TAK KENA PADAN MUKA BULAN NI

29.5.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

Hari ni lala check up untuk 9 Bulan. Berat naik lebih kurang 1/2 Kg je dari last check up hari tu. Ok la tu dari 2 bulan lepas tak naik, kan?? Nurse kata perkembangan berat lala normal jadi tak perlu risau kalau dia kecik dari baby2 lain yang sebaya dengan dia sebab masa di lahir pun kecik.

Untuk pemeriksaan 9 bulan ni takde sebarang suntikan perlu di ambil. Tunggu untuk suntikan 1 tahun je nanti. Tapi lala masih ada appoitment untuk 17 July nanti. Tentang perkembangan lain nurse kata lala masih normal walau lambat sikit. Macam orang2 lain cakap la.. Lain baby lain perkembangan dia. Cukup la sekadar lala sihat & membesar dengan normal macam baby2 lain.

Sang Lekit ni seorang mummy yang sangat mengelabah. Berat anak tak naik mengelabah.. Anak lambat belajar kemahiran baru mengelabah.. Anak sakit sikit pun mengelabah. Walaupun lala dari sudut pandangan sang lekit aktif & jarang sakit. Haritu kena selsema & batuk cepat je baik. Kiranya lala dalam kategori bayi yang antibodi kuat jugak la. Sang Lekit baru2 ni kena demam & selsema. Risau sangat berjangkit dengan lala.. Dia kan menyusu susu ibu. Tapi Alhamdulillah lala tak terjangkit.

Mulut lala sekarang sangat la bising. Dia bangun je asyik membebel je.. (dalam bahasa dia la). Dia sangat kurang nak menangis tapi kuat menjerit bila dia nak orang layan dia @ dukung dia. Lala sekarang bangun awal. Pukul 8 dia dah bangun. Kalau dulu pukul 10 baru dia bangun. Dia bangun je dia akan main dulu sorang2 sampai dia bosan baru dia menjerit. Bila dia bangun selalunya sang lekit akan buka TV untuk dia sebab lala sangat suka tengok TV. Sekarang pun dia tengah layan wonderpets. Dia semakin laju bergerak walau dengan meniarap. Merangkak boleh la 1 langkah macam tu selebihnya dia habiskan bergoyang bontot dalam keadaan yang macam nak merangkak. Nurse cakap ok je kalau dia dah boleh bergerak walau dalam posisi meniarap pun. Duduk cuma boleh bila kita dudukkan dia. Dia tak pandai lagi duduk sendiri.

Gigi... takde lagi. Tapi kuat mengigit dengan gusi dia. Sakit jugak bila dia gigit jari sang lekit walau takde gigi pun. Lala semakin tinggi juga bila sang lekit perasan seluar2 dia makin pendek. Tapi untuk check up 9 bulan ni nurse tak ukur lak ketinggian lala. Sang Lekit tanya jugak tadi... nurse cakap tak payah. Takpe nanti sang lekit sendiri ukur sendiri.

So, untuk check up kali ni takde la ucapan 'Padan muka dari dady'. Nakal dady lala ni suka cakap padan muka kalau lala kena suntik. Jadi padan muka dady tak boleh cakap padan muka kat lala.

Seksi lala..

P/S : Pernah terserempak dengan sorang baby dengan mak dia dalam lift. Lagi kecik dari lala. Ingat dia lagi muda dari lala rupanya dia lebih tua sebulan dari lala. Jadi lala takde la kecik sangat, kan??


10 comments:

  1. it's normal fo e soem babies so jgn risau sangat !

    ReplyDelete
  2. salam abby..
    ala..sabaq na mummy..
    kita just pantau ja perkembangan dia dari masa ke semasa..

    aww..cekcinye lala :)

    ReplyDelete
  3. kecik atau besar bukan ukuran...yang penting perkembangan dia...

    dan janji sihat sudah...
    lala dah 9 bulan ye...iris baru nak masuk 8 bulan pada 11 jun ini.....

    ReplyDelete
  4. Tecit x per asal naek berat bdn. Kira lala ada masa 'kecederaan' masa bgn tito tuh ngn main sorg2 dlu pastuh br jerit2.. Haha. Adik iffah dh bole jln n gg 2 btg kt bwh baru nk malu2 kucing memunculkan diri..

    ReplyDelete
  5. lama x dtg sini jengok cik lala...semakin comey...

    ReplyDelete
  6. silap-silap dia pandai jalan dulu baru tumbuh gigi hihihi

    ReplyDelete
  7. ok per Lala..xde la kecik...sapa la yang ckp lala kecik?

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!