CARA MUDAH HALANG ENTRI DARI KENA COPY PASTE

16.8.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tak habis habis isu copy paste lagi kan aku ni? Sebab kejadian2 ni la buat aku banyak belajar dari sesuatu yang aku tak pernah nak ambil tahu buat aku berminat untuk ambil tahu. Sebab tu la orang kata belajar dari pengamalan. Biasa la aku pun spesis sudah terhantuk baru terngadah.

Walau aku tahu blog Sesawang Belohog Kata Kunci Ayat Sebaris akan setia mencuri setiap entri yang aku update dengan cara auto copy paste. Kalau aku keji dia pun tetap dia post entri tu sebab dia setting auto copy paste. tapi demi kelangsungan blog katanya aku tetap kena update blog aku kalau ada benda2 best yang aku nak share.

maybe ada spesis blogger macam aku yang selama ni tak terfikir pun nak lock entri sampai orang tak boleh copy walau 1 perkataan kat entri dia. Sebab nya dulu aku fikir.. setakat copy paste satu dua entri yang membantu orang lain apa salahnya.. tapi memandangkan blog aku semakin menjadi sasaran blog2 copy paste maka aku kena la jugak buat sesuatu sebab takut nanti kesan buruk tu berbalik pada blog aku, kan.

Tutorial ni sekurang kurangnya boleh la protect dari newbie blogger copypaste.  kalau cara biasa copy paste tu memang tak boleh even guna ctrl c pun. Dia lock terus entri kita. Caranya senang jer... memula clik dashboard blog..

1. cari layout & clik.. 
2. lepas tu dalam layout tu cari kotak add gadget kemudian clik. 
3. Selepas tu cari pulak HTML/Javascript & clik
4. Akan keluar satu kotak. Sila copy paste code dari blog ni masuk ke dalam kotak tu>>Trik terbaik halang entri atau artikel dari di copy (plagiat)
5. Dah copy masuk code tu sila clik save. Insya Allah entri anda dah kena lock.


 Ni tutorial bergambar untuk memudahkan sesiapa saja yang memerlukan.

Senang tak? Senang kan? Jadi.. anda boleh buatkan untuk blog anda kalau anda sekiranya anda bukan blogger copypaste. Apapun selamat mencuba semua. Peace!

P/S : Yang membaca entri ni dari blog Sesawang Belohog Kata Kunci Ayat Sebaris meh singgah ke blog yang menjadi pemilik asal entri ni APA YANG MELEKAT LEKIT HARI NI

P/S : aku boleh copy terus coding tu kat entri ni tapi sebab aku dapat info dari blog dia so aku rasa lebih mulia korang masuk jugak blog dia untuk ambil coding tu. Sama2 merasa traffic. ye dak?? Bukan hanya reti curi artikel orang jer macam blog Sesawang Belohog Kata Kunci Ayat Sebaris

5 comments:

  1. entry saya pun kena cilok secara auto copy paste dari blog ikan hanyir.. nyampah sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?? rasa macam kita tolong update blog dia jer.. blog2 mcm akak ni suka la blogger copypaste sebab byk ulas pasal isu semasa.. sikit sangat personal life

      Delete
  2. ini bagus ni bagus.... tapi cara yang blog tu buat copy Sue punya 100% bulat2 memang tak patut dan tak bagus...tak ada ethics langsung dalam blogging...

    ReplyDelete
  3. Terima.kasih sebab sudi kongsi perkara penting macam ni.

    ReplyDelete
  4. Wah...terbaik..tq sis sudi bagi tutorial ni.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com