TENTANG DHIA.. MATI SEBELUM AJAL

6.12.11 Suria Lekatlekit 25 Comments

Mesti ramai yang ikuti drama bersiri kat tv3 tentang Dhia tu kan?? Sang Lekit suka jugak cerita tu tapi macam biasa la.. Sang Lekit walau minat macam mana sekalipun tetap ada episod yang sang lekit skip. Memang dari dulu lagi sang lekit kalau tengok cerita berepisod ni tak pernah tak skip.. mesti skip.

Carian Google
Episod hari ni mungkin agak mengecewakan ramai penonton di pertengahan ceritanya bila Dhia di sahkan meninggal dunia secara mengejut. Terus terang sang lekit rilex je. Walau tak tahu kesudahan episod hari ni tadi (masa menonton) tapi hati sang lekit kuat cakap, Dhia tak mati. Dhia kan heroin.. Kalau dhia mati, maka tamatlah cerita tersebut tapi episod tentang Dhia ni kan panjang lagi. Sambil menanti2 apa adegan seterusnya dan akhirnya betul apa yang sang lekit fikir. Dhia tak mati. Belum sempat di kebumikan.. seorang ustaz terlebih dahulu datang & membongkar rahsia sebenar & seterusnya cuba membantu menyedarkan Dhia. Semua pun tahu mak si zikir (tunang dhia) dah bomohkan Dhia bagi tujuan menghalang Dhia & Zikir berkahwin.

Apa yang kita boleh ambil iktibar dari cerita ni adalah.. 'Kuasa syaitan takkan mampu melawan kuasa Allah'. Apa yang berlaku walau syaitan di gunakan sebagai perantaraan tetap ia berlaku dengan keizinan Allah. Takde 1 perkara pun di dunia ni mampu berlaku tanpa keizinanan dari Nya. Selagi belum Ajal.. walau doktor dah sahkan seseorang tu 'Mati' sekalipun, Kalau Allah kata dia akan hidup semula, tetap akan berlaku. Takde yang mustahil.

Dan pada orang yang berperangai macam mak si zikir tu.. Bawak2 la bertaubat yer. Kalau dah sampai macam tu sekali jadi, kalau tak insaf2 lagi memang kebal la. Mungkin dia rasa dia kalau kena bakar tak hangus kot. Apapun sihir memang wujud.. kita tak dapat nafikan.

25 comments:

  1. saya tak nengok pun citer ni, nanti nak nengok kat TONTON la..

    ReplyDelete
  2. tak sempat tengok pun babak tu tadi, missed lah pulak!

    ReplyDelete
  3. betul tu mummy.. ibu setuju.. tiada kuasa setanding kuasa Allah swt..

    ReplyDelete
  4. Allah maha mengetahui, benda begini pun slalu terjd di alam raliti.smoga ramai yg mengambil iktibar mesej yg ingin disampaikan....
    Psssttt..k nana memang ikut cite ni, jika skip sekalipun ak akan tgk di tonton, gigih taw..hik3

    ReplyDelete
  5. btol tu sis.dye mati lepas di tanam.tp rara pon dh tau,takkan heroin mati kan.xlogik.

    ReplyDelete
  6. mcm biasa nyah, aku ni mintaj dia pun tak penah tengok.. hahaha

    ReplyDelete
  7. saya tak layan drama2 ni.. nanti saya nangis tengok kalau terlalu d hayati.. ehehe

    ReplyDelete
  8. dah keluar kt TONTON blom? aduss ter miss lak.

    ReplyDelete
  9. Mase tgk babk ni cam nak pengsan...cuak bile da msti hidup baluk huh...klu ader yg real camgini lariiii deme org....

    ReplyDelete
  10. semalam tak kesempatan utk nonton. bukan tiap2 hari sya mengikuti. ada masa terluang nontonlah. kalau tak... tak de lah.

    tak suka dengan mak zikir tuh. mmg jahat!

    ReplyDelete
  11. xleh tengok citer neh sbb taim maghrib - - - nanti en.suami jeling panas tajam punya! hehehe

    ReplyDelete
  12. episod semalam tak sempat nak cocentrate coz si kecil tu asyik tukar2 channel katanya tv kecil dah rosak...

    ReplyDelete
  13. bile tengok cerita tu semalam, saya asyik terfikir, ada ke jadi macam tu dalam dunia realiti ye..

    ReplyDelete
  14. tgk episod smlm baru tau sebab apa dia kata utk budak2 13 tahun ke bawah nak tgk citer nie perlu pengawasan ibu bapa.

    ReplyDelete
  15. smlm dok bace status kat fb n ceciter dr staff2 je..
    x tgk pun citer ni..

    huhu..

    ReplyDelete
  16. hahahaha.. mana leh dhia mati.. betol lar kata lekit..heroin mana leh mati..melainkan last episod! ekekkeke

    ReplyDelete
  17. tak tengok babak tu sebab sibuk kat dapur..
    kalau ada yang sewatak mak kepada zikir tu bawak2lah berubah.. kekayaan yang dimiliki hanya sementara..

    ReplyDelete
  18. hai saya follow blog anda menjadi rakan yang ke 1495...sama dengan gen2merah..saya pun x layan jgk pasal drama2 air mata nie..heheheheheeh

    ReplyDelete
  19. saya tak tengok cerita nih. heroin nora danish kan.

    ReplyDelete
  20. eila,kalau cinta elyssa ko tgk pulak ye...saya mmg x suka tgk cinta elyssa sb saya benci heroin dia dlm tu,hihihihihi Geram lah dgn mak zikir tu! benci aku!

    Amy Amira

    ReplyDelete
  21. episod bapa yea..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *