BERAT BERTAMBAH WALAU TAK MAKAN

17.12.12 Suria Lekatlekit 10 Comments

Sesetengah orang risau bila berat bertambah walau dia rasa dia dah cuba kurangkan makan & banyakkan bersenam.. ada orang pula suka bila berat bertambah walau dia tak makan banyak mana pun. Suka atau duka.. bergantung pada keselesaan size badan seseorang la. Manusia kadang2 memang susah puas hati dengan diri sendiri, kan??

Sekarang ni bukan nak cerita hal orang dewasa ok walau mukadimah macam tu.. Sekarang kisahnya adalah kisah seorang anak yang tak nak makan lebih kurang 2 minggu yang buat mak dia susah hati sangat. Akibat dari kesusahan hati tu.. mak dia beriktiar bagi si anak minum scott emulsion, Appeton Multivitamin lysine & juga menukar susu dari dutch lady kepada dumex dugro. Kesusahan hati seorang mak ni rasa lega sedikit bila tiba hari check up si anak.. bila di timbang berat si anak yang dah 2 minggu hanya minum susu & taknak makan apa2 menunjukkan hasil yang positif.

Alhamdulillah berat lala bertambah juga sekilo setengah bulan ni & graff dia pun nampak comel jer.. Dah bagitau nurse lala buat perangai taknak makan, macam2 dah sang lekit cuba bagi dia makan tetap dia taknak. Nurse kata takpe.. di sebabkan dia aktif & berat dia pun bertambah pujuk pelan2 sampai dia nak makan. Kalau refer dengan Doktor pun katanya takde apa2 masalah. Berat lala naik ni maybe dia sebabkan susu kot.. sebelum ni dia takde masalah makan memang ok je. Disebabkan dia taknak makan  & atas cadangan seorang kawan suruh tukarkan kepada susu dugro.. buat berat dia yang susut naik balik. Memang masa seminggu pertama dia taknak makan pun badan dia nampak susut & ringan. Pergi check up kat klinik Dr Misai pun Dr Misai cakap berat dia tak cukup & tak naik (Dr misai tu dari private clinic) Tapi selepas minum 1 pack pertama Dugro.. rasa berat bila dukung. Jadi mungkin sebab susu kot lala berjaya menternak berat badan walau dia taknak makan langsung. Tapi dia minum susu memang dua kali ganda lebih banyak dari sebelumnya la.

Sang Lekit teruskan jugak bagi dia scott emulsion & Appeton tu. Masih juga cuba pujuk dia makan. Tapi tak hari2 la sebab tak nak dia jadi trauma bila asyik kena paksa makan & terus jadi benci kat makanan pulak. Risau tetap la risau.. dalam umur lala tu sepatutnya dia makan, makanan berzat & tak boleh bergantung pada susu je tapi nak buat macam mana.. dah usaha macam2 tetap dia taknak makan jugak. Nak kata tak ajar makan dari start 6 bulan sampai setahun dia makan ok jer.. dah masuk setahun 2 bulan dia mula buat perangai taknak makan. Bukan mak dia yang malas.. ok! Jadi apa yang boleh sang lekit tunggu je budak tu berjalan.. maybe ragam dia taknak makan berkaitan dengan dia nak dapat skill berjalan kot. Sekarang ni dah dah pakar berdiri tegak. Tak lama lagi mungkin lala akan bertatih seterusnya berjalan & berlari riang ria bersama colgate. Motif colgate pulak, kan??

 Model berbayar ok!

P/S : Dok berkira2 nak try bagi lala Mealshake?? Sapa2 ada pengalaman boleh la share

10 comments:

  1. Ooo msh bawa lala timbang kat klinik lg ye.sebulan sekali ke?

    ReplyDelete
  2. takde la tiap2 bulan dah. dah masuk setahun.. cuma check up je. untuk next appointment pun bulan 3 tahun depan. tu pn utk suntikan

    ReplyDelete
  3. Anak saya pon kurang nak makan, tapi badan naik juga. Mungkin sbb susu dugro lah kot ☺☺

    ReplyDelete
  4. salam abby...
    huhuh.. lumrah ibu2 yg risaukan perkembangan anak2.. huhuh..
    insyaAllah... nti msti lala berselera nk makn semula..dont worry tau.. :)

    meal shake tu cma sendiri tak pernah try..tp dok baca testimoni org lain mcm best je.. ermm..terpulang pd kehendak individu ..

    psstt...td bwk faiz g check up, ingtkan last, upenye x..ade 1 lg final last check up umo 3 tahun bulan kelahiran dia.. hihih.. :)

    ReplyDelete
  5. adik kecik L bukan main tembam.. haha..

    ReplyDelete
  6. lala taknak makan langsung eh mummy? macam anak kakak saye dulu la..tapi susu memang kuat..die jadi taknak makan tu sebab nak pandai ape tah hari tu..lupa pulak..pas dah pandai tu die selera balik makan..

    ReplyDelete
  7. Susah jugakkan kalau anak tak nak makan. Mesti pening fikir, risau pun ada. Tapi nasib la berat bdan dia ok, naik..

    ReplyDelete
  8. anak kayrul memang kuat makan...ko sumbat la apa jer nganga jer mulut cumil tue...kita plak takut tengok dia makan...

    ReplyDelete
  9. lala dr dulu makan tp x makan benda sebarangan la. dia akan makan makanan yg mak dia buat jer.. sekarang ni je x nak makan.

    ReplyDelete
  10. kena tgok lala suke makan ape kot. baru die ade selera...

    pendapat je akak lekit. saye pun tade anak lagi... hehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!