APA KES BLOGGER NAK SAMAN BLOGGER NI??

30.5.13 Suria Lekatlekit 12 Comments

Gaduh dalam blog? Setakat gaduh2 manja.. perli sikit sikit dalam entri.. bagi hint2 je sapa yang di tuju tu perkara biasa jer. Tapi kalau gaduh sampai saman menyaman bagai camna pulak?? Dulu retis saman blogger.. ahli politik saman blogger.. menteri saman blogger kini Blogger saman blogger.

Dunia blog dah semakin mengganas.. Banyak la keja hakim. kena claim overtime la nak settle banyak kes. Kes jenayah berat pun melambak.. ni di campur kes saman menyaman di kalangan blogger pulak. Semakin manusia bijak pandai hidup di zaman teknologi mesti hakim pun rasa bertuah hidup di zaman sebelum kewujudan computer, kurang la sikit bebanan kerja, ye dak??

Gambar sekadar hiasan ehsan google

Bukan la sibuk sampai nak selak dalam kain orang.. tapi sekadar ambil tahu isu2 semasa dalam dunia blog untuk di jadikan perisai. Ada la terbaca kes blogger nak saman blogger. Saman malu gamaknya.. kisah aib mengaibkan la ni. Dari kawan jadi lawan.. sebab tu banyak sangat entri dalam blog melekit ni bila kita baik dengan seseorang kawan tak kira dari mana kita kenal.. hadkan apa yang nak kita share. Bila jadi benda2 macam ni.. siapa salah?? salah siapa?? Kita cari pun dah tak guna.

Dalam berblog ni.. bukan kata blog melekit ni suci murni sangat.. tapi berhati2 dalam segala isu kita nak komen.. gambar yang mengaibkan kita nak letak dalam blog semata2 nak puaskan hati sendiri atau menyakiti hati pihak lain mahupun nak membuktikan sesuatu pada umum. Kalau apa yang kita nak share tu aib dia terlampau effect pada kehidupan seharian dia sampai melibatkan maruah & harga diri seseorang, fikir 5 juta kali dulu nak share. Kalau nak share sangat blurr la kat mana2 part yang harus di kaburkan & jangan dedahkan identiti orang tu. Jangan sampai langgar hak asasi orang lain. Bila baca kes blogger nak saman blogger sipolan tu.. seram jugak la. Yelah.. den pun manusia kang tersilap lancang kuning ada orang nak saman den pulak mana den nak cekau duit upah lawyer. Den bukan kaya raya.. nak shopping kat kasut kat Zalora pun tak mampu sebab takde size.. kekekeke ni kan nak upah lawyer bagai.

Dari kes hamba2 Allah tu jadi pengajaran jugak kat sang lekit.. pertama, harus jangan terlalu percaya pada sesiapa, kedua.. berhati2 dalam menulis blog.. ketiga.. berhati hati kalau nak share gambar, cerita atau apa2 saja dalam blog. Kita tak tahu pembaca kita siapa.. memang ada yang suka dan kita tak boleh yakin yang baca blog kita semua yang suka kita jer.. Yang tak suka pun ramai jugak yang baca sebab nak cari apa yang boleh dorang guna untuk jatuhkan kita. Sama la macam kat laman sosial FB, twitter,instagram bagai tu.. yang follow kita tak semestinya orang2 yang berniat baik jer. sekadar berkongsi peringatan dengan semua.

p/s : Dalam berblog ni kita tak boleh tacing sangat.. Juga tak boleh terlampau berani & tak boleh juga terlampau penakut. Kita kena berpada pada.. Outspoken tak salah dalam berblog tapi jangan sampai melampaui batas.


** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BOBO PEWARIS CIKGU SHIDA

26.5.13 Suria Lekatlekit 14 Comments

Cikgu shida dah ada pewaris?? Bila cikgu shida kawen? Bila ngandung? Bila bersalin?? Semua mesti terkejut kan?? Bagi yang dah lupa cikgu shida siapa mesti tertanya tanya jugak kan??

Cikgu shida pernah mencetuskan fenomena dengan video miming dia kat youtube dulu ingat tak?? Pernah keluar tv radio majalah suratkhabar. pernah popular jugak kat blog melekit satu ketika dulu dengan macam2 kontroversi dengan status2 panas dia?? ingat tak?? tak ingat jugak.. korang google je cikgu shida nanti korang kenal la dia.

Berbalik cerita pewaris cikgu shida.. siapakah dia?? Cikgu shida masih kekal dengan status single & anak dara mustahil dia ada anak kan.. Jadi siapakah pewaris cikgu shida ni?? Hahahahaha.. jeng jeng jeng.. BOBO.

Kenal bobo?? budak laki yang mencetuskan fenomena dengan video parody lagu sayang nyanyian penyanyi seberang shae tu la. Alah.. yang suka buat video menari sambil duduk tu. Ada satu video miming dia lagu dangdut yang gelek sambil duduk tu paling sang lekit rasa.. aduhai la budak. kenapa la dengan kau ni?? hahahahaha

Hari kat sinar harian ada cerita pasal budak bobo ni..

Aksi parodinya menerusi lagu Sayang (Shae) yang dimuatkan menerusi YouTube telah mendapat tontonan sehingga 1 juta penonton.

Berjaya mencetuskan fenomena tersendiri, maka tidak hairanlah jejaka hitam manis ini menerima tawaran untuk menyertai produksi terkenal, MIG.

Bagaimanapun, kemunculannya bersama video parodi terbaru, Jahat nyanyian Stacy, menimbulkan rasa kurang senang segelintir pihak sehingga ada yang menuduhnya gila.(untuk artikel penuh sila clik  Sinar Harian )


Bukan la dengki dengan Bobo mahupun cikgu shida atas tahap ketidakmaluan mereka tampil berani dengan video2 miming macam tu.. tapi kan, orang yang waras & berfikiran matang ni memang takkan buat benda2 yang memperbodohkan diri semata mata nak dapat perhatian ramai. Bukanlah nak kata depa ni tak malu.. tapi orang yang malu takkan buat apa yang depa tu buat, kan??

 Cikgu Shida VS Bobo agaknya sapa yang akan lebih berjaya selepas mencetuskan fenomena dengan video parody/miming di youtube. Fenomena cikgu shida dah semakin berakhir.. Bobo tak tau takat mana boleh pergi.

Kalau media dok highlight benda2 tak hairan la lepas ni akan muncul lagi banyak makhluk yang akan merakam video yang memperbodohkan diri sendiri. Tak di nafikan aku pun tergelak jugak bila first time tengok video sayang dari bobo ni.. tapi bila makin banyak dia buat video gedik macam tu rasa macam budak ni memang suka menampakkan diri dia macam tak normal semata mata nak popular.

Moral of the story.. Berfikiran terbuka tak semestinya sampai hilang kemaluan diri. Sekian makaseh!


** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAMPAI PENGSAN TENGOK CIKGU HENSEM

23.5.13 Suria Lekatlekit 11 Comments

Entri ni bersempena hari guru haritu. Terlupa pulak nak wish selamat hari guru buat semua guru2 & bekas guru2 daku tak kira yang sayang cheq atau yang menyampah dengan cheq mahupun cheq pernah menyampah. Menyampah tak bermakna benci yer cikgu.. Marah2 sayang jer. Terima kasih sebab kerana cikgu cheq mampu tulis blog hari ni.

Berbalik pada kisah kenangan daku masa sekolah dulu.. Kenangan tengok cikgu ensem sampai pengsan Uolls.. Dahsyat tak?? Terimbau memori ni sebab ada kawan den upload pic dengan cikgu sipolan tu kat FB.

Alkisahnya.. hari pertama masuk tingkatan dua kalau tak silap. Wajib la hari pertama sekolah ada perhimpunan. Biasa la perhimpunan akan abis time matahari dah memacak even matahari pagi lagi tapi tetap panas Uolls. Nak di jadikan cerita.. hari pertama tu ada sorang cikgu baru masuk mengajar kat sekolah sang lekit. Masa perhimpunan harus daku yang didepan dalam barisan. Yelah.. tak cukup inci nak nyorok belakang. Tu pun mula2 taknak baris kat depan.. tapi cikgu paksa.

Hari tu daku pun sebenarnya masih demam. Tapi dalam demam tengok muka cikgu baru ensem terus terpana gitu. Daku ni asyik la usya dia sebab muka dia ada iras2 pelakon/penyanyi shajiry. Manalah tau kot2 retis jadi cikgu datang ngajar lak kat sekolah daku kan?? Harus usya betul2.. cari perbezaan dari persamaan yang ada sebab taknak jadi silap mata. kekekeke...

seperti biasa.. Sampai di hujung2 perhimpunan harus la nyanyi lagu negeri kedah sebagai penutup kan. Kalau sapa2 yang bersekolah kat negeri kedah depa tau la lagu negeri kedah ni dia punya mendayu2 boleh buat orang lena kat tapak perhimpunan. Sambil gerak bibir dalam nada tak bunyi nyanyi lagu negeri kedah tu.. amik kesempatan usya cikgu ensem. Makin lama pandang.. makin blur.. permandangan jadi macam air mengalir tu. Gosok mata pun still kabur.. Tup.. tup.. padam. Sedar2 dalam bilik kesihatan sekolah dah. Oh.. malunya daku pengsan rupanya. Sampai pengsan la aku usya cikgu ensem.

Bila lama2 cikgu ensem tu ngajar kat sekolah den.. dah tak angau sangat la dengan dia sebab dia selalu kantoikan daku dalam beberapa aktiviti nakal kat sekolah.. salah satu kalau sang lekit lewat sampai sekolah. Selalunya den & kawan den akan letak beg kat pondok rehat.. tak nampak sangat datang lewat. Kalau masuk kelas cikgu tanya.. alasan jumpa cikgu kauseling ker.. cikgu memana ker. Tapi cikgu ensem tu dia macam tau jer trick tu. Kena satu hari dia kena ganti cikgu yang tak datang mengajar dalam kelas den.. sekali daku masuk dia tanya kenapa lewat masuk kelas. Alasan standard la bagi.. kemudian terus dia suruh pergi ambil beg kat pondok rehat. Katanya trick tu dia dah tau.. Yang lain2 kantoi malu lak den nak cerita. Den ni kan nakal sikit. Nakal je ok!

Cikgu ensem ni memang di gilai student perempuan.. Nak2 lagi time tu cikgu ensem baru je umur 24 tahun mengajar kat sekolah menengah di mana budak2 baru melangkah ke alam rumaja. Feel merenyam & gatal2 mula nak bercambah, kan?? harus cikgu ensem memang jadi perhatian. boleh tengok kalau dia mengajar dalam satu kelas tu.. bila sesi free time ramai je student perempuan bertenggek kat meja guru depan kelas. Tapi dia ni lazer sikit tau. Den dulu macam tak puas hati juga.. selalu call2 cikgu ensem kutuk2 dia tapi tak bagitau siapa.. tapi bila dia teka2 tu memang betul cuma tak ngaku. Akibat den suka call dia dok lawan berpidato dalam telefon.. kalau kat sekolah serempak dengan dia mesti elak. Time tu dah tak teruja sangat dengan kehemseman dia cuma suka menyakat cikgu ensem dalam telefon jer. Nak2 cikgu ensem rajin melayan. Tak mengelak dari bercakap tiap kali  call pulak tu tapi kat sekolah memang dua2 susah nak bertegur sapa. Cikgu mahupun murid... Yelah.. mana sempat nak tegur.. cikgu sepelaung kat depan.. den kat sini dah U turn. hahahahaha

Biarpun cikgu ensem ni bukan salah sorang yang mengajar kelas den pernah sekali dua je ganti cikgu yang tak datang.. dia pernah paksa sang lekit masuk persatuan yang dia handle. Apatah persatuan dia.. sebab daku memang tak aktif berpersatuan masa sekolah menengah. Sebab setiap pelajar kena ada juga 1 persatuan dia join.. dia paksa & dengan terpaksa masuk la persatuan dia tu walau tak aktif.

Itulah kisah den & cikgu ensem bernama cikgu Jasri. Kalau la cikgu Jasri baca.. nak minta maaf atas kenakalan kita dulu suka call cikgu lawan mengutuk walau cikgu pun sama2 taknak kalah turut mengutuk sesama sendiri tapi saya tau cikgu tak pernah ambil serius & anggap benda ni serius. Buktinya cikgu tak pernah lapor pun pada pihak sekolah. Mungkin tak sampai tahap menganggu kot. Sekadar bergurau je kan?? Kalau berkesempatan jumpa cikgu Jasri even dalam FB je pun.. memang nak minta maaf & buat pengakuan bahawa den la orang yang suka call cikgu tapi tak pernah mengaku tu. Bukan salmah yer cikgu.. hahahaha. Salmah salah sorang student yang selalu cikgu Jasri sebut bila nak teka sapa yang dok call dia sambil dok luah perasaan tak puas hati tu. Kita tau cikgu dah dapat teka cuma tak pasti sebab cikgu ada jugak sebut nama kita. Disini kita dah ngaku yer cikgu

walaupun gambar cikgu Jasri blur sikit tapi masih nampak iras2 shajiry kan?? Gambar cikgu jasri ni culik kat FB kawan sekolah jer. Den takde stok gambar dia walau sekeping pun. hahahaha

Bila ingat zaman nakal2 masa sekolah dulu kadang malu sendiri jugak. Tindakkan kita buat memang tak matang sangat - sangat tapi masa tu dah rasa cukup besar nak buat keputusan sendiri. Bila ada yang menghalang mula la nak memberontak & rasa orang tak faham kita padahal kita yang belum faham tentang hidup masa tu. Bila dah masuk zon bangkalusia ni.. bila teringat balik rasa kelakar ada.. bodoh pun ada.

Apapun terima kasih cikgu. Dari cikgu Tadika Kemas Permatang Durian(Cikgu Rohana), cikgu sekolah rendah, sekolah menengah.. lecturer kat kolej.. cikgu basic computer.. Ilmu yang cikgu2 semua bagi takde satu pun yang sia sia. Terima kasih ku kepada mu cikgu.. (baca dalam nada lagu Upin Ipin nyanyi tu yer..)


** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <


11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AFIQ MUIZ TAK KISAH IBUNYA DI SAMAN?? IENA ANGGAP IBU AFIQ TAK SIUMAN

21.5.13 Suria Lekatlekit 24 Comments

Meleret leret pula kes depa ni kan?? Ni la padahnya bila libatkan media dalam masalah keluarga. Benda sepatutnya tak jadi masalah besar dah jadi sebesar2 besar Malaysia. Dari berbalas kenyataan.. dah masuk kes nak saman menyaman.

Memang dalam entri sebelum ni (boleh baca kat sini >> Anak derhaka Vs Ibu Derhaka) daku tak meletakkan kesalahan ni hanya pada si Afiq (selaku anak) tapi daku melihat puncanya dari mak dia & tetap bagi aku dua beranak ni ada salah depa masing masing. Tapi masing2.. atas kepala batu jugak duduk.. maka masing2 tak nak mengalah. Dalam kes ni aku juga rasa yang patut mengalah adalah si anak.. Ingat yer nak sejahat jahat ibu, syurga tetap di bawah tapak kaki ibu.

Tapi nampaknya si Afiq pun dah macam takde belas kasihan kat mak dia & menyokong pulak tindakkan makwe dia si eina tu untuk saman ibunya sendiri. Oh! Dunia... lihatlah! Dalam kes ni memang rasa nak jatuh ayaqmata jugak la kenang nasib si ibu beranak kan si anak macam tu. Dei! tambi.. yennadei?? Lupa ka wei.. sapa beranakkan hang?? Sapa susukan hang?? Sapa jaga hang sampai besaq panjang lebaq lagu la ni?? Kalau bukan mak hang.. Bukan mak makwe hang ok jauh sekali makwe hang nak tolong cuci berak hang masa kecik!! Kenang semua tu wahai anak?? tolong la kenang jasa & bakti ibu kamu walau dia ada buat silap jugak. Tapi kesilapan dia rasa terlalu kecil berbanding pengorbanan dia selama ni.

Ketika ditanya soal penerimaan Afiq terhadap hasratnya untuk menyaman Hasliza, pelakon Mimpi Cinderella itu mengakui tidak mendapat tentangan dari Afiq.

“Afiq OK saja. Afiq pun ada cakap dengan Eina, Eina perlu pertahankan hak Eina sebab dia (ibu Afiq) sudah memalukan Eina tanpa bukti yang kukuh.

“Eina tak tahu nak cakap. Kalau Eina cakap, nanti orang kata Eina kurang ajar pula. tapi Eina rasa, mak Afiq kurang siuman kot. Orang dah bagi notis tujuh hari pun, dia masih tidak takut...sedangkan dia tak ada bukti. Dia masih nak lawan,” katanya kepada Sinar Harian Online ketika dihubungi, hari ini, (Rujukan Sinar Harian Online)
Statement yang agak melampau dari Eina bagi daku la. Kalau ko dah rasa dia tak siuman, ko yang siuman nak saman orang tak siuman pehal??

Yang si Eina dah boipren pun support apa lagi.. benda kecik pun nak bawak ke mahkamah. Macam ni ke calon bini si Afiq nak pilih?? awal2 lagi dah tunjuk jalan  ke neraka.. Sepatutnya eina & keluarganya eina sedarkan Afiq.. seburuk manapun ibu dia, dia tetap ibu yang tak boleh Afiq belakangi. Biar je orang cakap mak dia tak siuman.. Pedihnya hati ku yang juga seorang ibu. Hancur kecai lumat hati seorang ibu nak..

Sekarang sentiasa disisi.. esok lusa belum pasti.

Wahai Afiq.. mohon ampun la kepada ummi kamu secepat mungkin takut tak sempat pulak. Yelah.. kita tak tahu nyawa kita sekarang dah sampai takat mana. Untuk eina & family.. sudah sudah la.. Yang mengalah tak semestinya kalah. Tau korang banyak duit boleh upah lawyer ter best dalam Malaysia tapi lebih nampak tinggi darjat korang sekeluarga kalau sudi maafkan ibu si Afiq & tolong bimbing budak tu untuk jadi anak yang soleh & jangan ajar dia membelakangi keluarga. Masalah keluarga Afiq ni cuma boleh selesai bila Afiq balik rumah & berbincang dengan keluarga dia bukan Afiq asyik berkepit dengan makwe & keluarga makwe dia. Jalan terbaik.. Afiq balik la rumah. Minta maaf kat mak & selesaikan secara baik. Tak kesian ke kalau mak kalah kes.. tak dapat bayar saman.. kena penjara ke hapa ke.. tak kesian ker??

Moral of the story.. sebenarnya benda ni takkan jadi besar kalau takde campur tangan pihak media. Kesilapan bagi daku tetap berpunca dari mereka sendiri. Bila dah jadi isu yang semua orang pun dah tahu.. kena ada salah satu pihak yang mengalah untuk jernihkan keadaan. Ingat.. mengalah bukan kerana salah atau kalah.. mengalah kadang2 untuk mengecapi kemenangan tapi mungkin kemenangan yang jauh tersirat bukan tersurat.


** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

24 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANAK DERHAKA VS IBU DERHAKA

20.5.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Kecoh orang dok cakap pasal kes retis yang di label anak derhaka gara2 mempertahankan awek dia yang juga sorang retis ni selepas mak dia keluarkan kenyataan dia berubah jadi kurang ajar selepas kenal awek dia tu. Dalam kes ni si mak mulakan dulu.. pi dok buat luahan hati kat media. Motif makcik buat cenggitu yer?? Bukan makcik tak tau anak makcik tu retis.. tergamak makcik busukkan nama dia ke seantero malaysia. Tu kes si mak

Bila dah si mak main media.. anak memang dah memang la buruan media apa lagi demi nak bersihkan nama sendiri & mempertahankan aweknya pun taknak kalah & mengalah jugak. Dia pun cerita abis buruk busuk mak dia.. Tu dia. Anak beranak masakini. Hangpa dok kompang kat orang.. mak kata anak tak elok.. anak kata mak yang tak baik. Orang yang dok dengaq macam den ni melihat kegagalan seorang mak menjadi ibu & ketaksuban seorang anak pada cinta sehingga sanggup memburukkan mak sendiri. Pilihan anak beranak ni berperang menggunakan media sebagai penyampai amatlah kurang bijak.

Moga ada penyelesaian yang baik buat ibu & anak ni. Moga kedua2nya berlembut hati untuk memaafkan antara satu sama lain. 

Kedua dua beranak ni kalau nak label derhaka dua dua pun layak jugak sebab dua2 pun tak hormati sesama sendiri. Erkk.. jangan ingat anak je boleh di label derhaka bila membelakangi mak bapaknya.. mak bapak pun boleh di label derhaka bila gagal mendidik anak mereka tau. Sebab sang lekit ada terbaca kat sinar harian online tadi.

"SIAPA kata tiada istilah ibu ayah menderhaka kepada anak? Memang wujud dan berlaku keadaan di mana seorang ibu atau ayah itu menderhaka kepada anaknya..

Setiap anak dilahirkan fitrah, bersih, dan suci. Oleh itu, menjadi tanggungjawab ibu dan ayah mendidiknya. "SIAPA kata tiada istilah ibu ayah menderhaka kepada anak? Memang wujud dan berlaku keadaan di mana seorang ibu atau ayah itu menderhaka kepada anaknya," kata Mohd Ashrof Zaki.

Memetik satu kisah berlaku pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA, Mohd Ashrof Zaki berkata, seorang lelaki telah datang menemui Khalifah Umar al-Khattab RA mengadukan hal kederhakaan anaknya.

Lalu Umar memanggil anak lelaki itu dan memarahinya kerana derhaka kepada bapanya serta lupa kepada hak bapanya. Anak itu menjawab: “Wahai Amirul Mukminin, tidakkah anak mempunyai hak ke atas bapanya?” Umar menjawab: “Ya.” Dia bertanya lagi: “Apakah ia wahai Amirul Mukminin?” Jawab Umar: “Memilih ibunya, memberikan nama yang baik dan mengajarnya al-Kitab (al-Quran).”

Anak itu berkata: “Wahai Amirul Mukminin! Sesungguhnya bapak u tidak pernah melakukan satu pun perkara tersebut. Mengenali ibu saya, dia dahulunya seorang hamba berkulit hitam dan tuannya seorang Majusi. Saya pula dinamakan “Ju’olan” iaitu sejenis kumbang biasa berwarna hitam.

Dia juga tidak pernah mengajarkan aku walau satu huruf pun dari al-Quran. Umar lantas berkata kepada lelaki itu: “Kamu telah datang mengadukan kederhakaan anak mu, walhal kamulah yang telah menderhakainya.

Kamulah yang telah berlaku buruk dan jahat sebelum dia berlaku demikian terhadap mu.” Begitulah, Saidina Umar meletakkan kesalahan kepada si bapa, lantaran kecuaiannya dalam mendidik anaknya sendiri.


Kadang-kala berlaku keadaan di mana si anak menengking atau meninggikan suara kepada ibu bapa, jika dilihat balik barangkali ibu atau ayahnya juga sering meninggikan suara atau menengkingnya.

Jika berlaku anak menderhaka, ibu bapa harus periksa kembali di mana silapnya dalam mendidik. Namun, setelah berusaha melakukan semua yang baik seperti yang disuruh dalam Islam tetapi masih berlaku anak menderhaka, maka janganlah berputus asa, kerana sesungguhnya ia adalah ujian ALLAH (Rujukan Sinar Harian )

Najwa Latif juga artis yang pernah di label bapak dia sebagai anak derhaka. tak tau macam mana hubungan anak & bapak ni sekarang tapi kita doakan jer yang terbaik 

Moga kes anak beranak ni kita jadikan pengajaran. Terlajak perbuatan ni padah menanti. Dalam meluahkan perasaan & bercerita hal dalaman keluarga janganlah terlalu terbuka. Sewenangnya luah kat mana suka. Silap tempat kita luah.. Boleh jadi senjata untuk orang lain musnahkan kita. Jangan ingat kita bukan orang di kenali boleh suka suki tulis dalam blog, status fb, twitter tentang hal sulit kita sebab kita fikir takde sapa nak buat isu. Tolong jangan fikir macam tu.. dah banyak statement2 kurang bijak mendapat kritikkan kutukkan tak kurang maki hamun bila terlajak taip kat laman sosial @ blog.. Jadi berpada pada dalam bercerita, hokay! Jangan jadi anak atau ibu bapa yang derhaka.

P/S : Jasa & pengorbanan Ibu melahir & membesarkan takde harga yang boleh bayar dalam Ringgit Malaysia, dollar, rupiah atau apa2 matawang dalam dunia ni.. Jadi sebagai anak, kalau mak minta duit sikit jangan la merungut sangat. Mak pun kalau nak minta.. biarlah dalam kemampuan si anak nak bagi. Kalau masing2 bertolak ansur Insya Allah.. semuanya akan jadi baik. Kata2 ibu umpama satu doa.. jadi berkatalah sesuatu yang baik untuk anak2 biarpun perbuatan mereka kadang2 membuat kita (ibu2) sedikit terluka. Moga dengan doa yang baik berterusan akan menjadi doa yang termakbul dan menjadikan mereka (anak) lebih baik

perbincangan di FB



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK DUIT & NAK RAMAI PENGUNJUNG KE BLOG KORANG??

16.5.13 Suria Lekatlekit 13 Comments

Alhamdulillah.. 2013 ni sang lekit tak sia - siakan masa online tanpa menambah koleksi syiling pada tabung online sang lekit. Walaupun tabung syiling itu bermula kebanyakkan dari 20sen tapi hasilnya setiap bulan boleh jugak la buat2 belanja shopping untuk diri sendiri.

Sang lekit pernah buat entri pasal says yang sekarang dah bertukar kepada 8share.. Sumber duit poket yang sang lekit dapat dengan online ni kebanyakkan dengan iklan yang berbentuk share bukan banner macam nuffnang. Nampaknya.. lebih mudah sang lekit dapat duit dengan iklan berbentuk share ni sebab kita boleh share kat memana & dengan sesapa saja sambil online. Kalau banner macam Nuffnang tu kena pacak je kat blog tunggu la kalau ada rezeki orang clik.. kalau rezeki mudah sikit dapat iklan CPUV yang earning dia kira dari jumlah visitor semasa iklan di siarkan kat blog. Benda tu susah sikit..

Hendak seribu daya... Jadi sang lekit sekarang memang mana2 ada iklan berbentuk share ni sang lekit akan cuba. Kat sini sang lekit nak share dengan semua.. maybe yang dah tahu, maybe yang masih baru bercouple dengan dunia blog & online ni nak tahu.. Antara advertiser yang sang lekit sign up adalah..


Says @ 8share. Boleh rujuk entri ni untuk tengok macam mana nak jana duit dengan 8share @ says ni kat sini >> Says @ 8Share <<

ChrupChrup. Sebenarnya dah lama sign up dengan ChrupChrup ni tapi tak aktif sangat. Baru sebulan aktif balik earning pun dah cukup untuk cashout tapi saja tunggu hujung bulan. Konsep dia sama juga macam says @ 8Share. share jer iklan. Nak sign up boleh sign up kat sini >> ChrupChrup <<



Yang terbaru BLIN.GD. Pun tak susah la nak dapat duit. Asal rajin share iklan Insya Allah ada jer duit masuk. Tu baru lagi 2 hari sang lekit try tapi Alhamdulillah.. hasil dia memuaskan jugak. Kalau nak sign up boleh sign up kat sini >> BLIN.GD <<





Apa yang penting semuanya free sign up. Yang duduk2 rumah selalu online tu boleh la cuba. Tak semestinya korang kena ada blog sebab iklan2 yang berbentuk share ni korang boleh share kat memana jer.. Tapi sekurang kurangnya ada FB la.. kan??

Untuk traffic blog pulak sang lekit selalu ping entri kat sini

PING BUSUK
Blogged.my
Blogr.my
Apesal.com

korang boleh la try ping entri kat sana yer. Insya Allah.. boleh memperkenalkan blog korang pada orang ramai. Tu jer yang boleh sang lekit share untuk setakat ni. Kalau ada lagi, sang lekit share ok.


** Kuasa rakyat Malaysia di perlukan lagi selepas PRU13. Jom undi ni pulak >> Siapa Pilihan Rakyat Malaysia, Anda Tentukan<<

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS DENGAN AMOI CINA YANG MINTA RM5 DI AEON KEPONG

13.5.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Ni bukan la entri racis ke hapa. Ni entri yang nak bagi peringatan pada semua tak kira bangsa yang berkunjung kat AEON kepong. Kisah berkenaan seorang gadis muda berbangsa cina, berambut panjang tak berapa lurus tapi tak curl sangat, bercermin mata, dengan mukanya di penuh foundation tebal yang mula mencair datang pada boyfriend, suami, anak lelaki, abang, adik lelaki.. yang pasti hanya pada lelaki & minta RM5. Nak tau kisahnya.. jom baca

Alkisahnya.. semalam, Den bersama asben & lala (anak den) ke Aeon Kepong untuk membeli sikit2 la. Yelah.. orang perempuan tengok baju bajan.. mesti belek sampai ke lapisan benang terakhir gitu. Lama la sikit kan. Dah pilih satu hal.. nak fitting lagi satu hal.. kena berbaris jugak la. Lepas tu nak bayar pun 1 hal.. berbaris lagi. Tapi semalam orang tak ramai sangat. Maybe sebab dah malam ahad kot. Selesai membeli harus lah membelah.. takkan nak tunggu lagi kan. Keluar dari Ladies departmen tu.. harus la cari anak & laki den dulu. Ada jer dorang dekat2 dengan kerusi rehat kat situ.. sampai jer kat laki den terus dia story..

Dia kata tadi ada sorang perempuan cina datang minta RM5 kat dia, katanya nak buat tambang balik. Tapi dia tak bagi.. yelah, rasa macam something amoi tu. Lepas tu di perhati je gelagat Amoi tu pergi pada sorang ke sorang lelaki. Tak kira tua ke muda ke janji lelaki tu sendirian. Bila orang bagi duit pun dia still lagi lagi meminta kat orang lain. Laki den dok usya jer.. Lepas tu sampai kat turn sorang lelaki cina ni bagi dia RM5 lagi laki den terus ambush & sound dia.. cakap tak baik menipu orang macam tu. Lepas tu gertak nak report polis. Dia pun kelam kabut la explain dia kata baru minta kat sorang jer padahal laki den dah usya dia lama dah..

Dia punya perangai lepas dia minta duit kat someone orang tu bagi ke tidak.. dia akan jalan sambil pura2 macam tengah bercakap di handphone. Sang lekit sempat tengok gelagat dia sekejab. Bukan la kata tak boleh tolong tapi tolong biar pada yang betul2 memerlukan pertolongan. Pengemis sekarang dah macam2 trick ada. Trick mengemis ni dah macam2 sekarang ni,salah satu cara macam amoi tu buat. Laki den ni dah jumpa2 macam2 jenis orang yang nak mengemis duit pada orang dengan cara yang menipu. Ada lelaki india datang kat dia.. minta duit tambang konon nak pergi hospital tengok bini dia sakit.. minta RM10 kot. Lepas tu asben daku offer nak hantar.. taknak pulak. Boleh pulak dia less tak boleh RM10.. RM5 pun boleh. Ada yang minta duit konon nak makan.. bila ajak makan taknak pulak. Nak duit jugak.

Kita tak tahu golongan macam ni guna duit untuk apa?? mungkin untuk dadah ker.. arak ker.. So, jangan support. Bila kita terus memberi percayalah akan lebih ramai lagi guna taktik mengemis macam ni. Lama2 Malaysia ni jadi negara banyak pengemis. Macam Amoi kat AEON kepong semalam.. Terang2 daku nampak dia memang menipu. Kalau betul dia nak buat tambang balik dia takkan minta pada lelaki saja.. lelaki pulak yang tak di dampingi perempuan. Betul! sang lekit nampak sendiri.. bila dia nak pergi kat sorang lelaki tu tiba2 datang sorang perempuan terus dia pusing balik cari orang lain. Motif.. kalau ko betul2 terdesak ko nak memilih jantina untuk minta tolong. Bajet dia cun sangat kot kalau minta kat lelaki depa bagi duit.

Jadi kalau korang jumpa orang yang tak kenal minta duit jangan sewenangnya bagi.. kalau rajin try interview dia banyak sikit. Orang menipu selalunya jawapan dia dia berbelit belit. Amalan tolong menolong memang bagus tapi bila kita tolong pada sesuatu yang tak sepatutnya kadang2 boleh memudaratkan jugak. Jadi hati hati yer... Buat baik berpada pada, hokay!

Pengemis sekarang memang banyak trick & sangat pandai acting jadi berhati hati (Gambar sekadar Hiasan. Carian Google)


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

3 MAULANA.. TEATER PERTAMA LALA

12.5.13 Suria Lekatlekit 2 Comments

 Dekat dua tahun jugak tak jenguk Panggung Teater DBKL. Last tengok teater kat situ rasanya tengah pregnant lala.. tak sure berapa bulan tapi masa tu perut dah bulat la. Lepas tu dah takde lagi. Nak2 lagi bila si kecik dah keluar dari perut.

Semalam setelah hampir 2 tahun jugak tak tengok sebarang teater, buat pertama kalinya bawak lala & acu pergi tengok teater 3 maulana kat panggung DBKL. Hokay.. lala belum layak di bawak menonton teater. Sebabnya dia tak tau duduk diam.. lepas tu suka nak buat bising. Mula2 masuk ok lagi.. dekat 10 minit dia mula bosan.. mula la macam2 bunyi keluar dari mulut dia dengan duduk tak diam. Lepas tu terpaksa daddy seludup keluar budak kecik tu. Daddy sempat tengok separuh jalan jer. Sementara lala tak jadi semakin aktif dalam panggung tu & membuat bising sampai ganggu orang lain harus bawak keluar. Walaupun lala bunyi sikit2.. tak berapa kuat, acu kata orang sebelah dia macam merungut. Sumpah.. rasanya gelak dorang tu lagi kuat.. lala cuma ok ek.. ok.. ek.. sikit jer masa tu. Tapi kami laki bini paham.. Jadi harus bawak lala main2 kat luar.

Tu cerita lala. Cerita pasal teater bertajuk 3 Maulana pulak.. Kisah2 ala2 3 abdul filem P.Ramlee tu tapi dah banyak pengubahsuaian  dari cerita asal. Ada babak dari cerita nujum pak belalang pun di masukkkan dalam teater 3 Maulana tu. Tang part teka teki tapi pun dah banyak diubahsuai. Starting bosan sikit tapi di pertengahan cerita tu dah best. Sebab dah banyak unsur komedi yang memang menjadi dari watak Wahid Maulana (hero). Di lakonkan oleh pelakon yang ramai dah kenal Taiyuddin Bakar @ Tai. Alah yang berlakon dalam drama apa celop tu la. Heroin dia Cucu kepada Arwah Tan Sri P. Ramlee.. iatu Nadia Nasir. Dia kalau kat TV takde la orang kenal sangat.. ada la pernah keluar tv berlakon drama tapi kalau teater tu ada jugak la den pernah tengok teater yang di berlakon sebelum ni.

Sebahagian dari gambar. Tak sempat nak upload banyak2. Kita sambung menayang kat FB pulak yer nanti

Nak review panjang2 pun masa tak berapa nak ada. Banyak benda nak kena buat. Sebab nak keluar. Jadi kesimpulannya.. Teater 3 Maulana tu enjoy jugak la menonton. Alah tiket pun RM5 je sorang. Kalau ada rasa yang nak tengok.. Malam ni ada last day persembahan. Serbu je Panggung DBKL. Teater start 8.30.. beli la tiket awal2 yer.

P/S : kalau rajin den buat part 2 untuk cerita di sebalik teater ni yer.. kalau ada masa & kerajinan la. Banyak gambar nak share ni



** Makhluk asing mengejar manusia?? betul ke?? Jom tengok >>  Apakah yang dikejar makhluk asing di Stuttgart? <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CICAK YANG BERMORAL

9.5.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Ni bukan la entri racis ke hapa. Ni entri yang nak bagi peringatan pada semua tak kira bangsa yang berkunjung kat AEON kepong. Kisah berkenaan seorang gadis muda berbangsa cina, berambut panjang tak berapa lurus tapi tak curl sangat, bercermin mata, dengan mukanya di penuh foundation tebal yang mula mencair datang pada boyfriend, suami, anak lelaki, abang, adik lelaki.. yang pasti hanya pada lelaki & minta RM5. Nak tau kisahnya.. jom baca

Alkisahnya.. semalam, Den bersama asben & lala (anak den) ke Aeon Kepong untuk membeli sikit2 la. Yelah.. orang perempuan tengok baju bajan.. mesti belek sampai ke lapisan benang terakhir gitu. Lama la sikit kan. Dah pilih satu hal.. nak fitting lagi satu hal.. kena berbaris jugak la. Lepas tu nak bayar pun 1 hal.. berbaris lagi. Tapi semalam orang tak ramai sangat. Maybe sebab dah malam ahad kot. Selesai membeli harus lah membelah.. takkan nak tunggu lagi kan. Keluar dari Ladies departmen tu.. harus la cari anak & laki den dulu. Ada jer dorang dekat2 dengan kerusi rehat kat situ.. sampai jer kat laki den terus dia story..

Dia kata tadi ada sorang perempuan cina datang minta RM5 kat dia, katanya nak buat tambang balik. Tapi dia tak bagi.. yelah, rasa macam something amoi tu. Lepas tu di perhati je gelagat Amoi tu pergi pada sorang ke sorang lelaki. Tak kira tua ke muda ke janji lelaki tu sendirian. Bila orang bagi duit pun dia still lagi lagi meminta kat orang lain. Laki den dok usya jer.. Lepas tu sampai kat turn sorang lelaki cina ni bagi dia RM5 lagi laki den terus ambush & sound dia.. cakap tak baik menipu orang macam tu. Lepas tu gertak nak report polis. Dia pun kelam kabut la explain dia kata baru minta kat sorang jer padahal laki den dah usya dia lama dah..

Dia punya perangai lepas dia minta duit kat someone orang tu bagi ke tidak.. dia akan jalan sambil pura2 macam tengah bercakap di handphone. Sang lekit sempat tengok gelagat dia sekejab. Bukan la kata tak boleh tolong tapi tolong biar pada yang betul2 memerlukan pertolongan. Pengemis sekarang dah macam2 trick ada. Trick mengemis ni dah macam2 sekarang ni,salah satu cara macam amoi tu buat. Laki den ni dah jumpa2 macam2 jenis orang yang nak mengemis duit pada orang dengan cara yang menipu. Ada lelaki india datang kat dia.. minta duit tambang konon nak pergi hospital tengok bini dia sakit.. minta RM10 kot. Lepas tu asben daku offer nak hantar.. taknak pulak. Boleh pulak dia less tak boleh RM10.. RM5 pun boleh. Ada yang minta duit konon nak makan.. bila ajak makan taknak pulak. Nak duit jugak.

Kita tak tahu golongan macam ni guna duit untuk apa?? mungkin untuk dadah ker.. arak ker.. So, jangan support. Bila kita terus memberi percayalah akan lebih ramai lagi guna taktik mengemis macam ni. Lama2 Malaysia ni jadi negara banyak pengemis. Macam Amoi kat AEON kepong semalam.. Terang2 daku nampak dia memang menipu. Kalau betul dia nak buat tambang balik dia takkan minta pada lelaki saja.. lelaki pulak yang tak di dampingi perempuan. Betul! sang lekit nampak sendiri.. bila dia nak pergi kat sorang lelaki tu tiba2 datang sorang perempuan terus dia pusing balik cari orang lain. Motif.. kalau ko betul2 terdesak ko nak memilih jantina untuk minta tolong. Bajet dia cun sangat kot kalau minta kat lelaki depa bagi duit.

Jadi kalau korang jumpa orang yang tak kenal minta duit jangan sewenangnya bagi.. kalau rajin try interview dia banyak sikit. Orang menipu selalunya jawapan dia dia berbelit belit. Amalan tolong menolong memang bagus tapi bila kita tolong pada sesuatu yang tak sepatutnya kadang2 boleh memudaratkan jugak. Jadi hati hati yer... Buat baik berpada pada, hokay!

Pengemis sekarang memang banyak trick & sangat pandai acting jadi berhati hati (Gambar sekadar Hiasan. Carian Google)


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! ADA PENIAGA GUNA SEMULA LIDI SATE

6.5.13 Suria Lekatlekit 9 Comments

Sebelum membebel panjang tahukah korang wahai penggemar sate.. bahawa selepas ni & seterusnya korang kena patahkan lidi sate selepas makan. Amalkan selalu kalau makan sate di gerai/restoran/kedai. kecuali di rumah sendiri, hokay. Nak tahu kenapa?? Jom baca apa yang sang lekit nampak semalam..

Alkisahnya petang semalam.. dalam kesibukkan orang pergi mengundi kita laki bini bersama anak dara nan sorang tu pun ambil peluang menyibukkan diri seperti minggu2 yang sebelumnya. Kira rutin mingguan kitorang memang keluar jalan2 cari macam macam la termasuk makan. Taktau la dari mana petunjuk yang asben den dapat dia pi cari makan kat Jalan kampung Pandan sambil tengok kemeriahan orang menyambut hari pilihanraya kat sana.

Singgah satu tempat makan yang jenis kedai berderet. Berdepan je dengan signboard yang tulis Jalan Kampung pandan tu ada satu kedai sate. Time kitorang sampai kat situ memang tak buka lagi tapi tengok dorang tengah prepare nak mula meniaga. Ada la longgokkan sate yang dah siap cucuk berbungkus plastik dalam 1 besen.. Biasa la takde apa yang pelik. Tapi yang pelik bila tengok sorang makcik dok asah lidi sate. Bila tengok dekat2.. makcik tu tengah buang kesan2 terbakar kat lidi sate tu. Korang pun boleh agak lidi sate tu confirm yang dah digunakan. Untuk apa dia buat semua tu. Takkan la dia nak guna semula buat bunga telur ye dak.. Paham2 sendiri la. Tak nak la tuduh tapi dari apa yang sang lekit nampak memang naluri kuat mengatakan dia nak guna semula lidi tu untuk cucuk sate yang seterusnya.

Macam ni la lebih kurang rupa lidi sate yang sorang makcik tu dok buang kesan2 terbakar. (gambar carian google)

Ya Allah.. betapa kembang mambang tekak den Uolls bila terbayang entah2 lidi sate tu ada customer yang lepas makan sate, daging lekat celah gigi dia buat lidi tu sebagai pencungkil gigi.. mana la tau ada yang tengah2 makan sate, nyamuk gigi kaki dia guna lidi sate tu buat garu kaki.. manalah tau sate tu sedap sangat sampai dia jilat lidi sate. Manalah tau lidi sate tu jatuh atas lantai.. orang dah pijak.. yang pijak pulak sebelum ni terpijak taik kucing ker.. taik anjing ke hapa. Lepas sebab dia berhemah sangat di angkat balik lidi sate tu letak atas meja dengan harapan supaya senang tuan kedai nak kutip & buang nanti tapi sebaliknya tuan kedai kutip & simpan semula. Walaupun masa tu memang takde niat nak makan sate.. terus takkan berniat langsung nak makan sate kat situ walau untuk kali pertama atau bila2.

Agak2 la kan.. mahal sangat ke lidi sate sampai kena guna semula yang bekas pelanggan makan?? Jatuh bankrup ke kalau guna yang baru. Tak sedar ke kamu yang kamu sedang menipu pelanggan dengan buat macam tu. Tak tuduh.. tapi kalau buat minta la orang tu dapat petunjuk & hidayah cepat2. Takut rezeki jualan sate tu jadi tak berkat pula. Jadi kami laki bini buat keputusan.. lepas ni kalau makan sate kat memana habis makan kami nak patahkan lidi sate tu supaya peniaga sate tak boleh guna semula.

Moga2.. sate2 yang kitorang makan sebelum ni tak berlaku benda2 macam tu. Goli tokak den. Kedai tu sang lekit ingat nama dia tapi taknak mention. Cukuplah clue yang di beri. Kalau korang terlalu kat situ, faham2 sendiri. Kalau rasa perbuatan macam tu ok bagi korang, boleh la makan. Tekak anda hak anda, kan??

Moral of the story makcik pakcik yang jual sate tu even lidi tu di basuh sekalipun sang lekit percaya dia takkan sental satu persatu lidi tu. Dia akan basuh secara rambang mambang jer.. Yelah bukan sepuluh dua lidi sate tu sang lekit tengok.. selonggok. Jangan la nak untung lebih, keluar modal beli lidi sate pun nak berkira. Ingat!! Lidi sate boleh di beli, kepercayaan pelanggan boleh hilang sekelip mata.

P/S : Last2 makan kat restoran arab Al Rawsha.. boleh la tahan sedap & rega dia pun boleh tahan tebal jugak.

p/s : Sebab PRU13 abis g+share kat blog den hilang. Nak kata blog den blog politik tak jugak. hahahahaha



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

USTAZ KAZIM ELIAS NAMPAK ORANG MENYIHIRNYA DALAM MIMPI

4.5.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Entri lepas cerita pasal pengalaman Ustaz Kazim Elias yang di santau kan. Boleh rujuk entri tu kat sini USTAZ KAZIM ELIAS DI SANTAU. Ini entri kesinambungan entri tu la..

Kuasa Allah tak siapa boleh menafikan. Semua berlaku dengan keizinan Allah jugak. Dengan kuasa Allah.. Allah memperlihatkan orang - orang yang menghantar sihir santau pada Ustaz Kazim Elias ni dalam mimpi dia.  Jom kita baca kesinambungan kisah Ustaz kazim kena santau ni..


Mujur la yang menghantar santau kat ustaz kazim tu sempat insaf & sempat mohon maaf kat Ustaz Kazim kan?? Kalau macam cerita 6 Jahanam tu.. mati sia2 jer tak sempat taubat. Nasib 6 orang ini sedar sebelum terlambat.

Moral Of The Story... Jangan menganiaya orang. Balasan Allah kadang2 tak tunggu masuk kubur dulu. Ikut nasib la.. Kalau Allah nak balas kat dunia ni, sapa boleh kata 'TAK BOLEH'. Yang suka main bomoh, suka mengamalkan amalan khurafat & syirik ni, bawak2 la mengucap dua kalimah syahadah. Taubat sebelum terlambat. Tak di nafikan orang yang solat 5 waktu terjaga pun.. masih ada yang percaya dengan bomoh ni.



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

USTAZ KAZIM ELIAS DI SANTAU

3.5.13 Suria Lekatlekit 2 Comments

Bab santau menyantau ni memang kadang ngeri sikit. Kita sedia maklum santau ni paling popular kat negeri perak.. tapi ada daerah2 yang memang popular dengan santau. Santau yang sang lekit tahu ada 2 jenis.. santau tuju tuju & santau angin. Santau tuju tuju tu orang kata.. santau tu memang di hantar seseorang untuk seseorang dengan tujuan tertentu.. santau angin pula dari cerita orang tua2 kat kampung den.. katanya santau tu di lepaskan tanpa arah tujuan. Benda ni katanya di buat oleh bomoh santau, kononnya ada tempoh tertentu dorang kena buang santau kalau tak santau tu makan diri. Tak tau la sejauh mana betul ke tidak..

Jangan kata kita yang tahap yang tak layak bergelar setaz/setazah ni je boleh jadi mangsa sihir.. Golongan Ustaz/Ustazah pun tak terkecuali. Semuanya berlaku dengan Izin Allah. Bila baca pengalaman penceramah & pendakwah bebas Ustaz Mohd Kazim Elias yang pernah terkena santau.. Ngeri jugak la kan?? Sampai muntah darah bagai.. Jadi kalau korang nak tau macam mana keadaan dia masa tu, jom kita baca...


Sapalah punya kerja kan?? Orang2 macam ni dah confirm hitam segala sudut dalam hati dia. Kita yang jahil2 ni pun tak tergamak nak buat orang sampai mensyirikkan Allah.. Tak mustahil manusia jenis ni sanggup buat lebih dari itu untuk memuaskan hati sendiri.



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BALIK MENGUNDI, CHECK IN HOTEL.. KITA SETTLE TEPI BANG!

2.5.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Kakitangan awam ke, kepala awam ke hapa awam ke kalau dah salah tetap la salah kan?? settle tepi ke settle tengah ke settle belakang ke.. Tiada kompromi, hokay!!

Sesaja nak share berita hari ni dalam Sinar Harian kisah sorang awek yang berkerja dengan gomen (kakitangan awam) yang terlibat dalam acara mengundi awal  semalam di cekup khalwat dengan boipren dia kat salah sebuah hotel bajet, Batu Pahat Johor.

Dia turut mengaku baru sahaja selesai melaksanakan undian awal bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan memberi alasan bimbang untuk pulang sekaligus mendorongnya mendaftar masuk hotel bajet berkenaan bersama teman lelakinya.“Kes ini akan melibatkan kerjaya saya. Tak bolehkah kita 'settle' tepi bang,” katanya.

“Semasa pintu bilik berkenaan dibuka, kami menemui seorang lelaki hanya memakai tuala, manakala pasangannya memakai pakaian lengkap.

Kelas kau semah cekak rambut reben merah gitu!! Artikel penuh baca kat SINI

Apa la dia takut sangat kan nak balik umah sampai boipren kena teman check in dalam bilik hotel tu yer?? Takut momok ke dik?? Ke takut kena serbu sebab orang nak tengok dakwat kat jari tu boleh hilang ke tidak??hahahahaha...

macam - macam alasan bila dah kantoi. Cuba meraih simpati.. Tapi penguatkuasa ni kena tegas & berhati keras untuk menjalankan tugas. Kalau hati selembut sutera & sewangi downy.. tak boleh penguatkuasa la, kan??

Moral of the story... Dont try this at anywhere, hokay!!


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *