BILA PEMBERIAN DI ABDI DALAM LONGGOK SAMPAH

30.6.11 Suria Lekatlekit 8 Comments

Terhasut dengan entri - entri Nostalgia Nyah Zulfikar tiba - tiba aku yang umpama hilang ingatan & susah nak ingat memori lampau ni teringat pula satu kisah penuh airmata yang pernah terjadi dalam hidup sang lekit. Penuh airmata tu.. agak - agak berapa liter jer airmata tu?? kekekekeke

Kadang - kadang sang lekit tak mahu ingat apa juga kisah silam sebabnya rasa terlalu banyak yang kelat dari yang manis. Dari zaman kanak - kanak hingga remaja sebelum sang lekit jadi kuat & tegas dengan diri sendiri & kawan - kawan. Bila dah kawin sang lekit putuskan tiada istilah BFF (macam trend sekarang). Pengalaman buat kita belajar untuk menilai & membuat keputusan. Jadi sang lekit selesa dengan hidup sang lekit sekarang. Adapun kawan - kawan banyak berinteraksi melalui online macam blog & FB. Bila dah jadi surirumah ni pergaulan dengan kawan - kawan juga semakin jauh. Tapi sang lekit selesa dengan kehidupan sekarang.

Berbalik pada kisah yang sang lekit nak kongsikan. Kehidupan kanak - kanak  & remaja sang lekit tak jauh beza dari orang lain. Kawan ada sesuatu yang ada seiring dengan perjalanan meniti dewasa. Macam orang lain jugak, ada kawan & kawan baik. Sang Lekit ada kawan baik sejak kecik sampai la besar (remaja) yang sangat2 rapat. Di pendekkan cerita sang lekit pernah bagi dia sesuatu untuk hadiah hari jadi. Tak ingat pula hari jadi dia yang keberapa tahun.

Mula - mula memang la hadiah tu terhias dalam bilik dia tapi lama kelamaan.. hadiah tu dah macam tak berharga walau tak mengalami apa2 kerosakkan. Biasa la duduk kampung kan.. bila menyapu halaman ada satu tempat yang menjadi longgok sampah sebelum di bakar. Orang kampung la katakan.. Satu hari dengan kuasa Tuhan juga sang lekit terlintas depan longgok sampah rumah kawan baik sang lekit ni.. Tersentap juga bila pandang sesuatu yang pernah sang lekit bagi pada dia di abdi kat situ. Percaya tak sang lekit kutip benda tu & bawak balik kat rumah. Sang lekit simpan. (ada jugak tanya dia kenapa buang tapi dia cakap tak perasan pasal hadiah tu dalam longgok sampah)

Kalau korang kat tempat sang lekit apa perasaan korang?? Mesti touching juga kan walau tak meraung tahap pontianak. Pun macam tu tetap sang lekit diam & teruskan hubungan kawan baik macam biasa. Sang lekit ni kalau dulu memang suka jadi bodoh sebab kawan. Lebih - lebih lagi dengan kawan baik. Tapi itulah harga sebuah pengalaman. Ilmu yang takkan dapat dari mana2. Kita belajar menjadi seorang penilai dan menjadikan pengalaman sebagai rujukan.

Sampai sekarang sang lekit berpegang dengan prinsip baik berpada pada. Bukan berdendam tak juga masih marah atau benci tapi bak kata pepatah jangan pisang berbuah dua kali walau dalam hidup sang lekit ni kalau pisang jadi perumpamaan dah masuk mastika.. berbuah beratus ribu kali baru nak cerdik. Kekekekekeke. Ini sekadar entri berkongsi kisah silam. Mana yang baik ambil sebagai teladan, yang buruk abdikan dalam longgok sampah yer.

Jangan mengabdikan pemberian seseorang disini tanpa sebab musabab & alasan yang munasabah. Kecik hati orang tu tau!

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WARDINA MAHU SAMAN BLOGGER

30.6.11 Suria Lekatlekit 23 Comments

Pengacara popular, Wardina Safiyyah Fadlullah, 32, memberi tempoh 14 hari mulai semalam kepada pengendali blog yang mengaitkan dirinya dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya mengeluarkan gambar dan artikel berkaitan dirinya daripada blog tersebut.


Menurut wardina dalam kosmo gambar yang di upload adalah gambarnya sebelum bertudung & menganggap perkara itu mengaibkan dirinya. Dia juga memberi amaran tidak teragak agak untuk mengambil tindakkan undang - undang sekiranya blogger terbabit enggan berbuat demikian.

Aduhai.. kenapa harus kaitan dengan artis? Ni kes nak dapat publisiti free la ni guna artis sebagai bahan. Ingat blogger... tidak sewenang wenangnya kita boleh pergunakan orang lain untuk kepentingan sendiri. Moga jadi panduan & iktibar kepada kita (blogger) dalam menulis blog.

Rujukan : Kosmo

23 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK BERAT KE BAWA BABY DALAM PERUT?

30.6.11 Suria Lekatlekit 20 Comments

Sekarang ni banyak entri - entri peribadi yang sang lekit tulis tentang kehidupan seharian. Tak banyak dah entri kupas, kupis & kopek dengan isu - isu yang memanaskan bontot sesetengah pihak. Bukan apa.. Dalam keadaan sekarang ni bukan badan je cepat letih, otak pun kadang - kadang kurang bekerja sikit. Kekekekeke...

Untuk edisi tengah malam ni sang lekit nak kongsi sesuatu dengan korang tentang apa yang pernah jadi persoalan pada sang lekit semasa bujang, sebelum mengandung. Dulu sang lekit suka sangat tengok ibu - ibu mengandung ni. Tak tau la sang lekit nampak comel.. Tapi bila sang lekit sendiri mengandung apasal tak comel ekk? Mak sang lekit cakap kalau mengandung anak lelaki ibu memang nampak tak comel.. Kalau mengandung anak perempuan ibu akan kelihatan comel. Betul ke tak, tak tau la pulak. Itu cuma kata orang tua - tua jer...


Op's tersasar pula dari topik. Berbalik pada persoalan yang selalu jadi tanda tanya pada sang lekit bila tengok orang mengandung ni.. Pertama mesti la "Macam mana rasa mengandung tu?" Yang kedua "Tak berat ke baby dalam perut tu?" Soalan kedua ni memang sangat - sangat teruja sang lekit nak tahu. Pada andaian sang lekit kalau kita dukung baby lama - lama pun rasa lenguh & penat, macam mana orang mengandung bawak baby dalam perut tu 24 jam 1 hari? Sang lekit terfikir berat baby dalam perut mesti sama macam berat baby baru lahir & bebanan mengusung baby dalam perut & di luar perut pun sama.

Bila dah melaluinya baru la sang lekit tahu akan semua rasa & perasaan mengandung. Memang la bila kandungan mula membesar kita akan rasa sedikit berat, cepat letih & lenguh bila banyak berjalan tapi tidak la rasa seberat baby yang dah keluar dari perut & di dukung 24 jam tanpa henti.

Pada mereka yang pernah tertanya - tanya pasal ni moga dapat jawapan yer.. Ada yang tanya rasa geli tak ada baby dalam perut. Takde la geli.. Bila dia bergerak atau menendang.. rasa macam kena urut jer. Cuma bila perut menegang jer akan bagi kesan sedikit pada pinggang. Apapun menempuh alam mengandung bagi sang lekit penuh keajaiban. Lebih - lebih lagi ianya pengalaman pertama bagi bakal ibu macam sang lekit. Semua yang di lalui adalah sesuatu yang baru.

20 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

UJANG & YANA BERTANDANG DALAM MIMPI

29.6.11 Suria Lekatlekit 9 Comments

Semalam kurang tidur.. Lepas tu bangun awal sebab en hubby nak ke melaka. Siang memang susah sikit sang lekit nak tidur tapi dalam pukul 9++ malam sang lekit terlelap depan pc. Kalau dah online pasti la depan blog & FB jer.. Mungkin sebab tu menjana mimpi pada pasangan blogger suami isteri ni.

Boleh pula mimpi Ujang & Yana. Nak kata asyik rindukan dorang tak juga tapi selalu jugak la baca coretan & bebelan sepasang blogger ni. Dalam mimpi tu Si Ujang & Yana temankan Sang Lekit masa en hubby takde. Baik & caring pula si Ujang & yana tu dalam mimpi sang lekit.

Ni la pasangan blogger suami isteri yang bertandang dalam mimpi sang lekit tadi (Gambar di culik dari FB Ujang)

Bangun je rasa pelik.. Kenapa tiba - tiba pula mimpi si Ujang & Yana ni? Nak kata hanya blog dorang jer sang lekit baca hari ni tak jugak. Kalau Mimpi Nyah Zulfikar tu tak pelik jugak la sebab sang lekit memang selalu berinteraksi & berkutuk senda dengan dia samada di blog atau FB. Dengan Ujang & Yana ni selalunya berkomen jer kat entri dorang.

Apapun terima kasih pada Ujang & Yana sebab sudi bertandang dalam mimpi sang lekit tadi. Kekekekeke

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMAI YANG TILIK,TENUNG & TEKA CAKAP LELAKI

29.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Ramai ahli2 nujum pak/mak belalang sedang meneka.. Lelaki ke perempuan? Tapi ramai yang kata lelaki. Sampai naluri sang lekit pun rasa lelaki...

Tapi sang lekit was was juga dengan naluri sendiri sebabnya sang lekit memang la nak sangat lelaki. Yelah.. selama ni membesar dengan adik beradik yang kesemuanya perempuan. 6 beradik perempuan. Jadi.. berharap juga yang bakal mendaftar ahli baru pertama ni lelaki.

Apa yang lelaki & perempuan ni sang lekit Ooi?? Alahai.. anak dalam perut ni la. Dari awal usia dia 4 bulan dalam perut sang lekit rasa lelaki melalui gerak hati seorang ibu & tahap keaktifan si baby dalam perut. Tapi En hubby pula kalau di beri pilihan nak baby girl sebab dia pula membesar dengan adik beradik lelaki.

Korang nak join teka teki ni ker? Meh join meneka sekali berdasarkan gambar boyot sang lekit yang berusia 7 bulan ni.

7 bulan

Apapun jantina anak sulung sang lekit ni.. Sang Lekit terima dengan hati yang terbuka & gembira. Yang penting permata hati sulung ku lahir dengan sempurna sifat, sihat & ceria. Moga dengan kehadirannya membuka ruang rezeki yang melimpah ruah,memberi kebahagian & mengeratkan & mengekalkan ikatan perkahwinan antara sang lekit dan en hubby.

P/S : Sang Lekit dah ada pilih dua nama... (lelaki & perempuan). Tapi kalau perempuan en hubby dah booking dia yang akan bagi nama.

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FUNGSI & CARA NAK DAPAT PAGERANK YANG TINGGI

29.6.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Sang Lekit sebenarnya baru berkenalan dengan Pagerank ni. Sebelum ni tak tau apa fungsi pagerank tapi bila ada blogger tulis pasal benda ni teruja jugak nak tahu. Keterujaan pertama adalah nak tau pagerank blog melekit ni kat tangga ke berapa. Lepas dah tahu rasa nak kongsi jugak dengan yang lain. Salah ke idak?? takkan??

Ok.. dah tau. Pagerank  sang lekit takde la hebat. Masih di tahap low & Avarage iatu 2/10. Kat mana korang boleh check PageRank blog korang? Kat SINI yer.

Ni pagerank tepian longkang di blog melekit

Dari Hasil pembacaan sang lekit tahu la sikit - sikit apa fungsi Pagerank & bagaimana ia di ukur & dinilai. pada asasnya PageRank didapati dalam bentuk undian dan undian itu diberi dalam bentuk backlink ke page tersebut. Backlink datang dalam pelbagai kualiti. Backlink dari sumber yang tidak berkualiti tidak akan membantu dalam meningkatkan PageRank. Backlink dari page yang mempunyai PageRank tinggi akan membantu meningkatkan PageRank kerana backlink dari page-page ini mempunyai pemberat yang lebih besar.

Backlink yang banyak tidak menjamin PageRank yang tinggi tetapi backlink yang didapati daripada page yang dipercayai dan mempunyai PageRank tinggi boleh membantu dalam meningkatkan PageRank laman kita.

Di dalam Search Engine Results Page (SERP), nilai PageRank akan diambil kira untuk menentukan kedudukan laman tersebut dalam senarai hasil carian untuk sesuatu kata kunci. Laman yang mempunyai Pagerank tinggi cenderung untuk disenaraikan di muka pertama berbanding laman lain yang mempunyai PageRank rendah. Pada kebiasaanya, laman yang tersenarai di muka pertama SERP akan mendapat trafik yang kadangkala melimpah ruah.

Beberapa peringkat PageRank yang ada:
  • PageRank 0-3 = Low – Average
  • PageRank 4-6 = Above average – High
  • PageRank 7-10 = Big – The best
 Untuk artikel sepenuhnya korang boleh clik kat SINI sebabnya apa yang sang lekit kongsi ni tak sampai suku pun. Cuma ambil sikit - sikit jer sebab hasil kerja orang lain kan?? Jadi kena la berpada pada. Jadi kalau ada sesapa berminat nak belajar pasal pagerank ni sila la jenguk blog.arif.

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LAYAR BAHTERA SAMAKAN AZAN DENGAN ANJING MENYALAK

29.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Kumpulan ajaran sesat Layar Bahtera bukan saja menyamakan azan sebagai anjing menyalak bukit malah ajaran sesat ni juga mengamalkan zakat daripada pendapatan setiap bulan yang di bayar kepada ketua mereka yang di gelar Nakhoda.

Bukan tu je.. Malah isteri para pengikut juga di sentuh, di gomol atau di lakukan sesuka hati oleh Nakhoda. Suami mereka cuma memainkan peranan sebagai penjaga jer. Bukan setakat isteri, anak gadis dorang pun turut jadi mangsa. Ajaran sesat ni juga menganggap Merokok itu seperti solat dan nikah adalah haram.

Memang sesat gila ajaran ni. Ada jugak orang bodoh terpengaruh & jadi pengikut yer.. Sejahil - jahil sang lekit dalam bab agama pun bila baca artikel ni kat akhbar & amalan yang di amalkan mereka pun boleh menilai. Mesti pengasas & pemimpin ajaran ni bukan takat tanam tebu tepi bibir malah guna madu sebagai lipgloss kot sampai apa yang di cakap boleh buat orang lain percaya & terpengaruh.

Ni la padahnya kalau mengambil keputusan untuk mengikuti sesuatu ajaran tanpa berfikir, mengkaji & merujuk dengan orang - orang yang lebih arif. Moga kita jadikan kes ni sebagai panduan dalam kehidupan kita seharian agar tak terjebak dalam gejala ajaran sesat yang masih takde penghujungnya lagi.

Rujukan : Harian Metro

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANTARA KARUT & ALASAN SEBENAR KEPERCAYAAN ORANG DULU - DULU

28.6.11 Suria Lekatlekit 6 Comments

Banyak kepercayaan orang - orang melayu ni. Dari sudut kesahihan & logik memang banyak yang menyimpang tapi orang melayu ni kan terkenal dengan suka berkias. Suka mencipta kepercayaan tapi dengan alasan yang menakutkan walhal kepercayaan yang cipta tu sebenarnya ada sebab lain. Macam guna psychology cara tradisional la jugak nak menakutkan golongan muda agar tak melakukan sesuatu tu. Kali ni jom kita kopek lagi beberapa kepercayaan karut orang melayu dulu - dulu

Duduk atas bantal

Masyarakat Melayu pantang duduk di atas bantal kerana dipercayai boleh naik bisul. Sebenarnya dilarang berbuat demikian adalah kerana hendak menjaga bantal daripada dipecah atau dikoyak. Tambahan lagi adalah tidak baik benda untuk melapek kepala diletakkan di bawah punggung.
Kata Lekit : Sedap je bontot kau nak duduk atas bantal. Atas bantal orang lak tu. Mana tau ko kentut ker.. tercirit ker tak ke naya orang yang guna bantal tu nanti.

Pengantin duduk atas bantal tak takut kena bisul ke?? kekeke. Sekadar hiasan. Hasil carian google

Bergendang dalam rumah

Mendengar anak cucu mereka bergendang dalam rumah, seperti memukul dinding, lantai atau sebagainya, maka dilarang oleh orang tua-tua, “dengan berkata "tidak baik bergendang dalam rumah, nanti harta habis dicuri oleh orang.”
Larangan ini sebenarnya untuk mengelakkan bunyi bising di rumah, tambahan lagi bergendang itu akan merosakkan barang, terutamanya barang-barang yang bergantung di dinding itu akan jatuh dan pecah.
Kata Lekit : Manalah tau rumah berdinding kayu.. berlantai papan yang dah reput. Nak repair duit takde lagi. Kau pula dok bergendang mengalah kompang kat rumah kenduri. Kang roboh rumah atau berlubang dinding & lantai sapa nak jawab.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI SEORANG JIRAN.. PATUT KE TAK PATUT?

28.6.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Kalau korang masih ingat Sang Lekit pernah kongsi cerita pasal jiran sang lekit yang selalu sang lekit dengar dia bertengkar dengan seseorang kat telefon. Kalau yang tak ingat atau tak pernah baca entri tu abaikan la. Sebab tak penting pun. Ok.. sang lekit nak kongsi cerita terbaru pasal jiran sang lekit ni.

Dia seorang mualaf berbangsa Punjabi. Umur dia dah cecah 40++ kalau tak silap. En hubby cakap dia tak kerja tapi cuma buat kerja2 sukarelawan. Seingat sang lekit masa baru - baru dia pindah dia pernah tegur sang lekit & cerita dia seorang guru. Tu tak penting la yang mana satu betul. Alkisahnya semalam...

Dia tegur sang lekit kat depan pintu. Dia tanya kalau dia nak ajak sang lekit temankan dia pergi beli makan boleh tak? Sang Lekit pun tanya kenapa nak kena temankan? Dia cakap takut sorang - sorang. Apa nak di takutkan siang2 hari. Kat sini bukan kawasan pendalaman.. Siang malam penuh dengan manusia macam pesta muda mudi jer. Lepas tu sang lekit cadangkan la dia kalau takut nak keluar order je kat restoran di blok A yang ada service delivery. Cuma call je.. dorang akan hantar. Dia kata dia dah tak boleh beli kat situ. Owner restoran tu tak bagi. Bila sang lekit tanya kenapa.. dia cuma senyum tak jawab.

Bukan tak kesian.. Tengok macam bermasalah je jiran sang lekit ni cuma sang lekit risau nak terlalu baik. Pengalaman lepas pasal jiran ni buat sang lekit berhati hati nak rapat dengan sapa. Siang malam asyik ketuk rumah aku minta tolong tu ni.. Last - last kita di dajalkan dia. Memang cukup la sekali jadi macam tu, kan?? Jiran baru ni pula lain macam je sang lekit tengok. Nak tanya lebih - lebih masalah dia.. Risau kang cakap kita menyibuk. Tak tanya jadi tertanya - tanya & buat andaian sendiri pula.

Yang menjadi persoalan kenapa dia tak boleh beli makanan kat restoran Blok A tu lagi? Dia makan tak bayar ke sebelum ni? Dia nampak macam ada masalah kewangan jer... Lepas tu nak berjanji boleh sentiasa temankan dia turun bukit (Rumah sang lekit atas bukit sikit) jalan kaki pergi makanan.. aduhai. kudrat dah kurang sekarang. Nak turun dari tingkat 9 ni pun kadang - kadang malas sebab kaki sang lekit sekarang cepat sangat rasa lenguh. Sebolehnya taknak campur dalam masalah orang lain, takut kita pula terjebak dalam masalah dia.

Sang lekit sebenarnya dalam di lema kalau dia ajak temankan nanti apa nak jawab? Lagi satu sang lekit risau takut mula2 temankan pergi beli makan.. esok lusa bila kita senang di ajak temankan dia ajak boleh temankan ke tempat lain - lain. Dia lain bujang, tapi sang lekit dah bersuami. Sang Lekit jenis susah berkata tidak.. Jadi sang lekit tak bagi harapan kat orang. Bukan la sang lekit tak suka beramah mesra dengan jiran2.. Tapi konsep berjiran kat sini kena berpada pada. Dulu sebab baik tak berpada la sampai nak roboh di ketuk jiran sebelah. Hal remeh temeh pun nak minta kita tolong buatkan. Melampau kan??

Jadi cadangan en hubby.. suruh cakap dia tak izinkan. Macam tak logik je takut nak pergi beli makan sorang - sorang. Sebab sini memang kawasan sibuk & ramai orang. Kalau dia takut sebab ada musuh, takkan sang lekit nak ambil risiko? Lagipun apa sang lekit yang bertubuh kenit ni boleh buat kalau jadi apa - apa kat dia. Rasa macam tak logik.. dekat Apartment ni ada 2 restoren & 1 gerai nasik campur. Kalau takut beli je dekat2 sini. Kenapa perlu pergi sampai bawah bukit? kan??

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAJU BERSIH DI LARANG SOLAT DALAM MASJID

28.6.11 Suria Lekatlekit 24 Comments

Ni bukan kes baju kotor atau baju bersih dari sudut kesucian & kebersihan pakaian yer.. Ni kes rasanya semua orang dah tahu. Kes seorang pemuda di halau oleh AJK masjid kerana memakai baju berlogo BERSIH. Bukan takat di halau malah di lemparkan dengan kata - kata kesat sebab pakai baju BERSIH & menunaikan solat dalam masjid.

Pak Haji yang naik angin tengok mamat ni masuk masjid pakai baju BERSIH

Pasal baju pun kecoh. Yang buat kecoh tu seorang lelaki dewasa yang dah bergelar HAJI pulak tu. Nak kata dia tak tau hukum hakam.. Rasanya dia jelas kot tentang adab berpakaian kalau nak bersolat atau masuk ke kawasan masjid. Rasanya takde pun mana - mana kitab tulis pakai baju BERSIH tak boleh solat kat masjid. Ni kes bila tempat ibadat di anggap tempat berpuak - puak. Kalau ko sokong pati ayam bistari jangan ko masuk ladang limau sebab kat situ cuma pati oren jer boleh masuk. Korang faham ke apa sang lekit cuba sampaikan ni?? Tak paham pun paham2 kan la.

 Nasib baik ada pakcik yang berakal sikit tegur Pak Haji yang mungkin time tu otak dia tertukar dengan Patrik Starfish (Kawan spongebob tu ler)

Sang Lekit memang tak pandai nak mengulas, mengopek mahupun mengupas pasal politik ni tapi kejadian macam ni memang sang lekit pandang agak melampau. Pemuda tu pakai baju parti apa sekalipun, selagi tak bercanggah dari hukum.. kenapa nak pertikaikan atau halang dia untuk bersolat dalam masjid. Pak Haji yang kononnya pandai dah menampakkan kebodohan & kejahilan sendiri dengan sikap terlalu obses dengan politik ni. Umpama sapu taik ke muka sendiri.

Kalau orang tua tunjuk teladan buruk, macam mana la golongan muda nak hormat. Pada pejuang2 politik kat Malaysia ni.. berpada pada lah yer. Jadikan teladan dari apa yang berlaku.

Rujukan : Sinar Harian

24 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KANAK - KANAK 1 - 5 TAHUN DI TUKAR JANTINA MENGIKUT PILIHAN IBUBAPA

27.6.11 Suria Lekatlekit 16 Comments

Apa kes pula kalau lahirnya perempuan di tukar kepada lelaki. Ada mak bapak yang sanggup buat demi memenuhi kehendak sendiri. Bayangkan keputusan tu di lakukan tanpa rela kanak - kanak yang masih kecil oleh mak bapak dorang.

Terkejut juga sang lekit bila membaca laporan akhbar pasal kes pertukaran jantina di kalangan kanak - kanak dengan alasan mak bapak dorang inginkan jantina anak mengikut kemahuan sendiri. Kesian kan kat budak - budak tu.

 Hasil carian google. Sekadar hiasan

Pembedahan jantina di kalangan kanak - kanak di lakukan di salah sebuah hospital di new delhi dengan kos kira - kira RM10k. kanak-kanak perempuan berumur antara satu dan lima tahun telah menjalani pembedahan genitoplasty dan kira-kira 200 hingga 300 kes itu dilakukan di Indore.media telah mendedahkan mengenai ibu bapa yang inginkan anak lelaki, mengambil jalan keluar dengan beralih kepada pembedaham haram itu.

Aduhai dunia sekarang dah jadi pelik. Manusia sanggup buat apa saja demi kepuasan hati sendiri tanpa memikirkan kesannya pada orang lain.

Rujukan : Sinar harian

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAKAL PENGANTIN LELAKI HARUS BACA! HARAM PAKAI INAI

27.6.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

Kenapa sang lekit highlight kan pengantin lelaki kat situ? Sebabnya kalau hari - hari biasa ni jarang sangat nak tengok lelaki berinai bagai kan tapi bila nak jadi raja sehari hampir kesemua lelaki melayu/islam mesti berinai di 3 jari, betul tak? Dah menjadi adat turun temurun orang melayu berinai masa nak berkahwin ni, kan??

HASIL CARIAN GOOGLE. SEKADAR HIASAN

Agak jahil tentang perkara ni buat sang lekit sedikit terkejut bila membaca di blog 'Jom Klik Blog' yang berkongsi info tentang hukum lelaki memakai inai di jari.  Bila sang lekit cuba search melalui google.. memang ada artikel berkenaan hal ni. Tapi ada juga yang kata harus walau banyak artikel yang sang lekit jumpa menyatakan ia haram. Sang Lekit tak berani pula nak buat keputusan sebab ilmu sang lekit ni seinci pun tak sampai. Kena rujuk kepada orang yang lebih pakar & arif.( Boleh rujuk DISINI tentang hukum lelaki memakai inai)

Tapi bagi pandangan & pendapat peribadi sang lekit la.. kalau ianya haram adalah lebih baik semasa bakal pengantin mengikuti kursus pra kahwin penceramah yang bertugas tu selitkan isu hukum lelaki berinai ni. Sebab adat ni dah sebati dengan masyarakat kita sehingga jarang kita lihat orang tak buat. Kalau ia haram elok la di tegah. Tapi dalam kursus kahwin sang lekit tak pernah pula dengar isu ni di bangkitkan untuk memberitahu para pengantin supaya mereka tidak melakukan perkara yang di tegah semasa hari bahagia. Kenapa yer takde pun mana2 penceramah highlight benda ni masa kursus pra perkahwinan. Rasanya ramai yang tak tahu, sebab ramai yang masih buat.

Ini cuma pandangan peribadi jer bukan berlagak pandai. Jadi jangan la hentam sang lekit yang masih tidak sempurna bila menulis isu2 berkaitan keagamaan macam ni. Tujuannya sekadar berkongsi ilmu & sama2 mempelajari. Tak salah kan??

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR 7 BULAN MEMBOYOT

26.6.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Diam tak diam dah 7 bulan memboyot. Alhamdulillah semuanya agak baik & takde masalah2 serius selama membawa perut boyot ni selama 7 bulan. Cuma mula rasa ketidakselesaan bila berjalan, tidur & duduk. Perut makin besar.. Mungkin itu masalah2 biasa yang di hadapi ibu - ibu mengandung kot. Apapun baby dalam perut ni memang tak menyusahkan ibu dia. Baik sangat. Thanks yer baby..

Ada yang buat permintaan nak tengok macam la mummy kementot ni mengandung. Dah la katek, agaknya macam mana la dia usung perut boyot dia tu yer.. Dulu sebelum kawen macam - macam andaian & spekulasi orang buat pada sang lekit. Kononnya orang kecik ni susah nak mengandung. Tapi sang lekit percaya Tuhan menjadikan kita bersama kelebihan & kekurangan. Takde dalam Al-Quran mahupun kitab atau hadis yang cakap orang kecik ni tak boleh mengandung. Jadi sang lekit percaya pada kuasa Allah. Sekarang terbukti ibu kenit ni pun boleh mengandung macam ibu - ibu lain dengan izin Tuhan.

Walaupun sang lekit ni sebenarnya malu bila keluar orang pandang - pandang sang lekit yang kecik comot lepas tu mengandung. Rasa macam alien pula. Sedaya mungkin ni cari baju yang boleh sorokkan perut yang boyot tapi makin hari makin dah tak berjaya nak sembunyikan. Tapi bila ada orang - orang yang baik mulut yang bagi semangat cakap tak perlu malu tapi harus bangga. Tak semua orang berkahwin tu di beri peluang mengandung & di kurniakan zuriat. Kata - kata macam tu buat sang lekit sedikit berkeyakinan diri. Bukan malu sebab mengandung sebenarnya.. tapi lebih kepada tak selesa & rimas kalau terlalu jadi perhatian. Mula la nak bertukar kaler hijau. kekekekekeke

Atas permintaan 2 3 orang kawan yang nak tengok rupa mak buyung kementot dengan perutnya yang boyot jadi sang lekit snap la 2 3 keping gambar untuk tatapan si peminta tu. Lepas tengok ni jangan senyum2 sumbing yer.. Senyum2 kambing takpe. Ikhlas walau kambing. kekekekekeke

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CIKGU SHIDA NAK BERSARA JADI GURU?

26.6.11 Suria Lekatlekit 19 Comments

Betul ker cikgu shida dah nak bersara jadi cikgu? Kenapa? Nak tumpukan perhatian dalam karier baru ker sebagai artis miming, pelakon & penulis majalah? Ke sebab jadual seni mula padat & dah tak dapat bagi komitment sebagai guru? Atau sudah jemu di katakan sebagai menjatuhkan institusi perguruan & memalukan para guru yang lain dengan memaparkan video miming yang agak janggal di mata sesetengah masyarakat?

Amboi sang lekit mengalahkan wartawan pulak yer... Sejauh mana kesahihannya sang lekit sendiri tak pasti tapi bila di baca dari fanpage FB & laman blog beliau.. kias - kias macam tu la. Mungkin niat nak bersara awal jadi cikgu tu ada kot cuma keputusan rasmi je belum di buat. Kalau dah jawapan dari persoalan tersebut di jawab dengan "NO KOMEN" (ala- ala jawapan artis gitu) bermakna ia di tengah2.. samada ya atau tidak jer.

Ni luahan rasa cikgu shida di laman blog dia

Ni pula sesi soal jawab di fanpage FB beliau.

Mungkin cikgu shida mula seronok dengan dunia seni yang penuh gilang gemilang & di kenali kot sebab tu beliau rasa jadi cikgu dah tak best. Itu sekadar andaian sang lekit jer... Yelah, sapa tak suka jadi popular, ye tak?? Ada yang sanggup bergadai golok semata - mata nak mencuba nasib dalam dunia hiburan ni tau! Apapun pilihan cikgu shida lepas ni.. semoga berjaya la yer. 

19 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAHAN LUCAH JADI PILIHAN UNTUK SESUATU TUJUAN

25.6.11 Suria Lekatlekit 8 Comments

Bila terbaca berita hari ni tentang sekali lagi salah satu masjid di pulau pinang di kejutkan gambar lucah dalam naskah surah yassin macam terjadi tak lama dulu di sebuah masjid di pulau pinang juga. Kalau dulu 9 naskah surah yassin menjadi mangsa golongan yang sengaja nak menghina Islam, kali ni 11 naskah surah yassin di jadikan album gambar lucah pula.

Kalau kanak - kanak terlalu terdedah dengan benda2 lucah, apa akan jadi?? hasil carian google. sekadar hiasan

Terkenang kes yang masih dalam perbicaraan tentang video lucah seorang pemimpin parti politik. Tetap isu lucah di gunakan bagi menjatuhkan pihak lain. Dan isu blogger/blog lucah untuk menaikkan traffic di blog. Buat cerita lucah, maki hamun dengan perkataan lucah, paparkan gambar lucah semata - mata mahu rating & ranking blog naik.

Apakah benda lucah tu saja yang menjadi perhatian masyarakat kita? Sana - sini guna isu lucah untuk menaikkan atau menjatuhkan pihak lain mahupun diri sendiri. Takde pendekatan lain ke nak guna kalaupun nak menaikkan diri sendiri atau takde cara lebih mulia ke nak guna kalaupun nak bersaing dengan pihak lain. Balik - balik bahan lucah juga di guna pakai.

Sampai jadi pelik sang lekit tengok fenomena lucah sekarang. Masing - masing nak guna bahan lucah. Sebab tu budak kecik sekarang pun dah pandai melucah & buat benda - benda lucah. Terlalu terdedah dengan perkara lucah secara umum. Yang menyebarkan isu2 lucah ni tak fikir ke kesannya pada generasi yang sedang membesar ni?? Masing - masing fikir kepentingan sendiri je. Benda - benda lucah ni macam dah jadi perkara biasa sampai iklan tv pun dah tak sensitif lagi pasal ni. Bagi mereka mungkin sesuatu yang berunsur kelucahan mampu menarik perhatian orang ramai.

Kalau tak di bendung tak mustahil masyarakat kita akan di sebelungi kelucahan tanpa sempadan lagi di masa akan datang sebabnya isu lucah sekarang macam tak di anggap satu benda yang memalukan dah.

Ini sekadar pandangan & pendapat peribadi sang lekit saja tentang isu2 semasa yang sang lekit lihat,baca & dengar setiap hari. Tidak berniat untuk menjatuhkan atau mengaibkan mana - mana pihak. Kalau ada yang terasa hati dengan entri ni terlebih dahulu sang lekit minta maaf.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NUFFNANG BAGI SAYA U-MOBILE

25.6.11 Suria Lekatlekit 8 Comments

Best la sang lekit dapat U-Mobile dari nuffnang, kan?? Macam mana sang lekit boleh dapat U-Mobile ni? Ada contest ke yang nuffnang anjurkan? Mana ada.. Sang Lekit pun tak tahu macam mana sang lekit boleh dapat U-Mobile dari nuffnang ni. Hari tu Nuffnang bagi Proton Exora. Dapat proton Exora kau! Tentu korang tertanya macam mana nak dapatkan?

Bukan la sang lekit dapat U-Mobile access internet tu. Sang lekit dapat BE yang kedua dari nuffnang untuk bulan Jun ni. Setelah lama kepupusan BE di blog melekit ni nampaknya kegemilangan BE kembali lagi. Harap BE akan meriah macam dulu. Tapi Iklan untuk kempen Proton Exora tu macam nak tak nak jer keluar. Earning dia pun ala - ala siput sebab iklan dia tak banyak papar kat blog melekit ni. Tapi U -Mobile ni nampak agak aktif berbanding exora sejak semalam.

Alhamdulillah.. Rezeki. Apapun terima kasih pada pihak nuffnang & pihak advertiser yang sudi memberi iklan kempen kat blog melekit yang tak seberapa ni. Bukan nak menunjuk - nunjuk BE sekadar berterima kasih pada pihak nuffnang jer.

2 BE UNTUK BULAN JUN

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MITOS KUCING ADA 9 NYAWA

25.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Sungguh sang lekit tak pernah tahu wujudnya kepercayaan & mitos tentang nyawa kucing yang di katakan ada sembilan. Selama terjebak hidup berkongsi rumah, katil dengan kucing dari kecik hingga la kecik (walau dah bangka tapi kurang membesar.. kekekekeke) baru sekarang sang lekit tahu wujudnya mitos ni. Maka dengan itu bagi membongkar misteri di sebalik wujudnya kepercayaan ni sang lekit bertapa menuntut ilmu bersama tok guru gogle. Jom kita lihat hasil pertapaan sang lekit.

Benarkah kucing ada 9 nyawa? Dari mana datangnya fakta ni? Kalau ia bukan satu fakta, maka cuma satu kepercayaan & mitos. Kenapa wujudnya kepercayaan dogeng & mitos ni? Mana ada kucing ada lebih dari 1 nyawa. Mungkin wujud kepercayaan karut ni sebab, bila banyak kes yang sang lekit search, kucing yang jatuh dari tempat tinggi & masih selamat, hidup & sihat. Mungkin sebab tu orang ciptakan dogeng bahawa kucing ada 9 nyawa kerana sukar mati. Sebenarnya kucing (dan beberapa haiwan lain) punya sistem keseimbangan dan koordinasi yang luar biasa. Sistem inilah yang membuat kucing, ketika jatuh, akan menyedari dalam posisi apa dia jatuh. Kalau dia jatuh dalam posisi terbalik, dia akan segera memutar tubuh sehingga kakinya berada di sebelah bawah, dan bersiap untuk mendarat (Boleh rujuk artikel sepenuhnya DISINI )

Kucing sang lekit yang namanya kasim kat kampung pun dah berapa kali jatuh dari tempat tinggi. Dia memang jenis suka tidur kat alang2 rumah, lepas tu tidur pula nak gaya bebas lupa yang dia tidur atas sebatang tiang kat tempat tinggi. Bila berpusing je dah tentu la terbabas & jatuh. Tapi tetap hidup sampai sekarang. Tapi tak bermakna kasim kucing yang ada 9 nyawa.

Ni la rupa budak kasim yang selalu terbabas masa tidur kat tempat tinggi

Selagi benda tu takde dalam Al-Quran atau mana - mana hadis jangan la kita mudah percaya. Kepercayaan karut ni boleh membawa kepada syirik. Walau di lihat macam perkara kecil tapi kesannya amat besar kalau ia dah sebati dengan kepercayaan kita, kan? Apapun semua makhluk di hidupkan dengan 1 nyawa. Bila sampai ajalnya, maka dia akan mati juga. Kalau tersalah fakta dalam entri ni mohon di tegur yer.

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELATIH BOMBA WANITA HARUS BOTAK?

24.6.11 Suria Lekatlekit 9 Comments

Seorang bekas pelatih bomba wanita kecewa dengan tindakan Akademi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Wakaf Tapai di Marang, Terengganu, yang membotakkan kepala beliau serta 18 pelatih perempuan lain ketika mereka mendaftar diri untuk menjalani latihan di kem itu 2 Mei lepas. Peraturan dalam surat yang diterima,hanya menyatakan rambut perlu digunting dengan ukuran enam milimeter sahaja dari rambut asal semasa hari pertama melaporkan diri dan perlu digunting kemas selepas dua bulan hingga tamat latihan. (Baca artikel sepenuhnya DISINI)

Tu dia cedukkan artikel dari harian metro. Sang lekit ada post kat status FB pasal isu ni, ada kawan sang lekit bagitau sepupu dia yang mendaftar untuk kemasukkan yang sama di terengganu pun di botakkan juga. Aduhai.. kenapa pula perempuan di botakkan??

Pelakon Syarifah Amani ketika botak. Hasil carian google.

Dulu kecoh pasal Pelakon Syarifah Amani yang di botakkan dalam filem mualaf. Ramai yang mengkritik hebat pelakon tersebut. Hukum mencukur atau membotakkan kepala perempuan adalah haram kerana ia perbuatan yang tidak disukai oleh Nabi Muhammad saw (Boleh rujuk artikel sepenuhnya DISINI). Tapi bila penjawat awam di lakukan sedemikian rupa macam mana pula. Takde ke mana - mana pihak tampil menegah perkara tersebut??

Tak semua wanita rela di botakkan.. & agama juga melarang perbuatan tersebut. Jika tiada dalam syarat2 kemasukkan pelatih dalam unit Bomba macam mana ada pihak yang suka hati membotakkan dorang pula? Dilihat seolah - olah macam satu penindasan & penganiayaan je kepada pelatih baru. Harap ada pihak yang bertanggungjawab tampil menyelesaikan perkara ni.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SENARAI KUMPULAN AJARAN SESAT DI MALAYSIA

24.6.11 Suria Lekatlekit 15 Comments

kewujudan ajaran sesat ini mungkin berpunca daripada golongan orang-orang sesat iaitu mereka yang tidak berpengetahuan agama, kerana tidak berusaha untuk mempelajarinya atau orang berpengalaman agama yang tidak betul kerana dipelajari dengan tidak menurut peraturan dan jalan sebenarnya.

 Salah seorang pemimpin ajaran sesat, Ayah Pin. Hasil carian google

Ditarifkan ajaran sesat sebagai sebarang ajaran atau amalan dibawa orang Islam atau bukan Islam yang mendakwa ajaran dan amalan tersebut berdasarkan ajaran Islam, sedangkan hakikatnya ajaran dan amalan yang dibawa itu bertentangan dan berlawanan dengan akidah islamiah, bertentangan dengan al-Quran dan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Terdapat pelbagai bentuk ajaran sesat di Malaysia, antaranya; guru atau pengikut membuat pengakuan menerima wahyu, mempercayai roh orang mati menjelma ke dalam jasad orang hidup, meminta pertolongan daripada orang yang telah mati dan mempercayai diri atau pengikutnya sahaja layak mendapat ma'unah (pertolongan Allah).

jenis ajaran sesat yang ada di negara kita:

1.Budi Suci Sejati
2.Silat Sunda Pukulan Ghaib
3.Potong Maya
4.Kalimat Sakti
5.Mohd Nordin Putih
6.Roslan Katimun atau Ajaran Wali Sembilan Syed Mutalib bin Syed Mohd Nordin
7.Al-Arqam
8.Syiah Ajaran Hj Ghazali Othman Hulu Kelang
9.Tarikat Mufaridiah
10.Tarikat Aurad Ismailiah
11.Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol
12.Ajaran Ayah Pin

Banyak lagi sebenarnya kumpulan ajaran sesat yang wujud di negara kita. setiap umat Islam harus bertanggungjawab dan mengkaji sesuatu ajaran atau amalan itu secara terperinci dengan berlandaskan ajaran Islam sebelum menyertai sesuatu ajaran.

Rujukan : Sinar Harian


Entri ini hasil dari artikel akhbar bagi tujuan berkongsi informasi untuk semua.

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WAJAR KE INSENTIF UNTUK MEREKA BERPOLIGAMI?

23.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Dah dua hari (semalam & hari ni) Sang Lekit baca artikel berkenaan insentif untuk suami yang berpoligami yang di usulkan oleh kerajaan negeri kelantan. Hari ni keluar lagi satu artikel berkenaan perkara tersebut tapi mencadangkan insentif di berikan pada isteri yang di madukan.

Menurut laporan dalam akhbar insentif yang di berikan bukan untuk menggalakkan para suami berpoligami tapi untuk galakan kepada para suami agar tidak menyembunyikan perkahwinan. Tapi rasanya berapa kerat sangat yang berani tampil untuk mengaku yang dorang dah madukan isteri dorang semata - mata nak dapat insentif. Kebanyakkan yang memadukan isteri dorang secara senyap - senyap ni sebab takut nak isteri mengamuk bila tahu atau isteri pertama tak izinkan. Kalau pasal duit la dorang sembunyikan takde la Bong Mokhtar & Zizie kena denda sebab berkahwin tanpa kebenaran isteri pertama. Macam Bong tu dah lebih dari mampu dari segi kewangan.kan??

Contoh lelaki/suami yang benar - benar layak berpoligami. Tak payah insentif perkahwinan dengan semua isterinya di lakukan dengan betul mengikut hukum.

Bagi pendapat melekit la kan.. Walaupun poligami di benarkan dalam syarak tapi mengikut syarat - syarat jugak. Kalau dah berkemampuan macam Salih Yaakob tu dapat bagi hantaran kat semua isteri bila dia berkahwin kali ke 4 & boleh bawak family pergi melancong lagi tak perlu la insentif. Sebab dia dah cukup berkemampuan dari segi kewangan. Tapi kalau yang tak mampu tu gatal jugak nak berlagak berpoligami & di beri galakkan dengan insentif.. hurmmm. Cukup ke nak tampung 2 keluarga atau lebih? Kalaupun program insentif ni di laksanakan.. berapa sangat la dapat. Dengan kos sara hidup yang tinggi sekarang ni. Rasanya kalau wujud pun insentif ni tak seberapa yang dapat. Dah tentu tak sampai 5k, kan??

Bagi kat siapa insentif tu sang lekit tak komen tapi  bukan soal insentif yang menjadi persoalan besar. Kalaupun Ketua Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Norsaleha Mohd Salleh berpendapat “Sebagai wanita, tidak boleh begitu sensitif terhadap perkara ini kerana poligami adalah salah satu syariat yang dibenarkan. Mampu atau tidak mampu, itu soal kedua,”( Rujukan : SInar Harian) tapi bagi sang lekit kemampuan seseorang tu menjadi perkara besar dalam menjamin kebahagian & keharmonian rumahtangga. Kalau dah makan pakai tak cukup, anak - anak terabai pelajaran, laki sibuk dok tambah bini tapi pendapat tak bertambah2 & makin kurang.. sendiri mau ingat la. Salah satu faktor punca kemusnahan rumahtangga jugak tu.

Tu belum lagi emosi isteri yang terpaksa di madukan, terpaksa berkongsi suami cinta & kasih sayang. Campur tolak semua tu.. Mampukah menjamin kebahagian & keharmonian rumahtangga. Kalau rasa nak buat kebajikan sangat salurkan insentif tu kat ibu - ibu tunggal yang susah & banyak anak. Dari menggalakkan lelaki yang tak cukup syarat kahwin dengan dorang. Harap dapat bantu nanti, dapat susah pula.

Ini cuma pendapat & pandangan peribadi seorang isteri yer.. Tak semua perempuan rela di madukan walau apa juga alasan. Termasuk la sang lekit. Harap tidak di duga dengan perkara - perkara macam ni.

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MELAWAN FITRAH ATAU TERIMA DIRI SEADANYA?

23.6.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Tadi sempat la tengok wanita hari ni dengan topik dilema anak lelaki lembut. Panel jemputan tak tahu lak siapa nama dia yang pasti seorang pakar (mungkin pakar kauseling), seorang ibu kepada anak lelaki yang berpewatakkan wanita (lelaki lembut) & lelaki lembut tu la.

Yang pernah mengaku dirinya Ben Nyah. Hasil carian google. Sekadar hiasan

Sang lekit tak ikuti topik dari mula cuma buka tv jer tengok topik ni dah separuh jalan dia bincangkan. Bila si lelaki lembut ni menjawab soalan dengan jawapan " Terima diri seadanya.. & menjadikan takdir sebagai alasan atas apa yang berlaku pada dirinya.." Sang Lekit tertanya tanya pula sendiri. Dengan cara mengikut perasaan & naluri itu cara menerima diri seadanya atau dia sedang melawan fitrah kejadiannya yang sebenar. Kalau menerima diri seadanya.. Diri dia yang seadanya adalah lelaki bukan perempuan, kan?? Tapi dia sendiri mengakui naluri & perasaannya lebih kepada wanita. Letakkan takdir sebagai alasan.. Apakah takdir layak di persalahkan sedangkan kita di beri akal & fikiran juga pilihan?

Bagi pendapat sang lekit, diri sendiri yang patut di salahkan.. kerana mengikut hati perasaan. Apapun sang lekit kagum dengan lelaki lembut ni yang sangat - sangat bertanggungjawab pada ibunya yang uzur. Walaupun dia ramai adik  beradik yang terdiri dari perempuan kesemuanya tapi nampaknya tanggungjawab menjaga ibu di pikul seorang diri & di akui sendiri ibu beliau. tanggungjawab dia sebagai anak lelaki (walau dalam perwatakkan wanita) di tunaikan sebaik mungkin. Itu boleh kita jadikan contoh yang baik. Tak semua yang buruk itu busuk & yang baik itu wangi, kan?? Masing - masing ada kekurangan & kelebihan sendiri.

Dan Sang lekit juga tertarik dengan kata - kata dari pakar jemputan.. Mendoakan itu lebih baik dari mencemuh pada golongan macam tu. Betul tu.. Mencemuh yang kita dapat dosa & menyakitkan hati orang lain tapi bila kita mendoakan kebaikan untuk orang lain Insyaallah ganjaran yang di terima juga baik, kan?? Sama - sama la kita doakan yang terbaik buat mereka & jadikan kisah mereka sebagai iktibar untuk memperbaiki kelemahan diri kita sendiri.

Entri ni tak berniat nak menjatuhkan mana - mana pihak atau individu sekadar memberi pandangan & pendapat peribadi jer. Kalau ada mana - mana pihak yang terasa hati terlebih dahulu sang lekit minta maaf.

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR KUCING KEBAL JATUH TINGKAT 12, MASIH HIDUP & SIHAT

23.6.11 Suria Lekatlekit 8 Comments

Seekor kucing betina masih hidup walaupun dihumban dari tingkat 12 sebuah flat pada ketinggian lebih 36.57 meter,Kucing itu terbaring dengan mulut berdarah semasa anggota-anggota sebuah agensi perlindungan haiwan tiba untuk memberi rawatan.kucing berusia tujuh bulan itu semakin pulih tanpa mengalami sebarang kecederaan serius selepas ia jatuh sekali gus mengejutkan pegawai-pegawai agensi perlindungan haiwan.
KUCING betina yang masih hidup selepas jatuh dari tingkat 12 bangunan flat
 
Ajal maut di tangan Tuhan. Kalau belum sampai ajalnya jatuh dari langit sekalipun dia akan hidup, ye tak?? Namun ini bukti kekuasaan Allah untuk sama2 kita renungi & insafi.

Rujukan : Kosmo

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAJI DARI NUFFNANG & EXABYTES

21.6.11 Suria Lekatlekit 21 Comments

Nuffnang bulan lepas lagi sang lekit dah terima cheque. Tepat seperti yang di janjikan mengikut syarat - syarat yang di tetapkan. Alhamdulillah.. Takde la ribu riban.. Tapi ada la sikit. Ok la tu.. sambil - sambil dok membebel dalam blog, orang bagi duit kita ambil la. Takkan nak buang pula walau 10sen pun.


Hari ni Cheque dari Exabytes pun sang lekit dah terima walau kontrak dengan Exabytes ada 1 bulan lagi. Pun tak banyak mana tapi macam sang lekit kata tadi, orang bagi kita ambil. Lagipun bukan mencuri. Tak salah kan?? Memang kedua - duanya (Exabytes & nuffnang) memberi perkhidmatan yang baik. Takde delay2 nak bayar. Macam mana janji, macam tu la dorang buat. Syabas!


Entri ni bukan la nak menunjuk - nunjuk duit yang dapat hasil berblog. Nak tunjuk pun rasanya gaji korang lagi banyak. Sekadar memuji service dari dua pihak yang terlibat ni. Kedua - duanya pendapat pertama sang lekit hasil dari blog yang masih di tepian longkang. Semua tu rezeki kurniaan Allah juga. Kalau nak bagi tips macam mana nak dapat income tak berblog sang lekit tak reti, SEO ke apa ke tak payah tanya la memang tak tahu. Apa yang sang lekit tahu tulis blog. Iklan tu cuma pacak jer.. Dia nak menari ke, berjoget ker, menonggeng ke apa ke tu terpulang pada pihak pengiklan la.

Apa yang penting dalam berblog ni kalau tujuan kita memang nak cari pendapatan sampingan, kalau hajat tak sampai kita akan rasa kecewa tapi sang lekit berblog tidak meletakkan Duit tu sebagai matlamat. Sebab tu la walau nuffnang lama tak bagi BE pun masih blog ni di update dengan ghairahnya. Walau yang dapat tak seberapa pun tetap la blog ni di belai - belai hari - hari. Tapi dah alang kepalang ada blog & boleh menjana pendapatan, tak salah kita cuba. kan??

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HARI ENJIT2 SEMUT.. 28 MINGGU KINI

21.6.11 Suria Lekatlekit 16 Comments

Hari ni hari mari meng 'enjit'. Bulan lepas skip sebab malas nak pergi klinik. Sang Lekit memang tak serasi dengan klinik. So, dah skip bulan lepas, bulan ni harus merajinkan diri pergi check up. Alhamdulillah 28 Minggu berlalu dengan selamat. Cuma bulan ni macam 2 bulan lepas, kurang darah juga. Aduhai.. nak sedut darah sapa la nak cukupkan kuota darah dalam badan.

Hasil carian google. Sekadar hiasan

Macam biasa temujanji pukul 9 am tapi sang lekit sampai klinik lebih kurang 9.30am. Kuanter pertama masa buat ujian tekanan darah jumpa dengan nurse yang baik 2 bulan lepas yang buat pemeriksaan kandungan, Misi Mazlinda. Tapi masa nak ambil darah bertemu dengan Misi yang suka bebel Misi Azimah. Memandangkan takde apa yang dia nak bebel dalam bilik ambil darah jadi takde la dia membebel macam kali pertama sang lekit pergi check up dulu. Masa tu dia tugas kat bilik pemeriksaan. Kat bilik pemeriksaan kandungan tu nasib baik misi ni tak banyak songeh. Dia cuma buat pemeriksaan macam biasa (ultrasound untuk dengar denyutan jantung bayi) kemudian dia bagi tutorial untuk periksa pergerakkan bayi. Yelah.. kandungan dah masuk 7 bulan kan. Setiap hari sang lekit kena rekod sendiri gerakkan bayi dari 9.00 am - 9.00pm kat buku rawatan tu. Tak boleh kurang dari sepuluh gerakkan dalam masa 9.00am - 9.00pm. Kalau kurang kena pergi check up kat hospital/klinik. Tapi Sebelum ni rasanya baby dalam perut ni gerak lebih dari 10 kali tiap2 hari. Harap baby sentiasa gerak la. Mummy tak suka pergi klinik atau hospital jadi bantulah ibu mu yer nak. kekekekeke

Yang tak best  hari ni kena ambil suntikan kancing gigi. Masa kat bilik suntikkan tu ada la beberapa misi pelatih bersama seorang senior dok mengajar dorang. Nak masukkan ubat pun sang lekit tengok dia terketar - ketar lepas senior dia suruh suntik sang lekit. Apa lagi sang lekit terus la menyuarakan rayuan supaya senior dia buat. Dah la sang lekit fobia dengan jarum, tengok pula misi pelatih tu yang memang amatur tahap gaban, huhuhuhu.. tak keruan nak hulur bahu bagi dia suntik. Nasib baik la dorang tak kisah & senior dia yang buat. Kalau tak.. rasanya nak mengucap siap - siap. kekekekekekeke

Kesan dari suntikan tu memang rasa sakit lepas tu sengal2 & lenguh. Lepas ni apa lagi pun tak tau. Menunggu dengan penuh debaran untuk bulan depan punya check up. Dah masuk 7 bulan tarikh temunjanji pun nampaknya bukan sebulan sekali. 2 minggu lagi dah kena pergi check up lagi.

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NOSTALGIA ZULFIKAR & AISPOP TAK DAPAT DI PISAHKAN

20.6.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

Mau senyum Nyah Zulfikar pemilik blog rasa hati bila tajuk entri sang lekit ni CAPLOCKS nama dia dia tu. Bagi yang masih tak kenal dengan Zulfikar pemilik blog rasa hati ni boleh la berkenal - kenalan dengan beliau selepas habis membaca entri sang lekit ni tau.

Dia ada kawan baik,kawan nakal & kawan sepegurauan sang lekit kat dunia blog ni. Sang lekit memang suka dengan blog dia & entri2 dia lebih - lebih lagi entri bertemakan pendapat, teguran & tentu sekali entri nostalgia dia yang sangat - sangat menggelikan ketiak bila baca. Memang bagi sang lekit Zulfikar & blognya Rasa Hati ada potensi untuk berjaya dalam dunia blog. Selain pendapat & pandangan yang telus, jujur & ikhlas tanpa ada rasa gigil, tampil dengan berani berkata2 dalam blog, penulisan & jalan cerita yang di tulis kat entri dia memang menarik. Bagi sang lekit dia adalah salah seorang sifu  yang sentiasa menjadi rujukan sang lekit. Tak kisah la blog dia lebih muda dari blog sang lekit. Janji kalau dia ada ilmu, maka sang lekit suka menempel tumpang belajar.

Ni la rupa aispop yang dah beku kalau korang tak pernah tengok

Apa yang sang lekit perasan tentang entri - entri nostalgia Zulfikar ni mesti ada cerita aispop. Memang kanak - kanak dulu memang sangat - sangat kenal dengan aispop ni. Selain mudah, murah & berwarna - warni rasanya juga sedap tapi tak sesedap padel pop la. Budak - budak dulu bukan hari2 boleh dapat padle pop kan. Aispop ni penghilang dahaga bila petang2 main tengah padang, or main kejar - kejar sampai berpeluh segala celah yang ada. Duit lebih 20sen belanja sekolah tu mampu beli aispop yang waktu tu harga 10sen jer. Dah tu boleh patah dua guna lutut kasi kat adik, kakak atau abang separuh. Tapi bila dah beku la. Kalau yang cair pun ada juga. Cuma tak boleh patah dua. Kena gigit kat kepala dia yang macam kunci tu pastu sedut dalam masa kurang dari 5 minit. kekekekekekeke

Ni lak aispop cair

Memang kalau baca entri nostalgia Zulfikar ni akan buat sang lekit senyum balik bila teringat zaman kanak - kanak rebina dulu. Sebab banyak benda yang di bangkitkan buat kita teringat.. "Aku dulu pun tak terkecuali perangai macam tu juga." Aku dulu pun suka makan benda tu." Aku dulu pun main benda yang sama. aku dulu pun.. bla.. bla.. bla.." Apapun Aispop & Entri nostalgia di blog rasa hati memang tak dapat di pisahkan. Kan Nyah?? Agaknya dekat 1 kilang dah ko makan aispop tu masa kecik - kecik kan?? Patut pengeluar Aispop pun ni bagi penghargaan kat ko Nyah.

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KARTUNIS UJANG,QAYYUM MENINGGAL DUNIA

20.6.11 Suria Lekatlekit 18 Comments

Baru je semalam kita di kejutkan dengan berita pemergian pelakon/pelawak Pak Uda @ Zami Ismail kerahmatullah, hari ni menyusul lagi satu berita sedih di mana seorang kartunis Ujang, juga seorang pelakon, Qayyum telah menghembuskan nafas terakhirnya petang semalam.

Hasil dari pembacaan sang lekit arwah dikatakan pengsan ketika naik ke apartmentnya & di meninggal dunia akibat serangan stroke. Takziah kepada keluarga arwah & semoga rohnya di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Al-Fatihah..

Qayyum dalam kenangan. Hasil carian google

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HASIL ZINA! AYAH KU, BAPA KEPADA ANAK - ANAK KU

20.6.11 Suria Lekatlekit 20 Comments

Edisi hari bapa yang amat menjengkelkan, keji, hina lagi janggal. Pada mulanya dialah Ayah tapi kini dia juga Ayah kepada anak, anak perempuannya. Pening kan?? Sepatutnya dia jadi Atuk, tapi.. Aduhai, dunia akhir zaman. Songsang jadinya. Apa kes? Jom kita kupas kupis & kopek dengan rakusnya..

Ni berkenaan kes seorang bapa tunggal (duda & pernah berkahwin 2 kali & kedua2nya bercerai) yang bersekedudukkan dengan anak perempuannya (Anak hasil hubungan dengan bekas isteri pertama) sehingga telah melahirkan 3 anak berusia 6, 5  dan 3 tahun. Mereka bersekedudukkan sejak 2004 sehingga ditahan kira-kira jam 1.30 pagi, semalam. Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara setahun dan enam bulan serta denda RM2,500, terhadap tertuduh pertama (ayah) berusia 45 tahun dan tertuduh kedua berusia 25 tahun (anak) di denda RM2000 & Kedua-dua tertuduh juga dilarang tinggal serumah untuk selama-lamanya.

 Tengok dari gaya perempuan tu bertudung labuh jer.. Wah! Susah sekarang untuk menilai seseorang melalui imejnya, kan?

Macam mana dua beranak ni boleh bersekedudukkan macam suami isteri? Kalau kes anak kena rogol dengan ayah tu lain la cerita, ni macam bercinta & bernafsu dengan bapak/anak sendiri  dengan cara sukarela. Sekarang ni zuriat dari hasil hubungan haram dorang ni nak panggil apa kat si ayah tu? Ayah? Atuk? Ayahtok? ala - ala Tok.. pening la nak pikir. Dunia sekarang macam dah kenal sapa ayah, sapa anak, sapa ibu.. Bila berkaitan nafsu.

Rujukan : Harian Metro

20 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PRODUK MAKANAN DARI TAIWAN DI SAHKAN TERCEMAR

19.6.11 Suria Lekatlekit 7 Comments

 Sebagai warganegara juga blogger yang prihatin rasa bertanggungjawab sang lekit untuk menyebarkan berita ni. Yelah.. bukan semua orang suka selak surat khabar atau clik akhbar online. Bagi mereka2 yang malas baca surat khabar tapi rajin baca blog ini kemudahan untuk korang yer.. Tentang produk makanan yang di import dari taiwan yang di sahkan tercemar.

Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan produk makanan ,Natural Beauty Fruit and Vegetable Powder yang diimport dari Taiwan dicemari bahan kimia berbahaya Di (2-ethylhexyl) Phthalate (DEHP). ini berdasarkan analisis yang dijalankan kementerian ke atas dua produk makanan itu.pengguna yang telah membeli produk makanan tersebut supaya tidak memakannya kerana dikhuatiri akan mendatangkan kesan sampingan.produk dari Taiwan dipercayai tercemar dengan bahan kimia DEHP termasuk produk keluaran Chuang”s King Tai Chang Food Co. Lt. Taiwan yang diimport oleh Nguan Seng Sdn Bhd, dan Natural Beauty Drink Powder dan Natural Beauty Fruit and Vegetable Powder keluaran Prince Pharmaceutical Co. Lt. yang diimport oleh Billion Synergy Sdn Bhd.

Rujukan : Kosmo

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MELATAH PENYAKIT ORANG MELAYU JE KE?

19.6.11 Suria Lekatlekit 11 Comments

Hari ni sang lekit nak mengupas kupis isu melatah. Dah lama menjadi persoalan dalam kepala otak sang lekit kenapa hanya orang melayu sahaja yang terkena penyakit melatah ni? Jarang - jarang kita dengar atau lihat sindrom melatah ni di kalangan bangsa lain, kan? Kenapa agaknya? Kalau penyakit kenapa hanya orang melayu jer yang mengidap? Apakah penyakit melatah ni penyakit bangsa melayu sahaja? Jom kita kupas kupis & kopek isu ni.

Seorang pelakon yang terkenal dengan latahnya, NorKhiriah. Hasil carian google

Dulu.. sinonim melatah ni dengan orang tua tapi sekarang tak lagi. Yang muda remaja pun tak terkecuali mengidap penyakit latah ni. Ada yang pada asalnya sengaja di buat - buat melatah akhirnya menjadi tabiat seterusnya sukar di kawal sehingga menjadi satu sindrom atau penyakit. Ada sesetengahnya memang tak sengaja terkena virus melatah ni. Pada pengalaman sang lekit sendiri, ada sesetengah golongan muda mudi yang nak di menjadi perhatian sampai sanggup berpura - pura kononnya dia seorang pelatah. Yang buat orang syak dia buat2 sebabnya ada situasi bila di cuit dia tak pula melatah. Situasi yang di maksudkan adalah.. kalau dia dalam mood tak elok atau sakit. Latah ni setahu sang lekit memang tak boleh di cuit atau terkejut automatik la dia akan melatah, kan? tak kira la dalam apa keadaan sekalipun.

Orang yang melatah ini akan menyebut perkataan atau meniru tingkah laku orang lain di sekelilingnya terus-menerus, berulang-ulang.  Sekiranya orang yang menyakat itu terus mengusik orang yang melatah, latahnya akan menjadi-jadi sehinggakan dia seperti di alam bawah sedar, hilang kawalan diri lalu mengerjakan segala yang diperintah.  Kadangkala, orang yang melatah ini boleh membahayakan orang lain di sekitarnya jika dia memegang benda merbahaya atau senjata tajam.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA KANDUNGAN DAH CECAH 6 BULAN ++

19.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Bila kandungan dah cecah 6 bulan ++ ni sang lekit mula dapat rasa banyak benda semakin berubah selain perut yang semakin membesar, bayi yang semakin aktif & kuat bergerak serta menendang. Sampai boleh nampak jelas dari luar perut gerakkan baby tu. Memang satu keajaiban bagi seorang bakal ibu yang pertama kali menempuh alam mengandung ni.

SEKADAR HIASAN
Dan paling ketara adalah dari segi kudrat. Jalan sikit kaki mula rasa lenguh yang amat. Buat kerja rumah yang tak banyak pun cepat letih walau nak jemur baju kat ampaian. Dulu ligat sang lekit berus baju kemeja putih Hubby. Sekarang ni dah makin rasa susah sebab bila duduk perut tu akan menghalang banyak pergerakkan kita lebih - lebih kalau baby mula dengki. Time kita nak berus baju dia mula la turun ke bawah & perut akan rasa tegang. Sang lekit memang tak suka basuh baju kemeja putih hubby guna washing machine. Rasa tak puas hati tahap kebersihannya. Lebih2 lagi kat lengan baju. Rasa tak sampai hati kalau hubby pergi kerja baju comot2. Baju lain2 memang la di humban dalam washing machine jer.

Yang paling sang lekit risau makin bertambah usia kandungan makin kurang pula selera makan. Aduhai.. Kadang - kadang paksa juga diri makan sebab takut kesannya pada bayi nanti. Mungkin faktor bosan buat sang lekit kurang makan. Yelah.. sorang - sorang kat rumah, nak makan or masak pun macam tak best.

Dari segi emosi pun makin berubah. Tak di nafikan memang sang lekit sekarang ni rasa cepat touching walau tak di tonjolkan secara umum pada sesiapa tapi hati sendiri mesti tahu. Sentiasa rasa nak suami tu ada depan mata. Semakin mengharap dia luangkan masa untuk diri sang lekit. Tapi takkan la hubby nak 24 jam mengadap bini dia kot. Kerja pun kena kalau tak siapa yang nak tanggung semua kos sara hidup, kan?

Cepat rasa marah pun ada jugak.Tapi sang lekit selalunya berjaya atasi emosi ni. Kalau rasa nak marah seperti biasa sang lekit akan diam. Ambil beberapa minit untuk motivasikan diri dalam hati & kemudian ok la. Rupanya melalui alam mengandung ni bukan la sesuatu yang mudah sangat. Perubahan bukan saja dari fizikal tapi emosi dan mental juga. Semoga sang lekit berjaya harunginya yer..

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELAKON PAK UDA @ ZAMI ISMAIL KEMBALI KERAHMATULLAH

19.6.11 Suria Lekatlekit 4 Comments

Watak Pak Uda dalam sitcom Pi mai Pi mai Tang tu mungkin ramai yang masih ingat kan? Dengan kemeja di butangkan senget, telatah dia sebagai orang tua & tauke warung Flat sri wangi pasti terpahat di ingatan kita.

Hasil carian google
 
Kini Watak Pak Uda itu bukan hanya tinggal kenangan malah pemilik watak itu juga telah meninggalkan kita dalam kenangan. Perjuangan sebagai insan seni telah pun berakhir. Dan perjuangan hidupnya juga sebagai seorang insan sudah bertitik Noktah Zami Ismail atau lebih dikenali dengan nama Pak uda berusia 67 telah menghembuskan nafasnya yang terakhir akibat serangan sakit jantung pagisemalam. (Rujukan di ambil dari blog Bicara Mak Dara)

Hasil carian google

Takziah kepada keluarga Pak Uda @ Zami Ismail & Semoga roh arwah di cucuri rahmat dia tempatkan di kalangan orang - orang yang beriman. Al-Fatihah..

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DI UGUT SEBAB LIPAS

18.6.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

Kadang - kadang ada situasi yang memerlukan si isteri jadi penyelamat. Biasanya Serangga tanpa izin dalam rumah macam lipas, cicak ni paling di geruni atau geli oleh perempuan, kan?? Maka suamilah selalu jadi hero dalam rumah untuk menyelamatkan si isteri dari serangga kecil yang mampu buat para isteri/perempuan meremang bulu roma.

Di lahirkan sebagai seorang perempuan yang takde rasa takut, geli atau fobia dengan serangga tanpa izin macam lipas & cicak maka aku tak perlu bantuan en hubby untuk menghalau pendatang tanpa izin dalam rumah. Alah.. benda kecik macam tu sang lekit memang boleh settle sendiri tanpa ada sebarang sound effect (jeritan). Tapi en hubby memang geli dengan serangga tu. Aduhai.. sanggup ugut bini tak nak mandi sebab ada sekor lipas yang dah nazak dalam bilik air. Jarang - jarang dah rumah sang lekit ni nak muncul lipas.. Tapi entah macam mana hari ni sesat pula sekor. Tu pun dah nyawa - nyawa ikan.erkk.. nyawa2 lipas. kekekekeke

Macam ni la keadaan lipas tu dalam bilik kat rumah sang lekit tadi (hasil carian google)

Sang Lekit saja nak suruh dia buang sendiri. Nak atasi kegelian dia pada lipas tu. Tapi dia tetap tak berani nak berhadap makhluk yang berganda kecik dari dia. Maka dengan ini menjadi tugas heroin la pulak.. Lucu jugak. Tapi itulah kuasa Tuhan kan mentakdirkan kami bertemu jodoh. Kalau sang lekit jenis perempuan yang biasanya geli & takut serangga2 macam tu agaknya macam ekk?? Sapa la nak settlekan??

Memandangkan serangga tu kotor & boleh membawa penyakit selalunya malam - malam sang lekit akan sembur ridset dalam toilet & bilik air walau tak nampak pun kemunculan makhluk halus tu. Tu langkah pencegahan awal untuk tidak buat lipas bertandang tanpa di jemput dalam rumah. Dulu memang banyak jugak.. Tapi bila amalkan cara macam tu memang dah berkurang. Dah jarang - jarang nampak tetamu tak di undang melainkan cicak dinding jer. Satu lagi kena rajin2 buang sampah. Sisa makanan juga penyebab makhluk halus tanpa izin berminat untuk mendirikan rumah tangga kat rumah kita.

Setiap pasangan kita tu ada lebih & kurangnya.. En hubby ada kelebihannya sendiri yang boleh buat sang lekit bergantung dengan dia, macam tu juga dengan bini dia. Tak perlu la kita terlalu memandang rendah pada kekurangan milik pasangan kita & merasakan kitalah heroin dalam segala hal sebab hidup berumahtangga ni saling lengkap melengkapi. Kalau pasangan korang pun jenis lemah dengan makhluk2 halus macam hubby sang lekit maka korang kena berani. Lagipun bagi sang lekit bukan perkara pelik.. sebab dulu pun sang lekit ada kawan lelaki yang jenis macam tu. Kalau bab gaduh, bertumbuk & belasah orang macam hero hindustand. 10 lawan 1 pun tak gentar, tapi bila sang lekit kenakan dia letak cicak dalam kotak pensil, 10 round padang sekolah dia lari untuk hilangkan rasa geli pada cicak tu. selagi tak buang, selagi tu dia tak sentuh kotak pensil. Kekekekekekeke

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALAU DAH 4 BINI PUN MASIH TAK CUKUP.. LAYANAN PELACUR KELAS PERTAMA PUN BELUM TENTU PUAS

18.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Kes seorang buruh yang di jatuhkan hukuman 18 tahun penjara & 3 sebatan atas kesalahan merogol anak jiran yang berusia 11 tahun. Walau dah ada 4 orang bini tapi tetap la terlibat dalam jenayah rogol. (Sila clik DISINI untuk membaca artikel tersebut)

Buruh 4 bini yang di jatuhkan hukuman kerana merogol kanak2 11 tahun

Kalau bini - bini dia bagi layanan ala - ala pelacur kelas pertama pun belum tentu orang macam ni puas & tak melakukan perbuatan terkutuk tu pada seorang kanak - kanak. Bukan sorang bini dia tapi 4.. pun macam tak cukup. Selera iblis sangat kan?? Jantan macam ni bini layan macam mana pun belum tentu dia setia. Tak guna la sertai kelab atau apa jenis persatuan pun, dia tetap bernafsu syaitan. Kalau kes macam ni nak salahkan isteri jugak ker? Kalau sorang bini tak dapat memuaskan suami mungkin dapat di terima akal tapi kalau dah 4, takkan empat2 pun ada penyakit lemah nafsu syahwat kot.

Bila jadi kes suami curang, suami makan luar, suami skandal dengan perempuan lain perempuan juga di salahkan. Katanya tak pandai jaga suami, layan suami. Bila dah jadi kes macam tu baru sibuk cari tips nak pikat hati suami. Kenyataan ni sang lekit terima dari pengomen perempuan juga. Seolah2 bila kes  - kes macam ni jadi, 90% salah perempuan jer.

Bila suami rogol anak dara orang siapa pula nak kita salahkan?? Nak - nak lagi rogol kanak - kanak bawah umur macam tu? Bini juga ke salah tak pandai layan suami. Abis budak perempuan tu pandai layan sangat ke sampai si jantan ni terpaksa rogol.

Wahai kaum wanita bergelar isteri, jangan tundung jari ke dahi kaum sendiri sahaja. Zaman sekarang ni semua manusia dah jadi pelik. Kalau jenis manusia yang tak reti rasa syukur & puas, ko layan la macam pelakon porno 5 bintang sekalipun tetap kesetiaan tergugat bila kat luar tengok perempuan dahi licin sikit. Pada sang suami jangan asyik guna alasan lapuk bini tak pandai layan bila nak curang. Korang cuba renung diri sendiri dulu, korang dah layan bini korang sebaik mungkin ker? Layanan bukan hanya atas katil jer tau!

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORGAN HARAM DIJUAL TAPI BOLEH DIDERMA

17.6.11 Suria Lekatlekit 8 Comments

Sorotan dari kisah di harian metro semalam seorang isteri yang sanggup berkorban & menjual buah pinggangnya demi melangsaikan hutang along yang di buat suaminya untuk memulakan perniagaan tapi malangnya perniagaan itu gagal. Besar sungguh pengorbanan seorang isteri sampai sanggup jual buah pinggang dia kan?? Yang suami takkan la tak kesian. Dia buat hutang, bini kena tanggung. Takkan itu satu - satunya jalan yang ada kot... Entahlah, hal laki bini diorang siapa yang tahu, kan?

Daripada isu tu hari ni di harian metro keluar lagi artikel berkenaan penjualan organ. Dari segi hukum agama ia memang haram & dari segi undang - undang juga salah. So, kalau akak ni tekad juga jual organ untuk langsaikan hutang suami dia, beliau dah melakukan dua kesalahan.

Hasil carian google. Sekadar hiasan

Dalam Islam membolehkan kita untuk menderma organ dengan syarat jangan ada unsur dagangan atau jual beli kerana ia kurniaan Allah SWT yang tiada nilainya. Aktiviti menjual organ juga salah dari segi perundangan negara.

Pengajaran dari kisah ni, sebelum melakukan apa - apa perkara rujukkan pada mereka yang arif. Jangan nanti niat yang baik, padah yang dapat.

Rujukan : Harian Metro

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKU, HAIWAN & SAAT KEMATIAN

16.6.11 Suria Lekatlekit 9 Comments

Semalam dok borak - borak dengan Nyah Zulfikar pasal haiwan kesayangan walau topik mula - mula dia lain tapi bila dah lama borak terkeluar macam - macam cerita la. Akibat dari pengeluaran cerita yang terkeluar topik tu hari ni sang lekit nak kongsi kisah haiwan - haiwan yang pernah menjadi kesayangan sang lekit dari awal perkenalan kami hingga ke nafas yang terakhir. Idea ni pun cadangan dari Nyah Zulfikar jugak.

Sang Lekit ni boleh di kategorikan pencinta haiwan juga.. Tidak tertakluk kepada spesis bulu - bulu seperti kucing & hamster saja. Walaupun membesar dengan makhluk bulu - bulu bernama kucing tapi naluri sukakan haiwan ni tak kira apa jenis haiwan pun. Antara yang pernah menjadi kesayangang sang lekit selain kucing, anak lembu & anak ayam katik.(Tu tak termasuk haiwan tanpa izin macam cicak dinding yang memang suka sangat sang lekit tangkap & main)

Kisah pasal anak lembu bernama cik putih. Anak lembu ni makcik punya. Bela dekat rumah. Masa tu memang sang lekit masih di bawah ketiak makcik (di bawah penjagaan beliau la). Bila makcik bela cik putih kat rumah sang lekit turut terpengaruh la berkenalan & rapat dengan cik putih. Cik putih masa tu masih kanak2 yang baru nak meninggkat remaja. Jadi bila dah rapat dari kecik cik putih memang jinak & manja dengan makcik & sang lekit. Hari - hari tanpa rasa terpaksa sang lekit akan bagi dia makan, minum, berbual & belai - belai dia. Nak di jadikan kisah sedih, pilu & penuh airmata ni.. cik putih terlepas. Jadi dengan penuh bangga cik putih merayap la sengenap kampung hingga la ke jalan raya besar. Malang tak berbau cik putih kemalangan & nazak. Jadi makcik ambil keputusan untuk sembelih jer cik putih sebelum jadi bangkai. Apa lagi sedara mara yang dekat2 rumah pakat kendurikan la daging cik putih kesayangan sang lekit. Orang lain bersuka ria mengadap daging cik putih sang lekit pula dok dalam rumah teresak2 nangis. Jangankan nak makan, nak tengok pun sang lekit tak sanggup. Cik putih yang sang lekit jaga, belai & bual2 selama ni dah jadi lauk pauk. Memang sedih sangat.

 Cik putih lebih kurang besar ni la. Tapi warna putih (hasil carian google)

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MACAM MANA BE BOLEH MELEKAT KAT SINI?

16.6.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Lama betul dia tak muncul.. Tiba - tiba semalam (bukan malam tapi dah pagi) dalam pukul 2++ - 3 pagi saja - saja la check earning kat nuffnang dengan jumlah baru ringgit2 Malaysia selepas cashout hasil tabungan yang lepas tu ada pula 1 BE melekat.


Ingat dah pupus BE untuk blog melekat lekit ni.. Sebab lama sangat tunggu. Macam mana dia boleh tiba - tiba melekat kalau di tanya pada pihak nuffnang mesti jawapan dia pilihan pihak advertiser. Jawapan standard la tu, kan?? Apapun Sang Lekit berterima kasih juga la pada pihak nuffnang & advertiser yang memilih blog melekit untuk sertai kempen ni. Harap ada lagi la advertiser yang berminat dengan Blog melekit ni untuk hadiahkan seberapa banyak BE pada sang lekit.

Rindu saat Blog melekit meriah dengan BE macam dulu. Wah! Sang Lekit blogger mata duitan. Ni di kira sampingan la. Walau BE lama tak melekat pun blog ni sentiasa juga ber update tanpa ada rasa malas atau putus asa. Berbalik kepada tujuan asal berblog. Sang Lekit berblog bukan la semata - mata nak menabung tapi dah memang minat & suka. Apapun pada korang yang belum menerima kunjungan BE jangan la putus asa.. Percaya pada rezeki. Kalau ada rezeki, sumber tu akan datang dari sudut mana sekalipun. Yang penting dalam apa juga kita buat kena ikhlas, usaha & tawakal yer...

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEJAM !JEMUR ANJING KAT AMPAIAN

16.6.11 Suria Lekatlekit 15 Comments

Dengan alasan bosan si manusia ni tanpa sedar dah melakukan kekejaman terhadap haiwan. Sudah la di jemur anjing kat ampai macam pakaian.. di kepit pula anjing tu dengan penyepit baju. Cuba sepit kat badan dia macam dia sepit anjing tu, sakit tak?? Abis anjing tu tak sakit ker kau buat macam tu.


Seorang pemuda, bakal berdepan dakwaan melakukan kekejaman pada haiwan selepas dia menyidai seekor anak anjing pada penyidai pakaian kemudian merakamkan beberapa gambar anak anjing tersebut dan menyiarkan beberapa gambar haiwan itu yang disepit pada penyidai pakaian di laman Facebook.pemuda tersebut meminta maaf selepas pengguna-pengguna Facebook menyuarakan kemarahan mereka.

Tak tahu hati manusia jenis ni macam mana. Kalau takde rasa kasih & kasihan pada haiwan buat apa bela semata mata nak siksa makhluk tu. Kalaupun nak bergurau berpada pada la. Dah nama makhluk hidup & bernyawa ni mesti la ada rasa sakit.

Rujukan : Kosmo

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEDUDUKKAN BLOGGER SAMA SEPERTI PENULIS MAJALAH & SURAT KHABAR

16.6.11 Suria Lekatlekit 7 Comments

Penulis blog atau blogger mempunyai kedudukan sama seperti penulis majalah atau surat khabar kerana mereka tertakluk di bawah undang-undang negara. Blogger tidak terkecuali daripada dikenakan tindakan saman oleh individu yang mendapati diri mereka telah difitnah & boleh dikenakan tindakan undang-undang daripada pihak berkuasa jika didapati cuba menghasut dan melakukan kegiatan jenayah sehingga ada pihak mengalami kerugian.

Pada blogger2 sekalian sila ambil perhatian yer dengan perkara ni. Jangan sewenang - wenangnya nak tulis apa - apa kat blog demi nak menjana traffic & pendapatan sampingan. Apapun yang di tulis sila tampilkan bukti yang kukuh sebelum mendedahkan kepada umum. Jangan nak cipta hot story dogeng berkenaan orang lain demi nak popularkan diri & blog sampai langgar undang - undang. Ingat! Blogger juga boleh di dakwa.

Rujukan : Kosmo

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! ROTI BERINTI IKAN BILIS ADA ULAT

15.6.11 Suria Lekatlekit 11 Comments

Sang Lekit suka jugak makan roti inti ikan bilis ni. Selalunya jarang nak tengok inti dalam dah.. buka jer plastik terus la kunyah tanpa was - was. Tapi bila baca satu laporan akhbar tadi, rasa mual & nak muntah pula.

Hasil carian google. Sekadar hiasan

Seorang pengawal keselematan yang baru habiskan sebungkus roti berinti ikan bilis tergerak hati nak buka lagi sebungkus roti yang sama untuk lihat intinya. Penemuan yang mengejutkan sebaik sahaja dia lihat dalam inti roti tersebut ada ulat yang sedang bergerak - gerak sedangkan plastik bungkusan roti tu masih elok & tarikh luput pun masih panjang. Dia yang tak puas hati minta kawan dia pula tengok untuk mengesahkan bahawa mahkluk halus yang bergerak - gerak tu adalah ulat. Ternyata dia memang tak silap pandang.

produk roti tersebut yang dikilangkan di sebuah negeri di utara.dia yang nyata berasa kecewa bagaimanapun tidak berhasrat untuk mengambil sebarang tindakan tetapi berharap pihak berkuasa dapat terus memastikan kejadian seumpama berkenaan tidak berlaku lagi.

Aduhai.. roti yang sebelum tu yang dengan enaknya di jamah agaknya bebas ulat tak?? Seram tekak sang lekit nak jamah roti inti ikan bilis ni lagi. Harus la lepas ni sebelum makan apa2 benda pun yang berinti di beli dari luar di periksa dulu. Tak Rela Mak Nyah makan roti ulat macam tu.

Rujukan : Sinar Harian

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANAK BUAT MAKSIAT, IBU DI BOGELKAN

15.6.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Bila anak jahat, ibu bapa juga salah. Katanya salah ibu mengandung, salah ayah tak pakai kondom. Sedangkan.. Setiap ibubapa dalam dunia ni cuba memberi didikan yang terbaik & termampu pada anak - anak. Tak sampai hati pula sang lekit yang bakal bergelar ibu tak lama lagi ni nak sandarkan kesalahan anak tu pada bahu mak bapak. Sebab tu la sang lekit bila menulis entri bertema teguran pada blogger lain sebolehnya tak mahu libatkan mak bapak sesapa. Bukan salah ibu mengandung atau salah ayah tak pakai kondom sehingga melahirkan seoarang anak yang bila dewasa menconteng arang ke muka mak bapak.

Hasil carian google. Sekadar hiasan

Ni Kisah seorang ibu yang di malukan oleh penduduk kampung bila dua anak lelakinya di tuduh meniduri isteri orang. Bila si anak lari dari berdepan dengan kesalahannya orang kampung jadikan si ibu ni sebagai penganti untuk terima hukuman atas kesalahan anaknya. Si ibu di heret keluar dari rumah, seterusnya di bogelkan dan di arak ke seluruh kampung tanpa kerelaan di ibu ni. Dah la si ibu ni dapat malu dari perbuatan anak dia, di malukan lagi oleh penduduk kampung. Memang sangat - sangat menyentuh hati, kan??

Orang yang memperlakukan wanita tersebut sedemikian rupa memang jenis fikir guna kepala lutut. Kalau pun anak - anak dia yang bersalah, apa salah si ibu sampai di aibkan macam tu?? Mujur la benda ni tak berlaku kat negara kita, kalau tak confirm penduduk kampung tu akan di kecam hebat.

Rujukan : Harian metro

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DATO SITI NURHALIZA BELUM BAYAR HUTANG CIKGU SHIDA?

14.6.11 Suria Lekatlekit 31 Comments

Ada lagi sang lekit nak tulis pasal cikgu shida ni kan?? Memang FANantik betul la sang lekit dengan Ratu Miming (kata beliau la) Malaysia ni. Tapi korang perasan tak sang lekit jarang nak sentuh pasal video miming cikgu shida ni.. Yang banyak sang lekit tulis pasal kenyataan2 yang di keluarkan cikgu shida kat Fanpage dia jer. Sebab itu lebih menarik perhatian sang lekit dari video miming dia tu. Sang Lekit tak tengok pun video miming tu. Dia dah bagi amaran tak suka jangan tengok. Kekekekekeke. Apa kes pula Orang Kaya Dato Siti sampai berhutang dengan cikgu shida? Jom kita kopek dengan rakusnya...

"Lawok... ape punye jutawan melayu daaaaa... bace dato' bace... jangan tak bace :-P"

Tu bukan kenyataan dari sang lekit yer tapi kenyataan yang di keluarkan cikgu shida & fans beliau dia komen wall Fanpage cikgu shida. Bayaran apa ni cikgu shida Ooi?? Ooo.. Bayaran untuk cikgu shida yang muncul dalam rancangan Dato Siti dulu tu yer.. Bukan jer Dato Siti yang belum menjelaskan bayaran malah ramai lagi yang belum bayar pada cikgu shida ni setelah mempamirkan diri dalam rancangan atau surat khabar mereka.

Kenapa tak bayar lagi? Tak pula cikgu shida bagitau perjanjian bayaran tu macam mana dengan pihak yang berurusan dengan dia. Atau cikgu shida ni terlalu teruja nak masuk tv, masuk majalah & surat khabar sampai tak ambil tahu soal tu kot.. Jadi dia kurang faham la tempoh pembayaran tu di buat. Bila dah selesai semua baru dia terfikir semua tu kot.

Ni Sang Lekit tolong cikgu shida ni mengingatkan mereka2 yang belum bayar tu. Manalah tau blog melekit yang tak seberapa ni dapat membantu cikgu shida kutip hutang - hutang beliau dengan pihak yang pernah berurusan dengan beliau kan??

Tapi Sang lekit tertarik dengan satu statement cikgu shida berkaiatan kes ni..

komen fan dia >> eh rasa2 program2 di atas tu utk promote diri cik shidah kat public kot, so mungkin mmg xde bayaran.... x tanya ke sblm shooting itu hari cik shidah?

Jawapan cikgu shida >>BANYAK LE PROMOTE... teman promote kat YouTube teman je... deme tu yang gunekan teman daaaa... eceh... BERLAGOK LE PULOK

 Wah Media gunakan cikgu shida untuk popularkan produk dorang yer. Memang la media akan cari something yang boleh di jual di samping memberi publisiti pada orang yang mampu memberi keuntungan pada mereka. Jangan la sombong sangat yer cikgu shida sampai menidakkan perananan & jasa media. kalau media tak tulis pasal telemovie yang cikgu shida berlakon tu agak2 nya ada tak orang tahu & nak tengok?? Kalau cikgu shida jadi artis pun tetap kena gunakan media. Media adalah penyumbang jatuh & bangunnya seseorang artis/selebriti tu.

Tu cuma teguran secara peribadi dari insan yang tak terkenal macam cikgu shida. Harap cikgu shida terima dengan hati yang terbuka yer.. Bukan dengan hati yang terbakar,Ok.. Jom kita tengok siapa lagi yang masih berhutang dengan cikgu shida ni..

Pada mereka yang terlibat sila la perjelaskan pada cikgu shida ni tentang bayaran yang belum di buat. Kesian dia.. penat dia terkejar sana sini penuhi permintaan korang.

31 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TONY BLAIR BACA AL-QURAN SETIAP HARI

14.6.11 Suria Lekatlekit 15 Comments

 Hasil carian google

Bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair yang merupakan seorang penganut ajaran Katholik, mengaku membaca kitab suci umat Islam, al- Quran (yang diterjemahkan) pada setiap hari

"Saya membaca al-Quran setiap hari. Antara tujuannya adalah untuk memahami beberapa perkara yang berlaku di dunia ini, tetapi lebih penting, ia (al-Quran) banyak memberikan maklumat berguna," ujarnya.

Blair sebelum ini memuji agama Islam sebagai indah dan menyatakan Nabi Muhammad SAW penggerak yang kuat dalam membentuk masyarakat bertamadun.

Orang yang bukan Islam mengakui Al - Quran adalah sumber rujukan terbaik, jadi kita yang di lahirkan sebagai seorang Islam ni jangan la pula menidakkannya yer.

Rujukan : Kosmo

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAKA PENYEBAB SUKAR DAPAT ANAK & TERDEDAH KEPADA PENYAKIT KANSER

14.6.11 Suria Lekatlekit 6 Comments

Dulu sang lekit pernah kongsi satu artikel berkenaan saka ni tapi ciri - ciri orang yang memiliki saka tanpa sedar(Clik DISINI kalau korang rasa nak baca entri tu). Kali ni sang lekit nak kongsi lagi artikel berkenaan saka juga. Saka memang sinonim dengan masyarakat melayu sehingga ke hari ni pun masih ramai lagi mengamalkan ilmu saka ni walau ia di larang dalam agama.

Masa search jumpa la gambar ni. Wah drama yang pernah di tulis blogger Mak Dara & suaminya tu. So pinjam jab ekk kak ida poster ni


Pada mereka yang masih degil & ada niat nak bela saka ni meh sini sang lekit nak bagitau kesan - kesan buruk mungkin terjadi kepada pengamal atau pewaris saka ni.


Kesan Dan Akibat Daripada Saka:.

1.Orang memiliki saka sukar untuk mendapat anak.

2.Banyak perkara ganjil berlaku di dalam hidup seperti pernah berjumpa dengan orang aneh namun orang lain tidak dapat melihatnya dan sebagainya.

3.tidak berupaya untuk hidup dengan sempurna kerana menghidap pelbagai penyakit moden malah penyakit aneh yang tidak mampu didianogsiskan. Mungkin juga berpotensi menghidap penyakit kanser kerana kanser mempunyai pertalian yang rapat dengan gangguan jin.

4.Tidak suka bergaul dengan manusia lain dan kurang suka hidup bermasyarakat.

5.Sangat sensitif dan mudah terasa dengan kata-kata orang.

6.Kadangkala tahu perkara-perkara mustahil diketahui oleh orang-orang lain. Namun hakikatnya ia adalah bisikan iblis dan jin.

7.Anak kepada anak cucu yang mempunyai saka sentiasa banyak menangis semasa kecil dan semasa besar berperangai dengan perangai yang buruk.

8.Anak cucu yang mempunyai saka suka melawan cakap ibu bapa dan orang lebih tua.

9.Kehidupan menjadi suram dan tidak ceria serta selalu dalam keadaan tegang

Alang - alang dah tulis entri pasal  saka ni sang lekit nak kongsi juga satu lagi info berkenaan mereka yang sering menjadi sasaran untuk di dampingi saka yang pernah di bela orang atuk nenek atau mak bapak dorang dulu. Antara ciri2 orang yang menjadi sasaran saka ni ialah..

1.Anak cucu yang sangat cetek pengetahuan agamanya.

2.Anak cucu yang melazimi maksiat dan sering melanggar peraturan agama.

3.Anak cucu yang sentiasa meninggalkan ibadat wajib seperti solat dan puasa.

4.Adakalanya anak cucu yang kuat pegangan agamanya kerana jin dan syaitan sangat mengidamkan supaya orang yang taat berjaya disesatkan.

5.Anak cucu yang lemah; fizikal dan antibodinya. ini akan memudahkan jin untuk bertapak di dalam badan mangsanya.

6.Anak cucu yang memang menginginkan sangat apa yang dipunyai oleh nenk moyang mereka. Apabila saka ini diwarisi seolah-olah orang mengantuk disorongkan bantal.

7.Anak cucu yang memang mengidamkan kehebatan dengan pelbagai kelebihan di hadapan manusia walaupun dengan cara yang mencabar syariat Allah s.w.t.

Untuk membaca artikel sepenuhnya korang boleh clik DISINI.

Apapun setiap perbuatan atau amalan yang buruk kesannya juga buruk. Yang nampak nikmat & indah cuma bisikan syaitan yang ingin menyesatkan manusia. Dia akan memberi gambaran - gambaran nikmat untuk memesongkan akidah manusia. Memang itu dah kerja dia. Namun kita yang bernama manusia haruskan kuatkan iman untuk menepis godaan2 syaitan ni dari terjerumus dengan perkara - perkara syirik & khurafat.

Entri ini sekadar berkongsi info & pengetahuan bukan berniat untuk mengajak sesiapa percaya kepada perkara2 syirik & khurafat yang masih wujud dalam kehidupan kita seharian.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *