KAWEN TANPA BERTUNANG TAK BERMAKNA KENA TANGKAP BASAH

7.3.11 Suria Lekatlekit 11 Comments

Kalau skip adat tak berdosa.. Tapi jadi dosa pula pada manusia sesama manusia kan?? Kalau tak dosa dari pandangan dorang, macam satu kesalahan lak dari pertuturan dorang. Wajib ke bertunang?? Takkan?? Apakah orang yang terus kawen tanpa bertunang tu di pandang serong?? Kononnya kawen emergency... Tak semua, ok!

Alkisahnya.. tak tau la sapa kan?? Masa berjimba jimba di hari minggu semalam.. terkeluar cerita en hubby yang katanya ada di antara kawannya yang bila dah tau dia kawen.. maybe tanya bila bertunang. Tup - tup dengar dah kawen je kan?? Hubby jawab yang betul la.. kitorang takde bertunang. Si Kawan tu lak cakap kena tangkap basah ke terus kawen tak bertunang. Apa lagi.. bertukar hulk la en hubby. Dia kata dia cukup marah bila orang cakap camtu. Kitorang kawen cara baik, ok! Bukan sebab kena tangkap basah or tangkap kering or tangkap lembab sekalipun. Dengan persetujuan & restu keluarga masing - masing. Siap buat majlis even kita takde la vouge sangat macam lain2 pengantin.

Kenapa mesti berfikiran macam tu?? Kenapa mesti ada tanggapan negatif?? Macam benda tu salah & janggal je kalau tak buat. Bertunang cuma salah satu proses dalam adat ataupun ikatan perjanjian lisan antara kedua belah pihak jer. Yang wajid adalah nikah. Lain la kita bertunang jer tapi tak nikah - nikah sampai akhir hayat. Tu memang pelik la. Ni tak bertunang tapi terus nikah pun nak fikir yang buruk - buruk. Macam la kitorang yang 1st buat semua ni walhal melambak lagi rakyat malaysia yang skip bertunang terus nikah jer.

So,pada mereka yang mencurigai kami yang terus nikah tanpa bertunang tu.. Tak payah la beratkan otak & bahu kiri korang nak fikir kenapa la kitorang tak bertunang sampai meneka benda yang bukan - bukan. Yang pasti kitorang dah selamat nikah.. yang dok mengata tu, nak nikah ker?? Besar sangat ke lesen bertunang sampai perlu jadi wajib kena buat??

 
Untuk bershopping cenderahati cantik & murah & menjana pendapatan di blog sila clik banner di atas

11 comments:

  1. paling xsuke mulut2 kotor yg memandai nk juadge the book by its cover.. bek kawin terus segala perlakuan jd halal dr betunng... buknnye halal pun pergaulan... tp bese r mentaliti zmn sknk bajet bile dh tunang supe dh kawin leh men supe ngalahkan yg dh kawin... kak lekit don worry Allah tau anda wat benda baik.. jgn dilayan mulut2 busuk uh wat sakit jiwa je..huhuh

    ReplyDelete
  2. lionteen pun igt nk kawen je, x yah bertunang. jimat. hehe..

    dlm islam pun xde tunang2, yg penting akad nikah tu.

    ReplyDelete
  3. susah nak buang tanggapan masyarakat..kita boleh terima dan mahu buat mcm tu(tak bertunang),tapi parents pulak taknak..dapat pulak parents konservatif..aduuuyai

    ReplyDelete
  4. adat manusia..
    mulut diorg susah nk tutup..
    tp pelik knp ad org2 yg mcmni..ske bsgke buruk..
    tunang is adat..adat xwajib ikut..adat is not like rules kan...dlm syariah pon ad ckp buat kcik2 je..ermm..xphm ngn org2 skang ni..adkah kite telah kembali pd zaman2 terdahulu..???

    ReplyDelete
  5. stuju!!!!stuju sngt2~

    btw, anda di tag:
    http://natasha1987.blogspot.com/2011/03/di-tag-sebagai-jawa.html

    ReplyDelete
  6. akak sy pun dah nak kawen tnpa bertunang dulu. jimat ongkos sikit... :D

    ReplyDelete
  7. biasala tu lekit..pelikkan org melayu ni..suka pandang serong kat orang lain..

    ReplyDelete
  8. saye pun takkan bertunang sebab nak bernikah je terus..jimat dan tak membazir..lantak la org nak kata ape pun..janji saye buat benda baik..kan2?

    ReplyDelete
  9. sy pon tak bertunang... sbb perkahwinan pertama bertunang pon lepas 2 tahun kami bercerai! alhamdullillah yg ini..lepas 6 bulan bercinta kami terus kawin & tahun ni tahun ke 10 sy menjadi isteri dia.

    ReplyDelete
  10. mulut orang ni memang mcm ni..tu la masalah org kita ni..terlebih adat dari yg wajib..sy pun plan nak nikah je terus tak pyh tunang2..cukup untuk dtg melamar dan tetap tarikh sudah.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!