SETENGAH TAHUN SUDAH BERLALU

20.2.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

tik.. tok.. dah 6 bulan berlalu. Sekejab je rasanya, kan?? Dah membesar shahila. Walaupun perkembangan lala tak secepat sesetengah bayi lain yang mungkin seusia lala dah boleh merangkak tapi lala cuma mampu meniarap gaya titanic je lagi. Sesekali tu ada juga tengok dia cuba angkat badan. Mungkin tanda2 dia nak belajar merangkak kot.

Setakat ni nampak lala mula mesra alam dengan orang lain dah. Dia dah pandai untuk murah senyum & mula bersuara bila di usik. Tapi sikit2 je keramahan dia tu. Tak seramah & semesra macam dia dengan mummy & dady kat rumah. Kalau kat rumah mengekek ketawa.. terjerit2 bila suka. Macam2 bunyi di buatnya tapi bila kat luar lala amatlah pendiam. Mungkin sebab lala kurang bersosial. Seminggu ada la sekali dua bawak lala keluar. Selebihnya hari2 lala cuma dalam rumah. Kat rumah yang ada dengan dia cuma mummy & dady je.

Selama membesarkan lala ni en google & kawan2 maya banyak menjadi tempat rujukkan. Bertuah bagi sesiapa yang membesarkan anak dengan adanya orang tua di rumah. Tak kira la mak ayah sendiri @ mertua. Macam sang lekit anak pertama ni cuma 2 bulan je mak sang lekit ada. Tu pun masa pantang. Seterusnya pandai2 sendiri la nak handle. Memang semuanya serba baru.

Alhamdulillah selama 6 bulan ni berjaya juga sang lekit handle cik lala walau 4 bulan pertama lala amatlah menduga sebab dia kerap menangis waktu malam. tapi sekarang tak lagi dah. Lala dah besar, dah baik juga ceria. Anak mummy bakal membesar bagai juara. Dan semalam sang lekit dah cuba bagi lala makan bubur nasi yang di lenyek dengan penapis (tutorial pun dapat dari blog juga). Dia nak juga makan tapi tak banyak lagi. Lala masih kenyang dengan susu. Susu untuk lala masih cukup untuk kenyangkan lala tapi saja je sang lekit teringin nak bagi lala makanan pepejal.

Setengah tahun berlalu macam cepat sangat. Tapi selama setengah tahun dengan lala ni memang satu pengajian yang paling bermakna, mencabar & enjoy jugak. Lala dah 6 bulan hari ni.

Bukan senyum tapi lala tengah membebel sambil meniarap.

10 comments:

  1. hahaha, aku nanti ade anak, mcm mane pulak terkangkang die :)

    ReplyDelete
  2. nanti dah masuk setahun lagi ligat..heheheee

    ReplyDelete
  3. comelnya lala..sekejap je kan dah 6 bulan dah lala.

    ReplyDelete
  4. kejapnye aku rasa nyah, mcm tak caya lansung lala dah 6 bulan.

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..

    oo.. ni la gaya meniarap ala2 titanic tu.. :)

    comel !:)

    ReplyDelete
  6. selamat ulangtahun 6 bulan lala budak kecit yg comel..^_^

    ReplyDelete
  7. macam nak terbang je nampak gayanya tu!

    ReplyDelete
  8. lagi 6 bulan keluar bunyi petir la pulak...heehee

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!