ORANG YANG AKTIF DI LAMAN SOSIAL TAKDE LIFE YANG BEST

8.9.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Berani kau lekatlekit buat statement camtu? Tahukah kau betapa ramainya manusia yang memang hyperactive di laman sosial sampai setiap minit update status pun ada. Dari start bagun tidur sampai tidur dia update kesah dia kat laman sosial. Takde life ke depa ni? eleh mengata dulang paku serpih.. Kau pun apa kurangnya.. tak hyper pun kau aktif jugak kat kat laman sosial. Kau takde life ke? kau takde aktiviti luar ke nak buat? laki kau tak bawak kau keluar ke? Kau tak buat kerja umah ke? tak masak membasuh bagai ke?

Ya Allah banyak nya soalan tak terjawab den tau. Semput jugak kalau nak jawab senapas ni? Mau kena sedut gas pulak nanti. Isu ni sebenarnya tak boleh jawab dengan satu jawapan sebab setiap orang ada jawapan yang berbeza jadi rasanya tak adil aku jawab bagi pihak orang lain sebab aku tak tahu kenapa & mengapa. Tapi aku hanya boleh cakap bagi pihak aku jer..

Aktif di laman sosial sebab aku takde life? Takde life ke aku sebab aku nampaknya jarang cerita bila aku keluar.. aku kemana.. buat apa.. makan apa.. masak apa.. beli apa.. Tak cerita tak bermakna perkara tu tak berlaku. Setiap orang ada prinsip dia sendiri. Macam aku sekarang tak suka sangat la nak cerita pasal kehidupan aku bukan takde langsung cerita tapi aku memang selected sangat kalau nak cerita. Sebab zaman sekarang zaman bahaya yang ada dimana mana yang kita tak boleh jangka jadi aku rasa tak perlu sangat aku bagitau situasi aku setiap masa kat laman sosial.  Kedua.. aku tak nak biasakan cerita semua benda.. nanti aku takut terlanjur cerita benda yang tak sepatutnya aku cerita. Yelah.. hari2 dok cerita semua benda dalam hidup kita buat.. tak mustahil bila satu hari emosi kita terganggu, akal kita dah tak berapa berfungsi dengan baik kita dah terbiasa tulis semua kat laman sosial.. maka tercerita aib sendiri, suami/isteri atau keluarga.

Mungkin ada sesetengah yang anggap aku takde life.. life aku tak best.. aku hidup menderita bagai sebab aku lebih banyak bercakap pasal isu2 semasa atau isu2 yang berlaku dalam dunia online jer... Hidup aku macam orang lain jugak. Kadang2 seminggu 3 ke 4 kali jugak aku keluar cuma tak tentu hari & masa jer. Tiap2 tahun sejak kawen ni..  setakat ni ada jugak pergi holiday.. membeli belah macam orang lain jugak. Aktiviti rumah tangga aku pun sama jer cuma aku tak cerita setiap perkara yang aku buat atau nak buat atau sedang buat jer.

So, kadang kita tak boleh nak judge hidup orang tu tak best macam kita sebab kita tak pernah nampak atau baca dia cerita pasal life dia kat laman sosial sebab setiap orang tak sama cara hidup dia. Kalau aku kehidupan aku adalah privacy aku yang tak semua benda aku boleh cerita dengan orang lain tak kira perkara tu best atau tidak. Aku ada guidelines dalam hidup & rumahtangga aku tapi Alhamdulillah hidup tak sederita yang maybe ada orang pernah anggap. Hidup aku sama jer kot macam orang lain ada hari best ada hari yang tak best.. So, aktif di laman sosial dengan hanya bercerita isu2 semasa tak bermakna orang tu takde life yang best yer..

Sumber google

8 comments:

  1. Setiap apa yang kita lakukan biarlah besederhana, FB ada batasnya...takkan every minit nak update kat FB kan...

    ReplyDelete
  2. lebih baik tak cerita..akak ni kadang2 nak jugak cerita mujur la suami salalu ingatkan "tak payah la citer.." .."tak payah la post gambaq tu.." sebab itu masa untuk kami sekeluarga.tak payah kongsi2 sanagt..cukup la orang tau kalau kita tak online tu maknanya tak dak kat rumah le..heheheh..kalau dok kat umah,24 jam boleh online..:p

    ReplyDelete
  3. kalau pandai guna rasanyer xdek masalah.
    kebiasaan orang cmni orang yang baru dpt smartphone,
    budak2 yang baru abis skolah.
    kalu dh beso panjang still cmni mmg susah ler.

    ReplyDelete
  4. Tmbh2 yg suka sgt post aksi mesra wpun psgn suami isteri..konon romantikla..romantic diam2 dhla..xperlu Nk heboh satu dunia mcm dia je Ada psgn..lps Tu yg suka bt ayat tegantung..sbb Nk ramai komen bertanya..tuan yg post trus snyp..hmm..motiff??

    ReplyDelete
  5. oh!! tidak... mama pun tak suka cerita segalanya di fb! geli...

    ReplyDelete
  6. perlu ke setiap minit nak up status?

    ReplyDelete
  7. Betul tu. Tak perlulah nak update setiap masa.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!