GELAK KUAT & KUAT GELAK

29.2.12 Suria Lekatlekit 11 Comments

Bila teringat peristiwa gelak ni, tergelak jugak sorang walau tak kuat pun. Gelak tak gelak sangat la, orang tepat orang cakap senyum kambing sorang2. Kisah ni sebenarnya dah lama tapi untuk nak kongsi dengan korang2 semua terpaksa la di ungkit semula.

Carian Google

Kisah ni jadi masa kursus pra perkahwinan, bermakna masa tu belum kawen, masih single but not available la. Tak juga dalam ikatan pertunangan sebab seperti yang korang tahu (kalau dah lama ikuti blog melekit ni la) sang lekit tak pernah bertunang terus nikah je. Masa kursus tu kebetulan penceramah2 kat situ semuanya kelakar2 belaka. Sang Lekit ada satu perangai sedikit comot la.. kalau tengok, tonton, baca @ dengar benda kelakar ni & buat sang lekit rasa ia amat kelakar sang lekit akan gelak agak kuat. Pernah jadi dulu masa zaman2 awal rumaja (sek menengah) sang lekit suka baca Ujang/Apo tengah2 malam. Dah baca komik kelakar mesti la gelak.. tak sengaja tergelak besar sorang2 dalam bilik tengah2 malam sampai mak terpaksa datang jenguk. Risau kot2 tersampuk JINtan manis lak.. Rupanya baca komik. Kena marah kejab. Tapi adik beradik sang lekit rasanya dah tau perangai sang lekit nan comot ni.

Berbalik pada kisah kat kursus pra perkahwinan tu, bila si penceramah tu buat lawak yang buat sang lekit rasa terlalu kelakar sehingga tak mampu nak control ayu semasa gelak maka pecahlah tembelang comot ku bila daku la perempuan kat situ yang gelaknya paling kuat. Sang Lekit tahu bila asben (masa tu boipren lagi la) bagitau sang lekit gelak paling kuat. Korang bayangkan betapa malunya sang lekit bukan pada boipren ku tapi pada orang2 lain yang sang lekit tak kenal.

Tu kes gelak kuat, kes kedua kuat gelak. Sang lekit pernah kena tegur dengan member sang lekit masa tengok wayang. Cerita apa dah tak ingat yang pasti cerita lawak la. Sang Lekit punya dos gelak ni lambat sikit nak habis dari orang lain, bila sampai part yang lawak orang semua gelak termasuk sang lekit tapi orang lain dah habis gelak sang lekit punya dos lawak tu tak habis lagi still gelak2 walau orang lain dah tak gelak. Bila sang lekit je masih gelak, suara gelak sang lekit je la kedengaran dalam panggung wayang tu. Member cuit suruh berhenti gelak. Bayangkan punya la malu. Tapi nak buat macam mana tak boleh nak control.

Walaupun perbuatan tu takde la salah tapi tetap memalukan diri sendiri. Korang ada pengalaman gelak yang memalukan tak?? kalau ada jangan malu2 jom share2 kat sini. kekekekeke

P/S : Jangan gelakkan daku setelah membaca entri ni. Kekekekeke

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BADAN KECIK SELERA BESAR

25.2.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

Rasanya ramai yang hadapi masalah ni?? Boleh di kategori masalah ke? bergantung pada individu jugak. Kalau dia rasa benda tu 1 masalah, maka masalah la jadinya tapi kalau dia rasa benda tu benda yang normal, maka tak jadi masalah.

Carian Google
Sapa yang baca ni jenis size badan S tapi selera makan tripple/double XL?? Salah sorang adalah yang sedang tulis entri ni. Tak di nafikan  sang lekit memang jenis selera makan boleh tahan jugak sekarang ni. Dulu pun pernah hadapi juga benda ni tapi mula2 tu rasa macam segan jugak kalau makan kat luar tapi sekarang ni memang perasaan malu tu dah kurang. Walau size S @ XS tapi selera makan double/tripple XL tak jadi masalah lagi tapi jangan la tak malu sampai orang tengok menakutkan pula kita makan. Biar la orang tengok seronok je kita berselera makan walau badan kecik.

Ada orang sanggup berlapar walau dah makan sebab malu nak makan banyak dekat tempat2 awam ni. Kadang2 sengaja pulak di tinggalkan baki makanan dalam pinggan semata2 taknak orang pandang @ pasangan (bagi orang bercinta la) nampak macam dia makan banyak sangat. bab tinggal baki makanan masa keluar makan dengan couple ni selalu orang perempuan yang suka buat tak kira la badan dia size apapun. Kononnya malu nak makan banyak. Alih2 balik rumah nasi kosong dengan telur goreng tambah kicap jugak di bedal berpinggan2 sebab 1 hari suntuk tahan lapar sebab malu nak makan. Betul tak?? Baik korang mengaku, cepat! Kawan2 sang lekit dulu banyak suka buat perangai macam tu tapi sang lekit ni kurang sikit bab malu masa makan jadi sentiasa la kenyang even masa tu keluar dating pun. kekekekeke

Terfikir sang lekit, kerana malu tak bertempat terpaksa tahan lapar. Rasanya tak berbaloi sangat la nak malu sampai jadi kebulur. Tengok keadaan la nak malu. Tapi jangan sampai tak malu langsung sampai macam peti ais je perut kalau jumpa makan. Lagi tak penuh selagi tu dok isi, kan?? At Least tak nak makan kenyang sangat pun makan la sehingga tak lapar sangat.

Pada kaum perempuan terutamanya.. jangan la korang siksa diri macam tu. Pernah tau sang lekit tengok 1 couple ni mkn kt KFC.. dorang makan snack plate sorang 1 set.. yang si makwe tu badan takde la kecik.. rasanya L jugak la size dia tapi boleh kira berapa cubit ayam tu dia makan, lepas tu tinggal macam tu je. Dari cara dia makan nampak dia macam malu2.. kan membazir. Confirm balik rumah dia kelaparan punya. Tak elok membazir.. kan amalam syaitonnn...

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SITUA BERMULUT PUAKA TAK KENA TEMPAT

24.2.12 Suria Lekatlekit 9 Comments

3 hari pergi jumpa Mak kat KLIA. Flight Mak kat KLIA untuk pergi mengerjakan Umrah. Jadi sebelum mak kita berlepas, kita awal2 lagi dah sampai semata2 nak jumpa mak. 5.30 pagi dah bertolak dari rumah. Lala pun terpaksa la bangun awal.

5.30 pagi takkan la nak mandikan lala.. ye tak?? Budak tu baru 6 bulan. Jadi sang lekit cuma tukar baju tapi tak tukar pampers dia sebabnya tgh malam tu sang lekit dah tukar jadi pagi tu pampers dia tak basah sangat & takde bau lagi. Malam tu kebetulan lala dari lepas tukar pampers sebelum tido (lebih kurang pukul 12.00) sampai pukul 5.00 pagi dia takde pulak bangun minum susu. Macam tau2 je dia kena bangun awal hari tu. Bila dia kurang minum susu dia kurang kencing jugak.

Sampai Airport lebih kurang 6.30 la.. Sempat la luangkan masa berbual2 dengan mak sebab flight pukul 9.00 pagi. Lebih kurang pukul 7.00 pagi macam tu sang lekit tukarkan la pampers lala walau basahnya tak kritikal & takde bau sangat. Memang totally kalau tak pergi cium takde bau pun. Sebab rasa takde bau & takde pemandangan yang menggelikan sangat sang lekit malas nak pergi toilet tukarkan pampers lala. Cuma tukarkan dalam stroller lala jer sebab boleh lap dengan tisu basah dulu. Masa tengah tukarkan pampers lala ni tetiba satu suara tua menyindir.. sekali dia cakap sang lekit buat tak tahu.. sampai 3 kali dia dok ulang cakap.. "dah tukar pampers pulak kat sini" panas jugak telinga.

Maka daku pun menjawab la balik.. "apa masalahnya?? Bukan dia berak ke apa ke @ busuk pun." terus diam si tua tu. Mentang2 kau tua kau rasa kau boleh sakitkan hati orang sesuka hati ke wahai pakcik. Sang Lekit pun tahu hormat keselesaan orang sebab tu sang lekit tukar pampers lala dalam stroller & sang lekit tau pampers lala tak mengundang bau & permandangan yang menganggu keselesaan orang lain. Tak pernah lagi sang lekit nak tukar pampers berak lala depan2 orang ramai. Muka pakcik tu dah la menyombong gila. Mulut pula puaka tak tentu pasal memang mengundang kebencian je tengok.

Orang lain rilex je yang pakcik tua sorang tu je lebih2. Wahai orang tua, kalau rasa nak di hormati maka tunjukkan perangai yang buat orang akan hormat bukan orang rasa nak maki je. Kalaupun dia rasa sang lekit tukar pampers kat tempat menunggu tu agak kurang sopan, kau tegur la baik2. Yang kau nak sindir tu apasal??

Rilex la atuk mulut puaka.. mummy tukar pampers je. Untung mummy tak sumbat pampers dalam mulut atuk tu. (gambar carian goggle)


9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SETENGAH TAHUN SUDAH BERLALU

20.2.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

tik.. tok.. dah 6 bulan berlalu. Sekejab je rasanya, kan?? Dah membesar shahila. Walaupun perkembangan lala tak secepat sesetengah bayi lain yang mungkin seusia lala dah boleh merangkak tapi lala cuma mampu meniarap gaya titanic je lagi. Sesekali tu ada juga tengok dia cuba angkat badan. Mungkin tanda2 dia nak belajar merangkak kot.

Setakat ni nampak lala mula mesra alam dengan orang lain dah. Dia dah pandai untuk murah senyum & mula bersuara bila di usik. Tapi sikit2 je keramahan dia tu. Tak seramah & semesra macam dia dengan mummy & dady kat rumah. Kalau kat rumah mengekek ketawa.. terjerit2 bila suka. Macam2 bunyi di buatnya tapi bila kat luar lala amatlah pendiam. Mungkin sebab lala kurang bersosial. Seminggu ada la sekali dua bawak lala keluar. Selebihnya hari2 lala cuma dalam rumah. Kat rumah yang ada dengan dia cuma mummy & dady je.

Selama membesarkan lala ni en google & kawan2 maya banyak menjadi tempat rujukkan. Bertuah bagi sesiapa yang membesarkan anak dengan adanya orang tua di rumah. Tak kira la mak ayah sendiri @ mertua. Macam sang lekit anak pertama ni cuma 2 bulan je mak sang lekit ada. Tu pun masa pantang. Seterusnya pandai2 sendiri la nak handle. Memang semuanya serba baru.

Alhamdulillah selama 6 bulan ni berjaya juga sang lekit handle cik lala walau 4 bulan pertama lala amatlah menduga sebab dia kerap menangis waktu malam. tapi sekarang tak lagi dah. Lala dah besar, dah baik juga ceria. Anak mummy bakal membesar bagai juara. Dan semalam sang lekit dah cuba bagi lala makan bubur nasi yang di lenyek dengan penapis (tutorial pun dapat dari blog juga). Dia nak juga makan tapi tak banyak lagi. Lala masih kenyang dengan susu. Susu untuk lala masih cukup untuk kenyangkan lala tapi saja je sang lekit teringin nak bagi lala makanan pepejal.

Setengah tahun berlalu macam cepat sangat. Tapi selama setengah tahun dengan lala ni memang satu pengajian yang paling bermakna, mencabar & enjoy jugak. Lala dah 6 bulan hari ni.

Bukan senyum tapi lala tengah membebel sambil meniarap.

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JOM KENAL DENGAN ARTIS MESRA BLOGGER NI?

17.2.12 Suria Lekatlekit 16 Comments

Wah sang lekit kau pun jenis gedik pancing traffic dengan up entri pasal artis ke? Bukan pancing ke jala ke bom traffic ke apa ke ni nak cerita pasal sorang artis ni yang sang lekit rasa dia agak mesra dengan blogger2 tepian longkang macam sang lekit ni. Sang lekit nak kata tak pernah baca & komen blog artis ni.. tak jugak. Dari dulu ada la jugak blog artis, blog2 mereka2 yang ada pautan dengan seni hiburan tanah air. Ada la jugak berkomen kat blog dorang tapi nak harap dorang datang balik berkomen, jauh sekali la nak follow blog tepian longkang ni amat la jarang berlaku.

Memandang Retis M'sia yang budget dorang hot sangat or orang2 yang kononnya terlibat dalam bidang seni hiburan tanah air yang susah sangat nak mencemar duli kat blog2 tepian longkang macam sang lekit ni, sang lekit buat tak kisah je. Kalau best isu dia tulis, daku komen tanpa berharap apa2 kunjungan balas jauh sekali la nak menyimpan harapan setinggi KLCC dorang akan follow blog melekit ni. Komen @ kunjungan sang lekit kat blog retis ni bukan pasal traffic ke hapa.. blog sapa2 pun kalau daku suka daku baca & daku komen dengan rela. Kau retis ke, mak retis ke, awek/pakwe retis ke,laki/bini retis ke.. Malas nak amik pot sapa di kau itu.

Tapi ada sorang Retis ni sang lekit rasa dia agak mesra blogger la sebab sang lekit baru je berkenalan dengan blog dia.. daku ada la follow & komen. Macam biasa takde la simpan harapan setinggi KLCC hatta harapan tu tinggi tesco 2 tingkat pun tidak sebab untuk si retis tu datang ke blog melekit untuk jenguk apatah lagi nak komen jauh sekali nak follow kan.. sang lekit sedar siapa blog melekit ni, kan?? Tapi yang berlaku sebaliknya la..

Beliau sudi mencemar duli kat blog sang lekit.. Bukan takat follow (kerja yang mudah untuk sapa2 buat) sudi komen 2 3 entri sang lekit yang terbaru. Kiranya kalau sang lekit ziarah blog dia mesti ada kunjungan balas balik la dari beliau. Artis peti sejuk kot sang lekit sebab tu dia mesra blogger kalau artis ketuhar gelombang micro ni tak pandang punya blog ko tu?? Takde la artis peti sejuk sangat.. Artis ni pernah popular tau. Cuma dia menyepikan diri seketika dari dunia seni kemudian kembali meramal.. Artis tok nujum ke pandai meramal ni?? Tu klu dari lagu beliau yang pernah popular. Kalau ingat lagu Ramalan ku benar belaka maka korang ingat akan Zarul selaku vokalis kumpulan Umbrella. Mesra blogger betul abg zarul ni, sudi dia singgah blog melekit. Ada artis yang dulu hot & sekarang dah beku pun susah nak buat macam tu kat blog melekit. Almaklum la blog ni bukan blog macam hanis zalikha, ben ashaari mahupun Ujang, kan?? jadi siapa nak pandang.

Ni Umbrella zaman 90an

Umbrellla baru record lagu baru yang memerlukan sokongan anda jadi marilah kita sama2 menjengah ke blog abg zarul ni then dengar2 la lagu baru dari Umbrella yang berjudul sayang bersebab. Jom le terjah ke blog Zarul Umbrella

Ni Umbrella yang terkini.. ada sikit penambahan daging2 di badan je tapi maintain ensem kan?? kekekeke

P/s : Bagi mereka yang membesar (bukan baru lahir yer) dalam tahun 90an mesti kenal dengan kumpulan Umbrella yang vokalisnya putih gebu tu. kekekekeke

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MARI AKTIFKAN MOBILE TEMPLATE DI BLOG

16.2.12 Suria Lekatlekit 8 Comments

Orang lain sampai naik kusam dah guna sang lekit baru nak merasa. Orang lain tak heran, sang lekit masih jakun dengannya. Orang lain dah berbijik2 tukar pakai, sang lekit baru merasa pegang satu. Apa tu?? Smartphone.

Yelah.. selagi tak uzur enpon tu selagi tu tak bertukar. Nak membazir pun tengok kemampuan diri lah. Lagipun sang lekit tak banyak sangat kegunaan enpon ni selain sekarang kalau berdering pun banyak call dari en asben.. paling tidak pun family dan sekali sekala tu ada la sorang dua kawan lama call. Kalau tak hari2 enpon tu tak asben call, kita call dia, tak dia sms, kita sms dia. Tu je la fungsi enpon. Kalau kredit abis, telefon rumah jugak di belasah. tapi jarang kredit abis selalunya access expired je.

enpon tua sang lekit yang sang lekit guna hampir 4 tahun tu walau masih berfungsi tapi sangat uzur. Orang tua la katakan.. kejab2 dia tertidur. timing dia pun akan jadi tak betul bila dia tertidur & kita kejutkan. Jadi asben dengan penuh simpati hadiahkan la berry hitam. Bila dapat berry hitam tu merasa la online guna enpon dengan connection streamyx wireless kat umah ni. Tapi bila nak buka blog dari enpon kadang2 view dia jadi kucar kacir sikit. Dan kebetulan hari ni jumpa entri akak Puan Stobery yang dah lama tak singgah ke blog melekit ni. Tak tau la kenapa.. mungkin ada dia terasa hati apa2 kot dengan sang lekit yang sang lekit tak sedar. Kalau sang lekit terbuat salah tu sang lekit minta maaf yer kak reen. Kak reen ni satu2nya blogger yang sang lekit pernah jumpa masa tengok cerita Rapunzel hasil tiket free dari nuffnang. Tu pun dah lama sangat. sebelum lala wujud lagi. Sekali tu je la jumpa lepas tu.. takde jumpa2 dah. Almaklum la sang lekit lepas je kawen hanya bersosial dengan asben je. Pun macam tu hidup ku tetap indah juga.

Berbalik pada mobile template tu kalau korang nak aktifkan boleh rujuk ke blog akak Puan Stoberi. Dia ada bagi tutorial yang sangat jelas & mudah di fahami. Jadi kelebihan yang kita dapat adalah kalau orang nak view blog kita melalui enpon ni jadi lebih mudah dengan mengaktifkan mobile template. Apa lagi.. ayuh kita aktikannya. Rujuk entri ni untuk aktifkannya Mobile Template.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

Ehem.. hem.. BUAT APA TU??

14.2.12 Suria Lekatlekit 16 Comments

Setiap hari sang lekit tak lepas pandang untuk tengok perkembangan shahila. Apa yang dia sepatutnya kena buat, apa yang dia dah boleh buat & apa yang dia sedang belajar buat. Kadang2 sang lekit biar dia layan diri sorang2 sambil sang lekit perhatikan keletah dia.. nak tahu apa yang shahila dah boleh buat & sedang buat sekarang

kalau main sorang2 shahila selalu buat benda ni sambil mulut dia mengomel & terjerit2 dalam bahasa dia la. Memang bising..

Kebolehan shahila ketika melakukan aksi ni ialah dia boleh masukkan ibu jari kaki dia dalam mulut kalau mummy nampak mummy akan akan.."aip.. buat apa tu??' No.. no.. yer lala. tak elok tu!!

Bila dia rasa bosan berbaring & takde jugak orang layan dia, dia mula buat benda ni.. pun dengan mulut yang bising..

meniarap dengan gaya titanic

Dan bila dia nampak mummy datang (atau dady dia jugak) dia akan jadi excited macam ni.. Dengan maksud...

sila la dukung saya sebelum saya mengamuk. kekekekeke

Dan ini pula aktiviti yang di akan buat tak kira la dia tengah buat apa sekalipun (termasuk aktiviti2 yang terdapat kat atas tu)..

Nyot2 jari dia sampai kembang.

Lain2 perangai lala.. lala mesti senyum lepas kenyang minum susu tak kira la masa tu dia dah terlelap @ tak. dia mesti senyum kat mummy dulu. Lala susah nak gelak @ senyum dengan orang lain selain mummy & dady.. tak tau kenapa. Kat luar lala amat pendiam tapi bukan pemalu sebab lala tak kisah sapa2 pun dukung dia cuma dia susah nak senyum & gelak @ bunyikan suara dengan orang lain. 

Dia akan bagi reaksi macam ni je kalau orang lain (selain mummy & dady) usik2 dia. ada la jugak berjaya senyumkan dia tapi amatlah jarang berlaku. Mungkin lala cuma ramah & mesra dengan mummy & dady je kot


sebahagian perkembangan lala setakat ni. Entri untuk ibu salina yang minta sang lekit cerita pasal lala.

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERLU KE MOTIF UNTUK MENULIS?

12.2.12 Suria Lekatlekit 22 Comments

Sang Lekit nak kata rajin sangat update status @ berkomen kat status orang tak jugak.. nak kata takde langsung buat semua tu ada la juga. Friendlist sang lekit ni selain kawan2 sekolah, kawan2 lama, kawan2 blog.. tak terkecuali banyak adik2 yang add. Sang lekit jenis approve je sebab FB sang lekit takde la nak tulis benda2 privacy sangat kat wall.

Masalah bila berkomen di wall adik2 ni.. sentap tak tentu pasal walhal benda yang kita cakap tu bukan la berunsur sindir @ mengutuk. Kadang2 kita sekadar tanya untuk kepastian.. Yelah, update status kadang2 banyak unsur tanda tanya, atau kiasan @ benda yang kita tak tau tujuan dia kongsi status macam tu. Bila tanya apa motif.. wah sentap pulak. Katanya tak perlu bermotif nak update status kat wall sendiri. Mungkin dia lupa kot yang dia tulis kat FB wall bukan diari. Kalau diari mungkin la takde sapa boleh baca. Motif jugak dia tulis kat wall FB untuk bacaan peribadi.

Tulis kat wall Fb ni jangan la adik2 harap orang 'like' je manjang @ dapat komen gud gud jer sebabnya bila dah di paparkan pada umum maka pandangan, penilaian & pendapat orang tak sama dengan kita. 'Kalau tak suka tak payah la komen!!' Mesti ramai yang cakap macam tu kan?? Kadang2 ada mata sakit yang baca status yang pelik2.. Lumrah manusia akan keluar juga komen yang tak sependapat dengan penulis status tu. Tak kira bertema teguran, sindiran, nasihat, pandangan @ ingat mengingati sesama sendiri. Kalau rasa hati tu tak kental, jiwa tu selembut softlan.. ada baik jangan la tulis status yang menarik orang untuk berkomen. Tulis je dalam diari confirm takde orang nak komen yang tak sependapat dengan kau.

Bila orang berkomen cuba fahami betul2 maksud.. jangan nak sentap tak tentu pasal. Tanya motif status pun kau mula rasa orang sindir kau.. sendiri mau ingat la dik. Orang cuma pesan untuk kebaikan bersama kau pula rasa orang tuduh kau buat benda tu. Harus di ingat.. apa yang kita tulis untuk tatapan umum harus bermotif kalau taknak orang kritik apa yang kita tulis jangan anggap 'tak perlu motif untuk menulis sesuatu di laman sosial peribadi sendiri' sebabnya memang kau tulis kat tempat kau tapi kau jangan lupa kau tulis untuk orang lain baca.


p/s : entri ini adalah pandangan secara umum tak merujuk kepada mana2 pihak. kalau ada yang terasa tu bagus sebab hati & akal korang masih waras & berfungsi dengan baik untuk merasa sesuatu yang anda sendiri pernah buat. Jadi tak perlu sentap @ sedih lebih2 yer..

22 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA BAWA ANAK KELUAR MESTI ADA BENDA NI JADI

7.2.12 Suria Lekatlekit 15 Comments

Kadang2 rasa macam diri ini terlalu aneh pada pandangan mata sesetengah manusia bila daku mendukung cik lala di tempat awam. Memang betul dia anak saya, napa tak percaya ke saya mampu beranak??

Kisahnya semalam.. Kami anak beranak keluar sekejab ke tesco beli barang sikit. Masa singgah makan kat KFC dalam tesco tu,, ada sepasang mata macam terpegun pula tengok sang lekit dukung lala sementara asben kita pergi beli makan. Lala kalau stroller tak gerak dia memang taknak duduk dalam stroller jadi kena dukung sekejab. Dia macam tak percaya lala tu anak sang lekit (dari reaksi wajah dia la. tengok hujung2 mata jer reaksi dia supaya dia tak perasan sang lekit perasan dia perhatikan sang lekit). Kemudian dia bagitau teman sebelah dia suruh tengok sang lekit sambil senyum2. Dorang mesti boleh teka memang tu anak sang lekit sebab kami cuma keluar bertiga. Mana ada orang nak bawak adik keluar dating. Nak2 adik yang masih bayi, kan?? Melainkan mak sang lekit dulu jer.. Keluar dating bawak adik (maksu) sampai orang ingat mak kita janda walhal masih anak dara (menurut cerita mak la. Yelah maksu jadi anak yatim sejak dia bayi lagi)

Pandangan macam tu dah biasa sang lekit terima sejak ada lala ni. Dari kat hospital masa lala baru lahir sampai la sekarang, bila keluar kemana2 je dengan lala & asben kita mesti ada mata yang akan pandang macam tu. Kalau yang terlebih ramah akan tegur & tanya terus. Selalunya makcik2 la yang akan meng'confirm'kan teka teki dorang tu. Bila selalu sangat terima pandangan macam tu tertanya jugak sang lekit sendiri.. 'Apa yang dorang fikir bila ibu kurang tinggi ni ada anak??' Dorang fikir daku ni terlalu muda ke untuk ada anak walhal daku bukan terlalu muda seperti yang dorang fikir atau dorang fikir aku yang kurang inci ni tak mampu beranak. Kalau boleh beranak tu macam satu keajaiban la kot.

Sang lekit dah mula biasa dengan keadaan macam ni.. Masa balik kampung haritu pun, waktu pergi ziarag sedara sebelah arwah ayah dorang ingat lala anak adik bongsu sang lekit. Kesian Acu.. status anak dara sedikit tergugat, kan?? Tak kisah la dari pandangan orang2 macam tu terlahir 1 pertanyaan berunsur baik atau mengejek mahupun kagum.. Bagi sang lekit setiap apa yang Allah jadikan itu ada kurang & lebihnya. Tapi percayalah.. Shahila memang anak daku! kekekekekee.. aku mampu beranak, kau mampu?? kekekekekeke

P/S : Pada yang menyinggah, yang add follower yang komen, yang silent reader.. thanks. Sang Lekit masih tak mampu nak BW buat masa ni atas masalah teknikal yang berlaku. Laptop masih belum di hantar untuk di beri belaian kasih sayang maka dia masih lagi demam. Mampu update blog je nak view blog tak lepas. terlalu siput sedut.

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

APA KELAS SALESMAN??

3.2.12 Suria Lekatlekit 12 Comments

Apa kelas salesman? tak pandang la lelaki kalau keja setakat jadi salesman keta ni.. Jangankan nak jadi laki.. jadi boipren pun bukan kelas aku tau!

Wah statement kau sang lekit tak hingat, kan?? Marah salesman2 seluruh negara. Kau dah lupa ke kau kenal laki kau dulu tu dia keja apa?? Kalau bukan sebab dia salesman kat opis kau keja dulu, maybe kau tak kenal dia. Jangan risau sang lekit masih sedar diri.. Memang asben I dulu salesman proton. I sedar & I tak pernah pun pandang lekeh kat mana2 salesman walau asben I tak jadi salesman lagi sekarang.

Jadi siapa yang cakap macam tu pada salesman?? Cakap!!! Sabar ok.. ceritanya macam ni, seorang hamba Allah ni yang kejanya tak la best mana. Tak sekolah pun boleh apply keja yang dia buat tu.. Taknak la cakap keja apa tapi demand bukan main. Statement tu pernah di ucapkan pada en asben kita (masa tu dia belum asben kita lagi).. Kita yang dengar ni pun terkedu. Setakat kau tu jaga cashier, besar sangat ke jawatan ko tu, kan?? Takpelah.. redha je la kalau dia pandang salesman pun. Masa pun berlalu..

Tup tup sekarang tengok laki dia yang jadi salesman. Bukan salesman jual buku, jual baju mahupun jual kerepek.. Salesman keta jugak. sekarang, Kelas ke tidak?? Orang lain dah buat anjakkan.. alih2 laki kau baru nak jual keta beb! Tu la lain kali nak cakap jangan lancang kuning sangat. Dari pengalaman sang lekit walau tak pernah jadi salesgirl kereta pun tapi bekerja kat admin dept.. kalau tengok profile salesman/salesgirl tu ada yang degree,diploma.. Income dorang pun takde la teruk sangat masa tu. Melainkan sekarang ni mungkin susah sikit nak jual kereta sebab bank negara dah ketatkan syarat pinjaman tu.

Kerja apapun, walau kau tukang sapu pun kalau kerja tu menjana pendapatan yang halal takde hinanya. Tak payah la nak pandang rendah. Lebih baik pandang kedudukkan diri sendiri dulu. Paling2 dia boleh jugak jual kereta.. kau boleh?? Setiap orang ada kemahiran & kelebihan sendiri.. yang tak semua orang boleh buat. Kalau ko doktor pun belum tentu kau mampu repair keta sendiri. Kena jugak cari mekanik, ye dak?? Walau mekanik tu ko pandang comot je manjang.. tapi kalau takde dorang sapa nak repair keta ko?? begitulah perumpamaannya. Moga jadi peringatan kat diri sendiri. Jangan pandang rendah pada apapun pekerjaan orang lain buat selagi yang di cari masih di landasan halal.

P/S : Sory kalau tak dapat bertandang kat blog korang sebab pc sang lekit dah koma.. mungkin dah nak sampai ajal. Laptop yang jarang nak guna ni bila guna amatlah malu2 siput sedut. Nak loading blog sendiri pun tak berapa lepas.. harap paham yer. Tunggu hantar SPA dulu laptop ni. Kalau dia kembali cergas.. boleh la bertandang ke blog korang

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com