TAK SEMUA PRODUK ORANG MELAYU ISLAM TU BERSIH DAN HALAL

31.5.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Kita manusia ni kadang2 nak judge sesuatu suka sangat ada unsur2 racist. Yang non muslim punya produk semua di ragui kehalalan & kebersihan. Semua produk keluaran orang melayu beragama Islam macam confirm 100% halal & terjamin kebersihan semasa penghasilan produk tu. Ye ke? Tiada keraguan langsung produk hasil tangan orang melayu Islam ni??

Sumber gambar google. Sekadar hiasan

Kita cakap soal bersih dulu.. Selama korang dok makan kat gerai, restoran, cafe bagai milik orang melayu Islam ni korang langsung tak pernah alami atau dengar dari cerita orang lain.. makan jumpa serangga macam lipas, cicak, semut bagai tu? Asal masuk premis atau gerai atau restoran orang melayu jer lantai boleh cermin muka? Kat dapur macam dapur Istana. Lip lip lap anak mami... Banyak kot premis perniagaan orang melayu Islam ni tak jaga kebersihan. Dari pengalaman aku sendiri pun.. pernah jumpa tengok restoran2 yang depan je cantik tapi bahagian belakang & dapur tikus2 berlari2 di bawah kaki.

Yang frozen food, fast food.. atau produk2 perasa yang di tin kan & di botolkan pun kita tak tahu tempat pemprosesannya macam mana. Tak payah confident sangat semua terjamin bersih sebab dalam 10.. mesti ada setengah darinya tak ikut standard kebersihan yang di tetapkan. Yelah konon.. produk orang melayu Islam kat Malaysia ni takde KKM,GMP Halal bagai pun takpe kita tahu confirm halal. Yelah.. dari tangan2 mereka yang memang lahir sebagai Islam kan.

Sumber gambar google. Sekadar hiasan

Yelah kau.. confident sangat la tu. Daging mentah yang jual tepi2 jalan oleh orang melayu Islam pun kadang2 boleh jadi tak halal. Nak tau sebab apa?? Meh ni nak share satu story.. ni masa aku dok kat kampung dulu. Ada la geng2 curi lembu ni.. Depa kalau curi lembu terus sembelih dalam hutan lapah daging bagai.. kemudian jual. Curi dah tentu jadi haram sumber tu.. kemudian sembelih tak tau la macam mana.. pencuri sembelih lembuh cepat2 nak bagi mati nak ambil daging nak jual. Korang tak was was ke cara lembu tu mati?? Kalau aku was was jugak. Jangan ingat daging babi jer haram.. daging lembu, ayam, kambing pun boleh jadi haram kalau tak kena cara penyembelihannya.

Satu lagi kalau jenis makanan.. kau pergi semua pengusaha melayu Islam jenis fikir halal sangat ke? Sumber bahan mentah.. serbuk perasa & bahan2 lain yang di gunakan kadang2 depa cuma fikir untung bukan fikir halal & berkat hasil jualan dorang tu.

Kang ada pulak mencebik.. kalau semua dah tak halal & tak bersih, masak sendiri, tanam sendiri, sembelih sendiri la. Bukan cakap semua.. ni merujuk kepada sesetengah orang sahaja. Bukan kata semua benda aku was was cuma nak bagitau kita jangan rasa apa jer produk keluaran orang Melayu Islam tu semua terjamin halal & bersih.. Orang melayu Islam pun kadang2 ada yang tak fikir hukum hakam bila di kaburi dengan duit jadi tak semestinya produk non muslim tu haram & tak bersih & yang muslim tu ada jaminan halal & bersih.

P/S : entri terilham bila aku buat isu pasal kicap ABC ada yang komen katanya lebih baik beli produk keluaran orang Islam.. yer betul lebih baik support produk muslim tapi belum tentu terjamin jugak tahap kebersihan walau halal, kan??

2 comments:

  1. Salam Mami Lala..

    kita umat akhir zaman.. skrg ni satu persatu yg ditimbulkan..menakutkan.. sedangkan yg dah sah ada tanda halal jakim pun masih ada bhn terlarang.. inikan pula yg lain2 tu...
    sendiri nk masak kat rumah pun pikir dua tiga kali nk beli bahan mentah mcm ayam dan daging

    ReplyDelete
  2. saya penah tanya pada seorang ustaz
    dia kata bila kita beli dengan orang islam provided kita tak tahu
    yang benda tu memang haram, maka ianya tak jatuh haram
    hukum tu hanya jatuh pada si penjual saja

    tapi saya tak tahu sangat, elok kita tanya yang lebih berilmu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!