ANAK SULUNG PASANGAN YANG DI TAHAN DI SWEDEN SEOLAH TAK SUKA DENGAN MAK BAPAK DIA

28.2.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Semalam aku bercuti dari berblog & kurang online jadi hari ni baru la semak2 balik berita2 & isu2 semasa. Antaranya yang aku ikuti adalah kes pasangan yang di tahan di sweden atas tuduhan mendera anak2 mereka. Tadi terbaca kat blog sozcyili perkembangan terbaru kes tu.

Aku terkilan sikit bila baca luahan hati anak sulung pasangan tersebut yang seolah2 rasa mak bapak dia macam tak sayang dia & dia pun macam nak cakap dia tak suka mak bapak dia tapi dalam berkias la. Dia rasa yang mak bapak dia pernah marah pernah pukul tu macam tak adil bagi dia kot. Bagi aku yang pernah melalui usia remaja macam dia.. aku faham apa dia fikir & rasa. Dalam umur macam tu.. memang kita rasa apa kita buat ni betul sangat dah.. bila mak bapak tegur marah atau pukul kita rasa macam kita teraniaya sangat. Kita rasa mak bapak tak faham & kurang sayangkan kita padahal.. time tu kita lupa pulak nak fikir.. kalau tak sayang dia tak bagi kau makan.. tak bagi kau sekolah.. tak bagi kau pakaian.. tak peduli kalau kau sakit.

Apa yang aku faham dari luahan hati si Aisyah ni.. Dia macam nak kata makcik dia lebih baik.. lebih memahami & lebih menyanyangi dia.. Dik.. seburuk2 mak bapak tu kalau boleh nyawa depa bagi kat kau.. nyawa pun depa bagi dik. Sebaik2 sedara ni.. kita tak tahu sampai takat mana depa boleh berkorban. Dan sebaik2 ibu sedara ni syurga tetap dia bawah tapak kaki ibu yang melahirkan kau dik. Setitis airmata seorang ibu jatuh kerana terkilan atau kecil hati dengan anak anak, 10 kebajikan seorang anak tu akan hilang.


Sumber Sozcyili

Buat Aisyah apa yang boleh akak cakap... Anak udang.. udang jugak, mana sama anak tenggiri.. anak orang orang jugak, mana sama anak sendiri. Ingat dik...  Apa yang kita cakap hari ni pasal mak bapak kita mungkin akan buat kita menyesal di kemudian hari. Berdoa la supaya mak ayah di bebaskan tanpa di sabitkan kesalahan supaya kamu adik beradik berpeluang hidup sebagai 1 keluarga & membetulkan kesilapan masing2.

Pada yang bergelar ibu ayah semua termasuk diri aku sendiri.. jadikan benda ni pengajaran. Kadang2 kita fikir dengan ketegasan boleh mendisiplinkan anak2 & seterusnya menjadikan mereka manusia yang berjaya dunia & akhirat.. tapi mak bapak pun manusia kadang2 cara kita jugak salah dalam mendidik lebih2 lagi dengan sentuhan fizikal yang agak keras sampai mengundang salah faham anak2 yang rasa mereka tak di sayangi. Jadi sama2 lah kita belajar untuk jadi seorang ibu bapa yang terbaik buat anak2. Aku pun kadang2 teremosi jugak dengan kerenah anak dara aku sorang ni apatah lagi pasangan yang di tahan tu dengan 4 kerenah anak2 yang nak membesar tu, kan??

P/S : sebab tu even kadang2 atau dulu kita pernah rasa tak puas hati dengan tindakkan atau cara layanan mak bapak kita pada kita, aku takkan tulis dalam blog atau mana2 secara umum sebab aku kesiankan mak ayah aku. Ada yang aku pernah baca dok ungkit kisah lama pasal mak bapak dia yang gagal bagi yang terbaik pada dia.. Kesian pulak aku rasa sebab semua orang tahu mak bapak dia seorang yang gagal menjadi seorang mak ayah sebab anak dia sendiri yang mencanang aib itu pada orang lain tapi pada masa yang sama still kata dia sayang mak bapak dia. Hope dia sedar.. benda tu memalukan mak ayah dia

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NI SEBAB KENAPA DUIT 8SHARE TAK MASUK AKAUN TAPI EARNING DAH DI TOLAK

28.2.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Mesti ramai 8sharer yang menggunakan account maybank untuk cashout earning 8share hadapi masalah ni sejak 2 hari lepas kan? Termasuk la aku. Pelik jugak mula2 bulan ni lambat sangat duit iklan 8share masuk account. Ok lagi.. Tapi yang jadi tak ok bila check account 8share earning dah kena tolak tapi duit still tak masuk account bank.


Itu sudah lebih la kan.. Maka dengan gagah beraninya aku pun apa lagi Mesej la kat Talk To Us tanya apsal kejadian tu berlaku. Hari ni baru dapat maklumbalas dari wakil 8share.. katanya..


Ok.. Yuna dah jawab maka lega la sikit kan. At least kita tahu duit kita tak burn camtu je kan?? Ingat senang ke nak kumpul earning dari iklan ni. 20sen pun bukan senang nak kena raih 1 clik yang berkualiti bukan fraud clik. Jadi pada 8sharer yang belum lagi dapat duit tu harap bersabar. Bukan selalu pun masalah ni berlaku.. Inilah kali pertama, ye dak?? selama ni elok je dorang buat kerja. Yelah.. yang buat kerja manusia, mesin pun kadang2 down apa lagi manusia.

P/S : dengan 8share aku memang suka Yuna menjawab pertanyaan atau kemusykilan 8sharer sebab lebih sedap di baca dari Aqilah.. aku rasa Aqilah ni kalau jawab macam emosi je. So, Aqilah hope masa nak taip jawapan tu sila buat dengan hati yang tenang & ikhlas juga dengan senyuman

P/s : ok duit pun dah masuk.. mari horeyy!!

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GEMPAR! JENAZAH SIAP DI KAFANKAN DI TINGGALKAN DI TEPI JALAN BUKIT MINYAK

26.2.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Terbaca kat mynewshub satu berita agak seram bagi yang penakut.. agak pelik bagi mereka yang suka berfikir & agak kejam bagi mereka yang berperikemanusiaan. Apa tidaknya.. Satu jenazah yang siap di kafankan di tinggalkan di kaki lima tepi jalan di bukit minyak, pulau pinang pagi tadi.

Tak tau apa motif jenazah yang siap di kafankan tu di tinggalkan di tepi jalan.. Mustahila terjatuh dari van mayat atau kereta mayat kan melainkan sengaja di tinggalkan tapi kenapa di perlakukan jenazah tu macam tu kena tunggu siasatan polis dulu la.

Sumber Mynewshub
 
Jenazah tu pun tak sure meninggal sebab apa.. samada mati secara semulajadi akibat sakit ke atau di bunuh kena tunggu jugak laporan dari pihak polis.

Pelik2 je kejadian yang berlaku sekarang ni. Rasanya ni kali pertama aku terbaca kes jenazah siap berkafan di tinggalkan di tepi jalan macam ni. Apapun semoga roh si mati tu di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman & semoga di permudahkan urusan perkebumiannya dengan cara terhormat.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KORANG MASIH BUAT AIS BATU GUNA AIR PAIP KAT RUMAH?

26.2.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Kalau zaman dulu2.. tak semua orang ada peti ais kat rumah memang majoriti kita tengok bila buat ais batu atau orang kedah cakap ais ketoi guna air paip jer. Takde nak masak2 dulu air nak buat ais tu. Tadah je kat paip masuk dalam peti ais tempat beku.. tunggu beku jadilah ais. Bila jadi ais... Nak buat minuman masukkan je dalam air perasa. Air perasa pandai pulak buat guna air masak. Hahahahaha... kelakar kan??


Tapi zaman sekarang masih ada kah yang buat ais batu guna air paip kat rumah?? Confirm masih ramai yang pratikkan benda tu. Tapi kat umah den kalau hangpa mai minum air ais Insya Allah selamat sebab semua benda yang nak di jadikan minuman termasuk ais memang cheq guna air masak.

Sumber kat SINI

Kadang2 pelik jugak.. kita takkan minum air paip (kecuali dalam keadaan darurat la). Kita akan pastikan air tu di masak dulu ataupun kita nak minum air kosong yang tak di masak pun air mineral tapi kita mustahil akan minum air terus dari paip tapi bila bab ais je kita boleh pulak terima air paip sedangkan bila ais tu cair dia tetap jadi air yang kita minum. Lalu pulak kita minum air paip bila dah jadi ais yer.. Kalau kat luar tu kita tak mampu nak control la tapi kalau kat rumah kita mampu mengubahnya. ye dak??

Sumber SINI

Tapi pernah satu peristiwa yang berlaku depan mata daku sendiri kat sebuah gerai makan.. kita dok tunggu dia bungkus order sambil2 dok perati la pakcik ni buat air sirap. Lepas masuk air gula & sirap tetiba tengok dia tadah plastik air tu kat paip & selamba buka paip isi air dalam sirap tu. kemudian masuk ais straw ikat tali bagi kat orang. Mak Aai.. terang2 depan mata tu. Kalau korang gamaknya korang datang lagi tak??? Sendiri jawab..

Sebenarnya minum air tak di masak ni agak bahaya boleh menyebabkan penyakit & kematian jugak. Sekarang ni macam pencemaran air berlaku.. Walau hanya seketul ais tetap menggunakan air. Bila dia beku tak mengubah apa2 selain dari cecair kepada beku & dia akan kembali cair bila kita campurkan dalam air untuk kita minum. Bila kita buat ais dengan air tak di masak samalah macam kita minum air tak masak jugak, kan??

Jadi.. pada para suri kat rumah tu yang memang kerja kita la isi air dalam peti ais.. buat ais bagai.. hanya kita je boleh control semua tu. Alahai masak air  sejuk kan tu bukan susah mana untuk buat seketul dua ais batu, ye dak?? So,jadikan kebiasaan & amalan buat ais batu guna air masak untuk kesihatan seisi keluarga.

P/S : Zaman sekarang banyak rumah yang dah ada penapis air & depa rasa confident guna air yang di tapis buat ais batu macam family den kat kampung tapi asben den kata tetap rasa air paip. Even jadi ais pun dia boleh beza air tu di masak atau tak

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAMSUNG DAH KELUAR GALAXY S5 AKU MASIH Y LAGI

25.2.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Bagi penggemar Gadget samsung mungkin ni berita gembira jugak berita sedih. Yang happy sebab Samsung dah keluarkan produk terbaru yang lebih upgrade.. yang sedihnya bersedialah duit korang bakal di laburkan kat kedai enpon.


Tu bagi korang la.. bagi den surirumahtangga ni takde maknanya nak bertukar enpon tiap kali keluar model baru. Bukan kata sejak jadi surirumah jer dari dulu lagi aku jenis guna enpon sampai rosak. Tapi sentiasa mengikuti la jugak setiap kali ada keluaran terbaru kat pasaran. Sekadar ambil tahu.

Sumber Harian Metro 

Bagi aku orang kaya je mampu tukar2 enpon setiap kali ada produk baru keluar. Bukannya dua tiga ratus rega dia.. ribu riban jugak. Takpe aku guna jelah Galaxy Y aku & Samsung Tab aku tu sudah. Cukup la setakat nak online kat luar. Kat rumah aku lebih selesa guna pc jer. Sangat sederhana kan kehidupan aku?? Syukur la ada orang lagi susah.. jangan nak merasa S5.. ada yang tak merasa tekan kebot pun.

Moral of the story kalau kau mampu.. kau pakai la apapun orang tak kesah. Kau nak tukar2 gadget macam tukar2 spender pun takpe kalau betul kau berkemampuan tapi kalau setakat gaji tiap2 bulan pun sesak sementara nak tunggu hujung bulan baik kau simpan untuk tekak kau sudah. Ada sikit2 buat saving.. mana tau masa depan esok kot2 terjatuh di timpa tangga at least takde banyak pun.. sikit tu ada jugak boleh tampung.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SHARNAAZ AHMAD ADA MASALAH MENTAL KE BARAN TAK MENENTU NI?

24.2.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Terbaca kat Oh!Bulan tadi pasal kes sharnaaz Ahmad yang tetiba mengamuk dengan lisdawati sehingga menyebabkan pelakon tu mengalami mengalami tekanan darah tinggi dan terdapat gangguan pada kandungannya.


Apa yang aku baca kat Oh!bulan tadi.. katanya Lisdawati pun tak sure pasai pa mamat tu serang dia. Bila suami lisdawati jugak pelakon Fauzi nawawi masuk campur sekali dengan dia kena ugut tapi tak didedahkan pula apa yang sharnaaz ni ugut. Katanya kes polis dia taknak la bagitau.


 Untuk artikel penuh sila baca kat Oh!Bulan

kalau takde sebab orang gila pun tak mengamuk tapi kalau sebab2 tak masuk akal nak mengamuk tu namanya gila ye dak?? Sharnaaz ni tak tau mana satu kategori dia mengamuk bersebab atau sebab yang tak masuk akal dia mengamuk.. hahahahaha Maybe ni la salah satu sebab pakcik ND Lala dulu tak berkenan sangat dengan sharnaaz kot. Baran tak menentu. Yelah.. risau jugak dia kalau di bagi kawen esok anak dia yang comel lote tu tetiba ber cop mohor sana sini pulak.

Hope sharnaaz ni cuba kawal emosi.. kalau tak boleh control macam Fauzi Nawawi suggest la cuba dapatkan rawatan. takut nanti tindakkan dia di luar batasan kewarasan pulak. Yelah.. orang baran tak menentu ni bukan boleh jangka apa dia nak buat & boleh buat & tahap mana perbuatan ganas dia boleh berlaku. Sampai serang lisdawati yang perempuan lagi tengah pregnant tu kalau lelaki normal & waras dia takkan bertindak sampai macam tu ye dak??

P/S : kadang2 aku kesian jugak dengan sharnaaz ni tapi kalau baran tak tentu pasal aku pun takut jugak.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SELAGI TAK MATI KAU TEMPEK ATAU TELAN LA UNTUK CANTIK

24.2.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Sebelum ni kat blog ni aku ada tulis satu produk yang menjadi kontroversi status keselamatannya. Dalam isu macam ni biasa la ada penyokong atau jugak pembangkang. Yang masih menjual & mengguna tanpa ada kesan sampingan yang buruk.. Of course la terus mempertahankan produk tu tapi yang mengguna tapi mendapat kesan buruk tak kira selepas penggunaan yang singkat atau kesan tu datang selepas agak lama menggunakan mesti la cuba mendedahkan benda tu sebenarnya tidak selamat.

Aku bukanlah pengguna produk kecantikkan kontroversi tu.. antara sebab aku tak beli/guna Satu aku memang tak suka sangat beli Online.. kedua aku tak berapa percaya produk kecantikkan online ni (bukan semua tapi kebanyakkan. Kalau aku nak beli sangat pun aku akan siasat KKM & status halal dia dulu).. ketiga.. aku memang tak percaya produk takde KKM.. keempat, aku agak ragu kalau produk tu harga murah, kesan boleh nampak dengan cepat. Sebab nak memulihkan kulit rosak atau mencantikkan kulit wajah ni bukan benda mudah yang boleh cantik dalam masa 3 hari je. Kalau betul ada.. sangat2 meragukan bahan/ramuan yang di gunakan lebih2 lagi yang takde KKM ni.

Carian google sekadar hiasan sahaja

Bila aku tulis Isu tu ada jugak la mempertikaikan.. kenapa baru sekarang nak kata produk tu tak selamat sedang sebelum ni takde sapa pertikaikan. Bila sorang dedahkan kulit dia rosak pasal produk tu, baru ramai bersuara. Macam ni.. Maybe sebelum ni dah ramai pengguna produk ni yang kulit jadi bermasalah bila guna produk tu tapi sebab testimoni sebelum ni dok tayang yang cantik jer maybe depa anggap kulit depa tak sesuai sebab maybe depa anggap depa je pakai jadi camtu orang lain ok. Tapi bila sorang bersuara... orang terbaca pendedahan dia & rasa benda yang sama jadi kat depa.. maka depa pun turut bersuara jugak la sebab sebelum ni depa andaikan kulit depa yang tak ngam dengan produk tu bukan produk tu bermasalah tapi bila ramai menyuarakan masalah yang sama.. baru la orang dapat detect produk tu pun bermasalah. Bukan pasal bila sorang bermasalah.. yang lain pun tetiba takde masalah jadi masalah. So kena paham tentang tu.

Ada jugak yang kata.. mentang2 produk tu laris mula la orang cari salah untuk jatuhkan produk tu. Cari salah amendanya.. Kalau dah sah2 takde KKM.. kalau dah terang2 orang tunjuk muka depa jadi rosak lepas guna produk tu tak salah depa share dengan orang lain supaya tak terima nasib macam depa.

Ada jugak yang kata.. Napa ada orang pakai ok jer. Tu tak sure. Maybe kulit depa kebal & kental & ambil masa sikit untuk rosak. Tapi kalau dah takde KKM & ramai mengadu kulit jadi masalah dengan produk tu.. nasihat aku becareful je la. Kalau cantik sampai akhir hayat dengan produk tu Alhamdulillah la.. Kalau tiba2 separuh umur datang pulak penyakit lain akibat penggunaan produk tu menyesal pun dah tak guna. Yelah.. separuh umur dok tenyeh, tempek, tampal muka dengan produk beracun yang di sangkakan selamat selama ni tup tup setelah berpuluh tahun guna baru percaya & tahu produk tu memang betul2 beracun.. takut tak sempat patah balik je la kan??

Sebab tu penting sangat pengesahan KKM.. bukan aku kata produk takde KKM tu semua tak selamat tapi sebagai pengguna pengesahan KKM je boleh membantu kita untuk tahu produk tu selamat atau tak. Nak2 lagi produk dari luar ni... Tapi kan, memang dah perangai manusia kot. Selagi tak mati selagi tu dia rasa selamat. Apalah sangat kalau jerawat bertaman kat muka.. katanya tu tanda2 pemulihan kulit jer. Bukan rekaan tau pengakuan dari kawan aku sendiri guna produk kontroversi tu.. bila dia tanya orang yang jual.. orang tu cakap biasa la tu proses pemulihan kulit walhal orang tu dari kecik sampai beranak pinak kulit tak pernah ada masalah jerawat pun. Produk kontroversi tu pun adik aku guna. Sekarang dia dah bakul sampah benda tu sebab mengalami masalah yang sama bila pakai. Mula2 cantik.. kulit cerah licin.. bangga tayang muka kat aku suruh aku komen kulit muka dia.. alih2 lepas sebulan ke 2 minggu camtu.. bertaman jerawat la muka dia.

Jadi yang mana2 masih mempertikaikan orang yang cuba mendedahkan produk ni tak selamat tu harap fikir panjang. Pada yang mengedar mahupun mengguna. Produk ni dah terang2 salah takde KKM status halal aku tak sure la. Kot mana pun status keselamatan produk ni memang takde sapa dapat sahkan selagi takde kelulusan KKM nak2 lagi ramai yang ada masalah lepas pakai. Jangan dah terhantuk baru terngadah sudah!

Ni aku share jugak la untuk rujukan korang produk2 yang ada mercury yang di katakan tak elok untuk kulit supaya korang dapat periksa produk korang guna sekarang adakah mempunyai ciri2 tersebut

 Sumber kat SINI

P/S : Aku taknak mention produk apa. Sapa tau.. mak tahu la yer

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HARUSKAH JADIKAN IBUBAPA YANG DAH TUA SEBAGAI PENGASUH ANAK KECIL KITA?

22.2.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Bila dah jadi mak orang kita tahu bukan benda mudah nak jaga anak nak2 3 ke 4 bulan pertama tu. Bagi aku la dari lahir hingga nak masuk 4 bulan adalah saat2 menduga. Mungkin sesetengah budak senang nak jaga.. senang pun tak sesenang mana jugak la kan. still kena bangun tengah malam setiap sejam atau dua jam sekali bagi susu. Tu kalau jenis tak meragam tengah malam.. macam anak aku ni dari lahir hingga ke nak masuk 4 bulan.. start tengah malam je menangis sampai dekat subuh. 2 bulan dalam pantang mak datang jaga.. so bergilir2 la kami bertiga bangun untuk jaga budak tu.. masuk bulan ke 3 & 4 tinggal aku dengan asben jer... Macam separuh gila jugak la. Terpaksa bawak naik kereta tengah2 malam.. sebab dalam kereta je dia diam & tido.

Tu kisah anak aku yang sekarang dah 2 tahun setengah.. Dah tak banyak meragam cuma lasak je la. Tido malam pun dah tak payah bangun buat susu... dia bangun pukul 10 pagi je baru minum susu. Dah besar ni letih menjaga cara budak besar. Melasak tak hingat punya. Kena selalu perhatikan. Takut dia main bukan2. Aku pulak jenis memang tak berani ambil risiko even anak aku boleh main sorang2 pun. Aku mesti sentiasa tengok aktiviti dia. Jangan harap la aku nak tidur time anak aku masih aktif. Aku hanya akan tidur time dia dah tidur.

Ni la wajah anak aku yang lasak

Tak mudah nak jaga anak walau baru sorang.. Apatah lagi kalau berorang2 ni. Tapi tu la kuasa seorang ibu.. orang akan nampak macam senang jer perjalanan dia.  Ibu memang boleh buat walau payah demi anak. Tu keajaiban seorang ibu. Tapi bila ibu sudah tua.. anak dah besar2.. dah berkahwin & kemudian dah beranak pinak. haruskah kita sebagai anak menyusahkan lagi Ibu kita untuk jaga anak2 kita pulak.

Masih ada lagi anak yang jadikan mak dorang sebagai pengasuh anak dorang. Nak2 lagi yang jenis hantar balik kampung.. seminggu atau sebulan sekali je jenguk. Terfikir jugak aku.. macam mana dia boleh tidur lena tiap2 malam sedangkan mak dia yang tua tu terpaksa bangun tiga empat atau lima kali tengah malam.. buat susu.. pujuk baby nangis atau tukar lampin?? Takde pilihan lainkah selain mereka untuk kita jadikan pengasuh anak kita sedangkan masa kecik dorang tak tidur lena jaga kita dah tua sepatutnya masa rehat dorang dari bergelumang kencing berak anak kecik ni terpaksa ambil lagi tanggungjawab tu.

Aku boleh terima kalau jenis orang tua yang berkeras nak jaga cucu dia sendiri sebab terlalu sayang atau terlalu excited dapat cucu.. tu kita tak boleh nak buat apa atas kemahuan mereka sendiri tapi kena tengok jugak keupayaan dorang nak buat kerja tu. Kalau masih mampu takpe la bagi sebab dorang yang nak. Kang tak bagi merajuk kecik hati bagai pulak. Tapi aku cuma tak paham jenis anak yang tanpa di minta mak bapak dia.. dorang sendiri yang minta tolong jagakan. Kadang2 mak bapak ni nak tolak tak sampai hati..  dalam terpaksa terima jugak la takut anak menantu merajuk. Atau yang lebih teruk jenis paksa mak bapak dia jaga anak dia.

Betul.. sekarang ni nak hantar taska atau pengasuh persendirian atau ambil orang gaji sangat2 berisiko tapi bukan itu alasan kita menghempap tanggungjawab tu kepada mak bapak kita yang dah tua. Selagi ada jalan lain jangan la susahkan mereka. Aku pilih untuk jadi surirumah sebab satu aku tak percayakan siapa2 untuk jagakan anak aku.. walau ramai yang suggest suruh bagi mertua jaga sebab mertua aku la paling dekat dengan aku kat sini tapi tak sampai hati. Macam aku cakap dalam usia dorang tu.. bukan masa bergelumang dengan kencing berak budak kecik.. Aku bukan orang kaya. Duduk pun menyewa lagi.. rumah pun apartment jenis lama dengan kadar sewa yang tak berapa mahal. Itu je kemampuan aku sekarang.. tapi cukup la untuk kami 3 beranak setakat ni. Tak perlu nak meminta2 pada orang. Allah bagi rezeki yang mencukupi walau tak mewah. Yang paling penting aku boleh jaga anak aku sendiri tanpa menyusahkan sesiapa.

Untuk apa rumah besar.. Gaji besar.. tapi anak sorang pun tak mampu nak jaga. Biarlah hidup sederhana asalkan setiap detik perkembangan anak tu kita dapat tengok setiap masa. Walau suami perlu keluar kerja kadang petang.. kadang malam baru sampai rumah. At least balik rumah dapat dia tengok anak & main2 dengan anak walau sekejab. Mujur laki aku jenis taknak berpisah dengan anak dia dari sejak lahir lagi. So, dia pun macam aku tak rela bagi sapa2 jaga nak2 lagi kalau terpaksa berjauhan.Bukan nak cakap diri bagus.. masa aku dalam pantang haritu.. nak jadikan cerita washing machine rosak sementara nak beli washing machine baru. Aku berus baju aku & laki aku sendiri walau mak aku offer nak tolong. Aku cuma bagi mak aku basuh baju anak aku je, sebab aku tak sampai hati.Mak aku dari kampung datang jaga aku dalam pantang tu pun dah terlalu besar pengorbanan dia. Memang masa budak2 & bujang dulu mak aku selalu bebel bila malas nak tolong dia buat kerja rumah tapi bila dah kawen & jadi mak orang.. aku lebih matang bersama usia untuk tahu kesiankan mak aku sendiri.

Jadi pada anak2 di luar sana yang dah berkeluarga.. Jangan demi kepentingan sendiri tanpa sedar kita menjadikan ibu bapa kita sebagai hamba. Biarlah dalam usia emas dorang.. dorang dapat berehat & beribadah dengan selesa tanpa perlu terkejar2 buat sesuatu & terhalang buat sesuatu kerana kita galaskan mereka tanggungjawab menjaga anak kita. Kita mungkin dulu tak sebaik mana.. banyak susahkan mak bapak macam aku ni tapi tak selamanya kita harus jadi beban kat dorang, kan??

P/S : Entri ni terilham sebab pagi tadi aku & asben terbincang topik ni sebab masa aku pergi salon potong rambut, tokei salon tu tanya aku taknak kerja lagi ke? aku cakap aku tak percaya nak bagi anak aku orang jaga. Dia kata la bagi mertua la.. sebab mertua dekat dengan aku. Dia dulu pun mak dia jaga anak2 dia. Aku cakap.. mertua pun dah tua (even mertua aku masih kuat & baru umur 50tahun). Walau tak tua sangat.. tapi tu bukan alasan aku nak menyusahkan dia. Jadi hope takde yang terasa tak tentu pasal yer. Entri ni just pandangan peribadi aku je

Iklan Terbaik : Sapa2 yang berminat nak buat photobook ni ada promosi photobook RM5. Korang boleh clik kat sini kalau minat PIXAJOY & boleh guna referrer code ni FLU3NJWF (Rebut sekarang selagi promosi masih berlangsung)

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KENA UGUT NUFFNANG BARU DAPAT BE

21.2.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Wah... bunyi keras je kan tajuk entri ni. Ugut boleh di sabitkan kesalahan ni. Bahaya sungguh blogger sorang ni kan? Tak dapat BE terus ugut tu? Kau berani buat ke??

Alahai... rasanya Nuffnang pun tak tacing dengan ugutan den tu cuma maybe bila den ugut2 manja camtu baru dia perasan kot kewujudan blog den disisi Nuffnang. Semalam ada jugak up status kat FB berbunyi ugutan camni..


Ugut nak cerai je pun. Takut menjanda la tu Nuffnang dengan den la tu!! hari ni tetiba tergerak hati nak tengok account Nuffnang. Tu dia ada la seketoi BE pertama untuk 2014 ni. Tu kira rezeki la tu. Tak tau bapa ringgit dia nak beranak pinak hope iklan dia selalu2 menggedik la kat banner blog den ni baru la earning naik. Jangan takat kau pujuk hati ku bagi BE tapi ko malu2 nak siar iklan tu kat blog aku sudah. Kalau camtu samalah ada dalam tiada gitu.


Apapun rezeki semua datang dari Allah tapi kita tak boleh nak tadah tangan je minta kena juga usaha, kan?? Dalam duni blog ni banyak lubang2 rezeki yang korang boleh cari... Usaha je Insya Allah ada. Macam ni den even tak selalu dapat cashout Nuffnang tapi 8share tiap2 bulan boleh la jugak cashout. Churp Chrup pun ada jugak hasilnya walau tak sebanyak 8share tapi lebih banyak la dari Nuffnang. Yang penting kena usaha.. selebihnya doa & tawakal je la. Rezeki ni kadang2 tak datang dalam bentuk duit jer... datang dalam bentuk macam2. Walau account kering tetiba asben ajak gi holiday obersi.. Tu pun rezeki jugak tu.
So, pada yang masih berusaha mencari pendapatan samping secara online ni jangan putus asa, Kalau Nuffnang lambat nak tuai hasil sila cuba 8share & churp2 pulak mana tau hasil menuai dengan depa ada hasil nanti.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

APA KAITAN KAJANG DENGAN MONA FENDI, NING BAIZURA & SAFEE SALI

18.2.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Erkk... Mona Fendi, Ning Baizura & Safee Sali ni sedara ke? Depa asal kajang ke? Apa kaitan kajang & 3 selebriti ni? Suspend tak?? Mesti ramai nak tahu kan?? Kalau korang nak tahu kaitan 3 selebriti yang berbeza profesion ni.. teruskan membaca sehingga noktah terakhir ok.


 Persamaan ketiga2 selebriti ni kesemua mereka cukup gigi. hahahaha.. sila pilih senyuman siapa paling menyeramkan??

Alkisahnya terbaca tajuk berita astroawani Dari Mona Fandey kepada Ning Baizura dan Safi Salee, apa persamaan mereka? kat FB news feed den tu. Bila baca tajuk gempak camtu harus la baca artikel. Den bukan jenis judge sesatu cerita dari tajuk je macam sesetengah manusia sebab den tahu tajuk adalah perkara paling penting nak menarik pembaca jadi gimik dalam tajuk tu sangat penting untuk sesatu artikel.

Maka baca punya baca.. Baru tahu rupanya Ning Baizura pernah bersekolah di Kajang, Safee sali di lahirkan di kajang & mona fendi di penjarakan di kajang. 3 sejarah yang berbeza pada 3 selebriti ni berlaku di kajang rupanya. Ingatkan apa lah sangat tadi. Tapi bagus jugak artikel ni.. sekurang kurangnya banyak peristiwa penting yang di senaraikan tentang kajang bukan sekadar cerita selebriti. Macam sejarah kajang.. Korang boleh baca sendiri la nanti.]


 Nak lebih info pasal kajang boleh baca kat SINI

Apapun yelah.. mereka 3 selebriti yang membawa nama masing2 dalam 3 profesion yang berbeza walau profesion terakhir mona fendi adalah menjadi bomoh & pembunuh walau sebelum dia menjadi bomoh & pembunuh dia adalah seorang penyanyi jugak.Semua mereka ada kaitan dengan kajang.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NI SALAH SATU TESTIMONI KOSMETIK BERACUN YANG DI JUAL SECARA ONLINE

17.2.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Perempuan & kecantikkan macam sinonim je. Perempuan lebih banyak gila nak cantik. Perempuan lebih berani ambil risiko semata mata nak cantik. Dan perempuan jugak hanya reti serik selepas terkena dari berhati2 sebelum mengguna. Aku pun perempuan jugak.. nak kata aku ni sejenis manusia yang 100% berhati hati pun tak jugak.. kadang2 kalah jugak dengan nafsu tapi nak kata aku ni apa jer orang jual & kata cantik aku beli pun tak jugak even testimoni kemain Gah pun belum tentu aku beli. Apa yang aku nak beli sekarang adalah apa yang aku rasa yakin.

Ni la testimoni hasil dari produk kosmetik beracun yang beliau gunakan. Kelas kau jah!! Sumber harian Metro

Baca kat harian metro online hari ni. Tajuk berita Kosmetik Online beracun.. Pengakuan seorang perempuan yang terbeli kosmetik beracun yang menjanjikan 3 hari akan nampak kesan cantik pada wajah dia akhirnya terpaksa sorokkan muka atau jauhkan diri dari berdepan rakan sekerja selepas kulit dia rosak akibat menggunakan set kosmetik yang di beli dari laman sosial. Akhirnya menyesal & tampil buat pengakuan.


 Sumber harian metro online

Bukan la nak menutup periuk nasi pengedar2 produk kecantikkan online ni.. Tapi tolong la kesian pada pembeli. Korang nak jual tu korang periksa la betul2 tahap keselamatan produk tu. Memang la korang pun tak reti & tak paham ramuan atau bahan yang di gunakan dalam menghasilkan sesatu produk tu.. Tapi benda paling senang korang boleh buat adalah pastikan produk korang nak jual tu betul2 ada pengesahan KKM bukan sekadar logo kat kotak & sekadar pengesahan dari  mulut supplier jer. Pada pengguna pun jangan orang kata boleh cantik dalam masa 3 hari.. tu dia main beli. Produk yang cepat kesannya.. memang kebanyakkan berisiko. Tak kata semua ok tapi kebanyakkan macam tu. Jadi jangan obses nak cantik dalam masa yang singkat menderita pula seumur hidup.

Ni cuma peringatan bukan sahaja pada yang membaca tapi jugak pada diri sendiri. Aku pun kadang2 gagal jugak lawan nafsu bila tengok orang lain cantik pakai tu pakai ni. Nasib baik tak berapa kaya jadi nak beli tu terhad sikit. Jadi bila nak beli sesuatu tu memang selected jugak la aku ni. Lain la orang banyak duit... apa orang kata bagus.. transfer je duit tunggu barang sampai. Jadi moral of the story tak kisah orang kaya ke tak kaya ker.. Jangan cari penyakit bila takde penyakit. Hati2 dalam membeli produk kecantikkan tak kira online atau offline.

P/S : aku pun tak sure dia pakai produk @ jenama kosmetik apa. korang nak tau try beli paper harian metro. kekekeke

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MAK BAPAK DIA TAK KISAH PUN DIA NAK ROMEN DENGAN AWEK MALAM VALENTINE

16.2.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Tak habis lagi cerita Valentine ni. Setakat kena tangkap khalwat malam Valentine kat hotel budget rasanya bukan benda baru atau benda pelik berlaku setiap tahun. Walau setiap tahun ada je operasi menangkap pasangan beromen kat hotel budget tapi tetap takde penyelesaian pun. Setiap tahun ada je yang kena tangkap.


Tapi tu berita yang bukan luar biasa.. Tapi ada satu cerita yang sebenarnya bukan cerita luar biasa tapi pengakuan dia tu yang ada tarikkan den nak share kat sini. Antara pasangan yang di tangkap malam Valentine yang satu ni statement dia bukan je membuka aib sendiri malah membuka aib mak bapak dia jugak. Dah la kena tangkap beromen dalam bilik hotel dengan awek.. siap bagitau mak bapak dia tak kisah pun dia bersekedudukkan dengan awek dia & depa kena tangkap ni pun mak bapak dia tak kisah.

Berita penuh baca kat Sinar Harian

Kemain kau yer... Western sangat keluarga kau. Selalunya yang kita dengar atau baca pasangan yang di tangkap takut sangat la perbuatan depa tu family tahu. Ada menangis, meraung, merayu bagai nak di lepaskan supaya family tak dapat tahu. Yang ni tak.. Rilex je. Apa nak kisah mak bapak pun tak rasa benda tu mengaibkan so tak payah takut balik rumah kena marah bagai.

Tapi tak tau la.. Dia kata bukan mak bapak dia kata. Entah2 ego tinggi nak berlagak macam urban & western sangat hidup dia, dia buat la cerita dogeng yang mak bapak dia tak kisah dia bersekedudukan dengan awek. Kalau tak kisah korang check in kat rumah sendiri sudah. Romen puas2.. free pun free & takde sapa nak kacau. Ye dak?? Tapi tak mustahil jugak ada spesis mak bapak camni.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ARIANA ROSE DI RASUK ATAS PENTAS

14.2.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Bagi peminat Drama berepisod Ariana Rose yang katanya semalam episod akhir... Mesti kenal dengan pelakon bernama Nur Fathia ni. Sebab dia la pemegang watak Arina Rose kegilaan para lelaki tu terutama kawan den si Dato Faiz, Dady to be tu... Katanya tak boleh tengok Ariana Rose terus bernafsu gitu. Hahahahaha... kelas kau Dato!


Bukan nak cerita pasal drama Ariana Rose tu tapi tadi terbaca kat Oh! Bulan alkisahnya si pelakon comel ni Nur Fathia di rasuk di atas pentas teater Istana budaya ketika pementasan teater Bidasari sedang berlangsung. Terpaksa di rehatkan sekejab dari terus beraksi di atas pentas bagi mengembalikan dia kepada keadaan normal. Selain tu ada juga katanya kejadian2 mistik yang berlaku di sebalik pementasan teater bidasari tu. Nur Fathia memegang watak sebagai Bidasari.

Artikel penuh sila baca kat Oh!Bulan

Bidasari ni kalau ikut cerita orang dulu2 kisah seorang puteri cantik namun takde sapa tahu asal usulnya. Dijadikan anak angkat oleh pedagang kaya tapi di cemburi Ratu negeri tersebut lalu akibat  cemburu tu Bidasari di buang kedalam hutan sebelum di pertemukan dengan seorang raja seterusnya berkahwin. Tak sure kaitan mistik dengan kisah bidasari. Kalau macam kisah Mahsuri di langkawi tu yang katanya tak siapa boleh melakonkan semula kisah tu di tanah langkawi sebab akan berlaku kejadian2 pelik. Kisah mahsuri kisah seorang wanita yang di aniaya kemudian di bunuh dengan kejam tapi bidasari ni tak tau la apa unsur mistik yang ada.

Apapun semua tu usikan Jin & iblis. Pasti ada yang tak kena kat memana semasa latihan pementasan atau semasa pementasan di jalankan. Kadang2 Jin ni tak ganggu kita kalau kita tak menyeru dia datang kan. Tak tahu la maybe ada syair2 dalam teater tu yang umpama menyeru kuasa2 mistik ke hapa bagai ke.. sebab kalau ikutkan kisah ni di karang dalam bentuk syair romantik. Tapi tak sure la pulak dalam pementasan teater Bidasari ni ada syair2 yang di lagukan.

Moral of the story kewujudan Jin, syaitan & iblis ni wajib kita percaya tapi bukan taksub dengan mereka atau menjadikan mereka sebagai perantaraan mendapat sesuatu. Mereka jugak makhluk Allah yang di izinkan Allah mengacau manusia yang leka. Memang golongan Jin ni di bolehkan melihat manusia & di bolehkan menganggu manusia dengan keizinan Allah.. Jadi bukan sesuatu yang mustahil berlakunya gangguan dari golongan Jin.

P/S : Den actually tak ikuti pun drama Ariana Rose tu.. sekali dua terjeling drama tu ada la tapi tak ikuti hari2 la. Selalu baca update kat FB jer

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENGAKUAN BEKAS PENGEDAR PRODUK COLLAGEN PLUS VITAMIN E, BAHAYA UNTUK KULIT

13.2.14 Suria Lekatlekit 115 Comments

Semalam terbaca satu status berkenaan produk ni yang tak selamat tapi tak tahu sejauh mana betulnya gosip tu so aku pun nasihatkan la seorang adik juga pengedar produk CPVE ni supaya siasat betul2 gosip tu & ambil langkah berjaga jaga. Kalau terbukti selamat, sediakan bukti sekiranya soal keselamatan tu di pertikaikan.

Hari ni terbaca kat satu blog bekas pengedar juga pengguna krim CPVE ni walau hanya 4 hari tapi kesannya agak menakutkan. Kulit dia yang dulunya tak bermasalah.. lepas 4 hari penggunaan produk CPVE ni keluar jerawat bernanah.

Ni gambar aku ambil dari blog tuan punya testimoni produk ni. Kalau korang nak baca cerita penuh pengalaman ngeri dia guna produk CPVE ni korang boleh baca kat Sinar Raudah

Aku bukan pengguna produk ni.. Terus terang aku sekarang memang tak berapa berani nak cuba produk2 yang di jual secara online. Memang aku ragui keselamatan produk2 yang banyak di jual secara online ni. So, aku ambil keputusan guna je produk2 yang ada jual kat farmasi, guardian, watson & kawasan2 sewaktu dengannya yang aku yakin dengan tahap keselamatan & kehalalannya.

Nasihat aku pada mereka yang obses sangat dengan produk kecantikkan yang di jual secara online ni.. Please periksa betul2 status KKM, Halal & sebagainya sebelum menggunakan.Kadang2.. depa ni letak je logo KKM & halal padahal tak pernah apply pun. Tu yang jenis menipu yang terang2 memang tak pernah apply pun ada pun still orang berani guna. Bukan kata produk yang takde kelulusan KKM & Halal Jakim ni tak selamat & tak halal tapi sebagai pengguna kita ni bukan pakar sangat nak memahami ingredient produk tu nak2 lagi dalam bahasa saintifik ni.. Kalau dorang tipu bahan2 yang di gunakan pun kita tak tahu, ye dak?? So, kita terpaksa bergantung pada pengesahan dari KKM & halal Jakim je la untuk pastikan produk tu selamat & halal. Tapi terpulang la kalau yang berani ambil risiko.. silakan. Tubuh badan anda, hak anda.. tak gitu??

So, pada pengedar mahupun pengguna aku tak kata produk CPVE ni di sahkan tak selamat yer.. cuma aku share pengalaman bekas pengedar & pengguna produk ni je. Terpulang pada korang untuk membuat penilaian. Kalau korang rasa ok teruskan la. Sebab risiko masing2 tanggung.

Ni aku ambil pengakuan dari pengguna CPVE yang komen kat wall FB aku sendiri.
Ni pengakuan dari kawan sekolah aku. Dia ni memang kulit takde masalah & memang comel orang dia

Ni hasil siasatan aku dengan en google. Antara blogger2 yang kongsi pengalaman ngeri mereka selepas guna produk CPVE

P/s : Entri ni tak berniat nak tutup periuk nasi sapa2. Aku sendiri pun tak tahu sejauh mana sambutan orang ramai pada produk ni. Aku sekadar berkongsi sesuatu yang mungkin boleh membantu orang lain. Sekiranya produk ni memang selamat & ada bukti2 yang mengesahkan ia selamat di gunakan.. kalau mana2 pengedar nak aku sebarkan pun boleh. Asalkan ada bukti yang boleh di percayai bukan cakap2 mulut ke mulut je

115 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KES DERA ANAK DI SWEDEN,PASANGAN MALAYSIA DI TUDUH DERA ANAK SEJAK 2010

10.2.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Sebagai seseorang yang mengikuti kes ni walau melalui media online ni tetap aku nak update dalam blog jugak perkembangan terkini kes tersebut. Pasangan Malaysia di Sweden, Azizul Raheem Awaluddin dan Shalwati Norshal didakwa di mahkamah di Sweden hari ini, atas tuduhan memukul dan mendera keempat-empat anak mereka dalam beberapa insiden sepanjang tiga tahun sejak September 2010 sehingga Disember tahun lalu.

Dari pembacaan aku kat berita astro awani ni..

Pertuduhan antara lain mendakwa Azizul dan Shalwati memukul sehingga meninggalkan kesan fizikal dan mengakibatkan kesakitan dengan mengunakan objek seperti rotan, tali pinggang dan tangan serta turut dicubit dan dipulas telinga.
Shalwati didakwa memukul dan mendera anaknya Ammar sebanyak 11 kali, Adam sebanyak tiga kali, Ariff empat dan Aisyah empat kali.
Kesemua kesalahan itu dilakukan Shalwati dengan menggunakan tangan, rotan, tali pinggang, termasuk menampar dan memulas telinga serta memukul di tubuh badan.
Sementara itu, suaminya pula didakwa mendera dan mendedahkan anaknya kepada kemudaratan di mana terdapat enam pertuduhan menyeksa anaknya Ammar termasuk tidak membenarkan Ammar untuk makan serta memukul kepala kanak-kanak itu sehingga terhantuk ke pinggan, empat tuduhan memukul Adam, tiga Arif dan sekali Aisyah.
Dokumen tersebut turut menyenaraikan beberapa individu yang terlibat dalam soal siasat bagi kes tersebut termasuk kaunselor dan guru-guru sekolah kanak-kanak terbabit dan petugas kebajikan.

Sumber : astro awani

Tak tahu tahap mana kecederaan yang di alami budak2 tu akibat di rotan & pukul mak bapak depa tetap salah di sisi undang2 sweden. Tapi pukul anak kat meja makan & hukum tak bagi makan tu bagi aku kejam jugak la. Yang lain2 tu aku rasa biasa jer.. Bagi aku yang membesar dengan cubit tampar rotan mak ni.. Tak rasa benda tu mendera sangat la, Takde sangat kecederaan kekal mahupun emosi tapi nak buat macam mana lain negara lain undang2nya.. Maka pada mak bapak yang tak suka anak2 depa kena rotan sikit dengan cikgu boleh la hantar pi sekolah kat sweden yer... Sebab hari ni aku terbaca yang seorang bapak buat report polis anak dia kena rotan dengan cikgu sebab tak buat kerja sekolah. Elok la pakcik kumpul duit hantar anak pakcik belajar kat sweden confirm tak kena rotan.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE
 

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MAT REMPIT 14 TAHUN HILANG INGATAN SEBAB TERLALU TAKUT POLIS

9.2.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ketakutan boleh buat orang ingatan rupanya. Mungkin sebab terlalu takut saraf2 otak dia jadi bersimpul kemudian satu dua terputus connection & akhirnya dengan tiba2 boleh menyebabkan hilang ingatan. Tu dia doktor lekit punya teori.. Yang korang takkan dapat belajar kat mana2 universiti gitu.

Nak gelak pun ada.. nak marah pun ada.. rasa nak sekeh penuh kasih sayang pun ada bila baca berita seorang mat rempit 14 tahun yang tiba2 lupa nama & no ic sebab katanya terlalu takut bapak dia tahu dia kena tahan polis masa roadblock & takut kena lokap jugak. Tu dia.. takut tahap macam hadapi sakaratul maut gamaknya sampai nama sendiri pun boleh lupa. Ke ni kes aku tengok semalam berita tv9 budak rempit yang ngaku orang kedah tapi bila tanya kedah tang mana selamba dia jawab temerloh. hahahahaha


Shah Alam: Gara-gara terlalu takut ditahan polis, seorang mat rempit tiba-tiba menjadi ‘pelupa’ apabila tidak mengingati nama dan juga nombor kad pengenalannya ketika disoal polis dalam Ops Rempit/Samseng Jalanan di Jalan Bandaran, di sini, awal pagi semalam.

Remaja lelaki berusia 14 tahun itu mengaku dia ‘terlupa’ identiti dirinya kerana terlampau takut berikutan tindakannya yang menunggang motosikal diketahui bapanya selain bimbang terpaksa bermalam di dalam lokap. Berita penuh baca di Harian Metro Online

Aduhai dik.. Kau fikir kau buat2 hilang ingatan macam tu boleh terlepas ke? Tu la sapa suruh degil cakap mak bapak.. dah kantoi baru gedik nak takut. Gamaknya kalau tak kantoi dia la raja atas jalan raya.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMANI TREND BAHAYA BERSALIN SENDIRI DI RUMAH

8.2.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ada pulak trend AMANI yang mengalakkan para ibu bersalin sendiri di rumah tanpa ada bidan terlatih atau doktor2 profesional. Gila kau! Orang dulu2 pun bersalin ada mak bidan yang berpengalaman walau pengalaman dia cara kampung & tradisional.. ini kau bersalin berbidankan laki sendiri yang tak tau apa2, memang cari penyakit namanya tu.

Gambar carian google

Terbaca kat harian metro tadi pasal sebuah NGO dari luar negara yang mula mempromosikan trend bersalin secara normal kat rumah AMANI singkatan dari istilah Bahasa Inggeris iaitu Assisting Mothers for Active, Natural and Instinctive Birth atau membantu ibu melahirkan bayi secara aktif, semula jadi dan berdasarkan naluri

Sumber Harian Metro

Kenapa perlu support trend2 yang berisiko macam ni. Sedarlah wahai ibu2 & bapa2 di luar sana... Jangan nak memperjudikan nyawa insan2 tersayang. Bayangkan 9 bulan dalam kandungan.. tup tup sampai hari kelahiran korang ambil risiko bahaya macam ni. Persekitaran sekarang tak sama macam persekitaran zaman dulu. Jangan kita nak bandingkan atuk nenek kita dulu ok jer bersalin kat umah.. tak payah spital bagai.. berderet jugak anak. Hidup2 belaka.. Yer betul! Orang dulu kurang berpenyakit.. orang sekarang pelik2 je penyakit yang datang. Tu beza dulu & sekarang. Dulu nak pergi hospital pun susah.. duduk nun jauh dalam rimbaraya... orang sekarang nak jumpa rimba pun susah dok berhutan konkrit yang boleh jumpa hospital merata rata. Orang dulu pun takde berbidankan laki sendiri.. majoriti berbidan bidan2 yang berpengalaman walau cara kampung & tradisional sekalipun.

Memang ajal maut ketentuan Allah tapi kita di tuntut untuk cari yang terbaik bukan cari penyakit. Kalau laki kita memang ada kepakaran membidankan ibu bersalin.. takpe jugak, ni yang tak tau apa2 tetiba nak jadi bidan memang dia tengok kita mengerang sakit rasanya dia pun menangis sama kot. Jadi.. yang terbaik tu kadang2 bukan dalam pilihan kita tapi jika itu lebih baik untuk selamatkan nyawa orang tersayang, maka pilihlah apa yang baik.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SERAM KEDAI PAJAK TERIMA ROH SEBAGAI BARANG GADAI

8.2.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Seram tak tajuk entri tu?? Seram kan.. Ingat selama ni kedai pajak gadai ni terima barang macam emas,jam tangan mahal & apa2 barang berharga yang boleh di pajak dahulu bila terdesak perlukan duit rupanya ada jugak kedai pajak roh untuk dapatkan duit. Mak aih... Boleh ke pajak Roh tu & berani ke orang pajak roh? Kalau tak dapat tebus balik gamaknya mati terus la sebab yang di pajak tu roh.

Jangan panik yer akak2 mahupun adik2.. jugak abang2 sekalian. Kisah kedai pajak roh ni takde kat Malaysia cuma kat Thailand tu pun cuma dalam filem yang bertajuk pawnshop atau dalam bahasa melayu dia kedai pajak gadai la. Menurut amoi kat kedai dvd tu cakap ni filem baru.. Ok, aku percaya je la sebab aku pun memang tak pernah tengok atau dengar kat mana2 iklan pasal filem ni. Filem ni filem tak popular kot. tapi bila google filem ni tayang bulan ogos tahun lepas. Baru tak baru.. lama pun tak lama sangat. Ok la tu kategori baru jugak la walau bukan fresh from oven katanya

Gambar cari kat google jer

Filem ni mengisahkan satu kedai pajak yang menggunakan perantaraan hantu untuk membuatkan kedai dia maju. Dia puja hantu tu untuk jadi kaya. Hantu tu adalah hantu perempuan yang di rogol & di bunuh oleh seorang penyamun. Sebelum di bunuh perempuan tu adalah penari tarian tradisional thailand yang cantik. Standard la kalau dok puja puji hantu ni mesti kena ada pengeras jugak. So, tokei ni dia kena korbankan orang la untuk mendapat kekayaan. Actually cerita ni berbelit sikit aku tak berapa nak paham sangat. Selepas tokei ni bunuh bini dia sebagai korban untuk hantu tu kira bisnes kedai pajak dia maju. Kat kedai pajak dia.. boleh pajak roh untuk dapat duit. Orang pun tau tokei kedai tu guna hantu. So, depa pun tak pelik dengan urusniaga kedai pajak tu.

Cerita datang 3 orang lelaki & seorang perempuan datang nak pajak Roh tapi hantu ni minta semua depa di korbankan untuk dapatkan jiwa2 depa ni. Kat situ la berlaku babak hantu.. babak bunuh membunuh bagai.. lepas semua abis mati kena bunuh cerita pun tamat. Maknanya tokei tu pun terus dengan aktiviti kedai pajak dia yang abnormal & hantu tu pun terus dok minta korban darah.

Kesimpulannya cerita ni macam sekadar cerita asal siap jugak la, starting sampai ending pun kalau kita tengok kita akan rasa apa sebenarnya cerita ni nak cerita, tak best, berbelit2.. hantu pun asyik dok keluar darah kat mulut ja, yang lain dia tak tau nak buat dah kot nak bagi seram. Pelakon pun macam tak best & tak berapa nak misteri sangat. Jadi pada korang peminat filem seram tak rekemen tengok filem ni sebab agak bosan. Jadi moral of the story even aku rasa filem seram Thailand lebih menjadi tetap ada juga satu dua yang tak best. Biasa la tu.. satu dua tak best boleh accept jangan dalam 100 filem satu dua je yang best tu memang akan mengundang marah yang luar biasa jugak la sebagai penonton.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

COMING SOON FILEM SERAM YANG DI ADAPTASI DARI KISAH BENAR

7.2.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Semalam sempat ke selayang Mall harus la memancing satu dua DVD seram kan. Entah kenapa tak taste nak cari cerita2 yang bukan cerita hantu. Sesungguhya cerita cinta,komedi bagai ni tak mampu menarik diri ku untuk menontonnya buat masa sekarang. Yelah.. kecewa tau tengok cerita yang promo gempak tak hengat tapi alih2 bila tengok cerita yang minta aku tumbuk lumat dvd nya... Aku lebih suka tengok filem seram Thai.. sebab filem tempatan punya lebih banyak menyedihkan dari menyeramkan.


Coming Soon ni tajuk filem yer bukan aku maksudkan filem bakal keluar. Memang tajuk filem ni coming soon. Filem yang aku nak review ni filem lama. Keluar panggung tahun 2009 punya. Masa keluar panggung tu actually aku memang dah tengok filem ni. Masa aku tengok tu memang aku rasa filem ni seram. Filem ni kisah berkisar kat pawagam jer. Kisahnya ada sebuah filem baru seram yang bakal di tayangkan kat pawagam yang di adaptasi dari kisah benar tentang kisah seorang perempuan gila bernama Chaba. Kiranya sapa jer tengok filem tu terutama kat babak2 chaba di bunuh akan mati dengan matanya di cungkil. Yang pelik perempuan gila yang bernama Chaba yang pernah di tangkap orang kampung sebab menculik kanak2 & mencungkil biji mata kanak2 yang di culiknya tu kononnya mati di bunuh oleh orang kampung sebenarnya tak mati lagi. Sempat di selamatkan polis & di hantar kerumah orang sakit jiwa.. Yang menjadi misteri adalah siapa hantu yang membalas dendam & bunuh mereka2 yang tengok filem tu?? Kalau nak tahu sila dapatkan dvd filem ni atau suka hati la korang nak cari kat internet download atau tengok free.

Walau den dah pernah review filem ni kali pertama tengok dulu tahun 2009 tapi ada permintaan den review sekali lagi pada tahun 2014 ni maka den buat la.. Pendapat aku menonton semula filem ni boleh tahan best & seram cerita ni bagi mereka yang kali pertama tonton. So,tak sedih sangat la babak seram & jalan cerita ni.

P/S : Sebab aku beli dvd original subtitle dia takde la tunggang langgang. Suggest sapa2 nak beli dvd beli original sebab filem dalam bahasa Thai ni subtitle sangat2 la di perlukan melainkan korang pandai berbahasa Thailand yer

P/S : Next satu lagi dvd filem seram bertajuk Pawn Shop bakal di review selepas di tonton

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAKINAH ISTERI KEDUA ASHRAF MUSLIM DI MAKI SEOLAH OLAH DIA UPLOAD GAMBAR BOGEL PULAK

4.2.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Serba tak kena bila jadi isteri nombor dua yang di label perampas milik orang walau hakikatnya tak berlaku sangat rampasan takhta isteri tu cuma menumpang sesuatu yang sebelum ni milik orang lain. Macam tu la yang berlaku kat sakinah isteri kedua kepada Ashraf Muslim ni.. Yang lepas tu lepas la.. Depa pun dah nikah & bakal dapat anak pun. Bini pertama pun dah redha & nampak masing2 pun boleh bahagia walau berkongsi kasih & suami so kita sebagai orang yang memerhati ni doakan la yang terbaik buat keluarga mereka.

Gambar ni je kot.. Kalau pun ada hati & mata yang sakit tengok gambar ni tegur la dengan bahasa yang elok sikit ni kau maki dia mengalahkan dia upload gambar bogel jer. Sumber Beautifulnara

Tapi selepas sejuk isu sakinah & Ashraf kawen kat Thailand tanpa keizinan bini pertama... dah muncul balik kontroversi. Kesian pulak aku dengan sakinah ni.. Biasa la kan.. Ibu mengandung ni. Nak2 lagi anak pertama. Dia punya excited tu lain macam. Yelah.. dari perut mengempis ramping elok bagai.. tetiba makin membesar & ada makhluk hidup bergerak2 lagi.. Ya Allah.. Tuhan saja la tahu perasaan tu. Tak tergambar dengan kata2. Kalau boleh nak bagitau satu dunia ni betapa indahnya perasaan tu bukan la niat nak menayang atau nak sakitkan hati sapa2 pun tapi kadang2 rasa nak orang tahu alangkah indahnya nikmat ni. Walau dia bini nombor dua sekalipun tapi itu pengalaman pertama dia mengandung & mungkin sebab excited dia terupload gambar perut dia & tak jangka pulak orang nak kutuk dia sampai macam tu sekali. Macam dia upload gambar bogel pulak yang hangpa nak maki dia teruk sangat.

Sebahagian komen2 dia page beautifulnara. Amboi kemain sedap ko tuduh orang yang backing sakinah ni golongan perampas at least kita ni ada hati perut jugak la nak cakap apapun.

Pada yang mengutuk tu... terutama wanita yang pernah mengandung kalaupun dia bini nombor dua tapi perasaan dia tetap sama macam kita yang pernah mengandung ni. Kalaupun korang rasa perbuatan dia tu melukakan yang pertama.. elok la di tegur secara baik sebab perbuatan dia tu pun bukanlah hina sangat. Mungkin salah pada pandangan mata korang sebab dia isteri nombor dua yang terdahulu di beri rezeki mengandung berbanding isteri pertama tapi ingatlah dia pun wanita.. dia tengah mengandung & dia perlukan ketenangan untuk pastikan kandungan dia tak terjejas. So, tolong ada rasa simpati sikit yer. Lagipun cuma gambar baby bump bukan tayang gambar bogel pun.

P/s : nak tegur tak salah tapi maki hamun orang memang la salah.. Dalam komen2 tu kebanyakkan bukan menegur tapi jelas nyata maki hamun dengan perasaan yang tak puas hati.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELUANG TIPIS UNTUK PASANGAN YANG KENA TAHAN DI SWEDEN DIBEBASKAN

3.2.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Sentap jugak la terbaca berita ni tadi. Ya Allah begitu berat dugaan kedua ibubapa ni terpaksa tanggung hanya kerana ingin mendidik anak anaknya menunaikan kewajiban sebagai seorang Islam. Aku pelik sangat sangat la undang2 sweden ni.. Tang mana yang depa nama ada unsur penderaan tu? hanya dari pengakuan seorang budak yang cakap mak dia pukul tangan je ke?


Dari fizikal atau mental dorang tak nampak langsung kena dera. Yang aku nampak budak2 tu perlukan mak ayah dorang sekarang ni? kat mana yang nampak budak2 tu kena dera. Apapun bila di negara orang lebih2 lagi bukan di negara Islam ni kadang2 terpaksa akur dengan undang2 mereka.

Sumber sinar harian

Apa yang kita mampu buat.. berdoa semoga pasangan suami isteri ni dapat di bebaskan tanpa di sabitkan kesalahan. Moga ada keajaiban kepada mereka. Pada anak2 mereka hope mereka tabah & pada pasangan tu semoga mereka kuat untuk terus berdoa moga Allah memberi jalan yang terbaik.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE


3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KESIAN GADIS NI TAK TAHU SAMADA DIA DAH SUNAT KE BELUM

2.2.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Terbaca kat MynewsHub tadi pasal kemusykilan & kerisauan seorang gadis dia sendiri tak pasti samada dia dah di sunatkan atau belum masa baby. Bila dia tanya mak bapak dia.. depa pun tak sure & si ayah pulak kata perempuan tak wajib bersunat mungkin dia pun tak di sunatkan kot. Dia risau katanya dia pernah dengar ada orang cerita yang lelaki tak suka perempuan yang tak sunat.

Agak kelakar tapi persoalan macam ni bukan persoalan yang remeh sangat. Ada penting jugak la untuk kita ambil tahu cuma aku tak pernah pulak dengar yang lelaki tak suka perempuan tak bersunat dan den sendiri pun tak tahu perbezaan antara perempuan yang bersunat atau yang tak bersunat. Yolah kan.. den kurang mengkaji kot pasal tu. Cuma den pun ada kemusykilan & persoalan.. Lelaki tau ke bezakan perempuan yang dah bersunat dengan yang tak?? Harus lari tutup muka dengan bantal... hahahahaha agak malu2 kucing jugak la soalan macam ni tapi hanya lelaki je tahu jawapannya.

Sumber Mynewshub

Ni kategori hal dalam kain yang sesuai di baca oleh semua golongan cuma yang nak jawab soalan den ni lebih sesuai di jawab oleh orang yang dah kawen. Moral of the story sapa2 yang ada anak perempuan tu kalau belum di sunatkan sila pergi sunat cepat2 & ingat peristiwa tu supaya tak jadi masalah macam ni bila mereka dah masuk zon anak dara. Mak bapak tak ingat samada dah sunatkan ke belum anak dara depa masa kecik. Bunyi macam kelakar tapi kesian jugak kat gadis tu kan.. Risau je dia. Lagipun dari rujukan den kat website e-fatwa mengatakan hukumnya wajib perempuan bersunat sekiranya tidak mendatangkan kemudaratan..

Sumber rujukan e-fatwa

Jadi.. jangan ada mak bapak yang rasa tak wajib lagi untuk mensunatkan anak2 perempuan mereka yer. Setiap apa yang Islam galakkan tu Insya Allah semuanya ada kebaikkan & tiada satu pun yang sia sia.

Sunat la anak2 perempuan masa baby jangan tunggu besar camni memang malu + takut la depa. kesian

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ADIK KEPADA PASANGAN YANG DI TAHAN KAT SWEDEN TU JANGAN NAK TOUCHING TAK TENTU PASAL

2.2.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Ada satu kepantangan dalam diri aku ni kalau orang tak nak baca & paham apa aku tulis & baca seimbas lagu kemudian komen mengikut emosi dia yang salah faham & menuduh aku benda yang aku tak buat atau aku tak maksudkan macam yang di tuduh. So bagi menjelaskan semuanya bahawa aku cakap berdasarkan apa aku baca & lihat pada dia.. aku buat entri ni dengan tajuk macam tu supaya kalau sipolan tu terbaca tajuk entri ni maybe dia tahu.. dia orang yang di maksudkan & sudi clik blog aku ni untuk baca sekejab.


Kita semua tahu pasal kes pasangan dari Malaysia yang di tahan kat sweden atas tuduhan mendera anak atau pukul anak la. Apa yang kita tahu.. alasan ibu kepada kanak2 tu di pukul sebab dorang tak nak solat. Pukul pun kat tangan jer. So, semalam berita kepulangan 3 beradik tersebut ke tanah air aku pun kekonon nak up jugak status tu di atas iklan 8share yang menyenaraikan 13 kesusahan yang di hadapi pelajar malaysia yang belajar luar negara. Bak kata orang sambil menyelam minum air kekdahnya. Status yang aku up adalah seperti kat bawah ni

Ni status semalam punya

Kemudian ada sorang kawan ni yang kurang ikuti kes ni tanya.. aku pun jawab la mengikut dari apa yang aku tahu dari pembacaan aku. Aku tulis betul2 la.. aku tak tahu sejauh mana betul & salah apa yang tersebar yang pernah aku baca tetiba seorang insan ni datang berkomen mengaku sebagai adik kepada pasangan suami isteri yang di tahan kat sweeden tu. Komen dia aku detect dia macam tak puas hati konon aku ni buat spekulasi berunsur macam fitnah la pada abang & kakak dia.. Lepas tu sebab aku tanya budak2 ni tak pandai cakap melayu ke pun jadi salah jugak.. dia rasa macam aku mempersendakan anak2 buah dia kot. La... aku tak sure sebenarnya budak2 ni memang tak pandai cakap melayu atau memang tak nak cakap melayu. Tapi aku tulis la jugak kat status tu.. maybe sebab lama duduk kat oversea kot faktor penyumbang depa dah tak berapa fasih melayu cuma aku tulis dalam bahasa santai & gaya bahasa kita cakap hari2 je.. Standard la takkan nak tulis status pun nak guna bahasa baku kang cakap skema pulak ye dak... Minah ni salah faham tahap kronik even aku dah mention baca betul2 apa aku tulis.. terus block. Maybe dia marah atau sakit hati... maybe dia malu sendiri kot sebab serkap jarang lepas tu salah faham & serbu komen wall orang tanpa baca betul2.

Berbelit sangat ke ayat aku sampai dia salah faham?

Niat aku nak hantar kat dia keratan komen yang konon kata mak bebudak ni jenis bengis & suka marah2 anak kat dia secara private sebab aku tak nak la jadi salah seorang penyebar benda takde bukti ni. sebab tu aku tak pernah share pun pasal ni sebab aku sendiri pun masih waras menilai kot. Dari pandangan mata aku dok ikuti kes depa ni.. aku tengok budak2 tu memang takde ciri2 kena dera, atau trauma mahupun fobia dengan mak bapak dorang malah emosi dorang terganggu sebab terpaksa berpisah dengan mak bapak dorang jadi aku sendiri pun tak rasa ada berlakunya penderaan terhadap budak2 tu cuma maybe biasa la mak bapak marah anak2 degil ni. Kita dulu pun berbirat kaki kena rotan takde lak rasa trauma dengan mak bapak.. tapi dah awal2 lagi kena block dengan minah tu maka kalau dia terbaca entri ni aku nak tunjuk ni la keratan komen yang aku terbaca tentang seseorang yang kononnya bekas jiran akak abang kat sweeden tu.. Baca yer. Bukan saya menuduh atau buat spekulasi.. hamba Allah tu yang yang mencanang. Saya attach kat sini dengan harapan awak baca & tak tuduh saya ni dok sebarkan fitnah kat abang kakak awak tu...

So pada minah tu ni la komen yang saya baca pasal saya cakap tu. Sebelum takde niat pun nak sebarkan tapi sebab nak jelaskan keadaan saya attach kat sini. Kita semua ada akal & mata yang melihat.. Jadi pandai2 la menilai

Hope sipolan tu faham.. Takpe dah block tak payah sesusah nak add balik ke hapa. Cuma salah faham yang berlaku ni dapat di fahamkan dengan entri ni. Kalau tak paham jugak.. maybe awak pun kena masuk kelas bahasa Melayu balik. Sekian terima kasih

P/S : walau aku tak sebaik mana tapi aku tak la sejahat korang rasa. Aku pun ada akal, hati & perasaan.

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERINGATAN KEPADA PENIAGA KAD TOPUP @ RELOAD PREPAID

1.2.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sebenarnya ada banyak peniaga yang suka suki caj kad top @ reload prepaid ni lebih 50sen contoh kau beli topup RM10 tapi dia jual RM10.50. Dulu kat kampung aku pun ada satu kedai runcit buat macam tu. Bila kat kampung ni bukan macam pekan atau bandar2 bersepah kedai jual topup kan.. Ada satu dua kedai jual topup tu kira bertuah sangat tapi sekarang nampaknya dah semakin ramai pekedai kat kampung yang mula jual topup so, peniaga2 lain dah tak boleh ambil kesempatan kenakan caj lebih 50sen la.

Tadi terbaca kat sinar harian sebuah kedai yang menjual kad topup lebih harga...

 BANTING - Tindakan sepasukan anggota Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Sepang menyamar sebagai pengguna membeli kad tambah nilai di sebuah premis kedai serbaneka di sini berjaya membongkar aktiviti penjualan kad tambah nilai yang dicaj lebih 50 sen.
 kes disiasat di bawah Seksyen 12 (1)(a) Akta Perlindungan Pengguna 1999 iaitu memberi seseorang pengguna gambaran yang mengelirukan mengenai harga yang padanya apa-apa barang atau perkhidmatan barang boleh didapati.
tindakan mengenakan caj harga lebih walaupun 10 sen tetap menjadi kesalahan kerana nilai pada barangan sudah tertera harga. Berita selanjutnya baca di SINI


Satu kejadian berlaku tak berapa lama sangat tapi kejadian tahun lepas la.. Nak beli topup kat Bukit fraser. Tetiba dia cakap RM10.50.. macam la aku tak tau adalah menjadi satu kesalahan mengenakan caj lebih pada jualan kad reload tu. Aku cakap la kat dia kenapa caj lebih 50sen pulak. Katanya minah tu dorang bukan agen tapi dorang turun beli sendiri kad toup so, di kenakan caj extra 50sen. Masalah pengguna ke kau agen ke tidak, kan?? Yang aku tau ko jual kad topup camtu memang salah di sisi undang2. Boleh pulak dia sound aku.. suka hati la nak beli ke tak.. Memang tak beli la jawabnya. Untung takde orang komplen atau report kedai kau tu.. kalau tak sesia je ko meniaga atas gunung sana alih2 di kenakan tindakkan undang2.

So pada peniaga topup.. ambil iktibar. Kalau rasa tak menguntungkan jangan jual tapi jangan gigih nak jual suka2 caj lebih pulak. Kalau ko tak kena menjawab dengan undang2 dunia sekalipun ingat kat sana esok tetap kau tak terlepas, kan??

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!