SENTAP! 2 BAYI DALAM PESAWAT MH17

19.7.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Semalam sempat dengar ucapan dari PM kat TV yang umumkan mulai hari ni sehingga 21 July bendera Malaysia akan di kibarkan separuh tiang di seluruh Malaysia bagi menyatakan kesedihan terhadap trajedi pesawat MH17 yang katanya di tembak & terhempas di sempadan Russia.


Masa PM umumkan jumlah mangsa yang terkorban mengikut negara.. Hati ini benar2 sentap bila di celah - celahnya ada 2 orang bayi dari Malaysia dari Jumlah 44 orang yang ada dalam pesawat MH17 (Kalau aku tersalah dengar tolong betulkan). Berkaca mata (bukan pakai spek yer.. bertakung airmata) jugak la. Setiap kali baca @ tonton berita kemalangan ni.. Paling aku sentap kalau ada melibatkan kanak kanak & bayi. Bukan kata yang dah besar tak sedih.. Tapi entahlah lebih sedih kalau terselit bayi dalam kisah trajedi macam tu mesti terus mood jadi suram.

Macam tu jugak bila melihat orang dok share gambar bayi & kanak2 Palestine @ Syria yang tercedera atau terkorban dalam serangan tentera Zionis. Hati jadi tak keruan setiap kali melihat seolah2 aku melihat anak aku, shahila dalam wajah setiap kanak2 yang tercedera atau terkorban tu. Kadang2 aku sendiri tak boleh selami betapa kuat mereka yang dok share gambar kanak2 dalam keadaan ngeri akibat terkena bom peluru bagai... Aku yang tertengok sebab muncul kat news feed FB pun bagai di rentap naluri seorang ibu ni.

Takde apa yang mampu kita hantar sebagai perisai untuk mereka yang dalam peperangan selain doa.. & pada mereka yang terkorban dalam tarjedi MH17 jugak pada mereka yang masih hilang bersama MH370. Dengar jugak pasal pergolakkan kat sabah tapi tak dapat fakta @ info sahih tapi kita doakan jugak keselamatan buat semua mereka di sana. Tiada alasan kita tak mampu menyumbang apa2 pada mereka kerana doa tak perlu di bayar jugak tenaga yang banyak.

P/S : Semoga yang terkorban tak kira dalam trajedi MH17 atau mereka yang syahid di Palestine @ Syria.. Kini berada tenang di tempat teristimewa disisi Nya.. Amin

#PrayForPalestine #PrayForGaza #PrayForSyria #PrayForSabah #PrayForMalaysia #PrayForMH370 #PrayForMH17 #PrayForOurFamily

5 comments:

  1. kalau tak salah ada 3 bayi dalam kapal tu. sorang lg warga indonesia.

    ReplyDelete
  2. ya Allah kak, sm la..menitik air mata tgk.. naluri keibuan mungkin kite mcm ni..


    suke semua hashtag akak..

    ReplyDelete
  3. Sedih & terkejut ... MH370 pun x selesai lagi ... Jadi plak MH17 ... Moga ada hikmah disebalik musibah ...

    ReplyDelete
  4. bila jadi macam ni.. termenung sejenak... macam mana bila giliran kita?? sedih walaupun bukan ahli keluarga.... hurm :(

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!