4 TAHUN BULAN 4.. AKHIRNYA DIA PERGI JUA

25.4.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

Dia dah lama juga berjasa. Bulan 4 dia datang.. Bulan 4 selepas 4 tahun kemudian dia pergi. Perkhidmatan dia hanya setakat itu je. Apa kan daya.. setiap yang hidup pasti ada akhirnya. Terpaksa redha juga & cari penganti untuk meneruskan perjuangan pada benda2 yang masih hidup.

Itulah kisah power supply PC sang lekit. Meletop dalam minggu lepas kalau tak silap. Sebelum ni pun dia pernah pengsan sekejab tapi bila di cuci dia nampak macam sihat lepas sebulan macam tu dia pengsan sekejab.. lepas tu koma & akhirnya meletup selepas sang lekit cuba bagi CPR dengan menolak kipas beliau dengan screw driver. Dan sebab tu la sang lekit tak dapat nak membuat lawatan sambil belajar ke blog2 korang tapi terharu ada kawan2 blogger yang masih setia datang jenguk & berkomen kat blog melekit ni. Laptop bervirus & sangat sakit tu la sang lekit guna sekejab2 untuk update entri. Nak BW tak dapat sebab pergerakkan dia sangatlah siput sedut masak lemak.

R.I.P yer.. Thanks sepanjang perkhidmatan kamu

Semalam yang pergi dah berganti. Kalau pergi hantar kedai maunya RM80 termasuk upah pemasangan padahal power supply tu boleh dapat dengan harga RM35 jer.. bukan susah nak pasang pun. Kalau kat kedai service pc ni harga barang je dah cecah RM75 (sang lekit pernah beli yang rosak tu dengan harga tu). Tanya dia kalau siap pasang.. dia cakap RM80. Upah pasang je RM10 tapi maybe discount kot RM5. Asben beli kat lowyat baru RM35.

Sebab tu la sang lekit lebih suka guna pc sebab tahu la serba sikit pasal pc ni. Takat nak repair benda2 kecik.. nak format & Install tu takde masalah. Laptop sang lekit memang tak berapa pandai. Tau guna jer..  Sebab tu la penting bagi kita untuk belajar sendiri basic tentang benda yang kita selalu guna sebab kalau hantar service benda kecik pun dorang charge melampau2. Rajin2 la google.. Banyak tutorial. Setakat nak format & Install tu, berlambak ada kat google. Tapi bagi yang kaya raya tu tak kisah la. Duit berkepok2 dalam poket sampai tak tau nak buat apa setakat RM80 tu mesti celah gigi dia je kan?? Tapi sang lekit suka belajar.. (benda yang minat je la). So, sang lekit suka cuba sendiri dulu kalau tak boleh baru guna khidmat orang lain.

Pada mereka2 yang sudi baca entri, komen & follow blog melekit ni Insyaallah kalau ada lapang sang lekit terjah yer. Sekarang tak berapa nak lapang. Lala baru tidur jadi kena siapkan kerja2 yang ada 1 2 lagi tak berapa nak siap sebelum Puteri Sang Lala bangun.

10 comments:

  1. semoga ia nyer berganti dgn yg lebih baik :)

    ReplyDelete
  2. Lama dah ia berjasa tu, Sang Lekit. Semoga beroleh penggantinya nanti... peluk cium utk Lala ;-))

    ReplyDelete
  3. mudahmudahan cik lekit murah rezeki..dapat beli cpu baru

    ReplyDelete
  4. Lamanyaaa dia berbakti. nice nice :D

    ReplyDelete
  5. agree!!! kne tahu gak sket2 psal bnde2 nih... sy slalu wat survey b4 beli lptop..repair sikit2 laa...

    *pelaburan haruslah berbaloi

    ReplyDelete
  6. Hehe..R.I.P..

    Kene ganti baru la abby :)

    ReplyDelete
  7. hai lekit... lama tak singgah sini.

    he he baby ok? moga sihat2 saje ye

    ReplyDelete
  8. untungnya dah jimat tak perlu hantar repair kedai..pandai cik lekit repair, kalau kayrul kompem antar kedai jer..hehehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com