DISERANG ANON RESTORAN DAPUR DD

28.2.13 Suria Lekatlekit 13 Comments

Excited la kot kisahnya ni.. Yelah baru masuk JJCM, nak tengok la kot feedback orang cakap @ review pasal restoran depa la kot. Alih2 google jumpa satu je blog puaka niyang rapik KL yang tulis pasal restoran depa, kan??

Apa ko merepek ni sang lekit?? Ni kisah di serang bakteria bernama Anon pasal entri sang lekit yang bertajuk KALI KE 2 TERPEDAYA DENGAN RANCANGAN JALAN2 CARI MAKAN. Memula rasa biasa la di serang bakteria Anon ni.. Tak nama blogger la kalau tak kena serang dengan Anon. Nak2 lagi yang jenis outspoken ni kan?? Memang pilihan Anon la nak bertandang & tinggalkan komen berunsur kritikkan konon membunuh la sangat. Hujung kuku pun aku tak tacing tau!!

Antara komen Anon (Part 1)

Entri ni bukan entri tacing, ok! Entri cuma entri sebab rasa lawak.. Yelah, lepas tengok JJCM ahad lepas sang lekit ada google pasal restoran ni nak tau map & kot2 ada review dari orang2 yang pernah makan kat sana sebelum terjah tapi sedih sangat tau.. takde langsung dalam carian google. Lepas balik makan dari restoran Dapur DD ni try google lagi gambar restoran tu sebab takde material nak buat entri pun syahdu memang takde langsung dalam carian google.

Komen Anon (Part 2) Yang sorang Anon tu bukan bakteria ok! hahaha. dia pun pernah terkena

Alih2 hari NI dapat bertubi2 komen Anon yang ala2 marah je sang lekit cakap restoran tu tak best.. Ok lagi. Takde terfikir apa2. Sekali check keywords Nuffnang rupanya ada yang mencari pasal restoran Dapur DD ni. Hati mula cuit2 manja.. owner restoran ke bebudak staff situ yang cuba search pasal restoran depa ni.. hik hik hik.. gelak nakal la sikit. Untuk kepastian sang lekit try google sendiri.. Memang yang ada review pasal Restoran Dapur DD ni cuma blog daku jer.

Nuffnang keywords

Ehemm.. hem.. bukan nak tuduh tapi hati ini berkata2 anon2 itu adalah mereka2 yang berkaitan denga Restoran Dapur DD jer.. Maybe la kot depa nak tau berapa orang yang datang makan kemudian review pasal restoran dorang. Kat sini sang lekit cuma nak cakap.. Kalau tak sedap, kalau tak best & kalau service tak pantas.. takkan sang lekit nak paksa diri cakap restoran kau best, paling pantas & paling sedap kat mukabumi ni. Kenapa sang Lekit puji Restoran Aroma Ikan Bakar kat Jeram sana?? Sebab memang makanan dia best2.. restoran dia besar, service dia takde la lembab sangat kalau lambat sikit boleh accept sebab orang memang ramai & restoran dia memang besar.

Dalam carian google nampaknya setakat ni hanya blog melekit je yang review pasal Restoran Dapur DD tu. Untuk selepas ni & akan datang tak tau la yer

Moral of the story.. khas buat semua peniaga2 makanan.. Kalau orang cakap masakan kita tak best.. kita kena la best kan bukan marahkan orang yang cakap. Kalau majoriti cakap sedap, sorang je cakap tak best.. buat bodoh je la. Tak terjejas pun. Restoran Dapur DD.. kalau sang lekit je cakap tak best jangan risau kalau beratus lagi orang cakap best sebab daku bukan sesapa. Daku cakap bagi pihak tekak daku & tekak suami daku. harap maklong & paklong yer.. sekian makaseh! kekekekeke

P/S : Pasal sang lekit cakap kedai 1 lot jer tu.. salah ekk?? Ok kedai 2 lot tapi orang tak ramai masa sang lekit datang tetap kena tunggu dekat 2 jam jugak padahal seciput je kitorang order. Yelah2.. bakar pakai api arang kan mesti lambat. Takpe nanti kita gi try makan ikan bakar berempah pula.. mana tau sedap sang lekit boleh buat review semula. Manalah tau jenis bakar kosong tu popular kat pantai timur.. kami laki bini tak sampai pantai timur lagi kot. Kalau Belah Utara bakar kosong pun paling2 garam kunyit nampak pun indah sikit.




** Tip untuk segar selepas bangun pagi & tak rasa mengantuk lagi kat sini >> TIPS UNTUK TIDAK MENGANTUK MASA BANGUN PAGI <<

** Jom main pondok2 kat sini manatau pondok korang dapat TV HD LED & Dapat duit dapur RM10,000 >> Main Pondok2 & Dapat TV HD LED juga RM10,000

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALI KE 2 TERPEDAYA DENGAN RANCANGAN JALAN2 CARI MAKAN

26.2.13 Suria Lekatlekit 22 Comments

Ni la orang kata tak tau serik.. hahahaha. Yelah.. ngaku den memang cepat terpedaya & tertipu dengan pandangan pertama di kaca TV. Cepat jatuh cinta & cepat terpesona dengan keindahan fana.. amboi! Kemain madah berhelah.

Ahad dua hari lepas.. Seperti biasa pukul 12 tengahari rancangan jalan2 cari makan kat tv3. Sempat la tengok sesambil layan budak kecik tak tau diam ni. Sekali terpandang la ikram makan ikan bakar kat restoran nan satu ni. Apa yang membuat daku terpesona bila tengok ikan bakar kat restoran ni di bakar dengan arang di atas pemanggang. Yelah.. selalunya makan ikan bakar tengok cara dia bakar macam goreng je atas kuali leper besar, kan?? Paling best ikan bakar sekinchan la.. harga dah la separuh nyawa sekali hidang ikan yang sikit pun takde kesan bakar yang ada cuma ikan yang macam di kukus. Kau berani namakan dia ikan bakar yang sikit pun tak terbakar wahai sekinchan. Daku tengok belum makan pun dah rasa terbakar tau! Sekali tu je la makan kat sekinchan. Tu kisah restoran sekinchan ikan bakar..

Lain kisahnya dengan restoren Dapur DD di Sg buloh. Restoren dia senang je nak detect. Belakang The store sg buloh jer. Sang lekit pun tak pernah tau kewujudan restoran tu sehingga la keluar dalam episod rancangan Jalan Jalan Cari Makan Ahad haritu. Sebab macam best je tengok dia bakar ikan guna api arang tu.. Rasa macam kampung style. Dok bajet sedap macam tok nenek & mak kita panggang ikan kat kampung tu la. Mula buat ayat kat lelaki bernama suami.. ayat baik punya. Petang tu jugak kitorang anak beranak berangkat menuju ke restoran tu. Sampai kat restoran tu orang takde la ramai sangat.. Berbeza dengan restoran Nasi Beriani Anje kat bangi yang keluar JJCM dulu tu.. sampai petang orang beratur panjang lagi. Alih2 rasa nasi beriani memang totally amatur sangat tau! (boleh baca pasal Restoran Anje tu kat SINI ) Kita pun duduk dengan tenang.. order makan. Asben yang pilih lauk untuk di bakar.

Orang tak ramai mana pun.. restoran pun bukan besar macam Aroma Ikan Bakar kat Jeram sana tu.. Alah cuma 1 lot kedai jer tu pun meja tak penuh orang pun. Tapi kena tunggu dekat 2 jam.. Yelah.. yelah.. dia bakar pakai api arang kan.. Lambat sikit la masaknya. Di maafkan la. Kata nak dapat mood ikan bakar ala2 kat kampung hang kedah sana nu.. So, Jangan nak membebel sangat yer. Bila dah sampai tu.. alahai anak omak! Sayu tengok ikan kembung sekor size kecik, 4 ekor udang & 2 ekor sotong setelah mendapat sentuhan pembakaran guna api arang. Yang sotong tu walau kena bakar pun tetap rupa sotong jugak. Bakar semata2 letak garam jer. Tanya asben kenapa dia bakar kosong jer.. asben cakap tak tau sebab dia tanya nak bakar biasa ke nak bakar berempah. Asben ingat bakar berempah tu bakar ntah macam mana sebab biasa kita makan kat belakang istana cakap bakar je.. memang auto dia letak semua sambal @ rempah dia. Makan jugak la.. Nak ada rasa apa kalau bakar kosong je kan?? At Least kalau bakar biasa tu.. letak la garam kunyit sikit.. Ni kata bakar biasa.. memang macam mana rupa benda tu sebelum bakar, sama je rupa dia lepas bakar.

Bagi daku kalau nak makan seafood @ ikan bakar better travel jauh sikit la kat Jeram & makan kat Aroma Ikan bakar takde la tanggung dosa mengumpat sangat sebab puas hati

Yelah.. yelah.. bakar ikan guna garam kunyit tu orang kedah je kot buat, orang sg buloh memang bakar ikan camtu. Jadi takde la special mana restoran tu. Sedap?? selain ikan, udang & sotong bakar kita ada order sayur campur.. Pun rasa biasa je. Mujur la asben kita bijak.. untuk 1st time order sikit2. Kalau makan kat Aroma ikan bakar Jeram memang la tahap melantak punya menu sebab kita dah tau rasa dia macam mana. Memang menepati tekak kitorang la. Jadi untuk kedua kalinya daku rasa sedikit terpedaya jugak dengan JJCM bila tengok ikram makan sampai berpeluh2 gitu. Mungkinkah daku akan terpedaya lagi untuk kali ketiga. Kalau terpedaya untuk kali ketiga harap2 tak de la menangis sangat makanan tu yer.

P/S : Hope JJCM lepas ni lebih selected restoran2 yang betul2 sedap la.. hantar la undercover dulu pergi cuba sebelum buat rakaman kat sesatu restoran tu agar penonton tak rasa tertipu la sangat.. ke aku je rasa tak sedap tapi orang lain kata sedap?? hahahaha

P/S : Try google gambar restoran Dapur DD tu.. takde pulak dalam carian google. hahahaha 

---- Boleh baca kesinambungan entri ni kat sini >> DISERANG ANON RESTORAN DAPUR DD<< ---



yang menarik :
8 perkara buruk yang biasa berlaku ketika anda pergi bercuti. Untuk persediaan awal jom baca kat sini apa 8 perkara buruk tu & cara mengatasinya
Things To Do In The Event These 8 Travel Nightmares Come True

22 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA LALA JADI VACUUM..

24.2.13 Suria Lekatlekit 8 Comments

Hari genap usia budak lala setahun enam bulan & 4 hari. Dalam umur setahun setengah ni apa yang lala dah expert yer?? Boleh la.. nak kata  genius sangat sampai dah boleh hafal a sampai z tu takde la. Lala bukan kanak - kanak terpilih yang mendapat anugerah tu setakat ni. Akan datang tak tau la kot2 rezeki lala tergolong dalam golongan kanak2 genius.. Tu tak tau la pulak kan??

Sekarang lala dah semakin laju jalannya walau kadang2 terbabas jugak sebab lost control. Selera makan merundum sikit sejak dua menjak & sang lekit terpaksa beli sebotol lagi Appeton Multivitamin lysine untuk mengembalikan selera makan dia. Pun begitu dia tetap di beri makan jugak walau makannya sikit sangat.

Dan sejak dua menjak ni Bapak lala gegatal pulak tidokan lala dalam buaian balik. Nampaknya lala kembali menyukai dirinya di buai sambil tidur. Sejak kembali ke arena buai membuai ni senang sikit sang lekit setting time tidur siang dia. Lala akan bangun selalunya pukul 10 pagi.. kalau awal pun maybe pukul 9 atau 9.30 pagi. Kadang2 je terlebih awal dalam pukul 8 pagi tapi jarang lala nak bangun time tu. Kalau lala bangun pukul 10 selalunya dia akan mandi pukul 11.. kena jarak 1 jam selepas dia bangun dari tidur sebelum bagi mandi untuk memastikan dia tak badmood masa mandi. Lagipun time dia bangun tu time tayangan kartun2 kat tv alhijrah. Dia bangun minum susu dulu.. dalam setengah jam lepas minum susu dia akan minum scott emulsion & setengah jam lepas minum scott emulsion baru mandi.

Lepas dia mandi.. dia minum sebotol lagi susu. Dalam 11.30 ke 12 gitu la jam dia.. sejak lala suka membuai ni sang lekit akan tidurkan dia sekejab. Masa dia tidur tu boleh la masak untuk santapan dak lala di tengahari nanti. Kalau sebelum ni lala jarang tidur time tu.. selalunya masa bagi lunch kat dia belum sempat habis.. dia dah ngantuk. Selalu sangat terjadi dia tidur dengan nasi yang masih dalam mulut., Jadi sejak dia kembali tidur dalam buai.. sang lekit tidurkan dia dulu. Dalam buai senang nak paksa dia tidur.. buai jer dalam 15 minit ke setengah jam tidur la dia. Jadi bila time dia makan nanti takde la dia terlentok. Lala guna electric rocker sebab tu dia kalau dalam buai kemain nyenyak sebab buaian dia sentiasa membuai. Selalunya kalau pukul 11.30 dia tidur.. 1.30 tu dia baru bangun. Kira lama la tu berbanding sebelum ni taknak tidur langsung time tu.

Masih menanti lala menyebut perkataan keramat iatu Mummy.. tapi belum sampai seru lagi nampak gayanya. Takpe sabar.. Tak payah nak sedih sangat kalau budak2 lain sebaya lala dah pandai sebut macam2, kan?? Biarlah kalau depa nak compare anak depa lagi cepat perkembangannya janji lala membesar dengan sihat, comel & ada perkembangan yang normal. Memang lala lambat bercakap, setahun 4 bulan baru berjalan.. Tapi Alhamdulillah setakat ni lala di beri antibodi yang kuat jugak jarang nak demam. Setiap kejadian tu ada kurang & lebih. Kadang2 budak tu cepat jer perkembangan dia tapi selalu pulak sakit, kan?? Allah nak bagi tu cukup adil dah..

 Men'Try baju baru acu beli.. (kena sebut nama Acu untuk bodek lebih)

Lasak.. mana2 budak sebaya lala pun memang masa dorang melasak tanpa ada belas kasihan kat mak bapak dia la. Memang time dia nak belajar semua benda. Lala ni jenis suka sangat mengutip benda masuk mulut. Tak kira la dari barang mainan dia & apa2 je la dia jumpa atas lantai sampai kadang2 sang lekit panggil dia vacuum. Yelah.. semua benda nak masuk mulut. Memang susah hati jugak la.. dia tak kira apa je dia jumpa atas lantai semua dia nak kutip masuk mulut. Tak kira la sekecik2 zarah sehingga sebesar2 alam.. Asal muat dia sumbat dalam mulut dia.. dia sumbat je. Paling dia suka jenis benang.. Sampai floss bapak dia pun dia buta macam gula2. Sedap betul dia isap benang kalau dia dapat. Sampai kusyuk la dia nikmati. Kadang2 kemain panjang dia tarik benang floss tu.. Mentang2 ada perisa.Satu lagi perangai dia kalau isap jari ke.. minum susu ke.. mesti pintal2 rambut. Kalau dia isap jari sambil berdiri pun mesti pintal2 rambut. Nampak kelakar sikit bila dia buat macam tu nak2 lagi sambi berjalan.

Jari kelingking pun jadi la.. Janji boleh nyot2..

Lala dah pandai membodek. kalau dia nak tengok upin ipin kat youtube dia akan berkepit dengan dady. Semalam dia dah tunjuk reaksi macam merajuk kemudian pergi kat dady. Lala pantang kita buka peti ais mesti laju dia datang tutup.. macam tu jugak pintu bilik.. kalau kita tutup laju dia dia pergi tolak. Tidur lala sangat lasak di malam hari.. tiap2 malam sang lekit bangun & angkat dia tidur di posisinya betul. Kadang2 sampai kelantai perginya. Kadang2 di hujung kaki kita dia tersadai. Memang la sang lekit kerap bangun sebab angkat lala yang terbabas dari tilam tapi takpe la.. redha je la dapat lala yang lasak ni walaupun mulut daku ni pernah luka & berdarah akibat di hempap kepala lala tapi dia rilex je tidur. Tak sakit pulak tu.

Selepas 4 Bulan pertama kelahiran lala dengan episod yang betul2 menguji kesabaran (sebab lala suka menangis tengah malam tak henti2 sampai dekat subuh), selepas 4 bulan tu.. Memang tak susah lagi nak handle budak lala ni. Mungkin dia dah puas menangis masa 4 bulan pertama tu, sekarang dia jadi susah nak menangis atau meragam. Masih lagi maintaince dengan perangai baik tu walau suka sepah rumah dengan mainan.. Tapi bagi sang lekit biar dia lasak hati tak gundah dari dia meragam jiwa jadi kacau bilau di buatnya.. kan??

Tu je la perkembangan lala yang mampu sang lekit cerita. Susah nak cerita detail sangat sebab bagi sang lekit lebih mudah faham kalau tengok dari nak di luahkan dalam bentuk karangan ni. Apapun perkembangan lala normal je macam budak2 lain jugak.



8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAYANG GAMBAR BOGEL ANAK SENDIRI

19.2.13 Suria Lekatlekit 15 Comments

Bukan la sang lekit suka cari salah orang je manjang tapi dah memang itu jer asyik datang depan mata. Blog ni pulak jenis bukan blog cerita hal dalam kain atas katil dengan laki sendiri yer.. (paham maksudnya tak?? Maksudnya bukan semua hal peribadi & rumah tangga akan di kongsi dalam blog ni. Hal2 yang tak sulit & boleh di baca umum je akan di kongsi) jadi sang lekit gunakan konsep apa jer yang jadi di sekeliling sang lekit tu je sebagai isu yang mungkin boleh kita sama2 ambil iktibar.

Berbalik pada isu untuk entri ni pasal upload gambar anak/baby berbogel. (Maaf kalau ada pembaca blog ni pernah buat benda tersebut tapi terimalah sebagai teguran bukan penghinaan agar korang lebih positif yer). Yelah.. anak kau kan, kau punya pasal la nak buat apapun.. nak upload gambar telanjang bulat ker.. tertonggeng ker.. orang lain nak menyibuk apahal lak?? Bukanlah nak menyibuk tapi sebelum buat sesuatu fikirlah untuk jangkamasa panjang. Kesannya untuk masa depan. Mesti ada yang cebik.. apalah sangat kesan untuk masa depan tu kan?? Alah budak jer... kalau gambar tu wujud sampai dia besar pun orang tengok pun gambar telanjang masa budak bukan masa  dah remaja/dewasa.

Tu kata kata hangpa.. kata depa akan datang hangpa boleh tau ka?? Fikir2 kan lah wahai mak bapak yang cerdik pandai lagi bijak bistari.. bayangkan akan datang anak korang sorang setazah, tiba2 search2 nama dia google keluar gambar telanjang bulat dia pakat dok share pulak dengan ramai orang dengan caption Setazah Jameah berbogel (maaf sapa2 nama Jameah yer.. ini sekadar contoh takde kena mengena dengan sesapa). Nak2 pulak anak korang tu pedakwah bebas lepas tu jadi setazah selebriti pulak.. Apa lagi pakat dok jadi bahan blogger pulak. Tajuk entri dengan Capslock GAMBAR BOGEL SETAZAH JAMEAH. Memang la gambar tu gambar masa belum baligh.. baru pandai berlari.. baru reti sebut alif ba ta tapi kesannya dari isu2 yang di perbesarkan.. Tipu la kalau dia tak malu. Tipu la kalau dia tak rasa di aibkan. Macam tu jugak dengan anak lelaki..

Nak2 lagi anak tu anak seorang selebriti yang terkenal kan?? Time ni dia kecik.. tapi bukan selamanya dia dok kecik camtu. Ye Dak?? Mana tau dia ikut jejak mak bapak dia jadi selebriti terkenal jugak..  Nak2 lagi masa tu dia berhijab ala2 wardina safiyyah pulak (Wardina Safiyya pun kalau boleh taknak orang tayang gambar2 dia tak tutup aurat dulu.. bayangkan kalau ada gambar bogel dia masa kecik dalam carian google mesti dia sendiri pun tak selesa, kan??). Tetiba keluar isu pasal gambar bogel dia masa kecik yang orang jumpa masa google pasal dia.. Kita sendiri pun tak dapat nak teka apa reaksi, penerimaan & keadaan dia waktu tu. Kalau dia jenis positif, kental & tenang ok.. mungkin tak jadi kes kemurungan ke hapa ke yang lagi serius. Kalau sebaliknya.. tolong fikir yer mak bapak.

Identiti selebriti ni di rahsiakan. Sapa tahu.. maka tahu lah yer. Sebahagian dari komen2 yang menegur selebriti tersebut tapi bila tuan punya badan kata takpa budak kecik orang tengok tak berdosa & bandingkan dengan orang dewasa yang tak tutup aurat.. apa lagi nak di kata, kan?? Orang tegur tu untuk kebaikan jangkamasa panjang

Moral Of The story.. Biarpun budak tu still kecik.. tapi tolong la jaga maruah dia untuk akan datang. Jangan kita pula penyebab maruah anak kita bakal di pijak2 orang satu hari nanti. Jangan kita jadi penyebab anak kita jadi bahan ejekkan pula satu hari nanti. Hari ni mungkin semua tu kita tak rasa satu masalah besar tapi tak mustahil satu hari nanti dia bakal jadi masalah paling besar pada mereka. Siapa tahu akan datang punya kisah..

P/S : Kadang2 mak bapak ni anggap gambar bogel anak tak nampak Tutttt dorang tu ok je nak tayang2 kat 1 dunia.. tu bagi mak bapak bukan dari pihak anak bila dorang dah besar nanti, kan??


 Setuju dengan apa yang Ameno World cakap.. Kita tayang gambar anak bogel mungkin ada manusia pelik akan teransang mendedahkan kanak2 lain termasuk anak kita dalam bahaya


  ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! JANGAN SAMPAI ANAK ANDA DI JAGA IBLIS

17.2.13 Suria Lekatlekit 9 Comments

Dah tengok sikit kat Berita TV3.. memang dalam hati dah start menyumpah. Sedaya mungkin tak nak keluar kat mulut sebab depan lala. Tak elok budak yang dalam proses pembelajaran tu dengar. Kang pandai maki hamun dulu sebelum pandai panggil mummy dady kot.

Hati seorang ibu ni memang sakit sangat bila tengok full video seorang bibik bertopengkan iblis dari indonesia baling2 baby 4 bulan macam anak patung. Dah la baru hari first kerja dah buat macam tu.. Bayangkan kalau mak bapak budak tu tak pasang cctv kat rumah, agaknya berapa lama budak tu kena seksa dengan iblis dari indonesia ni?? Tak nak sang lekit bayangkan sebab takut terlebih pulak sumpah seranah yang terluah dalam hati ni.

Ya Allah.. bertambah fobianya daku tengok semua tu. Terdetik dalam hati biarlah daku jadi surirumah seumur hidup sampai lala besar. Moga Allah limpah kurniakan rezeki buat kami sekeluarga agar aku tak payah keluar bekerja & hantar anak untuk orang lain jaga. Walaupun yang kita tengok di dera amah selama ni anak orang tapi hati sakit & marah rasa macam anak sendiri yang kena siksa. Rasa nak pijak2 sampai lunyai je amah indon tu.

Agen yang menyediakan khidmat pembantu rumah ni tolonglah jangan hanya fikir keuntungan jer. Selected sikit pembantu2 rumah yang korang ambil. Buat la pemeriksaan mental sama. Tengok la background jugak. Jangan sebab korang nak untung anak orang lain jadi mangsa. Ye... korang peduli hapa kan sebab bukan anak korang tapi ingat, setiap perbuatan ada balasan. Jangan satu hari nanti kena kat batang hidung sendiri baru nak rasa terhukum & menyesal dengan dosa pada orang lain.

Pada mak bapak yang takde pilihan terpaksa bagi anak orang gaji jaga atau hantar ke pusat2 asuhan.. selain bertawakal & berdoa yang terbaik untuk anak tu, sebelum ambil bibik cerewet sikit takpe kot memandangkan banyak sangat dah kes bibik iblis dera bayi ni. Selebihnya kita serah pada Allah. Sebab kita dah berusaha yang sehabis baik untuk anak kita, kan??

Pada spesis Iblis yang bertopengkan manusia berjawatan amah @ bibik ni (tidak merujuk pada semua amah @ bibik dari indonesia yer.. yang baik2 kami sayang kamu yer bibik!) .. Moga korang mendapat petunjuk & hidayah dari Allah dan mendapat akal yang waras & matang secepat mungkin sebelum tali gantung menjadi pencabut nyawa korang kalau nyawa insan kecik yang korang seksa tu terkorban. Kalau rasa tak boleh pikul tanggungjawab jaga anak orang.. dok dendiam kat indon tu berkebun ke.. memburu ke.. apa yang patut. Sesuai la dengan spesis ganas macam korang. Maybe rimau pun takut nak baham korang. Ngertik ngak kamu bibik??!!

Ni la muka amah dalam rupa manusia (padahal dia tak berapa manusia sebenarnya) yang dera baby 4 bulan tu. Sekarang dah kena hukum penjara 20 tahun. Patut kena sebat sekali baru berbaloi dengan apa yang dia buat tu.

Nak share ke tak nak video tu.. sang lekit share tapi pada ibu2 yang hati tak kental.. jangan tengok. Takut trauma pulak. Tengok kat sini jer >> IBLIS INDON DERA BAYI 4 BULAN <<


9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANON MENYALAK SEBAB MANUSIA LAIN TOLONG ANJING

15.2.13 Suria Lekatlekit 10 Comments

Kalau bab samak menyamak ni semua orang sinonim dengan haiwan bernama Anjing & babi, kan?? Tapi yang sang lekit nak cakap pasal samak menyamak ni adalah berkenaan dengan haiwan bernama Anjing.

Di sebabkan datangnya pak atau mak anon mana entah komen kat entri kisah Pak Mie yang menyelamatkan Anjing2 jalanan yang sakit, cacat & tua.  Punya la tak puas hati sebab sang lekit menyokong kerja kebajikan Pak Mie buat tu. Kat sini bagi yang mempertikaikan kerja amal yang Pak Mie buat untuk anjing2 terbiar tu meh sikit kita study2 hari Jumaat ni yer..

Yang bawah tu komen balas dari komen si Anon tu. Rujukan dari entri ni ORANG MELAYU ISLAM LEBIH SUKA MENGHINA DARI MEMBANTU HANYA KERANA DIA BERNAMA ANJING
Mengikut pandangan Mazhab Shafie, binatang anjing adalah termasuk
dalam kategori najis mughallazah (najis berat). Kalau terkena air liur dan
najisnya perlu disamak dengan air mutlak 7 kali dan sekali dengan air
bercampur tanah. Menyentuh atau memegang anjing tidaklah berdosa atau
menyalahi hukum Islam.Tidak dibolehkan memelihara anjing untuk tujuan hobi (pet) atau dijadikan sebagai binatang hiasan di rumah. (Artikel penuh baca kat >> SINI <<)

Tidak usahlah menyentuh binatang tersebut tanpa tujuan dan hajat, kerana tiada faedah bagi orang yang melakukan pekerjaan sia-sia. Setiap umat Islam berlulah bersikap ihsan terhadap binatang, kerana Allah swt akan memuliakan orang yang ihasan kepada binatang. Ada kisah seorang sahabat Rasulullah yang singgah disebuah perigi untuk mengambil air minum, sahabat tersebut turun ke dalam perigi tersebut untuk minum, setelah sahabat tersebut minum dan hilang hausnya, maka beliau naik kembali dari perigi tersebut, beliau terlihat seekor anjing melihatnya dalam keadaan lidahnya terjelir keluar dari mulutnya, sahabat tersebut turun mengambil air dengan menggunakan kasutnya untuk diberikan minum kepada anjing yang kehausan sehingga anjing itu kenyang.( Rujukan dari >> SINI << )

Dalam kes Pak Mie ni dia bukan la pergi kutip anjing2 tu sebab geram dengan kecomelan anjing tersebut dan sebab teramat comel maka Pak Mie rasa nak Adopt untuk jadi teman peluk2, cium di kala kesunyian tapi Pak Mie bawak balik anjing2 tersebut atas dasar simpati & perikemanusian. Kebanyakkan anjing2 pak mie bawak balik untuk bagi perlindungan tu anjing2 tua, anjing2 cedera, anjing2 sakit. Jadi salahkan apa yang Pak Mie buat wahai Anon??

Soal larat ke tak larat dia samak..  Tak payah nak pertikaikan. Setiap keinginan tu ada jalan. Yang menjadi halangan adalah alasan. Kalau nak buat seribu daya boleh buat. Kalau taknak buat berjuta alasan dia senaraikan. Ye dak?? Lagipun nak samak sekarang bukan susah dah. Dah ada dalam bentuk sabun untuk mencuci najis berat ni. Manalah tau kot2 tempat si Anon susah nak jumpa tanah kan jadi dia rasa macam susah kot nak menyamak najis berat ni jadi dia pun pertikaikan la apa Pak Mie buat, kat sini sang lekit nak memperkenalkan sejenis sabun yang boleh di gunakan untuk menyamak najis berat aitu..

Sabun Taharah yang diperbuat dari 90% bahannya dari tanah liat, tanpa bahan pengawet, dan tanpa bahan kimia boleh digunakan untuk menyamak najis mughallazah. 

Macam dalam entri yang lepas sang lekit ada cakap..  pada kita yang tak mampu buat.. boleh tolong apa yang patut.. tak mampu tolong.. tolong la jangan menghina atau memperkecilkan apa yang orang lain buat.. Dan paling minta tolong jangan hina orang yang membuat kerja kebajikan walaupun dia membuat amal kepada makhluk bernama Anjing.Jangan kita pandang hina sangat dekat Pak Mie tu sebab dia buat kebajikan pada Anjing sedangkan kita sendiri yang tak pernah sentuh Anjing tu suci sangat ker??

Pada Si Anon yang cakap Pak Mie tu orang kampung dia.. bagus la. Dah tak jauh dengan rumah pak mie tu kan?? Hang kan orang baik2.. orang suci murni.. orang yang mulia. Kalau hang takut sangat Pak Mie tu tak dan nak samak guna ayaq campoq tanah.. nak samak 5 kali sehari apakata pi tolong dia beli sabun Taharah. Anggap sedekah sudah.. Hang kan risau takut Pak Mie takdan menyamak.. Jadi hingaq saja tak guna, ya dak?? Hingaq guna ayaq liuq ja sapa2 pun buleh buat, ok!

Moral Of The Story.. Sebelum cakap sila google dulu. Tudia perumpamaan zaman IT gitu. Tak payah menyalak yer Anon.. sebab Anon dari spesis manusia jugak jadi menyalak bukan salah satu aktiviti manusia melainkan Anon yang punya krisis Identiti. sekian makaseh

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

14 FEBUARI HANYA UCAPAN UNTUK DIA SAJA

14.2.13 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ti.. aku tak lupa tapi sejak kita dah jauh terpisah aku memang tak wish lagi. Sorry.. aku ingat tapi aku tak ucapkan dengan kata - kata untuk hang dengaq dengan nyata.

Ti.. Antara kita dah jadi macam bukan sesapa.. masing2 dengan haluan & hidup sendiri. Jauh di mata.. jauh di hati & jauh dari segala galanya tapi aku tetap tak lupa tarikh hari ni. Tak tau kenapa.. macam dah ter set kunci mati dalam hati. Tiba tarikh ni alarm hati akan berbunyi dengan nama SITI.

Ti.. Takpa kalau kita bukan sesapa lagi tapi dalam sejarah ada nama kita berdua tak kira sejarah hang ataupun aku. Tetap dalam sejarah kita ada kisah kita. Kisah kita zaman kanak - kanak.. kisah zaman remaja dan kisah antara kita ternoktah di ketika kita mula menganjak ke alam dewasa tapi kita tak sempat pulak lewati bersama. Jadi kita takdak kisah kat situ.

Ti.. Mesti hang dapat banyak wish.. dapat banyak hadiah, kan?? Tak terkejut aku sebab dari dulu hang memang sentiasa jadi perhatian. Sapa2 je pun suka nak dekat dengan hang. Sebab hang lawa, semua orang tengok pun suka. Tak macam aku.. ketot macam kanak kanak rebina. Sebab tu dulu kadang2 aku nampak hang macam malu nak jalan dengan aku, kan?? Sebab hang takut depa kata hang lepak bawak adik, kan?? Tak pa.. aku tak kisah. Kalau aku boleh lukis macam mana aku nak jadi.. tentu sekali aku nak cantik.. nak tinggi & nak sempurna semuanya. Tapi Allah dah bagi aku macam ni.. aku syukur ja sebab aku tau kelebihan aku tang mana.

Ti.. aku tersasar pulak.. sebenaqnya aku still nak wish walau aku tau hang takkan baca. Selamat Hari Jadi Ti.. Kita sama2 dah tak perlukan antara satu sama lain lagi tapi tak bermakna aku lupa semuanya tentang hang. Aku doakan hang sentiasa sihat, murah rezeki, jodoh berpanjangan,hidup di berkati & di rahmati & di sayangi semua mereka yang ada disisi.

Dan benda yang aku tak lupa jugak dari kecik hang memang suka bunga.. Kita pernah mandi bunga sama sama dekat telaga (Perigi) masa kecik kecik dulu, ingat dak??

P/S : Entri ni hanya sekadar entri yang bunyi lain macam sikit tapi tak macam macam sangat, kan?? kekekekeke

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CIKGU SHIDA KEMBALI DENGAN GAYA RAMBUT PUNK

11.2.13 Suria Lekatlekit 18 Comments

Lama betul cikgu shida tak muncul dengan koleksi baru video miming dia kan?? Dan.. sang lekit pun dah lama tak setori mori pasal cikgu shida ni, kan?? Rasa rindu pulak nak menjenguk khabar cikgu shida setelah lama sang lekit merajuk dengan cikgu shida sebab dia marah sang lekit sebab selalu up entri pasal dia.. kekekekekeke (konon merajuk gitu!! hahahahaha)

Berbalik pada setori hot & spicy pasal cikgu shida.. kat sini sang lekit nak tolong promosi la. Cikgu shida dah kembali dengan album terbaru.. op's video miming yang terbaru yang bagi sang lekit boleh pengsan jugak mak bapak anak murid cikgu shida kalau tengok. Sang Lekit dah tengok.. harus kena tengok sebab nak tau apa cerita di sebalik gambar yang cikgu shida upload kat FB dia tu. Gambar dengan rambut ala2 balung ayam jantan atau rambut trojan yang menjadi kegemaran budak2 punk.



Kalau ayam jantan tengok mesti berkokok pun pitching lari.. budak2 punk tengok pun terus minta tutorial nak buat rambut tu. hahahaha

Ingatkan setelah sekian lama bercuti dari miming cikgu shida akan kembali ke arena miming dengan konsep ilmiah sikit. Rupanya.. lagi advance dari dulu. Hadoi la cikgu shida.. Makin seksi pulak gelek cikgu shida ni sang lekit tengok. Mungkin la kot dia cuba nak kembali kan saat kegemilangan dulu dengan buat video miming terbaru macam tu. Yelah.. tanpa kontroversi susah la sikit orang nak bagi perhatian, kan??

Apapun cikgu shida.. sebagai FANatik cikgu shida.. sang lekit harap cikgu shida terima entri publisiti ni dengan hati yang terbuka yer.. Jangan risa nanti sang lekit attach sekali video miming terbaru cikgu shida untuk tontonan pembaca blog melekit ni. kekekekeke

Jom tengok gaya rambut punk & gelek cikgu shida ni



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG MELAYU ISLAM LEBIH SUKA MENGHINA DARI MEMBANTU HANYA KERANA DIA BERNAMA ANJING

9.2.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tersentuh hati daku membaca satu blog yang menulis pengorbanan sepasang warga emas yang sanggup memikul tanggungjawab membuat kebajikan kepada 500 anjing jalanan & 100 ekor kucing terbiar tanpa sebarang bayaran dari mana mana pihak. Apa yang di buat semata2 hanya kerana wujudnya simpati & kasih sesama makhluk.

Kisah Pak Mie yang kebetulan sang lekit tertengok videonya dari iklan says ni benar - benar menyentuh hati dari link video tu melarat pula membaca blog yang menulis kisah Pak Mie bersama anjing2 & kucing2 yang di selamatkan. Memang menyentuh hati pengorbanan Pak Mie & isterinya membanting tulang menjaga kesemua haiwan yang di selamatkan.


Bukan semua orang mampu lakukan lebih lebih lagi sesetengah orang Islam yang suka sangat jadi setaz & setazah yang tak berapa khatam ilmu agamanya. Sebut je anjing mula pandang jijik & hina. Jangankan nak senyum.. nak bagi secubit makanan pun jangan harap. Mentang2 la terajar dari kecik anjing haram di sentuh, Padahal yang harus di samak bila bersentuhan dengan anjing dalam keadaan tertentu saja bukan tak boleh langsung sentuh. Kalaupun tersentuh bukan tak boleh samak..Takkan pandai cakap pasal hukum tak tahu pasal tang mana haram & tak haram bila tersentuh anjing, kan?? kan??

Seperti yang penulis blog tu cakap.. "Melayu Muslim.. sibuk mempertikai hukum daripada sibuk membantu" Islam tu kan mudah tapi golongan setaz setazah yang tak khatam ni la memputar belit & menyusah payahkan orang. Tolong haiwan walaupun anjing takde dosa pun.. Insya Allah betul cara & niat ada ganjaran pahala. Dah la tak nak menolong, orang yang menolong di hina caci sebab yang di bantu tu adalah ANJING! Macam tu la nasib yang di terima insan mulia bernama Pak Mie & Isterinya ni.. di cemuh, di umpat.. memang tak terlepas dari mulut manusia berspesis setaz & setazah tak khatam agama Islam ni.


Bagi sang lekit apa yang Pak Mie ni buat adalah salah satu bentuk kerja amal & kebajikan yang tak ramai orang sanggup & mampu buat termasuk la sang lekit. Insan yang hebat, tabah, cekal & sabar saja mampu lakukan. Jadi pada kita yang tak mampu buat.. boleh tolong apa yang patut.. tak mampu tolong.. tolong la jangan menghina atau memperkecilkan apa yang orang lain buat.. Dan paling minta tolong jangan hina orang yang membuat kerja kebajikan walaupun dia membuat amal kepada makhluk bernama Anjing. Dia bukan pi beli anjing2 comel bulu tebal ikat reben merah atas kepala.. tapi dia kutip anjing jalanan yang sakit, cacat & tua untuk di beri perlindungan. Adakah itu satu dosa wahai manusia hanya kerana dia seorang Muslim?? Jadi fikir fikir & renung renungkanlah.. jika ANJING kita pandang Hina adakah kita layak bergelar manusia MULIA?? sedangkan ANJING tak pernah menghina manusia.

Pada yang nak tengok video menyentuh hati Pak Mie bersama ratusan anjing jalanan yang di selamatkan boleh clik kat sini >> KISAH PAK MIE <<

Pada yang nak baca blog yang mengisahkan Pak Mie ni boleh clik kat sini >> CERITA PAK MIE <<

Pada yang nak add FB Pak Mie (tak sure sapa yang buatkan) Boleh add kat sini >> FB PAK MIE <<

Sapa - sapa yang nak menyumbang atau menderma boleh rujuk di blog atau Fb berkaitan Pak Mie ni.



5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEDIA SERAH DARA KERANA SETIA HUJUNG NYAWA

8.2.13 Suria Lekatlekit 16 Comments

Sebelum ni Nora Elena.. ramai la para gadis berangan nak dapat laki macam Aaron Aziz hero drama tu (den tak tengok pun tak tau la sesweet mana Aaron Aziz dalam cerita tu cuma dok tengok kat alam maya jer reaksi orang dengan cerita tu) sekarang semua dok gila watak Ersalina & Zain. Sapa2 yang nama zain feeling2 glemer la sekejab sebab nama korang di sebut2. hahahahaha

Setiap hari pukul 7 hingga 8 malam berjuta rakyat malaysia menjadi penunggu depan tv semata2 tak nak terskip walau sesaat pun cerita tu. Daku ni nak kata tak jeling langsung drama tu jeling2 paku jugak la. Tahu sikit2 jugak cerita tu tapi nak kata sampai set alarm tiap2 hari dari isnin sampai khamis demi taknak terlepas tengok drama tu takde la. Kadang2 on je cerita tu kat tv3 tapi tengoknya tak.. Almaklum mak budak macam aku, kekadang time tu lala tak siap dinner lagi. Dok mengejar dak kecik tu makan sambil tunggu siaran iklan muncul untuk buat diam sekejab.

Kalau buat pilihanraya majoriti yang undi cerita tu memang perempuan.. nak2 lagi anak dara trang tang tang kan?? kemain berangan ni nak dapat kapel sesweet zain kononnya sampai ada la anak sapa lah cheq tak tau nak create jalan cerita hidup dia macam watak Ersalina semata2 nak dapat laki sesweet zain & seterusnya hidup & setia sampai hujung nyawa. Ni kalau mak bapak dia baca statement dia yang kononnya sweet tu maybe menitik2 sweat punya. Tak tau mana reban nak kurung anak dia supaya budak tu tak pi buat benda bukan2. Statement panas ni dah luas tersebar kat laman sosial.. Jom kita baca statement sweat budak hingus hijau yang tak berapa kering lagi ni..

Dak Iqa tak payah nak create story hidup kau macam cerita setia hujung nyawa.. takut yang jadi SETIA SAMPAI PUTUS NYAWA pulak.

Drama tema cinta setengah mati ni memang bahaya jugak. Pengaruh dia sampai ada yang nak cuba tulis takdir hidup macam cerita yang konon sweet yang dorang tonton. Kalau baca novel maybe pengaruh dia tak kuat sebab cuma baca jalan cerita tapi kalau di adaptasi dalam bentuk drama @ filem.. jalan cerita dia kita tengok. Setiap watak di realisasi dengan bahasa tubuh & kata2 jadi bagi yang sempit akal & luas imaginasi ni boleh sesat la jugak dengan pengaruh drama macam tu kan?? Aduhai.. cabaran membesarkan anak zaman teknologi ni memang mencabar. Moga anak2 kita semua terhindar dari melakukan perkara2 terkutuk, amin


** Jom main pondok2 kat sini manatau pondok korang dapat TV HD LED & Dapat duit dapur RM10,000 >> Main Pondok2 & Dapat TV HD LED juga RM10,000

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SHILA AMZAH ANGGAP FAMILY OVER PROTECTED & BAWA DIRI JAUH DARI FAMILY

7.2.13 Suria Lekatlekit 21 Comments

Sang Lekit memang ikuti kes shila amzah, sharnaaz & ND Lala.. walaupun blog melekit ni bukan kategori blog cerita retis lebih kepada cerita rojak yang semua cerita ada ikut mood & minat sang pentulis blog nak tulis apa dari hasil pemerhatian, pembacaan & pendengaran. Sang Lekit tak letakkan tema blog ni sebab sang lekit jenis apa je aku rasa minat nak kopek.. akan di kupas kupis sampai ke urat saraf paling halus tak kisah isu semasa, isu peribadi, isu retis, isu jiran sebelah umah.. ada ku kesah kau siapa & cerita apa. hahahaha

Berbalik pada isu yang nak di kopek.. kita sedia maklum pasal kes tiga retis ni. Kes bapak shila amzah iatu ND Lala yang tak berapa berkenan dengan pakwe anak dia iatu pelakon sharnaaz. Sang lekit memang dah perasan yang pak ND Lala memang macam tak berapa berkenan dengan si sharnaaz sejak tengok dia bagi statement dalam rancangan galaksi ke melodi ntah.. lupa pulak. Dari apa dia yang dia cakap.. tak tahu pasal hubungan cinta anak dia.. tak amik tahu & tak nak tau, sapapun perasaan dia tak suka hubungan tu terjalin. Tapi sang lekit setuju dengan ND lala bila dia kata sharnaaz ni bukanlah bodoh tapi kurang cerdik. Terbukti dengan kenyataan2 sharnaaz bila di landa kontroversi.

Terbaru shila Amzah tampil bagi statement pasal pergaduhan ayah & kekasih dia tu.. maka shila keluarkanlah statement ni
 Shila memahami situasi ibu bapa Shila dan kenapa mereka begitu menjaga Shila dari pelbagai aspek sebab mereka menyayangi Shila dan takkan ada orang lain yang boleh menggantikan tempat mereka di dalam hati Shila.
Shila takkan sanggup melukakan hati mereka untuk berbuat sesuatu keputusan yang mereka tidak redhai.
 >> SILA CLIK DISINI UNTUK BACA ARTIKEL PENUH <<
Pak ND Lala cakap sharnaaz biadap bila keluarkan kenyataan nak merisik shila walau di halang pihak ND Lala yang si sharnaaz pula balas balik dengan kenyataan dia nak kawen dengan shila bukan bapak dia..  Bila shila keluarkan statement, Si Sharnaaz pulak tak puas hati cakap shila takde pendirian, rela kena kongkong.
sedutan statement sharnaaz
Sharnaaz turut melahirkan rasa kesalnya kerana tindakan Shila yang seakan-akan tidak mampu membuat keputusan sendiri.
“Sampai bila dia (Shila) nak dikawal begitu? Hak bersuara dan berfikir adalah hak dia, bukan hak ibu bapanya.”
Artikel penuh baca kat SINI
Ni Sang lekit cakap nak cakap sikit yer sharnaaz.. selagi kau tak jadi laki dia selagi tu dia hak mak bapak dia. Restu mak bapak tu penting. Takkan sebab kau yang macam saiko dia nak buang mak bapak dia pulak. Kalaupun dia rela kena kongkong dengan mak bapak dia.. hang takde hak nak campur sebab hang bukan sapa2 lagi dengan shila. Setakat kapel kalau putus tak kena naik turun mahkamah la sharnaaz. Yang hang macam nak suruh dia lawan cakap mak bapak dia tu dah kenapa?? Rasanya sebab tu la kot bapak shila amzah tak berkenan dengan si sharnaaz ni. Belum apa2 lagi dah macam mencabar bapak shila. Belum kawen dah tunjuk perangai macam ni.. elok la reject awal2 yer shila. Bukan apa takut esok2 dah jadi bini dia.. macam macam masalah pulak timbul. Moga si sharnaaz fikir sebelum keluarkan apa2 statement.. ingat sharnaaz ko dok bergaduh dengan bapak shila.. kalau ko nak kawen tetap ko kena minta bapak shila wali kan dia. Tapi nampak gayanya.. kau macam takde harapan kot.


Aduhai.. ni bukan sebab depa semua artis tapi untuk jadi pengajaran buat kita semua. Kalau laki jenis awai2 lagi suruh bantah (lawan) cakap mak bapak.. dari situ nampak sangat ketidakmatangan & ketidakbaikkan budi pekerti dia. Jadi jangan amik risiko yer anak anak.. Dalam kes ni sang lekit nampak sharnaaz ni jenis baran & taknak mengalah jugak. Shila kena fikir jugak tentang tu.. selama ni mak bapak dia besarkan dia dengan penuh kasih sayang & belai manja jangan dah kawen esok silap sikit kena maki hamun pulak. Bukan sang lekit kata sharnaaz macam tu yer tapi takut jugak la jadi macam tu.

P/S : tetiba hari terbaca statement shila kat sinar harian yang berbunyi something sangat seperti ni 

 “Ya keluarga perlu diutamakan... tetapi pada masa yang sama, Sha nak peluang untuk membuat keputusan sendiri juga.“Saya tak mahu ‘over-protected’ lagi. Biar saya menjadi diri saya,” tulisnya
Adakah shila maksudkan family (especially ayah dia) over procted dia??. Dik bapak mana tak risau kalau anak dara dia terlebih sayang kat laki yang macam saiko jer. Shila amik masa panjang yer untuk fikir yang habis baik untuk masa depan shila
 Sumber Tweet kat SINI


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

21 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SURIRUMAH KERJA MENGANGKANG JER

5.2.13 Suria Lekatlekit 14 Comments

Kau kerja apa sekarang? Kau buat apa sekarang? Apa cerita sekarang? Tu soalan2 yang biasa orang tanya bila dah lama tak jumpa. tak kerja.Takde apa buat pun. Dok umah jer. Jaga anak. Jaga suami. Jadi surirumahtangga jer. Hangin tak tetiba keluar statement.. Oo.. kerja mengangkang je la.

Tapi kalau jawapan.. aku surirumah tapi ada la buat2 sikit2 kerja cari sideincome. Buat2 tambah duit poket sendiri. Takde la mengangkang tunggu laki bagi duit jer.. pun tak sedap juga dengar kan?? Yelah.. kita surirumah yang takde sideincome mesti terasa jugak kan?? Mengangkang je ke aku kat umah. Ke orang yang cipta istilah mengangkang pada surirumah yang takde buat kerja yang mendatangkan pendapatan sampingan ni sebagai mengangkang.. mungkin dia sebenarnya wanita yang bekerjaya pernah satu ketika dulu depa jadi surirumah memang kerja depa mengangkang je tak buat apa2. Jangankan nak masak, kemas, membasuh bagai.. makan pun tunggu laki balik hidang depan hidung je. Tu bolehlah ko cakap mengangkang je kerjanya, ok!

Tapi bagi kita2 warga surirumah yang tak berapa sempat nak mengangkang ni memang rasa biadap sangat la kalau terima statement macam tu. Mentang2 ko ada buat kerja yang mendatangkan duit, kita2 yang harap duit laki ni sepenuhnya kau anggap bini yang macam kita ni kerja mengangkang jer.

Kalau kita2 ni mengangkang je kerjanya.. adakah kau yang cakap macam tu hari2 datang rumah kita2 ni tolong masak, tolong cuci basuh segala bagai, tolong jaga anak & tolong semua kerja surirumahtangga kat rumah kita2 ni?? Kalau tak.. tolong la jangan cakap kita dok umah mengangkang jer di sebabkan kau ada buat kerja yang mendatangkan duit jadi ko rasa golongan macam ko je tak mengangkang kat rumah. Kau je yang best.. kau je yang rajin.. kau je yang pandai cari duit.. kau je yang tak harap duit laki 100% maka kau rasa kau la paling perfect wife @ housewife. Kalau kau rasa macam tu.. silap tutup satu kepala especially muka kau dengan mangkuk jamban bila kau nak keluar sebab takut ada mana2 housewife jumpa kau kat luar terludah pulak muka kau.

Setiap isteri tak kira bekerja, tak bekerja & bekerja dari rumah sekalipun tak lepas dari tanggungjawab. Walau dia hanya tahu buat kerja rumahtangga yang pada mata kasar memang tak mendatangkan duit tapi kan tu lebih baik dari ada bini yang dok kat umah tapi kena pakai orang gaji jugak sebab bini memang jenis sayang tangan takut kasar nak buat kerja rumah. Atau senang cakap walau dia tak mampu bagi duit tapi dia mampu jimatkan duit. Bersyukur pada bini2 yang ada kelebihan dalam melakukan kerja sampingan dirumah. Dalam pada masa yang sama rumahtangga pun tak terabai.. itu kelebihan yang bukan semua orang ada. Jangan kau rasa kau boleh buat, orang lain yang tak buat sebab pemalas. Jangan rasa diri hebat sangat.. sedarlah, sesetengah part tu maybe ko nombor last berbanding surirumah yang lain. Sebab tu orang cakap setiap manusia ada kelebihan & kekurangannya.

Ingatlah.. bergurau lain nada, menyindir lain melodinya.. merendahkan orang juga bunyinya lain. Istilah mengangkang ni.. kalau di tutur dalam nada gurauan senyuman dia lain, kalau di cakap dengan sindiran, ayatnya pun lain & kalau dalam niat memperkecilkan kemampuan orang juga dengarnya tak sama. Kalau kau rasa diri kau paling best.. kau kena ingat sebenarnya ko la manusia paling worst sebab kau tak nampak buruk sendiri bila kau rasa kau terlalu perfect.

Mana sempat nak mengangkang kalau hari2 terkangkang kat dapur memasak, membasuh, memcuci bagai kan?? (Gambar sekadar hiasan ehsan google)


** Nak Samsung Galaxy SIII Mini dengan harga murah clik kat sini >> Samsung Galaxy SIII Mini <<

** Jom main pondok2 kat sini manatau pondok korang dapat TV HD LED & Dapat duit dapur RM10,000 >> Main Pondok2 & Dapat TV HD LED juga RM10,000

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HATYAI.. TAK MURAH SANGAT LAH!

1.2.13 Suria Lekatlekit 14 Comments

Bulan Januari 2013 ni bulan rewang2 jauh sikit. Jauh sikit je la.. Nak jejauh sangat tu tunggu la kaya raya esok2.. pusing2 dunia pun boleh.. ye dak?? apapun bersyukur la kan dapat jugak jenjalan dari tak dapat langsung. Last rewang punya setori pasal jenjalan Kat Singapore

Okey trip seterusnya adalah Thailand. Alah.. Thailand pun dekat Hatyai jer. Tak jauh sangat jelajah Thailand. dua tiga tempat je sempat pergi selama 3 hari 2 malam.

Di mulakan dengan gambar budak tak reti diam dalam kereta Ateh An ketika dalam perjalanan ke Hatyai

Masuk je Thailand apa yang menarik pandangan kami adalah tiang letrik tepi jalan bersama kemeriahan wayar wayarnya. Memang tak terdapat di Malaysia Uolls... hahahahaha

Bersyukur la sebab kat Malaysia kita jarang tengok keindahan macam ni. hahaha

Destinasi merayap pertama mestilah Hatyai.. Memang meriah orang meniaga tepi2 jalan.. depan hotel.. depan kedai.. dorang main belasah je la kat mana dorang suka nak menjaja. Tengok macam takde sapa pun nak kacau. Yang menariknya.. sepanjang 3 hari di hatyai.. sang lekit tak nampak pun ada pengemis/peminta sedekah kat situ. Yang banyak orang meniaga tak kira la berniaga makanan, kain baju sampai la meniaga jenis perkhidmatan tilik nasib.. jual nombor ekor bagai.

 Lee Garden Plaza. Dekat area2 hotel kitorang

Yang best kat hatyai ni pemandu dorang semua jenis cool & rilex. Kalau tengok traffic dorang memang tak systematic langsung. Main redah jer kalau kat roundboard tu. Tapi pemandu di hatyai ni jarang sangat nak tengok yang kelam kabut & laju jer.. Hon pun susah nak dengar. Mat rempit jauh sekali nak nampak. Perempuan yang bawak motor rilex jer gantung handbag kat handle motor. Kalau kat Malaysia ni.. memang berisiko jadi mangsa peragut la. Bab tu memang respect dengan warga Hatyai.. takde pengemis.. takde rempit & takde peragut jalan raya.

Sang Lekit cuma sempat merayap area hatyai (hotel yang kitorang check in central hotel ke hapa nama.. yang 1st hotel tu tak ingat lak namanya tapi dua2 pun dekat2 jer) pergi juga floating market (pasar terapung) & Samila Beach yang kononnya ada ikan duyung. Pemandu tut.. tut.. mati2 iyakan ikan duyung hidup punya nak pancing kitorang pergi sana naik tut. tut.. dia padahal kita masuk hatyai memang bawak kereta sekali. Susah sikit nak bergambar dengan duyung derhaka tu (hahahaha.. duyung derhaka sebab dia dah jadi batu maybe kena sumpah dengan mak dia macam tanggang tu). Orang ramai dok nak amik gambar.. kena tunggu turn.. alih2 malas pula nak berebut amik gambar dengan duyung tak pakai bra tu.

 Samila Beach. Betul kan duyung tu tak pakai bra. Hahahaha

Kat Samila Beach tu budak lala kusyuk layan pemuzik jalanan gesek biola. Sempat jugak dengar hubby dok borak dengan dia. Nama dia Oo.. Student U kat situ la apa nama U dia pun tak hingat. Walaupun dia student U tapi English dia teruk jugak. Dia nak cerita satu2 hal tu amik masa lama juga dia nak cari perkataan dalam english. Majoriti orang Thailand kat situ tak pandai English.. ada juga satu dua yang pandai melayu & sikit2 je yang pandai english. Susah jugak la kalau kita nak deal barang.

Bab makan.. susah sangat nak cari restoren halal. Kat area hotel kitorang duduk ada dua je restoren halal.. satu lebih kurang macam mamak style.. hamid ke hapa namanya.. satu lagi restoren kelantan tapi harga tak payah cakap. tak murah sangat. Tu bab makan.. dah tu semua yang kitorang makan termasuk kat kedai makan tepi laut jalan nak menuju ke samila beach tu. Dah la dorang tak pandai english.. tak juga reti melayu.. harga memang terjerut leher jugak. Tapi cuma boleh hidup.. tak mati je la. Sedap tu rasa boleh telan je la bila lapar.

Kalau orang kata seronok shopping kat hatyai.. sang lekit kata lagi seronok shopping kat kenanga. Tak payah jejauh nak pergi hatyai shopping sebab harga dia takde la murah mana. Lebih kurang harga kat booth orang thailand buka kat supermarket @ mana2 kat sini je. Orang Siam pun cerdik.. kalau pelancung jer, memang kena pancung jugak. Ada la satu dua yang boleh kategori murah. Alang2 pergi tu semua yang join family trip tu beli la satu dua.. bak kata ateh An (adik sang lekit).. setakat nak beli baju siam yang harga sama je macam kat tempat kita baik tak payah beli banyak2. Dah tau kualiti dia macam mana, kan?? Kalau tak betul2 murah.. bazir je. Tu bagi pendapat sang lekit yang semekin ni la.. bagi orang yang sekaya.. maybe lain pulak dia rasa. Mungkin orang2 kaya ni tak pernah belek2 baju2 murah jadi kalau pergi hatyai dia akan rasa semua barang kat situ murah berbanding sang lekit yang semekin memang selalu juga survey harga baju2 murah.. baju2 siam.. & baju2 kat kenanga tu jadi tak rasa la kat hatyai tu murah sangat cuma kat floating market tu boleh tahan jugak murah. Boleh la nak membeli.

 Floating Market bersama bihun sup siam yang rasa ala2 bihun sup segera PAMA

Sapa yang tak pernah pergi & nak pergi sana.. rata2 kat sana terima jugak Ringgit Malaysia dalam urusan jual beli tapi rugi sikit la.. sebab kalau guna duit thailand (bath) harga murah sikit bayar tapi kalau bayar dalam RM.. lebih sikit la. Contoh barang harga RM8 dalam bath 80 tapi kalau guna RM kena bayar RM10. Jadi tukar bath banyak2 sikit. Kat Hatyai bagi mana2 yang ada baby memang kurang sesuai bawak stroller sebab jalan dia sempit & sesak sangat. 

Ok.. lala & the gangs dah nak check out

Ok la sang lekit pun tak tau nak cerita apa dah.. Part yang paling best kalau berjalan kemana mana pun sebab lala tak meragam langsung. Lala memang jarang nak meragam kemana pun. Dia enjoy je sepanjang perjalanan tak kira la panas terik ke.. sejuk ker.. Risau jugak la sebab hatyai panas macam kedah jugak. Takut demam pulak si lala. Alhamdulillah dia takde demam.

Trip ni di sertai oleh.. (wah skema punya ayat ni) Sang lekit, asben, lala, Acu (Adik sang lekit), Ateh An (adik jugak) & mak. Untuk next rewang2 episod tunggu la ada rezeki lebih.. Maka berewang la kami anak beranak.

P/S : tu je la boleh share sebab tak banyak tempat kitorang melawat cuma floating market tu je dua kali kitorang pergi. Entahlah.. macam best je. hahahaha

P/S : Memandangkan blog ni bukan blog worldless tapi blog photoless jadi kurang gambar la. Hahahahaha. Cukup la sekeping dua sebagai tatapan.



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *