JATUH TALAK WALAU LAFAZ SUKA2 & SEORANG DIRI TANPA SAKSI

23.6.12 Suria Lekatlekit 6 Comments

Perkara yang melibatkan lafaz cerai ni sangat serius walau di lakukan dengan niat bergurau... suka2.. atau saja2 nak test sebut. Bukan takde manusia @ suami yang macam ni. Walaupun bukan dengan niat tapi jangan la suka sangat bermain dengan perkataan cerai.

Sang lekit sempat jenguk ruangan Soal Jawab Agama kat Harian Metro Online. Ada la sipolan tu bertanya tentang lafaz cerai. ADAKAH jatuh talak terhadap isteri jika saya melafazkan cerai secara jelas, tetapi ketika itu saya berseorangan (tiada saksi) dan dibuat hanya untuk suka-suka? Lebih kurang dia macam saja2 je nak test sebut lafaz cerai tu tanpa ada niat pun nak menceraikan bini dia. Dia lafazkan cerai pun sorang diri maybe dalam bilik masa bini @ saksi tak ada. Talak jatuh dengan sebab kata-kata berkenaan walaupun ia hanya main-main dan berseorangan tanpa saksi. hubungan seksual suami isteri menjadi haram. Sebab itu, talak tidak boleh dipandang remeh.

Jadi para suami janganlah suka bermain dengan Talak. Walaupun nak test macam mana rasa sebut lafaz cerai.. Tetap talak itu sah. Info ni sekadar berkongsi.. manalah tau ada jenis suami yang rasa kalau dia saja2 berlakon cakap dengan bantal tapi membayangkan isteri dia konon2 nak berdrama sendirian dalam bilik.. kan?? Perkara melibatkan talak @ Lafaz cerai ni usahlah di buat main2. Nanti takut kita tak tau hukum & fikir benda tu tak sah sepanjang hayat kita bersama isteri dalam keadaan haram pulak, kan??

6 comments:

  1. owhh.. baru taw ;) tpi sekiranya dia x sbt nama bini dye xper kn?

    ReplyDelete
  2. besar sungguh kuasa TALAK ni..eloklah jgn dibuat main2

    ReplyDelete
  3. cm perkataan berambus plak cmne lak hukum nye??klau tw la...xtw xpe...just tny pendpt...alng2 dh sebut soal talak kn...tq

    ReplyDelete
  4. Contoh nye . .sebelum ni saye x tahu pasl hukum cerai ni ape pendapat admin lafaz sye sebelum ini,tpi saye sebut samar2 . .nk kate dlm hati pon x . .nk kate dri sohir pon x . .ape pendapat admin . Dgn izin ALLAH sye dpt jwpn yg betul dri sisi agama islam. .
    trime kasih admin :-)

    ReplyDelete
  5. Contoh nye . .sebelum ni saye x tahu pasl hukum cerai ni ape pendapat admin lafaz sye sebelum ini,tpi saye sebut samar2 . .nk kate dlm hati pon x . .nk kate dri sohir pon x . .ape pendapat admin . Dgn izin ALLAH sye dpt jwpn yg betul dri sisi agama islam. .trime kasih admin :-)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!