DAH JUMPA BANGKAI (MAYAT) SUSPEK BUNUH BUDAK 2 TAHUN 6 BULAN TU

31.5.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Aku sebenarnya tak berapa sampai hati nak panggil mayat boleh tak aku panggil sebagai bangkai pembunuh kanak2 malang yang berusia 2 tahun 6 bulan tu? Ada sapa2 nak cerca caci maki aku ke? Aku rela kena maki tapi hati aku sakit sangat dengan perbuatan dia walau budak tu bukan anak aku.


Aku sebenarnya tak puas hati sebab dia mati.. Aku kalau boleh nak orang tangkap & siksa dia hidup2 sebab perbuatan dia tu terlalu kejam. Untuk apa di bunuh budak sekecil tu? Apa saja motif dia membunuh tetap aku tak boleh terima malah sapa2 saja takkan boleh terima perbuatan kejam dia.


Moga kau siksa sebelum kau mati seperti mana kau siksa kanak kanak tak berdosa itu sebelum dia meninggal dunia. Semoga tiada lagi Iblis berwajah manusia selepas ni.. Biar cuma harapan moga doa ini menjadi doa yang termakbul. Semoga Allah melindungi anak2 kita dari kejahatan manusia jin & syaitan. Semoga Allah melindungi kita semua dari malapetaka.


Imbau kes pembunuh kejam kanak2 2 tahun 6 bulan

Sumber sinar harian

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAK SEMUA PRODUK ORANG MELAYU ISLAM TU BERSIH DAN HALAL

31.5.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Kita manusia ni kadang2 nak judge sesuatu suka sangat ada unsur2 racist. Yang non muslim punya produk semua di ragui kehalalan & kebersihan. Semua produk keluaran orang melayu beragama Islam macam confirm 100% halal & terjamin kebersihan semasa penghasilan produk tu. Ye ke? Tiada keraguan langsung produk hasil tangan orang melayu Islam ni??

Sumber gambar google. Sekadar hiasan

Kita cakap soal bersih dulu.. Selama korang dok makan kat gerai, restoran, cafe bagai milik orang melayu Islam ni korang langsung tak pernah alami atau dengar dari cerita orang lain.. makan jumpa serangga macam lipas, cicak, semut bagai tu? Asal masuk premis atau gerai atau restoran orang melayu jer lantai boleh cermin muka? Kat dapur macam dapur Istana. Lip lip lap anak mami... Banyak kot premis perniagaan orang melayu Islam ni tak jaga kebersihan. Dari pengalaman aku sendiri pun.. pernah jumpa tengok restoran2 yang depan je cantik tapi bahagian belakang & dapur tikus2 berlari2 di bawah kaki.

Yang frozen food, fast food.. atau produk2 perasa yang di tin kan & di botolkan pun kita tak tahu tempat pemprosesannya macam mana. Tak payah confident sangat semua terjamin bersih sebab dalam 10.. mesti ada setengah darinya tak ikut standard kebersihan yang di tetapkan. Yelah konon.. produk orang melayu Islam kat Malaysia ni takde KKM,GMP Halal bagai pun takpe kita tahu confirm halal. Yelah.. dari tangan2 mereka yang memang lahir sebagai Islam kan.

Sumber gambar google. Sekadar hiasan

Yelah kau.. confident sangat la tu. Daging mentah yang jual tepi2 jalan oleh orang melayu Islam pun kadang2 boleh jadi tak halal. Nak tau sebab apa?? Meh ni nak share satu story.. ni masa aku dok kat kampung dulu. Ada la geng2 curi lembu ni.. Depa kalau curi lembu terus sembelih dalam hutan lapah daging bagai.. kemudian jual. Curi dah tentu jadi haram sumber tu.. kemudian sembelih tak tau la macam mana.. pencuri sembelih lembuh cepat2 nak bagi mati nak ambil daging nak jual. Korang tak was was ke cara lembu tu mati?? Kalau aku was was jugak. Jangan ingat daging babi jer haram.. daging lembu, ayam, kambing pun boleh jadi haram kalau tak kena cara penyembelihannya.

Satu lagi kalau jenis makanan.. kau pergi semua pengusaha melayu Islam jenis fikir halal sangat ke? Sumber bahan mentah.. serbuk perasa & bahan2 lain yang di gunakan kadang2 depa cuma fikir untung bukan fikir halal & berkat hasil jualan dorang tu.

Kang ada pulak mencebik.. kalau semua dah tak halal & tak bersih, masak sendiri, tanam sendiri, sembelih sendiri la. Bukan cakap semua.. ni merujuk kepada sesetengah orang sahaja. Bukan kata semua benda aku was was cuma nak bagitau kita jangan rasa apa jer produk keluaran orang Melayu Islam tu semua terjamin halal & bersih.. Orang melayu Islam pun kadang2 ada yang tak fikir hukum hakam bila di kaburi dengan duit jadi tak semestinya produk non muslim tu haram & tak bersih & yang muslim tu ada jaminan halal & bersih.

P/S : entri terilham bila aku buat isu pasal kicap ABC ada yang komen katanya lebih baik beli produk keluaran orang Islam.. yer betul lebih baik support produk muslim tapi belum tentu terjamin jugak tahap kebersihan walau halal, kan??

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BEZA ANTARA KICAP MANIS ABC GUNA BOTOL ARAK (TIRUAN) DENGAN YANG ORIGINAL

29.5.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Manusia zaman sekarang semua nak kena suap malas nak selidik sendiri tapi yang rajin buat kontroversi. Memandang aku tengah rajin & ramai pulak dok bangkitkan isu kicap sause manis ABC yang katanya guna botol arak dok minta aku jadi detective conan pulak menyiasat perkara ni maka berbekalkan botol kicap sause manis ABC kat rumah aku yang ada sebotol tak guna lagi aku belek2 la sekejab sambil google tengok rupa botol kicap abc yang tiruan katanya guna semula botol arak.

Setelah hasil pembelekkan aku.. Sekali pandang pun memang jauh beza. Tak semestinya nama sama rupa pun sama ye dak?? Dari segi bentuk botol.. design label yang tampal kat botol tu.. sale kat penutup botol memang beza walau kicap sama hitam yer.. Yang mana tak tau mana satu kicap sause manis ABC yang original dengan tak meh sini aku nak tolong bagitau. Ni kira suap kemulut terus..  kalau tak nak amik tahu lagi tak tau la. Takkan nak taip info terus ke otak korang lak kan??

First rajin sikit baca kat label botol tu. Make sure keluaran Heinz. Lepas tu meh sini aku nak tunjuk perbezaan antara kicap sause manis ABC yang original dengan yang tiruan.


 Yang tiruan tu aku cari kat google yang original tu aku snap botol kicap aku jer. Kat bahagian bawah botol kicap tu tertulis jenama kicap ABC tu kat kat tepi botol bahagian bawah tu tak tau code apa tapi yang original tulis 24  F yang tiruan tu tak sure tapi panjang jugak tulisan dia.

Kalau korang perasan sale yang tutup bahagian atas botol kicap yang tiruan tu warna putih sedangkan yang original (rujuk pada gambar yang mula2) sale dia transparent & ada tulisan ABC kat situ.

Senang sangat nak bezakan.. bagi yang tak pernah beli maybe jadi masalah jugak kadang2 nak beli sebab tak tau mana satu original mana satu tiruan kan? Jadi moga dengan entri ni bagi info pada korang.

P/S : Ok bagi orang2 yang dok nak sangat aku tulis isu pasal kicap ABC guna botol arak tu hope dah puas hati. Nama pun tiruan.. so, jangan terpadaya. Entri yang sebelum ni berkenaan kontroversi pasal kicap ABC ada cicak korang boleh baca sini BACA NI SEBELUM PERCAYA KES CICAK DALAM BOTOL KICAP ABC

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PRODUK YANG BUAT SUAMI SAMPAI SESAK NAFAS DI RANJANG

29.5.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Aku malas nak berkias2 bahasa sangat. Aku nak bagitau awal - awal ni aku nak cakap pasal produk kesihatan dalaman wanita. Ya Allah kenapalah pengedar2 produk2 kecantikkan & kesihatan dalaman wanita semakin hari semakin tak semegah aku tengok depa punya tagline..

Yang ni aku terserempak kat News feed Fb aku kat suggest page. Ingat produk apalah dengan tagline suamiku sampai sesak nafas. Lepas tu siap ada Uhhh.. Ahhh... kekonon bunyi effect ghairah la. elok la tu sapa2 yang ada laki kaya, dah tua.. tengok pun dah tak selera guna produk ni untung2 cepat jadi janda kaya.(Ayat sarcasm.. kena bagitau kot2 ada yang tak paham). Sampai sesak nafas tu bukan dah nak membahagiakan laki kau.. tu namanya nak membunuh. Gila! tak beragak nak letak tagline pun.


Gamaknya cepat la menjanda kalau guna produk ni

Tu yang sesak nafas... yang kemut ajaib ni. Aduhai perlu ke sampai macam tu sekali kau nak melariskan produk. Dengan muka lelaki yang dah macam.. aduhai tak tau nak describe la. Yang penting korang paham la.

Ni pun mampu buat laki kau mati awal jugak

Aku rasa la kan.. sebab semakin hari pengedar produk2 ketat metat semakin hilang kemaluan tak mustahil kalau tak di bendung.. testimoni adegan di ranjang secara bergambar atau video pun boleh depa share. Sekarang ni.. kalau cerita tak payah cakap testimoni.. setiap adegan ranjang tu kadang2 cerita detail detail yang amat sampai kita baca pun boleh bayang keadaan tu semata mata nak bagi tau produk tu sangat berkesan & terbaik padahal kalau dia bagitau light2 jer pun orang paham dah kot. Dah kawen & dewasa takkan tahap pemahaman skema macam budak sekolah rendah lagi kot.

Ni contoh kategori melampau light2 lagi la tagline ada lagi melampau pun ada. Ada aku pernah up kat entri aku dulu.

Pada yang jual produk kesihatan dalaman wanita.. untuk ketat tegang panjang montok bagai ni. Please la... yang jadi pengedar majoriti kaum wanita. Tolong rasa malu untuk kami yang termalu baca tagline & testimoni yang korang share even korang memang tahap kemaluan tu dah rasa takde produk boleh pulihkan..Perlu ke kelucahan dalam melariskan produk. Produk D'herbs yang tagline terlajak laris tu pun boleh laris tanpa perlu nak melucah bagai takkan korang tak mampu nak melariskan produk dengan cara yang lebih mulia sikit.. Pesanan ni buat semua pengedar produk kesihatan & kecantikkan dalaman wanita yer.

P/S : Pada penggemar produk ketat, panjang montok bagai ni hati2 sebelum membeli & menggunakan. Pastikan ada pengesahan halal & KKM yang sah supaya tak mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan setelah guna. Bahaya beb kalau organ dalaman kita effect.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BACA NI SEBELUM PERCAYA KES CICAK DALAM BOTOL KICAP ABC

27.5.14 Suria Lekatlekit 38 Comments

Aku bukanlah nak kata yang menyebarkan gambar cicak dalam botol kicap sause manis ni seorang pemfitnah ok. Tapi dari pengalaman aku yang lepas pernah up entri pasal cicak dalam kicap satu jenama ni & mendapat maklum balas dari pihak pengurusan syarikat tu sendiri, menjelaskan & menunjukkan bukti kajian mereka untuk menafikan cicak yang ada dalam botol kicap produk keluaran mereka tu bukan datang dari kilang pemprosesan mereka mungkin dari kesilapan pengguna tu sendiri lepas guna lupa tutup botol kicap.

Bila aku tengok makin ramai pulak dok percaya & share gambar cicak dalam dalam botol kicap sause manis ABC ni aku teringat kes yang dulu. Sebab aku ada bahan untuk berkongsi dengan semua jadi aku pun Up entri ni supaya kita sama2 dapat ilmu & tidak cepat percaya dengan khabar yang belum sahih.

Tengok betul2 sifat bangkai cicak tu masih sempurna tanpa sebarang pereputan berlaku walau terendam dalam kicap berhari2 lamanya.

Hasil kajian mereka mendapat cicak akan mereput selepas 9 hari terendam dalam kicap.. bermakna sifat & jasad cicak tu dah tak sempurna. Akan nampak tulang2 dia. Jadi.. gambar yang tersebar menampakkan cicak tu masih sempurna jasad dia. So, secara logik & secara ringkasnya untuk memudahkan korang fikir... takkan kicap tu isi dalam botol terus jual kat pasaran, ye dak?? dia ambil masa jugak.. lepas isi kicap dalam botol.. nak tampal label.. nak bungkus.. nak packing.. nak kira stok.. banyak la prose sebelum di hantar pada pengedar. Dah sampai kat pengedar.. nak2 lagi pasaraya2 besar mustahil la kan terus susun kat rak barang. Proses2 semua tu mustahil la ambil masa satu atau 2 hari. Kalau betul cicak tu dari kilang memproses kicap tu confirm la dah reput tinggal sisa2 tulang yang dah berselerak dalam botol. Tak nampak rupa cicak dah.

Jadi kesimpulannya di sini.. Jangan cepat percaya apa yang tersebar. entah2 orang tu jenis loglaq.. lepas guna kicap lupa nak tutup. Cicak yang nak jugak rasa kicap lemak manis tu tak sengaja terjatuh & dah tak boleh keluar lalu mati dengan penuh trajidis dalam botol tu.. kemudian esoknya orang tu nak masak.. tetiba tuang keluar cicak terus dia blame syarikat pengeluar produk kicap tu yang salah & tak jaga kebersihan produk depa. Apa lagi zaman laman sosial ni.. snap pic.. share kemudian orang lain yang tengok pun share.. sehinggalah jadi kontroversi yang maha dahsyat tanpa sempat fikir dengan logik akal.

Kat sini aku akui.. aku sendiri tak tahu sejauh mana betul atau salahnya pasal kicap sause manis tu cuma aku nak share info dengan korang semua. So, ada akal kita pakai.. Selebihnya kita serah pada pihak bertanggungjawab untuk lakukan siasatan.

Ni hasil kajian pihak pengurusan kicap yang pernah di tuduh ada cicak tapi bukan sause manis ABC tu.. tapi kita boleh jadikan teladan & ilmu jer..

Sehubungan dengan itu juga, kami ingin mengemukakan hasil laporan dari kajian berserta gambarajah fizikal cicak sewaktu proses ujikaji dijalankan sebelum ini di makmal Depco United Sdn Bhd. Sila rujuk 5 gambarajah dari eksperimen 1 dibawah:-

-Eksperimen hari 1,cicak dimasukkan kedalam botol ujikaji        
Eksperimen hari 1, menunjukkan gambar cicak kelihatan terapung di bahagian atas bottle
 Eksperimen 1, keadaan fizikal selepas 9 hari dalam rendaman kicap menampakkan rangka cicak. (Specimen 1)
Eksperimen 1, keadaan fizikal selepas 14 hari dalam rendaman kicap menampakkan kedutan, lembek dan sifatnya tidak sempurna

Tempoh selepas pengilangan, pengedaran sehingga ditempatkan di kedai runcit adalah lebih kurang 30 hari. Ruang pembukaan penudung botol ialah 2.2cm lebar, maka ruang cukup besar untuk cicak masuk melaluinya dan terus ke dalam botol.
Selebihnya info pasal kajian cicak dalam botol kicap ni korang boleh baca sendiri kat sini >> KAJIAN CICAK DALAM BOTOL KICAP <<

P/S : Manusia pun kalau mayat terendam dalam air sampai sebulan pun dah rebut, inikan cicak.
P/S : Bagi yang meragui eksperimen ni boleh buat eksperimen sendiri di rumah. Kos dia pun cuma seekor cicak & kicap ABC jer.. tengok lepas 30 hari dia mereput ke tidak. Kalau tak mereput kiranya kicap ABC ni boleh jugak la jadi bahan pengawet mayat @ bangkai haiwan.. simple kan?? 

Tapi bentuk botol kicap yang di katakan ada cicak tu sama seperti botol kicap ABC tiruan yang menggunakan botol arak jer.. apapun kalau Nak tau beza kicap ABC yang guna botol arak (tiruan) dengan yang original sila baca kat sini >> Kicap ABC orginal VS Tiruan <<

38 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DILEMA ORANG DEWASA YANG BERSAIZ KAKI AWET MUDA

27.5.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Umur dah meniti kebangkaan.. tapi size kaki maintance awet muda selalu. Dari kecik sampai kecik size kaki tak membesar. So, How?? Satu adegan airmata tiap kali nak membeli belah kasut bagi golongan bersaiz kaki agak luar biasa dari orang lain. Jenuh bertawaf dalam Mall.. Jenuh mentry macam2 kasut sampai salesgirl pun malas layan.. semua tak ngam. Tapi hakikat tak mungkin dapat di ubah.. sebab size kaki takde ubat boleh selesaikan.

Masalah nak beli kasut bagi aku bukan masalah baru malah sejak aku kecik lagi. Aku still ingat masa nak masuk darjah satu..  Takde size nak beli kasut sekolah Uolls.. terpaksa aku pakai kasut raya warna putih yang ala2 doll pakai tu pergi sekolah. Setahun jugak la.. masuk darjah dua baru pakai kasut sekolah tu pun letak kertas depan kasut. Tetap kasut besar gitu.

kasut sekolah aku masa darjah 1 design dia lebih kurang macam ni jugak tapi ni size baby.. besar sikit la. 

Dah makin membesar masuk alam remaja pun sama.. Kasut masih jadi masalah. Yelah.. dah remaja kau.. Takkan nak pakai kasut budak2. Tak stylo la beb! Ok.. dah abis remaja masuk alam dewasa.. Pun masalah cari size kasut. Nasib baik sejak berhijrah ke kotaraya ni.. Banyak tempat & banyak choice. Ada jugak tempat2 yang boleh aku dapat kasut size 3 macam kat sg wang. Pun macam tu jangan berangan la kat memana tempat senang cari kasut size aku. ada juga pernah aku rembat je la kasut budak yang design tak jauh beza macam kasut orang dewasa. Tapi kalau heels senang sikit nak cari cuma sekarang aku dah resign pakai heels sebab aku dah boleh terima hakikat yang aku tetap pendek even pakai heels pun.. (kekekekeke... sebenarnya nak jaga kesihatan kaki je. Taknak nanti tak sempat bercucu dah kena sakit lutut) Jadi aku memang lebih suka beli sandal  yang flat atau flat shoes jer. Nak2 lagi anak dah kuat berlari macam Watson nyambek jadi aku pun kena turut jadi atlik trek jugak la.. so heels dah tak relevan aku pakai kalau nak kejar anak yang berdesup perginya tiap kali pijak lantai mall.

Bagi yang ada masalah kaki size 3 macam aku jom la share kat mana tempat yang boleh dapat kasut yang cecantik size 3 ni. Kalau aku jelly bunny kat One Utama ada size kaki aku dengan kat sg wang.. ada certain2 kedai kasut yang jual kasut size kecik.  Yang lain2 tempat tu.. ikut nasib je la kadang2 sesetengah brand kasut ni size 4 dia kecik.. so boleh pakai tu kira bonus la bagi aku yang kaki size 3 ni. Online.. ada jugak aku pernah beli kat Qhammer. Tapi ntah napa lepas beli aku tak minat nak pakai pulak. hahahaha..  Korang yang size 3 jugak kat mana korang dapat stok kasut comel2? Ke korang pakai kasut letak kertas kat hujung jari kaki?? hahahahahahaha


Kat Jelly bunny kasut2 dia selain wangi, design2 dia pun comel2 jugak. Yang penting ada size kecik macam kaki aku. Korang boleh la try cari kasut kat sana. Boleh jugak korang usya2 kat FB Jelly Bunny Malaysia
P/S : Kalau la size kaki boleh membesar macam badan rasanya dah banyak koleksi kasut aku sekarang ni. hahahahaha
P/S : Sebab Yuyu Zulaikha ni nampak macam lebih kurang besar aku jer.. aku selalu tertanya size kaki dia berapa? kalau kecik jugak macam aku kat mana yer dia beli kasut cecantik?? hahahaha

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA ADA MANUSIA LAGI BODOH DARI ANJING

26.5.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Serius.. aku memang tak boleh terima atau tengok manusia mengejami haiwan tak kira haiwan yang haram di sentuh umat Islam dalam keadaan tertentu macam anjing ataupun babi sekalipun. Mungkin sebab aku membesar dengan berkongsi hidup dengan haiwan even aku takde la bela babi @ anjing dalam rumah.. aku bela kucing yang ramai jer. Boleh tidur satu tilam.. satu selimut bagai.

Hari ni terbaca satu isu kat Beautifulnara pasal petisyen yang di buat lebih dari 100,000 pencinta haiwan yang nak hamba Allah yang memanah anjing buta tanpa sebab musabab tu di ambil tindakkan. Macam biasa la kita boleh jumpa macam2 komen bijak jugak tak kurang komen terbodoh untuk cuba membetulkan apa yang salah. Standard la kalau dia dah tak suka haiwan tu... baik macam mana pun takkan mampu buat dia rasa sayang apatah lagi bersimpati. Biasa la jenis manusia yang rasa Bumi Allah ni macam milik dia yang bernama manusia jer.


Komen terbodoh aku baca hari ni adalah komen dari sorang mamat ni tentang isu tu. Apa ke bodoh kau dah nampak anjing nak serang budak kau boleh tunggu sampai dia serang. Banyak kaedah kau boleh guna.. kalau ko was was sangat even anjing tu cuma tumpang lalu depan pintu pagar umah ko.. ko halau je lah. Confirm dia lari. Tak perlu kot kau jumpa anjing terus nak siksa atau bunuh dia tanpa sebab. Haiwan ni kebanyakkan takkan menyerang kalau dia rasa tak terancam. Lagipun dalam Islam pun tak kata jumpa anjing terus bunuh kot. Malah kita patut mengasihi sesama makhluk even kita tak boleh sentuh dia dalam keadaan tertentu tak bermakna kita boleh aniaya apatah lagi membunuh dia sesuka hati atas alasan dia haiwan yang berisiko bertindak ganas. Bergantung pada keadaan untuk kita bertindak. Samada perlu menyakiti dia atau membunuh dia untuk melindungi diri atau sekadar menakutkan dia supaya dia jauhkan diri dari kita. Tu pun sebagai manusia berakal kau tak boleh fikir ker??


Macam mana kau jual insurance kalau benda2 camni pun kau tak boleh fikir. Kau patut tunjukkan perikemanusiaan kau bukan tunjukkan kebodohan yang tak sepatutnya manusia macam kau miliki.Aku pun rasanya tak jugak berapa berani nak suka2 pi beramah mesra dengan anjing. Yelah.. kita membesar dengan di ajar anjing tu tak boleh sentuh.. jadi nak dekat pun kita rasa was was tapi takde la sampai hilang perikemanusiaan aku. Masih ada simpati bila aku tengok haiwan2 ni di aniaya.. di siksa apatah lagi di bunuh. Even yang lapar pun aku masih rasa keinginan nak bagi depa makan atas rasa simpati. Susah sangat ke nak wujudkan perasaan kasih sesama makhluk?? Renung renungkan.. selamat berfikir guna akal bukan lutut.


7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BINTANG PALING POPULAR VS BINATANG PALING POPULAR

25.5.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Semalam berlansungnya anugerah penuh gilang gemilang ABPBH yang nampaknya banyak makhluk ghaib yang datang dari manusia. Yelah.. banyak nampak kerusi kosong ye. Aku tengok la kejab.. lepas tu macam boring jer... aku dah tak continue. Aku bukan kesah sangat retis mana menang atau retis mana kalah.

Sebab aku tengok masa starting jer.. lepas tu aku mula tak tengok, aku pun terlepas tengok anugerah Bintang paling popular tapi buka FB jer jangan risau.. semua info ada. Yeahhh... abang Aaron aziz menang lagi. Tahniah la...  nak kutuk pun takde sebab. Yelah.. dia pun memang popular ye dak??

Bintang paling popular Aaron Aziz

Pun begitu walau Aaron Aziz di angkat sebagai Bintang paling popular tetap tak boleh lawan binatang paling popular sepanjang zaman iatu babi @ khinzir.hahahahaha... erkk.. ni bukan sindiran ke hapa memang kenyataan. Kalau kat negara2 bukan Islam memang babi takde la jadi binatang paling popular tapi kalau kat negara2 Islam macam Malaysia isu babi ko jangan nak buat2 lawak ok. Jangankan daging babi.. bulu babi pun kalau kau cuba menipu pengguna & kalau kantoi siap kau di kecam hingga ke urat saraf paling halus.

Bila keluar isu babi ni.. Akan muncul la status sarcasm yang konon kata Umat Islam malaysia sensitif isu babi jer.. Isu2 yang lain yang jugak hukumnya haram orang buat pejam mata. Ada yang kaitkan dengan aurat.. kaitan dengan riba... kaitan dengan macam2 perkara haram yang bagi mereka kebanyakkan orang pandang remeh. Takpe la kalau orang lain pandang remeh.. yang bercakap tu ambil berat sekadar nak sindir orang je ke? Kadang2 aku tengok yang cakap pun dalam pada masa yang sama pun buat jugak. Tapi takpe la.. sama2 ingat mengingati diri sendiri dan juga orang lain. Sekarang ni apa isu haram pun nampak semakin di pandang berat cuma tindakkan je ada yang berat & ada yang ringan. Kalau ada yang rasa orang ambil berat isu babi je gamaknya dia jarang online la kot... kalau selalu online takde dia rasa isu babi jer orang anggap haram, ye dak??

Kesimpulannya biarpun Aaron Aziz mampu meraih anugerah bintang paling popular namun populariti Aaron Aziz masih tak mampu tandingi Binatang paling popular iatu babi. Sungguh babi tak pernah kenal kita tapi kita sangat kenal babi namun apa yang berlaku bukan salah babi. Babi adalah makhluk ciptaan Allah & kejadiannya di muka bumi ni bukan takde peranan apa2 langsung even dia di pandang hina berbanding haiwan haiwan lain.

 Binatang paling popular babi

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERTANDINGAN BLOGKU TERBAIK! BERSAMA TEAOAIS.COM

25.5.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Sebelum alkisah bermula ini adalah satu contest anjuran Teh O Ais. First time aku jumpa blog ni.. nama pun unik jugak. Dah lama aku tak join apa2 contest tapi di sebabkan contest ni aku rasa macam best jer & agak mencabar sebab nak kena ceritakan apa kelebihan blog kita berbanding blog lain. Ingat senang ke nak tulis kelebihan blog sendiri.. silap2 macam syok sendiri pulak kan? Tapi aku anggap ini satu cabaran sejauh mana aku tahu kekuatan blog aku.

Lagipun pemenang di pilih berdasarkan post terbaik & kreatif bukan random yer.. Tu salah satu syarat yang aku suka. Sebab kalau aku menang bukan pasal tuah semata mata.. tapi ia di nilai dari kualiti post aku. Bukan aku kata post aku gerenti menang.. Tapi sekurang kurangnya aku boleh tahu jugak tahap pencapaian penulisan aku setelah 5 tahun berblog.


Apa kelebihan & kebest'an blog lekat lekit story ni @ apa yang melekat lekit hari ni? Selain nama blog yang unik & agak jadi kontroversi bila ada yang anggap macam lucah je perkataan lekat lekit ni.. Blog aku ni adalah bertemakan seram tak berhantu. Macam mana pulak seram tak berhantu ni? Ok.. di permudahkan blog aku lebih berkonsepkan penulisan yang lantang & blog yang banyak memberi komen @ pandangan peribadi pada isu2 semasa.. isu2 dunia onine & apa saja perkara yang boleh aku jadikan isu yang aku nampak, dengar & lihat. Blog aku memang takde tema..  hanya cerita pasal tutorial ker.. cerita pasal family ke.. atau cerita pasal percutian. Aku akan cerita @ tulis apa saja yang aku rasa menarik. Biarpun penulisan aku adakala agak lazer & pedas.. yang korang takkan jumpa dalam blog aku maki hamun @ carutan, Insya Allah. Bagi aku kita tak perlu guna bahasa kesat untuk jadi lantang cuma perlu berani menyuarakan pandangan yang kita rasa betul. Jangan hanya pandai maki orang dalam blog kena serang dengan Anonymous mengelabah tutup komen untuk Anonymous tu bukan lantang namanya kalau penakut. Jadi sedaya upaya aku cuba mengawal diri untuk tidak tertaip bahasa2 kesat dalam blog aku. Lantang bukan bermaksud kurang ajar. Selain tu blog aku walau banyak juga mengupas isu dari artikel2 akhbar tapi bukan copy paste ok. Aku cuma ambil isu untuk aku komen dengan pandangan peribadi aku sendiri. Dan penulisan blog aku menggunakan bahasa santai bukan bahasa buku atau surat yer.. Macam sembang kedai kopi gitu. Lebih santai orang baca & rasanya lebih enjoy kot dari ayat skema kadang2 kalau post panjang orang boring. Blog aku memang jenis post panjang2. kekekeke

Itu je la kot kekuatan blog aku setakat ni secara ringkas.Hope aku dapat la salah satu hadiah yang di tawarkan macam kat bawah ni... Insya Allah kalau ada rezeki

HADIAH UNTUK PEMENANG:
TEMPAT PERTAMA : RM500.00 TUNAI
TEMPAT KEDUA: RM300.00 TUNAI
TEMPAT KETIGA: RM100.00 TUNAI
DAN 10 HADIAH SAGUHATI DISEDIAKAN BERNILAI RM10.00 SETIAP SATU.
Minat nak join tengok hadiah lumayan tu? Boleh tengok syarat penyertaan kat sini  PERTANDINGAN BLOGKU TERBAIK! BERSAMA TEAOAIS.COM

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KKM SAHKAN COKLAT CADBURY ADA DNA BABI

24.5.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ni penting untuk kita semua tahu terutama yang beragama Islam. Selama ni kita main telan jer & yakin sangat dengan logo halal yang ada pada pembalut makanan yang kita beli tanpa sedar kita dah termakan babi bertahun lamanya.

Sumber Google

Terbaca kat harian metro online tentang pengesahan DNA babi yang terdapat dalam 2 jenis coklat cadbury..

Sumberi Harian Metro

Kalau aku la.. bila berlaku kes2 camni, nama je cadbury memang aku tak makan dah la tak kira la yang kononnya halal atau tak. Produk yang ada kontroversi status halal pun aku takkan makan apatah lagi yang macam cadbury ni. Nak2 lagi yang halal & tak halal dari satu kilang yang sama tak mustahil peralatan & perkakasan yang di gunakan juga sama. Beza coklat yang tak halal tu cuma tambah kacang hazel & buah badam jer.. yang coklat dia tetap sama. Korang rasa yakin lagi ke nak makan? Yang menjual produk berasaskan coklat tu yakin lagi ke nak jual kat pengguna beragama Islam? Tak rasa bersalah ke? tapi Semuanya terpulang pada individu. Kalau rasa mati sangat tak makan tu nak makan jugak coklat cadbury even Halal.. hak masing2.

Yang baru je makan atau yang sedang makan sila muntah dengan kadar segera

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KALAU MISKIN JANGAN BERANGAN NAK MASUK ZOO NEGARA APATAH LAGI TENGOK PANDA

24.5.14 Suria Lekatlekit 22 Comments

Aku tak komen apa2 tentang kedatang makhluk comel si panda ke Malaysia. Yelah.. aku tak pandai pulak nak cakap pasal ekonomi & kepentingan negara dengan meminjam panda tu dari china, so tak perlu aku cakap apa yang aku tak tahu. Kang nampak bodoh pulak kan?? Tapi marilah kita bercakap apa yang kita tahu tentang panda ni.

Semua orang tahu Panda di tempatkan di Zoo negara. Zoo negara ok bukan zoo taiping, so kalau dah nama zoo negara parking pun kena bayar apatah lagi nak masuk zoo tu. Semalam aku baru tahu bahawasanya tiket nak masuk zoo negara dah naik RM30. Last aku pergi zoo ni sebelum ada anak kot masa tu baru RM15 (dewasa). Sekarang ni RM15 harga tiket untuk kanak kanak jer. Telan air liur jugak la kot.. RM30 per person tu... Mak Aii.. Mana ada orang melawat zoo sorang diri ye dak?? Paling2 dengan couple tak pun dengan family. Tu baru tiket nak masuk zoo, okay! Tak makan minum bagai lagi. Nak2 zaman harga barang semua high blood punya...

Apsal ko comel sangat,ha?? Sumber gambar carian google

Tiket nak tengok panda comel yang katanya sekarang ni dah tunjuk tanda2 nak berhoneymoon dengan pasangannya.. Ada harga lain pulak. Kau jangan fikir kau bayar RM30 @ RM15 include semuanya sekali dengan tengok panda yer.. Nak tengok panda sila bayar lagi katanya harga tak lebih dari RM20 tapi belum di umumkan lagi berapa harga tiket panda tu. Kita anggarkan RM20 je la yer.. Kalau sorang dewasa nak masuk zoo & tengok panda RM50 dah wei.. Tak termasuk anak bini atuk nenek bagai.

Kesimpulannya tak payah membebel panjang lebar.. MAHAL! Jadi yang semekin macam aku ni tengok panda dalam TV @ kat youtube sudah. Dah semekin buat cara semekin yer.. Kalau ada orang sponsor tu lain cerita. kekekekekeke. So, Moral of the panda's story.. Hanya golongan kaya & berkemampuan je layak tengok panda secara live kat zoo negara.

P/S : awat mahai sangat.. kata nak tolong rakyat merasa tengok panda tanpa perlu pergi ke negeri china, dah sampai Malaysia pun ramai yang tak mampu lagi nak tengok, camna tu?? Gamaknya nak tengok panda kena gilir2.. sebulan sorang atau dua orang jer boleh tengok panda kalau yang jenis family besar. Aloooo... tak happening la camtu.

P/S : Mesti ada orang akan mencebik.. kalau dah tau tak mampu dok dendiam sudah jangan banyak bunyi. ye.. ye.. tak banyak bunyi cuma teringin jugak nak tengok tapi tak mampu. Peace!
 
P/S : Dalam hidup kita tak boleh fikir perut kita jer kan.. Maybe bagi kita yang family kecik harga tu bukan satu masalah besar, bagi family yang besar lain pula budget dia. Macam aku anak sorang.. so family kami baru 3 orang, Insya Allah kalau nak sangat masuk tu masih boleh bayar cuma kami rasa macam sayang duit nak lebur kat tiket zoo & tiket panda tu. Agak mahal.

22 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AKHIRNYA SAIFUL NANG AKUI KEBENARAN KATA2 SULTAN MELAKA

23.5.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Tak pepasal pulak saiful nang & sultan melaka jadi retis dalam blog melekit ni. kekekekeke... Yolah den kan peminat sultan melaka tapi akibat dari isu semalam yang den tulis dalam blog (boleh rujuk entri ni Sultan Melaka Vs Saiful Nang ) maka den try intai2 saiful nang ni even nama dah biasa dengar cuma orang nya je tak berapa kenal. Sebab semalam pasal isu salah faham depa dua ni, rasa tak adil pulak kalau tak buat entri jawapan balas saiful Nang ni, kan? Nampak berat sebelah pulak nanti.




Hari ni intai lagi page saiful nang terjumpa dengan status ni. Dari apa yang den baca status saiful nang ni bukanlah berbentuk permohonan maaf pada sultan melaka tapi lebih kepada mengakui kata- kata & teguran dari Sultan Melaka ni ada benarnya. At Least dia tak tolak kebenaran even dia punya follower lagi gempak berbanding sultan melaka, kan?? Yelah.. orang yang hebat bukan sentiasa rasa diri hebat tapi sentiasa lihat kesilapan diri. Tak kira la berapa besar pengaruh yang mereka ada. Jadi salute jugak dengan Saiful Nang sebab tak guna pengaruh dia untuk terus membetulkan diri even dia tak kata dia silap at least dia tak kata jugak Sultan Melaka tu salah, ye dak?? erkk.. Sebenarnya, pening jugak nak faham depa ni sebab masing2 jenis sarcasm tapi aku terima dari sudut positif je la. Kalau maksud dia tu sebenarnya berlawanan apa yang aku faham.. Tak kisah la janji aku ambil yang positif, kan??

Sumber FB Saiful Nang

Sejak aku follow Sultan Melaka.. memang aku boleh nampak kelebihan sultan melaka selain dia mampu hiburkan ramai orang dengan status2 kelakar tapi bukan sekadar lawak bodoh yang takde isi even dia tak habis mengaku kacak. kekekekeke.. Aku nak huraikan secara terperinci pun aku tak berapa reti nak tulis apa kata korang follow je la sultan melaka & korang maybe akan jumpa apa yang aku cuba sampaikan.

Nak tegur orang berpengaruh ni siapalah kita kan. kita pun manusia yang sentiasa buat silap lagi. Apapun sama sama kita jadikan pengajaran. Yang penting Aku masih lagi peminat sultan melaka. Peace tongku!

P/S : bahaya status petik2 nama orang ni even tak jugak selamat kalau buat status secara rambang. Apapun bergantung pada keadaan.. kadang2 yang baik boleh jadi memudaratkan kalau salah cara & perbuatan so pandai2 la kita timbang tapis sebelum melakukan sesuatu. Peace!

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DENGAN SULTAN MELAKA PUN SAIFUL NANG NAK CARI PASAL KE?

22.5.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aku sebenarnya nak gelak je baca status sultan melaka yang membalas balik status dari Saiful Nang yang tetiba petik nama dia. Yelah.. tak pepasal kan petik nama orang untuk menyindir. Lagipun Sultan Melaka (Parody Account FB) tu bukan la publick figure ke sapa.. dia just di kenali dengan status2 lucu dia jer. Aku pun enjoy baca status2 dia.

Dalam hidup ni takkan setiap masa kita nak serius keras kejung macam tiang letrik yang tak goyang langsung. Ada ketika kita kena bagi sedikit ruang untuk diri kita senyum, gelak & gembira. Tak tau la apa motif Saiful Nang nak petik nama Sultan Melaka semata2 nak menyampaikan sindiran tu pada dua ahli politik yang maybe bagi dia macam orang bodoh even dia gunakan kiasan LUCU tapi kita faham la kan.. kalau kita anggap seseorang tu lucu kita akan rasa terhibur & kita tak rasa benda tu macam annoying sangat melainkan kita guna bahasa sindiran. Cakap jer lucu padahal dia nak gambarkan orang tu seseorang yang bodoh.

 Sumber dari FB Sultan Melaka

Aku sebenarnya tak berapa kenal siapa saiful nang ni yang aku tahu memang dia di kenali & nama dia menjadi sebutan cuma aku tak berapa sure apa kehebatan dia tapi yang pasti aku tau apa kelebihan sultan melaka yang hanya dengan status2 dia boleh buat aku tergelak & hilang stress. Ingat yer adik2, abang2,kakak2,makcik,pakcik sekalian.. dalam hidup ni sebagai manusia yang normal kita kena ada semua rasa ni.. saya suka, rasa sedih, nangis & ketawa. kalau takde salah satu tu berlaku dalam hidup kita agak tak normal la diri kita berbanding orang lain.


Rupanya bukan sekali Saiful Nang dok petik nama Sultan Melaka.. Patut la sultan melaka bersuara. Status ni panjang selebihnya korang baca kat sini >> SULTAN MELAKA <<

Kesimpulannya status Saiful Nang ni macam sengaja cipta permusuhan dengan orang yang tak pernah cuit dia pun. Motif kan?? maybe dia rasa annoying kot dengan lawak2 Sultan Melaka.. well kalau rasa terganggu jangan baca sebab ada orang rasa terhibur. hahahahaha

P/S : Buat status secara general la senang. Sapa makan cili dia terasa pedas. Kan??
P/S : setinggi mana pun kita belajar tapi kita kurang ilmu 'adab' tetap orang panggil kita kurang ajar jadi sia2 la segala mak nenek sijil ijazah degree PHD master bagai yang kita ada kalau kita takde adab. Peace
 

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KERETA MILIK PENUMPANG MH370 TERSADAI DI KLIA

21.5.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Dari perkiraan aku sendiri dah 75 hari pesawat MH370 lenyap & ghaib dari pandangan mata kita bersama anak kapal & penumpang. Mungkin ramai dah semakin tidak peduli.. tidak simpati & tiada apa2 rasa lagi pada trajedi MH370 ni tapi pada aku ia masih menjadi persoalan yang takde jawapan & menjadi satu trajedi yang sedih bila di kenang.

Sedih sangat sampai bila ternampak satu post kat FB yang berkongsi satu kereta yang di katakan pemiliknya salah seorang penumpang MH370 yang masih hilang.. serius terus sebak even tengok gambar kereta je.


 Sumber Gambar FB Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Nasib mereka takde siapa yang tahu.. apa yang berlaku kita rakyat yang tak ada kuasa atau kepakaran untuk mendapat maklumat sebenar kehilangan MH370 hanya boleh membuat andaian & menjawab teka teki yang tiada jawapan pasti. Apapun aku masih berpegang dengan 1 kepercayaan.. Semua ni masih menjadi rahsia Allah bukan kerana manusia hebat menyembunyikan kebenaran tapi Allah masih belum mengizinkan kebenaran itu di bongkar. Allah tahu bila waktu terbaik untuk segala misteri ni berjawapan.

Sebagai hamba.. teruslah berdoa untuk semua mangsa yang terlibat dalam trajedi kehilangan penuh misteri pesawat MH370. Semoga mereka berada di tempat yang terbaik tak kira hidup atau mati.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PELAJAR MALAYSIA KENA CULIK & ROGOL DI BANDUNG,INDONESIA

20.5.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Seriaunya dengar walau takde kena mengena dengan family atau sedara mara aku. Dah la jauh di rantau orang untuk tuntut ilmu, di uji pulak dengan kemalangan macam ni. Di culik & di rogol 4 lelaki masa keluar nak ambil duit kat mesin ATM.

Gambar carian google

Kat mana2 negara sekarang ni pun dah tak banyak tempat selamat. Penjenayah ada di mana2. Pada kaum perempuan tu elakkan berjalan seorang diri lebih2 lagi tempat2 yang berisiko jenayah berlaku. Memang la orang kata malang tak berbau.. Tapi sekurang kurangnya kita berusaha untuk protect diri kita dari menjadi sasaran jenayah. Nak2 lagi gegadis yang cun melecun tu.. tak kira kau pakai seksi atau tak.. penjenayah sekarang imanginasi dia tak dapat kau tutup dengan kain dah. So, selain penampilan.. langkah keselamatan lain pun kena ambil kira.


Sumber berita astroawani

Ini cuma pesanan khidmat masyarakat yang takde tajaan mana2 badan koprat atau produk mahupun media apatah lagi stesen TV. Sekadar ingat mengingati sesama sendiri.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

5 JENIS PENGOMEN YANG KITA AKAN JUMPA DI BLOG

19.5.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Aku nak tutup sat cerita pasal retis...  Berderet sangat kot entri pasal retis dah macam blog ROTIKAYA la pulak. Kita cerita pasal dunia blog pulak la. Yelah.. kalau hidup di selubungi Blog harus la kita lebih tahu apa yang berlaku dalam dunia blog kan? Tak nama blogger la kalau tak amik pot pasal dunia, ye dak??

Bagi blog2 yang membuka ruang komen untuk orang tinggalkan komen mesti jumpa perkara2 ni dalam komen2 korang. Ada macam2 jenis komen & macam jenis perangai si pengomen. Terus terang aku memang dapat detect ramai.. erkk.. tak la ramai tapi ada la jugak jenis pengomen yang macam ni..


Carian Google
1. Baca tajuk entri & komen
2. Baca entri separuh jalan & komen
3. Baca entri seimbas lalu tak paham pun apa orang cerita & komen.
4. Tak baca pun entri tapi tetap tinggalkan komen.
5. baca entri, faham & komen

5 jenis pengomen ni kat mana2 blog pun Insya Allah boleh jumpa. Yang ke 5 tu tak perlu jadi isu & pertikaian la.. depa memang golongan yang ikut rules.. baca, faham & baru tinggalkan komen. Yang jenis 1 hingga 4 ni... kadang2 spesis camni depa ingat orang tak dapat detect depa sebenarnya tak minat pun nak baca entri kita just berminat nak tinggalkan komen @ tinggalkan jejak je sebab tu kadang2.. komen depa berunsur soalan yang jawapan dia kita dah tulis dalam entri... komen yang lari topik perbincangan.. & komen yang takde kena mengena dengan topik perbincangan. Yang paling sadis komen dia cuma tinggal link blog dia jer. Tu dah confirm dia tak baca entri.

Apapun jadikan pengomen yang berhemah.. kalau betul nak join berkomen, ikhlas la sikit. Kalau betul memang tak minat entri tu atau takde mood nak baca tak payah la tinggalkan komen. Bukan apa.. silap komen buat malu diri sendiri jer. Bukan ada orang paksa pun kita baca entri tu. Apalah sangat dok kejar traffic.. tinggalkan komen semata mata nak orang datang berkomen kat blog kita balik. Rasanya tak perlu la terdesak sampai macam tu. Kalau cerita/info/bahan blog kita tu best, Insya Allah mesti ada orang baca punya blog kita.

Moral of the story kadang2 kita rasa kita bijak untuk menipu tanpa sedar kita sedang perbodohkan diri. Jadi.. Kalau betul nak komen sila baca even tak larat nak telaah entri panjang lebar at least pahamkan apa yang orang tulis sebelum komen. Peace!

P/S : Tak merujuk pada spam komen yer.. 
P/S : adakah korang antara 4 jenis pengomen tu... kekekekekkee. takpe tak payah ngaku

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SENYAP SENYAP JE PELAKON BUZEN HASHIM KAWEN

19.5.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Minggu ni blog lekatlekit dah macam blog beautifulnara jadi minggu ni blog lekat lekit bertukar menjadi lekatlekitnara gitu sebab minggu ni banyak sangat cerita pasal retis dalam blog lekatlekit yang sebelum ni agak berpuaka. Nak buat camna.. hati terpaut dengan cerita pasal retis pulak minggu ni. Layan je la yer...

Buzen masa belum layak kawen. Ingat tak pelakon kanak kanak ni?? sumber Google

Petang semalam ternampak status dari Artis Veteran Malaysia Norlia Ghani yang katanya baru balik makan kenduri kawen sorang retis yang sekarang ni dah makin tak nampak muka dia kat TV tapi retis ni memang kita kenal dia jugak la. Sapa2 yang lahir tahun 80an keatas.. mesti kenal dengan Buzen. Dia berlakon dari zaman kanak kanak.. seangkatan dengan Bell Ngasri, Tam Suhaimi bagai tu. Sekarang ni dah tak budak.. Dah layak jadi bapak budak


Wah.. diam2 dah mendirikan rumahtangga. Tak dengar pun macam rancangan hiburan, ruangan gosip atau mana2 media tulis pasal cerita Buzen ni nak kawen.. tup tup dah kawen pun. Tak tau la kenapa takde cerita dari media.. Maybe sebab Pelakon ni dah jarang keluar TV kot so media pun malas nak highlight cerita dia tapi memandangkan aku ni wartawan tak di iktiraf & aku memang kenal pelakon ni dari aku kecik So, apa salahnya aku bagi laluan cerita dia dalam blog melekit tak seberapa gah ni.

Apapun tahniah yer Buzen.. Katanya lawa bini dia tu tapi tu la takde sekeping gambar pun aku jumpa cuma dari FB hasil siasatan aku terjumpa ler FB yang rasanya ni la FB Bini Buzen & ni la rupa bini Buzen yang tak berpa jelas. Takpe la siapapun dia.. semoga korang berbahagia yer. Ikhlas dari peminat tapi tak fanatik sangat. Peace!

Carian FB.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ARTIS TAYANG PAYUDARA MARAH BILA ORANG MENGATA

18.5.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Sebenarnya aku bukan minat sangat isu pasal payudara orang apatah lagi payudara retis cantik ni tapi aku ada juga baca & tengok kat Galaksi TV9 isu pasal size payudara sorang retis ni yang menjadi kontroversi. Kononnnya dulu comel jer.. sekarang dah gebu sikit. Lantak la kan... Nak seciput ke.. nak segunung ke. Aku bukan obses sangat benda2 camni.

Tapi bila terjumpa status yang di tulis oleh seorang retis cantik Malaysia yang komen pasal isu payudara orang lain yang di jadikan berita sensasi, Hot & spicy ni rasa macam gatal2 jari pulak nak taip entri pasal ni. Cuba tahan diri pun tetap rasa nak jugak berucap sepatah dua kata. hahahahahaha

Sumber ROTIKAYA

Bukan la nak cerca sehingga berhujan airmata.. tapi nak cakap sikit jer. Hangpa tu retis.. kalau hangpa kentut pun orang boleh buat isu apatah lagi kalau hangpa dok mendada tunjuk size gunung susu hangpa tu of course la jadi isu. Nak2 lagi bila gunung susu hangpa tu berubah size dari S ke L.. confirm la jadi berita yang terlajak laris. So moral of the story kalau taknak orang menyibuk hangpa pun tak payah la menunjuk.. pandai2 la sorok. Jangan hangpa dok tayang semalaya bila orang cerita hangpa nak melalak.

Nak besaq ka.. nak kecikkan ka.. nak ratakan terus ke gunung hangpa tu.. tu hak hangpa takde sapa boleh halang atau larang tapi hak mata orang melihat dengan hak mulut orang bercakap hangpa kena jugak ambil kira. Jadi renung renungkan.. Selamat berfikir guna akal bukan lutut. Sekian makaseh. Peace No War!

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MIMPI BURUK PUNCA WANITA BERSOLAT & MEMBACA AL QURAN DI ATAS JEJAMBAT

17.5.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tadi aku jumpa gambar seorang wanita bersolat & membaca Al Quran tepi jalan kat news feed FB.. Apa yang terlintas dalam otak aku.. dah kenapa pulak dia bersolat & baca Al Quran tepi jalan camtu. Bahaya & boleh memudaratkan diri dia & orang yang gunakan jalan tu nanti. Tapi bila terbaca artikel kat astroawani tadi baru aku tau sebab musabab dia buat camtu.

Sumber berita Astroawani

Ya Allah hanya kerana bermimpi perkara buruk akan berlaku pada diri dia, dia ambil tindakkan bahaya macam ni. Yer betul kita kena mohon perlindungan dari Allah tapi tak perlu kot sampai nak mempertaruhkan nyawa sendiri & orang lain dengan tindakkan camni.
Aku nak cakap pasal hukum hakam ilmu aku tak tinggi.. Tak tau samada di bolehkan atau tak bersolat macam ni walau kita ada pilihan yang lebih baik jadi aku tak mau la cakap pasal hukum hakam sebab aku tak tahu. Jadi sapa2 yang tahu meh la share sikit.

P/S : ada yang kata fikir positif.. yelah bukan la niat nak negatif & mempertikaikan perbuatan dia tu cuma perbuatan dia sangat bahaya & boleh memudaratkan orang lain. Kita nak positif pun biarlah kena pada tempatnya.. kalau dah terang2 nampak berisiko tinggi nak positif sangat pun rasa macam hipokrit la pulak. Islam tu mudah.. kenapa perlu menyusahkan diri sampai kena bersolat kat tempat2 berisiko macam ni.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GAMBAR PELAKON VETERAN RUMINAH SIDEK (MAK MAH) & SUAMI BERSANDING

17.5.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Jodoh pertemuan ajal maut semua rahsia Allah. Tak kira yang muda rumaja mahupun yang umur dah senja. Kalau Allah dah tulis jodoh tu tetap ada walau dalam usia emas, maka terjadi la jugak pernikahan tu kan. So, tak payah pertikaikan kerja Allah hanya kerana usia yang bagi sesetengah manusia dah tak layak nak kawen lagi.

Selepas sah bergelar suami isteri.

Apapun tahniah pada Mak Mah.. Moga di limpahi kebahagian & rezeki bersama suami yang baru di nikahi tu. Pada yang pandang serong orang tua kawen lagi tu.. apa kau fikir orang tua  takde perasaan ke? Meh kita layan sekeping gambar Mak Mah dengan suami dia yang aku culik dari page ROTIKAYA sebagai hiburan santai hari minggu ni.

Sumber ROTIKAYA

P/S : Walau dah warga emas tetap nampak seri pengantin tu, So sapa kata anak dara je yang ada seri pengantin.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAMAI YANG SEBUT TAPI TAK RAMAI TAHU MAKSUD NOKHAROM

16.5.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Orang kata jangan jadi ikut ikutan kalau kita tak tahu apa benda yang kita ikut. Jangan sebut sebutan kalau kita sendiri tak paham apa yang kita ikut sebut apa yang orang lain sebut. Bila kita jadi pak turut je apa orang buat konon nak nampak stylo & ikut trend tanpa kita selidik dulu apa benda yang kita buat & cakap tu tak mustahil kita akan memperbodohkan diri sendiri tanpa kita sedar.

Aku sebenarnya tak berapa sangka ramai yang tak tahu asal usul perkataan NokHarom yang memang jadi sebutan ramai muda mudi.. yang bangka berjiwa remaja pun tak kurang jugak guna perkataan Nokharom untuk mengambarkan sesuatu yang konon nampak kelakar sangat la. Aku ni orang kedah.. orang utara perkataan tu yang aku tau berasal dari utara & aku pun dari kecik sampai remaja sehingga la meniti bangka ni memang biasa dengar perkataan Nokharom tu & aku tahu apa maksud perkataan tu & apa perkataan asal dia yang di singkat kan ejaan nak bagi bunyi macam loghat utara.

Pada adik adik yang tak tahu apa perkataan sebenar NokHarom tu singkatan dari perkataan anak haram. Bila orang utara ni cakap laju2.. dia jadi nakharam2.. tapi bila di kelakarkan bunyinya jadi nokharom, yelah takde la bunyi kasar sangat jika di bandingkan dengan nakharam & anak haram, kan??... tapi tetap perkataan & maksud dia adalah anak haram. Asalnya perkataan ni memang orang guna untuk maki hamun tapi besa la budak2 rumaja sekarang.. erkk.. dulu pun sama jugak maki hamun tu kadang2 jadi bahan gurau atau bahasa santai depa sembang2.

Apapun.. tak elok sangat biasakan mulut dok sebut perkataan yang kesat even dalam gurauan. Nanti jadi kebiasaan susah nak ubah. Moral of the story even perkataan tu macam catchy je kita dengar tapi kaji dulu maksud sebenar dia supaya kita tak tersebut perkataan2 tu pada orang yang tak sepatutnya & akan nampak kita ni macam kurang ajar.

Moga dengan info sekupang ni mampu memberi manafaat & info pada hangpa yang selama ni tak tau maksud perkataan NokHarom.

Page ni guna nama Nokharom aku tak berapa pelik. Dari profile pic pun dah boleh nampak tak berapa senonoh sangat admin page ni. Tapi dia suka pulak je orang panggil dia anak haram.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SUBAHANALLAH DI TERJEMAH SEBAGAI HALLELUJAH

16.5.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Aku tak tau nak mulakan mukadimah yang macam mana. Tapi just nak share & harap pandangan semua terutama orang yang lebih berilmu dalam isu2 agama Islam ni. Yelah.. ilmu aku sejengkal cuma.. apa yang aku tau basic je. Tapi bila terjumpa dengan perkara perkara macam ni aku jadi confuse jugak.

Ni kisah jenjalan kat news feed FB maka terserempak dengan satu suggest page yang berkongsi gambar depan kaabah & status dia dalam bahasa Arab. Sebab ada translated by Bing tu maka aku pun clik la translation dia. Tetiba keluar perkataan Hallelujah.. erkk.. bukankah perkataan Hallelujah ni di gunakan oleh penganut agama Kristian. Aku try baca status yang di tulis dalam bahasa arab tu.. yang di translated sebagai Hallelujah tu berasal dari perkataan @ ucapan Subahanallah. Kalau di translated ke bahasa melayu bermaksud Maha suci Allah. Kalau di translate ke bahasa english jadi Hallelujah. Hurmm.. sungguh aku keliru sebab aku tak tahu apakah Subahanallah benar2 di sebut sebagai Hallelujah dalam bahasa english??? Atau ada perkataan lain dalam bahasa Inggeris untuk umat Islam menterjemahkan maksud Subahanallah??


Hurmm.. agak meragukan & boleh mengelirukan jugak kalau translation ni menterjemah perkataan Subahanallah kepada Hallelujah. Sebab orang Islam tak kira apa bangsa atau bahasa pun rasanya tak sebut Hallelujah. Kalau kita tak semak betul2.. & kalau tak kerana gambar kaabah yang di attach bersama status dalam bahasa arab tu tentu kita sendiri tak perasaan kekeliruan macam ni kan?? Atau aku je baru tahu.. almaklumlah aku bukan bijak pandai. ilmu agama aku cetek je.

Sumber Lautan Biru

Aku tak sure la samada semua ni tak di sengajakan atau ada motif tersembunyi tapi kita sebagai seorang muslim ni kena lebih prihatin sebelum menyebar. Kang orang lain yang baca status tu mengguna translate by bing ni jadi salah faham pulak. Nak2 lagi yang non-muslim.


Apapun aku memang tak pasti samada boleh atau tak perkataan Hallelujah di gunakan oleh umat Islam.. Yang aku sangat pasti memang perkataan ni hanya di gunakan oleh penganut agama kristian untuk agama mereka. Jadi pada anda yang ada ilmu tentang ni mohon la kongsikan dengan aku yang jahil & mungkin dengan mereka2 yang lain seperti kami yang ingin belajar sama2. Aku akan cuba sedaya upaya mencari guru untuk merujuk, Insya Allah.

Kat sini aku sertakan semua info2 yang aku jumpa dari google berkenaan berkataan Subahanallah & Hallelujah

 Sumber Wikipedia

Sumber Kamus Arab - English

P/S : Berkaitan hukum & agama ni aku tak berani nak bagi pandangan kalau takde fakta sahih tapi kalau aku la even subahanallah & hallelujah dari apa yang aku search mempunyai maksud yang sama tapi kalau orang Islam sebut tetap pelik & serong bagi orang Islam lain yang mendengarnya, so even sama maksud pun kalau aku memang takkan sebut la perkataan Hallelujah tu.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com