HUKUM MANDI WAJIB & BERWUDUK DALAM KEADAAN BOGEL

17.6.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Kadang - kadang ada yang rasa isu ni macam simple & semua orang tahu tanpa sedar yang sebenarnya dia jer tahu & ramai lagi orang yang masih tak tahu atau masih keliru adakah sah mandi wajib & berwuduk dalam keadaan berbogel. Yelah.. dalam bilik air sorang2 kan... Even aurat terbuka takde orang nampak tapi persoalannya boleh ke tidak??

Sumber carian google

Jangan tanya ada ke orang berwuduk sambil bogel.. Tak mustahil ada walau kita tak buat macam tu, manalah tahu ada orang buat. Kot2 la.. dia nak berwuduk lepas dia mandi.. dia mandi bogel lepas tu abis mandi terus berwuduk la sebab baru mandi wajib. Tu contoh pertama.. contoh kedua.. mana tau dia nak solat.. nak ambil wuduk takut pakaian dia basah jadi dia masuk bilik air kunci pintu rapat2, check semua kot2 ada cctv tersembunyi bila yakin selamat dia bogelkan diri & berwuduk.. lepas wuduk dia sarungkan balik baju dia. So, tak basah la baju dia tu.

Hukum bagi kedua2 perbuatan tu dalam keadaan bogel adalah makruh tapi sah wuduk & mandi wajib dia tu cuma kita di sunatkan berwuduk sambil tutup aurat.


Jadi pada yang tak tahu atau keliru moga jelas dengan info tak seberapa ni. Tapi seeloknya jangan la pratikkan wuduk sambil berbogel. Iskk... Pelik sangat rasa macam tak beradab pulak. Kalau tak nak berpakaian pun at least berkemban dengan tuala ker. Jangan buka terus.. tutup la sikit walau takde sapa nampak pun, kan??

9 comments:

  1. cx dulu pon mushkil dgn hal ini tp Alhamdulillah cx dpt jwpnnya hasil pencarian maklumat. :) nice sharing lekatlekit! :)

    ReplyDelete
  2. Ermm..at least bkemban kan bg y wanita n btowel bg lelaki

    ReplyDelete
  3. salam mami lala.. huhu..kalo mandi pun makhruh jgk berbogel..seeloknya berkembang dgn kain..

    ReplyDelete
  4. thanks for your information dear ;-)

    ReplyDelete
  5. hmm....sblm ni musykil hal ni,skg dh pun ktahui.......

    ReplyDelete
  6. Fuh nasib baik sah.alhamdulillah share x seberapa tpi cukup padat kesan ny.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!