HIDUP KAU TAK BEST SEBAB TU KAU TAK CERITA

15.5.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Wah dari tajuk entri mesti korang dapat teka pastinya ada isu hot & spicy yang sang lekit nak kopek dengan rakusnya, kan?? Takde la panas, pedas & perit sangat macam isu2 kat blog Nyah Zulfikar tu. Dia tu Sifu Sang Lekit.. So,tahap bahang entri dia lebih mengatasi entri sang lekit. Berpadanan la dengan ilmu yang ada.

Isu kali ni berkisahkan tentang blog juga. Mana – mana blogger yang tak berapa kenyal & kental jiwanya tu di nasihatkan jangan membaca takut timbul pula salah faham konon2 isu ni di adaptasi dari blog korang. Isu ni di kupas kupis secara umum yer tidak melibatkan mana2 blog atau blogger.

Okies berbalik kepada tajuk isu kita kali ni.. Ada yang berpendapat Sang Lekit jarang nak share kisah peribadi & kehidupan seharian kat blog & hanya tau menghentam & mengondem orang lain dengan isu2 berunsurkan pandangan & pendapat peribadi sang lekit ni menganggap sang lekit melalui rutin harian yang sangat2 membosankan, menderita & sentiasa dalam kemurungan. Jadi untuk mengubat semua kekecewaan hidup tu maka lahirlah entri2 yang bagi mereka berunsurkan umpatan.


Hasil carian google. Sekadar hiasan

Memang di akui blog melekit jarang nak share kisah2 peribadi tentang kehidupan seharian.. Kalau ada pun, kisah2 biasa yang tidak terlalu peribadi. Kenapa? Itu adalah prinsip sang lekit berblog. Kenapa harus cerita pada orang kisah2 peribadi yang mungkin menjadi senjata untuk orang lain jatuhkan kita, mungkin bukan hari ini tapi tak mustahil satu hari nanti. Berpada pada dalam menulis kisah peribadi.. Jangan sampai membuka rahsia sendiri, keluarga & saudara. Berpada pada juga kalau nak kongsi rutin harian jangan sampai ada yang bosan. Sebab tak semua rutin harian kita tu ada pengisian & mengiburkan. Betul tak??

Sebab tu la.. Sang Lekit hanya memilih kisah tertentu jer kalaupun nak kongsi aktiviti peribadi sang lekit. Sang Lekit banyak habiskan masa membaca & melihat apa yang ada di sekeliling sang lekit mungkin boleh di jadikan bahan membuat entri yang bermanafaat untuk di kongsi. Kalau dulu blog ni pun merapu meraban juga.. Tapi tak salah kita belajar dari kesilapan & cuba memperbaiki kelemahan. Ilmu itu takkan habis untuk di pelajari hingga akhir hayat.

Apapun sang lekit tak kata semua entri2 di blog melekit ni penuh pengisian & manafaat tapi cuba & belajar untuk menulis sesuatu yang berfaedah dari masa ke semasa. Apapun blog ni masih banyak kelemahan untuk di perbaiki. Teguran, pandangan & nasihat semua masih di perlukan. So,dengan meneruskan aktiviti menulis blog ni mungkin membantu sang lekit dari segi peningkatan dalam penulisan blog. Ini Cuma pandangan peribadi jer.. harap takde yang terasa hati.

P/S : apapun tema penulisan blog korang itu hak korang yer.. sang lekit Cuma memberi pendapat jer bukan nak paksa orang ikut konsep penulisan macam kat blog melekit. Mungkin cerita peribadi & rutin harian korang adalah kekuatan blog korang jadi teruskan la. Jangan ada yang salah faham pula tau

** Ini tak termasuk cerita2 nostalgia/kenangan yer.. Macam Nyah Zulfikar buat tu bagi sang lekit menarik, menghiburkan & ada pengisiannya. Tapi kisah nostalgia/kenangan pun kena tapis2 juga sebab takut tercerita aib sendiri, keluarga & sedara mara. Kalau nak juga cerita Sang Lekit ada satu idea jadi blogger yang macam Anonymous.. Menaip dalam misteri. So sapa2 tak tau.. kekekekekeke


21 comments:

  1. cerita la zaman kanak2 best ape,. cerita pasal cikgu tadika ke,. cikgu paling hensem dalam kelas ker,. cerita pasal kene ngorat ke,..
    peristiwa2 mcm tu kalau diceritakan kembali,. ianya amat bernilai dan boleh ditatapi bila2 masa,. dan mungkin boleh ditatap hingga ke anak cucu,.

    ReplyDelete
  2. setuju tu..kalau nak cerita tentang diri pun biarlah ade input yg cuba disampaikan..

    apa2pun atas diri sendiri jugak kan..

    macam saya walaupun kebanyakan entri yg saya tulis banyak yg saya kaitkan dgn kehidupan peribadi dan aktiviti harian, tapi saya akan pastikan entri yg saya tulis ada pengisian dan pengajaran yg boleh dikongsi dgn pembaca walaupun tak ramai yg membaca..hoho..;p

    ReplyDelete
  3. cerita2 macam tu lain tidak terlalu peribadi di kongsi.. sy pun ada buat. tp kisah2 yg blh mengaibkan diri sendiri atau membuka rahsia keluarga atau sedara sendiri atau cerita2 kosong yg rasanya tak menarik je yg sy maksudkan

    ReplyDelete
  4. setuju..
    apa sj yg kita tulis ada tapis2 nya..
    jngn sampai mngaibkn ssiapa..

    ReplyDelete
  5. saya suka baca blog ni..suka saya baca blog ni..
    tak usahla buka pekung didada termasuk hal kelambu2 jugak kan..

    ReplyDelete
  6. suka entry nie... =) pengajaran buat saya.... huhuhu... xterperasan la plak lau entry2 sebelom nie ibarat membuka pekong didada... huhuhu.... btw, thanks sbb slg mengingati~~~

    ReplyDelete
  7. Tapi, penting juga teguran itu. Sebagai contoh, ada blogger menceritakan tentang aurat suara wanita, dia dah nyatakan bagaimana jatuhnya hukum haram yang berkaitan dengan suara wanita ini. dan sungguh terkejutnya akak nora bila ada seorang perempuan komen mengatakan.."mana ada, tak berdosalah.." disni kita dah nampak..ajaran islam dah makin menipis, itu hukum Allah. Jika benar dah terbukti dalam Al-Quran bahawa itu adalah salah, kita sebagai hamba-Nya sepatutnya patuh tanpa banyak soal kerana itu adalah hukum ALLAH.

    setuju..apapun setiap orang masih ada cara penulisan masing-masing..aak nora pun terasa penulisan akak masih perlukan latihan dan penelitian. tak pernah rasa diri ini tergolong dalam kategori terbaik.

    ReplyDelete
  8. cerita kk pun tk best tu kadang2 je update tentang diri sendiri karang terluah kan benda2 tk best ..

    ReplyDelete
  9. tak semua cerita kita kena publish kan...kita pun nak privasi jugak..biarlah orang nak kata apa

    ReplyDelete
  10. ceq pun x suka.. macam bukak aib pulak rasa... haha

    ReplyDelete
  11. yg penting tak buka pekung sendiri dah la kan. setiap org ade dy punye cre tersendiri, saya pulak sy suka buat entry ringan2 je. hehe

    ReplyDelete
  12. itulah yang akak nak sampaikan Ezan.. jgn sampai membuka aib sendiri keluarga & sedara mara..

    ReplyDelete
  13. mcm rara pun buat entry pasal diri sendiri jugak.but takde lah sampai nk bukak pekung didada.entry personal rara kebanyakannya bout my weekend activities.my outfit.tu je.kalu nk memburuk2 kan fam sendri tu tak lah kot.zaman cyber ni mcm2 org boleh aplikasi kan gambar kite.n cerita.so yg simple2 dh lah.jgn heavy sgt. =) chill.

    ReplyDelete
  14. ye la kan , bukan semua orang suka baca kisah peribadi, kalo seperenggan dua, baca la jugak kot, kalo dah dua tiga ratus perenggan , gambo pulak berpuluh-puluh....tension pulak orang baca....

    ReplyDelete
  15. setiap pembaca ada peminat sendiri.. ada yg suka baca pasal gadget, ada suka baca peribadi orang n macam2 lagi.. bagi saya.. apa2 yg terlintas nak tulis.. saya tulis.. janji cerita dalam kelambu tak cerita sudahlah..hehehe

    ReplyDelete
  16. sbb tu kite ada sensored2 sikit cite..
    yg tmbah2, buang2 pun ada...hohoho

    ReplyDelete
  17. so far sy okeh jek baca entry lekit..xde lar panas sgt pon..hehehe.. dia terasa ler tuh..kekekeke..

    ReplyDelete
  18. 1. entry ko makin mantap dan tajam nyah lekit..tahniah.. :)

    2. entry ko makin tak bias dan berani... tahniah, BEST..

    3. ko tu sifu aku, bukan aku sifu kau.. header pun aku tak reti nak buat tau.. tengok ko ajar aku banyak, header, layout, widget apesal.com.. yeaayy aku dah dapat masuk :)

    4. kisah peribadi yang mana akan membuatkan kita malu bila org baca dan ejek kita, takyah cerita.. zaman kanak-kanak tu lain.. tu kisah sembang2 petang makan goreng pisang :)

    5. teruskan menulis Suria....

    ReplyDelete
  19. tepuk dada tanya selera..klu sume org tulis psl peribadi pn xbest jugak..kdg2 nk gak bc psl mende lain..hehe..tp blog sy tuh mmg blog syok sendiri...so sume cite mmg psl hidup sy je lah.. =)

    ReplyDelete
  20. yana tak slh nak buat blog pasal kisah peribadi cuma perlu berhati2 apa yg nak di kongsi. Sbb kdg2 sbb obses sgt cerita pasal hal peribadi ni sampai tak sedar buka rahsia sendiri. Kita tak tahu sapa yg baca takut benda2 camtu nanti jd senjata org nak kenakan kita pulak

    ReplyDelete
  21. hwhw...terrrbaek dr ladang..
    apepun..kisah cerita kat blog cma lebih kepada kehidupan seharian ngan plagiat..tp nk cerita pasal cerita peribadi sorry la...x suka..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!