupan dalam dunia realiti je berubah.. di dalam dunia maya (online pun berubah). Dulu takde nak upload gambar baby.. asyik dok tayang muka sendiri je. Kemana mana pun tak lekang tangan dok snap muka sendiri. Sekarang ni macam lupa yang diri sendiri punya rupa (wajah) sebab asyik dok tengok baby capture gambar. Pantang nampak comel sikit mesti rasa nak ambil gambar. Kesimpulannya camera hp/digicam penuh dengan gambar anak saja.(tak mampu beli DLSR orang mesekin la katakan.. tabung Nuffnang pun tak penuh2)

Bukan setakat gambar.. Update status FB pun dah bercirikan keibuan sekarang. Setiap hari memang la seorang ibu akan lebih banyak fikir pasal anak dari orang lain mahupun diri sendiri. Contoh nak buat kerja rumah, auto la fikir.. Kena pastikan baby dah tidur. walau diri nak makan atau mandi pun, anak dulu terfikir. Selagi anak tu tak rilex @ tido (baby la.. kalau dah sebangka manusia nak tunggu anak tu tidur baru boleh buat semua, harus la si bangka tu di ketuk bertubi2 sebab dah bangka pun nak susahkan mak lagi, kan??) baru boleh selesaikan hal lain. Bila timbul sesuatu kemusykilan (lebih2 lagi anak 1st ni macam2 benda tak tahu) mula la karang status berbentuk pertanyaan dengan harapan ada yang dapat bagi jawapan yang betul2 jawapan buat maharajalawak punya jawapan.

Macam kes Mummy & lala.. Haritu lala kuat tidur sampai terlepas waktu minum susu. Bila kejut dia mengamuk, langsung susu taknak minum, tidur pun taknak & dia menyanyi lagu yang merunsingkan kepala mummy (nangis le tu). Akibatnya mummy trauma sikit nak kejutkan dia bagi susu kalau dia sedap tidur. Itu 1 kes.. Kes kedua.. akibat kecuaian (taknak point sapa2 la) lala terlepas 2 suntikan (suntikan 1 bulan & 2 bulan). Sebabnya mummy keliru.. Tengok dalam buku pink baby takde appoitment dengan klinik untuk suntikan, cuma appoitment dengan doktor je bersepah dalam kad biru. Nurse pun tak bagitau kena pergi ambil temujanji untuk suntikan, sang lekit pula ingat appoitment dengan Doktor tu sekali harung la dengan suntikkan. Bila sebulan terlepas & 2 bulan terlepas.. mula diri ini merasa pelik. Baru ingat nak tanya orang.. Baru terfikir nak call hospital/klinik tanya. Rupanya.. Temujanji dengan doktor & jadual suntikkan untuk lala adalah 2 perkara yang perlu di buat berasingan. Dah nak masuk 3 bulan baru tahu. Benda dah jadi.. maka redha je la. Nanti 29hb pergi hospital untuk check up lala (tak tau dorang nak check apa lagi.. Lahir kecik pun sekarang lala dah besar. Sihat, aktif & comel lagi).

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KEBODOHAN SEORANG SUAMI & BAPAK

14.11.11 Suria Lekatlekit 19 Comments

Lebih takut kena saman dari takut kehilangan anak bini.. Apa punya laki & bapak la dia ni??!! Sebab motor dia takde roadtax & dia pun takde lesen memandu.. seorang lelaki yang berstatus suami & bapak ni sanggup langgar lampu isyarat.. langgar polis yang buat roadblock.. kemudian jatuh motor bersama bini & 2 anak kecik dia (2 tahun & 3 tahun).

Dah jatuh motor sudah la.. Akibat takut kena saman punya pasal dia lagi rela tinggal anak bini dia yang sakit & cedera tu. Angkat motor terus blah.. konon2 boleh lepas la. Last2 kena tahan jugak masa dia datang cari anak bini dia kat hospital. Tau pulak dia cari, kan? Mungkin dia fikir, polis tak cari dia sampai hospital kot.

Orang lain kebanyakkan lebih fikirkan keselamatan anak bini dari diri sendiri. Apa la sangat kena saman berbanding dengan nyawa orang tersayang, kan?? Lain la kau sorang2.. nak rempuh roadblock macam tu. Tapi kalau fikir anak bini.. sorang2 pun mustahil dia buat macam tu. Kalau jadi apa2 kat dia, anak bini pun susah jugak, kan?? Pelik! tapi benar.. Realiti yang banyak berlaku sekarang. Orang lebih takut kena saman dari takut mati. Betul tak??

Ni entri kupasan isu dari akhbar jer.. Dah lama tak mengopek isu dari akhbar. Kena la kurangkan.. Orang asyik memperlekehkan sang lekit pasal kupas kupis isu akhbar jer. Katanya, nenek dorang pun boleh tulis entri macam tu. Yelah.. dorang ada nenek hebat boleh tulis blog.. sang lekit punya nenek tak sempat pun kenal computer apa lagi blog dah pulang kepangkuan Ilahi. Apapun kalau korang nak baca artikel asal clik je kat SINI.


19 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SEKSUALITI MERDEKA! LESBIAN UPLOAD GAMBAR GHAIRAH

13.11.11 Suria Lekatlekit 26 Comments

Ni la dikatakan seksualiti merdeka sampai dah tak rasa segan silu apatah lagi rasa bersalah upload gambar yang ghairah pasangan lesbian yang muka macam Melayu.. Profile name pun nama melayu. Lepas tu pakat ramai2 abe2, jate2, laki2 semua dok share.

Punyalah merdeka sampai tak rasa takut langsung nak buat benda2 tak senonoh kemudian dengan bangganya tunjuk kat ramai orang. Yelah.. merdeka la katakan.. Bebas sebebasnya sampai takde batasan dah kebebasan tu.

 Nama akak Yatie.. Tapi tak pasti akak tu perempuan @ Lelaki kalau kat FB ni.. Yelah, banyak penyamaran. Gambar ni pun tak pasti tuan punya badan upload ke @ orang lain yang pasti perbuatan ni adalah perbuatan yang memalukan, songsang, haram & salah

Pagi2 lagi buka FB dah terpampang permandangan yang memalukan macam ni. Nak cakap lebih2 pun rasanya sipolan tu dah ramai orang sekolahkan dia kat picture comment tu.. Persoalannya 'Ada dia kesah ke kita cakap apa??' Ya.. Betul.. dia akan buat tuli.. buat pekak.. & buat buta je segala nasihat yang di beri cuma kita2 yang belum sampai tahap mengupload gambar tak senonoh macam tu ambil pengajaran. Jangan kita pula yang terjebak dalam gelaja macam tu yer.. Pada mak bapak ada anak2 sedang meningkat remaja tu.. Harus lebih memantau aktiviti dorang walau dorang hanya banyak habiskan masa dalam bilik & depan PC/Laptop.. sebab gejala sosial sekarang bermula dari depan PC/Laptop la.

26 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERLU KE NAK TEGUR/BEBEL/MARAH ANAK KAT LAMAN SOSIAL

12.11.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

Semalam sang lekit ada terbaca kat satu blog ni, sorang selebriti chef ni marah anak dia yang juga chef sebab kantoi menipu dalam resume pasal pengalaman kerja dia sebelum ni. Selebriti mana, chef mana kalau korang tahu.. maka tahu la. Tak tahu, tak penting untuk tahu tapi yang penting perlu ke nak marah anak yang buat salah melalui laman sosial??

Macam dah takde rumah.. Macam dah tak sempat bersua muka.. & macam takde cara yang lebih baik nak nasihat/marah/tegur atau bebel kat anak sampai terpaksa la menaip kat status laman sosial tu. Untuk apa nak buat macam tu? Nak menunjuk ker? Tunjuk konon dia mak/bapak contoh yang kalau anak buat salah je tak selindung2 dah.. Memang la kes anak dia menipu tu 1 Malaysia dah tahu tapi tak payah la nak panjangkan cerita dengan kesinambungan cerita mak/bapak marah anak kat laman sosial lak. Ke nak publisiti? Perlu ke? Kan dah sedia popular kalau takde publisiti murahan macam tu pun.

Laman sosial buat semua orang tak kira budak ke mak bapak budak ke.. semua kembali jadi budak2 yang macam tak berapa nak matang. Semua nak cerita kat situ. Takat nak marah/tegur/nasihat atau bebel kat anak2 tu.. rasanya lagi feel kalau kat rumah. Membebel sambil basuh pinggan ke, masak ke, lipat kain ker.. Kan sambil membebel pun boleh buat kerja berfaedah dari kau membebel kat laman sosial semua orang baca apa kau tulis tu. Tak pun call.. tak dapat call sms 5 6 ratus perkataan, tak dapat nak sms, email la 6 7 muka surat. Macam2 cara boleh guna untuk marah/bebel/tegur anak secara peribadi. Tak perlu secara umum macam tu. Lain la kalau artis, isu tu di tanya wartawan.. Tapi wartawan tak interview melalui laman sosial pun. Paling2 dia terjah je terus. Yang selalu terjadi wartawan akan tanya statement yang artis keluarkan melalui laman sosial. Betul tak??

Carian Google

Sang Lekit pun kadang2 jadi risau.. yelah takut terjebak dalam gejala mengantung rahsia peribadi kat dinding muka buku, twitter & bagai ni. Setakat ni, Apa yang sang lekit nak tulis2 3 4 puluh kali jugak fikir. Mana la tahu masa hormon tak stabil tercarut bukan2 pulak. Jadi sama2 la kita kawal jari kita dari menaip sesuatu yang mengaibkan diri sendiri.

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA ANAK MENJADI PERTARUHAN (entri melekat)

12.11.11 Suria Lekatlekit 15 Comments

Bila anak menjadi pertaruhan, bantuan semua di perlukan. Tak kira yang jauh, dekat, rapat, renggang, kawan & musuh boleh sama - sama turut menyumbang 1 clik tanda sokongan.

Wah.. mukadimah boleh jadi ahli politik ni. Ayat manis gitu.. Bukan apa kali pertama sang lekit mempertaruhkan lala dalam photo contest. Yelah.. baru jadi mummy. dulu takde anak, jadi tak dapat la join apa2 contest yang melibatkan bayi kan? Memandang ini akan di jadikan sticky post, maka tak boleh panjang2 membebel. kalalu korang rasa lala ni comel cuma Clik 'like' kat gambar lala di Fanpage Purple Tulips. Gambar Lala ada DISINI

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MEREKA NAMPAK TAPI TAK PEDULI

11.11.11 Suria Lekatlekit 18 Comments

Mei 2005 muncul seekor kucing yang memperlihatkan kekejaman makhluk bernama manusia. Kedua belah kaki depannya di potong hanya kerana mencuri seekor ikan di sebuah restoran (non-muslim) untuk mengalas perut yang lapar. Setelah di kejami.. dia di buang di tepi jalan dalam kesakitan yang teramat sangat. Hanya mata2 menonton kesakitan itu tanpa ada seorang pun yang merasakan ia perlu di beri bantuan. Mungkin mereka hanya berdoa, Allah cepat mengambil nyawanya supaya penderitaannya tidak lama. Tapi Allah telah menghadirkan seorang insan yang tak punya kemampuan waktu itu untuk menghantar dia menerima rawatan yang lebih baik tapi insan itu dengan rasa perikemanusian, belas kasihan & kasih sesama makhluk membawa dia pulang dengan airmata. Hanya berbekal doa & minyak gamat.. Insan itu pasrah. Sedaya mungkin di rawat dengan minyak gamat & pasrah jika hayat seekor kucing yang di selamatkan itu tidak panjang. Namun kuasa Tuhan.. Dia terus bernafas sehingga kini. Ini Kisah Hero & Papanya... (Baca kisahHero DISINI)
Gambar di pinjam dari Kakimotong Fan Club

Tentu korang pun kenal dengan kucing bernama hero kan? Hero adalah seekor kucing yang dikejami kini menjadi perhatian umum. Media mula paparkan kisahnya.. Lepas mastika bagi ruang kat Papa Hero untuk menulis di salah satu ruangannya, Hero muncul dalam 1 segmen di buletin Utama sebelum raya haji haritu & Dan muncul di RTM dalam rancangan selamat pagi Malaysia.

Sang Lekit mula terfikir andai perjalanan hidup Hero ni di pertontonkan saat gemilang dia hari ni semasa kakinya di potong & di buang  mesti orang yang ramai berkerumun melihat hero kesakitan tu takkan biar sampai Papa Hero datang kemudian bawa balik Hero untuk di bagi rawatan, kan? Manusia yang ramai2 tengok tu macam tengok Filem jer.. Sebabnya dorang tak terbayang atau terfikir yang hero bakal jadi perhatian ramai 1 hari nanti. Kalaulah semua tu boleh nampak semasa hero tengah mengelupur menahan sakit pasti ada yang ambil kesempatan bukan ambil atas belas ehsan.. Itulah manusia. Lupa! Perbuatan baik akan di balas baik tapi Papa Hero yang ambil hero masa tu sang lekit yakin dia tak membayangkan detik2 gemilang hari ni bersama hero tapi apa yang ada dalam hati & fikirannya 1 makhluk yang harus di selamatkan. Dan apa yang dia miliki bersama Hero ni adalah Balasan Tuhan atas kebaikkannya.

waktu hero di kejami, di buang & di biar kesakitan. Banyak mata hanya memerhati tanpa berbuat apa2.. Melihat apa yang hero kecapi hari ni mesti terdetik di hati dorang "Kalau aku tau dia nak popular camtu.. Aku ambil dia bawak gi spital" atau "Rugi aku tak ambil hero haritu padahal aku yang nampak dulu"... Manusia.. mereka  nampak Hero kesakitan, tapi tak peduli sebab mereka tak tahu, tak terfikir atau terbayang yang Hero Hari ini mendapat perhatian ramai (bukan semua manusia yer). Kisah Hero & Papanya, Moga menjadi iktibar kepada kita semua. Setiap perbuatan tak kira baik atau buruk akan menerima balasan. Kalau tak kat Dunia, akhirat kelak.

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MULUT JAHAT, HATI BAIK

10.11.11 Suria Lekatlekit 18 Comments

Istilah mulut jahat hati baik ni memang takde dalam mana2 perumpamaan melayu tapi biasa sangat kita dengar manusia2 yang tak bisu bercakap ayat tu. Tapi bila di fikirkan balik.. boleh pakai ke? Nak tau boleh pakai ke tidak.. Jom baca pandangan melekit.

Carian Google
Selalunya apa yang terluah di mulut lahir melalui hati kemudian ke otak dan seterusnya keluar ikut mulut. Bila hati jadi ketua.. Tak selalunya indah. Bukan takde orang cakap pakai otak pos ke hati kemudian sampai ke mulut.. Ada. Tak kurang sikit la. Orang kata cakap guna otak tu lebih bijak dari cakap ikut suka hati, kan??

Istilah mulut jahat hati baik ni.. Kalau hati baik, takkan cakap benda jahat, kan? Kalau otak fikir benda baik, takkan hati terniat benda jahat & mulut mengeluarkan kata2 keji, kan?? Jadi pada pendapat melekit.. Istilah mulut jahat, hati baik ni sebenarnya tak wujud pun sikap ni dalam diri manusia. Istilah tu memang merujuk kepada sikap.. sebab selalu orang cakap" Perangai aku ni.. mulut je jahat, tapi hati baik". Kita sebagai manusia ni memang tak dapat nak elak terdetik di hati, terfikir di otak & tercakap di mulut benda2 yang kurang baik.. Tak banyak pun sikit mesti ada. Tak kira la secara sengaja atau tak.

Jadi sang lekit merasakan kalau hati baik, mulut pun akan manis (walau ada orang mulut manis, hati busuk tu memang wujud). Takde nya kau berhati mulia tapi mulut je suka cakap benda2 keji. Tetap di hati ko ada busuk & buruknya cuma yang membezakan tahap kebusukan & keburukkan hati seseorang je. Bila hati ko lebih banyak benda busuk, maka ko akan cakap lebih banyak benda buruk.. Kalau hati ko sedikit je negatif & banyak positif, yang terluah di bibir takde la terlalu buruk. Lebih lunak & enak di dengar.

Entri ni tak merujuk kepada sesiapa tapi sekadar mengopek satu sikap yang sebenarnya ada dalam diri kita termasuk la sang lekit sendiri, tak kira la sikap tu banyak atau sedikit. Tapi tetap ada.. Jadi kalau ada orang cakap 'aku ni mulut je jahat, hati baik' rasanya elok la di sekolahkan supaya dia tahu orang yang berhati baik macam mana pertuturan & bahasanya. Sekian terima kasih.

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA SUKA CARI PUBLISITI MURAHAN

10.11.11 Suria Lekatlekit 25 Comments

Cikgu shida ni kan kalau dia rasa orang mula tak bagi perhatian kat dia mahupun video miming dia mula la buat status gimik ala2 kanak2 ribena. Macam tak boleh terima hakikat yang populariti yang di kecapi tu hanya sementara.

Sudah sudah la tu cikgu shida Ooi.. terima la hakikat bahawasanya anda sudah hampir kepada titik noktah. Artis yang top pun ada zaman jatuhnya, ni pulak cikgu shida dengan video miming nya. Apalah sangat. Nak2 lagi cikgu shida ni banyak sangat buat statement DIVA berani mati.. Lama2 orang hilang minat & hormat jugak. Walaupun orang dah kurang bercakap pasal cikgu shida melainkan sang lekit je masih setia menjadi wartawan terjah cikgu shida ni tapi cikgu shida ni tetap merasakan dia masih lagi DIVA miming.

Sang lekit rasa la kan.. cikgu shida tulis status macam ni mungkin nak cover diri dia kot. Mungkin views pada video miming dia dah tak segemilang dulu. Berpandukan status FB yang update pun semakin kurang komen, bila dia post video terbaru dia kat FB pun nampak kurang respond..  ada la sekerat dua kipas susah mati dia yang masih setia. So, bila video miming & diri dia dah tak jadi perhatian maka dengan status macam ni konon dia yang undur diri  bukan sebab dia dah tak di minati. Perangai cikgu shida ni sang lekit macam boleh teka dah.. Yelah dari awal kontroversi dia sang lekit ikuti sampai la keluar tv, majalah, radio bagai tu.

Makin tua makin gedik la sang lekit rasa cikgu shida ni.


Yang kat atas tu agaknya siapalah nak vote sebab semua haters dia remove. Yang tinggal cuma kipas susah mati dia.. Yelah, cikgu shida mana terima sebarang kritikan, jadi bila ada orang dalam friendlist dia kritik/tegur/nasihat confirm dia remove on the spot. Jadi tak pelik la takde orang vote

Takde pendirian ke sampai keputusan untuk diri sendiri pun tak boleh nak buat?? Kan?? Kan?? Kan?? (Statement macam ni rasa dah berpuluh kali sang lekit baca.. Pernah juga dia cakap nak hilangkan diri dari dunia maya tapi tak jugak hilang2. Sebab tu sang lekit kata dia ni suka cari publisiti murahan. Gilakan perhatian (walau dulu masa mula2 kontroversi dia pernah cakap dia tak sukakan perhatian) & gila glamour)

25 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA POSMEN BETUL2 BUAT KERJA

8.11.11 Suria Lekatlekit 27 Comments

Bila posmen dah betul2 buat kerja.. maka takde lagi alasan lift rosak, call tak jawab & orang takde kat rumah. Elok pulak hari ni takde sebarang call terus datang ketuk pintu rumah. Boleh pula panjat tingkat 9 tanpa pengsan di pertengahan jalan atau semput sesudah sampai di depan rumah tingkat 9. Kan bagus kalau masa pertama & kedua kali encik posmen tu datang terus naik ke tingkat 9 & buat kerja sepatutnya dia buat bukan buat kerja yang patut je. (Rujuk DISINI untuk mengetahui kisah encik posmen tu).

Bila dah encik posmen buat kerja seperti yang di amanahkan maka pos laju yang tak berapa nak laju tu pun sampai jugak akhirnya kat sang lekit. Hadiah untuk lala dari Untie El & family pun cik lala dah terima & mummy tanpa basuh dulu pakaikan sekejab untuk cik lala bergaya dengan baju baru tu. Ini hadiah ketiga dari untie blogger.. Yang dua hadiah dari Untie Ezan & Ibu Aqil tak dapat lagi lala melaram sebab kena tunggu besar sikit. Takpe sesudah lala muat jer baju2 tu.. On the spot mummy lala akan buat photoshoot lala melaram dengan baju2 pemberian untie2 blogger tu nanti yer.

Kat sini mummy lala mewakili cik lala nak ucap terima kasih pada Untie El sebab hadiahkan lala sepasang baju gadis yang comel. Lala pun memang kekurangan baju gadis lagi. Masa pregnant tak tau jantina, last minute je baru tahu tu pun sesudah sesi membeli belah di jalankan. Saja mummy taknak beli lagi baju2 gadis banyak2. Sebab lala tengah membesar. Besar sikit lagi baru mummy rasa comel lala melaram dengan baju2 gadis.

Sebagai menghargai & ucapan terima kasih pada Untie El & family mummy hadiahkan pose yang comel lala melaram dengan baju baru ni. Maaf la lala ngantuk time ni.. nak ber photoshoot pun dia meragam. Alih2 dapat gambar yang pejam jer.. Ok la tu kan??

Inilah pose comel dari lala harini. Maaf lala memang lepas mandi dia akan minum susu & tidur.Op's lupa nak cakap kad ucapan tu pun cantik. Siap ada gambar family Untie El

So sesapa yang nak berkenalan dengan blogger yang baik hati ni jom terjah ke rumah (blog) beliau yang cantik tu. The Beautiful life of Us.

P/S : Hadiah ketiga dari blogger ni buat sang lekit semakin terharu.

27 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA POS LAJU TAK LAJU..

4.11.11 Suria Lekatlekit 49 Comments

Bila malas orang akan buat macam2 alasan. Kadang2 alasan tu terang terangan menipu. Bila alasan di cipta untuk mengelakkan dari tunaikan tanggungjawab yang sepatutnya mula la nak main ayat power kan. Mungkin orang yang jenis angguk2, geleng2 ni akan setuju & diam je tapi bagi orang yang tak puas hati & nak dengar juga alasan munasabah, boleh ke kau nak buat ayat power lagi.

Kisahnya pasal posmen & pos laju. Bulan lepas ada 2 barang yang di hantar ke rumah sang lekit menggunakan perkhidmatan pos laju. 1 barang memang sampai tepat seperti yang pos Malaysia tetapkan. Mungkin posmen yang hantar tu betul2 buat kerja. Takde nak buat alasan call tak jawab, orang takde kat rumah, walhal sang lekit ni sentiasa ada kat rumah kalau hari bekerja. Kalau pun nak keluar sejak ada baby ni petang atau malam tu. Tu pun jarang2 sangat sebab lala terlalu baby nak di bawa keluar selalu. Tapi masalahnya 2 kali dah berlaku pos laju tak laju pun sampai.

Carian google

Bila dah lebih seminggu orang hantar barang guna pos laju kat sang lekit tak sampai tepat.. Geram jugak. Bila call pos malaysia alasan dia bagi posmen cakap orang takde kat rumah (dah terang2 menipu), call tak jawab (kalau call tak jawab kau datang ketuk pintu rumah) & lift rosak (kalau 5 tahun lift kat sini rosak bermakna 5 tahun la khidmat pos laju tak boleh guna kat sini). Sang lekit call tadi untuk bertanyakan barang yang tak sampai seperti alasan itu di gunakan. Bila alasan takde kat rumah tu sang lekit berjaya buat dia tak boleh jawab, dia kata sebab call tak dapat. Jadi kalau posmen naik ke tingkat 9 dengan tangga tak berbaloi kalau orang takde kat rumah.

49 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA MEMPUNYAI BFF YANG CANTIK

3.11.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Pernah tak korang ada kawan yang beribu kali lebih cantik dari korang? Korang memang BFF gila la dengan dia. Apa perasaan korang bila berdamping dengan BFF yang cantik padahal korang nak sebut cantik pun rasa malu kat diri sendiri apa lagi nak mengaku cantik depan orang lain. Sang lekit pernah ada BFF yang cantik ni.. Kadang2 rasa bangga. Yelah.. kawan baik kita jadi perhatian ramai. Sentiasa di puji kecantikkan dia Tapi ada ketika rasa cemburu sebab dia lebih jadi perhatian. KIta tak sebelah macam beg sandang je orang tak pandang atau lebih teruk beg sandang pun lagi bertuah kalau cantik, branded & stylo orang pandang jugak.. Ni kita lebih senang macam stokin la di sisi dia. Tak sapa nak pandang, kalau terpandang pun orang buat2 tak nampak sebab takde yang menarik sangat.

carian google

Perasaan cemburu bercampur sedih bila orang yang kita perhatikan (minat) lebih bagi perhatian & berminat dengan kawan kita tu. Yelah.. kalau kau duduk sebelah Betty la Fea mungkin orang terpaksa pandang kau sebab mungkin muka ko cantik sikit berbanding Betty La Fea tu tapi bila di sebelah orang yang berkali2 lebih cantik dari kau, kalau orang pandang ko tu maka jangan lupa cerminkan diri kot2 taik hidung terjuntai ker, cili lekat celah gigi ke, tak pun pakai baju terbalik ker.. Itulah perasaan sang lekit tapi cemburu tu tak la sampai nak khianat dengan kawan sendiri. Tetap la dia kawan baik sang lekit cuma cemburu pada kelebihan dia ada & masa tu rasa sedih dengan kekurangan diri.. Dah la kurang tinggi lepas tu kurang cantik pulak berbanding dengan sang dia tu.. tinggi, berat & rupa agak sempurna la di pandangan mata umum.

Bila kita ada kawan cantik selalu di jadikan umpan mereka2 yang tertarik pada kawan kita tu untuk langkah memikat. Jangan korang cepat perasan bila mamat hensem mahupun kurang hensem tiba2 datang menyendeng buat2 baik dengan korang. mula2 dia baik dengan korang untuk merisik2 kawan korang tu. Benda ni pernah terjadi pada sang lekit semasa persahabatan dengan siti (kawan baik sang lekit) masih hangat gitu. Kenapa dorang buat macam tu? Sebabnya kawan yang paling rapat la pengaruh paling kuat pada seorang kawan tu. Jadi itu cuma startegi memikat. Kalau dorang baik2 dengan korang lepas risik2 kawan korang, korang pun tengok dia macam gud2 jer (pinjam ayat Nyah Zulfikar jab) maka korang pun akan kempen2 la dia kat kawan korang. Akibat yakin tahap jitu dengan ayat2 kempen korang, tak mustahil operasi memikat tu akan berjaya juga akhirnya.

Apakah kegunaan kawan yang kurang cantik pada kawan yang cantik hanya untuk itu? Tak jugak.. nak salahkan kawan cantik kita pun tak boleh sebab orang lain yang pergunakan kita untuk dapatkan dia bukan dia. Lain la kawan kita tu yang gunakan kecantikkan dia untuk gunakan kita yang tak cantik & konon2 nak kena tempias popular tu maka rela la jadi lembu cucuk hidung semata2 nak jadi kawan pada si cantik. Kan?? Semua benda tu pernah berlaku dalam kehidupan kita.. orang cantik pergunakan orang tak cantik, orang tak cantik di pergunaan untuk dapatkan orang cantik tapi pada mereka yang ada sifat macam tu elakkan. Kurang cantik bukan kehendak sesapa jadi jangan kerana kurang cantik korang buat dia macam kurang bijak.

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com