HARAM, BERDOSA BESAR & DI LAKNAT MANDI WAJIB TANPA SEURAT BENANG?

12.1.13 Suria Lekatlekit 17 Comments

Betul ke? Sang Lekit pun baru first time dengar hukum macam tu. Yelah kan.. selama ni kita tak ambil kisah sangat pasal ni kan?? asal mandi sudah.. Persoalaanya sekarang, adakah betul hukumnya macam tu? Jom kita kupas kupis topik pasal ni


Menurut Ustaz Azhar Idrus katanya memang Haram, Berdosa besar & di laknat sekiranya mandi kat tempat ambil wuduk di masjid dalam keadaan tanpa seurat benang tu. Kalau dalam bilik air sorang diri atau dengan pasangan yang muhrim tak jadi masalah. Pasal mandi wajib tanpa seurat benang tu pun takde masalah. Jangan ada yang anggap tak sah pula mandi wajib dalam keadaan berbogel. Terus buat hukum sendiri nanti jadi sesat pulak. ( Rujukan kat SINI )

Style Ustaz Azhar Idrus ni jawab soalan memang sang lekit perasan dari dulu lagi mesti ada gimik & suspen tapi benda tu buat dia nampak ada identitinya sendiri cuma sang lekit kadang2 dengar kuliah dia kat youtube tak berapa faham sangat sebab dia punya slang terengganu tu pekat sangat. Sang Lekit pernah juga terserempak dengan dia kat restoren cili ke hapa nama dia. Orangnya low profile.. masa tu yang ada dengan dia farah asyikin (penyanyi yang sekarang dah berhijab) & dua tiga orang lain lagi. Maybe masa tu dia ada ceramah kat masjid area2 situ kot, takde pula sang lekit soal siasat masa tu.

Apapun kadang - kadang kita rasa benda remeh tapi sebenarnya kita tersalah pemahaman selama ni.. contoh macam istilah sejahat2 manusia adalah sebaik2 jin (Boleh rujuk kat entri ni : TIADA ISTILAH SEJAHAT JAHAT MANUSIA ADALAH SEBAIK BAIK JIN). Tak wujud sebenarnya istilah tu.. Jin macam manusia juga. Yang baik tetap la baik.. malah mungkin lebih baik dari manusia. Yang jahat tetaplah jahat, takde istilah jahat manusia tu sama dengan jahat jin. Nampak sangat la nak fitnah jin tu sejahat2 makhluk, kan?? Dan satu lagi kat Fb semalam ada pertikaian pasal pemahaman kita selama ni yang percaya hawa di jadikan dari rusuk adam. ada yang kata takde dalam hadis.. ada yang kata ada.. Sang Lekit bukan la pakar dalam bab ni jadi sang lekit pun tak pasti apa yang betul & salah. Sapa2 yang ada info pasal tu boleh la share untuk kita sama2 belajar.

Jadi tak semestinya benda remeh kita kena pandang ringan. Kadang2 yang remeh boleh jadi berat bila apa yang kita percaya selama ni sebenarnya salah. Mungkin dulu zaman sebelum wujudnya dunia hujung jari kita tak terdedah dengan  sebaran ilmu macam sekarang, jadi kalau kita tersilap percaya pun kita boleh ubah balik mulai sekarang.



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <<

17 comments:

  1. akak ske dengar ceramah UAI..dari tak paham ganu terus jadi paham :)

    ReplyDelete
  2. UAI memang suke wat gimik bile nak jawab soklan...huhuhu

    ReplyDelete
  3. baca tajuk ingatkan betul2 la.. rupanya, hanya sekadar lawak UAI semata-mata. UAI memangpon suka bagi jawapan camtu..

    ReplyDelete
  4. Ustaz ni kelakar..kdg2 terfikir,org faham ke apa yg dia ceramah tu..sbb semua mcm enjoy je gelak ramai2.hehehe

    ReplyDelete
  5. Eda suka gak ustx ni..bersahaja..bunyi mcm bergurau..tp fakta lengkap..mudah faham

    ReplyDelete
  6. UAI memang suka bagi orang suspens kan... huhuhu

    ReplyDelete
  7. UAI mmg best..rasanya seluruh negeri ad pengikut tersendiri.walau dia guna loghat ganung pekat, tp rmi je yg masih phm lawak dia hihi

    ReplyDelete
  8. salam abby..
    huhu..sefaham cma xde dalil @ ayat2 dlm alquran mengatakan mandi junub berbogel tu haram.wallahualam..

    suka jk dgn ceramah UAI yg santai ni.. :)

    ReplyDelete
  9. saspen je bace tajuk tadi....hehehe...sib baik baca isinya if not confirm salah anggap

    ReplyDelete
  10. ingtkn betol2 xleh td..sib bek bc isiny..hihi

    ReplyDelete
  11. org yg suspen tgok tajuk cam biasa buat je..he..he..

    ReplyDelete
  12. org yg suspen tengok tajuk tu..cam biasa buat je..he..he.

    ReplyDelete
  13. Hahahaha suke pulak tengok UAI niii ^.^

    ReplyDelete
  14. Inilah ustaz contoh yang menyampaikan ceramah berpegang kuat pada dalil dan hadis sahih.

    Sangat suka dengar ceramah UAI, santai tapi padat.

    :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!