DARI BLOG DAKWAH KE BLOG SEO

20.8.11 Suria Lekatlekit 27 Comments

Semua penangan ranking,traffic & duit.. Dari elok - elok berkongsi artikel pasal keagamaan terus bertukar jadi blog SEO. Entri pun asyik highlight/link/caplock/Bold perkataan SEO. Itulah realiti yang terjadi. Sebelum sang lekit mengopek dengan rakusnya isu ni terlebih dahulu sang lekit nak bagitau kat sini ia tidak merujuk secara terus atau senang cakap tak tunding tepat2 kat batang hidung mana - mana blog atau blogger. Siapa makan cili, dia la rasa pedas.

Memang sang lekit perasan tentang fenomena SEO yang sedang berlaku sampai blog yang dulunya berkongsi artikel, pandangan atau info/isu tentang keagamaan pun boleh bertukar menjadi blog berentrikan SEO. Pengisian dalam blog dia pun dah makin tak nampak tujuan selain tujuan mengejar ranking, traffic , duit & populariti. Kenapa orang yang suka entri SEO? tentu sekali sebab yang di sebut bagi tujuan menjana pendapat & meraih populariti.

Bila dah blog bertukar tema.. dari membawa pengisian yang berguna & baik kepada sesuatu yang bukan tak baik tapi lebih menjurus kepada populariti mesti la kita sebagai pembaca akan hilang rasa kagum pada blog tu kan?? Entri SEO ni memang sang lekit tak nampak keikhlasan & ketulusan dia dalam penulisan blog. Bukan cakap benda ni salah, ok. Itu hak masing - masing cuma yelah.. kalau dah blog itu elok2 berunsur keagamaan & dakwah tiba2 berubah wajah jadi blog SEO.. sendiri mau ingat la beb!

Kejutan budaya SEO memang berjaya menghasut blogger macam tu untuk lupa apa tujuan dia berblog & tema asal blog dia. Sang lekit memang kalau jumpa entri yang berunsurkan SEO, automatik malas nak baca dah sebab dah tahu tujuan dia buat entri tu kenapa. asyik dok caplock/Bold SEO jer.. sakit jugak mata. Erkk... entri ni pun macam sama jer.. Tapi ini bukan entri SEO ok. Sang lekit pun tak berapa faham sangat pasal SEO, cuma perkataan SEO di caplock sebab memang dah tajuknya macam tu & begitulah contoh rupa entri SEO yang kebanyakkan sang lekit jumpa.

Kesimpulannya.. Sang lekit setuju kalau menulis blog takde pembaca pun tak guna. Berblog sambil menjana pendapatan pun bagus. Nak pancing ranking dengan SEO pun tak salah cuma jangan keterlaluan nanti nampak macam tak ikhlas & terdesak sangat. Mata pembaca pun kena jaga jugak. Sekadar pendapat & pandangan peribadi bukan nak ajak sapa2 bergusti. Harap maklum.

27 comments:

  1. kak,mcm jakun nak tanya an

    tapi

    SEO tu ape?

    ReplyDelete
  2. hahaha~ aini pon mcm jakun jgak ni nak tnye,.SEO tu mcm mana sbenarnya,.=p

    ReplyDelete
  3. baru nak tanya macam tieykah di atas..ehehe..sebab tak pernah amek tahu pasal SEO..tak penting kot..saye tulis ape yg saye rase nak tulis je..^_^


    saye pun suke highlit/bold kan ayat2 yg saye rase penting untuk stressed kat pembaca..itu SEO kah?

    ReplyDelete
  4. nak terang pun akak bukan paham sgt SEO ni just akak cuma nak kupas kupis isu pasal entri yg banyak highlight/caplock/bold perkataan SEO jer

    ReplyDelete
  5. betul la...
    akak pun tak berapa suka la bila tengok kawan2 yang seiring dengan kita dulu tetiba je nak bermain seo..
    kita tak pi blog dia kang kata sombong,tak sokong..
    tapi dah tak best tak kan nak sokong jugak kot...
    peliknya bila pakai wp dan2 nak bermin dengan seo.

    ReplyDelete
  6. cik sha.. yg sy maksudkan kt sini entri yg suka taip/caplock/bold perkataan SEO.. sampai ada yg nak taip SEOrang pun caplock/bold perkataan SEO tu.. apa yg sy tahu entri SEO ni berkaitan dgn ranking jugak..

    ReplyDelete
  7. kahkahkah...kalau lebih dari dua kali dalam satu perenggan nanti boleh turun page rank ooooo appadaaa.....

    ReplyDelete
  8. hakmi.. selalu akak tgk blog yg dok bold SEO ni byk sgt perkataan SEO dia taip.. bermakna dia kena study dgn awak dulu lah yer... kekekeke

    ReplyDelete
  9. ahahaha,,,nk capslock jugak la..SEO SEO SEO SEO SEO SEO SEO SEO SEO SEO

    adessssss.......

    :)

    ReplyDelete
  10. SEO = search engine optimization kalau tak silap...

    banyak sangat dah blog skrg yang berubah dari blog penulisan pendapat dan dakwah berubah jadi blog seo...

    blog seo adalah blog yang menaip semata2 nak memenuhi perkataan2 'keywords' yang tengah hot di cari dalam satu satu masa.. untuk buatkan blog kita duduk di page pertama carian dalam search engine ie; yahoo or google..

    permainan seo yang melampau membuatkan blog kita jadi nampak terdesak sangat, dan akhirnya cerita dah tak betul, sebab dah lintang pukang susunan ayat semata2 nak masukkkan 'hot keywords' dalam satu perenggan.

    contoh SEO pada satu2 masa adalah Khairul Fahmi, Bola Malaysia, Gereja murtad, dan TUNANG...

    apabila terdesak duk main SEO ni. cerita dah jadi kartun dan akhirnya blog berubah jadi blog SEO saja sama dengan BLOG segmen dan promote2...

    akhirnya org lari bukan kerana menyampah, tapi org taknak bukak dah Blog seo kerana rasa bosan dan rasa tertipu.

    Nasihat aku , jangan main SEO kerana matlamat SEO.. tapi kalau tak sengaja terkena atau memang ada idea nak ulas pasal itu.. itu hal lain...

    pendapat aku pulak, aku malas bukak dan baca blog yg aku dah cop SEO...bosan!

    ReplyDelete
  11. ahahaha.. SEO pun saya sendiri masih x paham. ekekeke

    ReplyDelete
  12. salam ziarah :)
    jemput laa datang jenguk entry terbaru saya yer .. :D

    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/08/hasil-edite-gambar-dengan-picnikcom.html

    ReplyDelete
  13. tak pandai bermain ngan SEO..mungkin rezeki mereka dalam bidang tu..

    sis berblogging hanya utk mencerita dan mencatatkan kisah keluarga kecik je ngeeee...

    ReplyDelete
  14. yg penting tema x lari dah laa...

    ReplyDelete
  15. Biasalah tu, kita berblog dlm rupa,ciri-ciri,penceritaan, mesej,niat yang berbeza-beza..mungkin blogger tu tak mendapat reaksi yg banyak jika ikut pd tujuan asal...jadi beralih pulak ke teknik yg lain :) kalau berguna utk sy, sy baca kalau tak abaikan jer...

    ReplyDelete
  16. Err.. Hana xtau sgt pasal SEO tu. hehe Hana berblog utk kepuasan diri sndiri tp if dpt sumbng kpd kewangan bgus gak. But still, kepuasan menjadi keutamaan. Thats why knpa blog itu wujud, baru smngat skit nk hupdate blog walaupun xde org komen. :-p

    ReplyDelete
  17. tgh angkat tgn "sy pon membangkang yg arif.. "

    ReplyDelete
  18. saye x amik taw pun pe mende SEO ni. haha

    ReplyDelete
  19. kalau lah kejar SEO je,dh jd tak besh nk berblog n bergossip.korg nk kejar SEO kejar lah.mcm rara selesa ngan blog rara skrg =)

    ReplyDelete
  20. heheheh...sekali sekala xper gak..sbb kekadang kita wat entry sndiri ade gak terselit keyword SEO secara x langsung..

    tp paling x gomar SEO klip berita copy bulat without writer punya opinion.. mcm baca paper jek..huhu

    ReplyDelete
  21. SEO tu apa?

    akak berblog nak berkongsi cerita saja

    ReplyDelete
  22. dulu seo digunakan utk improve ranking web/blog utk disenaraikan dalam top 20 hasil carian.

    tujuannya supaya keyword yg user cari di search engine akan dpt result sama seperti yg user tu cari.

    tapi sekarang ni blogger terlalu desperate nak naikkan ranking utk raih populariti + berharap user akan klik ads :D

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!