SETAHUN KEMUDIAN

30.11.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Berhabuk sikit blog ni selama 2 hari ni kan.. Yelah, tuan empunya di serang demam yang agak tinggi suhu badan nya. Boleh tahan la kalau cecah 39'c kan?? Sebab tu la blog ni pun turut demam sepanjang sang lekit demam. Alhamdulillah.. Lala sihat jer tapi...

2 hari lepas sang lekit demam dia buat perangai tak tidur sampai subuh. Lama jugak la hubby cuba pujuk dia tidur, tak jugak tidur2. Sang Lekit terbangun masa tu dekat pukul 3 pagi.. Hubby dah pejam celik kat sebelah lala yang terbeliak lagi matanya. Sang Lekit pun cuba tidurkan dia.. tetap tak berjaya. Dekat nak subuh tu bunyi pulak siren dia. Apa lagi siap2, turun bawah, start enjin bawak jenjalan sampai dia tidur. Itu je cara nak buat lala senyap & tidur kalau dia buat perangai.

Hari ni pun sebenarnya sang lekit tak berapa sihat sepenuhnya lagi. Badan rasa macam kertas je sampai nak dukung lala pun rasa dia berat sangat. Kepala pulak masih sakit2 dah tu tekak rasa loya2. Mungkin sebab perut kosong. Takde selera nak makan sejak demam.

Sebenarnya sang lekit dah lama tak demam. Setahun jugak la tak demam. Masa prgenant kan lala pun sang lekit tak demam langsung. Sekali demam.. dari hujung rambut sampai hujung kaki sakitnya. Dugaan demam bila ada baby kecik ni memang cukup2 mengugat keimanan. Tapi hati seorang ibu ni, walau sakit sekalipun kebajikan anak tetap terjaga. Tetap nak pastikan anak tu tak lapar, tak panas, tak sejuk & tak sakit walau diri dia sendiri yang sakit, kan?? Itulah pengalaman jadi seorang ibu. Naluri keibuan tu secara automatik ada bila kita berjaya bergelar ibu.

17 comments:

  1. alalala kesian lekit.. Itu lah pengorbanan seorang Ibu..
    sayangi Ibu kita kerana mereka hanya satu2nya untuk kita di dunia..

    ReplyDelete
  2. Betul tu sang lekit..saya ni pun jarang demam, tapi sekali demam, habis sakit satu badan..

    ReplyDelete
  3. Betul tu mummy.. Ibu setuju.. Sakit kita kebajikan anak & suami pntg sgt.. Anak trutamanya tmbh yg sekecil lala sbb diorg brgantung pd kita.. Mummy jaga kesihatan ye.. Obat mkn tau..

    ReplyDelete
  4. semoga mummy lala cepat sembuh..take a good rest!

    ReplyDelete
  5. sme la.jarang gler demam tp klu dah demam,mmg seksa.lme lak tu klu demam tu dtg.aiyaa...sbr jela

    ReplyDelete
  6. simpan entry nih baik2 utk ditunjukkan pada lala bila dia besar nnti...

    ReplyDelete
  7. jangan lupa check BP....

    tak cukup tdo leh demam ngan darah tak stabil...

    makan banyak buah2an dan sayur k

    ReplyDelete
  8. kesiannya dia...
    banyakkan rest dan minum air kosong!
    semoga cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  9. kesian...menjaga anak berseorangan di kala demam mmg dahsyat dugaan nya...
    alhamdulillah syukur kerana telah beransur sihat...

    ReplyDelete
  10. ummu sufian..sejenis mahkluk halus yang mengganggu baby.

    simptomnya, baby akan menangis dan susah nak tidor.

    Solutionnya, tadah tangan macam baca doa. Baca Ayat qursi 3x, tiup pada tapak tangan. Sapukan dari ubun2 baby sampai ke kaki.

    Yakin pada Allah.

    ReplyDelete
  11. manisnya sakit tu di rasa bile baby kite dah besar...moment tu tak kan berpatah balik lagi...tapi ia tetap indah di hati..

    ReplyDelete
  12. take good care of yourself sis,

    :)

    ReplyDelete
  13. smoga lekaih sehat yer cik lekat lekit.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. setahun?lama jugak tu..
    xpe..sekali sekala ditimpa musibah kena demam buat peringatan kat kita..
    semoga cepat sembuh!

    ReplyDelete
  15. the great sacrifice of a mom. hehe. have a good rest then..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!