KONTROVERSI DI SEBALIK GAMBAR PRE WEDDING LIYANA JASMAY

28.1.13 Suria Lekatlekit 15 Comments

Bermula dari kontroversi adegan melampau gambar pre wedding Liyana Jasmay & tunang dia tu.. melarat pula ke macam2 isu pula. Bila gambar pre wedding tu tersebar, si mak LJ ni pula salahkan photographer yang amik gambar tu sebab gambar adengan romantika di tampoi anak & bakal menantu dia tu tersebar.

Lepas tu si tukang amik gambar pula bagi statement dah serik nak berurusan dengan Liyana Jasmay ni atas beberapa alasan.. iatu

saya sendiri tidak mengetahui perjanjian yang diperkatakan ibu LJ. Mereka tak ubah ingin meletakkan kesalahan ke atas bahu kami, CandidSyndrome, sedangkan tiada apa-apa perjanjian bertulis. Dari awal lagi, saya menolak penajaan fotografi perkahwinan kerana pada tarikh itu, saya berada di Makkah untuk majlis perkahwinan lain. Saya hanya berurusan dengan Izuan Mokhtar, yang menguruskan perkahwinan LJ. Selepas berbincang, saya putuskan hanya boleh membuat sesi pra perkahwinan sahaja kerana kesuntukan masa. Semuanya berlaku menerusi telefon dan LJ tidak pernah menghubungi saya walaupun berpuluh-puluh emel dihantar kepadanya untuk menandatangani perjanjian. Pada hari yang ditetapkan, saya bersama kumpulan CandidSyndrome tiba di Hyatt Regency Kuantan Resort pada jam 9 pagi. Namun, LJ tiba jam 1 petang dengan alasan ‘overslept’. Tanpa meminta maaf, LJ dan tunangnya beredar untuk makan dan penggambaran bermula jam 5 petang. Ia berlaku tanpa terma dan syarat yang dipersetujui sedangkan kami mengamalkan sistem itu sebelum membuat penggambaran supaya tidak menjadi kekeliruan di kemudian hari.

Kami tidak suruh mereka cium, peluk dan pegang. Apa yang mereka gayakan, kami ambil. Itu juga permintaan LJ kerana tunangnya sangat pemalu. Sebenarnya, ia sudah cukup melanggar prinsip saya kerana saya tidak mahu merakam gambar sebegitu.

 Hak foto adalah milik jurugambar selagi tidak dipindah hak dengan pembayaran atau klausa tertentu yang dipersetujui secara bertulis. Namun, selepas penggambaran itu, wartawan sebuah akhbar (bukan Sinar Harian) , meminta saya memberikan foto-foto itu secara eksklusif kepadanya dan ia diakui LJ selepas saya bertanya. Saya menolak kerana hak eksklusif diberi kepada akhbar itu tanpa pengaturan, Return of Investment, (ROI). Kami cuba bekerjasama dengan wartawan itu, namun emel saya tidak berbalas sehinggalah wartawan itu menghubungi untuk mendapatkan foto untuk siaran Ahad, 20 Januari lalu. Jadi, di mana hak kami untuk mendapatkan pulangan penajaan setelah gambar diserahkan kepada akhbar secara eksklusif?

Saya meletakkan harga RM12,000 untuk sesi itu dan Izuan menyatakan LJ tidak mahu berurusan dengan saya lagi kerana harga sangat melampau. Jadi, selepas bayaran dibuat, gambar itu bukan hak saya lagi dan akhbar itu bebas untuk menyiarkannya. Namun saya kesal bila timbul isu ini,saya pula dipersalahkan ibu LJ. Sedangkan dia membenarkan gambar itu disiarkan di akhbar.

Serik untuk bekerjasama dengan LJ, bukan selebriti lain. Saya tidak ada masalah untuk menerima tawaran dari kalangan selebriti kerana bukan semua mereka bermasalah. Tapi, selepas ini, saya akan menyediakan perjanjian terlebih dahulu sebelum membuat penggambaran. Mungkin perkara ini menjadi ‘special case’ saya sepanjang bekerja dengan artis. Namun, selepas ini saya akan lebih berhati-hati dan mengambil iktibar dari apa yang berlaku.

Sumber Rujukan : SINAR HARIAN


Pre Wedding Liyana Jasmay. Sumber asal gambar kat SINI


Yang pasal mak dia salahkan photographer tu macam lawak sikit la kan?? Makcik.. kalaupun untuk tatapan peribadi anak beranak makcik.. tetap la benda salah tu takkan jadi betul. Ye dak makcik?? Bak kata pepatah, bangkai yang di sorok bawah karpet ni lama2 berbau & orang tau jugak. Makcik tak payah la salah menyalahkan orang lain sebab benda yang tak betul anak makcik buat. Jadikan iktibar & pengajaran sudah. Buat apa nak kecoh. Lagi kecoh lagi orang tahu lagi malu.. kan makcik??

Menurut photographer tu.. LJ kata tunangnya pemalu.. cenggitu rupanya gaya orang pemalu yer. Agaknya kalau tak malu camna lak rupanya. Yelah.. yelah.. maybe permintaan Liyana Jasmay kot suruh peluk2.. cium.. camtu. Yelah.. dia kan pemalu orangnya.

Kesimpulannya.. Cerita ni dah jadi macam lagu bangau oh bangau la jugak. Bila benda dah jadi buah mulut orang masing2 cuba menidakkan kesalahan masing2. Yang salah.. salahkan orang lain. Sebenarnya salah tetap la salah.. Yang pergi amik gambar pre wedding terlebih lentok tu sapa suruh. Nak2 lagi ekau tu retis dik non.. Bukan kata orang biasa buat tak salah.. tapi cuma kalau retis buat lebih banyak mata tengok & banyak mulut bercakap.

 P/S : Baru balik dari bercuti2 malaysia. Nak update tapi material takde. Gambar2 tak boleh nak keluarkan dak lala rosakkan card reader. Nak tau ke obersi mana kitorang pergi.. tunggu!!


** Tahukah korang setiap saat 18 orang menjadi mangsa jenayah siber. Jadi harus guna aplikasi ni untuk elak anda menjadi mangsa seterusnya. Clik sini >> ELAK JADI MANGSA JENAYAH SIBER <<

** Sesuatu yang lebih menarik selepas parlimen di bubarkan. Jom tengok kat sini >> Yang Best selepas parlimen di bubarkan <<


15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MENIPU SANGAT LA KALAU CAKAP TAK TAU PRE WEDDING TU HARAM

23.1.13 Suria Lekatlekit 21 Comments

Budaya pre wedding atau dalam bahasa melayu dia Pra Perkahwinan ni sekarang dah jadi macam satu kemestian pulak pada bakal2 pasangan pengantin. Tak kisah la. dorang berduit buat je la apa dorang rasa nak buat sebagai kenangan untuk masa depan nanti.

Pre Wedding ni di buat untuk menyimpan kenangan dalam bentuk gambar pasangan sebelum kawen la. Gambar2 yang di ambil pun paham2 je la.. bukan gambar yang jarak antara pasangan tu bermeter2 jauhnya, kadang2 dah macam gambar pengantin pun ada. Dah buat tu.. buat la. Salah memang la salah.. Dah memasing nak buat juga apa nak kata. Ok la.. kau buat tapi memang rasa macam nak lempang guna tapak kaki je bila lepas buat, orang tegur dia boleh pula jawab.. " La.. ye ke haram?? Kitorang dah terbuat. Tak tau pula haram."

Jangan jadi bodoh semata2 nak nampak baik & Jangan jadi hipokrit untuk nampak suci, ok! Bodoh sangat la jawapan kau tu. Mustahil kau tak tau.. bodoh tahap mana kau tak tau bersentuhan dengan orang yang bukan muhrim tu hukumnya haram. Daku ni bukan la baik.. tapi malu aihh.. nak bodohkan diri sendiri untuk cover benda yang salah kita buat dengan cakap tak tahu sedangkan budak sekolah rendah pun dah tahu benda tu haram.

Kau nak buat.. apa boleh orang cakap kalau kau tetap nak buat, kan?? Kau buat la.. nak buat macam mana itu yang kau nak, kan?? Tapi tolonglah yer.. Jangan bagi jawapan tak tahu benda tu tak boleh sedangkan kau sendiri berkelulusan Ijazah (sebagai contoh).. takkan sepanjang kau sekolah dari tadika sampai UPSR.. dari tingkatan satu sampai SPM/STPM kau tak pernah amik subjek Pendidikkan Islam atau kau fail manjang subject tu. Mustahil tak tahu.. kan??

Menangis Mak bapak kau kalau dengar kau jawab tak tahu benda tu haram tau.. Nampak sangat anak dia jahil. kau diam lagi bagus dari kau jawab tak tahu, tahu tak?

Jadi bagi mereka2 yang nak buat pre wedding tu sang lekit taknak la komen apa2.. hak memasing tapi tu lah, jangan la cakap tak tahu kalau hidup di dunia serba hujung jari ni sebab semua informasi boleh dapat dengan hanya clik je. Cakap je tahu.. tapi saja nak buat jugak. Sebab memang dalam sikap manusia termasuk sang lekit ada perangai macam tu.. tahu salah tapi tetap buat, kan?? Mengaku je la.. tak payah cover line sangat.

Pre Wedding Liyana Jasmay (Sekadar Hiasan) Pinjam gambar kat SINI

Sekadar berkongsi bahan bacaan.. Yang baik jadi pengajaran, yang buruk jadi peringatan

5. Apa hukum mengambil gambar pre-wedding?
Foto pra-perkahwinan pasangan pengantin baru Islam yang merakamkan aksi intim sebelum majlis akad nikah, dikategorikan sebagai budaya haram di sisi Islam. Yang menjadi isu ialah sentuhan antara lelaki dan wanita yang belum berkahwin adalah haram kerana pasangan itu bukan muhrim kerana mereka belum sah dinikahkan.

6. Bagaimana dengan gambar pengantin yang sudah sah berkahwin berposing dan berpelukan?
Walaupun sudah sah sebagai suami isteri, itu tidak bermakna harus bercumbu-cumbuan, berkepit dan berposing secara berlebihan di atas katil untuk tatapan umum . Tidak salah berposing dengan mesra. Tapi jagalah batasannya agar tidak terlalu over dan boleh membangkitkan shahwat orang yang melihatnya.

Sumber rujukan kat sini >>  Hukum-hakam Fotografi Dalam Islam

P/S : Entri ni berisiko dapat serangan Anon.. Jadi sang lekit nak bagitau siap2 la entri ni bukan berkenaan tunjuk baik, alim @ warak tapi entri ni just bercakap pasal orang yang nak cover line salah dia & cakap tak tahu dan seterusnya memperbodohkan diri sendiri secara terang terangan. Semoga paham & tak salah paham sebab daku paham daku ni pun tak alim, warak & sebaik mana. Memang serba serbi pun tak betul lagi. Tapi daku takde la nak cakap tak tau laki pompuan pegang sana sini kalau bukan muhrim tu haram. Tau.. pernah buat tapi tak pernah mengaku tak tahu. 



** Jom main pondok2 kat sini manatau pondok korang dapat TV HD LED & Dapat duit dapur RM10,000 >> Main Pondok2 & Dapat TV HD LED juga RM10,000

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JENJALAN KAT OVERSEA SEPARUH HARI JE, KAU BOLEH?

22.1.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Selalu jalan2 tak planning ni dalam Malaysia jer.. Yelah, kalau planning gedebuk gedebak kang tak jadi kecewa pulak. Nak2 lagi Permaisuri yang asyik menjerukkan diri dalam rumah jer. Al maklumlah surirumahtangga.. dengar keluar je senyum lebar sampai ke sideburns gitu..

Petang sabtu aritu.. sedang asyik menyibukkan diri kat dunia maya (online) asben yang masa tu pun tengah layan online jugak tiba2 ajak pergi singapore. Takde la fikir benda tu serius.. Time tu Acu lala (adik bongsu daku) pun tengah melepak kat rumah kami ni. Tiba Acu Lala di halau balik suruh siap, bawak baju & pasport sekali.. Time tu pun tak fikir laki aku ni serius nak pergi singapore sebab dia ni memang suka berlawak jenaka hari hari.

Lepas di halau Acu balik suruh bersiap.. Di suruh pula daku cepat2 siap. Ingat nak keluar jenjalan area KL je la, sekali orang tu keluarkan beg dia lap2 habuk sikit. Sah2 jalan jauh jugak ni. Memang betul la dia nak pergi Singapore ni. Benda biasa la laki aku buat. Kalau terdetik je kat hati dia nak buat apa2.. maka dengan saat tu juga dia decide. Apa lagi siap2 la barang2 lala & mak lala. Bukan bawak banyak pun.. nak jalan sekejab je kat Singapore. Tak bermalam pun..

Kiranya lepas Maghrib kitorang (Daku, Asben, Acu & Lala) bertolak la dari sini. Sampai JB (Larkin) Dekat pukul 5 jugak sebab kitorang ada singgah R & R tido sekejab. Tapi tak boleh tido lala tetiba buat perangai.. menangis tak tau punca. Sampai Larkin Tu mandi siap2.. then ambik Bas je ke Singapore. Kat Singapore kita jenjalan naik MRT. Kali pertama jejak kaki kat Singapore rasa tak berapa nak jejak lagi la. Takde apa yang best sangat pun selain semuanya mahal & nak makan pun tak banyak choice sebab banyak yang non-halal kan?? Tambang MRT dua tiga tempat je pun kitorang pergi dah dekat RM100 (untuk 3 orang). Si budak lala masa sampai Singapore banyak tido je dalam stroller.. Yelah, letih + Ngantuk. Jadi senang sikit jenjalan. Tak payah dukung dia. Kalau dia tak tido merengek nak dukung je la bukan nak duduk dalam stroller tu. Last Destination nak pergi universal Studio tapi tak jadi.. Sebab kejar masa & nak jimat jugak la sebab next week pun ada holiday kat obersi lagi. Hahahaha.. obersi mana?? Tunggu je nanti sang lekit update. Yang tu percutian terancang la sebab dah book hotel semua.

Rasa makin kecik lak stroller lala ni. Jarang guna.

Bila fikir balik.. memang kerja gila jugak la kami anak beranak ni. Main terjah jer.. yang pergi semua pun tak pernah jejak kaki ke Singapore lagi. Tapi cool je kita jenjalan. Apa nak susah dalam bandar.. sesat ada orang boleh tanya bukan dalam hutan rimba, ye dak?? Singapore yang sang lekit kagum selain bersih.. pembangunan & bangunan dia.. Wah, tak payah compare dengan putrajaya, Singapore jauh lagi maju. Tak banyak tempat sangat kitorang sempat merewang kat sana.. sebab Acu pun nak kerja Isnin tu, dady pun kena kerja jugak jadi petang tu jugak kita bertolak balik dari Singapore ke JB. Lepas tu amik kereta pulang ke pangkal jalan. Sampai rumah pun dah pukul 1 pagi. Dengan lala buat perangai dalam kereta.. Pelik pulak sang lekit sepanjang jalan kat singapore.. dalam MRT bagai dia takde buat perangai. Mulut dia je bising dok mengomel dalam bahasa dia sambil main tak reti penat tapi bila dalam kereta je menangis semahu mahunya. Sebelum ni lala tak pernah buat perangai macam tu even jalan jauh pun. Sang Lekit perasaan dari masa berhenti tidur kat R & R mana tak lupa pulak dia mula buat perangai menangis tu. Tapi bila keluar je kereta.. sampai rumah elok je dia main. Takde tanda2 macam ada tak kena dengan dia macam masa dalam kereta. Mistik sungguh bila sang lekit fikir. Kekekekeke

Bukan budak2 ok.. mak budak. Kena juga pacak sekeping dua.. kan??

Jadi itulah percutian ke oversea paling singkat yang pernah orang buat. Tapi awak2 semua.. Jangan tiru.. Kalau nak tiru pastikan korang semua memang kental, tak mudah naik angin & boleh kawal stress. Sebab trip macam ni memang sangat2 penat, hokay!! Hahahahaha

P/S : Tetap taknak kalah tu.. obersea la jugak walau obersi yang tak jauh sangat, kan?? Hahahaha


10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALAU BAIK SAMPAI DALAM KAIN CERITA

17.1.13 Suria Lekatlekit 15 Comments

Apa pulak kali ni sang lekit Ooi..  Apa yang kalau baik sampai dalam kain cerita? Cerita apa yang ada dalam kain tu?? Kain siapa?? cerita siapa?? Apa dan kenapa??

Cerita kain siapa.. siapa punya cerita atau siapa yang nak di ceritakan tu tak penting apa yang penting benda ni memang berlaku di sekeliling kita & tak mustahil tanpa kita sedar atau memang kita sedar kita juga buat benda ni. Buat macam mana tu?? Jom sang lekit nak kopek isu sampai ke urat saraf paling halus...

Alkisahnya kita ni.. (Tak merujuk diri sendiri atau sesiapa la.. ) kalau berkawan tu, nak - nak lagi declare sebagai kawan baik, sahabat baik @ bahasa sekarang BFF habis semua nak cerita dari salasilah keluarga sampai la taik lalat celah kangkang pun nak bagitau. Tak cukup dengan tu rahsia & aib sendiri pun nak share jugak. Tak cukup lagi rahsia & aib keluarga pun nak share jugak. Konon memang kawan baik sangat2 la.. sampai masa bersama laki pun nak cerita kat orang. Ok.. nasib baik dapat kawan yang memang boleh simpan rahsia walau dah putus kawan sekalipun tapi kebanyakkan nasib tu akan jadi tak baik bila putus kawan. Time tu masing2 nak cari jalan jatuhkan sesama sendiri.. maka sapa yang banyak cerita pasal diri dia kat kawan baik memang senang2 la di aibkan.

Sebab tu la dalam berkawan.. tak kira kawan baik sampai makan bersuap, mandi bersabun sesama sendiri tetap kena ada batasan setiap apa yang kita nak kongsikan. Tak kira kawan dari sudut & celah mana pun.. kawan depan mata ker, depan FB ke.. depan blog ke. Berkawan berpada pada kalau tak padah jawabnya. Jangan sesekali kita terlalu ramah bercerita rahsia peribadi kita pada kawan. Hari ni mungkin dia kawan.. satu hari kita tak tahu samada dia masih kawan atau lawan. Berkongsi masalah, nak minta pandangan, nasihat @ pendapat carilah kawan yang betul2 boleh membantu bukan membuntu. Ni kau cerita kat kawan yang hidup dia sendiri pun tak betul.. minta nasihat,minta pandangan jadi apa nak pelik kalau satu hari nanti dia tikam balik kau dengan semua cerita kau kongsi dengan dia. Sebab apa yang kau lihat dari mula tentang dia dah banyak terpesong cuma kau sendiri yang pejam mata & anggap dia sebagai rujukan terbaik jadi bila satu masa dia guna segala apa dia tahu untuk janahamkan hidup kau, bukan salah dia 100%. Separuh dari silap tu berpunca dari kita sendiri. Jadi renung renungkanlah..

P/S : Masa baik macam nak comolot.. bila gaduh masing2 bawak mulut.


P/S II : Entri ni tak merujuk kepada mana2 individu, blog mahupun blogger. Entri ni tercetus bila melihat fenomena pergaduhan yang di canang2 kat alam maya ni. Bukan satu dua kes.. malah ber kes2 hingga tak terkes jadinya. Macam mana orang yang takde kena mengena boleh tahu semua tu.. sendiri mau ingat. Kau canang satu maya bukan 1 Malaysia je boleh baca malah 1 Dunia. Jadi berhati2 ketika menulis sesuatu di alam maya. Penulisan anda tu mencerminkan kebijaksaan anda juga. Peace!! (Den pun tak bijak mana.. tapi berpijak lagi di bumi nyata walau selalu berada di alam maya)

P/S III : Daku punya sejarah.. Sejarah yang ajar untuk berkawan berpada pada. Mungkin aku bodoh dalam sejarah tu tapi aku tak menyesal sebab sejarah tu membentuk aku untuk jadi seorang penyimpan rahsia & aib sendiri, suami & juga keluarga dari tercerita pada orang2 yang tak sepatutnya.



** Anda penganggur?? Ni peluang pekerjaan idaman sedang menanti anda. Clik sini >> Peluang bekerja di Malaysia Airlines <<


15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI UPIN & IPIN

15.1.13 Suria Lekatlekit 16 Comments

Sejak ada lala & lala dah pandai tengok TV ni memang hari2 jugak la layan upin & ipin. Mula2 cuma layan lala tengok TV tapi bila dah hari2 tengok terhafal la pulak cerita upin ipin tu. Jangan kata cerita semua watak dalam upin ipin tu pun daku kenal. Penangan upin ipin kepada kanak - kanak ni memang kita tak dapat nafikan. Majoriti kanak2 & baby melayu ni memang minat dengan upin ipin. Lala punya minat upin ipin kalau nampak belon ada rupa upin ipin, gambar upin ipin atau apa2 je yang ada muka kembar botak tu dia dari jauh sengih & gelak dah..

Memang terkesan sungguh watak dua kembar botak tu kepada bayi & kanak kanak.  Bila dah hari2 tengok.. macam2 pulak misteri yang tak terjawab tentang upin ipin ni. Wah... Upin ipin pun ada kisah misteri jugak ker?? Ada... sapa kata tak ada. Menjadi misteri bila benda tu kita tak tau jawapan. Misteri pasal upin ipin ni.. Mula2 sang lekit pun konpius jugak. Mak bapak Upin Ipin ni pergi mana. Setiap episod cuma ada watak nenek & akak dia jer. Lepas tengok episod birthday si upin ipin ni tahulah sang lekit bahawa upin ipin ni anak yatim piatu. alahai.. kesian. Kecik2 lagi dah di yatim piatukan wataknya yer..

Setelah terungkai misteri pertama.. misteri kedua pula muncul. Mak & bapak si kembar botak tu meninggal sebab apa yer. Kemalangan ker?? Sakit ke?? Sebab takde pun episod yang mengimbas macam mana mak bapak si upin ipin tu meninggal. Ke sang lekit terlepas episod. Dan yang paling misteri masih takde jawapan & takde sapa dapat bagi jawapan adalah bila si budak botak dua orang tu & kawan2 tadika dia nak membesar?? Dari beberapa tahun lepas asyik tadika jer.. hahahahaha. Agaknya ada tak nanti episod si upin ipin & kawan kawan dia naik darjah satu & seterusnya sampai la dewasa. Agaknya bila la rambut dua kembar tu nak tumbuh??

Amboi mak lala ni lebih sudu dari kuah.. anak tak seberapa, mak pula taksub lebih dengan upin ipin. Yelah.. hari2 layan lala tengok tv, daku yang pada mulanya takde la berjiwa kanak2 sangat sampai nak tunggu tengok setiap episod upi ipin yang berulang2 kat tv jadi tertengok la jugak. Lala pula sekarang kalau kat part dia suka melompat & gelak sakan dia. Yelah dah semakin pandai tunjuk reaksi la katakan. Bila ada cerita peberet dia takde la nak mengukur rumah sangat.

Itulah kemisterian upin ipin yang takde la menyeramkan macam cerita Dendam sarakit kat TV3 tu.. (kantoi layan dendam sarakit. hahahaha). Kalau sapa2 ada jawapan.. meh share2 supaya hidup kita tidak di selubungi.. misterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrri.




Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HARAM, BERDOSA BESAR & DI LAKNAT MANDI WAJIB TANPA SEURAT BENANG?

12.1.13 Suria Lekatlekit 17 Comments

Betul ke? Sang Lekit pun baru first time dengar hukum macam tu. Yelah kan.. selama ni kita tak ambil kisah sangat pasal ni kan?? asal mandi sudah.. Persoalaanya sekarang, adakah betul hukumnya macam tu? Jom kita kupas kupis topik pasal ni


Menurut Ustaz Azhar Idrus katanya memang Haram, Berdosa besar & di laknat sekiranya mandi kat tempat ambil wuduk di masjid dalam keadaan tanpa seurat benang tu. Kalau dalam bilik air sorang diri atau dengan pasangan yang muhrim tak jadi masalah. Pasal mandi wajib tanpa seurat benang tu pun takde masalah. Jangan ada yang anggap tak sah pula mandi wajib dalam keadaan berbogel. Terus buat hukum sendiri nanti jadi sesat pulak. ( Rujukan kat SINI )

Style Ustaz Azhar Idrus ni jawab soalan memang sang lekit perasan dari dulu lagi mesti ada gimik & suspen tapi benda tu buat dia nampak ada identitinya sendiri cuma sang lekit kadang2 dengar kuliah dia kat youtube tak berapa faham sangat sebab dia punya slang terengganu tu pekat sangat. Sang Lekit pernah juga terserempak dengan dia kat restoren cili ke hapa nama dia. Orangnya low profile.. masa tu yang ada dengan dia farah asyikin (penyanyi yang sekarang dah berhijab) & dua tiga orang lain lagi. Maybe masa tu dia ada ceramah kat masjid area2 situ kot, takde pula sang lekit soal siasat masa tu.

Apapun kadang - kadang kita rasa benda remeh tapi sebenarnya kita tersalah pemahaman selama ni.. contoh macam istilah sejahat2 manusia adalah sebaik2 jin (Boleh rujuk kat entri ni : TIADA ISTILAH SEJAHAT JAHAT MANUSIA ADALAH SEBAIK BAIK JIN). Tak wujud sebenarnya istilah tu.. Jin macam manusia juga. Yang baik tetap la baik.. malah mungkin lebih baik dari manusia. Yang jahat tetaplah jahat, takde istilah jahat manusia tu sama dengan jahat jin. Nampak sangat la nak fitnah jin tu sejahat2 makhluk, kan?? Dan satu lagi kat Fb semalam ada pertikaian pasal pemahaman kita selama ni yang percaya hawa di jadikan dari rusuk adam. ada yang kata takde dalam hadis.. ada yang kata ada.. Sang Lekit bukan la pakar dalam bab ni jadi sang lekit pun tak pasti apa yang betul & salah. Sapa2 yang ada info pasal tu boleh la share untuk kita sama2 belajar.

Jadi tak semestinya benda remeh kita kena pandang ringan. Kadang2 yang remeh boleh jadi berat bila apa yang kita percaya selama ni sebenarnya salah. Mungkin dulu zaman sebelum wujudnya dunia hujung jari kita tak terdedah dengan  sebaran ilmu macam sekarang, jadi kalau kita tersilap percaya pun kita boleh ubah balik mulai sekarang.



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <<

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DAH DAPAT LESEN BERJALAN

11.1.13 Suria Lekatlekit 11 Comments

Akhirnya setahun 4 bulan..  dapat jugak lesen P.. sebulan lagi Insya Allah dapat lesen penuh la tu. Bila dapat lesen penuh nanti confirm la berdesup perginya kesana sini. Almaklum la time time macam ni la dia nak menjelajah seluruh pelusuk yang ada.

Masalahnya cerita pasal lesen apa ni?? Siapa yang dapat lesen?? Alkisahnya budak lala akhirnya dah pandai berjalan sendiri jugak. Sejak awal bulan haritu (maybe hujung bulan 12 kot..) dia dah tunjuk tanda2 nak berjalan bila dia mula bertatih setapak dua. Sekarang dah bertapak2 dah dia bertatih tapi jalan jatuh lagi la. Rajin betul budak lala practice berjalan.. Dan makin jauh pula dia menjelajah. Tapi nasib baik la rumah kami ni kecik jer.. Lega rasa hati mummy. walau lambat akhirnya lala berjalan jugak. Memang betul2 anak dady la lala ni. Semua nak lebih kepada dady. Muka pun lebih mirip bapak.. berjalan pun ikut bapak.. setahun lebih baru jalan macam bapak dia juga (menurut cerita ibu mertua ku ler..)

Dah dapat skill baru maka dia punya ragam pun dah bertambah la. Dia punya lasak pun semakin naik level dia. Almaklum la dah boleh berjalan kan?? Bab makan.. lala dah makan nasi. Lega tengok dia nak makan tapi masih terus bagi dia Appeton Multivitamin lysine & Scott Emulsion. Susu haritu masa takde selera nak makan lala minum dugro sekarang dady lala dah tukar susu fernleaf. Makin selera pun dia minum susu fernleaf tu. Termasuk mak & bapak lala pun suka jugak susu fernleaf tu. Kurang manis tapi sedap. Sesuai pula dengan lala bila sejak kali pertama dia minum & hari ni dah masuk minggu kedua dia minum dia takde sembelit atau cirit birit. Dulu lala ada masalah sembelit jugak.. sekarang takde lagi. Hari2 mesti berak berbanding dulu kadang2 2 hari sekali. Dugro pun ok jugak.. membantu naikkan berat badan lala masa dia taknak makan langsung. Tapi fernleaf ni nampak lala lebih suka rasanya walau lala ni jenis bagi susu apapun dia minum cuma banyak dengan sikit je la. Kebanyakkan susu lala dady yang pilih kecuali dugro tu je mummy yang suruh dady beli atas rekemen seorang kawan.

Bab lain.. bagi sang lekit ok jer. Lala susah meragam, susah menangis & memang suka main la. Normal la budak2, kan?? Makin hari cuma dia makin manja la sikit. Suka lentok2 kat badan mummy & dady. Suka tido beralas peha mummy masa tengok TV. Yelah makin besar makin berperasaan la kot.. Macam biasa lala senang nak bawak kemana mana. Sebabnya dia jarang sangat nak buat perangai. Dia punya perangai bagun tidur terus hala kat tv. Lala memang hantu tengok tv sikit walau masa dia bangun tu tv off tetap dia akan pergi kat tv dulu.

Lala ni jenis kalau tengok tv nak cium skrin tv tu.. tak larat nak angkat & ubah dia jauh dari tv..

Diam tak diam.. dah semakin membesar budak shahila tu. Rasa sayang pulak nak tinggalkan saat2 boleh peluk lala selalu, mandikan dia, suapkan dia makan, main dengan dia, cium dia.. Yang pasti semua tu satu hari akan jadi kenangan. Kenangan yang semua ibu ibu akan merinduinya jadi waktu yang ada nikmati sebaik mungkin.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TERGAMAK CURI DUIT KWSP MAK

8.1.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Cerita ni di entri kan untuk teladan bukan untuk mengaibkan sesiapa maka takde nama sebenar, tempat tinggal, anak siapa, gambar & sebagainya.. malah sumber cerita ni pun terpaksa di rahsiakan taknak kang bagitau jadi macam clue pulak untuk orang meneka.

Alkisahnya seorang anak ni.. dah tua bangka, dah ada anak bini gamak lagi dok buat kerja terkutuk curi duit mak sendiri. Dah la menumpang kat rumah mak dengan anak bini lagi, tak kerja, harap mak & bini dia je kerja.. Bini tu pun kerja menurut sumber kerja untuk diri sendiri je. Kau laki, maka apa yang menjadi tanggungjawab ko, sila tanggung & jawab la sendiri. Tak kisah la.. memang hasil titik peluh si isteri tu hak dia. Yang si laki ni.. dari bujang sampai dah kawen perangai tak berubah. Kerja tak pernah tetap.. kerja pun sekejab sekejab.. menganggur lebih panjang dari masa kerja.

Dari kecik dah terbiasa mencuri.. membawa sampai ketua pun tetap suka mencuri. Kecik2 curi duit mak & tokwan seringgit dua. Bila besar puluh2 ribu duit mak dia kebas. Kesian la mak ko tu dah la dari muda sampai ke tua (sekarang) pun masih kerja. Duit KWSP dia tu duit yang di kumpul dari muda dulu.. alih2 sempat merasa gi umrah jer lain habis anak kebas.

Trick anak ni senang jer.. masa mak dia nak pergi umrah dia suruh mak dia buat ATM card. Konon kalau mak dia nak keluarkan duit nanti kat Mekah senang. Alih2 trick tu dia guna untuk kebas RM50k duit mak dia. Hancur hati mak ni bila check balance tinggal belas2 ringgit je. Tu pun gamaknya tak dapat nak keluar la kot tertinggal jugak baki celah gigi. Tak terfikir ke kau anak, mak ko tu ibu tunggal. Besarkan ko sorang diri walau dia pernah kawen dua tiga kali sebelum ni tapi nasib dia tak berapa baik. Dapat laki semua jenis nak mengikis. Dapat anak pun kaki kikis reta mak jugak. Memang berganda la dugaan si mak ni.


Masa pengeluaran pertama (umur 50 Tahun) KWSP tu pun dia dah kebas rm10K. Kalau ada pengeluaran kali ketiga KWSP mak dia, Insya Allah anak ni pun bakal kebas lagi duit mak dia. Dah kau kebas duit mak kau, gamak pula ko joli sakan. Makeup keta bagai. Silap2 kau bawak anak bini kau enjoy & makan duit hasil curi dalam account mak ko tu.  Memang jenis anak tak kenang budi. Kau beli keta duit mak.. kau kawen duit mak.. kau makan & besar tu toksah kira la, memang confirm duit mak kau agaknya bila la kau nak balas budi mak kau kalau ko asyik dok kebas duit mak kau je. Nak tunggu terkujur kaku takde nyawa baru nak meraung menyesal, time tu sorry takde guna.

Moga anak tu insaflah sebelum mak dia tutup mata & sebelum dia tutup mata jugak. Derhaka kat mak tak cium bau syurga. Jangan kata syurga kat dunia pun hidup tak berkat kalau tanpa restu mak. Kau ada anak & bakal ada anak lagi.. Ingatlah, roda kehidupan tu sama macam roda kereta kau makeup lawa2 hasil curi duit mak ko tu. Kau buat kat mak ko.. kalau Allah nak cash kat dunia ni, Anak kau pulak nanti buat kat kau. Tapi masalahnya.. kau ada ke duit kwsp kalau malas kerja??

Entri ni moga jadi teladan. Ni kes mencuri.. tapi ada anak dia tak mencuri tapi paksa mak bagi duit kwsp untuk dia beli sesuatu yang dia nak. Pun tak baik. Fikirkanlah.. Mak kita kerja, dari muda sampai tua biarlah dia merasa senang sikit dengan hasil penat lelah dia berpuluh tahun lamanya. Setakat RM100k kerja dari umur 16 tahun sampai 55 tahun tu tak banyak mana. Kita anak tak payah nak berebut sangat dengan mak, menuntut konon hak sebagai anak. Hak menda lagi kalau dah bangka.. Tanggungjawab kita la pulak jaga mak, kan??


** Pelaburan emas yang hanya bermodalkan 1 gram emas & dapat balik dua kali ganda kat sini >> Pelaburan Emas <<


 

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUDAK 13 TAHUN DI DAKWA CUBA ROGOL TU DAH DI HADAP KE MAHKAMAH

4.1.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Sebab sang lekit pernah tulis pasal budak lelaki melayu 13 tahun yang di dakwa cuba merogol wanita cina berusia 28 tahun di tandas salah sebuah stesen minyak maka entri kesinambungan dia kena juga buat supaya orang yang susah faham lebih faham agar tak jadi salah faham & pertikaian.(boleh rujuk entri ni >> DIMANA BUKTI BUDAK LELAKI MELAYU 13 TAHUN CUBA ROGOL PEREMPUAN CINA TU? )

Entri lepas sang lekit mempersoalkan gosip yang tersebar luas kat FB pasal kes ni sebab banyak sudut yang meragukan. Yelah.. sekadar up status & upload gambar tanpa bukti kukuh macam lampiran laporan polis yang di buat, mesti la meragukan, kan?? Jadi salah ke daku meragui kebenaran cerita tersebut?? Kalau ada yang anggap salah.. tak tau nak cakap la. Maybe yang rasa salah tu dia punya tahap instinct tu tinggi boleh tau yang mana gosip yang mana cerita betul la kot. Tapi daku cuma boleh tau benda tu betul atau gosip kalau di sertakan bukti kukuh jer, takde kelebihan nak guna instinct ni.. cuma makhluk biasa je.

Status yang menjadikan kes ni kontroversi, hot & spicy yang di printscreen dari blog Sozcyili

Berbalik pada kes budak 13 tahun tu.. dia pun dah di hadapkan ke mahkamah.(tengok berita tv9 tadi) Kalau betul dia bersalah, harap dia akan terima hukuman setimpal dengan kesalahan yang dia buat. Bagi sang lekit jika betul dia di sabitkan kesalahan tu memang masalah akhlak & moral yang berat. Nak salah ibu mengandung pun.. tak sampai hati. Puncanya bukan satu tapi banyak. Bukan setakat salah didikkan mak bapak jer.. persekitaran, pergaulan, kan?? 13 tahun dah berani nak merogol orang??? Tahap keberanian dia mencuba tu memang tahap bahaya.. Bermakna benda yang mempengaruhi & mendorong dia buat tu memang kuat. Kalau tak.. takkan dia berani buat macam tu, kan?? Tu pun kalau betul & terbukti dia bersalah la. Sang Lekit taknak jugak cakap macam dia betul2 bersalah sedangkan mahkamah belum putuskan apa2 keputusan lagi. Biar pihak berwajib dulu buat kerja sebelum kita buat spekulasi sendiri, ye dak?? Kita pun tak payah la jadi hakim atau lawyer yang menggunakan landasan politik untuk berhujah & menjatuhkan hukum sebab masalah ni bukan masalah politik tapi masalah moral & masalah jenayah. Jadi jangan kaitkan dengan isu politik sampai jadi lagu bangau oh bangau. kau salah dia.. dia salah mereka.. mereka salah kau balik.. sampai kiamat cerita tak habis.

Dari kes ni bagi kita semua 1 peringatan.. bahawa kat mana2 sekarang ni susah nak kita anggap zon selamat walau dalam rumah sendiri. Kalau nak guna tandas kat luar.. pastikan bukan unisex punya tandas. Laki pompuan belasah 1 tandas yang sama. Merbahaya pada kaum hawa sebab kaum perempuan memang sasaran penjenayah. Nak terkencing atau terberak sangat pun kalau boleh cari tandas yang lebih selamat.. carilah. Jangan jadi seperti apa yang kita dengar sekarang, baru nak ambil tindakkan berjaga jaga.

P/S : walaupun budak tu dah di hadap ke mahkamah bukan lesen untuk kita maki 1 keturunan dia pulak. Mak bapak dia pun tak ajar & harap anak dia jadi macam tu.. kan??


5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOG YANG PALING TERDESAK NAK MINTA LIKE FANPAGE

3.1.13 Suria Lekatlekit 16 Comments

Ni la pertama kali dalam hidup daku sebagai seorang blogger jumpa blog paling terdesak yang amat nak dapat like untuk fanpage FB dia. Memang tahap keterdesakkan blog & owner blog tu memang kritikal. Macam paksa jer orang like fanpage dia. Mana tidaknya kalau camtu gayanya..

Gaya macam mana.. jom nak kopek hingga ke urat saraf paling halus. Alkisahnya daku ni tertarik la dengan share kat FB tentang kisah dalam entri dia. Kisah dia ala2 Islamik la jugak. Maka dengan hati yang terbuka nak menerima hidayah ni.. daku pun clik la blog beliau itu. Bagi sang lekit biasa la kalau ada sesetengah blog yang akan keluar dulu paparan fanpage dia untuk like. Paling lama pun kena tunggu kotak tu hilang dalam 10 saat jer. Tapi blog terdesak yang macam minta semua tapak kat anggota badan ni kena tunggu sampai 3000 saat?? 3000 saat try bahagi dengan 60 saat (1minit) berapa minit korang kena tunggu sebelum boleh baca entri dia?? Tak ke 50 minit. Dekat 1 jam tu..

Dakwaan mesti di sertakan dengan bukti, kan?? Ni la bukti yang berjaya di printscreen dari blog copytampal tu.

Tak beragak langsung la kau beb!! kalau banyak pun orang like Fanpage ko tapi cara ko tu sangat2 hina di mata daku ni. Cara paksaan yang terang2 berlaku. Dah la nama blog pun copytampal.. entah2 entri pun entri cedok2 jer.. (Naluri hati ni kuat mengatakan spesis blog copypaste. Jadi tak pelik la kalau blog2 macam ni memang jenis terdesak sebab blogger2 spesis ni cuma berblog untuk popular, dapat rating tinggi & nak duit masuk berkepok2).

Nasihat sang lekit (walau nasihat ni cuma dari seorang blogger tepian parit) kurang kan la jumlah waiting tu.. sampai 50 minit, memang di luar kewarasan seorang manusia yang normal bagi aku. Kalau ko gila rating pun beragak la sikit. Jaga la air muka tu sikit.. jangan sampai orang nampak blog ko macam blog sampah yang berangan nak jadi popular. Cemuih aihhhhhhhhhh

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DIMANA BUKTI BUDAK LELAKI MELAYU 13 TAHUN CUBA ROGOL PEREMPUAN CINA TU?

2.1.13 Suria Lekatlekit 16 Comments

Rasanya semua orang tahu sejak semalam kecoh & di sebar secara berleluasa pasal cerita yang kononnya di sampaikan oleh seorang lelaki cina pasal awek dia yang cuba di rogol di sebuah tandas kat stesen minyak oleh seorang budak laki laki umur 13 tahun. Konon prihatin la kita pun share la benda tu tanpa usul periksa.. Dengan kononnya niat baik taknak orang lain terkena & berhati hati.

Kalau niat tu untuk tujuan nak memberi peringatan pada orang lain memang dah baik sangat sebab kita tolong ingatkan sesuatu sebelum terjadinya sesuatu.. tapi dengan niat yang baik jer belum tentu menghalalkan cara kita. Kita yang dok share tu ada ke kita siasat betul ke tidak cerita tu?? Kita ada tak tengok bukti atau kita dapat pengesahan dari mana2 balai polis yang mengatakan ada laporan berkenaan dengan kes tu?? Kita sebar cerita sekaligus muka budak tu yang sedang di pegang oleh abang polis traffik kita terfikir tak kesannya kalau benda tu sekadar gosip semata mata. Yang dok maki hamun abis satu keturunan budak tu kita terfikir tak.. bagaimana perasaan family dia kalau cerita tu sebenarnya tak betul. Kita terfikir tak kalau2 gambar budak tu yang di pegang polis tu sebenarnya di tangkap mungkin sebab mencuri roti planta kat kedai stesen minyak.. sapa tahu?? Macam macam kemungkinan yang boleh berlaku dari satu gambar yang di sebarkan. Kita boleh cipta macam2 cerita.. Yang boleh membuktikan cerita tu betul atau salah adalah BUKTI YANG KUKUH & SAKSI YANG JUJUR. Takde siapapun tampil mengesahkan kes ni?? Takde bukti laporan polis yang di buat.. Mana lampiran laporan polis yang di buat keatas budak tu?? Mana bukti?? Kalau betul dia ada buat report mesti ada salinan report. Yang ada cuma status macam kat bawah ni jer...

Bila sang lekit cuba ke link asal yang di sebarkan kat FB nampaknya status tu dah di delete. Ni printscreen dari blog Sozcyili jer. Kat situ banyak komen2 politikus

Aku tak kata aku menyebelahi budak tu.. Cuma den pertikaikan kesahihan cerita di sebalik gambar budak lelaki melayu yang di pegang polis traffic tu yang tersebar meluas di alam maya ni. Aku tak berani share bukan aku yakin budak tu tak bersalah cuma aku tak yakin dengan cerita tanpa bukti yang kukuh. Aku cakap macam ni bukan atas dasar politik.. aku sendiri pun tak fanatik & minat dengan politik mustahil aku cakap berdasarkan politik. Rasanya komen2 aku takde berbaur politik langsung jadi buka minda sikit wahai POLITIKUS TEGAR YANG MASIH DI BAWAH TEMPURUNG.

Moral of the story jangan hanya sekali tekan button share kat FB kita tertumpang dosa fitnah yang di cipta oleh orang lain secara tak sengaja. Prihatin tu memang bagus.. tapi kalau prihatin membabi buta tu boleh memudaratkan diri sendiri je nanti. Laman sosial sekarang adalah pusat sebaran gosip yang sangat popular.. lagikan hadis boleh di palsukan inikan pula cerita pasal budak lelaki melayu 13 tahun yang di katakan cuba rogol wanita cina yang tak tau berapa umur dia. Kalau rakan sebaya budak tu atau bawah 12 tahun rasanya aku boleh cuba percaya sikit sikit sebab tengok dari size tak berapa berjaya membesar sangat budak 13 tahun tu. Jadi.. selagi tak bukti tak payah la nak sebar & aibkan budak tu. Tunggu sampai terbukti cerita tu betul & budak tu betul2 di dapati bersalah dulu nak komen apa2 pun. Kalau betul dia salah ada hukuman untuk dia walau di bawah umur, kan??

P/s : Baca entri kesinambungannya kat sini >> BUDAK 13 TAHUN DI DAKWA CUBA ROGOL TU DAH DI HADAP KE MAHKAMAH


16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

2012.. DAH CERAI TALAK TIGA, TABAHLAH BERTEMU TAHUN BARU!

1.1.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Jam dah pukul 12.23 am saat daku mula taip entry ni bermakna dah masuk tahun baru 2013. Amboi meriah sungguh Facebook orang countdown new year yer.. Cuma takde bunga api meletup jer kat Facebook tu je tapi meriahnya tetap ada. Den kat umah je..

Dah masuk tahun baru ni maka ramai la susun azam bagai.. Dah jadi macam satu budaya semua bangsa & agama.. masuk tahun baru je mesti ada azam baru. Nak berazam je mesti tunggu tahun baru.. gamaknya kalau takde tahun baru takde azam la kot. Hahahaha.. Tak kisah kalau azam tu membawa perubahan yang lebih baik dari sebelumnya, bukan jadi satu isu yang nak kita besarkan atau perlekehkan, kan?? Biar la dia nak buat azam setahun sekali.. at least dia ada juga niat untuk merubah sesuatu kearah yang baik & berjaya dari orang tu jangankan nak buat.. berniat @ berazam pun langsung takde, kan?? Azam juga mungkin jadi pendorong..

Jangan tanya azam sang lekit.. daku ni kalau nak berazam apa2 takde tunggu detik 12 tengahmalam tahun baru. Bila2 jer terasa target sesuatu maka masa tu la mula menyemai azam.. kadang berjaya di tuai.. kadang hanya semai.. tak baja & tak siram maka tak subur & terkubur.. hahahahaha. Yelah.. azam tu bukan satu, macam azam ada. Jadi tak mustahil ada azam yang terperam.. ada juga berjaya di eram.

Tahun 2012 dah bercerai talak tiga dengan kita. Mati hidup semula pun kita takkan bersatu lagi dengan 2012 jadi.. apa yang terjadi di tahun 2012 jadikan sejarah bukan untuk di ungkit tapi mungkin untuk di kenang sebagai panduan meniti 2013. Dan apa yang bakal kita lewati di tahun baru 2013, tabahlah. Suka & duka yang datang adalah Ujian.. Ujian tak datang dalam bentuk duka jer.. tapi jugak dalam bentuk kenikmatan. Jadi tak kira yang bakal datang tu dalam bentuk tangis atau tawa.. kumpulkan semua tabah untuk jadi benteng diri.

2012.. bagi sang lekit banyak yang manis la kot sebab yang tak manis aku malas nak fikir & kenang. Nak2 lagi dengan kehadiran cik lala memeriahkaripapkan suasana hidup kami laki bini. Tinggalkan sejarah.. mulakan langkah. Selamat tahun baru 2013..

Model sepanjang 2012 & kontrak bakal bersambung sepanjang 2013

P/S : Segala salah silap sepanjang 2012 ni dengan rendah diri saya mohon maaf. Bagi yang pernah terasa hati dengan penulisan saya sepanjang 2012 & masih nak moncong2 sampai hari ni.. pun saya minta maaf. Terpulang pada sesiapa saja samada nak terus muncung atau sempena tahun baru ni nak kembali senyum dengan saya.


7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!