SIAPA BLOGGER BERJARI PUAKA?

18.2.11 Suria Lekatlekit 5 Comments

Selain Azwan Ali dulu... Lain lekit tak kenal la blogger jari puaka ni. Kalau Azwan Ali memang di akui kepuakaan jarinya menaip entri. Berani mati punya... Bukan isu Azwan Ali yang dah berpencen dari menulis blog yang Lekit nak kupas kupis.. Tapi ini adalah hasil kesinambungan entri salah seorang blogger yang mengopek isu blogger jari puaka a.k.a suka mengutuk.

Korang tak pernah mengutuk walau sepatah dua kata dalam entri selama berblogging?? Tahniah memang blog korang sungguh suci murni tak perlu pemeringkatan dua kali gitu. Tapi bapa peratus sangat blogger yang tak pernah langsung mengutuk something or someone dalam blog, kan?? Kadang - kadang kita tak puas hati pada something or someone kita menulis dalam blog sebagai label luahan. Tapi secara tak sengaja entri tu ala2 mengumpat juga walau tak highlight apa atau siapa yang di umpat.

Perkara biasa tak kira dalam blog or dalam perbualan kita seharian mesti sepatah dua umpatan tu terkeluar juga. Mengkategorikan sebagai puaka or tak bergantung pada kekerapan or bahasa yang di gunakan. Maybe ada yang melabelkan blog melekit ni sebagai blogger berjari puaka bila mengkritik statement2 dari cikgushida. Tak kisah.. Kenapa cikgushida lekit highlight secara terang - terangan?? Dia sendiri yang mencipta kontroversi tu secara terang terangan dengan statusnya yang di kenali tu so, dia sendiri yang mempamirkan apa yang pernah lekit kopekkan pasal dia untuk apa lagi kita nak sorokkan identitinya. Buat apa sudah terang lagi nak bersuluh, kan??

Tak kira la blogger picisan, blogger popular.. Dari pembacaan lekit selama ni.. 99% dari lari dari menulis entri yang ada unsur2 mengumpat ni walau tak selalu tapi tetap ada. Tapi bila di bangkitkan isu ni.. Ramai pulak yang komen berlagak suci. Memang perbuatan tu tak layak di puji.. So, dari isu tu maybe kita sama - sama boleh jadikan sebagai panduan memperbaiki diri sendiri. Tapi jangan la komen yang macam blog kita ni suci sangat, kan?? Dalam komen tu pun dah terpapar unsur mengumpat & mengeji. so, how?? Apa yang baik kita jadikan teladan.. Tak salah untuk share. Maybe tidak 100% terus berubah namun sedikit demi sedikit.

Bab puaka or tak.. tu terpulang pada penilaian masing - masing. Kita manusia yang perlu di ingatkan setiap masa.. Itu Lekit akui. Lekit pun tidak la baik.. tidak juga sejahat jahat syaitan. Kalau rasa perlu di tegur..tegur la secara berhemah. Insyaallah teguran anda takkan di bakul sampahkan. Tapi ada orang yang tak boleh terima teguran, so terpaksa la di kritik terang terangan, kan?? Pun begitu rasanya cara kritikan lekit takde lagi la sampai menyetankan orang or menggunakan bahasa2 carut atau lucah. Lekit tak biasa dari dulu lagi guna bahasa2 macam tu bukan dalam blog jer.. dalam perbualan seharian dengan sesapapun. Nak gurau lucah2 pun den tak pandai. kekekekekeke

5 comments:

  1. boleh menegur tetapi kena lah secara berhemah . kadang2 kita tulis entry dengan niat nak menegur apa yg salah tapi kita tak mention nama sesapa . tu kira ngumpat jugak kan .

    ReplyDelete
  2. saya pernah la buat entri nak 'sound' org tapi tak penah lagi kutuk2 dalam blog... bagi maksud tersirat...
    tapi saya jenis tak kisah sangat... biasanya bende ni berlaku kat blogger popular jer... ececeece... saya tak popular pun....

    ReplyDelete
  3. lah bee tak tahu langsung kes ni..huhu

    ReplyDelete
  4. kalau menegur untuk kebaikkan tak salah.. jgn laa sampai masuk ke kutukan..tu dh mmg kategori teruk..

    blogging ni sekadar suka2 InsyaAllah dunia aman damai tenteram.. tp kalau sekadar nak cari musuh, baik tak payah.huuu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!