BUKTI BEDAK TANAKA SELAMAT DI GUNAKAN

30.7.13 Suria Lekatlekit 3 Comments

Ni pasal bedak tanaka lagi?? Bedak yang tengah famous & menjadi kontroversi dengan status kelulusan dari KKM. Haritu sang lekit ada tulis dah pasal bedak ni tapi den tak berani nak mengesahkan khabar angin yang kata bedak tanaka ni tak selamat sebab takde kelulusan KKM.

Hari ni den sempat terbaca kat status FB berkenaan bedak tanaka yang kononnya sudah di sahkan selamat melalui website Biro pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan. Sang lekit nak tulis dalam entri mana boleh printscreen je bulat2 & sebarkan.. kan?? Jadi sang lekit sendiri ke link tersebut & cuba search sendiri produk bedak tanaka atas nama produk shwe pyi nann seperti yang di beritahu seorang anonymous dalam komen kat entri Bedak Tanaka Tiada Kelulusan KKM? tu.



 Komen Anonymous tu boleh refer kat entri ni BEDAK TANAKA

Hasil sang lekit sendiri search kat website Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan tu adalah..


Sememangnya kalau atas nama yang di katakan mewakili Bedak Thanaka/tanaka/thanakha ni.. memang ada dalam senarai produk yang selamat. Jadi pada pengguna & penjual bedak tanaka ni.. Ucaplah syukur sebab kontroversi pasal bedak tanaka ni dah terjawab.

Kalau korang tak yakin korang boleh jugak semak produk ni atau apa2 produk kat sini >> BIRO PENGAWALAN FARMASEUTIKAL KEBANGSAAN << mana tau mungkin sang lekit search dapat result lain & korang search ada result lain sila share kat komen entri ni apa2 result yang korang dapat samada sama dengan sang lekit atau mungkin ada result lain.


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMBUT PANJANG DALAM FROZEN FOOD

29.7.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ni cerita seram ke cerita geli ke cerita hapa ni?? Milik siapakah rambut panjang itu?? Kena buat DNA test dulu la nak tau rambut siapa tapi ada kisah pasal rambut dalam bungkusan frozen Food tu..

Alkisahnya semalam lepas buka puasa sang asben ku nak cari kulit popia nak buat kuih simpul kasih ke hapa nama dia tu.. Tak sure sebab den sendiri pun tak pernah buat tapi pernah makan cuma tak berapa pasti nama dia. Beriya laki den ni nak buat sendiri walhal serunding ayam beli kat bazar sg penchala jer yang ready made. Dia balik cuma bungkus benda2 alah tu lepas tu goreng jer.. Tak pe at least perangai dia still macam dulu. Takde buang tebiat ke hapa.. sememangnya dia kalau nak buat something tu dia akan buat jugak.

Ni la rupanya popia serunding simpul kasih yang laki den buat semalam.(gambar carian google je sebagai hiasan)

Serunding ayam kat bazar sg penchala tu sedap.. pedas2 sikit. sapa2 nak cari serunding tu boleh la berdesup kesana selagi stok masih ada, ok! Harga dia 100gram RM7 500gram RM35.

Back to the story.. Pasal rambut panjang dalam frozen food atau bahasa melayunya makanan sejuk beku. kita pergi econsave dekat2 dengan rumah jer.. Masa dok pilih2 kulit popia tu sambil tengok la mini popia yang frozen punya.. sekali tertengok ada sehelai rambut panjang jugak dalam salah satu bungkusan mini popia tu. Tengok brand.. sematkan dalam otak tapi bangun pagi ni lupa jenama apa dah tapi kalau tengok packaging dia still boleh ingat lagi. Lalu berjanji dalam hati.. apa2 produk makanan keluaran syarikat tu minta simpang la terbeli. Kalau rambut pun boleh ter packing sekali tak tau la tahap kebersihan kilang @ tempat pembuatan makanan tu macam mana?? Geli tau!!.. yang den & laki den ternampak rambut jer.. yang di sebalik apa kita tak nampak entah macam mana kan??

Jadi pada pengusaha makanan sejuk beku atau apa2 produk makanan ni tolong la jaga kebersihan sebab semua tu melibatkan kesihatan pengguna. Jangan fikir untung jer kang sekali kena bankrup seumur hidup lagi tak guna sesen pun kan??

Pada pengguna kat luar sana pun.. nak beli apa2 tu ambil masa belek2 sikit. Jangan tengok terus angkut masuk troli kemudian bayar jer. Bukan apa sekarang ni kebanyakkan peniaga nak kaut untung jer.. lain2 hal dia tak nak ambil serius.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ARTIS TOLONG JANGAN ANGGAP PEMINAT NI LUBUK DUIT ANDA

27.7.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

semalam ada baca kat blog beautifulnara pasal kisah dua retis merpati sejoli jual biskut raya. Retis yang bernama Rozita Che Wan & Zain Saidin. Memang retis sekarang kebanyakkan meniaga menjelang ramadhan & musim raya kan?? Tak salah.. jual la selagi boleh jual. Tapi yang jadi pelik & kelakar juga rasa memalukan apabila.......


Tapi yang kelakar ni cara marketing depa.. Bukan la nak mengata di bulan ramadhan ni TAPI Barangsiapa membeli biskut raya zain saidin & che ta paling banyak akan dapat invitation ke majlis perkahwinan depa nanti. Memang rasa kelakar sangat cara dorang nak lariskan biskut raya dorang tu. Kalau ya pun nak untung lebih.. Guna la strategi lain yang lebih mulia & bijaksana.

Kalau nak untung sangat apakata che ta & zain buat je tiket untuk peminat attend wedding korang lepas tu jual. Mesti wedding of the year Uolls. Untung pun dapat. Boleh buat bajet pi honeymoon kat obersi. Amacam cadangan den ni che ta & zain?? Ok tak?? Konsep dia lebih kurang nak untung lebih jugak la.. kekekekeke

Wahai para retis kat luar sana.. kalau nak invite peminat ke wedding sebagai menghargai mereka menyokong anda selama ni tak payah la umpan depa supaya berabis untuk hangpa. Sepatutnya hangpa tu sesekali bagi la rewards sikit kat depa.. Ni nak ajak makan kenduri pun macam nak tengok konsert kena bayar mahal mahal. Nak lariskan peniagaan pun guna la cara yang tak memalukan diri sendiri sangat & nampak sangat nak pergunakan peminat untuk lariskan jualan. Jangan anggap yang bernama peminat ni ni macam lubuk duit korang sangat sampai nak jemput makan kenduri pun korang nak depa keluar modal dulu.



antara komen berkenaan isu che ta & zain saidin jual biskut raya


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DAYANA & WAN SAKINAH SUDAH BOLEH KELUAR BERSAMA

26.7.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Kalau betul Alhamdulillah la kan.. Nak bermasam muka pun dah termadu & bermadu. Jadi apa jalan yang ada selain berbaik. Tapi statement tu bukan dari dayana mahupun wan sakinah tapi dari suami mereka Ashraf Muslim.
Ashraf menegaskan bahawa Dayana tidak pernah minta untuk dilepaskan malah dia juga sayangkan kedua isteri dan keluarga mereka.
 
Ketika ditanya tentang hubungan isteri-isterinya Ashraf menjawab, "Alhamdulillah hubungan Dayana dan Sakinah ok." (ketika sidang media berlangsung Ashraf menerangkan Dayana dan Sakinah sedang keluar bersama-sama). (Artikel penuh boleh baca kat sini >> "Dayana & Wan Sakinah Sudah Berbaik" - Ashraf Muslim
Dah boleh keluar bersama tu nampaknya dayana cuba terima la madu dia antara dia & suaminya. Memang susah tapi sebagai wanita yang baik macam dayana tu nampak dia ada usaha untuk menjernihkan keadaan & menerima wan sakinah.
 

Sebagai seorang perempuan & isteri.. Kita mesti dapat rasa perasaan dayana. Perasaan sakinah tak sesakit dayana jadi kita lebih tertumpu pada perasaan dayana la kan?? Mungkin bibir mampu ucap kata maaf tapi dalam hati bukan mudah nak terima apapun percubaan untuk terima apa yang terjadi adalah bermula dari ucapan maaf dari bibir. Kalau kita ucap selalu mungkin jadi satu doa yang termakbul & akhirnya kemaafan tu menjadi ikhlas.

Semoga mereka menjadi satu keluarga yang bahagia. Siapapun salah & siapapun yang betul.. Bukan jadi persoalan. Bila perkara tu dah berlaku nak tak nak terpaksa juga cari jalan yang terbaik agar apa yang dah berlaku tu di layari dengan kebaikan.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BEDAK TANAKA TIADA KELULUSAN KKM??

25.7.13 Suria Lekatlekit 18 Comments

Bab ni aku memula pun tertanya tanya jugak kan?? Yelah.. kewujudan bedak Tanaka kat Malaysia ni sebenarnya dah lama tapi pengguna di kalangan rakyat malaysia ni masa tu tak berapa meluas. Cuma orang2 mymar yang kerja buruh2 kasar je pakai. Standard retis2 mymar tak pernah pulak pakai.. Myamar2 yang golongan ada - ada pun tak pernah nampak jugak depa tempek bedak tanaka ni.

Cuma setelah gambar Nora Danish menempek bedak tanaka tersebar maka ramailah manusia berpusu2 cuba membeli bedak tanaka ni. Rega tak payah cakap la.. macam2 rega ada. Dari rega RM15 hinggalah ke RM40 pun ada orang jual walhal bedak ni kalau kat luar boleh dapat tak sampai RM10 pun seunit.

Bab rega.. tu tak kisah la. Yang sanggup bayar mahal tu suka hati la duit depa kan?? Tapi bedak tanaka ni ada kelulusan dari KKM ker?? sebab ada terbaca dari status hamba Allah ni yang profilenya tertulis salah seorang staff di KKM yang mengatakan produk ni tiada kelulusan KKM.


Sumber dari FB pemilik status

Sang Lekit pun tak berani nak sahkan produk ni samada ada kelulusan ataupun tak tapi orang yang pernah beli & sedang menjual rasanya kena alert la bab ni. Bila keluar cerita2 macam ni pengguna akan rasa was was untuk gunakannya. Yelah.. kang ambil stok banyak tetiba orang dah taknak beli kan rugi. Jadi bila kita ada maklumat lengkap pasal produk yang kita jual lebih2 lagi status halal & selamat yang di sahkan oleh mereka2 yang berwajib kan mengurangkan risiko. Jadi pada peniaga tanaka ni jangan sentap ok.. kalau ada info, bukti atau apa2 yang boleh korang share.. bagitau kalau nak tempek kat entri blog melekit ni. den boleh je tolong sebarkan.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

 Jom tengok telekung Sembahyang yang warna warni lagi cantik2 & pakaian wanita kat sini >> Women Stylish <<

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PRODUK MAIXARA BAHAYA KERANA TIADA KELULUSAN KKM??

24.7.13 Suria Lekatlekit 24 Comments

Gluppp... Telan air liur sambil urut dada sementara tu sambil ucap syukur sebabnya den pernah cuba ambil vitamin Maixara ni kemudian atas sebab kesan sampingan yang tak boleh di terima badan & akal den maka den ambil keputusan untuk tidak menghabiskan baki botol kedua vitamin C maixara ni. Tunggang terbalik hormon badan den jadinya lepas ambil vitamin maixara selepas sebulan. Laki den pun sama.. turut rasa kesannya sebab dia pun ambil jugak.

Antara kesannya yang den rasa.. sakit badan.. sakit pinggang.. period stop terus selepas bulan pertama ambil maixara.. kemudian bulan kedua cuma datang dot dot je selama 3 hari & lepas tu den terus stop pengambilan vitamin maixara. Lambat jugak la side effect dia nak hilang.. baru bulan puasa ni rasa badan kembali normal. Laki den pun sama.. cuma dia mana ada period kan. Dia cuma rasa sakit badan.. sakit pinggang macam tu la. Jadi bila kami sama2 stop baru perlahan2 badan jadi normal balik. Lagi satu lepas ambil vitamin maixara ni kami laki bini akan rasa sakit perut setiap pagi tapi tak serius cuma sakit perut tu rasa tak normal la. Boleh rujuk entri ni VITAMIN C MAIXARA.

Hari ni terkejut bila tengok 1 link di share kat FB pasal Maixara yang di katakan tiada kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Den terus ke Link tersebut tapi dalam artikel tu tak di nyatakan produk apa cuma ada di beri hint2 jer..

Untuk artikel penuh sila clik kat sini UTUSAN

Tapi bila baca kat ruang komen artikel tu di share, tuan empunya FB tu mengesahkan artikel tu merujuk kepada produk Maixara.

 Sumber FB

Jadi pada pengguna Maixara den taknak sahkan ia memang produk maixara kang marah pulak pengedar pengedar maixara kan?? Cuma kalau korang ada rasa effect yang tak berapa baik untuk badan korang sila stop pengambilannya. Mula2 memang sang lekit anggap dia cuma kesan sementara untuk proses pembuangan toksin dalam badan.. tapi bila rasa sakit macam macam kat anggota badan termasuk tempat2 yang tak sepatutnya tu memang terus stop. Moga2.. kalau racun2 yang pernah ada dalam badan tu dah habis keluar la yer..

Lambakkan produk kecantikkan & kesihatan sekarang ni buat kita perlu lebih berhati hati sebelum menggunakannya. Sebabnya.. kadang2 kita tak sedar kita sedang mencurah racun dalam badan sikit demi sikit.

P/S : Lepas kali pertama cuba ambil suppliement kecantikkan/pemutihan maixara memang serik dah nak try apa2 pun produk jenis kena makan @ minum nu. Baik pi watson @ guardian cari produk cream2 sudah. Cream2 pun yang memang jenama dah terbukti ada KKM

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE


24 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

4 HARI, 8374 PAGEVIEWS DAN 384 FB SHARE UNTUK 1 ENTRI

23.7.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Penangan entri yang membongkarkan siapa penulis sebenar nukilan dayana yang tiba2 menjadi hot kat FB bila ramai mula copy paste kat wall memasing termasuk den. Memula tu tak expect la nak dapat views tinggi apatah lagi dapat share yang banyak macam ni. Yelah.. blog den ni blog tepian longkang jer.. Kalau blog cik epal ka.. Ben Ashaari ka.. Mat Gebu ka.. atau blog2 depa2 yang popular tu tak heran sangat la kan kalau dapat traffic macam ni.

Entri tu sang lekit up tengah malam dengan tujuan macam nak tolong Ana Hawana untuk memberitahu semua yang percaya nukilan tu hasil air tangan dayana isteri pertama kepada pelakon asyraf muslim yang tengah hot sekarang pasal kawen kali kedua tanpa keizinan & pengetahuan isteri pertama kat thailand tu. Sang lekit siap mesej dulu Ana hawana & bagitau dia sang lekit dah up entry pasal ni. Kita tulis pun cara baik untuk tidak mengundang tanggapan negatif orang pada Ana Hawana mahupun Dayana yang takde kena mengena pun dengan nukilan tu even di adaptasi dari kontroversi yang melanda dia & suaminya.

Mungkin sang lekit antara blogger terawal yang up entri pasal tu (bukan orang pertama jer.. ada blog yang lagi awal tulis pasal ni) jadi kelebihan tu dapat la kat blog melekit sehingga berjaya dapat macam gambar kat bawah ni...

Ini statistik untuk setakat jam ni. Sampai sekarang entri ni masih mendapat views yang banyak

Tipu la kalau kata hati tak berbunga bunga... walau apa yang dapat tu di luar jangkaan kan?? Macam suprise la jugak bila tengok.. 'Wow!! Penangan entri tu membuatkan traffic jam kat blog melekit.. mau tak cempeqa sat.. hahahaha.

ni pula hits dari ping busuk

Apapun terima kasih pada yang sudi singgah baca.. tolong share & komen kat blog melekit ni. Tanpa anda siapalah blog melekit. Toce! Toce!


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PANAS!!! ANA HAWANA PENULIS SEBENAR NUKILAN DAYANA

19.7.13 Suria Lekatlekit 34 Comments

Rupanya bukan Dr Dayana isteri pertama kepada Asyraf muslim. Sebab benda ni dah ramai copy paste post & share maka kita tak tahu datangnya dari mana termasuk la den. Den share bukan sebab nak publisiti dari kontroversi yang melanda dorang tapi puisi tu memang menyentap habis. Memang yang menulis itu wanita yang lebih memahami isi hati wanita sebab tu kadang2 kita rasa nukilan dia sama macam isi hati kita jugak kan.

Dari Blog PART OF ME membawa sang lekit terus ke link FB pemilik sebenar nukilan dayana tu iatu Ana Hawana. Ada bukti2 yang boleh di percayai ia milik wanita bernama Ana Hawana dari status2 di FB beliau. Apapun den nak ucap tahniah pada Ana Hawana sebab nukilan simple itu berjaya jadi satu fenomena pulak kat FB. Kalau den.. sebab yang den sebut tadi la. Puisi tu seolah2 mewakili hati seorang wanita.. tak ramai wanita yang rela di madukan. Kebanyakkan ramai yang terpaksa bermadu sebab sudah di madukan di luar pengetahuan dorang. Tapi Ana Hawana kena jelaskan benda ni sebab ia membawa nama Dayana. Perkara ni mungkin boleh jadi isu yang besar.. Mungkin orang akan anggap benda ni kenyataan dari Dayana kepada isu mereka sekarang. Tu je nasihat sang lekit pada Ana Hawana.


 Sumber dari FB Ana Hawana

Apapun atau siapapun yang menulis nukilan itu sang lekit nak cakap sang lekit suka. Cuma mungkin cara penyebaran nukilan tu mungkin memberi kesan pada Dayana nanti tapi kita tak boleh salahkan Ana Hawana.. kerana penyebaran tu  di lakukan oleh orang yang tak bertanggungjawab sebab dia tak menerangkan perkara yang betul. Dia sepatutnya kena mention nukilan tu hasil nukilan Ana Hawana.. bukan dayana walau di adaptasi dari kontroversi dayana & asyraf muslim. Jadi satu pengajaran pada saya sendiri & untuk semua. Berhati hati bila menyebarkan sesuatu. Kita nampak kecik tapi kita tak tahu mungkin besar kesannya pada nama yang di kaitkan.

Ayat last sekali May Allah Bless U.. Dayana tu dorang skip kan buat orang salah sangka

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

34 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BEDAK THANAKA RM40 DENGAN RM7 APA BEZANYA SELAIN HARGA?

18.7.13 Suria Lekatlekit 13 Comments

Sejak Nora Danish jual & promosikan bedak Tanaka ni nampaknya kini bedak tu semakin mendapat permintaan tinggi. Mula2 den tak berapa ambil tahu sangat pasal bedak ni.. Sebab even ko calit kat muka Nora Danish pun kau fikir aku percaya dengan hanya amalkan bedak tu kulit aku boleh jadi secantik Nora Danish. Try korang pi skodeng meja make up Nora Danish.. Semata2 ada bedak Tanaka tu je ker?? 100% guaranty korang akan jumpa berbagai bagai produk mahal dia.

Ni la rupa botol bedak tu

Bila dapat tahu bedak Thanaka ni sebenarnya bedak dari myamar yang selalu aku dok tengok orang2 mymar tempek setompok kat pipi tu baru aku teringat 9 ke 8 tahun lepas den pernah dapat hadiah dari budak myamar bedak ni. Dorang bagi free jer tapi harga dia masa tu tak sampai RM10 pun. Tup2.. sebab Nora Danish tunjuk muka dia tempek bedak myamar ni terus harga dia sekarang RM40 Uolls.. Maybe ada mahal lagi kot dari tu.

Wah.. apakah?? Kenapa harga asal yang sebenarnya tak sampai RM10 tetiba jadi RM40. Kos tinggi sangat ke?? Yelah nak kena import dari myamar kan.. Tapi takkan berganda2 sampai macam tu. Adakah bedak yang Nora Danish Demo tu dengan yang ada kat pasaran sebelum ni (kebanyakkan di jual oleh orang myamar kat malaysia) tak sama kualiti? ke cuma tak sama pipi jer.. Pipi buruh myamar kat Malaysia ni mana ada harga berbanding pipi Nora Danish yang gebu tu kan??

Ni la gambar Nora Danish pakai bedak Thanaka

Den pun tak sure kenapa harga dia sangat berbeza.. Apa yang den survey kat online ni harga dia memang kebanyakkan RM40 tapi menurut perbincangan kat FB kawan den cakap dia baru je beli bedak tu kat kedai myamar di Bukit Mertajam Penang baru RM7. Jauh kan perbezaan harga. Kalau kos pos pun.. takkan sampai RM40 include postage, ye dak??



Apa beza beli bedak yang di edarkan kat online (label Nora Danish)  ni dengan beli kat kedai myamar kat luar sana?? Kalau kualiti sama jer.. Takde label Nora Danish pun takpe.. janji murah sudah. Buat apa bayar lebih untuk barang yang sebenarnya sama kat luar sana tapi harga je berbeza, ye dak?? Nak kata bedak tu tak sama.. tengok sama jer beza mungkin yang original myamar jual takde tulis tate ke hapa atas penutup tu yang nora danish pakai ada la tulis tate tapi ingredient & kualiti dia ada beza ker??..  entahlah mungkin harga jadi mahal bila permintaan semakin tinggi. Time ni la kot peniaga nak buat duit untuk orang2 yang obses dengan produk kecantikkan ni. Kalau boleh apa je jual kat FB/Blog semua dia nak beli tempek kat muka..hahahaha

P/S : Ni bukan entri nak tutup periuk nasi sapa2 di bulan puasa ni tapi ni entri ketidakfahaman kenapa harga bedak Thanaka ni berbeza sangat. Kalau yang jual bedak thanaka ni boleh explain kenapa produk & brand yang sama tapi harga yang berbeza??



** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SYURGA BUKAN UNTUK ORANG TUA

17.7.13 Suria Lekatlekit 4 Comments

Orang muda je ke masuk syurga?? Orang tua2 yang baik2.. beriman.. bertakwa.. ikut suruhan Allah, tinggal segala laranganNya.. Mati dalam keadaan beriman semua pergi mana lepas mati kalau syurga hanya untuk orang2 muda jer??

Jangan panik yer semua makcik2 & pakcik2 warga emas atau yang rasa mereka2 bakal menjadi atuk2 & nenek dalam usia emas. Kita baca dulu sampai ke titik noktah akhir..

Alkisah semalam sambil baring2 sementara tunggu mata nak pejam.. sambil2 tu en asben kita dok dengar ceramah ustaz azhar idrus kat youtube. Dia memang rajin dengar ceramah kat youtube. Kadang2 ceramah ustaz kazim elias.. kadang2 ustaz azhar idrus.. gitu la rutin sebelum tido kalau dia tak layan game atau tengok video pelik gambar mayat kena postmortem ke hapa ke.. Dia buka kita tumpang dengar je.. Terdengar pasal Ustaz Idrus cakap.. Syurga bukan untuk orang tua sebab ada link dengan satu pertanyaan dari sorang hamba Allah yang anak dia suruh tanya kucing dia mati masuk syurga ke tak. Bab kucing tu.. korang nak tau jugak ke. Takde haiwan yang masuk syurga tapi ada haiwan dalam syurga. Haiwan tak masuk syurga atau neraka. Nak lebih info korang google yer..

Carian Google
Kembali ke topik asal.. kenapa takde orang tua masuk syurga?? Wah.. ini tidak adil.. tidak adil.. (nyanyi dalam version lagu yuna yer untuk dapat effect lebih dramatik.. kekekeke). Apa yang Allah jadikan & putuskan adalah seadil adilnya.. Tiada syurga bagi orang tua adalah kerana semua manusia yang layak masuk syurga bila berada di dalam syurga semuanya akan jadi muda2 belaka.. Menurut apa yang sang lekit dengar dari ceramah ustaz azhar idru,  yang lelaki bila berada dalam syurga umur mereka lingkungan 30an.. Biasa la lelaki 30 tahun la paling laku & Perempuan pula lingkungan 17 tahun. Sebab apa dalam syurga perempuan semua berumur 17 tahun.. Menurut apa yang sang lekit dengar semalam.. Perempuan dalam umur 17 tahun itulah sedang berkembang aset tubuhnya dengan cantik termasuk rupa. Jadi wanita2 dalam syurga semua akan jadi cantik & muda & lelaki juga hensem bergaya gitu.

Jadi yang dah melangkah usia emas.. yang dok meniti ke usia emas atau yang rasa dia mungkin akan hidup sehingga usia emas jangan sesedih lagi tau. Sekian sahaja perkongsian ilmu untuk hari ni. Semoga memberi manafaat kepada kita semua.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERITA GELI GELEMAN BUAT PENGGEMAR RESTORAN MAMAK

16.7.13 Suria Lekatlekit 14 Comments

Dari dulu lagi ramai yang pertikai tahap kebersihan restoran mamak ni. Tapi keluar la apapun pendedahan tentang tahap kotor restoran mamak ni tetap restoran mamak menjadi tumpuan rakyat malaysia tak kira bangsa atau agama even status halal sesetengah restoran mamak ni memang meragukan.

Tadi terbaca kat sinar harian.. satu restoran mamak kat Bayan Lepas pulau pinang yang di serbu. Tukang masak just pakai singlet dengan kain pelekat yang di senteng sampai pendek kemudian tepung yang nak buat roti canai dok sebelah toilet jer..Ditambah lagi cerita geli bila stok tepung dan gula dalam restoran itu, adai lipas dan pelbagai jenis serangga.Bayangkan la mereka2 yang menjamah dengan lazat roti canai tu tiap2 hari.. Berkembang mekar tekak den bila fikir Uolls..

Sumber Sinar Harian

Tu apa yang penguatkuasa nampak.. yang tak nampak dia buat apa masa masak.. Hanya Allah je yang tahu kan?? Sebab tu la den & asben den ni tak gemar sangat restoran mamak kecuali la darurat sangat & itu saja pilihan yang ada kan. Kalau sesaja nak pi makan kat restoran mamak tu, kirim salam je la Uolls. Kadang2 ada restoran mamak tu tukang buat roti canai dia siap bercincin bagai. Kenapa geli dengan cincin?? Gila tak geli.. ntah apa2 melekat celah cincin tu kemudian dia uli2 tepung.. penyet2 tepung.. tebar2 tepung. Tapi kalau ada yang rasa benda tu small matter.. it's up to you bebeh!! Sila la bismilillah sebelum makan.. kekekekeke
Sumber Sinar Harian

Bukan la nak pukul rata semua restoran mamak ni jenis abaikan kebersihan tapi kebanyakkan macam tu la. Kadang2 pekerja dorang tu pun bukan muslim.. tokei restoran tu pun kadang2 bukan muslim. Itu kenyataan bukan tuduhan. Sememangnya wujud perkara macam tu, hokay! Jadi pada penggemar2 restoran mamak ni kan.. kalau boleh selected la sikit restoran mamak yang korang nak lepak minum2 & makan2. Geli aihh.. kalau tetiba pi dapur depa tengok dah sama level dengan sarang tikus.. ntah2 tikus memang bersarang kat situ.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KENAPA ORANG TAK SUKA BELI BARANG ONLINE TAK PAPAR HARGA

14.7.13 Suria Lekatlekit 19 Comments

Semalam ada up status pasal masih ramai lagi peniaga2 online yang tak letak harga pada barangan yang di jual tapi masih menggunakan konsep nak tahu harga sila PM. Maybe ada yang terasa terus explain bahawa produk mahal yang di jual tu ada etika yang tak boleh terus tag harga. Nak tahu harga kena private. Katanya harga takkan di manipulasi oleh peniaga2 tak bertanggungjawab kerana harga dia selaras 1 Malaysia.

Itu sebab produk mahal lagi berjenama mewah tu ada etika. Tak tahu la kenapa etika tu wujud sebab yelah.. den ni mana mampu pakai produk mahal2 macam tu. Dapat Tia Ammelia pun dah cukup syukur kan?? Jadi produk2 macam tu den tak usya sangat selain tahu dia produk berjenama mahal tahu kemampuan seorang suri rumah macam den ni setakat mana. Jadi pada yang terasa tu.. Minta maaf lah yer. Sesungguhnya bukan produk yang anda jual yang den maksudkan. Lagipun den tak survey pun produk kecantikkan @ makeup mahal2 kat online.

Yang tak tertakluk pada etika tak boleh papar harga tu.. takpe la. Kalau kena tindakkan ke hapa je pengeluar produk tu yang akan bersoal jawab sebab dorang yang keluarkan etika.. Ni yang jual barang/produk yang takde etika tapi cuba buat etika sendiri ni apa kes pulak kan?? Setakat jual beg.. jual baju.. jual kasut.. jual tudung.. tak payah la ber pm2 sangat. Menyusahkan para pembeli nak survey mengikut budget masing - masing. Kang ada pulak yang kata, dah tau budget ciput tak payah berangan nak shopping online. Pi shopping mydin nu.. Lebih layak untuk orang semekin. Nak shopping online kena ada duit berkepuk2 dalam account bank, hokay!!

Hokay den paham.. even den takde duit sampai boleh buat tilam tidur dalam bank tu.. tapi singgit dua tu ada jugak la peneman account bank den. Jadi kalau den nak shopping online barang singgit dua pun hak den jugak. Sebab even singgit dua den bayar tetap den bayar dengan RINGGIT MALAYSIA bukan AIR LIUR BASI. Jadi jangan pandang rendah pada golongan tak berapa kaya macam den. Even korang yang meniaga kaya raya tu kalau den minta bagi barang korang yang singgit dua free kat den pun korang tak bagi punya. Tetap korang guna konsep.. kau bayar duit, kau dapat barang kan??

Kenapa PM2 harga ni menyusahkan pembeli. Bayangkan seorang pembeli budget cuma RM100 nak beli sesuatu barang. Dia pun survey. Korang ada upload seratus jenis barang yang orang tu nak beli dengan konsep nak tau harga sila PM. Bayangkan dia tengok 1 barang dia PM.. harga over budget dia tak jadi beli. Dia survey lagi sampai 10 kali dia PM korang tanya harga alih2 semua barang over budget dia.. semua pun dia tak jadi beli. Tak payah tipu la kalau kali ke 11 korang pun malas nak layan dia dah. Paling menyanyat hati.. keluar pula status sindir menyindir. Dalam kes ni susahkan kedua2 belah pihak. Pihak pembeli & pihak penjual.

Korang tak boleh kata.. kalau setakat budget seratus dua jangan berangan nak shopping online.. Suka hati la dia nak shopping memana pun. Duit tetap duit dia walau seringgit pun. So, selagi duit tu duit dia.. dia berhak nak membeli kat memana pun & dia juga ada hak sebagai pengguna. Korang jangan pertikai kenapa & mengapa dia nak shopping online jugak kalau budget ciput. Ada sebab orang membeli secara online tak kira berapa besar pun budget dia. Salah satu mungkin dia tak cukup masa untuk keluar membeli belah.. mungkin juga dia susah nak jumpa barang yang dia nak kat luar. Yelah.. kadang2 duduk kawasan terpencil ni tak macam duduk kat bandar. Macam2 ada.. Korang fikir orang bandar je ke pandai shopping online. Orang kampung sekarang bersepah internet kat rumah. Orang kampung pun bersepah guna smartphone. Pentingnya korang tag harga pada barangan di jual adalah memudahkan pengguna untuk survey barang mengikut budget dorang. Korang tau tak.. ada pembeli takkan membeli dengan korang hanya sebab korang guna konsep PM harga.. kata dorang menyusahkan. Kan dah rugi. Buat apa nak sorok2 harga semata2 nak untung lebih.. Rezeki tu dari Allah. Kalau dah rezeki korang.. korang TAG harga sebesar alam pun.. tetap jadi rezeki korang jugak. Jangan takut persaingan.. sebab dalam perniagaan memang tak dapat lari dari pesaing. Sorok2 harga tu kadang2 buat anda lebih rugi banyak tanpa anda sedar.

Yang paling penting kenapa peniaga online ni perlu letak harga yang semua orang boleh nampak adalah sebab akta baru yang di keluarkan KPDNKK.. dimana salah satu syaratnya peniaga online harus memaparkan harga barang jualan. Kalau tak papar jadi salah. Yang meniaga online tu nak tahu lebih lanjut sila clik kat sini >>BERMULA 1 JULAI NAK MENIAGA ONLINE WAJIB KENA BUAT NI

 Ni contoh peniaga online terbaik jugak la. Bukan setakat harga detail pasal besar, panjang, tinggi beg tu semua complete. Macam ni la senang pembeli nak survey.


 P/S : Laki den pun dah tak berapa ribu riban habis beli barang sejak dulu lagi kat online. Dia pun ada jual barang online jugak. Elok je laku barang dia jual even dia tag siap2 harga. Jangan pandang den ni semekin tak layak pulak shopping online walau den memang susah nak beli barang kat online. Baru try beli kasut.. Tu pun tak sampai lagi. Yelah kaki size 3.. kat luar ingat senang ke nak jumpa size 3.. bila ada orang jual kasut size 3 yang comel mesti la den excited. Tu juga salah satu sebab kenapa den beli jugak sepasang kasut tu online. Kalau proses penghantaran dia ok.. & kualiti kasut dia memuaskan.. Insya Allah den beli lagi. So, setiap apa yang orang buat tu mesti ada sebab bukan nak tunjuk kaya shopping online.



** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

19 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ARTIS KONGSI GAMBAR TERAWIH PUN KECOH KER?

13.7.13 Suria Lekatlekit 9 Comments

Ada jugak terbaca semalam pasal sorang dua retis yang di kritik sebab kongsi gambar solat tarawih. Sorang retis lelaki sorang retis perempuan.

Malas la nak komen panjang2 bulan puasa ni.. Pendapat den senang jer.. Lebih elok kot dorang share gambar2 macam tu di bulan mulia macam ni dari share gambar tayang peha, tayang lurah, tayang badan. Orang buat baik pun korang tak puas hati..  Biarlah apapun niat dia. Nak tunjuk baik ke hapa ke yang pasti perbuatan dia tu tetap perbuatan baik. Kita yang tumpang tengok pun tengok benda baik & tak share dosa mata.

Gambar yang di kongsi Iqram Dinzly yang mendapat kritikan (Sumber Ohbulan )

Tu la bila jadi artis ni buat baik pun ada jer orang pandang tak betul apatah lagi buat benda tak betul jangan harap orang nak pandang kau baik. Sabar yelah pada retis2 berkenaan. Anggap je la kritikkan tu satu dugaan di bulan ramadhan di mana Allah nak bagi kamu2 itu lebih pahala.

Gambar yang di share Nora Danish yang mendapat kritikan
Komen Nora Danish (Sumber Ohbulan)

** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE
 

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CERITA DALAM KAIN PEREMPUAN.. PAD HERBA SERBAGUNA

12.7.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Hari ni nak cerita pasal pad (tuala wanita) herba yang serbaguna pula. Selalunya pad (tuala wanita) ni kita sedia maklum guna time bila kan?? Masa bulan mengambang (period) time tu la kegunaan dia. Tapi pad herba yang den nak cerita ni berkonsep serbaguna gitu.

Pernah dengar jenama FC Bio Sanitary Pad?? Mesti ada yang pernah dengar & ada jugak yang mungkin baru dengar tapi produk ni bukan la produk yang masih baru. Pad ni di perbuat daripada ramuan herba semulajadi. Banyak kelebihan kita guna pad ni nak2 lagi yang mengalami masalah seperti sengugut, haid tidak teratur, mencegah buasir,membuang angin dalam perut,menghilangkan bau semasa period,membuang darah beku dalam rahim,mencegah keradangan,membasmi kuman,mengurangkan kegatalan,keputihan & kekuningan di bahagia faraj, menghilangkan panas & menguatkan rahim.

Selain pad(tuala wanita) produk ni pun ada paintiliner serbaguna. Antara kegunaan
nya..

Sakit pinggang & keletihan, tampalkan dibahagian pinggang anda
• Sakit kaki akibat terlalu lama berdiri, berjalan atau bekerja. Tampalkan di bahagian dalam kasut anda setiap hari
• Tampalkan di dalam topi keledar anda bagi mengelakkan rambut gugur dan mencegah bau
• Sebagai pelapik muka akibat mabuk laut atau kenderaan
• Sebagai pelapik mata untuk mengelak kelesuan
• Masalah buasir
• Migraine
• Luka
• Melecur


dan boleh jugak di gunakan untuk kanak2


Untuk ibu-ibu yang prihatin tentang kesihatan anak-anaknya, pantiliners boleh digunakan di saat-saat bayi atau kanak-kanak bermasalah seperti :
• Kembung perut atau angin.
• Demam
• Batuk
• Nilai pH nya yang neutral membantu dan membolehkan apa jua jenis kulit terutama kulit yang sensitif dan lembut seperti kulit bayi dan kanak-kanak.


Ok bagi yang berminat nak try pad herba ni boleh contact cik norhidayah di 0124294014. harga tak mahal sangat RM11 (belum termasuk pos)

P/S : Den dah cuba.. tapi bukan masa period time. Sejak dua menjak pinggang den ni sakit2 & senggal sikit.. jadi den try pakai pad herba (bukan paintiliner). Pakai macam biasa kita pakai masa bulan mengambang tu.. Alhamdulillah hilang sakit pinggang. Rasa mint jer.. rasa segar jer bila pakai. ni den sendiri yang try. Korang boleh la try.

P/s : yang nak mempromosikan produk @ barang jualan kat blog melekit boleh la pm den kat FB atau email ke lekatlekitgurl@yahoo.com

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK SEMUA BLOGGER SEKEJI ITU UNTUK LARISKAN BLOG

11.7.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Entri ni sebenarnya kesinambungan dari kisah Kucing aritu.. Mungkin orang2 yang berkenaan tu sebenarnya dalam komen gud gud dia.. dia add kita kat FB like entri kita ada maksud tersembunyi. Yelah.. den pun bukan kenal dia, den cuma serempak nama dia masa dok berbalas komen kat satu group pasal isu kucing 2 3 hari lepas haritu.

Mungkin Allah nak tunjuk jugak.. Mungkin satu peringatan. Terjumpa komen2 di bawah link entri pasal kucing di blog melekit ni di FB seorang hamba Allah yang tak payah sang lekit nak mention nama dia. Sebab sapa dia tak berapa penting tapi apa yang penting apa yang dia kata jer..

Katanya satu trend dalam dunia blog untuk melariskan sesatu blog tu dengan cara menyerang peribadi imdividu lain.. berbeza dalam dunia group FB katanya.. Yang lebih kepada berkongsi ilmu & sangat pentingkan silaturrahim.. kalau kau nak kata blog melekit macam tu tak payah la mention 'Dunia Blog" yang merangkumi semua.Jangan anggap dunia blog untuk orang bergaduh jer.. Dah banyak silaturrahim terjalan dalam dunia blog ni. Memang tak nafikan ada baik & buruknya.. macam tu jugak kat FB tu. Sama jer..

Dunia blogspot dan group tidak sama. Group mcm kita lebih kepada berkongsi ilmu kerana group bukan milik kita. Di group kita belajar menghormati isi hati dan pendapat kawan2 yg lain. Ida pernah berada di dunia blogspot, yg mana blog adalah milik individu malah serang menyerang individu lain sudah menjadi trend mereka untuk melariskan blogspot sendiri. Apa yang tertulis di blog adalah pendapat sendiri dan berbeza sgt dgn kita yang mementingkan silaraturahim diantara kita. Jangan terasa hati... abaikan saja.
Menyerang tu untuk melariskan blog?? Tengok jugak kau siapa sampai boleh buat blog tu laris bila tulis pasal kau kan?? tengok juga kontroversi yang kau buat untuk buat blog tu laris & untuk pengetahuan awak yang mengeluarkan statement macam tu.. Blog umpama suara kami. Jadi jika kami nak bagi pendapat atau komen satu2 isu tu dah tentu la blog menjadi medan suara hati kami. Tak semestinya bagi pendapat terhadap isu yang seseorang itu bangkitkan dengan niat untuk menyerang secara peribadi. Kalau itu di katakan serangan peribadi.. maka apa yang kamu2 sedang buat & berkomen juga macam satu serangan peribadi jugak. Kalau kata meluahkan hati.. kenapa kamu tak boleh terima apa yang kami tulis di blog sebagai luahan hati kami jugak. Jadi.. Jangan menyifatkan sesuatu tu sangat buruk atau sangat baik semata2 untuk buat orang nampak kamu berada di tempat baik.

Saya tak faham kamu nampaknya tak suka & sependapat dengan saya.. tapi kamu add & like entri saya sudahnya kamu mengeluarkan statement macam tu. Ok.. saya terima sebagai benda tu kamu buat untuk membawa bahan bukti kepada kawan kawan kamu bahawa wujudnya apa yang kamu nak dorang tahu. Tapi rasanya tak perlu LIKE kot.. cukup sekadar copy paste link entri saya tu. Kalau LIKE makna suka.. tapi entahlah cara kamu bila bersama kawan2 kamu tu macam tak suka. Ke kamu memang jenis pendirian yang sentiasa berubah2?? Kat sini kamu suka.. Dengan mereka kamu jadi tak suka sebab mereka tak suka.kekekekeke Ok.. tu hak kamu. Saya tak boleh halang sebabnya blog saya memang semua orang boleh baca & komen.

Jadi kamu kena terima juga bahawa blog ini jugak hak saya untuk memberi pendapat saya sendiri. Bukan saya taknak membalas komen2 kat FB kamu tapi saya tahu benda tu tak mendatangkan faedah.. jadi panjang cerita je lagi. So kalau korang guna FB menyuarakan pendapat dari pendapat saya kat blog.. saya guna blog untuk menyuarakan pendapat saya dari pendapat kamu di FB. Tak salah, kan?? Dunia blog tak sekeji macam kamu gambarkan. Pasal isu kucing tu.. Saya memang pencinta haiwan yang membesar dengan haiwan itu. Jadi saya rasa saya ada tanggungjawab untuk membela haiwan tersebut bila ada individu memandang makhluk tu sebagai pengacau & pengotor bila dia pelihara banyak dalam rumah. Korang tahu tak.. kucing mungkin tak berakal tapi boleh terima lagi didikkan dari kita. Kalau di ajar & di asuh dia juga faham arahan kita. Komen2 korang melukakan hati orang2 yang berjuang untuk kucing2 tu korang tak rasa bersalah pun. Korang tetap rasa rumah bukan tempat untuk kucing. Korang nak hidup bebas tapi korang nak kucing2 tu hanya berdunia dalam kurungan. Memang korang tak cakap secara direct macam tu tapi apa yang korang pertikaikan seoalah2 itu la yang korang nak. (Yang nak tahu cerita pasal isu kucing tu boleh baca kat SINI )

Jadi.. apa yang kamu kata dunia blog lebih kepada menulis pendapat sendiri tanpa memikirkan silaturrahim maka apa yang kamu tulis kepada blogger pun sama jugak macam kamu sedang buat sekarang. Kamu pun tulis pendapat peribadi kamu tentang dunia blog juga. Sebagai blogger saya harus terasa & tak semestinya terasa tu saya kena terima bulat2 apa yang kamu cakap. Saya juga ada hujah saya macam hujah kamu untuk buat orang nampak kamu berada di tempat yang baik.So, sendiri fikir.. sendiri mau ingat.

P/S : Rasa berat sebenarnya nak post entri2 ni macam ni di bulan ramadhan tapi kena pertahankan diri jugak kan??

P/S : Dunia blog pun dah banyak mencipta silaturrahim.. Dalam blog jugak masih ada respect each other. Kalau dia kata dia pun pernah jadi seorang blogger mesti dia tahu tapi nampaknya mungkin dia blogger hangat2 taik ayam je jadi dia tak sempat explore dunia blog & tak tahu banyak silaturrahim yang dah terjalin sesama blogger even kenal dalam blog sahaja.

P/S : Kalau setakat isu kucing tu cakap blog den ni laris macam goreng pisang panas.. hurm.. traffic tak gempak mana pun.


** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

APA YANG SELALU KITA TER... BUAT HARI PERTAMA PUASA

10.7.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Happy puasa Uolls.. Salam ramadhan buat semua kengkawan den yang membaca entri ni. Amacam sahur tadi?? First day puasa sahur pun gempak2 jugak. Biasa la tu.. yang first selalunya celebration dia kebabom kan?? Hari first puasa sahur penuh meja.. berbuka apatah lagi.. tak muat meja la kot. Tapi den tetap maintain macam biasa jer.. Sahur simple2 jer. Takde pulak gambar makanan sahur tadi nak tayang. kekekekekeke

Ok.. hari pertama puasa ni jom kita share apa yang selalu orang ter.. buat. Banyak perkara ter... ni tak di sengajakan tapi ada juga benda yang buat dengan sengaja tapi guna alasan ter... kan?? Yang selalu ter.. buat hari pertama puasa.. kalau bebudak sekolah terbawa air ke sekolah. Hahahaha.. benda ni pernah jadi kat kawan den masa sekolah menengah dulu. Sebab terbawak air ke sekolah & hampir terminum maka orang lain tertawakan dia. Jadinya dia pun termalu.

Ter.. yang seterusnya..terbuka peti ais cari minuman. Kadang ada yang terminum baru teringat puasa. Kadang2 ada yang terbuka peti ais tak sempat terjamah apa2. Ter.. buka tudung salji tengok juadah tengahari.. ter.. korek hidung.. ter.. korek telinga.. Bagi tukang2 masak kat dapur hari pertama & di awal puasa ni mesti ada yang ter.. rasa masakan sendiri bila nak sediakan juadah berbuka kan?? Sang lekit tahun2 yang lepas memang pernah juga ter.. rasa masakan ni. Tahun ni ter.. yang sang lekit takut ter.. minum susu budak lala tu. Sebabnya sang lekit macam jadi kebiasaan bila buat susu budak tu sebelum sumbat dalam mulut dia sang lekit rasa dulu tahap panas & kelazatan susu dia. Walau kita dah biasa pun sukatan air & susu budak tu tapi bila dah terbiasa.. mesti terbuat setiap masa. Setakat ni ter.. tu belum terbuat sebab masih ingat hari ni puasa.

Gambar carian google

 Korang pulak macam mana?? Ter.. apa yang selalu korang buat pada hari pertama puasa. Takpe kalau ter.. buat jangan sengaja buat & bagi alasan ter.. buat. Ingat ganjaran ibadah & amal kita bukan manusia yang tulis tapi Malaikat. Kau boleh tipu sesama manusia tapi bukan dengan Allah. Dah tua2 ni tak payah nak buat2 ter.. la sangat kan?? Puasa sekarang bukan macam dulu2.. masa tu rasa panjang sangat. Sekarang ni bangun duduk.. tup2 dah nak berbuka, kan?? Jadi selamat berpuasa pada semua yang berpuasa hari ni.. Moga kita mendapat ganjaran pahala & keberkatan di bulan mulia ni.


**  Teksi Tambang Murah Boleh dapat di sini >> Myteksi <<

** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NUFFNANG.. DIHUJANI BE, REZEKI RAMADHAN KOT

9.7.13 Suria Lekatlekit 11 Comments

Apakah?? Dah lama tak di hujani BE yang mencurah2 sebegini. Pelik pulak tapi suka la kan?? BE masuk bermakna duit pun masuk walau tak tahu banyak mana lagi dia akan bagi tapi even sen pun tetap duit.. kan??

Hati kembali berbunga bunga cinta dengan Nuffnang setelah lama ku kecewa gitu. Walaupun ku umpama bergantung tak bertali dengan Nuffnang sudah sekian lama tapi ku sudi maafkan dia sekiranya dia menghujankan bunga2 BE di blog melekit ku ini. Biasa la zaman sekarang love is money.. money is love (merujuk kepada nuffnang je yer..) No money no honey.. No money no puji puji hokay!! hahahahahaha...

Yang terbaru dapat lagi 2 BE.. menjadikan jumlah kesemuanya 7 yang sedang running. Moga ketujuh2 BE tu membuahkan hasil yang lumayan. Moga lepas raya boleh sambung shopping untuk raya haji pulak. kekekekekeke.

Apapun Alhamdulillah.. rezeki semua dari Allah. Allah nak bagi rezeki ni dalam macam2 bentuk & cara. Tak semestinya duit je kan. Jadi sikit atau banyak kena la syukur. Dalam berblog jangan cepat down. Terus je menulis.. Rezeki kita semua ada kalau kita usaha. Yang penting kena ikhlas dalam melakukan sesuatu.

Ni la benih2 yang sedang di baja. Moga mendapat hasil yang lumayan


**  Teksi Tambang Murah Boleh dapat di sini >> Myteksi <<

** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG ADA KUCING BANYAK HANTAR JE KAT PUSAT PERLINDUNGAN HAIWAN

8.7.13 Suria Lekatlekit 45 Comments

Nak tulis apa pun tak tahu.. Sebak.. sayu.. pilu jer. Sejak semalam sampai hari ni sang lekit dok berdebat pasal kucing. Bermula dari sorang perempuan yang upload 1 gambar kucing yang banyak dalam sebuah rumah yang di huni manusia. Gambar tu jelas nak bagitau perkongsian hidup manusia & kucing dalam 1 rumah.

Maka timbul la komen yang mempertikaikan tahap kebersihan, kesejahteraan jiran2.. budget makan bagai. Yelah.. bagi orang yang tak suka makhluk comel tu semuanya jadi busuk.. semuanya jadi buruk. Padahal kalau spesis manusia pengotor.. tak bela apapun dalam umah tetap rumah dia tak bersih jugak. Sampai ada yang bagi komen kata rumah bukan tempat membela haiwan macam kucing. Hantar je kat pusat perlindungan haiwan. Betapa dorang tak explore atau buat research sebelum bercakap kan??

Pusat perlindungan haiwan ni kebanyakkan bukan dari badan kerajaan.. kebanyakkan dari aktivis pencinta haiwan yang berusaha untuk menempatkan haiwan2 terbiar di tempat yang selamat & selesa. Dorang juga berharap ada bantuan dari mana2 badan atau persendirian.. Dorang juga berharap ada yang sudi adopt. Kos bukan kecik.. Kakitangan yang di perlukan ramai. Semua nak campak kat situ korang fikir ,muat ker??

Ada jugak nak cakap pasal undang2 dunia yang salah jika haiwan peliharaan ganggu ketenteraman jiran2. Ye betul.. kebanyakkan pencinta haiwan ni cuba sedaya upaya untuk pastikan haiwan dorang tak ganggu jiran2 tapi kadang2 kemampuan membataskan dorang untuk menyediakan kelengkapan tapi perikemanusiaan yang tinggi mengatasi segalanya. Betul.. ada jugak yang suka biar haiwan dorang ganggu jiran2 & penduduk setempat tapi bukan semua. Yang begitu tegur la.. nak ambil tindakkan pun ambil la tapi jangan pukul rata semua. Bila kau dah tak suka.. asal orang bela kucing.. bela anjing je ko mula panas punggung. Cari sebab nak buat haiwan nyah dari muka bumi.

Kau pandai cakap tak masuk syurga jika tak jaga hati jiran tetangga.. maka kau jagalah jiran kau yer. Ada manusia yang nak jaga semua.. nak jaga hati jiran.. nak jaga amanah Allah nan satu ni..(haiwan terbiar) tapi yelah.. manusia ni kan ada macam2. Kalau yang tak suka tu kau tak payah buat yang terbaik macam mana pun dia tetap cari salah. Apapun.. manusia bukan sorang tapi terlalu banyak di bumi Tuhan ni jadi perangai pun macam - macam ye dak?? Apapun kena ingat bumi Allah bukan hanya milik manusia.. kita semua menumpang termasuk makhluk lain. Jangan jadi raja sangat di bumi Allah.. sampai haiwan lain nak menumpang hidup pun jadi salah. Kau pun menumpang..Jadi kita kena sama2 sedar diri. Haiwan pun ada hak di bumi Allah. Dah Allah jadikan kucing tu hidup berdamping dengan manusia mesti ada sebab.

Bukan marah kalau orang tak suka haiwan ni.. tapi tolong la kalau tak suka better jangan bagi komen yang buat orang lain terasa hati. Mereka buat kerja kebajikan bukan suka2 untuk kaut untung lebih2 lagi yang kutip kucing jalanan & anjing terbiar untuk bagi perlindungan ni. Mereka bukan kutip lepas tu buka pets shop jual kucing2 & dapat untung boleh pergi holiday oversea.. kadang2 orang yang bela banyak kucing ni nak pergi memana pun fikir 100 kali. Yelah.. sapa nak jaga kucing2 tu. kang terlepas pergi umah cik fiza.. langsung tak dapat masuk syurga sebab ganggu jiran tentangga. kan?? Jadi kalau benci sangat pun tolong la jangan pertikaikan apa yang aktivis pencinta haiwan ni buat. Kalau takde orang2 macam mereka yang buat nak harap orang macam cik fiza buat pun.. nampak gayanya makin bersepah la kucing kena suntik ubat mati.

** Kalau nak tahu siapa cik Fiza jom kita baca attachment kat bawah ni

 Mereka anggap bela kucing banyak macam ni dalam rumah.. rumah busuk, kotor & tak masuk akal. Yang masuk akal bela apa yer dalam umah. Bela teddy bear besar2 ker??





p/S : Panjang kata macam tulis kat atas tapi pendek kata.. kalau dah tak suka tu semuanya jadi busuk, buruk,kotor bagai kan?? kau bagi kucing tu mandi 1 hari 5 kali pun tetap dia pandang kotor.. well tepuk dada tanya iman masing2.


**  Teksi Tambang Murah Boleh dapat di sini >> Myteksi <<

** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

45 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NUFFNANG :MERIAH DENGAN BE (CPUV) BILA KITA DAH TAK PEDULI

6.7.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Lama tak cerita pasal Nuffnang kat blog melekit ni kan?? Sebab sang lekit dah tak berapa kisah sangat dah dengan nuffnang. Sebab dah dapat cinta hati baru kan... siapa lagi kalau bukan 8share yang sentiasa memberi sang lekit duit shopping setiap bulan berbanding nuffnang setahun 2 kali pun payah sangat. Setakat RM50 nak cash out malas la den. Setiap kali cash out akan di potong RM1. kalau setiap kali cukup RM50 cashout kalau dah dua tiga kali.. dah beringgit2. Lebih baik menabung lama2 sikit biar sampai angka ratus so dia culik duit kita RM1 je kan??

Tu cara sang lekit even RM1 orang pandang kecik tapi bagi blogger macam sang lekit 20sen pun sangat berharga. Bukan senang nak dapat 1 clik yang nilainya 20sen.. (kalau ikut iklan di 8share la). Jadi RM1 tu nilainya jadi besar bila kita terlibat dalam aktiviti menabung secara online.

Dah lama tak manja2 dengan Nuffnang sebab dah lama di kecewakan kita.. Kalau bagi BE pun iklan BE malu2 nak muncul dah tu nak bagi satu pun sekarang kemain payah. Tapi bila tak peduli.. Banyak pula dia masuk bulan ni. Ada la dalam 4 BE tengah running (kira banyak la untuk tahun 2013 ni berbanding dulu 1 bulan kadang sampai 10 BE masuk. Sekarang tak dapat la macam tu). Banyak2 pun masuk kalau malu2 nak menari kat banner blog kita pun hasilnya tetap... SEDIH! Tak payah merungut la sangat kan.. Semua tu rezeki. Sikit atau banyak yang datang kita kena syukur. Nak lebih banyak rajin2 la survey advertiser baru. Kalau kau malas.. pacak je nuffnang macam den ni. Kes malas nak study yang baru ler ni.


Pada mereka yang taknak berharap hanya dengan Nuffnang tapi still nak terus dapat status Glitteratti tu boleh la try 8Share. Pun not bad jugak income dia.

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SEJADAH KALAHKAN PISAU

5.7.13 Suria Lekatlekit 4 Comments

 Ni bukan kisah dogeng & teladan.. Tapi kisah teladan juga cuma tak dongeng. Benda ni betul2 berlaku. Di negara Malaysia.. Nak tau macam mana sejadah kalahkan pisau yang tajam.. Jom baca entri ni sampai noktah terakhir..

Sang lekit tertarik dengan kisah kat harian metro ni. Kisah seorang remaja lelaki yang bergelut dengan penyamun yang masuk kerumahnya untuk merompak. Perompak bersenjatakan pisau tu akhirnya lari lintang pukang sebab di kalahkan budak tu hanya dengan gunakan sejadah sebagai senjata & perisai mempertahankan diri.

Artikel penuh sila clik >> HARIAN METRO <<

Setajam tajam pisau pun boleh kalah dengan sejadah. Kekuatan bukan pada senjata tapi hati & kemahiran sesorang itu menggunakannya. Tak kira la dia guna apapun sebagai senjata walau benda tu bukan asalnya sejenis senjata tapi kemahiran & kekreatifan dia mampu menumpaskan senjata tajam. Takde apa yang mustahil jika kita gunakan otak di saluran yang betul. Sepandai2 penyamun pecah masuk rumah orang ugut guna pisau pun akhirnya lintang pukang lari di kalahkan budak lelaki yang bertarung dengan dorang hanya guna sejadah.


**  Teksi Tambang Murah Boleh dapat di sini >> Myteksi <<

** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

EPISOD AKHIR TEDUHAN KASIH.. BALASAN AYU TAK CUKUP AZAB

3.7.13 Suria Lekatlekit 13 Comments

Drama bersiri yang di adaptasi dari novel Teduhan kasih dah abis tayangannya semalam. Penuh wall FB dengan macam2 update pasal drama tu. Ada yang cuba kondem.. ada yang emosional ada yang rasa biasa jer.. Den pun tengok juga walau banyak episod yang skip. Den ni nak kata sampai nak clik tonton.my semata2 nak tengok espisod yang ter skip tu minta maaf la yer.. Den tengok kalau sempat tengok. Tak sempat lantak ler.. Tapi dalam skip2 episod tu boleh paham lagi la jalan cerita dia.


Watak jahat paling popular dalam drama tu Ayu & kaklong. Paling otai jahat Ayu la kan.. Tapi kaklong timbalan ketua penjahat tu pun tak kurang jahat. Jahat kaklong sebab dendam lama dengan si mak si iffa yang rampas laki mak dia kan?? Jadi motip dia cuma nak tengok iffa sentiasa hidup dalam kesusahan.. kalau si iffa tu senang, dia jadi tak senang hati. Berbanding dengan Ayu yang jahat tu memang dah semulajadi dalam hidup dia kot. Walau iffa tu kawan baik dia tetap dia rasa tak senang duduk kalau iffa bahagia & lebih senang dari dia. Kira Ayu punya jahat ni lebih kepada sifat dengki yang melampaui batas kemanusiaan jugak la.

Ramai yang dok cakap padan muka kaklong kena madu. Laki cari lain sebab tak pandai jaga laki. Tak ambil peduli hal rumahtangga. Kesian pulak kaklong di caci camtu. Sejahat2 kaklong la kan.. dia tak pernah terdetik nak curang dengan laki dia sepanjang episod drama tu tau. Tapi yang tak langsung di jentik atau di kutuk laki dia yang dalam diam2 pasang sorang lagi. Laki ni asal ada alasan je nak buka cawangan baru. Jahat2 kaklong dia tak curang dengan laki dia tapi laki dia tu sah2 curang dengan bini dia. Dalam kehidupan kita seharian pun kita jarang dengar cerita lelaki gantung tak bertali.. kes2 camtu selalunya perempuan jer yang kena. Tapi bila tang pompuan abai rumahtangga.. tu dia berapi mulut kita punya mencaci & memadan muka, kan??

Ending si Ayu jadi gila lepas excident tu macam tak berapa azab pula balasan dari kejahatan dia sepanjang episod drama tu bersiaran. Simple sangat la ending dia. Lepas kantoi.. dia keluar jalan kat parking park lepas tu kena langgar.. Kalau gila dia dah tak feel derita.. Cuba buat lepas excident dia jadi cacat anggota ker.. muka jadi buruk ker.. nampak azab & menderita la sikit. Baru puas hati penonton tengok watak ayu tu terima balasan, kan?? Biar dia rasa derita macam mana dia pernah buat orang lain menderita, kan?? hahahahaha.. tu dia nampak sangat tak puas hati dengan watak ayu tu.

Itulah komen den yang sempat jugak tengok episod akhir Teduhan kasih. Moral of the story bagi keseluruhan cerita ni adalah bermula dari mak si Iffa seorang GRO yang rampas laki orang punca dendam kaklong & mak dia.. Bila mak si iffa meninggal iffa tempat dorang untuk lepaskan segala dendam & kemarahan. Jadi.. pada si bujang2 di luar sana tak kira anak dara mahupun mak janda.. Ingat!! Jauhi dari suami orang kecuali kalau suami orang itu memiliki isteri yang hati sebaik baik wanita yang rela,redha & ikhlas di madukan. Tapi bukan laki saya.. sebab saya tak berapa baik kalau bab nak share2 ni suami. Peace!!!


  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH ANAK DIANA DANIELLE & FARID KAMIL YANG SEBENAR

2.7.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Haritu kecoh.. kononnya diana danielle dah bersalin even ikut kiraan bulan tak cukup bulan lagi tapi dari gambar yang farid kamil upload baby nampak cukup bulan jer. Katanya tu bukan anak depa.. anak orang lain. Baby boy tu konon anak adik farid kamil

Ok.. kali ni memang bukan gosip mahupun kontroversi lagi. Ni la rupa anak depa.. comel lote.. lahir pun 4kg ++ besar tu. Lahir kat obersea, ostrolia gitu. Kulit nampak kulit ala2 mat saleh jugak la sebab mak dia pun muka mix kan. Baby boy jugak.


Sumber gambar OhBulan

Jadi.. takde apa nak di kontroversikan lagi. Selamat jadi mak bapak pada Farid Kamil & diana danielle yer..


** Offer Raya!! Kereta baru ada rebat downpayment & 6 bulan percuma >> Kereta Raya <<

** Untuk yang suka makan coklat, kena tengok >> Yang Suka Coklat Jer <<

** Cari teksi tambang murah kat sini >> Teksi Tambang Murah <<

** Untuk yang suka jalan2 cari makan >> Semua Pasal Makan <<

  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WARUNG KAT BATU PAHAT CAJ RM45 UNTUK 3 GELAS AIR

2.7.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Ni kes tacing tak tentu pasal la ni. Yelah.. yang ko charge tu petugas TNB bukan tokei besar TNB. Depa hanya menjalankan tugas & makan gaji saja. Kau fikir kau charge harga air depa sampai melampau macam tu TNB akan rasa bersalah & datang minta maaf & sambung balik belakalan elektrik kat warung kau ker??

Yang salah kau wahai tokei warung.. sapa suruh tak bayar bill tapi apasal la kau lepas  geram kat petugas TNB tu?? Kau pikir depa datang potong elektrik warung kau lepas tu depa balik umah terus jadi jutawan ker?? Depa pun kerja makan gaji.. Takde kerja jangankan mampu nak minum air kat warung kau.. nak minum air masak kat umah sendiri pun belum tentu mampu.

Kau charge dorang sampai RM45 untuk 3 gelas air kau fikir Allah akan memberkati rezeki kau ker?? dah tahap makan riba tu. Macam mana la bisnes nak maju kalau guna elektrik tak nak bayar lepas tu caj pelanggan dengan harga melampau semata2 sakit hati.

Untuk artikel penuh clik kat sini >> Tiga gelas air RM45

Taknak cakap banyak2 dalam blog melekit ni.. Moral of the story, pandai guna pandai bayar. Makan riba haram.. maka dalam RM45 duit petugas TNB tu yang kau makan.. ada rezeki haram kat situ.

P/S : Warung je kot.. eklusif sangat ke sampai caj rega sampai camtu.


** Offer Raya!! Kereta baru ada rebat downpayment & 6 bulan percuma >> Kereta Raya <<

** Untuk yang suka makan coklat, kena tengok >> Yang Suka Coklat Jer <<

** Cari teksi tambang murah kat sini >> Teksi Tambang Murah <<

** Untuk yang suka jalan2 cari makan >> Semua Pasal Makan <<

  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERMULA 1 JULAI NAK MENIAGA ONLINE WAJIB KENA BUAT NI

1.7.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Selama ni kita anggap kita meniaga kecik2 je kat online tak payah nak daftar bagai.. tak payah ikut peraturan yang di tetapkan tapi bila kita dah mulakan perniagaan maka kita akan berurusan dengan pembeli. Pembeli berhak untuk memastikan apa yang di beli melalui online tak di tipu.

Bermula 1 Julai 2013, salah satu undang-undang dan peraturan baru akan mula dikuat-kuasa,iaitu Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012, sekaligus membolehkan para pengguna yang membuat pembelian secara online lebih terlindung berbanding sebelum ini. Sebagai seorang penjual, anda perlu memastikan yang mana pelbagai informasi berkaitan syarikat dipaparkan pada laman jualan, membolehkan pembeli mengetahui ia dengan mudah.




Antara yang perlu dipaparkan adalah termasuk:
  1. Nama orang yang menjalankan perniagaan bagi maksud membekalkan barang atau perkhidmatan melalui tapak web atau dalam pasar dalam talian, atau nama perniagaan, atau nama syarikat.
  2. Nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat.
  3. Alamat e-mel dan nombor telefon, atau alamat orang yang menjalankan perniagaan bagi maksud membekalkan barang atau perkhidmatan melalui tapak web atau dalam pasar dalam talian.
  4. Perihal tentang ciri utama barang atau perkhidmatan itu.
  5. Harga penuh barang atau perkhidmatan termasuklah kos pengangkutan, cukai dan apa-apa kos lain.
  6. Kaedah pembayaran
  7. Terma dan syarat-syarat
  8. Anggaran masa penghantaran barang atau perkhidmatan kepada pembeli.
Dengan penguat-kuasaan undang-undang dan peraturan baru ini, ia akan memberikan lebih jaminan dan perlindungan kepada pengguna dan pembeli yang melakukan transaksi secara online.

Untuk perhatian, ia bukan sahaja hanya melibatkan penjual yang mempunyai laman tersendiri atau blogshop, tetapi turut sama meliputi mereka yang menjualnya melalui laman seperti eBay, Lelong, dan juga Mudah. Penjual yang menggunakan medium Facebook juga tertakluk kepada peraturan baru ini.

Untuk info sepenuhnya anda boleh la pergi ke link ni >> Peraturan Peniaga Dalam-Talian Berkuat-Kuasa Bermula Esok – 1 Julai

Jadi yang mana rasa nak mulakan perniagaan secara online tak kira kecil2 atau besaran2 elok la ikut peraturan yang di tetapkan sebelum anda di kenakan tindakkan undang2. Yang mana dah lama meniaga tapi tak pernah berdaftar bagai.. elok di daftarkan dengan segera.


** Nak perluaskan perniagaan online korang. Jom ke sini >> Online lah Tauke <<

** Selalu ada masalah nak dapatkan teksi? Tambang teksi tepi jalan mahal sangat? Jom download aplikasi ni untuk memudahkan korang dapat teksi dengan harga tambang yang murah. Korang cuma perlu tunggu depan rumah, opis atau kat mana2 je korang nak tanpa perlu menapak pergi ke taxi stand  >> Teksi Tambang Murah <<

** Peminat Mercedes Benz kena tahu pasal ni >> tentang Mercedes Benz <<

  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *