ORANG INDONESIA TANYA KENAPA MALAYSIA SUKA BELI SINETRON SAMPAH?

29.12.12 Suria Lekatlekit 17 Comments

Dah macam entri berepisod la rasanya. Bermula dari entri ni >> JANGAN KUTIP LAGI ARTIS INDON NI KE MALAYSIA << dapat satu komen yang membuatkan sang lekit nak bangkitkan isu dalam entri ni >> STESEN TV,RADIO, PENGARAH,PENERBIT & ARTIS MALAYSIA HARUS RASA TERHINA<< kemudian terciptalah entri ni. Semuanya sebab komen2 yang membina idea untuk daku berkata kata terus pasal benda berkait kait ni.

Sang Lekit dapat lagi satu komen dari entri STESEN TV,RADIO, PENGARAH,PENERBIT & ARTIS MALAYSIA HARUS RASA TERHINA yang cuba membela rakan senegara dorang iatu Jupe @ Julia Perez walaupun dia kata bukan la nak bela kawan senegara dia tapi bunyinya lebih kurang macam tu la. Sebelum isu ni sang lekit kopek sampai ke urat saraf terhalus.. elok la korang baca dulu komen dia untuk menaikkan mood membaca perenggan seterusnya..

Rujukan Dari Entri STESEN TV,RADIO, PENGARAH,PENERBIT & ARTIS MALAYSIA HARUS RASA TERHINA
Sepele tu sang lekit tak sure sangat maksudnya apa'in sih.. Tapi dari hasil berkamus dengan en google artinya seakan merujuk kepada maksud 'Siapa' jer. Jadi maksudnya dia tanya masalah siapa.. hurmm.. Tapi bila dia suruh kaji balik isu twitter si Jupe tu, cari punca isu ni jadi hot rasanya macam dia nak kata si Zed Zaidi yang besarkan isu ni je. Mungkin sebab Zed Zaidi tacing dengan statement puaka di Jupe ni membawa kepada Jupe di dapati bersalah sebab datang berkerja (berlakon) kat Malaysia tanpa permit jadi bukan salah Zed Zaidi dah.. Memang salah si Jupe juga akibat dari mulut puaka dia menerima balasan dari benda yang salah dia buat. Settle satu bab tu..  Bab kata sebab si Jupe ni den macam nak boikot semua produk indon tu tak jugak. Kalau dia baca betul2 entri yang dia komen tu sang lekit cuma bangkitkan isu yang stesen tv, radio terlampau agungkan sangat produk luar (Indonesia) sampai orang sana (Indonesia) anggap macam kat tempat kita dah takde produk berkualiti (berpandukan komen dari warga seberang yer entri tu di bangkitkan). Bab kata nak muntah tengok sinetron indon siang malam pagi petang kat tv.. memang yer.. sebab ceritanya balik2 isu yang sama.. masalah yang sama & jalan cerita yang lebih kurang sama tapi kalau si pengomen yang dari indonesia tu sendiri akui drama2 sinetron yang Malaysia beli tu semua produk sampah & tak berkualiti.. memang ye la kot. Jadi Malaysia harus alert sikit. Jangan jadikan stesen TV kita macam tempat pembuangan sampah, ok!

Bab dia kata.. soal negara & bangsa tu hak dorang nak cakap apapun.. Betul. Kami orang Malaysia pun ada hak juga bersuara. Jadi bersuaralah. Sapa nak marah. Kami bersuara untuk menegakkan hak kami jugak. Takkan nak biar orang senang2 masuk Malaysia cari duit kat sini kemudian tinggal taik lak macam si Jupe buat. Bukan tak boleh terima pandangan atau kritikkan tapi kalau kamu rasa tidak adil kerana Jupe orang memboikot Indonesia (walaupun dalam entri sang lekit tak kata pun boikot semua produk indon).. Kami juga rasa tidak adil jika satu drama yang Jupe tonton tapi dia keluar statement macam semua drama kat malaysia dia dah tonton & memang takde kualiti langsung. Katak di bawah tempurung mengambarkan orang yang tidak boleh menerima kemajuan & mundur.. tapi buktinya jelas kok yang Malaysia jauh lebih maju, aman & bahagia dari indonesia. Buktinya warga kamu lebih enak kok kerja & tinggal di sini.. Ngapa'in sendiri pikirin ya ibuk & bapak2 sekalian. Bukan orang Malaysia tak boleh terima artis luar.. Malah, banyak pun artis luar yang masuk Malaysia termasuk indonesia. Bak kata orang tua.. Masuk tempat orang pandai2 la jaga budi bahasa & adap sopan. memang ada artis Malaysia yang berjaya kat indonesia tapi takde lagi kan yang agak biadap macam si Jupe. Dan sang lekit takde katapun bahawa semua artis Indonesia macam Jupe..

Kesimpulannya masalah ni bukan berpunca dari Zed Zaidi yang membangkitkan isu permit kerja Si Jupe & entri berkesinambungan dari pasal mulut celupar Si Jupe tu bukan bertujuan minta Orang Malaysia boikot hasil seni dari Indonesia cuma kawal sikit kemasukkan sebab kadang2 rasa macam duduk kat Indonesia pula bila on radio lagu indon, on tv sinetron indon.. yang produk2 tempatan ni macam selit2 jer. Pendek kata cintailah barangan buatan Malaysia bukan beerti menolak produk luar tapi mengutamakan produk sendiri dulu barulah orang akan nampak kelebihan produk kita. Tapi kalau kita sendiri menganaktirikan produk kita, apatah lagi orang luar. Jadi apa nak heran kalau orang menapak kakikan produk kita, kan??

P/S : Selit2 slang indon tu bukan pasal nak agungkan bahasa indonesia yer... saja jer nak letak mood kat situ. Peace!

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH KAWAN YANG TAK HINGIN AKU KENANG

27.12.12 Suria Lekatlekit 12 Comments

Kawan Fb ni silih ganti kadang2.. yang lama ada yang remove mungkin menyampah dengan kita,mungkin marah, mungkin rasa kita dalam friendlist dia dah takde fungsi atau mungkin juga dia nak kurangkan friendlist dia yang dah penuh untuk terima kawan2 baru yang baru add. Macam - macam kemungkinan la orang remove @ unfriend kita kat FB. Jadi jangan la touching sangat rasa maca diri kita ni di benci ramai orang padahal antara beribu orang dalam friendlist kita tu yang unfriend mungkin sorang dua.. tak sampai pun sepuluh orang.

Macam tu jugak kat Blog.. kalau tetiba kurang satu dua follower tak payah la semakkan otak, kacau bilaukan jiwa fikir bagai nak gila kenapa orang unfollow kita. Benda ni macam pepatah lama.. patah tumbuh hilang berganti. Pada yang tak suka kita, kita tak boleh halang.. Cuma percaya pada diri, percaya bahawa kita hidup tak bergantung pun pada orang2 yang unfriend @ unfollow kita kat blog & FB atau apa2 je lah. Selama depa tak muncul dalam hidup kita pun.. kita tetap hidup gembira jer kenapa bila depa cuma unfriend & unfollow kita nak rasa macam satu dunia benci kita.

Tapi terasa jugak la kalau yang pernah bernama kawan baik, yang kita kenal dia sebelum kenal ABC.. kiranya kawan baik pertama dalam sejarah hidup kita tiba2 unfriend tanpa sebab musabab, kan?? Terasa ke aku?? Tertanya jer.. Kisah sangat ke aku?? Rasanya kisah silam tu lagi sakit berbanding kisah kena unfriend dengan orang yang pernah jadi kawan baik kat FB. Jadi.. Kesimpulannya, kau dengan hidup kau.. aku dengan hidup aku. Dalam sejarah kita cuma ada janji yang tak terkota. Janji tu pun aku dah lepaskan & redha. Maaf.. entahlah, mungkin maaf tu ada. Kalau pun aku berdendam aku tak pernah rasa ada masa nak membalas & aku pun sebenarnya malas nak layan. Jadi memang takde dendam.. & takde rasa apa2 lagi.

Tu kisah peribadi sang lekit yang di sedut sedikit dalam lubuk hati yang paling dalam & dah lama tersimpan & terkunci mati. Dan kerananya juga... sang lekit jadi seperti hari ni. Yang susah jugak nak percaya kesetian seorang sahabat apatah lagi kawan. Aku mungkin pernah jadi sahabat paling bodoh sebab kesetiaan yang membabi buta tapi semua tu dah jadi sejarah.. syukur dah berakhir. Kalau belum ada ending mungkin aku jadi bodoh hingga hari ni. Jadi tak perlu rasa menyesal sangat walau ada kerugian di masa silam tu. Takpelah.. janji pengalaman tu jadi Guru paling berharga untuk hidup hari ni.

Jadi pada semua yang tiba2 down bila tengok kat blog ada follower unfollow.. kat Fb kena unfriend.. tak payah nak sedih2 sangat. Kalau dia marah kita sekalipun.. sebagai seorang kawan & rasa kalau betul dia kawan elok dia bagi penjelasan bukan pergi macam tu tanpa pesan buat kita pulak rasa macam - macam, kan?? Jadi itu bukan kawan.. kawan tak menyusahkan walau dia tak mampu menyenangkan pun. Kawan bukan hanya cover kesilapan kita dengan pujian.. Kawan macam tu pun cuma buat kita rosak je. Kawan pun bukan sentiasa cari silap kita.. tu namanya nak kita sentiasa rasa kekurangan & hilang keyakinan. Tapi kawan.. macam penampal, kat mana kurang dia betulkan. Tegurlah saya sekiranya saya melampau dalam berkata kata, insya Allah saya terima kalau betul apa katanya.


12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KERANA.. PEREMPUAN BODOH, JANTAN KEJAM & ANAK PUN MATI

26.12.12 Suria Lekatlekit 13 Comments

Biarpun anak orang.. tengok budak2 yang seusia 2 tahun, tergamak ke kita nak belasah macam rakan sebaya? Kita bukan rakan sebaya budak 2 tahun kalau umur dah 27 tahun. Kudrat & tenaga tak sama dengan budak 2 tahun lebih2 lagi kudrat seorang lelaki berusia 27 tahun yang nak ajak budak 2 tahun bergusti. Keupayaan budak 2 tahun nak melindungi diri.. memang takde. Setakat budak 2 tahun boleh la kau belasah sampai mati.

Kes Boipren mak dera anak bukan kes yang baru kita dengar kat Malaysia. Rasanya dah berkali2 jugak kes ni wujud di negara kita. Konon dia sayang anak kau macam anak sendiri la sampai ko percaya bagi dia jaga anak ko. Selagi anak ko hidup.. gamaknya ko tak amik pot sangat lebam sana sini kat badan anak ko tu. Kes terbaru ni buat sang lekit sangat2 geram dengan mak arwah kanak2 2 tahun yang meninggal sebab di dera boipren mak dia. Menurut cerita nenek kepada mangsa dera tu.. Pernah tanya & tegur bila dia tengok kat badan cucu dia penuh lebam2 & sampai jadi pertengkaran tapi perempuan bodoh tu nak coverline kot cakap anak dia jatuh motor. Mustahil dia tak tahu.. nampak sangat macam ada sesuatu dia nak sembunyi.

Tindakkan paling bodoh di perempuan tu buat adalah lebih percayakan boipren dia dari mak sendiri sedangkan rasanya dia sedia maklum mak dia jauh lebih baik & sayang anak dia dari boipren dia tu. Kenapa ko tinggalkan jugak budak tu kat jantan kejam tu walau ko sendiri nampak sebelum anak ko meninggal anak ko agak trauma bila ko cakap nak tinggalkan dia dengan jantan gila tu. Sekarang kau cakap nak keadilan kat anak ko.. Dei! pompuan.. Keadilan pun tak dapat bayar segala kesakitan & ketakutan anak ko apatah lagi nyawa dia dari tindakkan banggang ko tanpa sempadan tu. Tapi sebagai negara yang berundang undang.. harus di beri keadilan jugak la. Takkan nak lepas jantan tu macam tu jer, kan??

Memang ajal & maut semua ketentuan Allah tapi kebodohan seorang perempuan & kekejaman seorang jantan yang takde perikemanusian tu akan di ingat sampai bila2 lebih2 lagi ahli keluarga mangsa. Moral of the story... ingat pantun lama ni supaya kita sentiasa berhati2.. Anak enggang.. enggang juga, mana sama anak tenggiri, anak orang.. orang juga, mana sama anak sendiri. Sayang orang pada anak kita belum tentu sama level dengan kita sayang anak sendiri. Biarpun tak semua macam tu.. tapi beringat la sebelum terjadi. (Rujukan di SINI )

Jom kita tengok antara keratan akhbar bayi yang menjadi mangsa dera boipren mak dia



Carian Google

Moga jadi peringatan pada semua ibu2 tunggal.. Anak adalah anugerah & masa depan kita dunia & akhirat bukan boipren, ok!

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SAAT NASIK MULA DI KUNYAH & DI TELAN

24.12.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

 Wah.. tajuk entri.. sesuatu sangat. Nak tau sesuatu apa teruskan membaca hingga ke titik yang terakhir tanpa skip satu perkataan pun. Tu dia serius bebeno bunyinya, kan??

Rasanya dekat sebulan jugak budak lala meragam tak nak makan. Asyik minum susu jer.. Sang Lekit tetap tak putus asa untuk pujuk dia makan. Kalaupun dia taknak makan makanan berat sekali sekala dalam sebulan ni sang lekit bagi la juga makanan yang ringan & sedikit sedikit setakat dia nak makan. Macam roti ke.. buah ke.. Sesuap dua jer dia makan. Kadang2 dia nganga je tapi dia kemam dalam mulut tak telan2 sampai terpaksa sang lekit korek & buang pulak. Yelah.. selagi ada makanan dalam mulut dia sampai dia tidur pun dia tak telan & dia takkan minum susu selagi makanan tu ada dalam mulut.

Susah hati tu tak payah cakap. Tapi pendekatan yang sang lekit buat, adalah jangan paksa dia makan. Biar dulu kalau dia taknak makan. Sang lekit taknak dia fobia dengan makanan bila kita terlampau paksa. Lagipun sebelum ni dia elok je makan.. mungkin masuk tahun baru dalam umur dia tu ragam dia macam tu.

Lala
dua tiga hari lepas.. sang lekit mula perasan dia mula nak makan semula. Bila orang suap apa2 dia dah nak nganga & telan makanan tu. Semalam sang lekit suap dia mushroom soup pizza hut tu.. banyak jugak dia makan. Jadi hari ni sang lekit cuba bagi makan nasi dengan ayam goreng yang sang lekit carikkan halus2 & sup sayur bayam+kentang+ayam. Saja je letak ayam goreng sebab dua tiga hari lepas try bagi dia ayam goreng dia nak jugak makan sikit. Hari ni Alhamdulillah dia habiskan juga nasi yang mak dia suap dengan syarat tak mau duduk dalam walker lagi masa makan. Nak bebas.. sambil tengok tv, sambil main, sambil merayap & buat apa saja dia suka la. Makan bermula sesi makan 1.30 tghari & berakhir jam 3 petang. Kalau dulu suap bubur nasi kat dia setengah jam je paling lama sambil duduk dalam walker & tengok TV tapi sekarang lebih mencabar. Saat menyuap nasi ke mulut lala, dia mengunyah tanpa paksa & menelan dengan selera.. lega rasa hati mummy ni nak.

Perkembangan seterusnya.. lala mula tunjuk langkah pertama dia semalam bila sang lekit cuba ajar dia berjalan. Dia berjaya tiga empat tapak jugak la sambil sengih sampai telinga. Hari ni pun sama juga. Cuma kena tambah keyakinan dalam diri dia. Kena bagi moral support banyak2. Tak lama lagi.. maka berlari riang ria la anak mummy. Maka bertambah mantap la vokal & stamina mummy lepas ni.

Lala masih terus ambil scott emulsion & Appeton Multivitamin lysine. Cadangan nak bagi lala mealshake tu tak jadi buat masa ni sebab dia dah tunjuk tanda positif nak makan. Mungkin Appeton Multivitamin Lysine tu boleh dah cukup membantu kot setakat ni. Tengok perkembangan seterusnya la nanti. Kalau memerlukan jugak lala ambil mealshake, nanti mummy belikan je la. Takpe asalkan lala sihat & aktif selalu.

Jadi kesimpulannya.. mak lala pun happy la sikit. Moral of the story.. jangan jadi mak yang cepat gabra macam sang lekit. Cool sudah.. solve problem ikut peringkat & jangan nak amik pusing sangat dengan perkembangan anak orang yang lebih cepat berbanding anak sendiri. Lantak la dorang nak compare pun.. kan??

P/S : Lala dah nak makan nasi senang hati sikit nak pergi holiday bulan depan. Dady nak bawak kita jenjalan jauh tu.. :D

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DENGAN 8SHARE SETIAP BULAN BOLEH CASHOUT

23.12.12 Suria Lekatlekit 34 Comments

Dah lama nak share benda ni.. mungkin juga dah ramai yang tahu & join tapi tak mustahil ada yang belum tahu & ada yang tahu tapi belum join sebab belum tahu sejauh mana ia mampu & berkesan dalam mencari pendapatan sampingan.

Jom sang lekit share sikit.. sang lekit memang tak nak share la kalau tak cuba & tak nikmati sendiri hasil dari sesuatu tu. Kang cakap je gempak alih2 takde apa - apa pun tak guna jugak. Memandangkan sang lekit dah join benda ni dah dekat 2 bulan lebih kurang, nampak hasil & rasa lebih berhasil berbanding nuffnang & chrup chrup yang sang lekit pernah sign up tu.

Kalau dengan Nuffnang tu.. harapkan BE je kalau nak duit masyuk lebih. Kalau dulu meriah jugak dengan BE & bila dapat BE.. iklan BE pun selalu jenguk blog tapi sekarang nak dapat BE tak senang macam dulu.. kalau adapun dia bagi BE.. alahai segan2 je nak jenguk blog kita ni jadi bila BE ada tapi iklan BE jarang2 muncul maka earning tu pun malu2 siput sedut sikit la nak bertambah. Yang pelik kalau dulu traffic blog takde la serancak sekarang.. banyak & selalu pulak dapat BE tapi sekarang bila blog ni pun Alhamdulillah banyak jugak la orang views & baca tapi BE pulak yang malu2 nak menyinggah. Kalau dia singgah pun duduk diam2 je dalam rumah, tak nak muncul2 kat blog. Takpelah mungkin rezeki dengan nuffnang setakat tu untuk masa sekarang.

Jadi bagi yang agak kecewa dengan nuffnang.. Yang rasa rugi jugak dok online tapi tak buat apa2 yang boleh dapat duit boleh join benda alah ni. Konsep dia sama jugak macam chrup2 tapi entah kenapa sang lekit rasa dengan says ni lebih mudah nak menabung. Walau 1 clik di bayar 20sen tapi senang sikit kot nak menarik perhatian orang untuk clik. Yang penting rajin, usaha & kreatif je. Sama la dengan apa2 jenis iklan yang memerlukan kita share.

Cashout pertama pun sang lekit dah dapat selepas lebih kurang sebulan join 8share. Bukan cashout RM50 tau.. Ratus2 jugak la hasil sebulan tu. Boleh la.. untuk pertama kali cuba. Untuk yang kedua ni Insya Allah button cashout akan di tekan pada hujung bulan dec. Cepatkan tabung 8share ni.

Jadi pada mereka2 yang mata mula berpinau dengan $ boleh la sign up kat sini >> 8SHARE <<. Free je sign up jangan risau. Op's tak semestinya yang ada blog jer.. yang takde blog pun boleh asalkan ada acc Facebook atau twitter jer atau sewaktu dengannya. Pada yang masih ragu2 takut status pada keahlian Nuffnang bertukar.. ketahuilah wahai pembaca sekalian, iklan 8share ini berbentuk share bukan banner macam Nuffnang jadi share iklan 8share sedikit pun tak menganggu status Glitterati Nuffnang korang.

Cara nak dapatkan earning senang sangat.. Lepas sign up kat SINI  tengok kat paparan atas tu clik SPECIAL.. kat dalam tu ada iklan yang kena share. Clik je kat iklan tu nanti keluar la lin url iklan, korang copy & paste la kat memana korang suka.. status FB ke, twitter ke..

Tutorial ringkas untuk korang share iklan special 8share

Sebahagian earning untuk hari ni (22.12.12). walau 20sen je 1 clik tak bermakna tak boleh dapat ribu riban. Terpulang pada usaha sendiri la.

P/S : Ni bukan entri menunjuk tapi entri berkongsi . moga takde yang salah faham. Peace

34 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAKDE BEZA ARTIS INDON DENGAN BURUH INDON.TAKDE PERMIT TETAP SALAH

21.12.12 Suria Lekatlekit 8 Comments

Patut la si Jupe @ Julia Perez tu beriya benar minta maaf pasal mulut lancang kuning dia kutuk drama melayu masa dia datang untuk shooting filem arah Murali tu kat Penang. Rupanya ada tempe sebalik ikan bilis goreng & kacang tanah rupanya. Rupanya dia datang kerja (berlakon) takde permit. Ambik kau!!

Kau retis ke kau siapa ke takde beza dengan warga indonesia lain yang masuk bekerja kat Malaysia. Kena ikut undang2. Untung kau tak payah nak menyorok atas syiling.. terjun dalam lubang najis, sembunyi dalam belukar bila nampak penguatkuasa datang. Sebab apa kau retis yer Jupe. Tapi bila terbukti kau memang datang kerja takde permit. Kata si Jupe ni baru mohon tapi belum lulus. Kalau dah belum lulus makna belum sah untuk kau kerja kat sini. Bila belum sah bermakna haram. Bila dah haram bermakna salah. Bila dah salah harus kena hukum tak kira ko retis ke ko orang gaji ke ko buruh binaan sekalipun.

Ni muka minah Jupe sebelum jadi retis
Kelmarin, Nusantara Seni Karya Sdn Bhd (NSK) menjelaskan kedatangan Julia Perez ke Pulau Pinang hanya untuk berbincang tentang karakternya bukan berlakon tetapi sebaliknya penggambaran dijalankan tanpa pengetahuan pengurusan NSK.
Rujukan sinar Harian

Ni muka semasa shooting kat Malaysia

Harap takde yang bagi muka kat dia atas alasan dia seorang artis. Jangan buat undang2 kita macam bawah tapak kaki dia yang boleh di pijak2 ok. Jaga sikit maruah negara jangan sampai orang kata sebab dia ada brand kita boleh buat pejam mata salah dia padahal rakan senegara dia yang lain yang datang sebagai buruh kasar kita takde bagi muka. Kejar sampai lubang jamban.

Supaya jadi pengajaran pada artis2 luar sana nak masuk Malaysia bekerja harus ikut undang2 negara ni. Biar orang respect sikit dengan undang2 negara kita. Jangan ada nanti yang buat Malaysia ni macam negara wakaf.. sapa2 pun boleh masuk & cari rezeki tanpa perlu ikut undang2 yang di tetapkan. Kalau dok wakaf kat orang luar jer.. lama2 Malaysia pun boleh jadi Malaydonesia atau  banglaysia (bangla & Malaysia), dan tak mustahil juga myamalaysia (myamar & Malaysia), kan?? Atau tak mustahil jadi korealaysia..  Jadi renung renungkan. Selamat menjaga keamanan negara & kestabilan ekonomi rakyat malaysia. Patriotik pula aku! hahahaha

P/S : Untuk baca entri panas pasal minah Jupe ni boleh clik kat sini >> Jangan Kutip Lagi rtis Indon ni Ke Malaysia <<

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERGINYA TINGGALKAN ISTERI BARU 6 BULAN DI NIKAHI & ANAK YANG BERUSIA 4 BULAN DALAM KANDUNGAN

19.12.12 Suria Lekatlekit 19 Comments

Sedih bila dapat khabar dari kawan sekampung semalam. Kawan sekampung terlebih dahulu bagitau sang lekit yang sepupu sang lekit di kampung meninggalkan dunia akibat kemalangan. Terkedu.. & terus rasa sebak bila teringatkan arwah. Lepas tu baru mak pulak call bagitau

Dari cerita yang sang lekit dengar, kereta arwah terbabas & jatuh dalam sungai kat kampung sang lekit jugak. Tapi dari postmortem mengesahkan arwah meninggal bukan kerana lemas. Arwah mungkin meninggal sebelum kereta dia terbabas jatuh dalam sungai. Menurut cerita dari anak sedara sang lekit orang terakhir yang berbual dengan dia kat telefon bagitau sebelum suara dia hilang & talian terputus memang di hujung2 bualan dorang tu dah dengar sayup sayup suara dia. Apapun bila tiba masanya.. Dia akan pergi juga. Kita boleh mengubah takdir tapi bukan ajal.

Masa dengar ada kereta jatuh sungai.. mak arwah (makngah), abang sepupu, kakak sepupu & makcik sang lekit sempat pergi tengok tapi paling sayu bila di angkat mayat tu.. paling terkejut mak arwah la. Terkulai dia kat situ sekejab. Yelah.. Tak sangka kereta & mayat tu anak sendiri. Ibu mana yang mampu tahan rasa sedih.. bila baru sekejab tadi tengok muka anak lepas sejam dua tengok depan mata sendiri sekujur tubuh anak yang tak bernyawa lagi. Hanya ibu sahaja tahu rasa macam mana. Sang Lekit semalam mimpi lala kena culik pun dalam mimpi tu pun sang lekit dah menangis macam orang gila & harap cuma mimpi.. bila terbangun, alhamdulillah memang mimpi je inikan pula makngah yang tengok mayat anak sendiri di angkat naik.

Arwah memang seorang yang baik, peramah & tak pernah sang lekit tengok atau dengar dia berkurang ajar dengan sesiapapun. Dia tak merokok atau terlibat dengan gejala2 yang negatif. Memang kalau balik kampung sang lekit suka jugak pergi rumah mak dia (makngah). Kalau dia ada dia memang akan berborak la. Baru 6 bulan lebih kurang berkawen & sekarang isteri dia tengah mengandung 4 bulan. Mengenang semua tu.. Hati sangat2 tersentuh sebab kita juga seorang isteri, seorang ibu & seorang perempuan. Dalam usia perkahwinan yang masih dalam mood bulan madu dia terpaksa menerima kenyataan pemergian suami tercinta tanpa sebarang tanda tu. Terfikir juga sang lekit.. kuatkah dia nak melangkah masuk ke dalam rumah yang pernah diorang cipta kenangan selama 6 bulan? Dalam keadaan yang dia yang mengandung.. seolah2 kita dapat rasa betapa berat dia menerima. Kita masa mengandung dari awal sampai bersalin check up tiap2 bulan asben teman.. entah macam mana perasaan dia bila tak dapat menghitung hari bersama seorang suami untuk menyambut anak pertama. Pedihnya hati bila bayangkan semua rasa tu.. Ya Allah kau kuatkanlah hatinya.. Kau berikan dia ketabahan dari dugaan Mu ni, Ya Allah.

Tapi itulah perjanjian Allah dan hambaNya. Itulah yang tertulis dalam perjalanan hidup mereka. Takziah & Al Fatihah dari sang lekit di kejauhan. Tak dapat balik kampung.. Kalau balik pun mungkin tak sempat tengok jenazah buat kali terakhir. Sampai saat ni hati masih terasa sebak.. Moga isteri arwah cekal & tabah menerima ketentuan Allah ini. Jagalah amanah Allah yang sedang di kandung & satu2 pewaris & zuriat arwah yang di tinggalkan sebagai tanda kenangan.

 Dalam kenangan.. Arwah Azman Bin Shaari. Moga kamu di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman.

P/S : Semoga seluruh ahli keluarga pak ngah & makngah tabah & redha atas pemergia arwah.

19 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

STESEN TV,RADIO, PENGARAH,PENERBIT & ARTIS MALAYSIA HARUS RASA TERHINA

18.12.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

Harus rasa terhina, ok! atau korang memang suka di hina?? Tu la agung2 kan sangat karya seni seberang, sampai orang pandang martabat dunia seni malaysia ni macam bawah tapak kaki jer..

Buka radio siang malam lagu indon.. buka tv hari2 cerita indon dari pagi sampai malam.. buka pintu pun nampak muka orang indon lagi. Kat Mana2 di Malaysia ni dah macam negara indonesia pulak. Jenayah pun banyak dari orang2 seberang jugak. Apa lagi yang takde kat Malaysia berkenaan indonesia?? Rasa macam duduk kat indon dah walau masih ada kat negara sendiri.

Sang Lekit ada buat entri berkenaan si Julia Perez yang kutuk drama melayu tu.. Tup tup dalam celah tu datang satu komen ber slang indon yang menggunakan identiti Anonymous. Kalau komen anonymous ni memang tak payah tacing sangat.. Kalau nama Anonymous yang mengutuk tak payah kesah sangat sebab dah terang2 nampak jenis penakut. Berani bersuara celah ketiak mak jer tapi komen Anonymous yang satu ni moga penggiat seni tempatan tak kira la artis, penerbit, pengarah, stesen tv, stesen radio atau kawasan kawasan sewaktu dengannya ambil pot. Harus rasa maruah anda di pijak2. Nak tau apa komen Anon Indon ni jom tengok

Well... (rujukan kat entri ni : JANGAN KUTIP LAGI ARTIS INDON NI KE MALAYSIA)
Siapa yang angkat sinetron2, lagu2 & bintang2 indonesia kalau bukan korang?? Korang tu siapa?? sendiri mau ingat sampai orang indon anggap kat Malaysia ni dah takde manusia berbakat. Kita yang menombor satukan bakat mereka jadi jangan salahkan depa kalau depa rasa produk seni kita tak berkualiti & hasil seni depa lebih hebat walaupun kita ada hasil tangan yang hebat2. Sebab apa depa tak berapa pandang.. sebab kat indon sana depa tak megah2 dengan produk luar sana sangat kot berbanding kita kat sini (kalau ada pun berapa kerat sangat artis kita yang di kenali kat sana, kan??? filem jauh sekali apatah lagi drama). Jadi renung2 kan lah yer..

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERAT BERTAMBAH WALAU TAK MAKAN

17.12.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

Sesetengah orang risau bila berat bertambah walau dia rasa dia dah cuba kurangkan makan & banyakkan bersenam.. ada orang pula suka bila berat bertambah walau dia tak makan banyak mana pun. Suka atau duka.. bergantung pada keselesaan size badan seseorang la. Manusia kadang2 memang susah puas hati dengan diri sendiri, kan??

Sekarang ni bukan nak cerita hal orang dewasa ok walau mukadimah macam tu.. Sekarang kisahnya adalah kisah seorang anak yang tak nak makan lebih kurang 2 minggu yang buat mak dia susah hati sangat. Akibat dari kesusahan hati tu.. mak dia beriktiar bagi si anak minum scott emulsion, Appeton Multivitamin lysine & juga menukar susu dari dutch lady kepada dumex dugro. Kesusahan hati seorang mak ni rasa lega sedikit bila tiba hari check up si anak.. bila di timbang berat si anak yang dah 2 minggu hanya minum susu & taknak makan apa2 menunjukkan hasil yang positif.

Alhamdulillah berat lala bertambah juga sekilo setengah bulan ni & graff dia pun nampak comel jer.. Dah bagitau nurse lala buat perangai taknak makan, macam2 dah sang lekit cuba bagi dia makan tetap dia taknak. Nurse kata takpe.. di sebabkan dia aktif & berat dia pun bertambah pujuk pelan2 sampai dia nak makan. Kalau refer dengan Doktor pun katanya takde apa2 masalah. Berat lala naik ni maybe dia sebabkan susu kot.. sebelum ni dia takde masalah makan memang ok je. Disebabkan dia taknak makan  & atas cadangan seorang kawan suruh tukarkan kepada susu dugro.. buat berat dia yang susut naik balik. Memang masa seminggu pertama dia taknak makan pun badan dia nampak susut & ringan. Pergi check up kat klinik Dr Misai pun Dr Misai cakap berat dia tak cukup & tak naik (Dr misai tu dari private clinic) Tapi selepas minum 1 pack pertama Dugro.. rasa berat bila dukung. Jadi mungkin sebab susu kot lala berjaya menternak berat badan walau dia taknak makan langsung. Tapi dia minum susu memang dua kali ganda lebih banyak dari sebelumnya la.

Sang Lekit teruskan jugak bagi dia scott emulsion & Appeton tu. Masih juga cuba pujuk dia makan. Tapi tak hari2 la sebab tak nak dia jadi trauma bila asyik kena paksa makan & terus jadi benci kat makanan pulak. Risau tetap la risau.. dalam umur lala tu sepatutnya dia makan, makanan berzat & tak boleh bergantung pada susu je tapi nak buat macam mana.. dah usaha macam2 tetap dia taknak makan jugak. Nak kata tak ajar makan dari start 6 bulan sampai setahun dia makan ok jer.. dah masuk setahun 2 bulan dia mula buat perangai taknak makan. Bukan mak dia yang malas.. ok! Jadi apa yang boleh sang lekit tunggu je budak tu berjalan.. maybe ragam dia taknak makan berkaitan dengan dia nak dapat skill berjalan kot. Sekarang ni dah dah pakar berdiri tegak. Tak lama lagi mungkin lala akan bertatih seterusnya berjalan & berlari riang ria bersama colgate. Motif colgate pulak, kan??

 Model berbayar ok!

P/S : Dok berkira2 nak try bagi lala Mealshake?? Sapa2 ada pengalaman boleh la share

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JANGAN DI KUTIP LAGI ARTIS INDON NI KE MALAYSIA

14.12.12 Suria Lekatlekit 29 Comments

Kecoh pula isu sorang retis indon ni kutuk drama Melayu kat Malaysia. Apa dia nak kata tu memang tak di nafikan hak dia.. Dah dia tengok drama kita tak best takkan kita nak sampai berbunuh suruh dia cakap best jugak kan?? Kita pun kadang2 rasa ada jugak drama2 melayu yang rasa kesian sangat.. Yelah.. nak kutuk produk tempatan tak kutuk alahai.. malu nak ngaku tu drama kita. Tapi bukanlah semua.. Ada Drama kita yang berkualiti.. menarik di tonton & patut kita banggakan.

Begitu jugak dengan sinetron indonesia ni.. walaupun aku tengok iklan sinetron pun kadang2 rasa nak muntah apatah lagi aku nak tengok dari episod pertama sampai la episod last tapi aku tak kata jugak semua sinetron indon tu memuntahkan sapa2 yang menonton. Pun begitu stesen tv Malaysia ni bangga sangat la tayang sinetron Indon tiap2 hari dari pagi sampai la nak abis siaran tv tu. Yang ulang tayang cerita sinetron berepisod lima enam kali pun ada. Tak tau lah sapa yang minta di ulang tayang & sapa la yang lalu tengok cerita tu berkali kali, memang aku pelik la.

Yang retis indon tu pulak.. dah la kau datang berlakon kat Malaysia kau keluarkan statement yang menguris perasaan orang pulak. Kalau ye pun kau nak jujur sangat komen pasal drama melayu ni jangan tengok 1 drama jer.. cuba ko tengok paling kurang 10 drama & baru ko buat penilaian. Kau fikir setiap sinetron indon yang tayang kat Malaysia ni semua best2 ker..?? Takde satu pun yang layak suruh tapak kaki je tengok?? Tapi belum ada lagi la retis Malaysia keluar dengan statement menghina macam tu kan?? Setakat kutuk2 di belakang tabir tu ok la.. ni ko tweet bagi 1 dunia baca.. mana orang tak marah ko. Bukan kata orang Malaysia tak boleh terima kritikan tapi kau menilai dari 1 drama yang ko tengok. Kalau ko judge drama tu je ok lagi kot.. ni ko seolah2 judge semua hasil seni orang Malaysia.

Mesti la dia rasa sinetron best sebab dia membesar dengan tengok cerita sinetron, kan?? 
Dah kau bangga sangat jadi orang Indon.. Kau cari makan je kat indon tu. Jangan muka ko ataupun ko sendiri tumpang cari rezeki kat sini. Walau ko bangga jadi rakyat indon kau tahu tak berjuta2 lagi rakyat kau ucap syukur kalau dapat kewarganegaraan Malaysia ni. Betapa bertuahnya bumi Malaysia ni cik kak Ooi.. sampai orang2 indon bersepah serata negeri kat Malaysia. Jadi nak tweet tu fikir la guna kepala otak & akal bukan guna buah dada & bontot yer.

Buruk2 karya seni Malaysia kau bertenggek jugak datang berlakon, so how??

P/S : Dia akaui bukan je drama melayu (Malaysia) ni semua berkualiti & best2.. tapi tak semua jugak cerita sampah macam tu jugak indon walau aku rasa menyampah jugak asyik2 cerita sinetron.. orang baik mesti miskin kena buli, kena tindas, kena aniaya.. orang kaya mesti jahat. Cakap banyak action kurang..  cemuih aihh!! Siapalah punya idea kutip si Jupe ni Berlakon kat Malaysia ni?? Lain kali harus serik ambik dia tau!!

29 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ORANG JUJUR MEMANG NAMPAK JAHAT

12.12.12 Suria Lekatlekit 9 Comments

Kadang2 rasa nak bagitau kat semua.. sapa2 yang rasa jejari kontot ku ini sangat puaka sila la jangan follow blog atau friend aku kat FB. Sebabnya aku takut termelukakan hati orang tanpa niat. Niat yang baik kadang2 jadi salah faham sebab penyampaian yang terlalu terus terang & jujur.

Untuk jadi jujur kadang2 kita nampak macam kejam sangat sebab kita terus terang pada sesuatu kesilapan yang kita nampak. Bukan niat pun nak hentam.. niat tu mula2 nak bagitau benda yang kita nampak macam salah pemahamannya tapi alih2 orang terasa pulak. Maaf daku ni kurang pandai membelai orang dengan kata kata walaupun bukan niat aku nak mencerca. Bukan la kata daku ni kental boleh terima semua kutukkan jugak.. ada part2 yang aku sensitif jugak. Tapi nak kata aku ni jenis hati tisu tak jugak la.. kalau tisu sangat rasanya aku tak approve komen2 yang kutuk aku.. paling trajidis lagi maybe aku dah tutup blog. Tapi mungkin la aku di lahirkan dengan jiwa yang boleh tahan tahap kental & kenyalnya maka aku boleh jadi blogger selama lebih kurang 3 tahun lebih tanpa ada rasa putus asa atau kecewa dengan komen2 membunuh dari orang2 yang membaca penulisan aku kat blog ni.

Aku pun manusia.. bukan semua benda aku buat tu betul & bukan semua pendapat aku tu takde silap langsung. Aku mengakui tanpa malu sebab semua manusia memang macam tu. Aku tahu mesti aku nampak lebih jahat bila aku berkomen dengan jujur pada sesuatu isu yang tak menyokong pada seorang kawan yang lain sebab aku jenis tak tunjuk diri teraniaya di sebalik komen2 aku. Nak teraniaya apa kalaupun orang salah anggap pada niat aku. Terpulang la.. yang berakal fikir je la. Nilai.. kalau rasa aku salah tegur aku je.

Jadi kat sini dengan rasa rendah diri aku minta maaf pada sesiapa saja yang mungkin terasa hati & salah anggap bila aku berkomen apa2 pasal apa yang dorang tulis. Kalau rasa cara aku ni terlalu keras & tak boleh terima.. akak rela la kalau nak remove akak dari dik. Yelah.. aku pun kalau boleh taknak termelukakan hati orang2 yang berkawan dengan aku. Tapi untuk jadi seorang kawan tak semestinya kita kena asyik manis mulut je walau kita tahu benda tu tak betul. Jadi kesimpulannya.. untuk jadi seorang jujur memang kita takkan nampak baik sangat tapi untuk buat nampak diri kita baik sila la jadi seorang yang hipokrit. Tapi aku tak pilih hipokrit sangat walau kadang2 keadaan memaksa kita tak terlalu jujur tapi selagi aku rasa jujur tu tak memudaratkan sapa2.. aku jujur je walau kadang2 kejujuran tu memang memudaratkan pandangan orang pada diri aku.

Apapun sebagai manusia walau dalam sengaja ataupun tak aku menyakiti hati orang.. aku tak malu untuk minta maaf. Sapa2 yang pernah terasa tu, dengan rendah diri saya minta maaf.

Mungkin lala ni mewarisi aku sebab dari pemerhatian aku dia jenis tak cepat tacing pun & susah nak nangis. Mungkin jugak sebab dari dalam perut lagi dia di ajar untuk jadi kental & kenyal macam mak dia jugak, kan?? 

P/S : Antara blogger yang aku rasa tahap kental & kenyal dia menerima komen orang & juga berkomen dalam blog dia dengan cara jujur ada blog DIANA RASHID. tu salah satu blog yang kadang2 boleh tahan pedas juga cara dia menulis.. ada lagi blog2 yang telus & terus terang macam blog rasa hati, blog cikgu Noi, Blog cik sha (ni kalau korang nak tempah header murah & nak design blog comel2 boleh contact beliau ).. sudah2.. dah letih otak nak ingat. Walau sebenarnya banyak jugak blog yang aku rasa outspoken punya penulis.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SIA SIA JE KE KLINIK SG BULOH

11.12.12 Suria Lekatlekit 4 Comments

Pagi2 lagi dah bangun. Harus mak yang siap dulu sebelum siapkan anak & laki.. op's asben dah bangka jadi siap sendiri je la. Lala awal lagi dah bangun.. sementara mummy nak mandi pasangkan tv je bagi dia layan kartun kat tv alhijrah. Kalau tak.. ntah mana2 merayap.. memanjat, sambil2 dady antara tidur & jaga tengok2 kan budak kecik tu.

Hari ni seperti yang tertulis dalam buku pink lala.. lala ada check up pukul 9 pagi. Tapi pukul 10.30 pagi baru kami anak beranak nak gerak pergi KK sg buloh. Selalunya appointment check up lala pukul 11 pagi.. tak perasan last check up nurse bagi pukul 9.00 pulak. Lewat sikit tu takde hal.. sebabnya kalau pergi pukul 9 pun pukul 12 baru nak siap. Sebab tu sang lekit suka ambil appointment pukul 11 sebab time tu dah tak ramai orang jadi tak payah tunggu lama lama.

Dah siap - siap maka pergi la kami bertiga ke klinik. Sesampainya di klinik, aduhai. Sia - sia aku siap2 lala comel2 & mak dia jugak di comelkan demi nak pergi klinik. Alih - alih tutup. Balik dari klinik tadi terbaca kat blog cma, katanya hari ni hari keputeraan Sultan Selangor. Nurse yang bagi appointment haritu tu terlepas pandang kot. Takpe la kesilapan kecil.. kita maafkan je la. Esok je call klinik ambil appointment baru. Kalau malas sangat bawak lala check up kat doktor misai kegemaran kami sekeluarga.

Frust la jugak sebab tak dapat makan nasi campur kat cafe klinik.

Elok sangat la tak jadi check up minggu ni. Lala pun buat perangai tak nak makan sepanjang minggu lepas sampai hari ni. Badan pun nampak susut. Sempat la seminggu lagi cuba menternak lemak dia supaya berat dia naik sikit, kan?? Sang Lekit dah habis idea nak pujuk lala makan.. terpaksa jugak cari suppliement  untuk lala. Yang Mealshake tu kena order kat pengedar jer.. Malas pulak. Kalau boleh cash & carry kan senang. Sang Lekit bukan suka sangat nak beli online ni.

Masih memerlukan cadangan, petua Atau apa2 je la produk yang boleh bantu menambah selera makan si lala. Sapa2 ada idea share2 la. Budak lala ni sejak tak mau makan.. kuat sungguh menyusu.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SOGO SANGAT MENGERIKAN

9.12.12 Suria Lekatlekit 16 Comments

Semalam tak plan pun tetiba sampai Sogo.Sekarang ni sales hujung tahun, maka penuh la dengan manusia. hujung2 tahun ni memang sales je la sana sini. Nasib baik la kat luar dady yang akan jadi baby sitter. Jadi takde la susah sangat nak tengok barang.

Sogo KL (Carian Google)
Macam biasa kat tingkat bawah tu memang orang macam semut jumpa gula. Nak pilih barang pun rasa tak selesa sebab dok berlanggar bontot kan. Jadi tak de mood la sangat. Terus ke tingkat atas je. Selesa la sikit tengok baju, beg bagai.. Takde la bercium bontot dengan orang sangat. Sempat jugak rembat 1 beg untuk letak barang2 lala. Yelah sejak lala lahir beg barang lala tak bertukar lagi pun. Dah setahun pun budak tu. Tukar la beg lain. Tak baby bag sangat la.. Asalkan beg tu banyak poket kiri kanan & depan.. ok. Cuma sang lekit pilih tali dia yang jenis galas di belakang. Senang sikit nak bawak turun dari tingkat 9 setiap kali nak keluar. Handbag sang lekit dah jenis galas tepi.. jadi elok la beg barang lala galas belakang pulak, kan??

Selain beg.. dua pasang baju lala & dua pasang baju mummy.. Masa nak bayar baju lala tu ada 1 couple tengah bayar baju2 baby. Yang si bini tengah pregnant. Maybe anak firts kot sebab masa nak bayar suami dia macam terkejut sikit jumlah yang perlu di bayar dengan jumlah barang yang di beli. Mungkin dia tak tahu lagi barang2 keperluan baby ni memang la tak berapa murah kot. Legging lala pun dah RM30.. baru beli dua pasang pakaian pun dah dekat seratus. Apatah lagi berpasang pasang, kan?? Itu pun brand biasa2 je. Sang Lekit semalam beli jenama Anakku & Garfield jer. Tak berapa kaya raya sangat la nak bermewah sangat. kekekeke

Lepas bayar baju lala nak cari pula kasut tapi pepaham je la mummy lala ni.Kaki kecik..kalau ada design yang berkenan size lak takde. Kalau ada size tak berkenaan pula design dia. Jadi tak berapa berjaya merembat kasut. Jadi tu je la kot hasil menuai kat sogo. Tak banyak sangat la..

Sebenarnya bukan nak cerita pasal hasil menuai kat Sogo semalam cuma tertanya tanya bila agaknya sogo tak ramai orang. Dari first time pergi sogo sampai la yang terbaru semalam.. sang lekit tak pernah lagi tengok Sogo dalam suasana yang tenang & selesa nak membeli belah. Mesti sesak dengan orang punya. Mungkin jugak la sebab selalunya sang lekit pergi Sogo time sales. Walau bukan selalu pun pergi Sogo. Bagi Sang lekit sogo takde la best sangat & rimas jugak la dengan keadaan sesak. Nasib baik lala jenis yang ok. Dia ngantuk dia tidur jer.. dia bukan kisah sangat bising ke.. panas ke.  Cuma keselesaan membeli belah tu kurang la kalau kat Sogo. Tapi bila tengok sales dia memang terjojol bijik mata & tergugat jugak iman cuma kawal agar tak over budget. Kang pergi tempat lain dah tak dapat beli lagi. Beli sikit2 takpe.. boleh beli selalu selalu, kan?? Tu dia tips membeli belah melekit.

Jadi kesimpulannya bagi sang lekit Sogo memang mengerikan dari segi harga (sebab banyak sales) (memang ngeri bagi para suami sebab poket depa bakal susut) & ngeri tengok lautan manusia yang macam jumpa emas bertaburan kat Sogo tu. hahahahahaha. Korang ada yang fobia tak nak masuk sogo??

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KESAN SCOTT'S EMULSION PADA BUDAK 1 TAHUN

7.12.12 Suria Lekatlekit 22 Comments

Shahila dua tiga hari ni tak nak makan. Puas dah buat macam - macam. Ada yang kata dia dah taknak bubur.. perlu bagi nasi. Dah buat. Pun tak nak makan. Dah cilok resepi kat internet..  masak je apa yang dia boleh makan pun tak jalan. Risau hati mak ni nak..

Bila shahila tak nak makan.. mak dia turut sama hilang selera makan. Haritu masa proses tumbuh gigi2 pertama pun dia tak nak makan.. lepas 6 batang siap sedia terpacak dalam mulut tu selera makan dia kembali & badan dia pun naik sikit. Pipi pun ada pau sikit. Tapi sejak dia pandai berdiri & nampak macam nak menapak setapak dua ni.. Terus selera makan dia takde. Risau la jugak takut kurang zat sebab lala ni budaknya aktif sangat. Asyik minum susu je pun tak cukup jugak untuk keperluan harian dia sebab dia dah setahun 3 bulan kan..

Risau.. anak ok mak pulak kena admit wad sakit jiwa sebab terlebih risau anak taknak makan maka semalam kami tiga beranak pergi la mencari apa2 yang patut untuk budak shahila tu. Pergi guardian kat The Store sg buloh tu.. Tak banyak produk suppliement untuk budak satu tahun.. banyak yang ada dalam bentuk tablet. Mana mau nya nak mengunyah.. yang ada time tu scott's emulsion je dalam bentuk cecair. Tanya akak yang keja kat situ.. dia kata scott's emulsion pun boleh membantu menaikkan selera makan budak2.. takpe la try la dulu. Sempat capai jugak gripe water sebab orang cakap benda tu pun boleh bagi budak2 selera makan. Untuk shahila malam semalam tu dua barang tu je la.. Selebihnya mak bapak dia.. lebih sikit mak dia la. kekekekekeke


Balik tu sebab nak test power shahila suka ke tak scott's emulsion perisa oren tu try bagi dalam 6ml. Kalau ikut sukatan untuk budak 1 tahun ni kat kotak tulis 15ML. Lepas minum scott's emulsion tu.. sejam macam tu dia berak setelah 2 hari tak berak sebab kurang makan. Berak ok je tak sembelit. Tu antara kebagusannya la. Lepas tu dia punya aktif sampai pukul 2 pagi baru nak tidur. Memang betul2 memberi energy tambahan pada budak lala ni. Selalunya lewat2 pun dia tidur pukul 12 jer. Maka mak dia dapat la moral of the story.. lain kali bagi minum pagi2.. dia aktif siang2 je. Malam dia tak overactive sangat. hahahaha

Pasal makan.. hari ni pujuk + paksa.. makan jugak sikit berbanding semalam tak nak makan langsung. Esok tengok macam mana. Try seminggu dulu, kalau tak berkesan nanti mummy cari vitamin lain yer nak.  Gripe water tak cuba lagi. Nanti la nak cuba bagi.

satu satunya benda yang dia sentiasa berselera adalah jari dia sendiri

P/S : Yang mana ada petua nak bagi tambah selera makan budak ni share2 la yer.. apa2 vitamin @ supplement  @ petua2 semulajadi turun temurun ker.. amat2 memerlukan.

 ** Tip untuk segar selepas bangun pagi & tak rasa mengantuk lagi kat sini >> TIPS UNTUK TIDAK MENGANTUK MASA BANGUN PAGI <<

** Jom main pondok2 kat sini manatau pondok korang dapat TV HD LED & Dapat duit dapur RM10,000 >> Main Pondok2 & Dapat TV HD LED juga RM10,000

22 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BAPAK DIA KATA NAJWA LATIF ANAK DERHAKA

5.12.12 Suria Lekatlekit 11 Comments

Si bapak keluarkan statement anak derhaka.. si anak yang bergelar retis tu balas balik kat twitter cakap walau dia diam tak bagi komen tak bermakna dia bersalah.. Komen jugak la tu walau kata nak diam je tak nak cakap apa2.

Pinjam Beautifulnara punya ni

Masalah anak beranak kalau sampai ke media.. dah jadi macam masalah pulak pada semua orang yang baca & tahu. Jangan salah orang kutuk, kritik & tegur.. sebab puncanya dari anda2 semua jugak la, kan?? Bapak pun bapak la.. tahap marah lagu mana tak tau la sampai telepon wartawan cerita anak dia ni tak mau jenguk dia langsung, sampai dia pi & balik mekah pun takdak sorang anak dia datang jenguk. Kalau ya pun anak tak peduli pi bawak bincang dengan bekas bini.. kalau tak boleh nak bincang dengan bekas bini tentang masalah anak - anak pi berdepan sendiri dengan anak - anak bukan telepon wartawan suruh jadi orang tengah.

Pi mai pi mai.. anak sapa?? Benih dari mana? Keturunan sapa?? Yang paling penting sapa yang nak malu?? Bukan anak ja malu.. sekali dengan mak bapak pun malu. Semua orang tau kegagalan anda mendidik anak sehingga sanggup menderhaka kepada bapaknya sendiri. Sungguh si anak salah.. Si bapak takkan la nak buka aib anak sekaligus buka aib sendiri jugak.

Lagu ni la Pak Latif & anak anaknya Najwa Latif & kakaknya Ika Latif.. apakata hangpa bertiga pi bersemuka. Pi mai pi mai.. pak hangpa jugak. Buruk baik jahat mulia.. hangpa mustahil boleh tukaq binti nama bapak lain selagi hangpa bernama anak dia & hakikat hangpa anak dia tu takkan boleh di ubah sampai bila - bila. Selagi pak dok ada tu.. Kalau salah tang memana.. minta maaf la. Walau syurga di bawah tapak kaki ibu pun.. derhaka kat bapak pun tak menjamin syurga jugak.

Pada yang bergelar anak tu termasuk diri sendiri walau dah jadi anak yatim (boleh ke di gelar anak yatim lagi ni??) hargai orang tua selagi kita mampu melihat mereka bernafas di bumi ni supaya takde kesalan yang takde kesudahan bila mereka dah takde lagi. Mak bapak mahupun anak2.. kita semua manusia biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan tapi bukan kesilapan tu yang memutuskan hubungan antara mak bapak & anak. Siapapun kita hari ni.. bermula dari kita yang di lahirkan dari rasa cinta & kasih sayang mak & ayah. Siapapun kita hari ni.. hidup kita bermula dengan kenal ibu & ayah & kasih sayang mereka sebelum kita kenal gitar & lagu dan popular & glemer.. kan??

P/s : Moga ada pendamaian antara anak & bapak ni. Kalaupun dia keluar statement macam tu tapi tetap cerita jadi panjang sebab dia mengambarkan sesuatu secara simbolik, kan?? Jadi dari orang terus tanya & cakap ada lagi baik selesai cara anak beranak

P/S : Kalau nak tau kes Najwa Latif ni korang search je la.. Malas nak cari link dah.Tadi pun terbaca kat mana ntah.. hahahahaha

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TERGAMAK BAGI MAK MAKAN DAGING BABI

4.12.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Apa jenis anak pun tak tau la nak kategorikan manusia jenis macam ni. Mak lahirkan dia, bukan sambil gelak2 tau.. menahan sakit bersalin ni hanya yang bergelar mak je tahu. Bertarung nyawa nak lahirkan seorang anak, bukan satu pengorbanan kecil. Tapi mak tak kisah.. tak pernah ungkit & tak minta pun bayar balik harga kesakitan tu.

Mak suap makan, minum.. cuci berak kencing. Mak tak merungut pun tapi hanya kerana mak kejutkan seorang anak ni minta tolong pergi kedai beli barang makan untuk masak juadah berbuka puasa, si anak yang marah sebab mak ganggu tidur dia sanggup beli daging babi & daging ular untuk mak makan masa berbuka sebab geram & nak balas dendam kat mak.

Oh anak.. apakah jenis manusia engkau ni??! Sang lekit memang tak tahu sejauh mana kebenaran cerita yang sang lekit baca dari sebuah page kat FB tapi bukan kesahihan cerita tu yang sang lekit rasa perlu di pertikaikan tapi moral dari cerita tu. Kalau betul wujud jenis anak macam tu.. Takde kata la nak kata. Nak maki hamun pun rasa tak ayat yang paling hina untuk dia. Tapi menurut cerita yang sang lekit baca tu.. dia ceritakan semula kisah tu pada seorang ustaz setelah dia menyesal akan perbuatannya. Nyesal pun selepas mak dia dah meninggal. Nak minta ampun kat mak.. dah takde peluang, minta ampun kat Allah je la.. Moga2 Allah mengampunkan dosa2 dia pada mak dia tu.

Ni sedutan kisah tadi dari page yang sang lekit copy..


Suatu hari ibunya meminta dia belikan lauk untuk berbuka puasa,lelaki itu sedang tidur.Dia tak mahu pergi ke pasar.Berulang kali disuruh sang ibu,dia tetap berdegil.Hingga akhirnya dengan perasaan marah kepada siibu yang terus memaksa,dia terus ke pasar dengan hati yang tidak ikhlas,dibelinya daging untuk ibunya memasak.Si ibu gembira, berselera dia berbuka puasa hari itu.
Pemuda berhenti bercerita kepada ustaz.Tiba tiba dia menangis lagi.Meraung bagaikan dirasuk syaitan.Dalam sedu tangisnya dia bertanya ,"Ustaz tahu daging apa yang saya beli?",Ustaz menggeleng kepala tanda dia tidak tahu."Daging apa?" tanya ustaz kembali."Saya beli daging babi ustaz!,saya berdosa Ustaz"jawab pemuda itu.Ustaz tergaman tidak terkata.Masya Allah.. hanya itu saja yang mampu diungkapkan. (Untuk cerita penuh clik kat SINI )

Sebelum kita buat apa2 pada mak kita tolong fikir.. walaupun mak letih tapi mak tak pernah bagi kita makan benda kotor, benda haram (walau mungkin ada sesetengah mak terpaksa bagi anak2 dia makan dari sumber yang haram tapi rasanya takde mak (muslim) yang sanggup bagi anak dia makan babi). Jadi kan peringatan & pengajaran.

P/S : Memang touching baca kisah tu walau sang lekit sendiri ragu2 tentang kesahihannya tapi terbayang pun dah buat kita rasa sedih seorang mak makan dengan berselera tanpa tahu anak dia bagi daging babi & ular.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ORANG BANDAR LEBIH PERCAYA BOMOH KE?

2.12.12 Suria Lekatlekit 6 Comments

Sempat tengok hujung2 rancangan Nasi Lemak Kopi 'O kat tv9 pagi tadi. Tak tahu tajuk isu yang di bincangkan tapi sempat dengar panel jemputan tu (polis pangkat apa tak tau) cakap statistik kes kena tipu dengan bomoh.

 Carian Google

Menurut apa yang sang lekit dengar, Johor mencatat kes tertinggi kena tipu dengan bomoh ni.. di ikuti Selangor & negeri2 lain & Perlis pula mencatat kes terendah. Pelik kan?? Kalau dulu orang2 kampung & kawasan luar bandar je yang suka menggunakan khidmat bomoh ni tapi sekarang dah terbalik. Amalan kuno ni lebih di minati orang - orang di kawasan bandar pulak. Sebab makin ramai orang suka berbomoh maka semakin ramai pulak bomoh2 muncul memberi khidmat & kebanyakkan bomoh cari makan.

Bomoh cari makan ni paham2 je la.. takde sakit pun dia cakap sakit & dia bagi penyakit supaya kita datang berubat dengan dia. Yang peliknya walau sekarang ni dah bersepah pusat rawatan Islam tetap jugak orang yakin dengan bomoh2 yang menggunakan khidmat Jin & syaitan sebagai khadam. Dan kena hati2 jugak.. ada bomoh yang mengaku dia menggunakan kaedah rawatan yang berlandaskan Al - Quran tapi sebenarnya tak. Pun wujud jenis bomoh macam ni. Tips paling senang korang nak kesan bomoh tu merawat secara Islam atau guna khadam (Jin).. tengok dia letak tak harga pengeras. Kalau dia minta.. korang tak payah nak soal siasat lebih2, Insya Allah.. memang confirm la dia tak menggunakan kaedah rawatan secara Islam.

Carian Google
Kenapa kita masih percaya dengan bomoh?? Golongan yang percaya pada bomoh ni sekarang bukan golongan sekolah tadika pun tak grade tau.. yang ada Ijazah.. PHD bagai pun banyak. Semakin bijak dorang belajar.. semakin cetek pula akal. Yang hidup dalam bandar serba serbi ada.. nak rawatan moden ada.. rawatan alternatif berlandaskan Islam pun dah bersepah tapi kenapa dia sanggup travel jejauh ceruk kampung semata mata nak cari bomoh??

Dari pengalaman sang lekit tengok orang yang percaya bomoh ni penyakit dia takde penghujung pun. Tak pernah2 sembuh.. sakit sini.. sakit sana.. sakit itu.. sakit ini.. sampai hari ni. Tetap dia yakin dengan kaedah yang di gunakan bomoh untuk merawat. Bukan satu dua bomoh dia pergi.. asal dengar orang cakap ada bomoh ni bagus.. bomoh tu bagus.. berdesup dia pergi tapi tak juga baik2 sakit dia. Bukan apa.. risau satu bomoh dia pergi.. hantar 1 penyakit dengan tujuan yang sang lekit sebut tadi.. satu bomoh yang lain hantar juga 1 penyakit.. kalau 10 bomoh dia pergi hantar 1 penyakit memang sampai mati la dia asyik sakit - sakit, ye dak??

Lain - lain kes pasal bomoh ni bukan je kena tipu.. kena cabul.. kena rogol.. pun banyak tapi kenapa orang tetap memilih bomoh??

Memang apa yang jadi tu dengan keizinan Allah.. sakit pun datang dari Allah juga untuk menduga kita sebagai hambaNya.. Tapi Islam dah sediakan semua kaedah merawat apapun jenis penyakit termasuk gangguan sihir, jadi perlu ke kita guna khidmat Jin & Syaitan. Perlu ke kita minta pada Jin & Syaitan sedangkan yang memberi keizinan penyakit datang & sembuh adalah Allah. Renung renungkanlah wahai peminat bomoh yang baca entri ni..

P/S : Kang ada pulak yang cakap.. tak kena batang hidung sendiri pandai la karang entri berjela jela.. dah kena baru tau nak cari bomoh mana. .. Jawapannya, Moga Allah menjauhkan diri ni dari percaya pada amalan2 khurafat itu, Amin.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MANDI MUNTAH BUKAN TOLAK BALA TAPI..

1.12.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Ajaran mana pulak sang lekit ikut ni sampai kena mandi muntah bagai. Mandi muntah?? dengar pun dah loya tekak.. apatah lagi nak bayangkannya. Mau terkeluar semua isi perut. Yang selalu dengar orang mandi bunga je kan.. Kenapa pulak kena mandi muntah bagai ni sang lekit.. Apa dah jadi setori pelessssssssss...

Nak story la ni pasal semalam. Budak lala entah kenapa pula tetiba muntah je.. dekat 4 kali jugak la. Tapi dia tetap la aktif macam biasa cuma lepas minum susu je muntah. Masa dia muntah kali ketiga tu.. (lepas minum susu) sang lekit angkat dia nak pergi cuci badan & muka dia yang kena muntah tu.. sekali masa tengah dukung dia muntah lagi dengan banyak. Habis dari baju sampai ke seluar kena muntah dia. Bau masam la sikit.. bau susu kan??

Lepas ibu & anak mandi tu sang lekit tak berani nak bagi susu lagi.. bagi minum air kosong je. Tak muntah pulak. Sebelum tidur tu bagi sikit susu.. tengah2 nyenyak dia tidur dalam 1.30 tu dia muntah. Muntah pun mata tak buka. Abis muntah terus sambung tidur.. Mak dia yang tak lena tidur takut lala muntah sambil tidur. Alhamdulillah bangun pagi ni lala minum susu & tak muntah lagi. Dia takde nampak tak sihat pun.. aktif macam biasa jugak.

Bila lala muntah teruk semalam baru sang lekit teringat, takde pulak sang lekit rasa geli ke loya ke dengan muntah lala. Kalau dulu yer.. kalau tengok baby orang muntah susu pun dah rasa loya tekak. Nak2 lagi bau masam muntah susu tu.. silap haribulan daku yang lagi teruk muntah dari baby tu. Tapi bila anak sendiri yang muntah walau sampai mak bermandikan muntah anak tu.. perasaan sayang tu mengatasi segalanya. Otak masa tu risau.. jadi takde la terfikir geli ke hapa ke, kan?? Lagipun sebagai mak.. sejak lahir memang kerja kita la cuci kencing berak dia. Dah takde rasa apa2 dah. Lain la mak jenis sejak lahir anak dia sekali pun tak pernah cuci kencing berak anak dia.. memang la dia rasa geli tiba2 kena buat, kan?? jangan kata takde mak macam tu.. benda ni pengakuan seorang mak pada sang lekit sendiri. dua anak dia tak pernah cuci kencing berak sejak lahir.. semua mak dia yang buat. Boleh gitu??

Bak kata pantun.. Anak udang.. udang juga, mana sama anak tenggiri.. anak orang.. orang juga mana sama anak sendiri. Ye tak?? Bila anak sendiri tu, apa je kita boleh buat. Takde sempadan kasih seorang ibu tu pada anaknya. Mungkin hari ni kita geli dengan muntah & berak baby orang lain.. percayalah bila kita jadi mak kita takkan geli semua tu lagi dengan anak sendiri. Kalau kau geli sapa nak tolong kau buat kalau macam daku ni sebatang kara di tempat orang. Nak tak nak kena juga buat sendiri.. kan?? kekekekekeke

Lepas Makan & berak.. tidur dalam kenikmatan

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com