BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK

17.7.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Kita kalau dah tak nak orang tengok gambar2 lama selalu kita akan private kan gambar tu. Nak delete katanya sayang.. akan datang boleh tengok balik. Untuk tatapan sendiri. Kalau delete takut takde backup. Yelah orang sekarang album gambar dalam smartphone, PC, laptop,tab,note bagai.. kan?? So, takut gadget2 tu ter problem & hilang semua gambar2 kenangan jadi backup la dalam album FB.


Bila tengok fenomena di laman sosial sekarang.. even kita private kan album gambar kita sekalipun dah takde jaminan selamat gambar tu tak terlepas & jadi sebaran. Nak2 pulak gambar tu maybe mungkin agak tak manis untuk tontonan umum, pasti jadi agak berisiko jugak la kalau kita jadikan album di laman sosial sebagai backup photo kita. Contoh yang jadi sekarang.. Bila seseorang tu jadi viral terkenal atas kesalahan dia buat.. mula la para hacker mainkan peranan hack account Fb bagai.. Korek segala gambar yang ada & sebar. Kalaulah.. ada gambar2 yang kita tak nak orang tengok dalam album yang kita private kan & account kita kena hack.. boleh bayangkan tak apa yang berlaku??

So moral of the story dari kisah ni.. Kalau kita rasa gambar tu memang kita tak nak orang lain tengok @ tak elok untuk paparan umum jangan private, delete je terus. Manalah tau kan.. Hari ni kita dengar account FB orang kena hack.. esok lusa tak tau nasib siapa pulak yang kena. Sebab sekarang ni dah ramai sangat hackers... tak perlu ambil course kat mana2 Uni @ kolej nak jadi hackers ni.. belajar sendiri pun kadang2 dah mampu jadi hackers. So, Hackers ada dimana mana & tak peduli siapa bakal jadi mangsa.

10 comments:

  1. tak payah la letak gmbr sensored.. tu je point

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan masalah gambar sensored jer... maybe gambar tu gambar yg kita pernah share zaman jahiliah.. tetiba dapat hidayah dah berubah... gambar tu nak delete sayang tp dh x nak org tgk. kadang2 org simpan jugak dlm FB tapi dia privacy kan album gambar zaman jahiliah tu

      Delete
  2. Takut pulak jadi nya kan. Tp mg yt ad baaanyyyaaaakkk album yg yt dh private. Wpun bkn gmbo apa pun. Cuma malaih nak publish dh. Tp syg jg nak buang. Huhu.

    ReplyDelete
  3. btl2..sbb tu sy dh delete mn2 pic yg tak bertudung dlm fb...dlu private je..baru mggu lps tetibe terpikir mcm yg lekit cete ni..trs delete,xmo da tgk yg x bertudung hehehe

    ReplyDelete
  4. aku pun dah delete banyak gambar kak... takpela... jadi koleksi peribadi je sekarang... kang ada page gila sex segala bagai rompak aku punya gambar bikin modal... fuhhhh mintak dijauhkanlah...

    ReplyDelete
  5. Ada benarnya....

    Bukan gambar je... Banyak benda lain juga dalam facebook yang perlu diprivatekan... Terutama lokasi rumah

    ReplyDelete
  6. saya jarang upload gambar ke fb
    tapi ianya satu peringatan
    kita tak tahu siapa berniat tak baik
    tapi mereka sememangnya wujud

    ReplyDelete
  7. Suami mmg tak izin appear gambar. Tu sebab sy tak letak gambar dah di mn2 laman sosial. Tp ramai lak yg pertikai... Org kalo nk super impose dan hackers ni memang bijak... Even dh private kan pun, by smartphone pun dh boleh lihat. Lg2 lah kalo tak private.

    Pehtunya, takut mati nnt, jd saham neraka lak gambar2 tu nnti... nak2 yg terbuka aurat. kan?

    ReplyDelete
  8. Cx setuju kalau delete je gmba yg mungkin terjahiliah time tu. Hehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!