SAMPAI PENGSAN TENGOK CIKGU HENSEM

23.5.13 Suria Lekatlekit 11 Comments

Entri ni bersempena hari guru haritu. Terlupa pulak nak wish selamat hari guru buat semua guru2 & bekas guru2 daku tak kira yang sayang cheq atau yang menyampah dengan cheq mahupun cheq pernah menyampah. Menyampah tak bermakna benci yer cikgu.. Marah2 sayang jer. Terima kasih sebab kerana cikgu cheq mampu tulis blog hari ni.

Berbalik pada kisah kenangan daku masa sekolah dulu.. Kenangan tengok cikgu ensem sampai pengsan Uolls.. Dahsyat tak?? Terimbau memori ni sebab ada kawan den upload pic dengan cikgu sipolan tu kat FB.

Alkisahnya.. hari pertama masuk tingkatan dua kalau tak silap. Wajib la hari pertama sekolah ada perhimpunan. Biasa la perhimpunan akan abis time matahari dah memacak even matahari pagi lagi tapi tetap panas Uolls. Nak di jadikan cerita.. hari pertama tu ada sorang cikgu baru masuk mengajar kat sekolah sang lekit. Masa perhimpunan harus daku yang didepan dalam barisan. Yelah.. tak cukup inci nak nyorok belakang. Tu pun mula2 taknak baris kat depan.. tapi cikgu paksa.

Hari tu daku pun sebenarnya masih demam. Tapi dalam demam tengok muka cikgu baru ensem terus terpana gitu. Daku ni asyik la usya dia sebab muka dia ada iras2 pelakon/penyanyi shajiry. Manalah tau kot2 retis jadi cikgu datang ngajar lak kat sekolah daku kan?? Harus usya betul2.. cari perbezaan dari persamaan yang ada sebab taknak jadi silap mata. kekekeke...

seperti biasa.. Sampai di hujung2 perhimpunan harus la nyanyi lagu negeri kedah sebagai penutup kan. Kalau sapa2 yang bersekolah kat negeri kedah depa tau la lagu negeri kedah ni dia punya mendayu2 boleh buat orang lena kat tapak perhimpunan. Sambil gerak bibir dalam nada tak bunyi nyanyi lagu negeri kedah tu.. amik kesempatan usya cikgu ensem. Makin lama pandang.. makin blur.. permandangan jadi macam air mengalir tu. Gosok mata pun still kabur.. Tup.. tup.. padam. Sedar2 dalam bilik kesihatan sekolah dah. Oh.. malunya daku pengsan rupanya. Sampai pengsan la aku usya cikgu ensem.

Bila lama2 cikgu ensem tu ngajar kat sekolah den.. dah tak angau sangat la dengan dia sebab dia selalu kantoikan daku dalam beberapa aktiviti nakal kat sekolah.. salah satu kalau sang lekit lewat sampai sekolah. Selalunya den & kawan den akan letak beg kat pondok rehat.. tak nampak sangat datang lewat. Kalau masuk kelas cikgu tanya.. alasan jumpa cikgu kauseling ker.. cikgu memana ker. Tapi cikgu ensem tu dia macam tau jer trick tu. Kena satu hari dia kena ganti cikgu yang tak datang mengajar dalam kelas den.. sekali daku masuk dia tanya kenapa lewat masuk kelas. Alasan standard la bagi.. kemudian terus dia suruh pergi ambil beg kat pondok rehat. Katanya trick tu dia dah tau.. Yang lain2 kantoi malu lak den nak cerita. Den ni kan nakal sikit. Nakal je ok!

Cikgu ensem ni memang di gilai student perempuan.. Nak2 lagi time tu cikgu ensem baru je umur 24 tahun mengajar kat sekolah menengah di mana budak2 baru melangkah ke alam rumaja. Feel merenyam & gatal2 mula nak bercambah, kan?? harus cikgu ensem memang jadi perhatian. boleh tengok kalau dia mengajar dalam satu kelas tu.. bila sesi free time ramai je student perempuan bertenggek kat meja guru depan kelas. Tapi dia ni lazer sikit tau. Den dulu macam tak puas hati juga.. selalu call2 cikgu ensem kutuk2 dia tapi tak bagitau siapa.. tapi bila dia teka2 tu memang betul cuma tak ngaku. Akibat den suka call dia dok lawan berpidato dalam telefon.. kalau kat sekolah serempak dengan dia mesti elak. Time tu dah tak teruja sangat dengan kehemseman dia cuma suka menyakat cikgu ensem dalam telefon jer. Nak2 cikgu ensem rajin melayan. Tak mengelak dari bercakap tiap kali  call pulak tu tapi kat sekolah memang dua2 susah nak bertegur sapa. Cikgu mahupun murid... Yelah.. mana sempat nak tegur.. cikgu sepelaung kat depan.. den kat sini dah U turn. hahahahaha

Biarpun cikgu ensem ni bukan salah sorang yang mengajar kelas den pernah sekali dua je ganti cikgu yang tak datang.. dia pernah paksa sang lekit masuk persatuan yang dia handle. Apatah persatuan dia.. sebab daku memang tak aktif berpersatuan masa sekolah menengah. Sebab setiap pelajar kena ada juga 1 persatuan dia join.. dia paksa & dengan terpaksa masuk la persatuan dia tu walau tak aktif.

Itulah kisah den & cikgu ensem bernama cikgu Jasri. Kalau la cikgu Jasri baca.. nak minta maaf atas kenakalan kita dulu suka call cikgu lawan mengutuk walau cikgu pun sama2 taknak kalah turut mengutuk sesama sendiri tapi saya tau cikgu tak pernah ambil serius & anggap benda ni serius. Buktinya cikgu tak pernah lapor pun pada pihak sekolah. Mungkin tak sampai tahap menganggu kot. Sekadar bergurau je kan?? Kalau berkesempatan jumpa cikgu Jasri even dalam FB je pun.. memang nak minta maaf & buat pengakuan bahawa den la orang yang suka call cikgu tapi tak pernah mengaku tu. Bukan salmah yer cikgu.. hahahaha. Salmah salah sorang student yang selalu cikgu Jasri sebut bila nak teka sapa yang dok call dia sambil dok luah perasaan tak puas hati tu. Kita tau cikgu dah dapat teka cuma tak pasti sebab cikgu ada jugak sebut nama kita. Disini kita dah ngaku yer cikgu

walaupun gambar cikgu Jasri blur sikit tapi masih nampak iras2 shajiry kan?? Gambar cikgu jasri ni culik kat FB kawan sekolah jer. Den takde stok gambar dia walau sekeping pun. hahahaha

Bila ingat zaman nakal2 masa sekolah dulu kadang malu sendiri jugak. Tindakkan kita buat memang tak matang sangat - sangat tapi masa tu dah rasa cukup besar nak buat keputusan sendiri. Bila ada yang menghalang mula la nak memberontak & rasa orang tak faham kita padahal kita yang belum faham tentang hidup masa tu. Bila dah masuk zon bangkalusia ni.. bila teringat balik rasa kelakar ada.. bodoh pun ada.

Apapun terima kasih cikgu. Dari cikgu Tadika Kemas Permatang Durian(Cikgu Rohana), cikgu sekolah rendah, sekolah menengah.. lecturer kat kolej.. cikgu basic computer.. Ilmu yang cikgu2 semua bagi takde satu pun yang sia sia. Terima kasih ku kepada mu cikgu.. (baca dalam nada lagu Upin Ipin nyanyi tu yer..)


** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <


11 comments:

  1. hensemmmmmmmmmmm ... rindu jaman sekolahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,huwarrr... akak,rrindu kita tak? :P

    ReplyDelete
  2. Hahahaaaa....biasa la tu...
    cikgu muda selalu akan digila2 oleh pelajarnya...
    kesian yang kurang muda...

    Singgah sini :
    HOT : Kolam renang terbesar di dunia
    TOP : Kolam renang palsu
    POPULAR : Rumah mewah selebriti
    GEMPAK : Memandu kapal terbang dengan ketinggian yang rendah
    PELIK : Jam termahal di dunia

    Dan banyak lagi di : Green Life

    ReplyDelete
  3. amboi kak siap simpan gambar..hehe kiter dlu pun prnh gak mnt ckgu skolh..hehe

    ReplyDelete
  4. sampai hati Nyamuk terbang tak baca entri. penat akak karang.. Gambar tu kan akak dah mention amik kat Fb kawan akak.. akak xde simpan gambar cikgu ensem tu.. :D

    ReplyDelete
  5. memang iras lah muka cikgu ni, dulu shajiry ni mmg ramai peminat, la ni pi mana pun tak taw dah..moga cikgu encem tu baca entry ni keh3 :D

    ReplyDelete
  6. walaupun kecik tapi nakal nih..hahah..
    Lala jangan ikut tau!!hahah

    ReplyDelete
  7. Salam Mummy Lala..
    Hahah..gegeh baca 5-6 minit entri ni...
    nakai sngguh mak lala time skolah dulu..
    hihi..kenangan sungguh la haihh..

    mmg ada iras2 pelakon lelaki tu...
    klu cma, cikgu hensem yg pernah dtg mengajar, cikgu Ally Iskandar.. pengacara MHI teww... :p

    klu time tu umur dia 24.. skrg umur dia bp dah?

    ReplyDelete
  8. Kak dok cerita ni, kejadian berlaku di sekolah mana?

    Yes, mirip tu ada.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!