12 JAM DARI KULIM KE SUNGAI BULOH SELANGOR

29.10.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Sepanjang minggu ni kalau banyak entri kisah raya & balik kampung tu biasa la kan.. Yang belum cerita pasal balik kampung & raya tu mungkin masih bercuti lagi. Yang dah habis cuti akan mula la cerita ceriti.

Sang Lekit pun balik kampung jugak raya. Pagi raya tu baru nak gerak balik kampung. Sebelum sampai kulim singgah dulu taiping rumah sedara sebelah bapak mertua. Petang baru sampai kulim. Raya haji ni kalau kat kampung sang lekit di sambut ala kadar saja. Tak macam raya puasa. Tak berapa meriahkaripapusing sangat la. Makanan pun yang ala2.. sekadar ada untuk jamu tetamu. Tetamu pun tak ramai macam raya puasa. Lebih banyak santai2 depan TV dengan family je. Raya kedua tu jenjalan penang dengan family. Tu kisah balik kekampung. Tapi kisah dari kampung pulang kekota pula lain.

Mee Goreng RM8 kat padang kota

Semalam orang mula balik kekotaraya kan. Jam toksah cakap tak cukup roti nak sapu. Kalau ikut highway yang pandai menjahit tu boleh siap jugak la sepasang dua baju kurung.Jadi kami taknak ambil risiko termeroyan dalam jam nanti maka kami ikut jalan alternatif iatu jalan lama bukan jalan mati yer. Kalau jalan mati tak sampai KL la gamaknya. Memandangkan ada budak kecik gigi 4 batang tu memang time2 camtu tak sesuai sangat nak ikut highway. Kang terberak tengah jam.. Jam jugak la orang dalam kereta, walau sepanjang di jalan dia takde pulak berak. Siap singgah kuala kangsar shopping barang plastik. Gedung apa ntah lupa namanya.. murah2 barang dia. Takde la shopping pun. Beli sikit sikit je. Lepas tu singgah makan. Lupa pulak kat mana & nama warung tu tapi yang specialnya warung tu tukang masak & tukang hantar order golongan OKU yang bisu. semuanya adik beradik.. yang tak bisu cuma sorang perempuan (samada kakak @ adik perempuan dorang je) & emak dorang je. Yang empat lagi bisu (3 lelaki & sorang perempuan).(Daku ni banyak benda lupa.. hahahahaha)

Kelam kabut sikit masa tu sebab yang nak masak tu la kena ambil order sebab yang lain2 semua bisu sebelum mak dorang muncul membantu. Ingat nak makan masakan panas ala thai tapi tak dapat sebab tukang masak terpaksa jadi waiters. Memang kelam kabut sampai banyak pelanggan yang masuk ambil keputusan berpaling tadah ke restoren lain. Maybe sebelum warong dorang tak sesibuk semalam kot sampai dorang tak fikir nak ambil sorang yang normal untuk ambil order. Semakin kelam kabut bila duit tukar pun sold out. Sang lekit kesian.. offer tukarkan duit kecik dengan sang lekit. Kebetulan ada.

Tu kisah dalam perjalanan balik.. Tapi yang paling special semalam perjalanan kami langsung tak guna highway & sangat2 advanture bila perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 12 jam berbanding kebiasaannya perjalanan paling cepat 4 jam & paling lambat pun 5 - 6 jam. Pukul 3pagi baru sampai rumah. Lala tak perlu risau sebab dia susah nak meragam.. penat dia main, dia tidur tu je selama lebih kurang 12 jam tu.

** Peminat contest korang boleh cuba nasib dengan contest ni. Manatau menang hadiah bernilai RM80k sapa tau. Nak join clik ni >> CONTEST RM80K <<

7 comments:

  1. saya heranlah kenapa saya balik dari JB ke sibu tak pernah traffic jem...hihihi

    puas betul cuti raya haji kalini..sebab dapat makan segala yang tekak rasa nak makan..Bukan mengidam sebab ada isi, belum berpeluang merasai 'rezeki' itu lagi..

    ReplyDelete
  2. Salam & pagi abby..
    12 jam?? Pergghh..kematu vontot..

    Mahal jugak ye mee sepinggan gitu rm8?
    Xpernah lg berhadapan dgn situasi mcm abby ni..
    Tp mcm x sesuai je org bisu nk amek order,takut tersalah faham nnti ssh..
    Hmm…

    Baguih la cik lala ni x meragam sepanjang jln..
    klu anak cma.dua2 tu dah tentu mengacau tukang driver..

    ReplyDelete
  3. bila musim perayaan memang jem tak hengat2 la kan mummy..dah macam kebiasaan..

    jauh jugak ikut jalan lama tu..bagus betul si comel lala tu tak meragam..hehe..

    ReplyDelete
  4. hari2 raye ni mmg sana sini jem kak, kali ni raye nisah tak terperangkap dlm jem, sbb beraya kat umah sndiri je :( neway.. selamat hari raya kak

    ReplyDelete
  5. selalunya akak balik dari perak ke penang 1 jam setengah je.raya hari tu nak balik penang dari perak sampai 4 jam..alahai..dah la bawak baby...rasa nak patah pinggng ni dok riba kan dia..

    ReplyDelete
  6. kalau 12 jam baik aku duduk rumah je..

    ReplyDelete
  7. cantik jugak foto foto di sini

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!