BERMULA 1 JULAI NAK MENIAGA ONLINE WAJIB KENA BUAT NI

1.7.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Selama ni kita anggap kita meniaga kecik2 je kat online tak payah nak daftar bagai.. tak payah ikut peraturan yang di tetapkan tapi bila kita dah mulakan perniagaan maka kita akan berurusan dengan pembeli. Pembeli berhak untuk memastikan apa yang di beli melalui online tak di tipu.

Bermula 1 Julai 2013, salah satu undang-undang dan peraturan baru akan mula dikuat-kuasa,iaitu Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012, sekaligus membolehkan para pengguna yang membuat pembelian secara online lebih terlindung berbanding sebelum ini. Sebagai seorang penjual, anda perlu memastikan yang mana pelbagai informasi berkaitan syarikat dipaparkan pada laman jualan, membolehkan pembeli mengetahui ia dengan mudah.




Antara yang perlu dipaparkan adalah termasuk:
  1. Nama orang yang menjalankan perniagaan bagi maksud membekalkan barang atau perkhidmatan melalui tapak web atau dalam pasar dalam talian, atau nama perniagaan, atau nama syarikat.
  2. Nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat.
  3. Alamat e-mel dan nombor telefon, atau alamat orang yang menjalankan perniagaan bagi maksud membekalkan barang atau perkhidmatan melalui tapak web atau dalam pasar dalam talian.
  4. Perihal tentang ciri utama barang atau perkhidmatan itu.
  5. Harga penuh barang atau perkhidmatan termasuklah kos pengangkutan, cukai dan apa-apa kos lain.
  6. Kaedah pembayaran
  7. Terma dan syarat-syarat
  8. Anggaran masa penghantaran barang atau perkhidmatan kepada pembeli.
Dengan penguat-kuasaan undang-undang dan peraturan baru ini, ia akan memberikan lebih jaminan dan perlindungan kepada pengguna dan pembeli yang melakukan transaksi secara online.

Untuk perhatian, ia bukan sahaja hanya melibatkan penjual yang mempunyai laman tersendiri atau blogshop, tetapi turut sama meliputi mereka yang menjualnya melalui laman seperti eBay, Lelong, dan juga Mudah. Penjual yang menggunakan medium Facebook juga tertakluk kepada peraturan baru ini.

Untuk info sepenuhnya anda boleh la pergi ke link ni >> Peraturan Peniaga Dalam-Talian Berkuat-Kuasa Bermula Esok – 1 Julai

Jadi yang mana rasa nak mulakan perniagaan secara online tak kira kecil2 atau besaran2 elok la ikut peraturan yang di tetapkan sebelum anda di kenakan tindakkan undang2. Yang mana dah lama meniaga tapi tak pernah berdaftar bagai.. elok di daftarkan dengan segera.


** Nak perluaskan perniagaan online korang. Jom ke sini >> Online lah Tauke <<

** Selalu ada masalah nak dapatkan teksi? Tambang teksi tepi jalan mahal sangat? Jom download aplikasi ni untuk memudahkan korang dapat teksi dengan harga tambang yang murah. Korang cuma perlu tunggu depan rumah, opis atau kat mana2 je korang nak tanpa perlu menapak pergi ke taxi stand  >> Teksi Tambang Murah <<

** Peminat Mercedes Benz kena tahu pasal ni >> tentang Mercedes Benz <<

  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

10 comments:

  1. wah tqvm sis,nanti boleh beritahu ayah saya ^^

    ReplyDelete
  2. bagus jugak dorg buat cm ni kak.xde lah ramai asek kena tipu je.

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas info ni, Sang Lekit!!

    ReplyDelete
  4. ha..yang suka bawak lari duit pelaggan tu tutup le cepat2 bisnes online ye..heheh

    ReplyDelete
  5. sangat bagus..baru ada kepercayaan terhadap urusan jual beli

    ReplyDelete
  6. sokong benda ni sebab ramai jugak yg menipu kan..setakat ni masih x kena tipu lagi la..

    ReplyDelete
  7. Salam Mummy Lala..

    hmm... bagus jgk buat mcm ni..tak dela kita tertipu @ tertanya2 dgn harga..asyik2 nk PM..ssh jgk la kanss

    ReplyDelete
  8. bagus jgk cmni... at least nk shoping online rasa lebih terjamin keselamatan duit kite tuh

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...ada jugak orang yang prihatin kat buyer cam kita ni. Kurang la sikit kes kena tipu tu..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!