PLAGIAT! HAK CIPLAK TERPELIHARA

16.5.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Dulu pernah kecoh pasal isu plagiat. Copy paste artikel akhbar la.. copy paste entri orang.. curi artwork orang la... Tapi langsung tak bagi kredit pada sumber asal. Menimbulkan kemarahan pemiliknya.Dan kes macam ni masih wujud di arena blog. Kenapa jadi macam tu. Jom sang lekit nak kopek isu ni dari sudut pandangan peribadi sang lekit.

Okies bagi pendapat sang lekit la.. Kenapa?? Kita sedia maklum dorang ni jenis orang berblog dorang pun nak berblog, orang dapat income dari blog dorang pun nak, orang dapat traffic blog yang banyak dorang pun teringin nak dapat macam tu tapi sebenarnya dorang ni takde bakat, takde indentiti & jenis memang tak di anugerahkan bakat mengarang tapi di sebabkan kelebihan yang dapat dari blog buat biji mata hitam dorang bertukar menjadi tanda RM atau $ maka terhasilah isu plagiat.

Kalaupun takde idea.. Nak cedok idea orang lain kenapa tak bagi kredit pasa sumber asal? Sebabnya dorang ni ada satu perasaan tamak haloba walaupun dorang dalam spesis pencuri. Dan la kutip hasil orang, lepas tu bolot sorang2. Kononnya tak bagi kredit pada sumber asal, Blog dorang akan di cari la bila seseorang tu nak cari artikel berkenaan perkara tersebut. Jadi dari situ dorang mampu menjana traffic & mungkin pendapatan juga dari hasil curian dorang.

Apa tujuan dorang berblog kalau dah memang takde bakat untuk menjadi seorang penulis blog? Dah cakap awal - awal tadi.. keterujaan dorang lebih kepada nak duit je. Kononnya dengan berblog boleh menjana pendapatan dengan mudah, nak - nak lagi tak payah perah otak cari idea buat entri sendiri. curi je hasil kerja orang. So, hentikan aktiviti memplagiat hasil orang lain tanpa mengucapkan terima kasih. Bukan terima kasih je sila link kan balik ke sumber asal untuk tampak lebih berhemah sebagai seorang blogger.

Apapun Sang Lekit tidak menyokong aktiviti plagiat ni. Perah & giat la mencari idea sendiri untuk berblog. Banyak sumber yang boleh di jadikan inspirasi menulis tak perlu mencuri & melabelkan sebagai hak sendiri. Sungguh kurang berkrim perangai macam tu, tau!

Hasil carian Google

P/s : Entri ini terilham bila terbaca pasal isu ni dia Fanpage sahabat blogger tadi.

13 comments:

  1. Sebenarnya aktiviti blogging dah dicemari dengan penghasilan duit dan wang. Mungkin sebab ini yang diorang suka nak copy and paste sebab diorang tak ada passion dalam blogging. Just my 2 cent.

    ReplyDelete
  2. nak copy la ayat ni...

    lps tu tanak bg credit dkt lekat lekit...=)

    ReplyDelete
  3. alah Ujang dah pemes.. x yah curik2 traffic lg.. kekekeke

    ReplyDelete
  4. hati kalau dah berlandaskan duit semata-mata mana ingat apa2 lagi dah..seronok mngejar kemewahan padahal semuanya bukan hasil titik peluh sendiri..tak malu ke?

    ReplyDelete
  5. dah kering idea sgt ler tuh dok plagiat ek..huhuhu..

    no-n0-no..x elok tau..orang lain penat karang ayat..huhuh

    ReplyDelete
  6. aah.banyak blog yg rara follow balik tu sume amik sebijik2 dr paper pon ada.sume tajuk di amik nya.menyampah pon ada.kalo nk baca baik bukak metro trus.apa daaa....but skung ni rara kecewa sket lah,byk yg rara jumpa entry sebijik gedebuk gedebik mcm rara =(. rara kalo amik entry org rara kredit kan n buat ayat sendiri.ni dorg ni tak pon.seday giler.

    ReplyDelete
  7. hah!!!!... hambik, nyah lekit dah ngamuk... amik ko... plagiat lagi!!!

    ReplyDelete
  8. cma suka plagiat..tp x lupa nk kredit utk pemilik asal..
    x elok la camtu..lupa daratan...

    say no to plagiat harem!

    ReplyDelete
  9. hih. ade jugak ek org tatau malu curi cmtu

    ReplyDelete
  10. huh! mcm2 ragam manusia nie kan....?? =)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!