GOSIP PRODUK SEBAMED TIDAK HALAL

8.11.13 Suria Lekatlekit 11 Comments

Pagi2 dah terbaca kat blog kak Lydia Miza pasal sebamed bar yang katanya ada gelatin dari sumber babi & tidak halal di gunakan untuk umat Islam?? Tapi sejauh mana kebenaran gosip ni?? Ada mana2 pihak berwajib yang keluarkan kenyataan pasal status kehalalan produk ni ke??


Semua pun tak pasti.. Yang pasti gosip ni dah pun tersebar. Maka den ni pun pengguna produk sebamed tapi bukan untuk diri den just untuk budak kecik lala jer.. Lala guna mandian & losyen badan sebamed jadi kalau ada satu produk keluaran sebamed di sahkan tak halal.. maka den pun tak yakin untuk gunakan barangan mereka yang lain. Tapi kita tak boleh terima gosip ni bulat2 ok! Kena siasat dulu. Hasil siasatan den dengan google maka den jumpa ni




 Sumber Rujukan islamgrid.gov.my

Apapun bagi yang was was jadi haram.. So sapa2 yang was was nak gunakan.. jangan gunakan. Tapi janganlah terus share fitnah sebab kita sendiri pun tak tahu sejauh mana kebenarannya.. Jangan apa yang kita buat tu memakan diri sudah. Sebelum kita mempercayai sesuatu khabar angin tu elok la di siasat secara terperinci dulu. Zaman fitnah hujung jari ni.. memang senang sangat tersebar & senang sangat orang percaya.


 Sumber Eltean M'sia

 Hakikatnya, semua produk di bawah nama Sebamed tidak mengandungi unsur gelatin lembu / babi . Bahan-bahan sebenar Pembersihan Bar Sebamed adalah seperti berikut:Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Triticum vulgare starch, Palmitic Acid, Stearic Acid, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Talc, Sudium Lactate, Cera alba, Aqua, Lecihin, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Betaine, Panthenol, Inulin, Sodium Cocoyl Glutamate, Tocopheryl Acetate, Glycine, Magnesium Aspartate, Alanine, Lysine, Leucine, Benzophenone-4, Parfum, CI 47005, CI 61570, CI 77891.
Produk ini telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan telah dipasarkan di Malaysia, Indonesia , Brunei Darussalam , Arab Saudi , Kuwait , Qatar , Emiriah Arab Bersatu , Jordan , Republik Iran, dan lain-lain sejak tahun 1983. Tindakkan undang-undang akan diambil terhadap mereka yang menyebarkan fitnah ini & maklumat palsu tentang Sebamed 
(Translate ke bahasa melayu bagi yang tak mahir English)

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

11 comments:

  1. terkejut dok baca sebab anak saya pun pakai produk ni
    tapi betullah, tak boleh percaya bulat-bulat
    kena selidik dulu
    thanks for the info ye =)

    ReplyDelete
  2. akak pun dulu pnah guna sebamed.. benda2 mcm ni sumenya propaganda bisnes.. percaya tak apa (sendiri punya diri), tapi jgn sebarkan takut benda tu jadi fitnah..

    ReplyDelete
  3. risau juga ni, dulu pengguna sebamed, agak baik kesannya utk anak yg tak boleh guna sabun berbau atau byk buih..

    ReplyDelete
  4. tu lah.fb dh terus jd tempat org sebar fitnah.sabo jelah~

    ReplyDelete
  5. Liza pun jadi was2 gak tgk semalam. Azfar mmg guna sebamed skang. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  6. salam Mummy Lala..

    alahai..mcm2 la diorg ni..lenkali elok siasat dulu..'kita sbgai pengguna jgk yg jatuh rasa was2.. huhu..

    tenkiu 4 info :)

    ReplyDelete
  7. Tak pernah kenal dgn sabun ni..hihi..1st tgk pic yg kena sebar tu, ingtkan sabun dettol..

    ReplyDelete
  8. produk ni dah lama kot. bagus utk baby2 @ sesapa yg kulit sensitif.. anak saya pun guna.

    ReplyDelete
  9. Thanks for the info! :)

    ReplyDelete
  10. Klau memang haram kenapa di izin kan di negara muslim seperti arab saudi..brunai darusalam..malaysia dsb

    ReplyDelete
  11. tekejut baca dlm fb sebamed x halal skli google rupanya fitnah ja thk God sb baru jg beli

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!