DAPAT.. Parenting bloggers for Milk Campaign

30.6.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Sang Lekit dapat satu email ni.. katanya recommended by Ben Ashaari. wah.. blogger pemes recommend blog melekit untuk Parenting bloggers for Milk Campaign. Emailnya bertulis macam ni...


Terkejut jugak. Rupanya haritu Ben Ashaari taip status cari blogger yang ada anak ni untuk tujuan tu la kot. Apapun terima kasih kepada Ben Ashaari yang sudi mencadangkan Blog melekit ni kepada pihak Advertiser. Yelah.. ada jugak yang pandang blog tak seberapa gah ni.

Jangan komen tanya berapa dorang bayar.. macam mana dorang bayar.. sebabnya..

Jadi segalanya masih di peringkat perbincangan. Andaikata ada rezeki.. ada la kan. Takde pun anggaplah Allah nak bagi rezeki dari sudut lain. Duit dari blog ni sang lekit anggap rezeki bukan misi. Misi berblog adalah menulis apa saja rasa di hati (Marah Nyah Zulfikar pinjam tema blog dia). Kalau Misi berblog untuk duit takut blog pun jadi takde isi. Tak juga sang lekit kata blog ni blog ilmiah sangat.. sekurang kurang takde la nak copy paste hot2 story artis jer kan?? At Least ada juga bermacam macam kisah. Dari isu semasa.. cerita artis.. cerita peribadi.. & macam2 lah cerita ceriti di rojakkan kat sini.

Dan terima kasih buat blogger pemes ngetop Abang/Encik/Tuan Ben Ashaari kerana memilih blog melekit ini untuk di cadangkan kepada pihak pengiklan. Moga di murahkan rezeki yer Abang Ben

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CENDOL DI BAKAR

25.6.12 Suria Lekatlekit 25 Comments

Semalam hari minggu aktiviti merayap di jalankan. Yang di angkut minggu ni tetap la sama.. Dady sebagai pemandu & penumpang2nya lala, mummy, Ateh An & Acu. Lokasi pilihan adalah Bukit Melawati. Yelah.. nak bawak lala kenali alam semesta kan?? Nampaknya lala excited jugak la dapat kesana untuk kali pertama. Banyak perkara & Tempat lala kunjungi adalah kali pertama kecuali Klinik & hospital jer.

Cendol Bakar (Carian Google)
Dalam perjalanan tu.. di tepi jalan tak pasti area kampung mana ternampak satu banner besar tulis Cendol bakar. Apa yang buat kami semua teruja adalah tulisan Bakar tu di buat effect macam api. Masing - masing Imagine cendol tu di bakar. Ada yang imagine cendol tu bakar atas arang la.. dalam microwafe la.. Kiranya Imagine yang bakar2 je la. Sang Lekit tak imagine macam mana cendol tu di bakar cuma teruja bila tengok gerai cendol bakar tu. Sang Lekit cuma nak tengok macam mana cendol tu kena bakar & macam mana rasanya. Maka kena la U-Turn. Semangat nak makan cendol bakar.

Bila dah turun.. dah masuk gerai tu.. dah berbaris (sebab gerai tu konsep layan diri).. dah sampai turn pun tetiba Ateh datang ke meja cakap dia taknak makan. Dia cakap hubby nak bungkus jer.. Sang Lekit pun malas jugak nak makan kalau nak bungkus. Sang Lekit usya2 gak mana bekas bakar cendol. Tengok takde apa yang luar biasa pun cendol bakar tu. Pembuatan dia sama je macam cendol2 lain. Dah semua taknak makan.. husband sang lekit pun tak jadi jugak nak bungkus. Hairan kenapa dorang semua taknak makan.

Masuk dalam kereta semua gelak - gelak. Sang Lekit tanya kenapa semua taknak makan. Ateh An cakap yang buat tu muka macam bangla. Acu lak cerita & memecah semua imginasi mengarut kotorang pasal cendol bakar tu. Katanya dia ternampak ada tulis untuk tempahan sila hubungi En Bakar. Rupanya cendol bakar tu nama pemilik gerai cendol tu bukan cendol yang di bakar. Ya Allah sorang pun tak terfikir macam tu sebelum U-Turn ke gerai tu balik. Yelah.. banner tu menyerlahkan BAKAR tu macam membakar. Dengan tulisan effect api.. manalah tak terfikir cendol tu di bakar.

Rupanya gerai cendol itu En Bakar yang punya (Pemilik gambar ni dah ada link kat gambar)

Pakat semua jadi tipah tertipu. Memang rasa macam bengap sangat sampai bayangkan cendol tu di bakar. Yang teruja nak makan sebab bayangan macam tu la. Kalau tak rasanya sorang pun tak excited dengan cendol. Jadi teruskan la perjalanan ke Bukit Melawati seterusnya makan malam kat Jeram. Kat situ memang ada real makanan di bakar tapi bukan cendol.

lala pun nak merasa pijak jalan tar

Muka dah comot sebab cuaca panas

P/S : Kat Jeram melantak tak hingat.. Almaklum la sedap. Bayar mahal pun berbaloi berbanding makan western Food (lupa lak nama restoran dia) konon kawan Ateh An Cakap sedap burger apa ntah namanya alih2 hampeh jer.

25 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JATUH TALAK WALAU LAFAZ SUKA2 & SEORANG DIRI TANPA SAKSI

23.6.12 Suria Lekatlekit 6 Comments

Perkara yang melibatkan lafaz cerai ni sangat serius walau di lakukan dengan niat bergurau... suka2.. atau saja2 nak test sebut. Bukan takde manusia @ suami yang macam ni. Walaupun bukan dengan niat tapi jangan la suka sangat bermain dengan perkataan cerai.

Sang lekit sempat jenguk ruangan Soal Jawab Agama kat Harian Metro Online. Ada la sipolan tu bertanya tentang lafaz cerai. ADAKAH jatuh talak terhadap isteri jika saya melafazkan cerai secara jelas, tetapi ketika itu saya berseorangan (tiada saksi) dan dibuat hanya untuk suka-suka? Lebih kurang dia macam saja2 je nak test sebut lafaz cerai tu tanpa ada niat pun nak menceraikan bini dia. Dia lafazkan cerai pun sorang diri maybe dalam bilik masa bini @ saksi tak ada. Talak jatuh dengan sebab kata-kata berkenaan walaupun ia hanya main-main dan berseorangan tanpa saksi. hubungan seksual suami isteri menjadi haram. Sebab itu, talak tidak boleh dipandang remeh.

Jadi para suami janganlah suka bermain dengan Talak. Walaupun nak test macam mana rasa sebut lafaz cerai.. Tetap talak itu sah. Info ni sekadar berkongsi.. manalah tau ada jenis suami yang rasa kalau dia saja2 berlakon cakap dengan bantal tapi membayangkan isteri dia konon2 nak berdrama sendirian dalam bilik.. kan?? Perkara melibatkan talak @ Lafaz cerai ni usahlah di buat main2. Nanti takut kita tak tau hukum & fikir benda tu tak sah sepanjang hayat kita bersama isteri dalam keadaan haram pulak, kan??

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAHSIA DI SEBALIK GAMBAR SEPULUH BULAN

20.6.12 Suria Lekatlekit 19 Comments

Setiap bulan kalau muncul angka 20 pada kalendar pasti akan muncul entri ni. Yelah.. setiap bulan itulah hitungan yang di buat. Setiap kali bertambah angka.. Buat hati sentiasa ceria. Melihat dia membesar depan mata.. kadang - kadang rasa macam tak percaya. 10 bulan dah dah bersama dia.. Tak sangka berjaya jugak setakat ni sang lekit membesarkan dia dengan kudrat sendiri. Walaupun takde pengalaman.. tapi dia menjadi guru untuk sang lekit belajar bagaimana menguruskan bayi dari sejak lahir sehingga kini.

Hari ni Shahila @ Lala dah genap 10 bulan. Apa dia dah buat? Dia tak merangkak sampai sekarang.. Tapi dia boleh buat gaya macam baby nak merangkak cuma bila dia nak bergerak dia akan berada dalam posisi meniarap & meluncur laju. Dia boleh duduk kalau kita bantu dia letak dalam posisi duduk cuma dia nak buat sendiri macam malas. Tapi dari rentak dia.. sebenarnya & rasanya dia dah boleh duduk sendiri.. sebab masa dia tengok TV.. dah nampak gaya macam duduk.

Musim panas gini ler gayanya kat rumah

Bila sang lekit tunjuk gambar (upload kat FB & MMS kat family di kampung) orang fikir lala dah boleh berdiri sendiri & ada jugak ingat dia dah nak berjalan tapi sebenarnya lala belum boleh bangun & berdiri sendiri. Gambar yang sang lekit ambil masa dia berdiri.. sang lekit yang dirikan dia & sandar dekat sofa tapi sang lekit perhati lala macam boleh jugak imbang badan dia bila berdiri & kaki dia pun nampak kuat untuk bertahan bila berdiri. Dia dah nampak minat memanjat cuma skill memanjat belum cukup. Selalunya kalau sang lekit duduk tengok TV dengan dia.. dia akan datang panjat sang lekit. Sofa pun dia cuba capai dengan tangan dia untuk berpaut tapi tak sampai lagi.

 Lala Hari ni (10 bulan punya rupa)

Apapun melihat perkembangan dia sang lekit dah cukup lega & happy. Walau ada baby orang lain lebih cepat perkembangan dia berbanding lala.. Tapi cukup la lala berkembang dengan normal. Takpe la tak cepat sangat.. kan?? Tu pun dia dah tunjuk perkembangan positif.. jangan tamak sangat yer mummy. Jangan gelabah tak tentu pasal.. Nurse kan dah cakap bila dia besar dia akan membesar macam kanak2 lain jugak. Dia takde kekurangan kat mana2 pun. (ayat pujuk hati).

Senyum sakan dia

Apapun Mummy sayang anak mummy.. Lala dah 10 bulan.. dah makin lasak.. suka tengok TV.. Bila kat luar lala pandai bawak diri.. tak meragam, menangis.. Terima kasih Lala sebab jadi anak yang baik. Alhamdulillah.

Kusyuk tengok TV

P/S : Makin kuat menjerit budak kecik ni.. Nangis kurang.

19 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NAK TUNJUK ISLAMIK PUN BERPADA PADA

19.6.12 Suria Lekatlekit 21 Comments

Kalimah Allah adalah kalimah yang sangat2 suci & mulia bagi semua umat Islam.. Tapi zaman sekarang ni kalimah Allah di ukir sampai takde sempadan. Punya nak tunjuk Islamiknya mereka.. Perlu ke nak tunjuk Islamik sampai tak kaji buruk baik main hentam kromo je ukir Kalimah Allah kat mana dia suka.

Gambar di ambil dari FB tapi taknak mengaibkan sapa2 jadi tak di link kan.

Isu Kalimah Allah yang di ukir pada buah.. macam - macam pendapat sang lekit baca kat FB. Ada yang kagum dengan kretiviti yang berunsurkan Islamik tu.. Ada yang menegah kerana rasa tak sesuai kalimah Allah di ukir pada sebiji buah tembikai. Ukiran yang di buat pada kulit buah tembikai yang semua orang tahu.. orang tak makan kulit tapi makan isinya. Selesai makan isinya.. kulit yang terukir indah kalimah Allah tu apa nak buat? Campak dalam tong sampah? atau semadikan dalam tanah. Atau hanyutkan kelaut? Ke ada yang nak awetkan kemudian frame gantung kat dinding? Sedangkan ia tertulis kalimah Allah.. jadi dimana tempat yang paling mulia untuk kita hapuskan?

Antara komen pada gambar tersebut

Sang Lekit cuba search hukum mengukir kalimah Allah pada buah buahan ni tapi tak jumpa apa yang sang lekit dapat bagi adalah pandangan peribadi bukan pandangan dari segi hukum sebab sang lekit bukan pandai sangat pasal hukum hakam.

Antara Komen gambar tersebut

Bagi pendapat melekit la.. Tak payah nak tunjuk diri tu terlalu Islamik sampai nak buat ukiran kalimah Allah pada benda2 yang kita rasa tak sesuai. Macam benda yang nak di makan. Adakah Kalimah Allah untuk kita makan? Kalau sekadar hiasan.. tak perlu la kot jadikan hiasan pada benda yang nak di makan. Banyak lagi corak2 lagi yang bercirikan Islam boleh kita ukir.. Kau ukir la bentuk songkok ke kopiah ke, telekung ke, sejadah ker.. Tak payah la nak ukir Alif Lam Lam Ha tu kan?? Dah tu suruh orang share.. boleh jadikan idea untuk orang lain sama2 buat. Bila dah ramai buat.. tak mustahil sisa buah yang di hiasi ukiran kalimah Allah tu ada yang buang suka hati jer.. (Yelah.. ada orang tak sensitif dia main campak je la) Sang Lekit taknak jadi upin ipin sangat.. asyik betul.. betul.. betul..  je tanpa mengkaji @ berfikir buruk baik terlebih dahulu. Lebih2 lagi apa yang di sebarkan kat laman sosial sekarang. Sebab sang lekit ni tak arif sangat bab agama sebab tu taknak memandai2 share status2 yang berunsur dakwah yang fakta2 tak berapa sahih. kang silap share.. niat yang baik jadi terbalik pulak. Ye tak??

Jadi berpada pada la dalam melakukan sesuatu yang berkaitan dengan Kalimah Allah ni.. Kalimah Allah bukan sekadar untuk menjadi hiasan. Kalaupun nak berdakwah dari seni kreatif ukiran macam ni, kaji dulu buruk baik sebelum buat. Mungkin dia hapuskan hiasan ukiran tu dengan cara yang betul.. tapi orang yang meniru hasil kreativiti dia tu belum tentu tahu cara melupuskan benda2 yang tertulis kalimah Allah tu dengan betul. Lagipun Tembikai tu untuk di makan.. kulitnya orang buang. Jadi renung renungkanlah...

P/S :Mungkin banyak pertikaian akan muncul dengan entri ni.. mungkin apa yang di pertikaikan tu tersasar dari topik sebenar demi nak cari salah penulis.. Apapun sang lekit dah biasa. Apa juga pandangan korang, saya hormati tapi tak semestinya saya terima, ok!

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAK PAYAH GEDIK SANGAT WALAU DENGAN LAKI/BINI SENDIRI

16.6.12 Suria Lekatlekit 14 Comments

Tajuk tu macam puaka sangat kan?? Tapi baca dulu isi kandungannya yer.. Bukan nak menyindir @ nak mengata.. bukan cemburu bukan jugak nak menjatuhkan sesiapa tapi apa yang sang lekit dapat dari hasil bacaan sang lekit sekadar nak kongsi untuk kita sama2 teladani & sempadani (erkk... macam pelik je sempadani kan??)

Walaupun berstatus halal tapi masih ada batasannya cara kita bermanja, bermesra, menyatakan kasih sayang @ meluahkan perasaan tak puas hati bagai la. Ada tempat yang boleh kita cerita @ tunjuk semua tu.. ada tempat yang tak boleh. Jadi tak semestinya halal hubungan tu maka jadi halal kesemua tindakkan kita. Ye tak??

Sang Lekit ada baca 1 artikel ni berkenaan isu canang kisah rumahtangga di laman sosial tak kisah la yang di canang tu berunsur bahagia @ derita. Menurut artikel tu...

Sekadar hiasan
Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya sejahat-jahat manusia di sisi ALLAH pada hari kiamat ialah seorang lelaki yang melepaskan hajatnya kepada isterinya dan isterinya melepaskan hajatnya kepadanya kemudian dia menyebarkan rahsia itu.” (Riwayat Muslim).
Melihat kepada hadis di atas jelas menunjukkan janganlah beria-ria memuat turun gambar mahupun menaip status yang bukan-bukan di FB yang menjadi ikutan berjuta orang. Cukuplah jika anda dan pasangan tahu apa yang berlaku. Kegembiraan atau kedukaan usah dipertontonkan kepada orang lain kerana pada anda ia adalah perkara baik namun, bagaimana jika individu itu tersalah menilai.
Mengenai tindakan sesetengah pasangan yang hangat mempamerkan kisah cinta dan aktiviti mereka di FB dilihat kurang wajar kerana ia mengundang timbulnya perasaan meluat dan gejala negatif.
 “Usahlah dihebohkan secara melampau-lampau. Ramai juga suami isteri yang hampir bercerai disebabkan tersilap mengemudi medium sosial itu, pekalah dengan keadaan masyarakat sekeliling bukan semua boleh menerima cara kita kerana setiap manusia itu berbeza. ( Untuk artikel sepenuhnya sila clik DISINI )

Bukan apa ada blog yang sang lekit pernah baca sampai suami dia komen pasal buah dada dia pun dia nak cerita kat semua orang. Kita yang baca pun rasa malu. Sang Lekit tak cakap sang lekit baik sangat tapi dengan info2 macam ni.. kita sama2 la ingat mengingati. Yelah.. kadang2 kita tak sedar kita termelakukannya, kan??? Termasuk sang lekit sendiri. Jadi jangan la ada yang terasa hati sebab sang lekit cuma berkongsi info apa yang sang lekit dapat je bukan nak mengata, menyindir @ menjatuhkan sesapa.

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KALAU BOLEH.. SORANG 1 GAYUNG AIR PANAS PUN CUKUP

14.6.12 Suria Lekatlekit 15 Comments

Antara perkara yang buat sang lekit tersentuh adalah penganiayaan terhadap binatang tak kira la yang halal di sentuh mahupun tidak. Kalaupun orang islam perlu menyamak bila pegang anjing yang basah.. kalaupun babi kita tak boleh bela @ sentuh tak bermakna kita harus menganiaya mereka, kan??

Hukuman bagi mereka yang mendera @ menganiaya haiwan ni sangat2 menyedihkan. Hukuman yang di terima pada penjahat ni sangatlah bagi sang lekit tidak berbaloi dari penderitaan yang di terima haiwan tersebut. Setakat denda 1 hari penjara & rm200 ringgit.. korang sendiri mau ingat la kan??

Sang Lekit ada ikuti fanpage2 yang memperjuangkan nasib haiwan2 ni.. Dorang banyak post pasal haiwan2 terbiar & haiwan2 yang di aniaya. 1 berita menyedihkan apabila seorang manusia yang meniaga mee wantan yang di laporkan selalu menyimbah air panas pada anjing2 yang lalu di depan gerainya. Bila kes ni di hadapkan kemahkamah.. hukuman yang di terima penjahat ni cuma itulah... denda RM200 & penjara sehari sedangkan kesakitan yang di tanggung haiwan2 tersebut bukan boleh sembuh dalam 1 hari kalau hantar ke klinik haiwan untuk rawatan pun RM200 tu pun tak cukup kos. Rasanya undang2 perlu di fikirkan semula.. Haiwan juga makhluk Allah.. haiwan juga punya hak di bumi Tuhan ni tetapi hak mereka di pandang remeh & di pandang tidak penting.

Gambar di ambil dari Fanpage Kucing Terbiar & Anjing Jalanan

Kalaulah hukuman yang sama di kenakan pada kita untuk simbah balik air panas kat penjahat tu.. rasanya cukup 10 orang simbah dia dengan segayung air panas. Bagi dia rasa macam mana sakit anjing2 yang kena simbah air panas tu dengan dia. Alah.. setakat hukuman sehari penjara & denda RM200 apalah sangat berbanding hati yang sakit tengok kekejaman yang dia lakukan pada haiwan tu kan?? Tapi malangnya kalau kita la yang simbah dia dengan air panas.. Bukan hukuman sehari penjara & denda RM200.. malah lebih berat dari tu, kan??

Sebab mereka haiwankah.. undang2 tidak menyebelahi mereka?? Sebab mereka tak berakal.. tak mampu upah peguam.. tak mampu buat perhimpunan untuk tuntut keadilan.. tak mampu bersuara macam manusia.. maka hak mereka di bumi Tuhan di rampas dengan rakus oleh makhluk bernama manusia.

Sebagai rakyat yang mengecam kekejaman terhadap haiwan.. Sang Lekit bersuara dari entri ni. Suara kecil yang mungkin tak siapapun peduli tapi sang lekit tetap nak jadi salah satu suara yang bersuara untuk memperjuangkan nasib haiwan.

P/S : Cicak pun tak mampu aku bunuh atas dasar rasa simpati.. inikan pula haiwan2 yang memang di jadikan untuk menumpang kasih sayang manusia.


15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SEDEKAH KAT TELAGA @ SEDEKAH KAT MANUSIA?

11.6.12 Suria Lekatlekit 12 Comments

Semalam (Ahad) bawak si lala & angkut sekali dengan ateh an lala pergi melaka. Biasa la jalan2 hujung minggu yang tak plan pun. Macam tu rutin kami anak beranak ni.. Nak pergi mana2 jarang nak plan sangat. Kalau plan bagai nak rak tak jadi pulak. Jadi.. rasa free rasa ada mood.. rasa ada budget pergi je.

Kali pertama lala melawat melaka. Lala ok jer.. tak meragam langsung walau cuaca panas. Dia rasa mengantuk dia tidur.. Tapi sang lekit pastikan cukup time lala minum susu walau dia tak merengek lapar pun. Sebagai mak ni, naluri tu tahu anak lapar. Nak2 lagi cuaca panas. Kalau kita haus.. apatah lagi baby kecik macam lala walau dia tak meragam. Tapi kalau di bagi susu.. sedut hingga ke titisan akhir. Senang bawak lala jalan2 sekarang.. Paling utama dia sangat baik cuma lasak je. Kedua dia kurang nak menangis.. sepanjang ke melaka semalam langsung tak menangis. Ketiga lala dah minum susu dari botol.. jadi spare je susu kalau nak jenjalan. Tak perlu risau lagi.

 lala atas river cruise melaka. Keja dia nak melasak je tak kira tempat. Yang penting clip pink tu ok!

Kalau ke melaka mesti ke Kota A Famosa.. tu memang semua orang wajib pergi kot. Kat atas kota A Famosa tu tu ada 1 telaga yang orang dok baling duit. Sang Lekit tak pernah pulak dok sedekah kat telaga tu selama dok pergi melaka. Apa yang sang lekit tahu la... orang akan sedekah duit tu sambil berhajat. Betul ker? Bagi kita orang Islam ni.. nak berhajat elok la sembahyang hajat dari dok berhajat kat telaga tu yer dak?? Masa dok jenguk ke dalam telaga yang penuh duit tu tu ada sorang makcik ni.. dia pun sibuk nak sedekah duit kat telaga tu jugak. Asben sang lekit pun tegur la.. kenapa makcik tu nak baling duit dalam telaga tu. Katanya saja nak sedekah.. untuk tujuan suka2. Ok la tu.. niat dia untuk suka2.. jangan makcik dok berhajat dengan telaga tu sudah la yer.

Melopong lala kecomotan tengok orang dok buang duit dalam telaga. Dady & Ateh An excited nampak tengok duit.

Terdetik di hati agaknya duit orang bayar hajat dalam telaga tu di salurkan kemana yer? Sang Lekit pun tak tahu jadi tak nak buat spekulasi apa2. Apa yang penting jangan sebab telaga tu kita pun turut melakukan amalan khurafat sudah. Yelah.. dok berhajat sambil baling duit dalam telaga tu. Apa lah telaga tu boleh bagi kan??

Turun dari A Famosa tu terserempak lak dengan sorang makcik (india) bersama dua ekor kucing dia yang kembar seiras. Bila orang lalu dia akan minta sumbangan untuk kucing2 dia tu.. dia ada bawa satu sampul surat yang tulis tolong derma untuk kucing2 dia makan (ayat dia panjang tapi tak ingat tapi maksud dia lebih kurang macam tu la). Adik sang lekit (Ateh An) derma la.. sebab makcik tu nampak daif, Uzur.. Tak kisah la untuk dia makan @ kucing2 dia makan.. yang penting sumbangan tu moga dia & kucingnya dapat terus makan. Rasanya lagi elok la sedekah kat makcik tu dari sedekah kat telaga kan??

Untie India bersama 2 ekor kucing kembar seiras. Afdal sedekah kat dia dari korang sedekah dalam telaga tu.. kan??

Apapun.. setiap perbuatan bergantung pada niat juga.. kalau niat baik Insyaallah jadi baik. Jangan kata niat baik tapi perbuatan je tak betul itu memang salah. Sebab kalau perbuatan salah tak boleh jadi betul hanya dengan niat yang baik. betul tak???

P/S : Sempat lagi makan malam kat PD tu lepas jenjalan kat melaka. Kesian ateh an half day harini. Takpe keja gomen.. Lagipun lepas ni Ateh An dah nak balik kulim. dah dapat tukar kesana jadi tak boleh ajak dia jenjalan lagi.

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MEMANG MANUSIA BUKAN TUHAN

8.6.12 Suria Lekatlekit 12 Comments

Manusia mustahil menjadi Tuhan.. Apatah lagi menjadi sehebat Tuhan & sesempurna Tuhan tapi manusia di beri akal oleh Tuhan untuk berfikir.. Manusia di beri amanah untuk di laksanakan. Manusia di beri tanggungjawab untuk di pikul. Itu adalah tugas yang di beri Tuhan untuk manusia melaksanakan.

Jenjalan baca berita hari ni kat Sinar harian Online terjumpa 1 kisah kecuaian pihak hospital sehingga menyebabkan kematian.. Dan 1 kes lagi hampir menyebabkan kematian tapi mungkin umur dia panjang & dapat di selamatkan. (Boleh rujuk artikel tu DISINI )

Pasal sedutan akhbar tu ok tapi yang sang lekit nak komen & bahas pasal sipolan yang komen tu. Rasa masa dia komen dia nak terberak kot sebab tu dia komen tanpa sempat berfikir panjang terus taip komen yang agak menampakkan ketidakbijaksanaannya. katanya...


Kalau ikut konsep manusia bukan Tuhan.. Lepas ni apa2 kecuaian berlaku masing2 boleh pejam mata la. Yelah manusia bukan Tuhan boleh la buat kerja ala kadar.. orang kata asal buat, asal rawat, asal siap jer lah yer. Kalau jadi apa2 pun anggaplah semua tu takdir. Kalau jadi kat family disopalan yang komen macam tu.. Kau jangan kecoh lak. Kalau doktor silap suntik ubat ke.. silap rawat ker.. silap toreh2 anggotan badan family kau @ kau sendiri pun kau jangan la marah tau. Sebab manusia bukan Tuhan.

Kau cakap macam tu sebab belum kena kat batang hidung kau.. Sebab tu kau rasa tak perlu ambil serius. Kalau di biarkan jer maka perkara macam ni tak di ambil serius mungkin bakal membahayakan nyawa orang lain jugak bila petugas yang di amanahkan melakukan tugasnya buat kerja asal siap je. Kecuaian adalah dari kesilapan manusia tu sendiri.. mungkin dari kelalaiannya yang melakukan tugas dengan sengaja ataupun tidak. Tapi kalau di lakukan mengikut prosuder yang di tetapkan.. Insyaallah dapat elak dari berlaku kecuaian.

Jadi kes kecuaian ni sang lekit rasa tak patut kita ambil mudah lebih2 lagi melibatkan nyawa. Betul.. ajal maut di tangan Tuhan tapi itu bukan alasan kau boleh ambil mudah dalam hal melibatkan kesihatan & nyawa orang. Kan?? Kalau kau buat kerja asal siap cukup bulan dapat gaji tapi tidak melakukan tugas yang di amanahkan pada kau sebaik mungkin kau dah melanggar perintah Allah jugak, kan?? Ini cuma pendapat peribadi melekit je.. Kalau ada yang rasa setuju dengan sipolan tu tak kisah la. Itu hak masing - masing

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PUASA BAGI IBU YANG MENYUSU BAYI

5.6.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Tak lama lagi dah nak puasa. Jadi sebagai pertama kali menyambut ramadhan sebagai seorang ibu yang menyusu bayi (erkk.. lala lahir kan bulan puasa tahun lepas jadi tahun kedua la kan??) sang lekit pun mula google meng 'google' isu ni untuk di jadikan panduan.

Seperti ibu2 lain yang kali pertama berdepan dengan perkara macam ni tentu la timbul macam2 andaian tanpa fakta sahih pasal menyusu bayi sambil berpuasa. Takut bila puasa susu jadi kurang.. susu kurang berzat.. susu akan jadi kering. Yelah.. berpuasa di siang hari sedangkan baby kita kena jugak di beri susu walaupun kita berpuasa. Takkan nak suruh baby pun puasa jugak, kan?? Tu kejam namanya..

Hasil google sang lekit.. (malas nak taip sebab takut salah faham jadi copy paste jer untuk kita sama2 berkongsi info)


Carian Google
JIKA anda fikir puasa mengurangkan kualiti serta pengeluaran susu badan lantaran tidak makan dan minum, dari terbit fajar hingga terbenam mentari, tanggapan itu adalah meleset sama sekaliIni kerana ‘kerancakan’ pengeluaran susu sebenarnya berpunca daripada semangat, tanggapan serta minda positif untuk si ibu terus menyusukan bayi mereka.Salah tanggapan berkenaan timbul lantaran kurang maklumat mengenai penyusuan.banyak kajian membuktikan puasa tidak menjejaskan komposisi susu ibu kerana tubuh wanita berkemampuan menghasilkan beberapa adaptasi metabolik, untuk memastikan pengeluaran susu tidak terjejas sungguhpun berpuasa.Sebetulnya penghasilan susu tidak bergantung kepada amalan pemakanan atau ubat-ubatan. Ia bergantung kepada keupayaan ibu untuk mengosongkan payudara secara efektif dan penyusuan dengan kerap. Pengambilan sebarang ubat-ubatan hanya memberi kesan untuk sementara waktu jika ibu tidak melakukan perkara asas dalam penyusuan.Daripada pandangan Islam, wanita hamil dan menyusukan bayi diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa terutama jika ibu bimbang berlaku, waktu memerah susu seharusnya sama saja seperti hari biasa, cuma dalam bulan Ramadan ia boleh dimulakan awal pagi ketika bersahur kerana kuantiti susu biasanya lebih banyak ketika itu dan selepas berbuka.Minum banyak air waktu berbuka bagi mengelakkan dehidrasi, pada masa sama, berdoa semoga Allah mempermudahkan segala urusan. (Rujukan & artikel penuh clik DISINI )

Jadi pada ibu2 yang masih menyusukan bayi (susu badan yer bukan susu formula) tak perlu risau untuk berpuasa & meneruskan penyusuan pada bayi. Puasa tidak menjejaskan pengeluaran susu.. cuma masa sahur & berbuka amalkan pemakanan sihat je untuk memastikan susu ibu mencukupi & cukup zat untuk baby kita.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CANTIK DI MATA PERIT DI TEKAK

3.6.12 Suria Lekatlekit 14 Comments

Semalam adalah hari minggu. Minggu ni lala,ateh An, Acu, Mummy & daddy keluar shopping sikit2. Lepas shopping sikit2 tu hari pun dah malam. Sebab kitorang keluar dah petang. Malam tu makan kat restoran kunang - kunang.

Tak di nafikan cantik restoran kunang - kunang ni. Orang pun ramai. Nak cari meja kosong pun susah. Ada live band lagi. Suara penyanyi dia pun sedap.. tapi sayangnya yang sedap suara dari live band tu jer. Makananya dia.. alahai. Harga dia lebih kurang makan kat seafood kat Jeram. Tapi kat Jeram berbaloi makan. Harga dia bagi sang lekit kat Jeram berbaloi dengan masakan yang di hidangkan. Tapi di kunang - kunang.. Harga nasi goreng cina pun dah RM11++.. kalau kita makan kat restoran tomyam biasa harga dia tak sampai pun RM5. Setakat tambah telur mata, papadom,ayam goreng bahagian wing tu tapi semua rasa mengundang airmata jer.. Pun tak guna jugak kan.

Apa yang kitorang makan semalam.. Tomyam campur (rasa hampeh sangat), Ayam rendang (pun boleh makan je), Nasi putih 2 pinggan, Kerang bakar, Sotong goreng tepung yang hanya indah di pandang, Nasi goreng kampung (1set), Nasi Goreng cina (1 Set), air tembikai,air epal asam boi,teh O ais, Acu minum apa lupa lak... Harga semua tu dekat RM100 jugak. Op's lupa ada 1 je menu yang buat kita senyum sikit.. satay ayam kat situ sedap. Kita makan 15 cucuk je.

Kebanyakkan makanan semua yang kitorang makan berbaki dalam pinggan. Faham2 je la.. kalau dah order banyak bermakna lapar tapi bila makan sikit dari kapasiti yang di perlukan bermakna tak sedap. Kalau sorang tak abiskan makanan dalam pinggan dia.. Yang lain sehingga menjilat pinggan boleh la kata bukan makanan yang tak habis tu tak sedap tapi mungkin orang yang tak habiskan makanan tu takde selera makan @ kenyang tapi kalau hampir semua makanan tak berjaya di habis.. sendiri mau ingat.

Walaupun banyak lagi menu2 lain kat situ tapi memandangkan hasil suapan yang tak berapa memuaskan selera mungkin itulah yang pertama & terakhir. Sebenarnya tak plan pun nak makan kat situ tapi nak makan ikan bakar kat belakang Istana lama tapi memandang semalam tutup jadi ter pergi la kat restoran kunang - kunang indah di mata, perit di tekak. Mungkin harga mahal sebab restoran dia cantik kot.. tapi setakat cantik pun tekak tak cantik tetap la tak cantik. betul tak.

P/S : Shopping2 semalam ingat nak beli buku bergambar kat shahila tapi fikirkan shahila ni membaca cara mengunyah.. maka rembat 1 Y Pad kanak2 yang harganya jauh beza la dari beli kat Online. Kalau kat online sang lekit tengok harga RM30 - Rm35 tapi sang lekit beli kat 1 tempat ni harga tak sampai pun RM20.

Camni la rupa Y Pad shahila. Bukan dia tau sebut ABC lagi pun just dengarkan dia lagu2 yang ada kat situ jer

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MULAI 1 JUN ORANG KOMEN BLOG PUN KITA BOLEH KENA TINDAKKAN UNDANG2

1.6.12 Suria Lekatlekit 11 Comments

Sang Lekit baru dapat 1 info melalui FB berkenaan satu Akta ni.. Akta yang melibatkan pengguna internet. Dari sumber rujukan sang lekit rasa macam boleh jugak percaya jadi sang lekit nak share la.

melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.
Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:
  • Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  • Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  • Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  • …dan pelbagai perkara yang berkaitan.
 Sumber asal & artikel penuh sila clik DISINI

Sekarang banyak berlaku jenayah siber, sebaran fitnah,penyamaran maka terciptalah akta yang bagi sang lekit bakal menyusahkan orang yang tak sepatutnya susah. Tak di nafikan ada kebaikkannya tapi kita tak boleh menidakkan keburukkan yang bakal berlaku

Sang Lekit setuju dengan 1 komen dari site tersebut. Kalau kita di pertanggungjawabkan setelah akaun internet kita di guna @ berkongsi dengan orang lain pun rasanya menyusahkan banyak pihak sebelum berjaya membuktikan bukan kita yang melakukan jenayah tersebut, kan??

 Sumber asal DISINI

Jadi lepas bagi blog yang auto approve komen tu kena la selected & tak boleh lagi auto publish komen takut komen2 yang berunsur jenayah,fitnah & sebagainya tak pasal2 lak kita yang kena kan??

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com