DI SEBALIK KELAHIRAN LEKAT LEKIT JUNIOR..

28.8.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

20 Aug 2011 7.00 am (lebih kurang la masa tu)
sang lekit terbangun dari tidur sebab di kick boxing baby dalam perut dengan tahap kekuatan yang agak boleh di banggakan. Kebetulan haritu sahur semua terbabas, jadi bila dah terbangun terus bangun la. Dari bilik berjalan ke bilik air.. Terasa macam air turun tapi tak rasa air kencing. Bila check.. air tu warna jernih & sedikit berledir. Untuk kepastian, sang lekit sempat online & search tentang air yang keluar tapi tetap tak yakin samada air ketuban atau tak. Sebab takde sebarang sakit, sang lekit call pula kawan sang lekit (Kakjun) kat sabah untuk lebih penjelasan. Dia suruh sang lekit bersiap2 terus ke hospital walau tak sakit pun sebab dah ada tanda2 bersalin. Tapi sang lekit lengah2 kan lagi sebab tak sakit. Tapi bila kali kedua turun baru sang lekit mula mandi & bersiap. Tapi tak kejutkan hubby bangun cuma bagitau jer dah turun air. Lebih kurang 7.30 pagi mula rasa sakit. Bila sakit tu makin kerap (hasil dari pembacaan sang lekit boleh agak dah ada tanda bersalin) terus kejutkan hubby pergi hospital.

8.00 am
Lebih kurang 8 pagi dah ada kat hospital & sakit makin menjadi jadi. Sampai nurse nak ambil urine pun sang lekit dah tak mampu nak pergi kencing. Nurse tu lagi nak tanya sakit sebab tak boleh kencing ker, sakit sebab nak bersalin. Rasa macam nak jentik jugak pipi dia guna ibu jari kaki, kan?? Kau nurse tanya aku. Dorang suruh tunggu kat tempat menunggu sedangkan sang lekit dah sakit sangat terpaksa la menangis sebab tak tahan. Lagipun sang lekit tak pernah rasa sakit yang sesakit nak bersalin. Sebab dah meraung (sebenarnya menangis jer) sang lekit baru di baringkan ke katil & 2 nurse yang agak sialan jugak bagi sang lekit periksa pintu rahim. Sebelum tu sempat dorang dok mencebik kat sang lekit menangis sebab sakit & buat tak tahu jer sampai sorang jururawat ke hapa ntah lelaki yang minta dorang periksa sebab tengok sang lekit terlalu sakit sangat. Lepas dorang check tu terus sang lekit di tolak ke bilik bersalin.

Dalam bilik bersalin, sang lekit yang takde pengalaman bersalin ni memang la tak tahu macam mana nak bersalin. Ada sorang nurse india tu asyik membebel jer.. kaki ku dah dekat sangat dengan muka dia, rasa macam nak jentik je pusat dia dengan jari kaki ku ini. Bila tengok sang lekit kurang tenaga (yelah berbuka puasa malam sebelum tu cuma makan laksa je, dah tu pagi sebelum bersalin tak bangun sahur) dia tanya nak panggilkan suami atau tak. Sang lekit jenis kalau terlalu sakit tak suka berbual atau bercakap dah. Walau sang lekit tak bagi jawapan tetap dia panggil en hubby masuk bilik bersalin. Suara ke apa ker sang lekit dah tak peduli, sakit buat sang lekit dah tak dapat nak fokus apa yang orang sekeliling cakap. Walau tak sampai 10 minit cuba bersalin secara biasa tapi bila jantung baby mula lemah doktor putuskan untuk guna kaedah vakum tapi sempat vacum sikit jer baby berjaya pula keluar sendiri. Jadi tak effect sangat kesan vacum tu.

9.20 am
maka lahirlah lekat lekit junior. Keluar jer lekatlekit junior semua orang terkejut. Nak tau kenapa semua orang terkejut?? Nanti sang lekit sambung lagi kisah di sebalik kelahiran sang lekit junior ni.

 Wajah selepas selesai berjuang
Sempat lagi dok conteng kelopak mata dengan eyeliner tu. Doktor pun sampai cakap, punya senang bersalin makeup pun tak sempat cuci gitu!

14 comments:

  1. hihi bersalin dalam keadaan mekap la nie lekit hhehe

    ReplyDelete
  2. uikkkk sambung lagi????

    senang jugak ko beranak ehhh

    cepat2 sambung...

    p/s nama anak sape?

    ReplyDelete
  3. Perjuangan hingga titisan peluh yg trakhir.. Tahniah lekit.. Smpt smbut raya 3 branak thn ni.. Aritu ckp kat akak sabar nk sambut ber3 kan.. Hehhehehe

    ReplyDelete
  4. seronok lak baca..sambung la lagi..ehehe..


    btw, selamat ulangtahun kelahiran buat mummy suria yg kiut!

    ReplyDelete
  5. tahniah....!!!
    waaahh..baby boy ke girl...???
    cpat2 smbung k...

    ReplyDelete
  6. tahniah kak abby....apa nama lekit junior ni....

    akak raya kt mana?

    ReplyDelete
  7. bestnye ade baby! :)
    cepat lah smbung...nak tau cerita seterusnya.. hehe

    ReplyDelete
  8. tahniah lekit...sian adik akak mereka buat mcm tu.lain kali jentik jek muka nurse tu ye dik. Alhamdullah semuanya selamat.

    ReplyDelete
  9. mummy vouge gitu! bsalin dgn makeup eh....heheheh
    tahniah yea
    jga diri
    pantang leklok
    jga baby...

    ReplyDelete
  10. hehe..
    abby..semangat cma bca...
    apepun this is ur first bersalin..
    so..dah rasala camne sakitnye bersalin tu..=D(sakit coz pinggang tu nk mengembang bila bby nk kuar)
    ade rase cam nk mengandung lg x? hehe..(boleh aje..)
    apepun jg diri n bby leklok ok..

    ReplyDelete
  11. wahhh akk sempoi,sempat search tenet ag.

    ReplyDelete
  12. akak besalin kat hospital gov ke private. biase klu nurse2 gov mmg kerek sket. pastu yg dah pangkat macik2 nurse tu suke beno marah2. ibu saye yg kate. haha

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!