ARTIS KENA ROGOL

25.3.12 Suria Lekatlekit 12 Comments

Siapa artis yang kena rogol tu? Siapa yang rogol artis tu? Macam mana dia boleh kena rogol? Dia di rogol kat mana? Kesian kan kat artis tu.. Siapa yang tergamak rogol dia? Mesti dia malu.. 1 malaysia lepas ni akan tahu dia dah kena rogol. Mesti berebut2 wartawan nak tulis pasal dia. Mesti kes ni buat artis tu makin terkenal. Mungkin juga artis tu akan bersara terus dari bidang seni sebab malu nak berdepan dengan orang ramai setelah orang tahu dia di rogol. Masalahnya sekarang siapa artis yang kena rogol tu??

sekadar hiasan. Carian Google

Ramai artis yang dah kena rogol sebenarnya. Nak list satu persatu memang tak boleh. Tapi tak perlu la nak di sensasikan sebab kita dah tengok aksi perogol yang merogol para2 artis tu. Yang merogol jugak artis. Jadi apa nak heran setakat kena rogol dalam filem atau drama kan?? Korang dengar tajuk tu mesti ramai yang nak clik. Sibuk nak tau jugak siapa artis yang kena rogol. Lepas ni boleh la up entri pasal tu kan?? Boleh dapat traffic juta2 lemon. Semua orang nak tulis pasal artis sebab traffic. Sikit sangat la orang yang tulis pasal artis sebab nak bagi pandangan peribadi pada satu2 isu pasal artis ni. Ada memang la ada.. tapi jumlahnya sangat kecik.

Semua orang tahu ramai yang suka baca gosip pasal artis sampai ada yang terlampau terdesak nak blog dorang dapat juta2 view sanggup tak usul periksa kesahihan sesebuah gosip & main taip je. Tak kurang jugak yang jenis copy paste je apa2 berita yang dia baca sebab takde idea nak karang janji bila orang baca tajuk nak clik blog dia, kan?? Bila isu tu jadi sensasi sehingga melibatkan undang2.. maka keluarla media tak kira media cetak @ elektronik. Sekaligus tempias popular tu dapat la kat sang blogger & blog nya. Nak settle cara senang minta maaf secara terbuka & tutup kes. Kes tutup blog tak tutup.. manafaatnya blog dia juga mendapat perhatian. Keji tak??

Mesti ada yang cakap.. kau jeles sebab blog kau tak popular, kan?? Takde maknanya nak jeles dengan taktik popularkan blog macam tu. Apa yang sang lekit nak komen pasal benda ni adalah.. blogger yang terlalu taksub nak popularkan blog dia dengan cerita gosip pasal artis. Ramai sangat dah sekarang blogger yang mula dari personal blog @ bermula dengan blog yang berkongsi pasal keagamaan mula berpaling pada cerita artis bilamana dorang tengok traffic blog yang cerita gosip artis ni amatlah membanggakan. Tak tau la apa sebab dorang tulis blog. Nak jadi blogger popular la kot sekaligus boleh jana pendapatan sampingan ribu riban setiap bulan. Tapi kalau hampir semua blogger nak tulis pasal artis tak terfikir ke 1 hari nanti orang pun muak nak baca cerita gosip artis kat blog. Alih2 cerita yang sama je. Dah tu bukan sorang berpuluh2 orang dok up entri pasal gosip yang sama. Maka bersepahlah blogger yang takde identiti dalam penulisan blog dorang. Alih2 Nyah Zulfikar jugak original blogger yang ada identiti dalam penulisan dia di blog Rasa Hati itu. (kekekekeke.. blogger idola ku tu).

Cukup2 la blog yang ada dok cerita pasal artis ni. Cuba tengok mat gebu.. dia blog masak2 pun boleh berjaya jugak. Tak payah nak korek cerita dalam kain artis pun. Setakat sikit2 cerita pasal artis dalam blog rojak macam melekit ni sang lekit boleh accept. Tu pun sang lekit tulis cerita artis pun yang betul2 sang lekit minat nak bagi pandangan pada satu2 isu artis tu. Artis jatuh basikal lutut berdarah pun korang nak cerita.. sendiri mau ingat la beb. Apapun entri bukan la bermaksud dengki sesama blogger sekadar bagi pendapat peribadi yang terdetik di sudut hati ku nan kecil ni.

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MALU MAK.. NAK!

22.3.12 Suria Lekatlekit 17 Comments

Kita sedia maklum kes budak 15 tahun yang kononnya di culik masa pergi beli topup alih2 jadi kes lari ikut jantan. Rakyat malaysia yang prihatin pakat dok share la berita penculikkan minah ni.. Sang lekit dari awal lagi rasa minah tu tak kena culik. Rasa hati ni kuat mengatakan lari ikut boipren la tu. Sebab tu sang lekit tak share. Tup.. Tup.. betul la pulak.

Yang si minah ni kau nak lari dengan jantan pun jangan la menyusahkan orang lain & memalukan mak bapak & seluruh keturunan kau. Bukan salah mak bapak kau canang kat media.. sebagai mak bapak harus dorang risau & buat apa saja nak selamatkan anak dia dari jadi mangsa jenayah ini adalah salah kau yang tak reti nak jaga nama baik family kau.

Sapa tak boleh halang kau nak lari dengan jantan mana pun tapi lepas kau lari tu bertanggungjawab la sikit. Sms la kat mak bapak kau bagitau kau bukan kena culik. Kau ada kat tempat selamat supaya kes kau tak di canang seantero malaya. Cukup la jiran2 tetangga kau je tau kau lari ikut jantan jangan sampai satu dunia tau. Kesian mak bapak kau tu. Kau dah confirm kurang ke'malu'an tu sebab tu kau tanpa was was ambik keputusan macam tu.

Sebab benda2 macam ni la orang ramai malas nak prihatin dah. Lebih2 kes remaja.. Kebanyakkan bukan di culik tapi lari ikut kekasih. Dan sebab itu jugak sang lekit malas nak share kes2 macam ni kat FB. Lain la kes budak2 hilang. Dah sah2 dorang tak lari ikut kekasih tapi di larikan. Teringat pulak kes mistik rekaan anak dara dari terengganu dulu tu.. Kononnya di larikan Jin last2 kes tu lepas siasatan polis rupanya dia yang dok asyik seludup keluar dengan kawan2 dia malam hari lepas tu buat cerita Jin yang sorokkan dia. Kejab kat kubur, kejab kat gunung, kejab kat hutan.. tup tup polis jumpa tiket bas. Jiran dia pun pernah cakap nampak dia keluar naik kereta dengan seseorang pada malam yang di dakwa dia hilang lagi tu. Paling best bomoh2 yang tolong rawat dia tu.. sekali dengan bomoh2 tu pun temberang. Tu lawak mistik yang paling kreatif yang pernah sang lekit dengar. Harap2 adik2 kat rumah tu jadikan sempadan dari buat benda2 macam ni. kesian orang tua korang.. Malu mak.. nak!

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEMAKIN KUAT JERIT

21.3.12 Suria Lekatlekit 17 Comments

Setiap bulan akan muncul entri ni. Entri apa?? Entri ni la... Entri yang membuktikan bahawasanya saya seorang MAK gitu. Kalau ada blogger yang baru berkenalan dengan blog melekit ni tak payah nak teka teki lagi status penulis blog melekit ni. Kalau dah jadi MAK maka auto memang bini kepada seseorang.

Semalam (20/03/2012) genap usia shahila @ cik lala 7 bulan. Keletah dia pun dah semakin macam - macam. Tapi perubahan ketara lala sekarang adalah kuat menjerit. Tak boleh tinggalkan dia sendirian lama sikit mula dia menjerit. Menjerit bukan menangis tau. Kadang2 kalau dia suka pun dia menjerit. Dah semakin laju sikit dari dulu tolak walker dengan kaki dia. Tapi lala belum boleh merangkak cuma meniarap sambil berguling2 bila dia nak bergerak.

Hari2 dia akan tunggu dady dia balik untuk tidurkan dia sambil dengar lagu Old Mc Donald. Lala masih tak banyak makan makanan pepejal. 90% masih susu. Tapi sang lekit tak putus asa untuk ajar dia makan. Makanan dia bubur nasi + kentang + carot + ayam. Nestum pernah try sekali bagi.. lepas tu lala berak campur darah. Dari info yang sang lekit baca kemungkinan alahan dari makanan dia. dari firasat seorang mummy.. mungkin nestum. Bila tak bagi nestum bagi bubur nasi je berak dia ok. Maka yang tertuduh adalah nestum.

Apa yang sang lekit paling tak sabar tunggu shahila pandai bercakap. Tak sabar sangat nak dengar dia sebut MUMMY. Moga shahila cepat pandai bercakap, cepat boleh berjalan boleh la holiday jauh2 sikit kan. Apapun yang paling penting shahila membesar dengan ceria & sihat. Sempena hari lahir shahila yang ke 7 bulan takde hadiah khas.. tapi hadiah yang mummy & dady bagi setiap hari KASIH SAYANG.

baru la wajah keperempuanan sikit..

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEKUNO MEREKA BERDOZEN ANAK, SEMODEN KAMU BERAPA YANG MAMPU?

16.3.12 Suria Lekatlekit 13 Comments

Pengalaman mengandung & melahirkan shahila memang satu pengalaman yang cukup berharga dalam hidup sang lekit. Dari awal kewujudan shahila dalam perut mummy nya sehinggalah saat dia di lahirkan, Alhamdulillah di permudahkan. Tak mengundang sebarang trauma @ fobia sampai serik & berkata TIDAK pada mengandung & beranak. Cuma takde plan jer lagi untuk yang kedua.

Bila tengok kawan2 yang baru melahirkan anak bercerita pengalaman dorang mengandung seterusnya pengalaman di bilik bersalin sang lekit sangat2 bersyukur kerana tidak di uji sangat saat melahirkan shahila. Perjalanan melahirkan shahila sangat2 mudah. Sakit cuma lebih kurang 1 jam.. melahirkan shahila lebih kurang 1/2 jam & proses kelahiran & rawatan yang di beri semasa dalam bilik bersalin juga takde la menyakitkan sangat. Dah kena bius memang la tak sakit.. kan?? Tapi ada orang kena bius pun still menyakitkan. Bergantung pada nasib.. mungkin nasib sang lekit agak baik.

Orang kata sebelum bersalin @ masa mengandung jangan dok buat perangai tak elok, mulut kena jaga & serba serbi kena jaga. Jangan sakitkan hati2 @ menderhaka pada orang2 yang tersayang contoh macam suami, mak ayah @ orang2 yang berjasa dalam membesarkan kita tak kira la mak bapak tiri ke, mak bapak angkat ke.. Orang tua2 ni terkenal dengan pantang larang kadang2 sampai terkeluar dari landasan logik akal kita tapi jangan la nasihat & petua yang agak kuno bagi kita tu bila orang tua2 nak kongsi kita perlekeh & gelakkan dorang pula. Kita dengar & fikir mana baik mana buruk. Nak tak nak ikut itu terpulang pada diri sendiri. Jangan sampai kita berbeza pemikiran dengan diorang sehingga jadi satu perdebatan membuatkan orang tua kita rasa kecik hati sebab kita menolak apa yang dorang amalkan sebelum ni dengan hujah2 yang seakan2 memperbodohkan mereka.

Kata2 mak ayah ni satu doa.. mungkin la bukan niat dia nak mendoakan kita yang tak baik tapi bila kita sakitkan hati dia lepas anggap petua2 dia macam petua bodoh.. kot2 terkeluar dari mulut si mak kata2 macam ni.. " Biarlah kau taknak dengar, kalau jadi apa2 nanti kau yang tanggung." Kan dah jadi satu doa yang tak baik secara tak sengaja. Kalau sang lekit masa mengandung ni sang lekit dengar jer.. iye kan jer.. nak tak nak ikut itu terpulang pada diri sendiri. Nak bertegang urat sampai menyakitkan hati orang tua ni rasa tak berbaloi apatah lagi nak lemparkan kata2 yang kurang sopan sebab amalan kuno yang dorang amalkan. Dah nama orang tua.. Kalau amalan & cara dorang tu lapuk sikit tu buat pejam mata dah la. Nak bahas pun pandai2 la cover ayat. Bak kata pepatah seperti tarik benang dalam tepung.

Kadang2 kita dok kutuk petua2 lama ni tup.. tup.. takde pilihan kita jugak yang ikut. Moden2 pun makan jamu. Jamu tu cuba kaji asal usul.. ramuan herba ni asal dari petua2 lama jugak, kan?? So, nak kritik kutuk tu tengok depan belakang jugak. Orang penang kata jangan sondol tak pakai helmet satgi kepala sendiri yang benjol. Masa mengandung selain perbuatan, mulut tu pandai la jaga. Jangan riak bongkak & berlagak sangat nak tunjuk diri tu moden, padahal sekali beranak angkat bendera putih terus.. bila cakap macam dia supermak je. Moden2 pun dah serik nak beranak. Kuno2 orang dulu2.. berdozen anak dia susun buat waris. Kau boleh??

Bagi2 ibu2 yang bakal menimang cahayamata tu jangan la kerana perbezaaan pendapat kita dengan orang tua buat kita secara sedar ataupun tak menyakitkan hati dorang. Kita bakal ibu.. dan kita akan lalui apa yg ibu2 kita pernah lalui. Jadi hormat & jagalah perasaan mereka supaya mereka mendoakan kita yang terbaik. Alhamdulillah.. masa sang lekit masuk wad.. mak terus buat solat sunat & kata mak belum habis baca yassin, asben dah call cakap sang lekit dah selamat bersalin. Berkat doa ibu.. segalanya di lalui dengan mudah.

P/S : entri ni dah draff lama dah. Lupa nak publish. Time2 kering idea boleh la post.

P/s II : Entri ni tak merujuk kepada mana2 manusia sekadar pendapat peribadi. Kalau ada yang terasa tu nasib la. Hidup ni memang banyak kebetulan.. anggap la macam tu yer.

 kalau sudi vote la kat lala. vote kat http://bit.ly/AsmdRQ

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CAMCA CUCUK

13.3.12 Suria Lekatlekit 16 Comments

Camca cucuk?? Macam mana rupa camca tu? Camca tu apa? Mungkin ada orang yang tak tahu apa tu camca sekaligus tak terbayang macam mana rupa camca cucuk kan?? Lama rasanya tak sebut @ guna perkataan camca cucuk ni. Zaman budak2 hingus tak kering dulu memang itulah nama yang di sebut.

Ni kes adik sang lekit hari minggu haritu datang dari kedah lepak2 rumah sang lekit sementara Isnin tu dia ada interview kat cheras. Tengah kitorang makan2 tu dia ambil garfu sambil mengungkit 1 perkataan yang dah lama orang tak guna walau kat kedah pun sekarang dah tak ramai panggil garfu dengan camca cucuk. Sekaligus buat sang lekit terperasan jugak benda tu. Ah.. ha la dulu kecik2 kita panggil garfu camca cucuk. Kenapa camca cucuk?? Entah la sebab dia ada jari2 tajam kat hujung kot & di gunakan untuk mencucuk makanan. Sudu pula di panggil camca. Sampai hari ni penggunaan camca tu masih di sebut camca cuma camca cucuk je tak banyak dah orang sebut.

camca cucuk @ garfu (carian google)

Banyak perkataan loghat2 kedah yang dah hampir pupus sekarang. Tak tau kenapa mungkin sebab perkahwinan campur dengan lain2 negeri kot.. Yelah, contoh terdekat diri sendiri. Nak cakap loghat kedah selalu tak boleh. Kena jumpa geng dulu.. Kalau kat rumah ni takde orang kedah datang maka loghat2 kedah pun takkan kedengaran. Macam sang lekit cerita dalam entri yang dulu2.. asben daku tak berapa faham loghat kedah & dia tak bagi sang lekit cakap dengan dia dalam loghat kedah. Interaksi dengan shahila pun dalam slang yang sama dengan dady dia.

Walaupun kadang2 tercampur slang KL dengan loghat kedah bila balik kampung tapi sang lekit takde la lupa daratan sangat sampai lupa terus loghat daerah yang menjadi bahasa harian sang lekit sejak lahir. Cuma tersasul je kadang2 sebab bila berborak ramai2 termasuk dengan asben kita daku terpaksa tukar2 slang.. bila dengan asben daku kena jadi tukang translate kalau ada orang tua2 yang loghat kedahnya amatlah pekat manis berkrim sebab asben kita susah nak tangkap apa yang di ceritakan. kekekekekeke

P/S : Nak minta tolong pada yang sudi Vote untuk shahila

Clik http://bit.ly/AsmdRQ untuk vote. Thanks

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAYANG VS SUKA YANG MANA PILIHAN JIWA?

9.3.12 Suria Lekatlekit 14 Comments

Kat FB sekarang ramai yang mula share benda ni.. Benda apa?? Alah benda tu la... "jangan meninggalkan orang yang menyanyangi kamu untuk bersama orang yang kamu suka kerana tidak mustahil orang yang kamu suka itu pula akan meninggalkan kamu untuk pergi kepada orang yang dia suka." lebih kurang macam tu la ayatnya. Salah sikit tu kira halal lah yer..

Sang lekit macam kurang sokong kata2 macam ni sebabnya soal Jodoh pertemuan @ perpisahan ni bukan kita yang tentukan. Kita takkan tahu siapa jodoh kita sehingga sah lafaz akad.. Kita takkan tahu sampai mana jodoh kita selagi takde istilah/ucapan cerai tak kira bercerai hidup mahupun mati. Semua ni kita takkan tahu sampai ianya berlaku. Setuju @ tak dengan kenyataan melekit takde sapa boleh menyangkal sebab itulah hakikat yang tak boleh kita ubah.

Kalau dah jodoh kita dengan orang yang kita suka bukan orang yang sayang kita takkan sebab tu kita seolah diugut dengan kenyataan tak mustahil dia akan tinggalkan kita untuk pergi pada orang yang dia suka jugak. Siapa kita yang nak bagi jaminan orang yang sayang kita takkan tinggalkan kita. Bagi sang lekit la siapapun pilihan kita tak kira kita memilih orang yang kita suka @ orang yang sayangkan kita berpokok pangkal dari penerimaan kedua2 belah pihak jugak. Dan juga cara kita membentuk & menjalani hubungan tu. Siapapun jodoh kita, dah tertulis sejak azali & sampai mana jodoh kita pun Tuhan dah tetapkan cuma sebagai manusia kita di tuntut berusaha, berdoa  & bertawakal supaya ianya menjadi satu pertalian/hubungan yang terbaik dalam hidup kita & berkekalan hendaknya.

Yang mana satu pilihan kalbu, tak mau yang gagah, kurus bukan aku mencari biar berpada asal di hati dapat berkenan. ewah...(gambar carian google)

Kalau gagal pun bukan pasal balasan kau tinggalkan pakwe yang sayang kau kemudian kawen dengan pakwe yang kau suka. Habis dah pakwe yang sayang kau tu asyik sayang je 4 5 tahun takde nak kawen2.. yang kau suka lak taknak tunggu lama2 kenal sekejab dah ajak kawen mana yang lebih afdal?? Sayang je tak menjamin apa2 & tak juga dengan sayang dapat menghalalkan sesuatu hubungan tu. Sayang kena di susuli tindakkan yang terbaik untuk mengeratkan lagi kasih sayang tu. kan?? kan?? kan??

P/s : Kalau dia benci kita takkan dia nak kawen dengan kita lak kan?? Lain la kawen paksa.. ini kawen suka sama suka tak logik la kalau suka sama suka tapi dalam hati membenci sepenuh jiwa.

P/S : entri ni adalah pendapat peribadi tak merujuk atau menyindir mahupun berkias2 kepada mana2 pihak. Bagi yang terasa hati tu bagus.. sebab tandanya korang masih normal & mampu terasa kepada perbuatan yang korang ter'lakukan' dengan sengaja ataupun tak. Peace No war..

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TELUR YANG BERTELUR

8.3.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Baru je menjengah blog Nyah Zulfikar yang dok cerita makan sardin rasa telur tup.. tup sang lekit pun terasa nak buat entri pasal telur. Tertarik dengan kisah telur yang bertelur selepas membaca kisah sardin rasa telur zulfikar maka dengan ini blog melekit ingin bercerita pasal telur.

Bukan la entri ni terilham lepas baca blog Nyah Zulfikar pun.. kebetulan je lepas baca entri dia sang lekit mengalihkan pembacaan ke akhbar pun terjumpa kisah telur yang bertelur. Agaknya macam mana rupa telur yang bertelur tu yer..?? Rupanya macam ni..

"Telur itu mempunyai telur putih dan merah serta ditambah dengan sebiji lagi telur di dalamnya"

BUKIT RAYA - Seorang peniaga kedai makan di Kampung Bukit Raya Dalam terkejut mendapati sebiji telur ayam dipecahkan mempunyai sebiji lagi telur ayam sebesar duit syiling 50 sen ketika menyediakan hidangan kepada pelanggan, malam kelmarin.telur gred E di beli disebuah kedai runcit di situ. Untuk berita penuh sila clik DISINI


Semua ni ketentuan Allah untuk memperlihatkan kepada manusia tentang kekuasaanNya. Tiada yang mustahil berlaku dengan kehendakNya. Jangan pula ada yang buat telur tu jadi tangkal, azimat, pelaris bagai lak.. Khurafat tu.. kang masuk TV9.


P/S : Gred E je telur nya bang.. kekekekekeke

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BIHUN SUP LIPAS

6.3.12 Suria Lekatlekit 17 Comments

Lega rasanya dapat update entri dari pc tua kesayangan hamba ni. Haritu dia koma masalah power supply, dah di bersihkan power supply dia kembali ceria.. Tup.. tup.. bateri kat motherboard pula hilang kuasanya & kurang bertenaga. Nak bagi minum jus Tok Guru kang arwah pulak.. maka terpaksa la di tukar baterinya. Nasib baik ada sikit ilmu pasal pc ni jadi tak perlu la nak hantar servis kat orang lain. Sang Lekit cuma kesan kerosakkan, yang tukang betulkan (alah tukar bateri je) encik asben kita la. Biasala pc tua.. dah masuk warga emas ni macam2 la penyakit sengal yang datang tapi alhamdulillah dia masih mampu berjasa dengan tuannya. Tua pun tua la selagi kau hidup selagi tu kau kena berkhidmat, kan??

Ni alkisah pasal bihun sup lipas. Korang pernah makan bihun sup lipas?? Mesti ada yang loya2 bila terbayang bihun sup lipas tu kan?? Mana nak dapat bihun sup lipas?? Kisah ni adalah kisah kesinambungan balik dari tesco. Memandangkan dah midnite, kitorang malas dah nak singgah makan. Kalau berdua je takpe la ni ber baby kan lala susah sikit. Asben sang lekit cadangkan order je kat restoran dekat rumah sang lekit ni sebab ada delivery. memang selalu jugak kita order kat situ kalau tengah2 malam rasa nak makan. Tapi kedegilan seorang isteri nak jugak beli siap2 tak payah nak tunggu order sampai balik rumah terus makan je membawa padah.

Mula2 takde niat pun nak makan bihun sup tapi dah asben kita singgah kat restoran yang dia selalu bungkusan bihun sup kegemaran kita tu maka auto rasa nak makan bihun sup ayam. Bihun sup ayam dia bagi sang lekit antara yang tersedap jugak la. Maka di bungkusnya bihun sup ayam, balik la sekeluarga itu. Si suami nak makan frozen food yang di shoppingnya kat tesco, si isteri pula tak sabar2 nak jamah bihun sup yang di beli. Dah siap di mangkuk hayunkan bihun sup tu.. apa lagi sesi suap kemulut sendiri la. Baru dua tiga suapan terperasan ada seekor makhluk yang tak sepatutnya menjadi bahan rencah dalm sup tu terapung2 di permukaan mangkuk. Bila di belek rupanya sekor lipas kanak2 mati lemas dalam sup tu. Loya tokak den di buatnya. Terus di hidangkan dalam tong sampah. Maka itulah kali terakhir daku membeli apa2 makanan pun kat restoran Mat Sup Utara, Damansara damai yang restorannya berdepan dengan balai polis.

Gambar di pinjam kat SINI. sekadar hiasan

Memang hilang kepercayaan daku terhadap tahap kebersihan restoran tu. Mula la ter syak wasangka entah2 sebelum ni dah berekor lipas daku telan masa makan bihun sup tu. Bukan menuduh tapi bila dah jadi macam tu macam2 la hasutan Syaitoon menganggu. Apapun pada pengusaha restoran, tolong la jangan kerana seekor lipas korang hilang pelanggan tetap macam sang lekit ni. Tolongla pastikan tempat memasak, bekas memasak, tempat makan, tandas bagai semua tu bersih tak mengundang makhluk2 seperti tu menjadi rencah dalam masakan anda. Pesanan ni adalah peringatan pada semua yang menjalankan perniagaan makanan terutamanya. Harap maklum.


P/S : Pada yang sudi singgah komen bagai kat blog melekit ni thanks.. Insyaallah pc dah sihat kalau ada kelapangan sang lekit buat lawatan sambil belajar kat blog korang lak yer.

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SALESGIRL TESCO SELAYANG YANG BIADAP TAPI PEMURAH

4.3.12 Suria Lekatlekit 12 Comments

Ni cerita pasal shopping2 kat tesco lagi tapi kali ni kat tesco selayang pulak. Biasa la kita memang suka shopping barang dapur & keperluan lain kat tesco. Rasanya harga tesco murah kot selain maiden. Untuk kisah ni terjadi semalam yang bertarikh 3 March 2012 di bahagian pakaian kanak2 di tingkat 2 tesco selayang.

Alkisahnya sang lekit nak cari makanan tambahan untuk shahila memandangkan semenjak di perkenalkan dengan makanan pepejal hari2 shahila asyik makan bubur nasi dengan kentang, carot, ayam @ udang dia pun menunjukkan sistom2 jemu maka untuk meningkatkan minat terhadap makanan pepejal sang lekit pun bercadang nak bagi dia nestum & puree pula. Masa nak ke tingkat atas (tingkat 2) tu asben & shahila taknak ikut. Dorang nak shopping frozen food kat tingkat bawah. Bagi menjimatkan masa maka sang lekit sorang2 la ke tingkat atas cari makanan shahila. Malas nak bawak troli sebab sang lekit seriau sikit nak turun guna escalator bawak troli. Rasa besar & berat sangat troli tu. kekekekeke

Lepas dah dapat nestum & puree untuk shahila sang lekit terpandang pulak baju2 comel untuk shahila. Normal bagi yang dah melangkah ke zon mak2 ni nampak je baju bajan baby mesti teruja. Tak beli pun cukup la sekadar belek2. Tapi sempat merembat 2 pasang baju untuk shahila juga. Dah siap merembat baju tu tetiba botol puree tu jatuh ke lantai & pecah. Yelah botol kaca kan.. kalau terhempap senang pecah. Tercangak2 la sang lekit cari petugas tesco nak tanya nak bayar macam mana barang yang sang lekit pecahkan. Celah2 baju bajan tu ada sorang akak tu jenguk. Tengok dia dengan uniform tesco maka sang lekit pun bertanya..

"Akak nak buat macam mana yer.. saya jatuhkan benda ni." Dia jawab dengan biadap yang penuh berprestij lagi.. "Nak buat macam mana, biar la!" Dengan nada & intonasi kurang ajar tu buat sang lekit mula la berangin maka sang lekit balas balik.. "Yelah saya tanya ni sebab kot2 kena ganti ke. Nak bayar macam mana?" Dia sekali lagi berbiadapan penuh gaya mutu & keunggulan.. "Mana la saya tau!" Apa lagi sang lekit meneruskan drama dengan menjawab balik.. "Sebab akak pakai uniform tesco & dah tentu akak kerja sini sebab tu saya tanya akak. Takkan saya nak tanya orang yang datang shopping kat sini pulak. Saya dah tanya akak elok2, apa2 hal akak tanggung yer!" Terus sang lekit blah biarkan barang pecah tu kat situ. dia pun terdiam jer tak berani dah kot nak menjawab.

Niat di hati memang la nak bayar balik bila kita dah pecahkan barang sebelum bayar tapi bila kita tanya salesgirl kat situ dia pula berlagak macam dia tu datang jenjalan window shopping sambil memakai uniform tesco & membuat kerja amal melipat baju bajan kat rak maka daku pun malas dah nak bertanggungjawab. Dia pun bagi jawapan.. Biarlah, maka keputusan sang lekit biarlah. Mungkin tesco dah train sales2 dorang macam tu kot. Customer yang rosakkan barang tak payah bayar. Baik betul hati tesco yer.. Dan mungkin akak tu pemurah nak tolong bayarkan tak tau la.

Jadi kesimpulannya kalau korang pergi tesco selayang terpecahkan barang maka jangan risau biarkan je sebab takde sapa nak kisah.

P/S : Kalau ada pihak atasan yang melihat kejadian ni melalui rakaman cctv jangan nak salahkan customer yer.. Sekolahkan sikit staff korang. Nak kerek tak tentu pasal macam tesco tu dia yang punya. Kalau dia yang punya pun takkan dia buka tesco untuk family dia jer datang shopping, mesti perlukan pelanggan jugak.

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!