AWAS! CUKUR JAMBUL AMALAN KHURAFAT & BIDAAH

28.6.13 Suria Lekatlekit 20 Comments

Ada orang masih mempratikkan amalan sunnah mencukur rambut bayi yang baru lahir & ada yang sayang nak botakkan kepala si comel dorang. Ada yang beranggap benda tu salah satu kenangan dari dalam perut. Yelah.. rambut tu kan tumbuh dari dalam perut lagi mungkin jadi benda yang istimewa kot bagi ibunya.

Tak kisahlah korang pilih untuk cukur botak kepala si comel atau simpan rambut tu dan biar dia gugur sendiri.. Itu hak masing - masing. Dalam hukum pun tak wajib cuma sunat. Tapi tahukah korang banyak kelebihan bila korang melakukan amalan sunnah ni. Yelah.. dah nama pun sunnah, jadi mesti ada kebaikkannya. Namun yang jadi salah adalah amalan mencukur jambul. Beza cukur rambut & cukur jambul ni.. Cukur rambut, sampai botak. Kiranya rambut yang dalam perut tu buang habis tapi cukur jambul ni selalunya majlis adat jer.. dia tak buang semua. Dia gunting sikit2 kat hujung tu jer.. sebagai syarat untuk menyempurnakan majlis adat cukur jambul.. Mungkin masih ada yang tak tahu adat yang masih sesetengah orang pratikkan tu satu amalan yang bercanggah dari hukum.. Jom kita belajar sama2 yer...

Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat. Sebahagian masyarakat Islam hari ini tidak mencukur rambut anak-anak hingga botak sebaliknya mengadakan upacara cukur jambul sebagai adat dan tradisi yang telah dilakukan sejak turun temurun. Tambah mengelirukan, rambut yang digunting itu dimasukkan ke dalam buah kelapa.

Memandangkan terdapat beberapa perkara yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam, maka ulama berpendapat, mengamalkan adat cukur jambul adalah bidaah dan khurafat. Paling menyedihkan apabila terdapat segelintir umat Islam yang cuba menghidupkan kembali kepercayaan seperti ini.Mengikut sesetengah pendapat, amalan cukur jambul adalah tradisi dan kepercayaan yang dilakukan oleh masyarakat India seperti menggunakan buah kelapa. “Soalnya, kenapa menggunakan buah kelapa? Apakah relevan amalan sebegini dengan masyarakat Islam?

Amalan-amalan di atas yang bertentangan dengan syariat agama, kesilapan yang turut dilakukan ibu bapa hari ini ialah akikah atau cukur rambut dilakukan setelah bayi berusia beberapa bulan. Majlis tersebut turut disertai dengan adat berendoi di mana buaian dihias dengan bunga-bungaan dan perhiasan lain. Upacara cukur rambut tidak perlu disertakan dengan marhaban atau berzanji. Ia memadai dengan bercukur rambut sahaja. Melainkan jika ia diadakan pada hari akikah, bolehlah diadakan jamuan.

“Tetapi kadang-kadang disebabkan rasa gembira dengan kehadiran orang baru dalam keluarga, kita mengadakan majlis secara besar-besaran hingga menampakkan unsur-unsur kemewahan. Perbuatan ini tidak menjadi kesalahan asalkan niat dan tujuan diadakan adalah ikhlas kerana Allah s.w.t.. Cuma dibimbangi sekiranya ia bertukar menjadi riak, maka ia adalah menjadi satu kesalahan,.(Nak baca Artikel penuh sila clik kat SINI )

Sudut sains melihat, membuang membotakkan kepala bayi terbukti baik. Mencukur rambut bayi tidak terhad kepada orang Islam, sebaliknya turut dilakukan tanpa mengira kaum. Akar rambut terbentuk sejak janin berusia sekitar lapan minggu dan terus berkembang hingga lahir. Rambut pertama ini diistilahkan dengan velus, terlalu halus hingga sukar dilihat dan disentuh, ia boleh gugur dengan sendirinya tetapi selalunya keguguran itu tidak cantik sebab tidak rata. Orang Melayu menggelarnya ‘cukur bantal’. (artikel penuh kat SINI )

Jadi pada para mak bapak kat luar sana.. Jangan nak sayang2 sangat rambut baby yang baru lahir tu. Baby tetap comel walau botak sekejab. Lagipun dengan membotakkan bayi korang yang baru lahir senang kita nak cuci daki2 kat kepala dia. Daki2 kat kepala baby ni tak bagus boleh menyebabkan baby sakit nanti. Untuk kebersihan & kesihatan baby kita jugak. Dan jangan melakukan amalan cukur jambul sejemput tu yer.. Kalau nak cukur botakkan terus. Ikut sunnah bukan ikut adat,hokay!!

Moral of the story tiada satupun amalan sunnah tu untuk tujuan memudaratkan jadi jangan risau atau takut untuk melakukannya.

Lala jugak tak terkecuali melakukan amalan sunnah ni.. Bercukur sampai licin. Kesannya kulit kepala lala bersih & rambut pun cantik

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

20 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KINI TERBONGKAR KISAH CIKGU SHIDA & LELAKI..

26.6.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Sejak dua menjak ni blog melekit ni meriah pula dengan cerita cikgu shida yer.. Bukan apa semalam sang lekit perasan status kat FB cikgu shida yang tak tau mana satu.. banyak sangat acc FB dia.. Berbunga2. Asyik dok cakap pasal lelaki yang cuba pikat dia. Ada yang sempat sang lekit print screen (yang best di mata den jer).. ada sang lekit biar je. Harus select yang best je kan... kekekekeke

Cikgu shida pernah kata dia taknak kawen sebab dia tak suka buat kerja rumah yang kebiasaannya kaum hawa lain buat.. macam mengemas,memasak,jaga anak bagai tu.. dia memang tak suka masuk dapur. Semua kerja2 memasak mak dia yang buat. Jadi tu salah satu sebab dia pilih untuk tak kawen.. Katanya satu ketika dulu waktu cikgu shida masih dalam keglemeran sebagai retis youtube. Tapi dalam kisah2 cikgu shida ni still ada terselit kisah lelaki dalam hidup dia.. Macam dia pernah bertunang & putus.. ada dia pernah syok kat lelaki masa kat sekolah.. maktab & bagai.. korang baca la sendiri cerita cikgu shida kat bawah ni


Bagi den la kan.. Cikgu mungkin kecewa dengan kisah2 silam dia dengan lelaki kot sebab kat dalam komen dia ada cakap sebab dah tawar hati bermaksud sebelum ni dia pernah maniskan hatinya untuk terima lelaki tapi takde yang menjadi sebab tu jadi tawar & putus asa. Walau di saat kegemilangan dia bersama video miming tu dia ada cakap dia tak nak kawen sebab2 yang den tulis tadi.. namun di sebalik itu ada kisah yang kita semua tak tahu baru sekarang cikgu shida share.

Alahai cikgu shida.. jangan simpan kecewa dalam hati atas kegagalan dulu. Yang tak menjadi tu semua bukan jodoh cikgu shida. Tunggu je manalah tau dalam umur 40an tu kang muncul mamat2 ensem ala2 zain saidin.. boleh la feeling rozita che wan gitu. kekekekeke. Jodoh tu Rahsia Allah cikgu shida.. Serapat mana pun kita tutup pintu hati pada lelaki kalau Allah kata sampai masa jodoh untuk kita, siapa kita untuk kata tidak pada takdirNya kan?? Kunci hati kita semua ada pada Allah.

Tapi dari status ni yang di edit balik dari status yang kat atas nampak macam cikgu shida ni dah mula bertaman bunga dalam hati kan.. kekekekeke... ngaku jelah cikgu shida. Sebenar dah ada nama lelaki itu dalam hati cikgu shida..


P/S : Tipu la bila ada orang kata dia enjoy hidup single tanpa rasa sekumit pun dalam hati ingin berpasangan macam orang lain. Even yang nafsu songsang pun nak ada pasangan inikan kita bernafsu normal, kan?? Kalau takde perasaan langsung tu kategori tak normal.. hokay!!

P/S : Ini adalah entri cuit2 manja bersama cikgu shida yer.. Well.. den memang suko cuit2 manja cikgu shida.kekekekeke



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DUNIA POLITIK! DEPA RILEX MINUM KOPI TAPI HANGPA TELAN GIGI

25.6.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Bertegur sapa.. beramah mesra.. bergurau senda sesama kita takde salah pun walaupun ada perbezaan dalam politik. Definasi politik bukan bermusuh tapi sebab kerana golongan penyokong yang taksub buat perbezaan politik bertukar maksud menjadi permusuhan. Kalau ko pacak bendera tak sama dengan bendera aku.. Maka kau lawan. Jangan harap nak jadi kawan. Padahal depa lupa depa bernaung di bawah 1 bendera Malaysia jugak. Bendera parti ja tak sama tapi bapak segala bendera kat Malaysia ni adalah Jalur Gemilang jugak, kan??

Den tak nak point mana2 penyokong parti politik tapi bagi den yang over acting dalam berpolitik memang golongan BODOH. Bila tersebar gambar Tok Najib & Tok Nuar minum semeja sambil bergurau senda mula la nak sentap. Yelah.. depa2 bermati matian perang mulut.. perang kempen.. perang maki hamun kempen, demo bagai.. alih2 ketua depa boleh je rilex minum kopi bersama sambil bergelak ketawa.

Kemesraan mereka buat penyokong depa mula panas hati (sumber DISINI)

Dei.. Salah tang mana kalau depa sekali sekali nak duduk semeja & lupakan pasal politik. Bermesra sebagai saudara seIslam?? Yang korang teruk2 sangat nak marah tu dah kenapa?? Sebenarnya penyokong ni la lebih sudu dari kuah.. Tapi tak boleh salah penyokong jugak sebab yang bagi minyak pada api pemimpin depa jugak.. Alih2 penyokong sesama penyokong sampai bertumpah darah tertelan gigi bagai.. Pemimpin depa boleh pulak rilex minum kopi kan??

Moral Of the story yang korang boleh amik adalah.. Korang jangan jadi alat untuk di perbodohkan oleh pemimpin korang. Korang yang teruk2 gaduh demo bagai.. Korang nak sokong apapun biarlah terjaga kepentingan korang jugak. Berkempen pun biar berpada pada jangan sampai korang yang dapat susah balik. Perbezaan politik tu bukan bukan bermakna korang kena bermusuh. Hak korang nak sokong sapa.. pilih sapa atau pertahankan sapa tapi tolong jangan jadikan hak tu sebagai perisai untuk mereka2 mempergunakan korang macam keldai politik. Korang susah2 kat luar kempen.. berdemo.. terjerit.. terpekik.. terlolong.. pasang bendera.. poster.. sebar fitnah.. edit gambar bagai.. bertumbuk.. berparang.. alih2 korang masuk lokap, pemimpin lepak minum kopi jer.

Depa pun nak merasa berkawan jugak.. apa salahnya (Sumber DISINI)

Kita rilex2 sudah.. kita tengok mana yang boleh memimpin dengan adil sampai masa PRU kita pangkah. Depa nak pengaruh untuk menang biar depa yang buat kerja keras.. Sebab kuasa pilihan di tangan kita, buat apa kita nak teruk2 sangat raih sokongan bukan kita pun di angkat sebagai pemimpin. Bukan kita yang dapat gaji menteri.. Jadi sebagai rakyat kita buat tugas kita sebagai rakyat. Mereka2 yang di angkat sebagai ketua biar depa buat kerja sebagai ketua, hokay!! Tak payah bergaduh.. update status setiap masa kat FB semata2 nak semarakkan mood bergaduh sesama sendiri.


** Penggemar Mister Potato kena tahu pasal ni >> Apa ada pada Mister Potato <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA BAGI TIPS MENGORAT BELIAU

23.6.13 Suria Lekatlekit 14 Comments

Wah.. nampaknya cikgu shida dah terbuka hati atau cuba membuka hati untuk jejaka2 di luar sana nak pikat dia. Yelah.. cikgu shida pun manusia kot. Hati, perasaan & nafsu dia takde la pelik sangat.. cuma mungkin jodoh je lambat sikit. Cikgu shida dah mula bagi tips pada semua jejaka2 samada bujang atau duda pun cikgu shida terima kalau berniat nak ngorat cikgu shida boleh ikut tips berikut

status cikgu shida (part 1)

Ha.. kau!! Paling penting sapa sudi bermiming dengan cikgu shida.. Peluang paling cerah naik pelamin dengan cikgu shida terbuka luas gitu. Apa lagi pencinta2 cikgu shida yang nak pikat cikgu shida sila ambil langkah pertama anda. Jangan lepaskan peluang selagi stok masih ada...

Entri ni sesaja je entri mengurangkan stress di hari minggu yang penuh jerebu & satu umah dah berbau asap jerebu yang kuat. tetiba jumpa status cikgu shida.. rasa kelakar & nak share pulak kat blog melekit ni. Seperti yang korang sedia maklum walaupun den memang tak minat dengan video miming cikgu shida tapi den peminat status2 yang cikgu shida update kat FB. Ada la satu dua yang setuju.. sepuluh dua lagi yang tak boleh di terima & secebis dua yang boleh la buat sang lekit senyum.. kekekekeke

Status cikgu shida (part 2).. 
Maybe ada yang  hantar permohonan lepas update kali pertama tips mengorat cikgu shida maka cikgu shida update untuk 2nd time yang lebih detail kalau nak ngorat beliau. Sebenarnya dalam hati cikgu shida tu memang teringin jugak nak hidup berumahtangga macam orang lain tapi dia je tak ngaku, kan??



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CIKGU SHIDA PUNCA ORANG MALAYSIA BOLEH BUAT DUIT DI YOUTUBE

21.6.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

La.. Ingat dah abis musim menulis kisah cikgu shida kat blog melekit ni rupanya ada lagi yer.. Kasih sayang ku terhadap cikgu shida tak pernah berakhir gitu.. kekekeke. Selagi ada cerita best pasal cikgu shida.. selagi tu kesetian ku menulis kisahnya akan berterusan..

Kisah kali ni bukan kisah nak gelakkan cikgu shida atau nak perkecilkan sumbangan cikgu shida la kan.. Kalau betul la kerana cikgu shida buat rakyat Malaysia mampu menjana pendapatan melalui youtube.. maka kita kena ucap jutaan terima kasih. Kita kena buat video upload kat youtube untuk ucap terima kasih secara eklusif kat cikgu shida. Sebab kalau bukan kerana dia bersengkang mata.. terhinjut2 terjoget2.. conteng muka dengan macam2 watak bagai.. kena puji kutuk maki bagai.. untuk membuatkan youtube terbuka hati menjadikan Malaysia sebagai partner mereka. Dengan itu bolehlah rakyat malaysia menghasilkan video kreatif untuk di share kat youtube bagi menjana ekonomi sendiri kan??


Biarpun takde bukti yang menunjukkan bahawa cikgu shida la penyumbang pada apa yang dia kata tu.. biarlah. Kita bagi dia happy sikit dengan mengiyakan saja apa dia kata. Mungkin betul.. sapa tahu, kan?? Sesekali kita kena jugak beralah kan... kekekkee

Apapun cikgu shida.. sebagai warga Malaysia nak ucap terima kasih la atas sumbangan besar tu yer.. Takpe la kalau syok sendiri pun janji menyumbang jugak kan?? Tak boleh jugak nak nafikan sumbangan dia yang memberi traffic pada youtube tu. Yelah.. sebagai seorang yang pernah cetuskan fenomena di youtube.. kalau sebab video2 dia membuka hati pihak youtube memberi peluang Malaysia menjadi rakan kongsi mereka,harus la dia dapat nama kan?? Tapi sayangnya.. kesahihan tu belum pasti & berbukti. Sabar ye cikgu shida kalau betul mesti harian metro highlight berita ni kat muka depan akhbar dorang.

P/S : Kalau betul la macam cikgu shida cakap kita dah boleh dapat duit dengan share video kat youtube (mengikut terma & syarat yang di tetapkan) apa lagi moh ler buat video kreatif yang best untuk share. Tapi Awas!! Jangan buat video yang kontroversi.. even dapat views juta2 lemon pun.. masalah akan datang pada korang balik nanti. Buat la video yang kreatif menghiburkan & tidak keterlaluan.. hokay!!

P/s : Apapun tahniah pada cikgu shida yang katanya dapat APC tapi dari luahan kat FB katanya taknak amik pula sebab kecik hati takut orang kata cikgu dok miming kat youtube tak layak dapat.. Aduhai cikgu shida.. sebelum ni tak dapat kata orang boikot sebab video miming dah dapat kata cenggitu pulak. Amik je la cikgu shida Ooi.. dah rezeki kamu. Rezeki tu dari Allah.. kalau Dia nak bagi maka hak kamu ler.. Tak payah nak kecik hati sangat.Cikgu shida kan selalu cakap diri beliau seorang yang kental, kuat semangat, pantang di cabar & tak mudah mengalah.. Jadi buktikan. Rezeki datang.. jangan nak tolak pulak.kekekeke

Ni status yang terbaru
Ni status tak lama dahulu


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UNTUK ISTERI - ISTERI YANG BERGELAR BLOGGER

19.6.13 Suria Lekatlekit 16 Comments

Bertuah bagi pasangan yang sama2 bergelar blogger sebab minat & citarasa dorang sama. Dorang boleh beraktiviti yang sama.. dorang boleh join event2.. gathering.. suai kenal.. bersama sama sebab mereka sama2 blogger. Bagi blogger yang berjodoh dengan mereka2 yang bukan dari kalangan blogger malah tak langsung amik pot pasal dunia blog ni agak susah sikit la nak sertai aktiviti yang di anjurkan blogger mahupun  yang di menjemput blogger untuk meraikan.

Salah sorang blogger tu den la.. Laki den takde blog jauh sekali bergelar blogger. Aktiviti online dia pun terhad.. paling banyak dia asyik layan youtube ye la.. Pun macam tu kena terima kasih kat dia sebab dia tiap2 bulan bayar streamyx untuk bini dia terus berblog. Pun macam tu aktiviti yang di adakan untuk blogger memang susah sangat nak dapat join.Bukan sebab dia tak izinkan tapi jadual kerja dia tu tak mengizinkan sebab kalau nak keluar bawak lala mesti ada dady dia sekali. Sejak kawen ni rasanya pernah join untuk aktiviti yang di anjurkan untuk blogger ni sekali je.. tu pun sebab dapat tiket wayang free dari nuffnang. Time tu baru kawen & takde cik lala lagi. Tu je la kenangan selama berblog.

Yang senasib dengan den jangan bersedih. Kesedihan tu buat kita rasa stress & kekurangan. Betul.. Jeles tengok blogger2 lain dapat pi event tu event ni.. gathering bagai. Tapi jangan sampai bentak2 kaki kat laki sebab tak dapat pergi yer..  Setiap orang ada bahagian happy masing2. Macam den.. tak rasa benda tu jadi satu tekanan.. even daku juga blogger tegar dalam dunia blog ni. Sebabnya.. den enjoy je dengan hidup den sekarang. Ada suami.. anak.. tiap2 minggu boleh keluar. Boleh jugak sekali sekali pergi bercuti.. even tak dapat pergi negara2 eropah pun dalam negara & negara2 asia yang jiran2 pun tak pe la. Walau tak dapat nak menunjuk shopping kat tempat2 mahal.. pakai produk mahal2.. tayang kasut baju mahal2.. tapi tetap jugak den dapat shopping macam orang lain jugak. Cuma yelah.. blog den ni memang jenis tak banyak cerita tentang apa yang ada dalam umah den.. apa yang den beli & pakai, den makan bagai.. kecuali ada cerita best di sebalik tu. Nak tayang2 dengan niat saja nak menunjuk tu den malu sikit.. kekekekeke

Jadi tak dapat join aktiviti blogger macam blogger lain bukan satu kekurangan pada daku.. Tak perlu rasa rendah diri & sedih. Pada blogger2 yang senasib dengan daku ni, korang jangan rasa kecik hati atau rasa rendah diri. Happy & bahagia tu tak semestinya berada di luar bersama yang ramai.. Bergantung pada kita menikmati kehidupan kita sebenarnya. Terima hakikat itu lebih baik dari mengeluh apa yang kita tak dapat sedangkan yang kita dapat kita lupa pula nak ucap syukur kan??

Sang lekit rasa setakat ni enjoy je dengan life macam ni walau kadang2 ada gathering yang orang ajak join tak dapat join lepas tu berbalas sindiran yang sangat tajam menikam tapi sang lekit tak letak dia dalam hati sebab benda2 semak & sampah macam tu takde tempat dalam hati aku. Pada kawan2 yang tak memahami.. tak perlu faham pun sebab corak hidup kita tak sama.. Janji aku bahagia dengan cara hidup aku, apa kau kata tu kau punya pasal yer... kekekekeke. Cuma kau perlu tahu.. bila kita dah berumahtangga, setiap dari kita ada komitmen dengan keluarga. Kau atau aku dua2 pun ada tanggungjawab.. berbeza cuma mungkin sama ada kau betul2 tanggung & jawab komitmen yang kau ada.. atau kau buat sambil lewa tapi lebihkan untuk ber enjoy di luar sana. Nak2 lagi kaum perempuan ni.. nak buat apa pun mesti kena ada izin suami kan. Jangan ajar aku derhaka.. yer! kekekeke

Semua antara kita ada bahagian bahagia masing2.. Tak perlu kita sedih sebab tak dapat buat tu buat ni.. sebab apa yang kita dapat buat ada orang lain yang tak dapat buat. Cuma enjoy dengan apa adanya.. Insya Allah, kita juga mampu tersenyum seperti orang lain.

Lakonan semata mata.. kekekeke


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MEROYAN YANG SEBENAR PATUT KORANG TAHU

17.6.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

 "Bla.. bla.. bla.. pot pet pot pet.. tu dia mula mak jemah nak meroyan"
"Kau ni meroyan apa pepagi ni dok marah2 orang??!"
Tu dia contoh ayat menggunakan perkataan meroyan.. Pernah cakap.. tulis.. taip camtu?? Mesti kebanyakkan dari kita pernah kan?? Korang dok kata meroyan sana.. meroyan sini, korang tau ke meroyan tu apa?? Ha.. tergaru nak jawab...

Di era ni perkataan meroyan berleluasa orang guna untuk tujuan menyatakan seseorang atau diri sendiri tengah merapu.. atau membebel.. marah & sebagainya. Tak mustahil ada orang yang tak tau.. nak2 lagi budak2 yang baru nak 'up' kata orang mesti dorang fikir meroyan tu menjuruskan kepada perkataan lawak yang mengambarkan seseorang tengah merepek, merapu, membebel atau marahkan seseorang, kan??

Jadi sebagai seorang akak yang mithali taknak adik2 terus terkeliru dengan pemahaman sendiri yang melihat fenomena perkataan meroyan di gunakan sebagai bahan jenaka secara meluas di alam siber mahupun realiti jadi akak nak share la jugak fakta tentang meroyan supaya korang semua tahu apa itu meroyan yang sebenar bukan seperti apa yang korang paham selama ni.

Meroyan ni sejenis penyakit yer adik2.. Penyakit kemurungan yang biasanya di alami oleh ibu2 selepas bersalin. Orang kampung biasanya panggil GILA MEROYAN. Jadi kalau dah ada perkataan gila kat depan pepaham je la macam mana gaya pesakitnya yer.. Penyakit meroyan ni takkan sembuh kalau tak di ubati, ok!. Antara tanda2 orang mengidap meroyan adalah..
  • perasaan putus asa
  • bersalah
  • amat letih
  • muram
  • sering menangis
  • sunyi
  • gelisah
  • terperangkap



Semua ibu merasakan satu atau lebih dari perasaan ini pada masa-masa tertentu. Tapi, jika anda merasa tidak berdaya langsung dan perasaan ini tidak reda-reda walaupun masa terus berlalu, anda mungkin menghidap meroyan atau kemurungan posnatum.

Lazimnya, ia berlaku apabila umur bayi anda antara empat hingga enam minggu, tetapi ada kalanya ia bermula beberapa bulan selepas dia dilahirkan. Sebelum itu anda merasa amat gembira menjaga bayi anda, kemudian, menyedari kemurungan datang secara perlahan. Jika anda mengalami kemurungan semasa kehamilan, ketibaan bayi anda mungkin tidak dapat membantu meringankan beban anda.
(Artikel penuh boleh baca kat SINI )

Kalau nak senang paham meroyan ni penyakit dia macam penyakit mental jugak la.. Sebab orang yang pernah ada sakit mental ni pun berisiko kena penyakit meroyan jugak tau. Sebab tu la orang tua2 dulu sangat menjaga ibu dalam pantang.. bukan dari pemakanan jer malah perasaan pun. Sokongan orang terdekat terutama suami sangat penting untuk mengelak bini depa kena meroyan. Jadi dok tambah stress orang yang baru lepas bersalin.. risiko nak kena meroyan ni amatlah besar.

Bahaya tau kena penyakit meroyan ni. Ada yang sanggup bunuh bayi sendiri. Perbuatan dorang bukan dari kehendak hati tapi dari kecelaruan fikiran dorang hadapi. Selalunya dorang tak sedar apa yang dorang buat.

Pada adik2 sekalian yang sering gunakan perkataan meroyan dalam sembang santai korang harap jelas apa sebenarnya MEROYAN tu.. jangan tau sebut jer.. Macam entri akak pasal JAKUN BATAK & SAKAI tu. ada orang yang tak tau.. JAKUN BATAK & SAKAI tu sebenarnya salah satu suku kaum orang asli. Depa ingat sekadar satu perkataan ejekkan atau gurauan yang di cipta. Sebab tu la terhasilnya entri meroyan ni. Supaya yang tak tahu dah pun tahu walaupun ramai rasanya tau pasal penyakit meroyan ni tapi tak mustahil jugak ada yang tak tau, kan??

Entri sekadar berkongsi info dengan semua hope takde yang terasa ke hapa ke..




** Penggemar Mister Potato kena tahu pasal ni >> Pasal Mister Potato <<

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAJA EMA KELEMBUTAN YANG MENGGODA

15.6.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Semalam (13 Jun 2013) malam dalam pukul 9 mlm kot sempat tertengok rancangan bual bicara bertajuk 9 soalan. Panel jemputan malam tu artis yang hot zaman 80an dulu & kini kembali aktif berlakon & katanya dah keluar single terbaru iatu RAJA EMA.

Untuk pengetahuan korang aku ni lahir dalam tahun 80an jugak.. Jadi di era aku tengah membesar dalam tahun 90an tu kira aku sempat kenal jugak la RAJA EMA. Dari kecik aku memang minat gila dengan raja ema. Asal main pondok2 ke main anak patung ke main apa2 yang memerlukan lakonan gitu.. wajib nama aku RAJA EMA ok.. Jangan la gelak.. tu kira tahap fanatik budak2 pada retis kesayangan dia. Di sebabkan raja ema jugak la aku pernah berangan & bercita2 nak jadi penyanyi masa kecik dulu. Tu kisah masa kecik.. tak payah cerita panjang.

Semalam sempat tengok RAJA EMA kat tv9 dalam rancangan 9 soalan tu. Apa yang aku kagum dengan Raja Ema ni cara dia bercakap.. cara dia menjawab & cara dia susun ayat.. ton suara dia yang manja & lembut tapi tak gedik nampak sopan sangat biarpun soalan yang di ajukan tu agak kontroversi hot & spicy tapi dengan tenang & lembut dia jawab dalam ayat yang sangat2 terjaga sampai aku rasa sepanjang interview tu.. Sejuk je telinga dengar. Memang Raja Ema semulajadi berpewatakkan macam tu. Kadang2 orang ni cakap nada je lembut lembik tapi ayat dia berapi.. (macam shila Amzah.. suara lembut, nada sopan tapi ayat boleh tahan.. contoh macam dia nak point orang yang suka tegur apa dia buat di laman sosial.. ayat dia lebih kurang macam ni.. ada 2 button follow & unfollow, jadi paham paham je la maksud dia kan. Kalau rasa tak suka unfollow even kadang2 orang yang menegur tu bukan tak suka tapi dorang rasa tak elok jer ) boleh berasap telinga kalau dengar tapi entah kenapa bila dengar RAJA EMA cakap.. nada suara & kata2 dia tersusun jer..

Mesti ada yang cakap sebab daku FANatik dengan RAJA EMA apa keluar dari mulut dia semua jadi baik la kan.. Tak jugak. Cerita FANatik tu cerita berpuluh tahun dulu zaman aku budak2 tapi pendapat ni zaman aku dah jadi mak budak. Kefanatikan terhadap RAJA EMA pun dah tak sampai Level dulu la. Aku bagi pendapat berdasarkan apa yang aku tengok, dengar & rasakan je. Tak jugak aku anggap raja ema tu perfect untuk di jadikan idol tapi sikap dia yang daku sebut tu aku rasa baik kalau di jadikan contoh pada orang lain.

Rasanya retis2 sekarang macam retis yang tunjuk separuh payudara dia bila orang tegur dia melenting meraban ntah hapa2 kena pergi kursus dengan raja ema dulu la. Retis tu dah la muka tak berapa cantik.. pakai pun tak berapa sopan di tambah perangai pun tak berapa elok.. kesian pulak sebab dia kan retis. Apa dia buat orang bagi perhatian.. maka kebodohan dia buat pun senang sangat nak jadi bahan bual orang. Memang jadi retis bukan benda senang tapi tu la sebagai retis setiap inci anggota badan korang orang perhati. 1 perkataan pun mampu jadi kontroversi apatah lagi kalau 1 ayat. kan retis kannnnnnnnnnnnnnnnnn....

 Raja Ema muka manja lembut macam tu jugak la bila bercakap. Tergoda tau!! Ops..


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VITAMIN C MAIXARA BUAT AKU RASA MENGANDUNG KALI KE DUA

13.6.13 Suria Lekatlekit 15 Comments

Sebagai seorang perempuan yang berstatus bini yang bergantung ada tali tak mustahil la terjadinya kehamilan & takde apa yang nak risau kalau mengandung, kan?? Jadi terkisah la sebuah kisah yang tuan empunya badan rasa dirinya hamil lagi..

Wah.. lala belum lagi genap 2 tahun dah mengandung anak kedua ke sang lekit? Mesti akan di susuli ribuan ucapan tahniah, kan?? Mesti ada yang teruja lebih dari empunya badan atau mungkin dalam tak sengaja mungkin juga ada yang sedih dengan berita kehamilan ni. Maaf je kalau ada yang tersedih..

Alkisahnya bermula kisah apabila sang lekit mula mengambil vitamin C maixara.. konon nak gebu macam adira.. (hahahahaha.. tak penah terpikir nak putih sampai macam tu pun.. saja je cakap).. sebulan lebih kurang (ni dah masuk bulan ke 2 la) menelan vitamic tu dengan penuh pengharap supaya bila balik kampung raya nanti rumah aku dah tak payah pasang lampu.. dengan kecerahan kulit ku ini mampu menerangi di segenap ruang rumah gitu..

Kesan dari mengambil maixara tu memang ada.. mula2 memang pagi2 akan sakit perut. Tiap2 pagi sakit perut Uolls.. lepas dah masuk bulan kedua pula.. badan rasa berangin semacam jer. Mula sakit sana sini. Lepas tu period bulan skip sebulan.. Hati ku mula di landa kegusaran bila masuk bulan Jun di datangi cik Period dengan kadar yang sangat sedikit.. hanya beberapa tetes (titik) saja selama lebih kurang 3 hari. Walaupun takde morning sickness tapi ada jugak la tanda2 mengandung yang lain. tetesan dot dot kehitaman tu jugak antara tanda2 awal kehamilan gitu. Tapi pelik jugak sebab den kan ambil planning pills secara consistent gitu. Tapi Kuasa Allah kan.. ko amik apa pun kalau dia nak bagi rezeki dia bagi jugak... Sebab yakin dengan Kuasa Allah yang memang takde kuasa lain boleh tandingi maka daku pun buat la preganancy test sendiri kat rumah.. Yelah dok telan segala bagai.. kot2 melekat nanti effect apa2 lagi susah.

Keputusan pregnancy test itu adalah.... ok je. Tak kisah pun. Rezeki tu dari Allah kan. Jadi dia tahu bila & masa yang terbaik nak bagi. Kita kena terima dengan hati yang terbuka. Ye tak?? Lala pun nak panggil mummy pun tak reti lagi macam mana la nak sebut dirinya kakak kan.. Jadi mungkin Allah nak bagi lala menikmati harinya sebagai anak tunggal dulu kot. Maka perasaan mengandung tu cuma perasan semata mata, hokay.

Di sebabkan effect dia sedikit merisaukan.. Vitamin C maixara ni fungsi dia membuang toksin dalam badan juga jadi sang lekit search la kesan pembuangan toksin dalam badan. Rupa - rupanya memang ada effect sementara macam tu.

1.Rasa kembung sendawa/buang angin: Proses menormalkan sistem pencernaan.
2.Rasa sakit pada tempat yang memang sudah sakit: Proses pembuangan toksin pada organ yang berkaitan.
3.Mengantuk dan keletihan: Proses pembuangan racun dalam tubuh ketika nutrisi memasuki sistem pembuluh darah.
4.Haid tidak teratur (sementara): Proses menormalkan keseimbangan hormon dalam badan.
5.Selsema, batuk berkahak: Kalau bukan disebabkan oleh infeksi kuman, ia merupakan proses menormalkan sistem pernafasan yang lemah.

Nak baca artikel penuh tentang kesan & tindakbalas proses buang toksin dalam badan boleh clik sini >> Kesan dan Tindakbalas Umum Dalam Proses Penyembuhan

Semalam kepala rasa melayang layang sikit 1 hari.. hari ni setakat ni alhamdulillah takde dah. Banyak sangat kot toksin dalam badan daku. Yelah.. daku ni jenis sebelum ni tak mengamalkan diet sihat sangat kan. Mentang2 di lahirkan dalam size renek.. kerek semacam la bab makan. Pun macam tu sekarang ni dah mula jaga pasal makan. Pokok renek dah nak jadi bonzai jadi kena la control dari awal kan?? Apapun yang sedang amik vitamin C maixara.. mungkin kesan tindakbalas badan korang lain sebab setiap orang tak sama. Bergantung juga dengan apa yang korang makan & masalah dalaman korang kan. Den tak kata Maixara ni tak bagus & ada side effect untuk korang yer.. tak juga kata ia bagus. Terpulang pada penerimaan badan masing2. Kalau bab cerah tu ada la jugak kemajuan dari kulit rentung ku ini. cerah la kot se ton dua.. hahahahaha...


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

USTAZ AZHAR IDRUS AJAK GADIS BERZINA??

11.6.13 Suria Lekatlekit 21 Comments

UAI penceramah/pendakwah yang terkenal dari terengganu ker? Ustaz Azhar Idrus tu?? Ajak gadis berzina?? Ye ker?? erk.. dari mana la sang lekit dapat story hot & spicy ni??

Menurut sumber (Blog MySAHABAT) kononnya ada sorang gadis mengeluarkan statement yang UAI pernah tackle dia & ajak dia check in kat hotel?? Glupp.. telan air liur kejab..

Sumber dari MySAHABAT. segala statement yang ada kat gambar ni bukan dari saya

Yo ko dik...?? Tetiba je ko up status macam tu ke ko frust try goda UAI tak dapat alih2 dia kawen untuk kali 3 dengan orang lain?? kekekekeke... gurau jer yer dik. Bila seseorang tu mula di kenali inilah risiko & kenyataan yang dorang perlu hadapi. Setiap sudut ada jer musuh yang cuba jatuhkan.. Tak tahu statement minah tu betul ke tidak... Sebab kita tak nampak bukti yang ada cuma kenyataan dia laman FB. Tu pun account FB tu dah di tutup selepas dia up status macam tu. Motip ko dik.. Up status kontroversi lepas tu tutup account.

Sumber MySAHABAT

Tapi sayangnya pendedahan tu tak berbukti atau tiada sebarang laporan polis di buat jadi korang tak boleh nak buat kesimpulan apa2. Zaman sekarang ni kadang2 benda yang kita rasa mustahil tu.. boleh jadi tak mustahil. Hanya Allah je la yang tahu kebenarannya..

Buat adik yang up status macam tu.. Bahaya ko dik dok keluarkan statement panas macam ni. Kalau fitnah boleh jadi kes saman menyaman. Dengan ko delete account FB ko tak bermakna orang dah tak boleh cari ko. Segala apa yang ko tulis.. orang boleh lagi trace identiti ko walau ko dah delete account tu di laman sosial.

Semoga jadikan pengajaran.. kalau ada berlaku kes jenayah cabul.. gangguan seksual ke hapa ke bukan lapor kat FB yer tapi terus lapor ke balai polis sebab kalau lapor kat FB hanya mengundang masalah lain. Tak payah la nak cari publisiti sangat kat FB, bukan ada orang nak bayar royalti pun kat ko.


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE 

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENGAMBARAN FILEM LUCAH DI TAMAN NEGARA

8.6.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Amboi.. kemain depa noh.. suka suki hati kuning depa ja nak buat filem lucah kat Malaysia ni kan?? dah tu siap cakap adengan porno tu tak salah dari segi budaya masyarakat tempatan. Sapa depa yang berani buat camtu?? Kat mana lokasi pengambaraan filem lucah tu??

Geram jugak la kan.. kalau orang asing masuk sini suka suki hati kuning nak jadikan Taman Negara kita sebagai tempat shooting filem lucah depa tanpa rasa bersalah memang ini boleh menyebabkan marah. Bukan je penduduk kat situ.. yang tak duduk situ pun rasa macam nak khatan seseko sampai kontot kan?? Baru depa ada akai, kan??

Lokasi yang di dakwa menjadi lokasi pengambaran
JERANTUT - Penerbit filem asing dipercayai menjadikan Taman Negara sebagai lokasi pembikinan filem lucah
Penggambaran tersebut dikatakan dilakukan dengan melibatkan pelakonnya berbogel di Taman Negara Kuala Tahan di sini sehingga mencetuskan kemarahan penduduk tempatan.
Wan Amizan mendedahkan, penggambaran seumpama itu tidak sepatutnya berlaku kerana ia memberikan imej buruk kepada negara.
"Saya menerima aduan daripada penduduk dan semasa membuat lawatan mengejut di situ awal April lalu, saya telah melihat sendiri beberapa adegan yang tidak sepatutnya.
"Malangnya, pengarah produksi asing berkenaan tetap berkeras mengatakan adegan itu tidak menyalahi budaya tempatan dan sebahagian merupakan arahannya," kata beliau semasa ditemui pemberita.(Sumber asal dari blog PAAPAADA)


Setiap pengambaran yang nak di buat kat Malaysia ni rasanya kena pantau betul2 kan.. masa permohonan takkan la dorang nak cakap buat filem lucah ye dak?? Pasal perfileman ni den bukanlah orang yang arif tapi rasa pihak yang berwajib kena buat kerja lebih sikit la supaya kejadian yang sama tak berulang. Jangan sampai filem lucah & Malaysia jadi sinonim sudah. Jangan nanti sebut jer malaysia orang terus fikir filem porno pulak. Menjejaskan imej negara & memalukan kerajaan memerintah yang semuanya dari kalangan orang2 Islam. tak gitu.



** Nak luaskan perniagaan online anda.clik sini >> Tauke Online <<

** Penggemar Mister Potato kena tahu pasal ni >> Pasal Mister Potato <<

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JOM KENAL SIAPA JAKUN,SAKAI,BATAK YANG SELALU KORANG SEBUT

6.6.13 Suria Lekatlekit 11 Comments

JOM KENAL SIAPA JAKUN,SAKAI,BATAK YANG SELALU KORANG SEBUT. Kita biasa dengar & baca ayat2 macam ni.. "Jakun la kau tak pernah tengok orang pakai fesyen color block".. dan ayat macam ni.. " Jangan jadi batak sangat la sampai tak boleh terima pendapat orang lain" atau mungkin ayat macam ni.. "kau ni macam sakai la.. pergi la sikat rambut sikit.".. tu contoh ayat..  mesti dalam hidup kita seharian akan dengar & baca ayat2 macam tu kan?? Korang istilahkan orang sakai, jakun & batak bagai tu.. korang tau ka siapa SAKAI, JAKUN & BATAK yang sebenarnya?? kalau tak tau jom kita berkenalan dengan depa..

BATAK
Sumber gambar di SINI

Batak adalah sebuah istilah kolektif yang digunakan untuk mengenal pasti sebilangan kumpulan etnik yang terdapat di kawasan tanah tinggi di Sumatra Utara, Indonesia. Kawasan pedalaman mereka terletak di sebelah barat Medan dan berpusat di Danau Toba. Sebenarnya orang "Batak" terdiri daripada beberapa kumpulan etnik yang berbeza tetapi mempunyai bahasa, budaya dan adat yang agak serupa. Walaupun istilah "Batak" digunakan untuk orang-orang Toba, Karo, Pak Pak, Simalungun, Angkola dan Mandailing, ada di kalangan mereka yang tidak suka dikenali sebagai orang Batak. suku Batak mempunyai reputasi sebagai pahlawan-pahlawan yang garang yang kadangkala mengamalkan kanibalisme. (Info penuh di sini >> BATAK <<

JAKUN
Gambar Carian Google

Suku Jakun atau orang Ulu merupakan orang asli dari puak Melayu Proto yang terdapat di Pahang, Johor. Mereka dikelaskan sebagai 'Pra-Melayu' dari Mongoloid Selatan.
Jakun terbahagi 2 iaitu Jakun di hutan dan Jakun di tepi laut (Orang Laut / Orang Kuala).
Kebanyakan suku Jakun masih mengamalkan kepercayaan animisme yang dipengaruhi oleh alam sekitar seperti gunung, bukit, lembah, sungai, batu dan gua. Mereka masih kuat berpegang kepada pantang larang yang diamalkan sejak lama dahulu. (Sumber kat sini >> JAKUN <<
P/s : Gambar tu gambar suku kaum jakun dulu2 sekarang rasanya orang Jakun pun malu nak bercawat tapi yang tak Jakun pulak banyak bercawat dengan bangganya. Kawan asben ada sorang orang Jakun berjaya. Jadi tak perlu kita umpamakan orang yang kolot & tak up to date ti JAKUN.. depa pun pandai guna tenet dah.

SAKAI (tak jumpa gambar)
Orang Sakai merupakan sekumpulan masyarakat yang terasing dan hidup masih secara tradisional dan nomaden pada suatu kawasan di pulau Sumatera, Indonesia.
Beberapa ahli berpendapat, orang Sakai ini merupakan percampuran antara orang Wedoid dengan orang Minangkabau yang bermigrasi sekitar abad ke-14
Negeri Sembilan pada asalnya didiami oleh orang-orang asli daripada suku kaum Sakai, Semang dan Jakun. Mereka hidup berpindah randah, memburu, mengutip hasil hutan dan ada yang mula bertani (Rujukan kat sini >> Sakai << & kat sini jugak >> Sakai 1 << )

Selamat berkenalan dengan orang2 yang selalu kita sebut untuk jadi bahan sindiran, kutukkan & hinaan. Mereka pun manusia yang ada hati yang membezakan mungkin suku kaum, bangsa, adat, cara hidup & agama tapi perasaan sebagai manusia tetap sama kot macam kita. Benda ni dah jadi sinonim sangat dengan kita bila nak gambarkan sesuatu atau seseorang yang kononnya tak up to date,kolot,hina & comot, selekeh kotor bagai. Kadang2 kesian jugak dengan depa.. hanya kerana depa dari suku kaum orang asli, kita yang tak asli asyik jadikan depa bahan je untuk gambarkan sesuatu yang buruk pada seseorang. Kita pun marah bila orang umpamakan kita dengan sesuatu yang buruk kan jadi renung renungkanlah... perasaan dari pihak depa pulak. Sekadar berkongsi info & pandangan. Pada yang terasa tu.. maafla nak cakap, sapa makan cili dia la rasa pedas, kan??kan??kan??

P/S : Jangan sewenangkan nak gambarkan suku kaum orang asli tu sebagai golongan terpencil & jauh dari kemajuan & kemodenan sebab dah banyak mereka yang berjaya di luar sana. Ada antara depa pun dah ada blog. tak caya clik SINI.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE
 

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PELAKON VETERAN S.SAMSUDIN MENINGGAL DUNIA??

4.6.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Betul ker Khabar S. Samsudin pelakon zaman2 P.Ramlee meninggal dunia ni?? Kat FB dah dua orang up status pasal ni.

Tapi Sang Lekit tak sure khabar ni betul ke tidak. Sebab takde annoucement dari pihak2 yang boleh di percayai. Andai kata benar.. Al Fatihah untuk beliau & takziah..

menurut sumber dari Malaysia Network.my :  Menurut sumber yang sahih dari bernama S.Shamsuddin atau lebih mesra dengan nama SUDIN telah kembali ke rahmatullah kira-kira jam 10.56 pagi tadi.
Sudin meninggal dunia di rumahnya di Bukit Batok Avenue, Jurong, Singapura. Kata anaknya Noredah.

Bagi yang tak kenal pak sudin ni.. kalau tengok cerita bujang lapuk.. pendekar bujang lapuk mesti kenal dengan watak sudin, itulah orangnya.

Pak Sudin yang di tengah tengah tu

Sang Lekit antara peminat beliau sebab lawak2 beliau sangat bersahaja tak macam pelawak sekarang kadang2 over & nampak sangat lawak tu di buat2. Sampai kadang2 lawak tu tak jadi lawak tapi jadi mual pulak tengok. Tapi pelawak dulu memang kita tak nafikan.. lawak mereka berkualiti sebab tu ada di antara pelawak sekarang macam meniru mereka.

Andai benar khabar kematian Pak Sudin.. mak hilanglah sebutir lagi bintang. Moga Roh beliau di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

P/S : Harap khabar ni bukan sekadar gosip nakal dari pihak yang tidak bertanggungjawab. Soal hidup & mati adalah perkara yang serius & sensitif.

Update terkini : Berita tentang kematian Pelakon Vateran S.Samsudin juga telah di sahkan oleh SINAR HARIAN. Jadi bukan gosip mahupun spekulasi nakal. Kita doakan yang terbaik buat arwah & keluarganya. Semoga mereka tabah menghadapi pemergian Pak Sudin



** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PONTIANAK MENGAMUK KERANA KAIN BATIK DI KULIM

1.6.13 Suria Lekatlekit 12 Comments

Alahai cik Pon pasal kain batik buruk je pun nak tacing lebih lebih kan.. Yelah kain batik tu ada sentimental value kat dia yang kau pergi bakar apahal?? Kain batik tu mungkin peninggalan terakhir tuan dia pada dia kan.. Mesti la dia marah.

hari minggu kisah pontianak pulak dah. Takde la tadi terbaca kat Sinar Harian kisah pasal sepasang suami isteri kat kulim sana di ganggu Pontianak di rumah sewa mereka. Kata depa la.. Pontianak tu selalu bertenggek atas bumbung, buat bunyi2 seram & cakar bumbung rumah depa selepas depa bakar kain batik buruk yang depa jumpa kat kaki lima rumah depa tu. Nak2 lagi rumah yang depa sewa tu rumah baru siap.. Elok di buat bacaan yassin ke hapa dulu kan sebelum duduk. Yelah.. tempat baru.. kita tak tau tapak rumah tu dulu tapak rumah sapa, kan??

Dari cerita yang den baca kat sinar harian katanya kain buruk tu di bakar punca Cik Pon mengamuk sakan. Tu pun depa tau selepas merujuk kes seram depa kat pengamal perubatan & bagi mengatasi masalah itu, pengamal perubatan tradisional itu menyarankan mereka mencari kain batik yang seakan-akan sama pernah dibakar sebelum ini.kain itu kemudiannya dia letakkan di atas bumbung rumah dan membiarkan ia reput dan gangguan suara perempuan meminta tolong serta bunyi cakaran pontianak di atas bumbung rumah tidak lagi kedengaran. Tapi lembaga itu masih berkeliaran di kawasan hutan berdekatan jalan besar Sungai Ular bagaimanapun tidak mengganggu penduduk kampung.


Yang selalu guna jalan tu & tinggal dekat area2 situ kalau serempak dengan cik Pon tu jangan panik lagi2 yang memandu.. Kang cik pon tak buat apa2 korang yang panik lebih korang pulak jadi cik pon. Ingat takde dalam sejarah orang mati kena cekik atau kena hisap darah sampai kering dengan pontianak kecuali dalam drama atau filem jer.. Depa pun makhluk Allah jadi setiap makhluk tu ada kelemahan dia. Tak kebal manapun depa.. hembus je ayat kursi, Insya Allah dengan izin Allah benda yang menakutkan tu pun jadi takut jugak.


Tak percaya pun kena percaya sebab Jin & Syaitan memang wujud.. Tapi tak bermakna kita kena tunduk dengan kehendak dia ye tak?? Jangan dok pi jamu pulut kuning telur ayam & ayam kampung golek pulak kat dia.. Nak mengusir makhluk halus ni dalam Islam ada caranya yang pasti dalam Islam takde suruh buat upacara jamu pulut kuning bagai yer...

Moral of the story.. Seburuk2 benda tu kalau hak orang tetap hak orang. hahaha.. boleh gitu moral of the story.

P/S : Sekarang cerita pasal kena ganggu pontianak pun masuk paper kan berbanding dulu jarang la kita nak baca kisah2 mistik & misteri dalam paper melainkan majalah mastika je

Rujukan : SINAR HARIAN 


** ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <


12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com