SEDIH ENDING SELAMAT PENGANTIN MADU TAPI RAMAI PEREMPUAN GEMBIRA

31.10.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Tu dia bila sang lekit lari dari kebiasaan orang kenal dia yang suka tengok cerita seram layan drama episod kat tv. Hello... den cuma ada siaran tv percuma jer. Tak langgan esteruk ok! Maka kadang2 memang den layan jugak drama tak kira episod ke tidak cuma takde drama yang den tak pernah tak skip episod dia jer.. Bila bermood nak tengok maka aku tengok.. Kalau mood tu agak tak berapa selera nak tengok drama maka aku abaikan jer.


Semalam episod akhir drama Selamat Pengantin Madu yang setiap minggu berjaya buat ramai ahkak2 emo bila tengok watak Masmira lakonan pelakon EIna Azman.. Ops.. Datin Paduka Eina Azman hokay. Kesian tau ada yang panggil dia albino.. even aku rasa nak gelak sopan tapi tetap tak baik gelarkan orang camtu. hikhikhikhik

Sebab setiap minggu ramai jer yang emo.. maka ending dia buat ramai ahkak2 puas hati. Padan muka katanya di Masmira kena cerai. Ada jugak ingat ending dia.. Zul & Masmira akan rujuk & masmira akan jadi insaf & mereka hidup aman damai even bermadu tapi nampaknya ending dia lari dari tipikal drama melayu.. Asal ending jer mesti semua jadi baik, insaf bagai kan... So, kira ending yang luar dugaan. Bagus pengarah.

Tapi jauh di sudut imaginasi aku terfikir.. kesian kan. Entah macam mana perasaan di ceraikan oleh orang yang masih kita sayang. Even masmira dalam drama tu perangai camtu tapi dia jadi macam tu sebab dia sayangkan suami dia.. cemburu buat dia jadi seorang yang mementingkan diri sendiri tapi bila orang yang dia sayang tu ceraikan dia dah tentu sedih giler.. Lelaki senang jer kan. Masa suka kawen, bila tak tahan cerai & hidup bahagia dengan 1st wife. Yang 2nd wife tu dah kau bagi harapan kemudian hancurkan bukan semudah ayat.. saya doakan dia dapat kehidupan yang lebih baik selepas ni.. Benda tu takkan jadi baik secara automatik pun.

So,Moral of the story lelaki yang teringin sangat nak rasa ada lebih dari satu bini jangan fikir kau mampu dari soal kewangan jer.. Ingat senang nak handle lebih dari satu bini. Apa yang melibatkan perasaan ni bukan senang nak di asuh jadi kalau perasaan sendiri pun tak mampu nak control better la jangan berangan kawen banyak banyak. sekian makaseh.

P/S : dalam drama ni jelas laki depa ni kawen lebih dari satu sebab nafsu.. yelah perempuan cantik even perangai gedik pun tetap dia boleh buat bini.

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA KELAMBU DIJADIKAN BAJU ARTIS

31.10.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Punya banyak la jenis kain cantik2 dalam dunia ni,kain yang layak buat langsir tingkap jugak dia nak buat baju. Gamaknya langsir lama mak dia kot dia recycle buat baju gi majlis.

ni aku tak tau retis malaysia ke indonesia @ philiphina.muka nampak melayu pun ada.macam orang malaysia tapi aku tak kenal pulak.yelah retis kat malaysia ni kan banyak tak terhafal aku.kadang2 ada retis yang aku tak kenal jadi aku tak dapat pastikan.

tapi baju dia pakai tu memang aduhai macam kain langsir tingkap yang jarang tu aku tak tau apa nama jenis kain camtu.cuma di tutup dengan bunga kat dia punya tet dada jer yang lain nampak macam pakai kain kelambu pun ada. macam ni pun gamak orang jadikan fesyen baju.

yelah2 aku orang kampung tapi kalau kat kampung kain camni serius cantik manapun yak orang buat kelambu,orang buat menyauk ikan2 kecik kat parit jer.kalau buat baju pun mesti ada lining.hahahaha

p/S : live up guna tab.tak best tak boleh setting gambar letak tengah entri.guna aplikasi blogger jer.ada sapa2 tau aplikasi yang best sikit nak guna update blog dengan tab?

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TANDAS AWAM PUN TAK MUSTAHIL ADA GST

30.10.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Kecoh  sejak semalam pasal blogger bakal di kenakan GST. Tapi kau tak payah nak bising sangat la lekit Ooi.. Kau fikir income ko dari blog puluh ribu sangat ke? Yer yer.. aku tahu income aku dari blog ni ribu sen jer.. gomen pun tak tergamak nak kenakan GST kat aku? Tapi tak semestinya aku terkecuali dari kena bayar GST jugak even bukan dari pendapatan di blog.

Kat Malaysia ni bila GST di laksanakan bagi aku takde sapa terkecuali pun dari membayar GST sebab ada barang keperluan yang di kenakan GST. Dan kalau asyik dok cari celah mana lagi nak kenakan cukai bagi menampung ekonomi negara aku rasa tak mustahil nanti orang lepak kat bus stop pun kena cukai jugak. Cukai guna kemudahan awam.. Dan tak mustahil jugak kalau tandas awam pun di kenakan GST.. yelah mana ada tandas awam free. Supermarket pun banyak tandas berbayar dah. Dengan GST boleh menampung kos merawat & menadah air empangan yang kering. Nak buat pembenihan awan bagi hujan bukan murah ye dak... dengan GST jugak boleh menjimatkan penggunaan air sebab masing2 tahan berak kencing. Tunggu balik rumah dulu.. Sebab caj masuk tandas dah mahal. hahahaha. Tu contoh jer.. kang bendul dok percaya pulak.

Nak cakap pasal ekonomi aku tak pandai tapi aku bercakap dari segi apa yang aku rasa jer bila GST di laksanakan. Sudah semestinya satu beban.. Perlu ke aku tahu kenapa kerajaan nak sangat laksanakan GST sedangkan beban aku sebagai rakyat macam tak di pedulikan. Yang sokong sangat GST tu aku tak nak la cakap apa.. tu hak memasing. Katanya selagi spender koyak boleh tampal & jahit takde masalah la kan.. Masih mampu beli benang & jarum even tak mampu beli spender baru pun. Kira ok lagi bagi depa..  Tapi aku tetap ada rasa tak puas hati bila terlalu banyak cukai kena bayar.

Ada orang kata.. bayar cukai tu tanggungjawab. Yer.. tanggungjawab yang sengaja di bebankan pada rakyat yang tak berapa kaya ni. Yang tanggung rakyat.. yang jawab menteri so sapa yang rasa lebih berat. Setakat jawab kenapa tu.. kenapa ni.. memang la tak rasa beban. Laju je baca skrip ye dak??

Sapa nak kondem entri ni terpulang.. memang aku tak pandai nak cakap berlandaskan ekonomi tapi aku tahu nak bercakap dari apa yang aku sebagai rakyat rasa.

Takde cukai yang tak membebankan tak payah sembang la. Dah nama cukai tetap kena bayar. Cukai sana sini.. barang naik harga sampai kain kafan pun makin mahal. Tak lama lagi ramai yang bungkus mayat dengan selimut letak tepi jalan sebab tak mampu tanggung kos pengebumian sebab semua mahal2 belaka. Hidup pun susah, mati pun susah. Kang ada pulak cakap.. Insya Allah selagi kita berusaha, doa & tawakal Allah permudahkan segala urusan hidup & mati.. yer betul tapi takkan selama hidup nak angguk je walau kita nampak ada yang tak betul & tak kena, ye dak??

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BUDAK 3 TAHUN TERBARING DILANTAI KAKI TANGAN DI IKAT PENGASUH

29.10.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

3 tahun?? aku pandang jer anak aku.. sebaya tu. Anak aku yang rutin hariannya penuh dengan aktiviti bergerak sana sini dalam rumah.. sepah tu.. sepah ni.. main tu.. main ni.. Gamaknya kalau aku ibu yang bekerja silap hantar kat pengasuh macam tu jugak kot dia buat kat anak aku ni. Terus trauma tanpa batasan Uolls..

sekadar hiasan

Terbaca kat astroawani.. Seorang ibu buat pemeriksaan mengejut kat rumah pengasuh. Sampai je umah pengasuh nampak anak dia dengan kaki tangan teringat baring kat lantai sambil di temani anak pengasuh yang berusia 11 tahun.. kalau hangpa, apa perasaan hangpa semua? Kalau aku maybe time tu terus naik muscle jadi akak sado, bertukar kaler hijau.. abis koyak baju. Mau tak rasa nak hangin kalau kita bayar dia untuk jaga anak kita dia pulak buat anak kita macam binatang. Alasan budak tu nakal.. budak sihat memang nakal. Kalau dah rasa tak mampu jaga budak macam tu elok kau bagitau mak bapak dia tak sanggup.. Kan dah kena lokap. dan tu mak budak tu kata sejak dua menjak anak dia selalu lapar jer.. Gamaknya pengasuh tak bagi makan ke hapa. Jahatnya pengasuh itu.

Sumber Astroawani

Pada yang ambil upah mengasuh @ menjaga anak orang.. Ingat itu amanah berat yang korang pikul. Jangan ingat nak sedap tiap2 bulan jer.. Jadi apa2 kat anak orang, ingat korang boleh lepas tangan. So, fikir dulu sebelum mengambil keputusan nak jadi baby sitter anak orang. Kalau aku memang tak sanggup. Anak sendiri pun hari2 aku istifar, tahan sabar. Budak lasak ni aku akui tak mudah nak jaga. Kena sentiasa perati apa dia buat.. So, setakat nak jaga anak orang dengan ikat kaki tangan tak bagi dia melasak baik kau jaga anak lembu. Untung pun banyak.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HEBAT, BLOGGER NI DAH ADA PRODUK SENDIRI

29.10.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Dulu dia blogger yang aku sangat suka penulisan dia blog dia. Even panjang lebar entri dia aku tetap gigih baca hingga ke noktah terakhir. Memang tak ramai blogger dengan konsep penulisan macam blogger lelaki sorang ni. Kiranya dah lama kami jadi kawan di alam maya ni.. dari takde anak.. anak aku pun dah 3 tahun sekarang.

Sumber google

Setelah lama menghilang dari dunia blog tetiba pulak dia muncul dengan produk kecantikkan & kesihatan. Kagum aku dengan dia tau.. Bukan je pandai mengarang entri, pandai jugak berbisnes. Aku sebagai kawan di alam maya sentiasa doakan kejayaan untuk semua kawan2 aku.. Untuk Nyah Zulfikar pemilik Blog rasa hati yang dah berhantu sebab lama sangat di tinggalkan.. semoga terus berjaya & moga satu hari produk ko keluar kat Wanita hari ini lebih pemes dari kak Ton atau Datuk Vida lip lap lip lap.hahahaha


Sapa2 yang nak try produk blogger ni boleh la contact beliau untuk lebih info macam mana nak dapat. Den bukan pengedar tapi penyebar jer..

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

REMAJA 24 TAHUN BERCINTA DENGAN BUDAK 12 TAHUN

28.10.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Ni kategori cinta pelaburan masa depan katanya... Hahahaha. Sebenarnya bukan janggal sangat pun jarak usia depa ni. 12 tahun..  Rasanya ramai couple yang jarak usia depa belas2 tahun camtu cuma tu la.. sebab usia 12 tahun ni budak sangat tapi dia punya couple tu 24 tahun so maybe orang rasa macam rare la kot. Yelah.. kita kalau pandang budak 12 tahun pun rasa macam.. alahai adik adik sangat sebab ada yang belum akil baligh pun. hahahaha

 sumber google

Kalau kat Malaysia ni budak sekolah rendah lagi.. Kalau zaman kita dulu 12 tahun dok melompat tak tentu hala lagi petang2 dengan kawan kawan tapi budak2 sekarang ni.. 12 tahun pun dia punya feel dari jauh ke depan.

Tapi tak pelik laki ni terjatuh cinta dengan budak perempuan 12 tahun ni... Comel kot. Ok la tu... kalau jodoh panjang lagi 12 tahun budak perempuan ni baru 24 tahun.. lelaki dah 36 tahun. Alah ramai je pasangan yang jarak usia macam tu. Tak berapa pelik sangat la bagi aku.. Melainkan budak lelaki 12 tahun mampu dapat awek 24 tahun tu memang power jugak. hahahahaha

Even muka budak tapi gaya tak berapa budak sangat.

Budak 12 tahun sekarang pun dah lain... Ada yang dah kawen & bercerai dalam usia semuda tu pun. Kalau korang masih ingat pengantin budak 12 tahun dulu tu..  So, aku tak rasa nak like pun tapi sesaja tulis dalam blog. hahahaha

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH SELUAR DALAM SAIFUL BUKHARI

28.10.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Bagi pengikut politik tegar sudah pastinya tahu apa yang berlaku. Perbicaraan kes tuduhan liwat keatas saiful bukhari sedang di jalankan. Ok.. aku bukan nak cerita pasal politik Anuar Ibrahim atau pun Saiful Bukhari. Mana ada aku dah jadi blogger politik.. aku masih lagi blogger isu2 semasa.. even papagomo katanya singgah kat shoutbox aku. Papagomo sangat kau kan?? hahahaha

Penuh kat shoutbox aku depa serang

Bila kes macam ni mendapat perhatian media kadang2 aku terfikir jugak apa perasaan mereka yang terlibat tak kita mangsa atau yang di tuduh. Tadi kat news feed FB aku serempak dengan satu share pasal seluar dalam Saiful Bukhari.. Nak gelak ada.. siput2 malu pun ada jugak sikit. Yelah bahan bukti kes.. Gamaknya apa reaksi Saiful Bukhari bila seluar dalam dia di pertontonkan. kekekekekekeke

Sumber FB

Mesti tebal jugak kan muka tapi nak buat camna kena jugak hadap demi mencapai kemenangan. Aku taknak kata kebenaran ke kepalsuan ke sebab kes depa ni aku sendiri pun tak tau sapa betul sapa salah. Cuma tu la... Kisah seluar dalam Saiful Bukhari ni buat hati aku tercuit sikit hahaha . Sekian makaseh

P/S : Tak boleh bayangkan kalau kita punya spender di jaja camtu..

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PUTIHKAN KULIT & HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN MUDAH & MURAH

27.10.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Aku sekarang tengah mood bermasker bagai.. beli jugak masker yang jual kat supermarket tapi rasa tak best pulak pakai. Masker yang jenis mask tempek kat muka tu ada lagi dua tiga paket tapi rasa macam tak best nak pakai. berlendir & basah sangat pulak aku rasa. So, aku rasa better pakai masker murahan yang aku buat sendiri hasil petua mak aku.

Sumber google

Biarpun murah, mudah & senang nak buat masker ni.. percayalah hasilnya mengkagumkan cuma kena istiqomah jer pakai. Aku kalau mood rajin hari2 aku tempek. Sekarang ni tengah mood rajin la.. sebab nak hilang parut jerawat. Seminggu pun dah boleh nampak pudar parut jerawat & kalau ada jerawat pun jerawat tu akan malu nak membesar seterurnya kecut & mati begitu saja. Mungkin kalau suruh pakai telur putih buat masker ada yang kata tak tahan bau hanyir even telur yang grade bagus ni takde sangat bau hanyir dia. Masker aku nak share ni maybe korang boleh cuba.

Masker ni campuran telur putih & beras yang di goreng sedikit jangan sampai hangus kemudian di blend halus. Boleh buat beras blend ni banyak2. Nak pakai just ambil & campurkan dengan telur putih kemudian tempek tanpa was was. Bau beras ni boleh hilangkan bau hanyir telur. Kalau rasa nak wangi guna je beras wangi. Amalkan hari2 pun takpe.. Insya Allah dalam seminggu bukan je kulit jadi cerah kalau ada jerawat memang kecut & kalau ada parut jerawat memang nampak pudar. Kos hanya telur putih yang tak sampai sebiji pun sekali pakai. selalu aku guna sikit aku simpan dalam peti ais. esok tu aku pakai lagi.. sebiji tu boleh guna 3 4 hari jugak kalau telur tu aku tak goreng. hahahaha.

Sesuai untuk semua jenis kulit.. normal ke, berminyak ke,bermasalah ker boleh je. Bukan ada campuran bahan kimia pun. telur dengan beras je. Yang ada masalah kulit berminyak sampai boleh goreng ayam pun elok jugak amalkan masker ni. Tak cuba tak tahu.. jadi nak tau kesannya try amalkan seminggu.

p/s : masker telur putih dengan beras ni boleh jugak di jadikan scrub. masa nak cuci tu basahkan masker tu biar sampai kembang kemudian gosok perlahan lahan. Lebih effective cuci dengan air suam.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MISTERI AIR TANGAN SEORANG PEREMPUAN

27.10.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tajuk ni macam kisah seram jer... misteri bagai ni. Apa yang misteri sangat air tangan perempuan ni. Air tangan dia rasa sirap bandung ke? Atau ada air keluar dari tangan dia tu yang misteri bagai ni. Apa cerita misteri sangat tu??

Sumber google

Asal sebut misteri jer semua tarik selimut baca sambil peluk bantal bagai. Tak semua misteri itu menyeramkan ok! Ni entri terilham dari satu status yang di share blogger ben ashaari pasal masalah seorang suami yang kawen dengan seorang isteri dengan hantaran cecah belas ribu. Lepas kawen tinggal dengan mertua.. Hari2 mertua je masak sibini langsung tak masak. Maybe si suami kecik hati teringin nak merasa masakan isteri macam suami2 yang lain so dia cuba cari penyelesaian camna nak buat. Tapi bukan aku nak bagi penyelesaian ok cuma entri ni terilham dari status tu je.

Bila baca komen yang banyak ada yang cakap tanggungjawab memasak ni bukan tugas yang patut di pikul isteri. Yer betul. memang dalam islam tak kata tu tanggungjawab isteri tapi kenapa dalam budaya & adat masyarakat kita letak tanggungjawab tu pada isteri? Air tangan seorang wanita bergelar isteri & ibu ni sebenarnya penuh misteri. Sedap ke tak sedap ke.. Masakan mereka macam ada keajaiban. Mungkin tak sedap pada orang lain.. tapi sedap pada tekak suami & anak2 nya. Mungkin dia bukan chef hebat tapi tetap mampu mengenyangkan suami & anak anak dengan masakannya. Mungkin masakan dia cuma biasa2 jer tapi tetap mampu buat anak2 rindu dengan air tangannya bila berjauhan. kadang2 kita makan masakan mak orang lain tak sedap mana pun, kita rasa mak kita masak lagi sedap tapi mungkin orang lain rasa masakan mak kita tu tak sesedap masakan mak dia jugak. So, itulah misterinya air tangan seorang perempuan bergelar isteri & ibu yang kesedapannya tak semua orang dapat rasa & nikmati, mungkin hanya orang yang di sayangi sahaja yang rasa.

Sumber google

Bukan kata perlu pandai masak tapi cukuplah sekadar tahu masak & ada perasaan ingin memasak buat suami & anak - anak, Insya Allah apa yang kita sajikan tu dapat melahirkan satu perasaan yang lebih dari kelazatan makanan tu iatu kasih sayang. Itulah pengikat ikatan kekeluargaan. Jadi.. bukan alasan masak bukan tanggungjawab isteri untuk kita tak nak langsung memasak. Masak lah.. bukan kerana tanggungjawab tapi kerana kasih sayang.

P/S : Macam kempen mari memasak pulak bila aku baca ending entri ni. Hahahaha


5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

LAWAK PECAH DARA & PANCUT DALAM

26.10.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Aku tak tau la maybe ni la golongan attention seeker yang tagih like & share.. Juga harap orang gelak sambil puji kau memang pelawak sejati. Budak2 sekarang ni kebanyakkan memang bangga buat benda bangang kot.. Camni punya lawak pun ada ke?

Budak pun reti malu

Ni nak tiru troll lawak sakit hati dengan bas express beli tiket tapi tak naik bas.. Tapi anak dara sorang ni lagi extreme lawak pecah dara.. bukan pecah perut ok!

Kesian.. tu je akak mampu cakap

Aduhai.. awat cheq jadi lagu tu? Cheq rasa benda ni lawak ka? tak lawak sangat Aaihh.. dah jadi viral nanti jangan nak cakap account kena hack yer. Pada adik adik.. takpe la status kita takde like & share asalkan jangan terlampau banyak orang share sampai kita takut nak keluar rumah nanti. Jadikan moral of the story dari kisah ni..

P/S : cuak pulak aku fikir zaman remaja anak aku nanti entah macam mana punya open & urban nya depa.. Takut benda2 camni tak dianggap satu yang memalukan lagi maka dah takde beza Malaysia dengan Amerika

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BE MONOPOS DARI NUFFNANG

26.10.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Rasa tawar, masin,pahit kelat semua dah mula menghasut fikiran aku ni.. Dah bertahun aku perati jer nuffnang ni. Mentang2 aku ni blogger pertengahan.. Nak apply yang besar tak layak, buat aku macam blogger main aucak aucak jer.


Sebelum ni dia acah2 dengan BE mandul.. bagi BE tapi tak subur.. Earning tak membiak kali ni dia bagi BE @ CPUV banyak, nak kata mandul sangat pun tak jugak tapi dah macam pra monopos. Bayangkan dah dekat sebulan BE @ CPUV running earning tak sampai RM5 pun. Iklan tu rasanya rancak jugak kat blog. Kita tunjuk rupa jugak la hari2.. Traffic nak kata drop sampai bawah 1K rasanya tak pernah lagi. Bulan ni rasa traffic agak meriah la tapi apsal earning tetap merangkak macam siput babi je ni.

Ni je yang aktif dalam 8 BE tapi yang aktif tak sampai RM5 even dah 26 hari running, apatah lagi yang lain even bernama Buffering Earning (BE) @ Cost Per Unique Visit (CPUV). 

Nuffnang.. tolong la aritu konon bagi BE melambak dengan alasan sistem down la.. nak trace blogger yang buat clik fraud la... Padahal korang nak acah2 blogger kan? dengan buat camtu semua blogger akan bercakap tentang nuffnang. Sebab ada blogger bersuara pasal BE mandul.. ko acah2.. bagi ada angka sikit kat earning. Angka kau bagi tu tak berapa logik la Nuffnang. Tunggu kau Nuffnang... lepas habis semua BE kat blog aku.. lepas aku cashout semua earning tak tinggal 1 sen pun aku cerai kan kau. Tunggu kau!! kataku ketika marah. hahahahaha

Pada blogger baru yang blog masih suci takde tempek apa2 ads.. jauhilah nuffnang. Jangan hangpa di permainkan macam kami. Aku ni pun dah rasa tawar,kelat,pahit dah dengan nuffnang. Banner sampai 3 pacak atas bawah tepi bagai.. tapi earning sen sen jer. sedih kan?? Sampai bila Nuffnang nak mempermainkan perasaan blogger?? Sampai bila nuffnang kami nak terus di sogok dengan gambaran indah dengan income blogger emas Nuffnang yang mampu jana puluh ribu ringgit?? Sampai bila?!! dramatik sangat Uolls... hahahaha

P/S : Kalau tahun 2010 ok jugak la earning takde la teruk camni.  1 BE boleh jugak dapat 30-40 hengget. Kira banyak jugak la sebab aku time tu blog pun baru jer setahun jagung tapi makin berusia blog aku makin sikit pulak earning dia.

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH MISTERI GANGGUAN TINGKAT EMPAT

25.10.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Selalunya kepercayaan orang cina yang menganggap nombor empat ni nombor sial @ bermaksud mati jadi orang2 cina mengelak dari berkaitan dengan nombor empat atau gunakan apa2 yang berkaitan dengan empat kecuali nombor 4D hahahahaha....

Sumber google

Ok apa kena mengena dengan nombor 4 & kisah seram? Ia berkenaan dengan satu filem seram yang tengah di tayangkan di pawagam sekarang. Al maklum la aku ni tak boleh baca atau nampak filem2 seram terus jatuh cinta nak2 lagi kalau review dia macam best jer... Rasanya ramai tahu filem seram melayu terbaru yang bertajuk Dendam Orang M4ti (Mati) yang kisahnya ada berkaitan dengan nombor empat. Baca review macam best je nak tengok.

Untuk artikel penuh sila baca DENDAM ORANG MATI

Apapun nak tau best ke tak kena tunggu sampai dvd keluar la. Tak boleh nak buat penilaian kalau tak tengok.

Hope filem ni tak mengecewakan

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SCHA & AWAL BAGI AMARAN JANGAN AJAR MEREKA CARA BESARKAN ANAK

25.10.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Tu dia.. mana2 peminat yang ala2 mak jemah.. kaknam, abang sam bagai sila ambil perhatian ok. Jangan nak menyibuk masuk campur hal depa dalam membesarkan anak. Depa reti kot nak jaga & didik anak depa.. hangpa tengok sudah. Kalau takde pujian & kata2 yang baik nak di ucapkan better kunci jari jangan komen apa2.

Sumber google

Tapi kan.. pada pendapat den la kan.. ni pendapat je bukan kutukan atau hentaman apatah lagi caci maki.. Kalau rasa tak nak orang bercakap, menegur atau bagi nasihat apa2 dalam proses membesarkan anak depa.. tak sepatutnya di wujudkan account Instagram Lara Alana ni. Kalau sekadar nak simpan moment2 indah Lara Alana elok la di private kan je account tu dari peminat sebabnya biasa la.. dah nama retis ramai peminat mesti la sikit sebanyak akan bagi pandangan yang depa rasa baik untuk di pratikkan atau menegur bila mereka nampak macam ada perkara yang tak elok di lakukan. Tu benda biasa la.. Memang kadang2 bunyi macam mengajar tapi itulah peminat kita tak boleh nak jangka apa yang bakal mereka kata... eh.. eh.. macam aku pulak retis kan? hahaahahahaha


 Yelah.. yelah Lara acik janji tak cakap apa2 kat Mak bapak Lara yer

Tak semua pendapat,teguran atau pandangan  kita perlu ikut tapi rasanya Caption macam ni bila orang baca nada dia boleh jadi macam2 even ada simbol smile.. macam sombong sangat pun ada jugak. Dah nama pun retis kan.. kalau nak sekat apa yang orang cakap memang susah sebab kau dah pilih jadi manusia yang di kenali maka apa saja yang berkait rapat dengan kau pun orang akan ambil perhatian. Kalau rasa Taknak orang cakap apa2 pasal lara Alana better buat macam Johan Rajalawak tu.. privatekan terus anak2 dia dari keluar kat media cetak ataupun media sosial.

Sekadar pendapat.. hope scha & awal tak kecik hati yer... kekekeke

P/S : Mungkin depa trauma pasal kontroversi nama anak depa dulu kot sebab tu warning awai2 jangan nak sibuk2 pasai apa yang depa nak buat dengan anak depa. kekekekeke

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

USTAZ AZHAR IDRUS KENA SUNBURN DALAM VIDEO SEKS YANG TERSEBAR

24.10.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Isu tengah hangat sekarang selain isu I want to touch a dog, Ale Utooo... isu video seks penceramah & pendakwah terkenal Ustaz Azhar Idrus. Aku ni memang suka ambil tahu isu2 semasa semestinya aku pun nak tahu jugak isu pasal Ustaz Azhar Idrus. Dulu pernah sorang minah ni up status kat FB katanya UAI pernah ajak dia berzina kat hotel.. bila jadi viral status dia terus hilang.. FB2 pun lenyap dari mukabumi. Aku anggap minah tu attention seeker silap langkah jer.

 Boleh baca kat entri ni Ustaz Azhar Idrus ajak gadis berzina

Sekarang muncul pulak video seks UIA bersama seorang wanita.. Sejak video tu tersebar baru hari ni aku terserempak kat news feed FB aku. Sebelum ni cuma gambar jer yang aku dok tengok. Tengok gambar pun aku rasa macam editing. Mana taknya kepala gelap badan putih melepak. Yang aku tahu & pernah tengok UIA ni orangnya bukan cerah sangat. Aku pernah jumpa dia kat satu restoran so.. Kalau dalam video tu ketara sangat warna badan & kepala dia yang berbeza kalau ada tetap nak kata perlakukan tu bukan editing maybe dia anggap UIA kena sunburn kot dari leher sampai kepala sebabnya badan memang putih tak logik sangat bagi orang berkulit coklat macam UIA

 Ko tengok la pic yang kecik tu kemain putih melepak badan UIA, leher keatas coklat jer. Sah kena sunburn. hahahaha

Yelah.. kita bukan budak Multimedia bak kata Amran Fans.. Hanya budak multimedia je mampu trace samada edting atau real. Tapi kalau dah macam tu punya kontra warna kulit dia aku rasa tak payah belajar  multimedia kot.. ikut hukum akal pun dah boleh agak samada editing atau real.

Video yang aku tengok tu bukan la aksi dari warm up sampai klimaks ok.. just beberapa second jer. Macam baru starting. Zaman fitnah mudah tersebar ni.. berhati hati la. Jangan ingat kita bukan somebody kita tak berisiko di fitnah macam tu. Kita tak tahu siapa suka @ benci kita jadi tak mustahil kita jugak berisiko jadi mangsa fitnah. Even fitnah tapi tetap mengaibkan. Moga Alllah melindungi kita dari kejahatan2 manusia macam tu. Moga yang di uji di beri jalan & kekuatan untuk hadapinya.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HUKUM MELIHAT AURAT SENDIRI

23.10.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Pelik jugak kan? Ada ke batas kita dari melihat apa yang ada pada anggota badan kita yang di kategorikan sebagai aurat? Kalau tak boleh tengok anggota badan kita yang dalam kategori aurat.. hurmmm macam mana yer?

Sumber google

Tapi tu la dah nama blog lekatlekit ni kalau tak masuk keywords pelik2 tak sah. Tak lucah mesti pelik itulah konsep keywords yang melekat lekit kat blog aku. Bila terbaca satu keywords ni aku nak gelak tak berani.. aku nak serius sangat pun aku tak sanggup. Apa sebenarnya yang sipolan ni cari aku tak pasti tapi macam satu persoalan yang sangat pelik je aku rasa tapi mungkin ini jawapan yang di cari


Hukum melihat aurat sendiri?? Aduhai... dah anggota badan kita sendiri takkan la ada hukum tak boleh tengok pulak. Kita nak jaga dia mesti la kita kena tengok. tak haram tengok aurat sendiri kalau ada tujuan tertentu tapi kalau sesaja nak bogel even kat tempat tertutup yang takde sapa2 selain diri kita sendiri hukumnya makruh.. boleh rujuk kat entri ni HUKUM MANDI BOGEL

Semoga kalau ada sapa2 google lagi hukum melihat aurat sendiri dapat la sedikit info. Den ni bukan level setazah.. semua pun dari pembacaan jer.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JOM BELAJAR PERKATAAN MENCARUT KAT SINI

23.10.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Punya maju teknologi manusia pun turut jadi alien jugak tapi bukan la alien dari planet di angkasaraya sana tapi Planet Rimbaraya.. Planet dalam belantara gitu. Bila muncul alien2 ni maka muncul la jugak perkataan perkataan baru yang depa bawa untuk meng alien kan anak anak muda mahupun anak2 yang tak berapa muda sangat.

Sumber google

Dengar macam Up to date, stylo,catchy,urban & open minded sangat la konon.. Padahal dalam pada masa yang sama nampak murahan sangat para alien2 jadian tak kira alien lelaki atau alien perempuan bila mereka mula memasukkan perkataan2 ni dalam perbualan seharian mereka tak kira di laman sosial atau sembang kat restoran mamak mahupun cyber cafe juga kat tangga2 shopping complex.

Nampaknya budak2 sekarang tak janggal menyebut perkataan2 lucah yang telah di alienkan ejaannya.. tak kira lelaki perempuan.. yang seksi atau bertudung. Yang nampak gud2 mahupun yang nampak noty2. Sampai tanpa segan silu menjadikan perkataan2 mencarut tu sebagai seni kreatif untuk perniagaan.

Adik adik sekalian.. Mungkin ada adik2 yang masih tak tahu apa maksud perkataan Ale Uto, Lanjio & nokharom yang mungkin adik2 ter.. sebut masa sembang santai dengan kawan2. Sebagai akak yang ada blog dengan penuh prihatin maka akak dengan muka yang agak tebal tanpa berbedak ni akak akan jelaskan maksud perkataan2 yang memang popular di gunakan sekarang ni..

Ale Uto Maksudnya kemaluan lelaki iatu kepala B*T*H (Sensor jugak ejaan lucah sangat hahaha)
Lanjio Maksudnya Lanciau iatu dari perkataan bahasa cina yang bermaksud kemaluan lelaki jugak
Nokharom Maksudnya Anak haram

Tiga perkataan ni memang sangat popular sekarang. Sebab ada yang tanya akak.. maka akak buat la entri ni. Moga adik2 yang dah tahu jangan sebut2 lagi yer.. Yang anak dara jangan biasakan diri dok sebut2 kang ter..sebut depan bakal keluarga mertua terus tak jadi berlaki pulak. Selamat belajar yer adik adik.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FAKTA TENTANG ANGELINA JOLIE YANG TAK SEMUA ORANG TAHU

22.10.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Angelina Jolie ramai yang kenal seorang pelakon hebat hollywood yang mempunyai bibir yang seksi. Kekasih pada Brat Pitt yang baru je melangsungkan perkahwinan selepas bertahun hidup bersama. Sedang menderita sakit kanser & mempunyai ramai anak angkat dari pelbagai negara. Suka buat kerja2 amal.. Tu secara ringkas apa yang kita tahu tentang Angelina Jolie ni...


Ada beberapa fakta lain yang mungkin korang belum tahu tentang Angelina Jolie.. antara ialah

1. Dia berketurunan orang kaya. Keturunan dia berasal dari  Iroquois, America juga mempunyai darah Perancis, Jerman, Slovakia, Belanda dan Kanada.

2. Pernah belajar untuk menjadi Pengurus mayat @ seseorang yang menguruskan upacara pengebumian.

3. Dia mempunyai 3 kewarganegaraan.. Di lahirkan di Amerika, mendapat warganegara kemboja untuk aktiviti kebajikan & pemulihan & juga warganegara Eropah untuk menegakkan kebenaran perang di bosnia.

4. Dia mempunyai lesen Pilot untuk menerbangkan pesawat  Cirrus aircraft.

5. Mempunya 14 tatu di badan.. dimana terlukis tempat2 kelahiran anak anaknya bersama Brat pitt

6. Menjadi model sejak awal usia remaja. Selepas itu sambung belajar di New York Universiti

7. Tidak suka di peluk. Dan sekiranya di peluk walau ibunya sendiri dia akan menahan nafas.

8. Tidak ada tapak bintang Angelina Jolie Hollywood Walk Of Fame.

9. Tips penjagaan bibir seksi beliau salah satunya menggunakan lip bum Blistex.

10. Antara hobi beliau adalah mengumpul buku2 resepi & pisau.

Sumber asal Says tapi entri ni telah di translatekan ke bahasa melayu.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GADIS MELAYU BERTUDUNG JUAL T-SHIRT ALE UT*

22.10.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Semalam dok berjalan jalan kat FB tetiba terserempak dengan satu video yang mula menjadi viral kat laman sosial. Video tu video yang di hasilkan untuk tujuan mempromosikan T-Shirt yang di jual. Idea promosi dia tu agak kreatif la. Dia pun nampak tak kekok beraksi depan camera tapi yang tak best.....

Aduhai.. dengan loghat utaqa dia dia mempromosikan T-shirt yang hot katanya bertulisan Ale Ut*.. Mak Aiii.. Kau tanpa rasa segan silu jual T-shirt camtu yer budak. Mustahil ko jual ko tak selidik apa maksud perkataan tu.. So jangan buat alasan ko tak tahu maksud perkataan tu yer nanti bila dah semua orang mula mengutuk perbuatan ko.

Semua orang nak meniaga.. kalau boleh nak meniaga benda yang lain dari yang lain tapi tak perlu terlalu kelainan sangat sampai tak sensitif langsung dengan semua perkara. Walaupun Ale Ut* tu sebutan perkataan lucah secara pelat budak2.. tempat ramai yang tahu maksud perkataan tu.

Sedutan dari video tersebut

Ingat Zaman Laman Sosial, salah langkah boleh jadi viral yang mampu menjatuhkan maruah & air muka anda jugak keluarga anda so sila lebih berhati hati. Jangan fikir sekali sebelum membuat apa2.. sila fikir lebih banyak kali kesannya bila sesuatu tu mula tersebar. Pada adik tu.. dah terlajak kau post benda tu kat laman sosial, bersedialah dari segi mental & fizikal. Lepas ni confirm.. Kau akan hadapi satu Dugaan besar dalam hidup.

Moga jadi peringatan & pengajaran pada kita jugak.. Kita pun manusia tak mustahil kalau nafsu mengatasi akal kita pun boleh termelakukan sesuatu yang mungkin memberi kesan buruk pada diri kita.

P/S : even dia bertudung tak bermakna semua yang bertudung pun tahap ke'tidak'maluan macam dia. Sekarang ni penampilan tak mengambarkan perwatakkan.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS DENGAN 13 PERKARA NI KETIKA PERGI MELANCONG

21.10.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Dah dekat2 hujung tahun, cuti sekolah pun tak lama lagi mesti ramai dah rancang percutian kan? Yang kaya raya tu maybe ada niat nak bercuti jauh sikit katanya.. Jadi meh sini den nak share sikit info untuk mengelakkan anda jadi mangsa orang2 jahat bila pergi bercuti...


Kat sini ada 13 jenis penjahat yang tak nampak seperti penjahat yang perlu korang hati hati..

1. Penjual gelang persahabatan yang kebiasaannya anda akan jumpa di Paris,Rom,Barcelona & kaherah
- Taktik dorang sangat simple, mereka akan datang pada anda kemudian memakaikan gelang tersebut ke tangan anda & kemudian minta anda bayar sambil mengambil kesempatan menyeluk saku anda. Hati hati.. dia cari income 2 dalam satu.

2. Penghibur Jalanan yang kebiasannya banyak terdapat di Paris, Perancis dan London, England. 
- Taktik mereka adalah mereka akan membuat persembahan silap mata sambil ahli kumpulan mereka yang lain menyamar sebagai pelancong yang menonton untuk menarik perhatian anda untuk turut sama menyaksikan persembahan mereka. Bila anda asyik menonton persembahan mereka waktu tu mereka mula mengambil kesempatan menyeluk saku/beg anda.

3. Pemuzik Jalanan di New York City dan Los Angeles, Amerika Syarikat.
- Taktik mereka, Seorang lelaki yang peramah akan mendekati anda & meminta anda untuk mendengar muziknya sebelum memberi CD seolah olah ianya percuma kepada anda. Dia akan cuba memberi tahu betapa menarik muziknya bila anda menerima CD daripadanya dia akan memaksa anda membayar dan sekiranya anda enggan membayar mereka akan mengugut anda.

4. Menyamar sebagai Pengedar Pil Khayal @ Dadah, Koh Phangan, Thailand
- Kebanyakkannya di lakukan oleh Pemandu teksi atau tuk tuk menawarkan korang pil khayal atau dadah. Selalunya orang yang ke sana untuk tujuan berhibur menjadi target mereka. Apabila anda membeli dari mereka akan datang seseorang yang menyamar sebagai polis yang kononnya akan menangkap anda yang melakukan kesalahan meminta wang denda untuk mengelakkan di penjara.

5. Pemandu Teksi Pelancong yang biasanya terdapat di Las Vegas, Amerika Syarikat.
- Kebiasannya bila sampai di airport anda pemandu teksi yang akan menyambut anda & membawa beg2 anda masuk ke dalam bonet teksi. Apabila sampai di destinasi anda dia akan berpura2 terburu buru sambil mengeluarkan barang2 anda & cepat beredar tanpa anda sedari dia telah membawa lari salah satu beg yang paling kecil milik anda.

6. Penjual Peta yang biasanya di Eropah
- Taktik mereka simple. Datang kepada anda menawarkan peta sambil menunjukkan peta  hampir dengan muka anda sambil menyeluk saku anda.

7. Wanita Penggoda di Athens, Greece.
- Target dia selalunya lelaki yang melancong seorang diri. Dia akan hampiri anda dengan cara bermain mata dan menawarkan anda ke ke pusat2 hiburan bersamanya.. dan sekiranya anda bersetuju pada selepas berhibur dengannya dia, anda terpaksa membayar bill yang sangat tinggi

8.  Taktik Kamera Rosak yang boleh di jumpai di mana2 saja seluruh dunia
- Taktik mereka akan berpura pura minta anda tolong mengambil gambar kumpulan mereka dengan kamera mereka yang rosak. Bila anda menyerahkan kembali kamera tersebut mereka akan menuduh anda merosakkan kemudian menuntut ganti rugi daripada anda.

9. Panggilan Palsu Dari kaunter Depan Hotel ini jugak boleh berlaku di mana mana saja
- Mereka akan menghubungi bilik hotel anda & menyamar sebagai petugas di kaunter hadapan. Berpura2 seperti ada masalah & minta anda memberi butir2 kad kredit anda. Selalu panggilan yang di buat mereka adalah waktu tengah malam kerana kebiasaanya waktu itu pelanggan tidak akan turut kebawah untuk menyelesaikan sebarang masalah yang mereka cuba adakan.

10. Menu Takeaway Palsu kebiasannya berlaku di Amerika Syarikat 
- Mereka akan menghantar menu2  dengan cara menyelit di bawah pintu bilik hotel anda untuk memudahkan anda memesan makanan sekiranya anda malas untuk keluar. Setelah anda memesan bukan sahaja makanan tidak sampai tapi selepas mereka memproses maklumat kad anda akan sampai penyata bank yang mengejutkan.

11. Menyamar sebagai pelajar yang ingin belajar Bahasa Englis kebiasannya di Shanghai dan Beijing, China. 
- Lebih kurang wataknya sama macam perempuan penggoda cuma taktiknya berbeza sikit. Gadis2 ini akan datang pada anda meminta anda mengajar mereka bahasa Inggeris. Selepas tu akan mengajak anda makan bersama mereka di cafe sebagai tanda terima kasih & anda akan di kenakan caj yang tinggi selepas tu & gadis itu akan menghilangkan diri.

12. Money Changer penipu yang banyak terdapat di Bali Indonesia
- Mereka akan menawarkan padan pelancong dengan tawaran penukaran mata wang yang menarik.. bila anda meletakkan wang di atas meja kaunter dengan secepat mungkin mereka akan mencuri sedikit wang pertukaran anda tanpa anda sedari.

13. Pemandu teksi mengenakan caj berlebihan katanya kat Malaysia banyak camtu.
- Seperti kita sedia maklum kat memana jer pun pemandu teksi selalu mengambil kesempatan pada pelancong bukan je kat Malaysia. Mereka akan kenakan tambang yang tinggi atau mengambil laluan yang jauh untuk meningkatkan jumlah earning pada meter mereka. 

So, pada anda yang merancang percutian keluar negara moga info ni dapat membantu anda supaya tak jadi mangsa penyeluk saku atau penipuan lain.

P/S : Sumber dari Says tapi artikel asal dalam english. Poning jugak den nak translatekan ke bahasa melayu. Rupanya tak senang jugak nak buat entri copypaste. Erkk copypaste ke ni?? Rasanya tak copy paste sangat la.. kena menaip jugak dari awal hingga titik yang terakhir. 

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA BANGGA BUAT BENDA BANGANG

21.10.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Ingat tak nak ikut tulis isu yang sedang hot & spicy ni tapi entah pasaipa hati ni mengedik jugak nak cakap. Tak boleh tahan2 jugak perasaan ni.. Kena jugak cakap sepatah dua kata apa yang tersimpan jauh di sudut hati tu... Amboi ayat macam orang bercinta pulak.

Ok.. ok.. di ringkaskan cerita aku nak jugak cakap isu program I want to touch a dog. Aku tak nak berhujah dari sudut hukum hakam bagai.. aku bukan level setazah so aku nak cakap dari sudut pandangan peribadi aku pada mereka2 yang mencetuskan kontroversi yang maha dahsyat iatu orang melayu Islam yang kebanyakkan perempuan bertudung yang ambil gambar mesra dengan anjing kemudian upload kat laman sosial.

Sumber google #IwantToTouchADog

Dah kau bersosial dengan anjing tu sudah la.. Yang bangga sangat dok buat benda bangang tu sapa suruh. Benda paling bangang bagi aku bukan pasal sentuh anjing tapi upload gambar tanpa rasa was was. Gambar ni boleh timbul macam2 fitnah & spekulasi. Kakimotong aktivis haiwan pun ada bela anjing yang di selamatkan tapi bukan untuk buat pets.. selain tujuan menyelamatkan anjing2 yang di jaga tu ada fungsi lain jugak. Macam cat village yang sedang di bangunkan.. anjing yang di selamatkan ada di letakkan kat situ bagi tujuan menjaga tempat tu tapi aku tak pernah nampak lagi la PH(pengasas Kakimotong) yang upload gambar peluk anjing bagai.. even dia ada upload gambar anjing2 yang di jaga tu. Kenapa dia tak upload gambar bermesra dengan anjing untuk tujuan menyedarkan manusia bahawa anjing jugak perlu di lindungi sedangkan dia aktivis haiwan yang di kenali? Sebab dia guna akal bukan guna kepala lutut.. dalam dia tak upload gambar camtu pun macam2 orang pertikaikan isu anjing ni.. apatah lagi kalau dia buat. Benda yang mengundang fitnah tu elok di elakkan.

Yang konon urban & open ni sebenarnya yang menyebabkan keadaan jadi huru hara.. Tak paham batas pergaulan yang Islam dah gariskan main semborono jer dok peluk pegang anjing. Bila kata tak haram tu tak semestinya boleh. Di bolehkan atas sebab2 tertentu. Kau nak pegang peluk kau punya pasal la tapi tak payah bangga tayang kebangangan ko tu untuk mencetuskan kontroversi maha dahsyat. Orang yang bukan Islam akan anggap Islam ni terlalu rumit & mungkin jugak kejam sampai dengan anjing pun berkira nak bagi kasih sayang sedangkan mereka tak paham Islam tak mengajar menganiaya apa2 makhluk cuma tak semua haiwan tu orang Islam boleh sentuh tanpa sebab.Tapi yang bangang ni konon pencinta haiwan sangat walhal selama ni setitik air pun dia tak pernah bagi anjing terbiar minum bila ada program camni cuba berlakon konon2 paham tapi tak reti apa2.

Tapi memang dah trend sekarang kot.. Orang bangga tunjuk bangang. Contoh boleh kita lihat banyak manusia jadi viral kerana kebangangannya.. Seterusnya jadi popular. Mungkin yang dok upload gambar peluk anjing kat program #IwantToTouchADog tu pun nak glemer je kot padahal kalau jumpa anjing kurap kat tepi jalan pandang pun tidak.

Ni entri di tulis seorang pencinta haiwan Melayu Islam. AKu rasa lengkap untuk korang paham kenapa & mengapa di bolehkan untuk pegang anjing berbanding setaz setazah politik.. komen kadang2 kias2 tak lengkap & mengelirukan
Kempen I WANT TO TOUCH A DOG, kata ustaz2 ustazah, mufti, jakim dan orang awam yang celaru

P/S : aku bukan anti anjing ok.. aku cuma meluat dengan perkara bangang je

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CERITA DONGENG YANG MEMBAWA PADAH

20.10.14 Suria Lekatlekit 19 Comments

Bila baca je kes seorang pelajar politeknik Ibrahim Sultan, terengganu yang katanya telah mengadakan cerita kononnya dia kena culik & telah membuat laporan palsu auto aku ingat kes siti Balqis seorang anak dara terengganu yang pernah jadi top sekejab dengan cerita konon dia di larikan jin bila tiba tengah malam. Sapa masih ingat.. ingat la. Tak ingat takpe nanti aku bagi link untuk korang baca balik.

Kedua dua mereka memang berbakat dalam penulisan sebab imaginasi depa ni boleh tahan.

Pelik sungguh budak2 ni kan.. Yang si siti balqis buat story konon kena culik dengan jin tiap2 tengah malam sebab nak keluar dengan jejantan.. Yang si budak politeknik ni buat cerita kena culik sebab tak siap assigment. Bagi la alasan lain tak boleh ka... kenapa la ambil risiko dengan memperjudikan masa depan buat laporan palsu camni. Nak kata bodoh, sampai politeknik juga belajar. Takkan tak tau buat laporan palsu jugak boleh di dakwa. Dah tu siap tambah ada 7 orang kanak2 turut di culik. Yang ni memang aku rasa nak tumbuk perut dia laju2. Hang tau dak.. benda ni buat kami yang bernama mak bapak trauma, fobia & panik. Jangan pasai hang tak buat assignment habis satu negara jadi panik.

Sumber Sinar harian

Siti Balqis aku boleh lagi geram dalam ketawa sebab dia berjaya perdayakan ramai bomoh masa tu. Kemain2 berpuluh bomoh konon datang membantu dengan spekulasi masing2. Jin tu.. jin ni.. alih pompuan tu saja buat cerita sebab dia nak bersosial. Kalau minta keluar dengan jantan malam2 confirm la tak lepas... Tapi yang budak politeknik ni memang tak mampu nak senyum dah. Rasa kalau jumpa nak jugak aku tonyoh muka dia kat kuali panas. Kau tak tau betapa trauma & fobia aku bila kau cakap ada 7 kanak2 yang turut di culik. Kau belum jadi mak orang.. dan kau takkan rasa apa yang aku rasa & para ibu bapak lain rasa!!

So, Moral of the story dont play2 ok.. Kalau dah dapat peluang sambung belajar buat assignment bagi siap.. jangan nak buat cerita dongeng kau kena culik. Sekarang kau tanggung azab kat dunia.. Malu dapat.. yang lain2 azab bakal kau dapat.

P/S : memang aku sakit hati sangat dengan minah ni..

Kalau korang nak baca kisah siti balqis boleh baca kat sini
Kisah culik Siti Balqis part 1
Kisah culik siti Balqis part 2
Kisah culik siti Balqis part 3
Kisah culik Siti Balqis part 4

19 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PELAJAR PEREMPUAN POLITEKNIK IBRAHIM SULTAN KENA CULIK

18.10.14 Suria Lekatlekit 15 Comments

Berita yang akan menakutkan jugak merisaukan para mak bapak yang ada anak sedang belajar di IPT yang jauh di perantauan even dalam negara pun. Jenayah sekarang boleh berlaku di mana mana sahaja yang kita sendiri tak dapat jangka.

Sumber google

Aku pun jadi fobia jugak baca berita macam ni. Sekarang pun dah berleluasa macam macam jenayah.. macam mana la kalau zaman anak aku dah besar nanti. Tak tau la kat celah mana yang betul2 selamat. Hanya pada Allah je la tempat kita semua memohon perlindungan.

Sumber Berita Harian

Katanya ada 7 kanak kanak lain dalam lori penculik bersama pelajar tersebut. Agaknya apa nasib budak2 tu.. Ya Allah semakin takut aku bila baca kes2 macam ni. Moga Allah lindungi semua kanak kanak tu.. Amin

15 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

WAJAR TAK WAJAR PERAGUT DI BOGELKAN?

18.10.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Baru kena bogel jer... bukan kena sunat sampai kudung pun. Ye dak?? Apalah sangat dengan jenayah yang dia buat tu.. Aku terus terang memang sebagai manusia yang iman bukan kuat sangat aku memang tak mampu bersimpati dengan mana2 peragut. Bagi aku peragut ni manusia yang jenis takde perikemanusiaan. Tak kira budak, orang tua atau sesapa saja.. dia tak fikir. Yang dia fikir cuma rezeki haram untuk dia jer.


Kat Page PenMerahDotCom aku ada nampak perbincangan pasal peragut di bogelkan.. Wajar ke tidak?? Biasa la.. ada yang sokong & ada yang menegah dengan hujah2 berkaitan hukum hakam. Aku memang tak berani nak bangkang hujah2 yang berlandaskan hukum hakam ni.. yelah betul la tu cuma aku suka memberi pendapat berdasarkan pandangan peribadi aku seorang manusia biasa jer...

Kalau aku.. bukan setakat bogel aku rasa nak buat lebih dari tu. Aku pun pernah jadi mangsa ragut even tak mendatangkan apa2 kecederaan kat aku cuma kerugian sebiji enpon yang masa tu aku baru je beli tak sampai sebulan. Takpe la.. time tu aku ada rezeki lebih. Tengahari kena ragut petang dah pergi beli handphone baru. Tapi aku memang tak boleh nak hadam bila aku tengok atau baca mangsa ragut cedera parah atau mati.. hanya kerana kadang2 handbag yang ada beberapa ringgit jer.Sebab tu aku benci sangat peragut..  Perompak kita tahu dia target orang2 yang berharta tapi peragut ni dia target semua orang tak kira tua atau muda tanpa tahu orang tu berduit atau tak.

Tahap hati kering peragut ni aku rasa lebih kejam dari pembunuh sebab takde budi bicara apa2 dah.. Kalau perompak dia bagi pilihan jugak. Kau bagi harta kau atau kau di cederakan? Peragut takde warning2 dah.. datang terus sambar. Dan kerana tu aku boleh rilex makan kacang kalau tengok video2 peragut kena belasah tahap separuh nyawa pun apatah lagi setakat kena bogel.. aku tak nak hipokrit memang aku takde rasa simpati pada peragut. Golongan mereka terlalu kejam bagi aku. Wajar tak wajar kalau ikut hukum hati & emosi aku memang aku kata.. lantak la. Bukan takat ko nak bogelkan.. ko nak sunatkan dia kat situ pun aku takde pertikaian.

Tapi kita tak boleh menolak hukum Allah yang mana hukuman tu sememangnya tak boleh tapi sebab kat Malaysia ni memang undang2 pun banyak tolak hukum Allah jadi.. krik krik krik.. sendiri mau ingat la. Pernah dengar ke mahkamah jatuhkan hukuman potong tangan kat peragut,perompak atau pencuri kat Malaysia ni even berkali kali keluar masuk pagar besi dengan kesalahan yang sama, tak kan? jadi fikir fikir kanlah..

P/S : Pandangan aku berdasarkan nafsu & emosi semata mata yer..
*aku mangsa ragut even tak cedera tapi serius trauma tu susah nak hilang sampai nampak mat2 motor pun dah cuak. Trauma tu adalah kecederaan emosi yang sangat dalam, ok jangan ingat tak nampak luka di tubuh tak serius*
 

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS LAVENDER MUMMY SEDANG CARI MANGSA BARU SELEPAS KANTOI DENGAN USTAZ KAZIM

17.10.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Aduhai minah ni.. takde sekumit ke rasa takut. Even hampir seluruh alam maya ni dok canang pasal penipuan dia tetap dia tak putus asa tu. Tadi sempat jenguk blog dia.. wah program baru pulak dia lancarkan. Kembara Ilmu sakura katanya. yang bakal di bawa bersama terbang ke tokyo 2 icon penceramah tersohor yang dia tak petik lagi nama siapa2.


Aduhai... ada lagi ke yang bakal tertipu ni? Ni pun ciri2 cerita dogeng Lavender Mummy jugak ni.. Sebelum orang lain tertipu atas rasa tanggungjawab meh la den ingatkan pada korang semua agar siapa yang baca sebarkan benda ni supaya tiada lagi mangsa lavender mummy ni. Biar pupus pendapatan haram dia kat laman sosial.




 Ni kalau ada masuk perangkap kenyang jugak dia. Sumber blog Lavender mummy

Wahai Lavender Mummy lagi bagus kau jual tisu dari menipu. Biar sedikit tapi berkat & halal. Apalah dia makan masa kecik yer sampai otak dia jadi geliga sungguh bab2 nak menipu orang. Sesiapa sahaja kalau berurusan secara online melibatkan duit ni sila check nama ni. Kalau Nurzusilawati Nadzri jangan ambil risiko buat sebarang transaksi. Itulah dia penipu yang ada dalam pelbagai watak. Watak terbaru bernama Lavender mummy. Watak2 sebelum ni tak tau la aku banyak sangat. Tapi kalau korang google nama tu confirm korang boleh tahu watak2 dia sebelum ni..

Entri berkaitan Lavender Mummy & identiti beliau boleh baca kat
Ustaz kazim bakal buat laporan polis terhadap Blogger Lavender Mummy
Awas Anda mungkin jadi mangsa blogger ni

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERBUATAN YANG TAK SENONOH TAPI KREATIF

17.10.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Manusia ni kadang - kadang nak cipta kelainan sampai jadi pelik. Kadang2 perbuatan tu sampai di luar manusia normal terfikir nak buat. Tapi tak semua perbuatan pelik tu tak elok ada jugak memberi inspirasi pada orang lain untuk buat even nampak tak senonoh atau kelakar.

Ni aku dapat dari Says. 10 perbuatan yang bagi aku kreatif tapi tak berapa senonoh sikit la. Meh kita tengok..

1. Ikat belon pada kura kura supaya senang nak jejak dia kalau lepas berkeliaran dalam rumah


2. Jadikan troli sebagai grill untuk memanggang. Hahahaha. serius yang ni tak senonoh tapi kreatif


3. Letak botol berisi batu depan pintu rumah bagi mengantikan fungsi loceng rumah. Orang datang goncang je botol tu. Ok jugak tu.


4. Yang ni totally memang tak senonoh langsung. Panggang sosej guna penyapu/penyakar sampah besi. Hak tuih punya idea. hahahaha


5. Nak senang bangun pagi bila jam loceng bunyi.. try letak paku payung dekat button untuk tutup bunyi loceng jam tu. Confirm takde 5 minit.. 5 minit dah. Bangun terus. Hahahaha


6. Ni aku tak tau idea bodoh sapa. Letak ubat gigi dalam makanan untuk memastikan nafas sentiasa segar.


7. Sebagai penganti Handfree.. Jimat tak payah beli ikat je tel ada dengan getah kat telinga. Idea lapuk dah ni.


8. Ni kalau time2 emergency tengah2 jalan lampu kereta rosak boleh jugak guna pakai. Boleh guna lampu suluh untuk temporary.


9. Ni tahap bakhil ni kalau buat. Beli pisau cukur tapi batang dia tak beli. Guna garpu plastik pengantik batang pisau cukur tu.


10. Kalau takde tempat nak parut keju buat camni pun boleh. Tak kisah la benda apa janji dia ada permukaan berlubang2 camni. hahahaha


Memang tak berapa senonoh perbuatannya tapi kadang2 time terdesak boleh jugak guna idea2 ni kan? tapi kalau sesaja nak buat tu..mungkin tidak. hahahaha

Sumber : Says

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com