YANG BAGUS TAK SEMESTINYA POPULAR, YANG POPULAR TAK SEMESTINYA BAGUS

26.10.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Akibat terasa kembang segala urat saraf & anggota badan kerana Si Nyah Zulfikar blogger yang mula mencipta nama dalam dunia blog Rasa Hati beliau tu membuat review blog melekit secara berkumpulan dengan blog2 pilihan dia yang lain, maka sang lekit pun turut terasa nak buat entri jugak. Memandang dia makin di kenali, harus bodek lebih gitu. Wakakakakaka

Bak kata tajuk entri ni yang bagus tak semestinya popular & yang popular tak semestinya bagus begitu la sang lekit umpamakan pada Blog Rasa Hati ni waktu mula2 terpaut hati dengan tulisan beliau. Masa tu berapa kerat sangat la yang baca blog si Nyah ni. Rasa sayang sangat penulisan yang bagus macam tu di biar sepi tanpa di kongsi dengan orang lain. Jujur la cakap sang lekit yang bergelar blogger pinggiran longkang ni berlagak macam Blogger Diva cuba la nak ketengahkan blog Rasa Hati agar hasil yang bagus & berkualiti ni mendapat tempat sepatutnya dalam dunia blog.

Tapi apa kan daya.. Seorang blogger pinggiran longkang ni hanya mampu letakkan link blog dia dalam bloglist sang lekit lepas tu UP skit.. letak link blog dia kat special bloglist bawah entri sang lekit sambil2 ada juga buat entri review blog Rasa Hati ni. Kami takde sebarang hubungan istimewa tak kira la sebagai kawan baik ke.. kawan jahat ke jauh sekali bekas makwe dia. Cuma menjadi rakan blogger yang baik sekarang. Tapi di sebabkan dia mempunyai bakat yang aneh dalam penulisan blog ni maka sang lekit anggap dia macam sifu. Sesiapa sahaja yang menyinggah kat blog dia confirm akan setuju dengan sang lekit.

Support sambil bersaing. Sapa dapat kumpul harta dari blog. kekekeke

Dalam menulis blog kalau kita mengejar popular kita boleh popular. Buat entri SEO ke, Atau copy paste isu2 akhar/dunia hiburan yang panas2, buat segmen/contest kerap2 atau update entri 10- 15 entri 1 hari insyaallah traffic blog korang akan tak terbilang dengan jari jemari yang ada tapi untuk jadi blogger yang bagus bukan mudah. Perlu ada ilmu, hujah mesti berpandukan fakta bukan auta & gaya penulisan mesti kreatif & menghiburkan. Buat la entri 40 muka surat pun.. kalau pandai bermain dengan kata2,orang akan baca sampai habis tanpa skip 1 perkataan pun. Nak2 lagi entri macam tu penuh dengan ilmu & info.

Percaya atau tak sesuatu yang berkualiti & bagus.. Walau lambat 1 hari nanti tetap dia akan mendapat tempat. Popular tu akan datang dengan sendirinya. Tak payah dok susun 2 3 puluh entri tiap hari, dengan 1 entri sehari pun dia boleh berjaya dalam blog.

Jadi pada Nyah Zulfikar yang sekarang ni tengah kumpul duit, katanya nak kawen. Dengar2 jodoh dengar blogger jugak tapi dia malu2 siput sedut lagi nak mengaku, Kekalkan gaya penulisan yang macam sekarang. Jangan nanti ko dah jadi Diva blog, update entri 10 patah perkataan je. Al - Maklum popular.. tulis 'hai' pun bersusun orang komen, kan?? kekekekeke

P/S : Untuk jadi blogger yang bagus juga tak payah nak deco blog meriah2 sangat, penuh dengan warna warni aidilfitri, pacak segala mak nenek dekat blog, meriahnya mengalahkan hari depavali. Contohi Nyah Zulfikar.. header pun aku buatkan. Dia apa tau.. kekekekeke 

21 comments:

  1. Terima Kasih ye Suria.. wahh nyah, minggu ni mcm dijanji2 pulak.. entry kena up saje...


    tenkiu.. :) "bakat yang aneh" hahaha tergelak... "dia apa tau" hahah lawak.. kekekeke

    ReplyDelete
  2. tetiba terasa teringin nak lawat blog rasa hati :)

    ReplyDelete
  3. akak,dlu slalu skip2 gak taw..tapi die asek melawak dalam tulisan n bnyk info,maka terus suka baca atas smpai bawah..syhhh jgn gtaw kat si zulfikar tuh..

    ReplyDelete
  4. hahaha.kulaiti lagi penting dari kuantiti.eh ade kaitan tak.haha.

    kenal asfan dr mana entah,kenal blog ikar dr asfan dan kenal blog kak lekit dr ikar.hahaha.lepas nei nak tahu blog sape plak dr blog kak lekit.

    ReplyDelete
  5. blog zul ni entri2 dia smua ikhlas,..dtg dr hati.taip berjela pun berkualiti, tak boring baca

    ReplyDelete
  6. yehaaaa=) skrg blogger kasi blog depa penuh dgn wdget..dh la auto lak psg laju..kasi tension jer =D
    dh la amek msa lama nak publish satu2 blog..dh namanya byk wdget =D

    ReplyDelete
  7. Suka dgn blogger yg kreatip tanpa giler traffic~~~
    Ada masa nk singgah lah blog encik beliau :-)

    ReplyDelete
  8. saye kenal belog ikar ni pun dari mummy Suria..dan sejak tu la terus jadi pembaca yg setia..sampai ke hari ni..kalau tak sampai ke sudah tak tau..pemalas nak blogwalking kata orang..kui3..;p

    ReplyDelete
  9. peeewit..alamak cik lekit dah gembur-gemburkan gosip tu,habislah saham dia jatuh tu!

    ReplyDelete
  10. wah..akak nora tak sampai lagi blog dia..nak gi jenguk la jap..suke blog2 gitu..

    ReplyDelete
  11. bestnya kan kalau ada kawan blogger yang rapat dan saling mengenali dalam dunia blog..

    saya setuju dengan perenggan ke-3 terakhir tu.. sekarang ni banyak orang menulis xikhlas, tapi hanya nak kejar traffic semata2.. senang je kan, buat entri SEO ke, atau copy paste isu2 akhar/dunia hiburan yang panas2, buat segmen/contest dan update entri merapu dan berjela2 10- 15 entri sehari...

    ReplyDelete
  12. Betul tu mummy sbb tu dr sblm ada cik lala smpai skrg ibu duk melekat setia dgn blog mummy lekit ni tau.. Suka cara mummy membebel kat blog.. ;)

    ReplyDelete
  13. tolong menolong sesama blogger...nak kena pergi terjah ke sana ni

    ReplyDelete
  14. arisha belum pernah kunjungi ke blognya, but now i'd enter his blog and i know his writing and the explanation about something is very good. penulisannya santai, tapi penuh dgn isi kandungan yg bermakna ;)

    ReplyDelete
  15. muehehe..
    cayalah...kelassssss mummy lekit!
    siap ade review utk blog rasa hati..terbaeekkklah.. :D
    cma dulu suke komen kat n3 die yg bjele2 tu..tp skrg jd silent reader je..
    tp setuju ngan abby..entri dia byk pengisian dr merapu..

    ^err..header cma pom abby yg buatkan..terharu...^_^
    Almaklumle..den pun “ape tau” miahahaha... :0
    *nk mntk abby tlg bt header baru bila free..gambar dah ade ni..hehe..

    ReplyDelete
  16. dari dulu, memang satu2nya blog yang entri dia panjang berjela tapi tetap akan dibaca sampai habis adalah blog abg chepp jupikar...banyak isi wooo...kalo terlepas satu perkataan terus terlepas semuanya...erk! hiperbola betul!

    tahniah da dapat baby! ^^

    ReplyDelete
  17. setuju dengan entri ni!

    tak semestinya kita popular, blog kita bagus kan? satu lagi biarlah kita naik dan popular dengan hasil penulisan kita sendiri... ikhlas dari hati dan jiwa!

    saya pun suka blog rasa hati!

    ReplyDelete
  18. ermm betul tu kak..ramai je blogger yang penulisannya bagus tapi takla popular sangat pun..tapi yang femes tulis benda-benda biasa pun memang orang nak baca jugak..

    ReplyDelete
  19. uhuk, betul tu.
    ramai blogger yg best tp org taktau.
    sy pon tak layk dikatgorikan sbg blogger yg berkualiti sbb entry pon ikot dan jek haha

    ReplyDelete
  20. pon sukeeee baby Fika... hahahaha... taw sal blog Suria nih pon drp die punye blog gak leee.. sebelOm nih dok komen2 kat Fb jek kat group SB, then jumpe...opsss.... yg penting baby Fika shOmelll okeh... hahahahha *larikkk*

    ps : Suria ble lak nak banje makan?? :D peaceeee

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!