IKAN SELAR SEEKOR RM2 KAT GIANT BATU CAVES

30.1.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Semalam sempat pergi Giant Batu Caves.. motip pergi sana tak di kenalpasti tapi asben aku bawak pergi je la maybe sebab nak bawak makan sizzling yee mee kot sebab aku ada request nak makan. Tak best mana pun sizzling yee mee kat situ.. boleh la lepas dari mengidam akibat mengandung anak cacing dalam perut gitu... hahahaha

Dah alang2 pergi cari la sikit2 barang2.. Boleh la hari ni masak apa yang patut. Sebenarnya aku ni kurang arif bab2 harga barang2 basah ni. Entah kenapa aku kurang ambil tahu pulak pasal tu tapi aku bukan tak pernah membeli belah barang basah langsung & aku boleh bezakan kat mana murah & kat mana mahal cuma harga jualan dia aku kurang pasti la kalau suruh aku bagi amount berapa rega sekilo bagai, kan??

Aku tengok seafood kat Giant semalam pun tak berapa meriah maybe aku datang malam & sekarang ni kan dah mood Chinese new year maybe sebab tu barang2 basah mula surut kot bila dah malam. Ok la.. bukan aku nak makan 100 orang pun setakat 2 mulut je. Aku pilih udang sikit.. udang putih size sederhana besar je dalam belas2 ekor je.. pi timbang mak aihh.. RM11++.. amik ikan selar 2 ekor pi timbang RM4.00.. jatuh sekor RM2 la. Sayur sawi seikat RM1++ tu untuk sekali makan 2 orang jer... kat situ aku dah rasa agak mahal. Cancel udang tu.. melampau sangat rasanya.. sebab ada tempat lagi murah boleh dapat. Ikan tu pun mahal bagi aku tapi amik jugak buat2 goreng. Tak tau la mahal sebab sempena CNY ni ke hapa tapi memang mahal la nak2 lagi barang2 kat Giant memang sejak dulu lagi aku rasa mahal, apatah lagi sekarang terasa bertambah2 la mahal.

Mungkin aku je rasa mahal tapi korang rasa harga biasa tak tau la. Tapi rasanya memang agak mahal la.

Terfikir aku macam mana la orang tak berkemampuan dengan keluarga besar nak survive bila harga barang naik macam tu. Tu kan supermarket maybe la orang rasa mahal.. boleh beli pasar malam lagi murah. Ye betul aku beli pasar malam lebih murah dari Giant aku beli kat mydin pun lebih murah dari Giant.. walaupun lebih murah tapi tak semurah dulu dah sebelum berlaku kenaikan harga ni. Ubi kentang beli kat pasar malam pun aku rasa mahal dah..



Dulu nak beli barang basah ni selalu pi tesco.. main angkut je sebab rasa berbaloi lagi harga nak bayar tapi sekarang memang nak beli apa pun aku fikir betul2 la... kiranya memang selected gila nak beli barang masak pun sebab tak nak over budget. Yelah.. aku bukan orang kaya sangat... nak melancong jauh setahun sekali katanya kena la jimat cermat kalau tak.. tak merasa naik kapal terbang katanya.. hahahahahaha... Tapi tu bukan soalnya, soalnya sekarang memang aku sendiri even mampu makan pakai macam biasa pun terasa bebanan tu inikan orang yang sebelum ni cukup2 makan atau kadang2 tak berapa cukup.. entah macam mana la nasib mereka. Dari makan ikan kembung gamaknya makan ikan bilis je la kot. Ikan bilis pun mahal dah sekarang. Pendek kata.. pusing kot mana pun tak jumpa dah sangat barang murah.

Dan aku sangat2 tak paham orang yang tak berapa kaya tapi tetap menyokong kenaikkan harga.. Memang spesis suka di bebani demi pemimpin tercinta mereka. Biar mereka makan nasi berlauk kicap masin sekalipun kesetian tak tergugat katanya. Katanya.. harga barang memang semakin naik tak mungkin semakin turun.. ye betul... tapi takkan la dalam setahun bermacam barangan naik tak selaras dengan pendapatan rakyat. At least.. naik selaras dengan pendapatan tu even tak mampu nak kaya raya pun takde la rasa semakin susah, ye dak?? AKu bukanlah pembangkang.. tapi aku manusia normal yang kalau boleh elak dari di bebani, aku nak elak. kannnnnnnnnnnnnnnnn

P/S : Maybe harga Kat Giant tu memang melampau sejak dulu lagi kot so, kalau nak jimat Giant bukan pilihan la.. Memang betul2 Giant nak makan besar je kejanya. Sebab dari calculation aku sendiri mahal singgit la rega ikan aku beli tu kat Giant. Tu pun aku ikut harga ikan basah bukan frozen

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERAKHIR PENDERITAAN ADIK IRSYAD SOLEH

29.1.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Kalau korang kenal dengan pemilik blog Akak Nora Berkisah dah tentu korang kenal dengan Adik Irsyad Soleh yang banyak jugak cerita dia dalam blog Akak Nora ni. Soleh anak yang terpilih di uji dengan penyakit & kesakitan. Dalam usia 7 bulan kalau tak silap dah di duga dengan penyakit tumor Otak.

Segalanya perjalanan kisah adik soleh ni ada di ceritakan di blog Akak Nora Berkisah cuma sejak soleh mempunya dua adik.. makin kurang akak nora meng update kisah soleh di blog tapi banyak di kongsikan perkembangan adik soleh di FB.

Kisah anak kecik bernama Soleh ni memang menyentuh hati saya sebagai seorang Ibu. Tak terbayang anak sekecil itu terpaksa menjalani kehidupan dengan menanggung kesakitan. Di bedah berkali kali... Namun... Hari ni dalam usia 3 tahun, segala penderitaan yang soleh tanggung berakhir... Soleh kini dalam perjalanan ke syurga.

Ya Allah sesungguhnya hati & diri ni tak tak menahan airmata... Takziah kepada seluruh ahli keluarga Adik soleh & Al fatihah buat penghuni baru syurga. Berbahagialah kau di sana nak.. Sesungguhnya itulah tempat terbaik untuk mu setelah di dunia kau di uji dengan dugaan berat.


7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KOMPOSER & PENYANYI AJAI BUAT PEMBEDAHAN HIDUNG

29.1.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Tadi terbaca tajuk berita harian metro kat fb yang tertulis ajai bina hidung. Sebaris petikan berita yang tak di blur tu tertulis ajai bedah hidung sebab sinus atau kita kenali sebagai resedung kalau tak silap.

Dari gambar yang di tunjukkan memang nampak dah mancung hidung ajai berbanding dulu kita tahu ajai bukan memiliki hidung mancung kan. Dah tuan badan kata dia bedah sebab penyakit kita positif je la tak payah nak buat spekulasi yang takde bukti. Selebihnya biar itu antara dia & Allah. Sesama manusia kita boleh menipu tapi dengan Allah tak sapa boleh sembunyikan dosa walau sebesar zarah sekalipun.
Apapun kalau pembedahan hidung ajai tu sebab penyakit bukan nak cantik hope segala sakit yang pernah di tanggung diberi kesembuhan selepas pembedahan tu.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KENAPA DALAM FILEM & DRAMA SERAM BOMOH DI PANGGIL TOK?

29.1.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

seperti korang tau daku ni peminat filem & drama seram yang bertemakan hantu,pontianak & sejenis dengannya la. Tapi bukan semua filem @ drama seram aku suka tengok.kalau jenis cerita asal siap, asal boleh keluar panggung @ tv memang aku kritik jugak la kan.

Yang aku nak cerita ni pasal watak bomoh dalam cerita seram. Hampir ke semua cerita seram kalau watak bomoh jer mesti panggilan dia tok. Pelik jugak la kalau realiti bukan semua bomoh pun orang panggil tok. Orang panggil nama dia jugak cuma panggil nama tu jer orang mungkin panggil pakcik ke pakngah paklong bagai kan. Jarang sangat la dengar orang pergi jumpa bomoh bila cakap dengan bomoh jer mesti bahasakan diri bomoh tu tok. Cuma dalam filem je sinonim panggilan tok pada bomoh. Betul tak?

Kang ada pulak cakap aku ni kaki bomoh tau pulak nama2 panggilan bomoh2 yang ada.sepanjang hidup aku tak pernah sekali aku jumpa bomoh kalau ustaz kat darulsyifa tu pernah la dulu tapi bukan sebab terkena sihir ke hapa tapi anak aku nangis start dari tengah malam sampai ke subuh.

Entri just macam 1 persoalan la. Rasanya mana2 penulis filem seram ni kena ubah panggilan tok tu agar lebih real kan. Skema sangat panggilan tok tu.

 

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN TENGOK FILEM PAKU KALAU PENAKUT

28.1.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Kalau review filem sebelum ni carrie yang tak scary tapi hot & spicy katanya... review dvd kedua yang aku beli sama hari dengan beli dvd carrie cuma lain kedai & lain status. Kalau carrie tu beli yang pirate tapi dvd PAKU ni den beli original ok. Bukan berlagak kaya ke hapa.. dvd tu murah je. tak sampai puluh2 hengget pun.. cuma RM9.90 tapi dari kulit yang membungkus dvd tu memang siap semua ada termasuk sticker perakuan B lagi. Menurut amoi yang jual tu katanya murah sebab syarikat percetakkan yang tak sama. Aku tak paham sangat.. tapi lantak la janji murah kualiti gambar & suara ok, dah cukup.

Filem PAKU nak kata adaptasi dari kejadian Highland tower runtuh tu tak sangat tapi dari kejadian tu di jadikan satu movie seram. Sebab starting dia ada tunjuk babak Pangsapuri yang runtuh & ada satu watak seorang wanita warga indonesia yang terselamat dari runtuhan tu macam kisah benar yang berlaku la. Cuma itu je di ambil dari kisah highland tower selebihnya mungkin idea dari kreativiti penulis cerita tu sendiri la.

Gambar carian google

Kisah ni mengisahkan seorang lelaki bernama Fahmi lakonan Johan As'ari yang tak boleh terima kematian Isteri dia. So, dia sanggup cari bomoh untuk hidupkan kembali bini dia. Kat situ memang banyak unsur2 syirik & khurafat. Standard cerita seram hantu ni memang la unsur2 tu ada kan.. Bini dia ni siang jadi manusia malam jadi pontianak yang dah di paku belakang leher masa upacara menghidupkan kembali orang mati tu. Cerita ni tak melalut sangat sampai meleret2 yang boleh buat kita menguap sementara nak tunggu hantu keluar dalam sesetengah cerita hantu yang ada. Jam pertama pun dah macam2 babak seram di tambah sound effect yang gedebum gedebam tu kalau tengok tengah2 malam memang urut dada jugak la. Kiranya puas hati la tengok hantu dalam filem ni... Sesuai dengan tema dia cerita seram & pontianak.

Jalan cerita agak menarik tak mendatar sangat atau terlalu ringkas jugak tak terlalu berbelit untuk kita faham. Pada yang memang jenis penakut tak rekemen sangat tengok. Kalau nak tengok jugak sesuai tengok cerita carrie je sebab dia cerita seram bukan cerita hantu. Kalau yang jenis taksub dengan apa yang di tonton maybe korang boleh terbayang2 pontianak ni masa nak tidur tapi bukan den la. Den lepas tengok takde feel seram sejuk bagai.. entahlah.. maybe terlampau banyak tengok cerita seram sampai tengok tengah malam pun even masa tengok tu boleh rasa feel seram habis je movie tu boleh tarik selimut & pejam mata dengan tenang tanpa di bayangi hantu2 dalam filem tersebut.

So peminat filem seram ni filem PAKU antara filem yang di rekemen untuk korang tonton. Cerita dia memang seram jugak.. tak banyak adegan romen2.. ada satu babak je tu pun sekejab. Tak tau la napa adegan tu di masukkan rasanya kalau takde pun takde effect sangat maybe dia nak tunjuk wajah pontianak bila ghairah kot.

P/s : den memang review tak detail dari mula sampai tamat yelah kang cerita semua yang niat nak tengok tak suprise lak kan. So kalau korang nak tengok... sila la dapatkan DVD/VCD atau terpulang la kalau korang nak download je kat internet.Yang penting filem ni bukan TERBITAN MIG... rasa macam sinonim lak filem MIG dengan tak best. kekekeke

P/s : Jangan salah tengok filem PAKU PONTIANAK lak even tajuk depan dia PAKU jugak kang korang menyesal tak sudah tengok filem tu.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FILEM CARRIE YANG TAK SCARY TAPI HOT & SPICY

27.1.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Semalam pergi ke selayang.. motif sebenar nak ke mydin beli barang sikit tapi alang2 mydin berjiran dengan selayang Mall tu harus la singgah mencari DVD dah dah aku set dalam otak nak beli. Jangan terkejut pulak sejak dua menjak ni aku gila membeli dvd filem seram.. sememangnya dari moda rumaja lagi aku memang suka tengok filem seram... kalau dulu aku tengok banyak filem yang aku rasa seram.. tapi sekarang aku makin rasa kebanyakkan filem seram dah semakin seram mengikut piawaian seram aku la. hahahahahaha

Semalam kat kedai cd yang biasa den pergi. Sebab dvd kat situ original & murah. Tanpa nak belek2 banyak lagi terus tanya kat amoi jaga kedai tu dvd carrie tapi malangnya dia kata belum ada. Alahai... Sebelum sampai ke kedai amoi tu tersinggah satu kedai cd kat tingkat 1.. tapi dia jual nampak macam semua pirate cd jer. Kat situ nampak ada dvd filem carrie. Tapi kedai biasa den pergi kat ground floor ni yang jual cd ori je takde pulak. Tapi sambar jugak dvd filem PAKU sebab kak Seri kandi tanah Jauhar bagitau filem tu boleh tahan seram bagi dia la. Takpe la.. maybe filem ni best ke sapa tau.

Sebab dah nak tengok sangat filem carrie tu patah balik pi kedai cd pirate tu beli jugak dvd carrie. Kita cerita pasal kualiti dvd tu dulu yer.. gambar cantik, terang & tak sangkut tapi subtitle memang hancur. Tak paham langsung apa dia translate ke bahasa melayu. suku kaum apa punya bahasa pun tak tau la berterabur tapi standard kalau beli cetak rompak kan.. Dah la den tengok tengah malam volume tak boleh kuat sebab lala tidur kat sebelah. Sejak lahir budak lala kami memang tidur merempat di depan TV jer. Nak2 budak lala tidur mengalahkan ahli gymnas gitu. So, tido ruang tamu Senang & selesa katanya... tunggu lala besar skit baru semua akan berhijrah ke dalam bilik semula.


Cerita carrie ni.. bukan cerita hantu yer. Dia kategori horror filem tapi bagi den tak seram. Kisah ni awal2 lagi dah tak berapa sedap nak tonton kalau ada budak2 bawah umur atau dengan adik beradik tak kira la bujang atau dah kawen kecuali dengan laki/bini je. Segan la jugak even ada satu babak even sekejab je babak panas atas katil antara remaja lelaki & perempuan tapi aksi dia dah 90% macam filem porno la pulak.  Filem ni banyak elemen2 keagamaan.. sihir.. & dendam. Carrie ni budak yang ada kelebihan menggunakan magic @ sihir. Mula2 dia tak tau... tapi bila dia tau dia mula gunakan sihir tu untuk balas dendam pada orang2 yang buli dia. cerita dia sangat ringkas bagi aku. dari starting sampai ending.. suspend pun tak banyak kira tak terkejut sangat la tengok filem ni. cuma mak si carrie ni nampak macam misteri sikit bagi aku. Cuma tak puas hati macam mana filem camni boleh dapat klasifikasi P13.. patut 18 tahun keatas.

Kesimpulan walau aku pernah baca review filem ni yang katanya best & seram tapi bagi aku tetap tak berapa nak seram. Next filem Insya Allah kalau ada masa tengah malam nanti nak tengok filem PAKU pulak. Hope ia mampu menyeramkan aku. Punya la nak amik feel seram tu sampai nak tengok filem seram pun tungguh tengah malam Uolls... alih2 tak jugak seram. Atau aku terlampau banyak tengok filem seram sampai dah takde feel seram??? hahahahahaha

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HINANYA JANDA SAMPAI DI NILAI HANYA DENGAN SEMANGKUK KANGKUNG

25.1.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Janda!! gelaran pada wanita yang berkahwin kemudian bercerai.. Tapi status seorang janda bukan untuk di jadi bahan hinaan atau maruah mereka di tapak kaki manusia lain. Bukan semua wanita yang berkahwin tu suka2 nak jadi janda. Ko ingat ada ke orang kawen semata2 nak bercerai untuk dapatkan status janda tu??

Geram jugak la bila tertengok video harga seorang janda hanya semangkuk kangkung yang baru tersebar kat FB tadi. Memang la video tu berunsur politik sebab akhir video tu keluar muka Nurul Izzah. Kau nak point nurul Izzah tapi ko guna label JANDA sedangkan nurul Izzah belum menjanda lagi. Sekaligus video tu menghina ibu2 tunggal yang lain.

Tak kuasa aku nak share video dia kat sini tau.

Pada pembikin video pendek jugak pada semua penyebar tak kira yang clik share atau LIKE bagi aku korang dah terlibat dalam penghinaan pada semua janda2 kat Malaysia ni. Ingat dalam kehidupan kita ni kita tak boleh hidup tanpa adanya wanita. Even wanita2 di sisi kita sekarang belum bergelar Janda.. tak mustahil esok lusa atau bila2 sahaja mungkin mereka juga bakal bergelar Janda.

Jadi.. hormati perasaan orang lain sebab tak mustahil perkara yang kita buat untuk sakitkan hati orang tu akan datang balik menyakitkan hati kita. Hormati wanita.. kerana wanita yang melahirkan kita tak kira apa juga statusnya di dunia.

P/S : aku bukan penyokong PKR atau peminat Nurul Izzah dan juga aku bukan seorang Janda cuma rasa terpanggil untuk menegur manusia yang melabelkan harga seorang Janda hanya semangkuk kangkung.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CUACA SEJUK PUN JADI ISU POLITIK

24.1.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Kadang2 nak gelak pun ada.. nak nangis pun yer jugak. Dulu kita boleh dengar orang tua2 je berdebat pasal politik atau cerita pasal politik kat kedai2 kopi.. sekarang ni bukan takat yang tua nak jadi pakar yang muda rumaja pun pakat2 tunjuk skill jadi penganalisis.. atau pakar politik kat laman sosial.

Sekarang ni kecoh pasal kekonon salji turun kat indonesia alih2.. tak betul pun. Entah video mana depa share pun tak tau.. lepas tu kecoh suhu kat Malaysia ni turun sama turut & menyebabkan cuaca jadi sejuk yang katanya agak luar biasa. Memang even den dok kat sg buloh ni pun terasa sejuk nak2 lagi time malam.. siang2 hari takde la sejuk mana cuma cuaca takde la panas seperti sebelum2 ni. Walau tak hujan & cuaca cerah namun tak panas.

Fenomena tu dah pun di jelaskan oleh jabatan meteorologi Malaysia. Nak tau boleh rujuk entri ni SALJI TURUN KAT INDONESIA TU BERITA MENGARUT JE

Tapi yang kelakar ni bila cuaca sejuk di jadikan isu politik. Aduhai... kelakar baca beb!! Kreatif betul la depa dok kaitkan cuaca dengan politik kat Malaysia ni.

Sumber FB

Yang best bila terbaca status seorang adik ni kat FB.. tak kisahlah dia sarcasm ke hapa... tapi memang den rasa kelakar sebab benda ni di politikkan. Aduhai... Cuaca ni bukan kerja kita tapi Allah tapi yang menyebabkan cuaca jadi pelik & tak menentu adalah dari tangan2 manusia jugak yang melakukan kemusnahan dalam bumi Allah ni. Benda ni tak perlu di politikkan tapi memerlukan kesedaran dari semua manusia.

Tak tau la ni sarcasm ke hapa tapi rasa kelakar bila isu cuaca sejuk jadi bahan politik.. aduhai, takde isu lain ke guna. Tak sesuai ok!

Aduhai.. orang2 yang taksub politik ni memang kadang2 ketaksuban mereka tu membuatkan mereka jadi pelawak tanpa mereka buat lawak tapi tetap orang tergelak bila mereka bagi hujah atau kenyataan. Sama2 lah kita berdoa agar cuaca sejuk sekarang tak memudaratkan kesihatan kita & moga Allah melindungi kita dari sebarang malapetaka & bencana.

P/s : memang tiada apa yang mustahil boleh berlaku even salji turun kat Malaysia sekalipun sekiranya di izinkan Allah tapi jangan la kita dok ghairah sebar info @ berita yang tak sahih ni. Bukan apa kadang2 benda remeh yang kita pandang tak memudaratkan boleh jadi kemudaratan bila situasi menjadi panik. Gosip harga minyak naik pun orang macam semut jumpa gula punya dok serang stesen minyak.. bayangkan tetiba keluar gosip salji bakal turun kat m'sia pada sekian tarikh & waktu.. takde ke orang panik cari baju selimut tebal bagai, kan??

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE


3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SALJI TURUN KAT INDONESIA TU BERITA MENGARUT JE

24.1.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ramai yang dok share video sedutan berita salji turun kat indonesia tapi den tengok & baca jer la.percaya tu tidak.bukan apa kalau betul salji turun kat indonesia bukan takat kecoh kat fb & blog jer rasa tv,radio,surat khabar,media cetak elektronik bagai pun confirm takkan lepas peluang kot nak siar benda tu tapi sayangnya benda tu hanya kecoh kat fb jer.

Tadi terjumpa kat fb Ameno world surat yang di keluarkan jabatan meteorologi pasal cuaca sejuk sekarang ni jadi toksah berangan la nak main salji kat malaysia sebab agak mustahil malaysia bakal bersalji kecuali kat ict sana tu pun nak merasa salji tiruan kena bayar. Kecoh kat blog konon malaysia pun bakal turun salji.



So,rakyat malaysia sekalian jangan bersedih salji tak turun kat malaysia yer.
 
** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KANAK2 TAHUN YANG DI BUNUH TIDAK DI LIWAT DAN DI ROGOL

23.1.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Berita yang paling stress minggu ni aku baca adalah berita kematian kanak kanak perempuan 2 tahun di Paka, terengganu tu. Mana taknya.. satu sebab dia budak kecik, kedua dia sebaya anak aku & anak aku pun gugirl jugak kedua sebab bila aku baca perkembangan berita ni aku detect kecuaian ni dari mak dia jugak even banyak versi cerita ni. Mula2 kata mak dia tinggal dalam kereta pi jumpa kawan kat restoran.. kemudian cerita tu kononnya cuma laporan palsu sebenarnya mak dia bagi anak dia pada suspect untuk bawak gi jenjalan sedang suspect tu seorang penangih dadah. Tak kira version mana betul tetap mak dia amik mudah soal keselamatan anak dia.

Yang mana dok ghairah share gambar mayat budak ni hentikan yer. Aku yang tengok pun jadi tertekan apatah lagi keluarga mangsa.Hormati perasaan orang lain sama jangan hanya kejar rating je. Sumber sozcyili.blogspot.com

Version pertama cerita ni konon kanak2 malang ni di liwat & di rogol sebelum di bunuh.. tapi berita terkini yang den baca kat berita harian online hasil bedah siasat menunjukkan tiada kesan penderaan seksual pada mangsa. Bermakna takde kesan dia di rogol & di liwat.. Cuma laporan tu belum di sahkan secara rasmi la. Masih menunggu laporan rasmi bedah siasat. Tapi tetap sapa yang bunuh budak tu takde perikemanusiaan atas apa alasan sekalipun. Kalau ko rasa tak puas hati dengan ahli keluarga dia.. kenapa budak kecik jadi mangsa. Ke kau memang tak puas hati dengan budak kecik tu?? Kalau kau tak puas hati dengan budak kecik tu sampai berbunuh bagai kau memang terencat & mental problem la.

Sumber Berita harian

Dengan siapa atau dimana2 sekarang ni dah takde zon selamat cuma apa yang kita mampu buat berhati hati & kena overprotect anak2 kita di samping memohon perlindungan dari Allah. Dari sekecil2 anak hingga sebesar2 bapak sekarang ni orang sanggup bunuh memang manusia dengan syaitan dah takde beza. Tak perlu kau pergi join aktiviti paranormal nak tengok jin & syaitan.. di kalangan manusia pun dah ada.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KENA CERAI LEPAS SEBULAN NIKAH SEBAB GELAP

23.1.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Dengar alasan cerai pun rasa menyirap jugak kan? Yang menceraikan tu putih jernih sangat ke?

Yang pelik kalau dah takde feel sangat dengan orang kulit gelap sapa suruh nikah jugak kalau setakat nak bagi title janda kat anak orang lepas sebulan kawen.


Tapi maybe jugak sebab kena paksa kawen ke,sapa tau.apapun alasan bercerai tu memang sangat2 kebudakkan & menghina pihak yang di ceraikan. Soal fizikal warna kulit bagai ni bukan kerja kita.kalau kita boleh lukis & warna macam apa yang kita nak jadi nescaya takde orang yang akan rasa dia hodoh even tak cantik dimata orang lain sekalipun sebab dah tentu kita akan lukis apa yang kita rasa cantik untuk diri kita,ye dak? Betul jodoh pertemuan kerja Allah tapi kesilapan tetap dari manusia tu sendiri. Bukan semua salah takdir.kita kena semak diri dulu sebelum meletakkan kesalahan tu pada takdir.

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PRODUK DOUBLE STEMCELL TIADA SIJIL HALAL & GUNA LOGO HALAL PALSU

21.1.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Pulak dah.. Rasanya retis pun dok jual produk ni. Bukan main gah namanya tapi alih2 takde pengesahan halal dari JAKIM & guna logo halal palsu. Aduhai... dari mana pulak sang lekit ni dapat info. Ko jangan memain sebar beb.. kang tak pepasal kena saman pulak.


Tadi tengok ada member FB share pasal ni.. Ok.. den google la untuk mendapat lebih kepastian. Lepas google jumap artikel dari blog seorang wartawan TV3 yang glemer ni.. siapa lagi kalau bukan Mazidul Akmal.

Sumber dari blog Mazidul Akmal

Maybe produk tu tak pernah atau belum memohon sijil halal tapi kat sini den tak kata produk tu haram yer. Sebab takde pengesahan halal dari JAKIM elok la kita sebagai seorang muslim yang kalau rasa tak tahu apa kandungan dalam produk yang kita ambil tu lebih2 lagi produk kesihatan & kecantikkan ni mohon la berhati hati.

Memang betul.. tak semua produk takde sijil halal tu haram.. karipap kita beli kat makcik tijah tiap2 pagi tu pun memang takde sijil halal dari JAKIM tapi kita tahu & yakin karipap tu halal di makan sebab kita tahu bahan2 yang buat karipap tu Insya Allah takde benda terlarang atau haram tapi kalau dah dia tulis bahan2 dalam produk kesihatan atau kecantikkan ni dengan bahasa saintifik.. kau paham ke mak jemah?? Kalau kau paham bagus la.. tapi yang tak paham pengesahan KKM & halal JAKIM sangat2 la membantu, kan??

Jadi pada semua penggemar produk kesihatan & kecantikkan ni.. Hope tak terbeli atau terguna produk yang ada bahan terlarang atau racun yang memudaratkan. Pastikkan produk anda guna selamat.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ISTERI PELAKON DAN PENGARAH PIERRE ANDRE TERPAKSA GUGUR KANDUNGAN 13 MINGGU

20.1.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Setiap pasangan yang berkahwin kebanyakkan mengimpikan cahaya mata.. segelintir je yang taknak anak & takut nak ada anak tapi majoriti yang lain semua nak anak sebagai penyambung keturunan. Tapi setiap perancangan manusia tu Allah dah aturkan segalanya.. kadang2.. apa yang berlaku tu bukan dari perancangan kita atau keinginan kita untuk lakukan tapi bila sampai keadaan mendesak.. terpaksa juga lakukan.


Macam tu lah yang berlaku kepada Pierre Andre dan isterinya.. Biarpun kandungan bayi mereka dah cecah 13 minggu tapi terpaksa jugak di gugurkan kerana ada masalah pada janin. Masalah apa tak pulak di ceritakan.. Biarlah mereka & Allah je tahu, kita tak payah nak buat apa2 spekulasi atau andaian kang jadi pitnah pulak. ye dak?? Kesian kan... Siapa yang tak sedih. Mula2 excited dengar dah mengandung.. bakal jadi mak bapak.. tup tup... terpaksa buang janin yang di baru sahaja hidup dalam rahim si ibu.


 Sumber Yahoo news

Takpe la.. mungkin belum rezeki mereka untuk timang cahayamata. Insya Allah.. Allah lebih tahu bila waktu yang terbaik untuk mereka bergelar ibu ayah pada si kecil bernama anak.

P/S : berderet pulak entri pasal retis lepas balik holiday ni. Banyak jugak tempat jenjalan tu.. dari KL ke sabah balik sabah duduk umah 2 hari lepas tu ke cameron highland seterusnya balik kampung kedah.Konvoi dengan adik,kakak & mak. Kalau orang lain sibuk nak mereview percutian depa.. aku lak ntah napa rasa tak berapa best nak buat review sebab aku rasa kalau tempat2 aku pergi tu aku nak review ramai dah kot mereview... so aku pilih apa yang pelik, menarik & luar biasa sikit je nak tulis macam entri pasal sinalau bakas tu. Rupanya ramai yang masih tak tahu apa tu Sinalau Bakas.

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAHNIAH USTAZ DON DAH JADI AYAH

20.1.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Bagi yang tak kenal ustaz Don ni maybe tak tengok tv alhijrah la kot.ustaz yang popular dengan rancangan 30 minit ustaz don yang tak boleh buang loghat utara dia tu.


Tadi terbaca kat sinar harian yang khabarnya ustaz don dah sah bergelar ayah. Isteri ustaz don melahirkan bayi mereka kat mesir kerana menyambung pengajian kat sana. Alhamdulillah, semoga dia menjadi anak soleh@solehah & anak yang terbaik.untung dia dapat ayah seorang ustaz celebriti.


 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKHIRNYA JOHAN AS'ARI NGAKU PERMAINKAN HATI PEREMPUAN

18.1.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Pagi2 lagi dah terserempak dengan status pelakon yang pernah menjadi kontroversi kisah cinta pakai buang dia dengan beberapa artis perempuan sebelum ni. Siapa lagi kalau bukan Johan As'ari.

Akhirnya dia mengaku dia pernah permainkan hati2 wanita yang pernah rapat dengan dia sebelum ni. Jadi sekarang bukan retis2 wanita yang pernah rapat dengan dia tu syok sendiri seperti yang pernah johan kiaskan bila bagi statement kat media menafikan percintaan dengan semua retis pompuan sebelum ni.

Mungkin dia mula rasa kesan dari perbuatan dia yang menyebabkan peminat dia mula hilang minat & respect so dia pun tampil membuat permohonan maaf secara terbuka di laman fb. Tapi bukan dengan peminat je dia kena minta maaf yang paling dia kena minta maaf pada semua wanita2 yang pernah di permainkan.

Hope benda ni jadi pengajaran dia pada dia sampai bila2 jangan anggap hati wanita senang di sentuh kemudian dengan mudah di tinggalkan.

P/s : den pun rasa nak muntah kalau tengok dia pegang watak gud gud sekarang.hahaha tak mampu menonton dengan gaya seorang profesional dah

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ADA ORANG MELAYU SEMENANJUNG TERMAKAN SINALAU BAKAS

17.1.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Seperti tahun lepas.. Awal tahun ni berkesempatan pergi jenjalan jauh sikit. Alhamdulillah Allah bagi rezeki lebih sikit untuk kami sekeluarga pergi cuti2 malaysia. Trip kali ni selain kami 3 beranak... adik, kakak & mak den pun join sekali. Destinasi kami ke sabah.

Tak lama.. 3 hari 2 malam je. Dengan cuaca yang hujan.. so aktiviti terbatas kat sana. Tak sempat pergi banyak tempat & plan nak ke pulau pun tak jadi. Tapi sempat jugak melawat beberapa tempat. Antara tempat yang sempat pergi adalah kundasang. Nak pergi gunung kinabalu.. hujan so tengok dari jauh.. pergi ladang lembu pun hujan.. tak boleh nak jadi cowboy sangat la kat sana. Rumah terbalik pun sampai depan pintu masuk je. Yelah.. sampai pun dah petang. Lain2.. jalan2 kat area KK makan seafood yang memang murah kat sana.. jenjalan kat pasar kraftangan & pasar philipine.. Jumpa bestfriend merangkap kakak angkat den.. kat Suria Sabah Mall..

Yang den nak cerita sebenarnya pasal Sinalau Bakas jer.. bukan nak review tempat2 percutian yang den pergi. Bukan kedekut pengalaman tapi ramai dah kot review tempat2 menarik kat sabah. Berbalik cerita pasal sinalau bakas ni.. ni sepanjang perjalanan kat kundasang nak ke ladang lembu.. rumah terbalik.. gunung kinabalu bagai jalan kat situ.. memang banyak gerai tepi jalan & tepi hutan jual sinalau bakas. Sesungguhnya aku tak pernah tau apa benda sinalau bakas tu. Sampai kat sabah baru tau apa spesis sinalau bakas tu.

Sekarang dah ada gerai sinalau bakas yang mention awal2 apa benda sinalau bakas tu tapi still banyak lagi yang tak tulis signboard camni. So, jangan ada lagi yang termakan.

Kawan den merangkap akak angkat den pernah cerita ada orang KL datang sabah... termakan sinalau bakas.. siap tapau bawak balik bagi sedara mara rasa. Bukan tu je siap pesan kat kawan dia di sabah kalau datang tolong tapaukan sinalau bakas ni. sedap katanya tanpa tau apa benda sinalau bakas selain yang dia tau dari orang yang jual cakap.. daging salai. Tak tanya gamaknya daging apa sinalau bakas tu.

Dah puas makan baru tau sinalau bakas tu rupanya daging salai babi hutan. Sebab kebanyakkan gerai kat tepi2 jalan hutan & kampung kat situ tak tulis benda tu tak halal.. Yelah gerai orang2 kampung gamaknya maybe ada yang tak tau orang Islam tak boleh makan babi. Maybe la kot sebab depa duduk pendalaman yang majoriti kat situ rasanya banyak menganut agama kristian sebab banyak gereja kat situ. Orang semenanjung pun.. jangan la makan sebarangan tanpa tahu apa benda yang di makan. Asal sedap je kau siap tapau bagai.. sekali terkena daging babi hutan salai.. ko nak samak camna dah jadi darah daging. Takkan nak minum air tanah pulak kan??

Moral of the story bila kita tempat yang pendalaman & banyak etnik & kaum kat situ.. nak2 lagi yang takde agama atau majoriti bukan Islam jangan la sebarangan makan. Kalau tak pasti nama makanan tu.. sila tanya dulu sebelum makan. Macam nasi goreng gila.. hahahaha... ingatkan nasi goreng apa tanya la budak kerja kat restoran tu.. katanya nasi goreng pedas gila tapi bila makan.. tak pedas langsung.

Ni la rupa nasi goreng gila tu..kekekeke

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SATU LAGI TASKA DI PUNCAK ALAM MENDERA KANAK KANAK

11.1.14 Suria Lekatlekit 16 Comments

Nampaknya pihak kerajaan kena buat sesuatu ni. Dah makin banyak pengusaha taska yang mendera kanak - kanak & bayi bawah jagaan mereka. Kali ni di puncak alam pulak.Bukan setakat dipukul dengan pembaris panjang jika mereka ingkar arahan, malah lebih memilukan apabila ada di antara bayi yang diangkat dengan sebelah tangan secara kasar kemudian dicampak ke tilam tempat mereka tidur begitu sahaja.

Akibatnya, ada di antara 30 kanak-kanak dalam lingkungan umur lima bulan hingga lima tahun di taska berkenaan mengalami keadaan trauma dan murung.


Wah kau! Duit orang kau nak.. tapi suruh jaga sekejab pun ko rotan2 & campak2 anak orang kau fikir mak bapak dorang bayar kau untuk kau rotan& campak2 anak dorang ke?


Maybe pengusaha taska spesis syaitan ni bukan buka taska sebab dorang memang suka budak2 tapi sebab dorang tahu boleh untung kalau buka taska. Yelah.. zaman sekarang ramai mak bapak yang bekerja.. Maka berlambak la taska haram yang di tubuhkan. Taska yang berdaftar dengan JKM ni bukan banyak & bukan semua tempat pun ada. Rasanya kena perbanyakkan lagi taska bawah JKM ni & pihak berkuasa kena memantau taska haram ni supaya gejala mendera kanak2 & bayi di pusat jagaan yang tidak berdaftar dengan JKM atau tak berlesan ni dapat di atasi.

Trauma den tau even den hanya surirumah yang jaga anak sendiri. Nak hantar lala ke playschool pun tak berapa ada kekuatan even ada taska yang berdaftar dengan JKM yang tak jauh dari rumah. Memang benda2 macam ni buat den hilang kepercayaan kepada mana2 taska. Mujur Allah pilih aku untuk bergelar surirumah... Kalau tak maybe hari2 aku macam mak2 budak yang lain.. dok kat opis hati tak tenang je, kan?

 Sumber berita Sinar Harian

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FASHA SANDHA MENGAMUK BILA MAK DIA DI KUTUK

11.1.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Dok jenjalan kat Instagram tadi terserampak dengan status (erkk... instagram adalah istilah status jugak ker.. hentam sajalah. Yang pasti mesej la) Fasha sandha yang nampaknya agak marah dengan sipolan yang bernama Ungkusabariah ni. Tak tau apa hubungan mereka dengan sipolan itu.. kenalan ke.. sedara ke... tapi macam best pulak nak share


Alkisahnya komen ungkusabariah ni kat instagram yang membandingkan mertua si fasha sandha dengan ex besan dia (family nora danish) dengan besan dia yang sekarang (mak fasha sandha). Memang komen tu tak best la orang nak baca.. & ada yang menyifatkan ia berbaur hasutan & melaga lagakan keluarga mertua fasha & mak fasha sandha. Nak cerita kang panjang.. korang baca sendiri la bebelan fasha yang panjang lebar tu pada Ungkusabariah.

Tapi tang statement dia membesar tanpa nafkah seorang ayah tu serius memang tak pernah tahu.. erkk.. mak bapak dorang bercerai masa dorang kecik2 ke? tak pernah pulak den tau

Sapa tak terasa kalau mak sendiri macam di hina. Masa fasha nak kawen dengan laki dia sekarang memang ramai yang marah termasuk den yang rasa betapa kejamnya dia.. dah la si nora tengah pregnant kena cerai sebab lelaki itu beralih cinta pasa fasha.. Tapi bila dah lama2.. tengok depa pun masing2 dah bahagia.. fasha & nora pun dah ok. Masing2 dah redha & saling maaf memaafi.. so apa yang berlaku dulu tu biarlah jadi sejarah. Tak perlu kita nak jadi batu api yang membakar hubungan baik antara mereka, kan??


Pada ungkusabariah tu.. Makcik, biarlah depa dengan kehidupan depa. Dah elok dah tu.. masing2 dah nampak happy tak payah tambah api, ye dak??

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE
 

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAPA YANG BETUL,OH! MEDIA ATAU HARIAN METRO???

10.1.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Di pendekkan cerita mula2 terbaca 1 berita kemalangan yang melibatkan pemandu kereta mewah,Lotus warga singapura melalui perkongsian FB Oh! Media. Katanya kemalangan maut.. bermakna pemandu kereta tersebut maut la, kan?? takkan kemalangan maut sebab enjin mati pulak. Tak berapa lawak la kalau informasi di sebarkan macam tu kan..

sumber Oh! Media

Tup tup Harian metro online pulak update berita ni katanya pemandu kereta tersebut terselamat pulak.. erkk.. 2 berita yang berbeza jadi persoalannya siapa yang betul.. siapa yang serkap jarang ni??

Sumber Mymetro

Aduhai.. 2 info yang berbeza untuk 1 kemalangan yang sama. Mesti ramai yang konpius kan?? Nasihat den mudah jer.. sebelum menyebarkan sesuatu info atau berita pastikan berita yang di terima tu sahih.. Jangan kejar rating jer sampai tersilap info. Dalam kes ni den sendiri tak sure berita sapa yang betul. kekekekekeke

Update terkini
Kesian aku dok baca orang dok maki kononnya orang singapore masuk malaysia suka bawak kereta laju2.. alih2 pemandu Lotus ni di sahkan warga Malaysia orang johor

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BOLEH CAYA KE BUDAK PEREMPUAN NI BERBADAN ULAR

9.1.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Terbaca artikel kat worldnewsdailyreport.com pasal seorang budak perempuan berusia 8 tahun di bangkok Thailand yang memiliki sifat ular sawa dari bahagian pinggang hingga ke bawah sedangkan dari bahagian pinggan keatas dia mempunyai rupa bentuk seperti manusia biasa. Bermakna dia ada badan tangan kepala semua... tapi bahagian pinggan kebawah dia ada badan ular yang licin berbatik takde kaki..

Tengok gambar ni korang rasa wujud ke kejadian macam ni?

Erk... rasa pelik & macam tak logik pun ada. Nak percaya tu 50% pun tak dapat la. 10% pun nak letak kepercayaan tu macam takde sangat. Senang cakap aku 100% tak percaya wujud kejadian manusia yang memiliki anggota badan separuh manusia separuh ular ni.


Zaman superimpose sekarang macam2 boleh buat. Tak superimpose pun boleh pakai costume lepas tu snap 1 gambar & buat isu. Kalau ada jugak manusia yang percaya aku tak sure la kan dari sudut mana dorang boleh percaya. Kalau aku tengok betul depan mata kejadian macam ni.. Maybe aku percaya tapi kalau setakat tersebar kat internet... Diluar kemampuan kewarasan otak aku untuk percaya.

Kalau korang korang percaya ke? Kalau betul ada kejadian macam ni rasanya kecoh 1 dunia kot... Tapi tak tahu la di sebalik apa yang di luar logik akal kita, dengan kuasa Allah dia nak tunjuk kekuasaanNya yang boleh menjadikan apa sahaja. Tapi kalau takde bukti yang kukuh... sesungguhnya kejadian budak separuh manusia separuh ular ni memang aku tak mampu nak percaya.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUDAK SEKOLAH BERDEMO PROTES HARGA TAMBANG BAS NAIK

9.1.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Kalau sebelum ni golongan dewasa yang berdemo malam ambang tahun baru untuk memprotes harga kenaikkan barang, kali budak sekolah pulak ber demo jalanan memprotes harga tambang bas sekolah naik. Lepas ni sapa lagi nak berdemo dengan bebanan kenaikkan harga barang tu ni? kita tunggu je mesti ada lagi yang nak ber demo.

Sumber Sinar Harian

Nak salahkan pendemo? Apa pilihan yang boleh buat untuk memprotes selain berdemo? tulis surat? ada orang ambik serius ke setakat surat. Bising2 kat wall FB masing2? ada orang kesah ke kau nak melalak 24 jam kat FB? bagi kesan ke pada mereka2 yang menaikkan harga barang? Bila di gabungkan semua tu & berdemo.. maybe bagi kesan sikit pada kerajaan pemerintah sebab ia menjejaskan imej & ekonomi negara bila berdemo ni, kan? Kerajaan Malaysia kan sayangkan DUIT... so apa je yang merugikan depa Insya Allah maybe depa alert sikit.

Aku bukan sokong demo jalanan ni.. Tapi bila tengok keadaan sekarang yang melampau sangat kenaikkan harga barang tu ni rasanya ada juga relevannya demo jalanan ni di buat untuk bagi peringatan pada kerajaan pemerintah. Rakyat Malaysia bukan hanya tau angguk2 jer.. (segelintir je yang masih tak reti geleng). 1 barang naik bagi kesan pada harga barang2 yang lain contoh minyak... Inikan pula kalau macam2 barang harga naik makin bertambah terbeban la bagi golongan yang berpendapatan sederhana & rendah.

Tambang bas sekolah naik.. Nak salahkan pengusaha bas sekolah pun tak boleh kalau kos depa pun turut naik takkan depa nak tanggung kerugian pulak. Bukan kata harga barang tu tak boleh naik.. Tapi jangan melampau. Silih berganti dalam masa terdekat barang tu ni naik.. Mau tak meraung rakyat jelata.

Ni kang ada pulak yang dok menyindir bagai aku tulis entri ni.. Aku memang tak pandai nak cerita bab politik apa aku tulis adalah dari apa yang aku rasa, tengok & dengar je mengikut gaya bahasa santai aku hari2 je. So, pada yang hebat berhujah pasal politik pasal ekonomi ikut buku teks tu jangan la nak merendah2kan golongan macam aku yang nak jugak bagi pendapat yer...

P/S : Yang penyokong tegar kang kata dari dok merungut baik fikir macam mana nak cari duit lebih.. betul la tu tapi takkan setiap kali harga barang naik rakyat je kena fikir nak cari pendapatan lebih sedangkan kerajaan hanya tau mengikis.. so, ada otak pakai.

P/S : Hope takde statement tak suka tambang bas sekolah naik jangan naik bas. kekekekeke

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUDAK 11 TAHUN DI SUMBAT CILI DALAM MULUT & KEMALUAN OLEH IBU TIRI

7.1.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Mak aih.. ni pun salah satu kes kejam yang tak boleh di terima akal waras manusia. Tertengok berita ntv7 tadi berita Mak tiri yang mendera anak tiri dia yang berumur 11 tahun dengan menyumbat cili dalam kemaluan & mulut mangsa sambil di saksikan oleh adik2 & nenek budak tu. Kejadian berlaku pagi sabtu lalu.

Gambar sekadar hiasan takde kena mengena dengan kes

Apalah salah budak tu sampai macam tu sekali mak tiri dia buat gamaknya. Tapi apapun kesalahan budak tu.. memang agak melampau perbuatan mak tiri dia. Anak tiri ke anak kandung ke.. dia tetap manusia.. ada rasa sakit, sedih. Even anak haiwan pun ko tak berhak siksa macam tu inikan anak manusia. Kalau marah dia buat salah pun berpada pada la nak hukum. Cuba kau sumbat cili dalam kau punya pulak... sedap ke rasa??

Pun macam tu bukan semua mak tiri tu jahat.. Tak kira la dia mak tiri ke... mak kandung ke.. mak mengasuh ke.. mak susuan ke hapa ke kalau hati dia dah berneraka memang akal dia dah tak sempat nak fikir baik buruk bila nak buat sesuatu. Anak adalah amanah.. tak kira status anak tu anak kandung ke, anak angkat ke atau anak tiri sekalipun bila sampai amanah tu untuk kita jaga maka kita kena jaga & didik dia sebaik mungkin jangan bapak dia kau nak.. anak dia kau pijak2.

Moga kejadian ni jadi peringatan pada kita semua dalam membesarkan anak. Memang anak2 ni kadang2 menduga kesabaran jugak tapi kawal la kemarahan agar tak berlaku tindakkan di luar kewarasan yang boleh memudaratkan.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SI MISKIN HINA LAGI KEJI YANG BERLAGAK NAK BELA ULAR SAWA

6.1.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Sejak semalam kecoh pasal Kelab pencinta haiwan dengan kelab pencinta haiwan liar bilamana pencinta haiwan liar yang bela ular sawa upload gambar ular dorang membaham anak kucing. Bukan ular tu yang pi cari anak kucing untuk alas perut tapi tuan2 ular yang miskin lagi papa kedana tapi ada hati nak bela ular pemangsa.. Abis dah terlampau kedana dan hina.. pi la kutip kucing2 jalanan nak jimat kos bagi si sawa dorang makan.

Memang rasa hangin bukan satu badan.. malah jadi hangin berbadan2 dah. Kucing fitrah dia hidup dengan manusia sebab spesis kucing ni sifat dia manja & suka hidup berdamping dengan manusia. Sebagai seorang Islam rasanya ramai yang tahu kucing haiwan kesayangan Rasulullah... Kalau kau tak mampu sayang haiwan comel lagi manja penyejuk mata dan jiwa takde sapa paksa tapi kalau kau jadikan kucing hidangan haiwan ganas kau memang ramai yang akan menentang, mengutuk & cuba akan benteras spesis manusia macam kau.

Korang nak bela ular sawa.. takde sapa nak halang. Lantak kau la nak bela babi sekalipun takde sapa nak amik kesah tapi ingat hormati pencinta kucing seperti kami. Bukan takat hormat.. berhenti dari mengejami haiwan manja seperti kucing. Kalau kau tak mampu nak beli ayam bagi ular kau makan.. lebih baik kau bela cicak je. Bukan takat kau tak payah beli sangkar.. kau tak payah beli makan malah dia tolong kau makan serangga kecil dalam umah kau tu.

Buat pencinta haiwan liar & ganas (ular).. lagi sekali aku nak cakap kalau hangpa baca blog ni. Kalau sedar diri tu tak berkemampuan nak bela haiwan yang berkos tinggi.. jangan berangan nak bela. Kalau poket korang nak beli makan sendiri pun tak cukup.. jangan bela. Kalau korang jenis berkemampuan & tak papa kedana mahupun miskin tegar.. nescaya korang tak jadi pemugut kucing jalanan untuk di jadikan hidangan sang sawa korang. Tolong rasa malu & tolong rasa terhina dengan kejian ni. Kalau korang bermaruah even tak berperikemanusiaan pun.. korang takkan bagi sawa korang makan kucing kurap tepi jalan. Tapi kalau korang jenis spesis tak bermaruah juga nescaya korang akan terus mengutip kucing2 jalanan untuk sang sawa korang. Dah jenis takde kemaluan memang la dia rasa apa2 kan?? Kalau yang jantan... memang tak berapa jantan la.

Pilih la korang nak duduk dalam golongan bermaruah atau golongan keji lagi hina. Aku antara salah seorang yang akan menyokong mana2 pihak yang menentang perbuatan keji korang tu. Even hanya dengan kata2 sahaja usaha aku menentang korang.. aku akan buat. Jadilah manusia.. bukan iblis yang memang takde perasaan simpati & kasih sayang sesama makhluk.

Please.. Jadilah manusia yang punya hati bukan berneraka dalam hati.




Salah satu contoh si miskin hina yang tak mampu beli ayam untuk sawa dia.. maka dia kutip kucing terbiar bagi sawa dia makan. Hope dia dapat hidayah sebelum si sawa dia tu baham dia pulak. Untuk banyak info berkenaan isu ni boleh ikuti di fanpage Kakimotong

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH BANGLO BERHANTU RM50 DI SHAH ALAM DI FILEMKAN

4.1.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Musim cerita hantu kembali memeriahkan filem tempatan. Selepas penanggal.. bakal muncul filem yang di adaptasi dari kisah banglo di shah Alam yang katanya berhantu & di sewakan dengan harga yang murah iatu RM50. Rasanya ramai yang pernah baca kisah seram sekumpulan pelajar lelaki yang pernah menyewa tak sampai 1 hari pun kat banglo tu & mengalami kejadian misteri & seram sehingga mengakibatkan kematian. Kalau korang nak tau kisahnya nanti korang google la yer...

Inilah gambar banglo yang di maksudkan..

Yang den nak cerita ni pasal kisah ni dah di filemkan. Rentetan daripada kisah itu, M Jamil membawakan sebuah filem Rumah Sewa RM50, yang digarap semula berdasarkan kisah tersebut. Wah bunyi macam best je kisah ni di filemkan. Dari cerita yang di sebarkan kat internet memang agak seram tapi bila di filemkan ni kena tunggu filem keluar dulu la baru boleh nilai. Hope.. takde seram hanya pada tajuk.. tapi bila tengok sedih gitu. Sedih  bukan pasal cerita sedih.. tapi cerita seram yang tengok tengah malam pun feel seram tu takde. Memang menyedihkan.
M.Jamil

Terus terang tak sabar jugak nak tunggu filem ni keluar dalam pada masa yang sama harap tak mengecewakan sangat la filem ni. Semoga berjaya M.Jamil..

Sumber Sinar Harian

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GADIS DI TUDUH HAMIL LUAR NIKAH SEBAB DOKTOR SILAP BAGI RESULT URINE

4.1.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Kelalaian memang kesilapan manusia. Kesilapan manusia ni selalunya menyebabkan manusia lain dapat susah. Kesian aku baca kisah anak dara sorang ni. Tak terbayang perasaan malu & aib dia ketika itu..

Terbaca kat Berita harian pasal seorang gadis berusia 23 tahun yang cuba mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Kuah, di sini, bagi merawat kesakitan dialami pada bahagian kanan perut, sebelum dirujuk kepada seorang doktor.

Lepas seminggu sakit dia tak jugak baik2 dia pergi lagi ke klinik yang sama selepas tu di transfer ke pakar sakit puan di hospital Langkawi. Esoknya tu dia di masukan ke wad tiba2 datang 3 pegawai dari Jabatan agama Islam Langkawi soal siasat dia & menuduh dia hamil anak luar nikah & tuduhan tu pesakit2 lain pun dapat dengar. Mana tak malunya si gadis tu, kan?? Sebab dia yakin dia tak mengandung.. dia minta penjelasan nurse & doktor kat situ tapi kesian takde yang layan.

 Sumber Berita Harian

Selepas dia dapat  notis supaya hadir di PAIDL untuk siasatan lanjut dia minta ujian air kencing di lakukan kali kedua & hasilnya negatif.. dia tak mengandung pun. So sekarang ni dia tengah fikir nak ambil tindakkan undang2 pada pihak hospital tersebut.

Memang manusia tak lepas buat kesilapan.. tapi kesilapan yang boleh mengaibkan orang lain macam ni rasanya tak harus berlaku. Macam mana boleh silap result urine. Buat keja sambil lena ke hapa... Op's kita kena positif.. kita tak tau apa masalah orang yang buat kerja tu sambil boleh keluarkan result yang salah & sekaligus mendatangkan malu & aib pada orang lain. Tidak pada aku dalam perkara ni. Apapun masalah dia.. setiap kerja ada etika. Kalau kita sentiasa positif & anggap sebagai suratan takdir seterusnya memaafkan tanpa sebarang tindakkan di kenakan.. Percayalah kesilapan macam ni akan sentiasa berlaku sebabnya.. apa depa nak kesah kan. Buat silap.. anggap je sebagai takdir.. benda dah tertulis akan jadi. So, semua ni ketetapan Tuhan... tak boleh nak buat apa. Sonang kojo la camtu.

Kesilapan macam ni maafkan tu kena la maafkan tapi kena juga di beri pengajaran supaya tak berulang & di menjadi ikutan pada orang lain. Tetap kena ambil tindakkan undang2. Bukan tuduhan kecil kalau sampai dah kata mengandung anak luar nikah. Pada yang positif & tak boleh terima pendapat den ni terpulang... Kita ada pandangan masing2. So,berhujah la secara berhemah.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DI SEBALIK KEHIDUPAN SI JARI LAZER DAN PUAKA

3.1.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Siapakah pemilik jari lazer & puaka tu?? Nak tahu?? teruskan membaca hingga ke titik noktah terakhir..

Alkisahnya.. dia hanya seorang gadis biasa yang sememangnya lahir bersama minat menulis. Kalau masa kecik cita2 dia nak jadi penyanyi sebab terpengaruh dengan penyanyi pujaannya raja ema.. tapi bila meningkat belasan tahun minatnya berubah bila dia sedar dia takde bakat menyanyi sangat pun. Dia mula minat mengarang.. karya pertamanya adalah menulis diari bertemakan pantun. Kau boleh?? hahahahahaha.... tulis luahan perasaan dalam diari dalam pantun.. aku sendiri pun tak terfikir macam mana budak tu boleh terfikir buat macam tu tau.

Bila meningkat remaja sikit... takde pantun2 dah.. dia tulis jugak diari tapi dalam tema biasa orang tulis diari tapi time tu dia mula mengarang puisi & cerpen dah. Sebelum dia cuba karang cerpen memang dia karang puisi dulu.. Dia pernah karang diari dalam bentuk cerpen panjang berepisod yang di beri nama diari warkah untuk sahabat. Jika sahabat yang di maksudkan terbaca entri ni maka dia tahu la pasal tu.. Kau selamanya sahabat di hati ku. Terima kasih atas kebaikkan kau selama kita bersahabat dulu. Terima kasih untuk segala kenangan terindah...

Seterusnya menulis beberapa cerpen.. ada antaranya tersenarai dalam satu website tapi dah lama sangat. Bila berhijrah ke kotaraya.. dia tak mengarang lagi. Dia berkenalan dengan blog.. Dia belajar tulis blog tapi penulisan dalam blog jauh sekali berbeza dengan apa yang pernah dia karang dulu bila guna pen & buku... mula2 buka blog cerita lebih berkisahkan dunia online dia je.. kisah dia ber dj di radio online & sikit2 kisah peribadi tapi hari semakin hari penulisannya semakin berubah.. penulisan dia jadi semakin lantang ala2 pengkritik.. kadang2 macam wartawan tak bertauliah jugak. Penulisan dia lebih kepada memberi pandangan peribadi kepada sesuatu isu.. Nampak garang,lazer & agak berpuaka taipan ayat2 dalam setiap entri dia.. Sampai ada yang anggap dia seorang yang takde life & hidup dia penuh stress & tak enjoy.

Di sebalik keyboard yang mencantum kata2 menjadi ayat sesunguhnya kehidupan dia luar dunia maya amatlah berbeza. Bagi sapa2 pernah berkawan & kenal dia di luar laman sosial maka mereka akan kata dia seorang yang peramah, gila2 & suka berlawak. Dan sekarang walau dunianya lebih banyak bersama suami anak & family rapat & dekat.. Tapi masih lagi sama perwatakkan orangnya. Dunianya di luar alam maya.. penuh dengan gurau & ketawa even hanya bersama suami jer.. sebab dia ada suami yang memang kelakar tahap maksima tapi takde la tak pernah ada situasi yg stress & masam langsung. Normal la.. ada juga sekali sekala.. tapi sesungguhnya kehidupan mereka sekarang dalam kategori keluarga bahagia la jugak.

Penulisan di blog tidak mengambarkan kehidupannya di luar alam maya. Sangat berbeza orangnya.. Itulah dia blogger yang maybe ramai yang boleh terima & ramai yang tak suka.. Pemilik blog apa yang melekat lekit hari ni. Kenapa dia semakin tak mahu tulis pasal kehidupan peribadinya... Sebab takut terbabas menulis kisah peribadi yang tak patut jadi bacaan orang lain & kehidupan peribadi mereka bukan menarik sangat pun.. mereka cuma orang biasa.. Cukuplah mereka rasa bahagia dengan apa adanya.

Setulus ikhlasnya saya akui.. saya tak pernah berharap pun blog saya menghiasi mana2 ruangan majalah.. apatah lagi diri saya & keluarga saya. Saya menulis kerana minat biarpun penulisan saya kalau di bandingkan dengan dulu banyak dah berubah tak kira samada semasa saya menulis dengan pen & kertas atau menggunakan keyboard & screen.

Saya cuma manusia biasa.. Yang tak lepas membuat kesilapan. Saya cuma manusia biasa.. ada hati yang kadang2 terasa juga. Tapi.. saya adalah manusia yang tak membawa kehidupan di alam maya ke dalam kehidupan realiti saya. Saya bukan perasan tapi saya memang seorang pemaaf walau kadang2 saya tak boleh lupakan juga kalau orang sakitkan hati saya.. tapi saya selalu fikir & buat... Tak payah semakkan kepala otak & lantak. Saya juga tahu ada yang suka dengan penulisan saya & ada yang benci tapi tu kan adat. Sebaik baik manusia di dunia ni pun tak mampu nak buat semua orang suka dia.. apatah lagi saya yang serba serbi kurang sana sini ni. Jadi.. saya pilih untuk terus belajar perbaiki diri.

Saya cuma orang biasa dalam gelaran blogger di alam maya.. Terima kasih sebab membaca kisah di sebalik kehidupan saya sebagai seorang blogger. Maaf.. andai ada penulisan saya yang melukan hati sapa2.

Saya dulu seorang vokalis nasyid kat kampung saya. Ni mewakili kelas mengaji al quran kat kampung saya. Saya tak comel sangat tapi ok la suara saya lantang bila menyanyi.hahahahaha

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUDAK TERSEPIT CELAH KERUSI HIDUP LAGI JADI TAK SALAH KITA GELAK

3.1.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Alah tersepit celah kerusi je pun.. tak mati. Bukan je tak mati tak calar sikit pun kat mana2 anggota badan dia. Alah tersepit je pun. Nampak kelakar.. snap pic, upload.. sure orang share punya. Yelah.. gambar tu comel & kelakar sangat.

Amboi senyum sakan cikgu pose tepi budak yang dok nangis tersepit tu. Yelah.. kelakar kan mesti amik gambar & share

Memang kelakar sebab budak tu hidup.. budak tu tak alami apa2 kecederaan.. budak tu tak cacat kat mana2.. Tapi tak sedetik pun korang semua terfikir.. Benda tu tak mustahil boleh menyebabkan kecederaan. Korang rasa mustahil ke tersepit celah kerusi macam tu bakal menyebabkan kecederaan serius atau menyebabkan kematian. Hello... tersepit ok! silap langkah.. silap pergerakkan.. boleh mengakibatkan kecederaan malah tak mustahil kematian.

Bila aku cakap camni.. orang kata hidup aku ni serius & stress sangat.. tak enjoy langsung. Aku enjoy kalau benda tu aku rasa tak berisiko. Mula2 aku tengok orang dok share budak tersepit kepala celah kerusi.. Benda pertama terlintas dalam hati aku.. anak aku. Kalau tu anak aku.. aku nak snap pic dulu sambil gelak2 ke atau aku nak tolong cari jalan keluarkan anak aku dari tersepit. Aku mampu ke gelak2 sambil snap pic sedangkan anak aku tengah nangis takut & malu? Aku sanggup ke? Tak sanggup ok!! Abis tu kalau anak orang.. boleh pulak buat?? Anak orang pun aku tak gamak..

Anak aku demam pun aku mengelabah dah.. Inikan pulak tengok anak tersepit macam tu. Aku memang jenis suka fikir kemungkinan yang berlaku dari tunggu berlaku baru nak bertindak. Kebanyakkan manusia zaman teknologi dengan smartphone bercamera memang macam tu. Jumpa kemalangan.. yang pertama dorang buat snap gambar dulu. Gila rating.. gila glemer & semua kejar popular. Sapa dulu update dapat banyak share... Mengaku atau tak itulah fenomena yang berlaku. Jangan anggap benda yang kelakar & kemalangan simple macam tu tak boleh memudaratkan.. selagi ia melibatkan anggota badan manusia terutama kanak2 yang masih tak pandai protect diri sendiri.. semuanya masih berisiko. Untuk apa bila berlaku sesuatu baru nak melalak salahkan orang tu salahkan orang ni.. nak ambil tindakkan.. nak saman tu.. saman ni sedang masa kejadian kita boleh gelak2 snap pic. tetiba berlaku perkara tak di ingini baru nak mengelabah. Sebab tu ada pepatah yang kata.. cegah sebelum parah.. bukan gelak selagi tak parah.

Sumber sinar harian

Please la.. yang bergelar mak bapak.. anak korang calar sikit pun korang bising.. hantar nursery balik2 tengok berbintil badan kena gigit serangga pun korang rasa nak amuk satu taska.. tapi bila time anak orang tersepit celah kerusi korang boleh pulak share buat bahan gelak2. Sebab... anak orang kan.. Selagi bukan anak aku. ye dak??

Terpulang la pada korang kalau rasa moment tu lawak sangat teruskan gelak.. ia akan jadi kelakar kalau tak berlaku perkara buruk tapi cuba fikir kalau tetiba budak tu panik tarik kepala dia.. patah leher ke, apa jadi?? lawak jugak ke?? takpe... selagi tak jadi kan.. boleh la gelak. Nak panik tunggu la jadi dulu.. ye tak??

P/s : Bila benda macam ni di angkat sebagai lawak tak mustahil akan di tiru budak2 lain dengan tujuan lawak atau sekadar nak mencuba. Bayangkan masa dorang buat tu takde sapa2 di sisi dorang.. bayangkan je... Tak ke bahaya?? So terpulang la pada yang positif berhati bersih suci murni bagai minyak masak yang melalui pemeringkatan dua kali untuk terus positif sampai tak rasa nak ambil pencegahan awal untuk langkah keselamatan.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TARIKH TARIKH AJAIB TAHUN 2014 YANG KITA TAK TAHU

2.1.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Semua orang sibuk dok updates pasal ambang tahun baru yang di sambut dengan perhimpunan yang meminta kerajaan turunkan harga barang yang naik. Dan kita terlepas pandang perkara yang menarik dalam kalendar 2014. Ada sapa2 perasan apa yang menarik dalam kalendar 2014? Mesti ramai yang tak perasan termasuk la den...

Sumber Google

Sebenarnya ada yang sangat ajaib & menarik dalam kelender 2014 ni kalau kita study. Tarikh2 yang cantik dalam kalendar 2014 mesti takde siapa yang perasan semuanya jatuh pada hari Jumaat. Tarikh2 cantik yang di maksudkan adalah tarikh2 yang mempunyai nombor tersusun atau nombor yang sama. Jom kita tengok lampiran kat bawah ni tarikh yang macam mana tu..

Sumber Sinar Harian

Samada kebetulan atau ketentuan namun kuasa Allah itu tiada tandingan & aturan Allah adalah yang terbaik.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TERGAMAK BAGI MAKCIK TUA TU MAKAN SISA NASI ORANG

1.1.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

2014 dah kita kan? Maaf la aku takde rasa nak celebrate new year kat FB mahupun mana2 laman sosial ni. Setiap hari adalah hari baru jadi setiap hari ada azam yang kadang azam yang sama atau berubah mengikut situasi, keadaan, mood & keinginan. Jadi.. takde la nak list azam bagai setiap hujung tahun. Setiap hari pun aku harap hidup aku lebih baik dari semalam & hari2 yang seterusnya.

Berbalik pada cerita berdasarkan tajuk entri ini bukan kisah copy paste dari mana2 akhbar atau cerita yang si share dari orang2 yang aku tak kenal. Kisah ni kawan aku sendiri yang share kat FB. Bukan kisah yang di ceritakan dari mulut ke mulut tapi kisah ni berlaku depan mata dia & kisah ini adalah kisah yang berlaku dalam hidup dia tak lama dulu. Sentap hati seorang manusia bila daku baca sambil bayangkan keadaan masa tu.

Sumber Google

Kisah ni menurut kawan den berlaku pada tahun 2010.. waktu dia & family dia pergi bercuti kat terengganu & singgah makan kat satu kedai. Masa tengah makan tu dia perasaan anak perempuan dia umur 6 tahun tak jamah pun nasi kat pinggan tapi asyik perhati seorang makcik tua duduk tersadai tepi dinding di hujung kedai tu. Tiba2 datang tokei kedai tu campak bungkusan plastik berisi sisa makanan orang kat makcik tu. Dengan rasa penuh syukur makcik tu menadah tangan berdoa. Hampir2 makcik tu makan sisa nasi tu tapi sempat lagi kawan den ni tepis tangan makcik tu, halang dari makcik tu makan sisa nasi orang. Dia bawa makcik tu untuk ambil makanan baru dari kedai tu tapi masa kawan den sampai ke kaunter nak bayar makanan makcik tu tokei kedai tu marah pulak katanya makcik ni hari2 datang minta makanan kat kedai dia. Dia tak suka. Kawan aku tu tegur la sikap takde perikemanusiaan tokei kedai tu .. sebab kebiadapan pekedai tu menghina seorang makcik tua yang kelaparan tu.. anak kawan den ni pun tawarkan nasi di pinggan yang tak di sentuhnya sejak tadi pada makcik ni.


Itu kisah realiti yang berlaku. Kisah manusia yang bersifat kesyaitan dan kisah budak kecil 6 tahun yang lebih ada rasa perikemanusiaan, simpati & kasih sayang walau dengan orang yang tak pernah di kenali. Bagi den sepinggan sehari dia sedekah nasi & lauk pada makcik tu.. takkan bankrup kedai makan dia tu. Dia sombong sebab Allah tak tarik lagi kenikmatan... sekali Allah tarik & humban dia dalam situasi makcik tu baru dia rasa apa rasanya di beri makan sisa. Makcik tu seorang manusia bukan haiwan malah haiwan pun ada manusia tak tergamak bagi sisa makanan.. Orang macam tu dengan manusia pun dia layan macam tu, gamaknya dengan haiwan sebutir nasi pun dia berkira.

Orang2 sekeliling pun mainkan peranan jugak jangan hanya tengok & tak buat apa2. Bayangkan kawan den yang dari kedah sana.. datang terengganu & tengok situasi macam tu dia saja yang datang hulurkan sedekah.. yang setiap hari makan kat situ takde sorang pun yang pandang dengan penuh simpati?? takde ke?? kalau ada maybe tak sempat kawan den tu nak tolong makcik tu maybe orang lain terdahulu hulurkan bantuan.

Ingat dalam rezeki kita sehari hari.. ada rezeki orang lain atau makhluk lain. Mungkin kalau peminta sedekah yang minta duit tu kita meragui.. tapi bagi den kalau yang meminta makan untuk sekali makan tu kalau kita mampu bagi la dia makan. Tak payah berkira sangat. Sedekah tak pernah buat sesapa pun jadi miskin malah Insya Allah.. Allah akan membalas dengan rezeki yang berganda supaya kita boleh berkongsi dengan orang lain yang memerlukan. Hope kisah ni jadi peringatan & pengajaran terutama pengusaha restoran/kedai makan.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!