TANDA - TANDA ANDA SEORANG BLOGGER POPULAR

24.3.11 Suria Lekatlekit 32 Comments

Melihat dari kontroversi di blog dengan bermacam - macam kisah ni, Cik Lekit try buat kajian sendiri dari permerhatian Cik Lekit semenjak terlibat secara serius dalam dunia blog ni. Apa yang dapat Ci Lekit kopek dari tajuk entri ni sekadar pendapat & penilaian peribadi jer.. Bukan dari kajian mana2 pihak yang lebih profesional.

Antara tanda - tanda anda adalah blogger popular..

1. Paling jelas jumlah follower, visitor, traffic, comment memang tahap yang membanggakan. Contoh patah perkataan dalam entri anda cuma 50 perkataan tapi mendapat komen lebih dari 100 blogger. Visitor tak yah cakap la ribu - riban la. Traffic blog sampai kena minta polis traffic cover. Memang sesak. Follower 5 ribu keatas tu benda biasa je.

2. Mendapat review dari ramai blogger yang memuji atau mengeji. Semua nak buat entry dengan nama anda sebab dorang tau orang akan clik untuk mengetahui apa di sebalik tajuk tu. Even sebenarnya cuma gimik atau taktik je dorang nak orang clik blog dorang. Tu bermakna korang memang popular sebab blogger lain rasa dengan menggunakan publisiti dari nama korang akan menjana jumlah visitor dalam blog dorang.

3. Mendapat banyak komen dari en/cik Anon. Biasa la bila dah terkenal ada orang suka, ada orang tak suka, ada yang dengki tak kurang juga ada musuh dalam selimut.

4. Orang semua berebut - rebut nak tahu kisah lain selain blog korang. Bini/laki/boipren semua la. Dorang akan search benda2 berkaitan korang sampai gambar masa baby pun dorang boleh dapat then buat entri semata - mata nak bagitau dorang jumpa gambar korang yang dulu - dulu.

5. Isu korang akan cepat jadi hot atau kontroversi kalau di sentuh oleh blogger lain. Time tu ada yang fans or haters akan mula memainkan peranan untuk buat kesinambungan entri dari isu tersebut. Sebabnya.. Dah tentu traffic dengan isu backing or blame korang.

Cukup la 5 tanda - tanda anda seorang blogger popular. Kalau korang ada ciri - ciri maka sedarlah anda kini sudah popular. Tunggu masa je nak dapat publisiti dari media macam Hanis Zalikha & Ben Ashaari tu. So, sebagai orang yang di kenali korang kena terima ada yang suka & ada yang benci. Setiap kejadian ada baik & buruknya then kalau korang memilih untuk terima populariti tu maka korang kena kuat & kental juga kenyal dalam menghadapi apa juga spekulasi, kontroversi or cerita sensasi pasal korang. Kalau tak tahan.. di nasihatkan resign je dari jadi blogger. Or.. buka blog baru dengan identiti baru.

So, pada blogger yang di landa kontroversi sekarang hope bijak menanganinya. Bijak untuk membalas serangan kepada anda. Melenting or marah tindakkan yang kurang bijak kerana anda akan di lihat sebagai seorang loser yang lemah. Then cuba cool & hadapi dengan bijak. Pasti korang akan lebih di minati & di sukai ramai seperti susu lemak manis. Orang akan kata.. wah memang cool & kental la blogger tu. Rilex je dia kena serang dengan kontroversi. So, benda tu akan menjadi motivasi pada blogger lain.

P/s : Cik Lekit belum ada ciri2 yang di sebut.. terpaksa la terima hakikat kena banyak join segmen BA untuk mengetengahkan blog sebab ia memang amat membantu dari segi tersebut. Kekekekekeke 


Untuk bershopping cenderahati cantik & murah & menjana pendapatan di blog sila clik banner di atas

32 comments:

  1. sangat2 jauh ag dr ciri2 tuh sume..bile la nk sampai agaknye yer?huhu

    ReplyDelete
  2. sama la....DeQdEq pun x ada ciri2 yang sisenut tu...heheheh

    ReplyDelete
  3. yeayyy~ xde lg.. so, privasi kita masih di thp yg terjaga lg, kn lekit?? hik3~ ^_^

    ReplyDelete
  4. mcm takde je tu,tapi nak femes buat apa ajga kan..heheee nyte

    ReplyDelete
  5. hehe..tak nak jd fofular pon tp nak kawan je:)
    betol ckp awk,kena la cool br la org respek:)

    ReplyDelete
  6. Salam.

    Cik Lekit, PM pon same.. sungguuuuuhhh jauh perjalanan untuk jadi blogger yang popla.. Huhuhuhu..

    Pe pon, advice yg bagus. Tq :)

    ReplyDelete
  7. erk...mcm tu tak yahlah femes demes ni..tak penting pun.kite ni suka membaca dan menulis,jadi tak sabar nk kongsikan dgn kawan2 tak kiralah ada org baca ke tak,kita tulis juga huhu..sbnrnya kite disgghi pelbaagi raakn2 yg ajak dtg bc n3 terbaru dan 'terhangat'.kdg2 tkt bc sesi kutuk mengutuk ni..huih..kite sggp kalau tak femes

    ReplyDelete
  8. Gayah pon bukan blogger yang popular lagi yunk oi...
    takpe2..kita serupa lekit..huhu.. still berada di thp lum pemes..huhu

    ReplyDelete
  9. sgt setuju dengan 5 batu asas yg diletakkan dalm entri ni sbg indikator blogger popular
    harap mereka terus mara dan tabah hadapi setiap cabaran

    lekat-lekit pun dah makin popular skang :) byk tuu follower, nk sikit,hak3

    xpelah x popular pun, asal bahagia kan?hehe

    ReplyDelete
  10. I biasa2 jer, tetap vogue, yeeayyy

    ReplyDelete
  11. tanda yg paling simple pada seorang blogger bila dia makan je dia amik gambar pastu letak dalam blog..whut da fish..heheh cing!

    ReplyDelete
  12. tak popular pun xpe kan.. sebab bila dah popular, risiko utk dibenci semakin tinggi.. less is more :)

    ReplyDelete
  13. i ada 55 follower... kira popular tak cm tu? hehehehehe

    ReplyDelete
  14. Susah untuk Mak Jawab nyah.. Kita serah je pada Audience. Apa kata survey

    ReplyDelete
  15. jauh lagi nak kayuh popular tu!

    ReplyDelete
  16. salam...

    blog ini memang popular..

    saya bangga folo blog lekit lekit gurl ini..

    ReplyDelete
  17. jawapan aku kalau ditanya, bukan semua di atas.
    agak-agak bila la boleh jadi macam tuu

    ReplyDelete
  18. cik lekit neh kira popular la nih..ramai owng duk komen..follower pon ramai hah

    ReplyDelete
  19. bagi sya populariti tu tak pnting .. asalkan apa yg kita ingin smpaikan para pembaca berjaya.. tak kisah la apa jua entry sekli pun.. asalkan nita kita ikhlas.. dlm mnyampaikan sesuatu...

    ReplyDelete
  20. en batu nisan.. maaf yer. entri ni sebenarnya cuma menyenaraikan tanda2 blogger tu sudah popular.. bukan penting or tak popular tu pada blog. apapun thanks komen.. pendapat anda juga blh di terima.. tp pd pendapat saya entri yg bagus pun kalau takde pembaca.. umpama permata di dalam selonggok kaca.. so.. untuk mempamirkan sesuatu penulisan kita harus berusaha untuk memperkenalkannya

    ReplyDelete
  21. kalau betul2 popular, sebut nama pun org dh kenal.. pastu ade kuar majalah..

    ReplyDelete
  22. Salam kenal Cik Lekit :)

    Blogger fofular...huu huu...jauh sekali. Maybe kalau muka cun mcm hanis tu insya'Allah leh jadi fofular tapi kalau dah mcm akak nie, mak org...huu huu...yeleeek :D

    P/s: Jemput singgah my blog BabyIntan kalau sudi ye ;)

    ReplyDelete
  23. tak pemes pun takpe asalkan setiap N3 yg ditulis mendapat manfaat pada pembaca..ecewah!

    ReplyDelete
  24. same la kite cik lekit..hihi kne byk join segmen ba..tp saye salu je termiss...

    meh ke rumah..
    ~dialog danish~
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  25. akak masih jauh ketinggalan lagi laaa....

    hehehehe....

    ReplyDelete
  26. Tak glamour pun tak pe. aslakan bahagia.

    ReplyDelete
  27. huhu..
    mau 40 tahun lg utk dpt ciri2 tu..
    la ni jauh panggang dr api..
    hehe..

    ReplyDelete
  28. bagus post nya,, :D .....
    http://onyxblog94.blogspot.com

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!