UNTUK YANG TAKSUB SANGAT DENGAN MIMPI USTAZ PASAL MH370

31.3.14 Suria Lekatlekit 22 Comments

Aku bukan nak mempertikaikan apa atau siapa tapi aku tengok ketaksuban manusia pada sesuatu tu semakin hari semakin menjadi jadi pulak. Nak2 lagi kalau datangnya dari orang yang ada title ustaz atau ustazah atau mana2 orang yang berpengetahuan tinggi dalam ilmu agamanya. Sejak isu kehilangan pesawat MH370.. bukan setakat spekulasi yang menjadi ketaksuban manusia tapi jugak mimpi2 yang di kongsi oleh seorang yang bergelar ustaz.

Sejak dua menjak ni cerita mimpi seorang ustaz berkaitan Mh370 menjadi popular pula kat laman sosial. Macam biasa.. aku baca apa jer berkaitan dengan MH370 tak kira la spekulasi atau berita2 dari sumber rasmi atau tak rasmi termasuk kisah mimpi seorang ustaz juga pengasas sebuah pusat rawatan Islam.

Mula2 beliau share mimpi beliau berkaitan MH370.. yang katanya dalam mimpi tu mengambarkan pesawat di hijack kemudian semua sistem dalam kapal terbang tu di kawal oleh pihak lain dari jauh.. di lencongkan ke laut kemudian terhempas di lautan. Dalam mimpi tu seakan mengambarkan semua terkorban. Tu mimpi beliau yang pertama pernah aku baca. Mimpi yang kedua yang sedang rancak di sebarkan di laman sosial sekarang adalah mimpi yang katanya apa yang dia nampak dalam mimpi tu pesawat di hijack kemudian di sembunyikan di satu lokasi rahsia & semua krew & penumpang di tawan. Dalam mimpi tu apa yang aku paham semua mangsa masih dalam keadaan selamat & di kurung di satu lokasi rahsia.

Gambar carian google

Orang lain punya la taksub dengan mimpi tu pulun share & anggap benda tu seolah2 apa yang sedang berlaku tanpa ambil masa fikir... Kalau mimpi ustaz tu adalah petunjuk tentang MH370 kenapa kedua2 mimpi tu berbeza sangat endingnya. Satu seolah2 terkorban.. satu lagi di tawan. Aku tak kata ustaz tu bohong pasal mimpi tu yer.. Memang mungkin mimpi tu wujud tapi aku anggap ia cuma mimpi yang mungkin di pengaruhi oleh apa yang di sedang fikir sebelum dia tidur bukan petanda apa2 yang sedang berlaku sebab jauh sangat beza mimpi pertama & mimpi kedua.

Kita jangan jadi orang yang taksuh & jahil sangat.. Takut tersesat tanpa di sesatkan pulak. Ustaz tu pun share mimpi dia tak kata pulak itulah pentunjuk dari Allah tentang apa yang berlaku tapi orang yang share tu pulak melebih2 kaitKan mimpi ustaz tu dengan apa yang berlaku sekarang. Aku pun boleh cipta spekulasi kemudian labelkan dia sebagai mimpi.. create story yang nampak real sikit perjalanan cerita tu kemudian share.. tapi tu la, aku takde title ostazah atau title orang2 yang alim bagai.. Insan jahil macam aku sapa nak heran sangat kalau betul pun Allah bagi petunjuk dalam mimpi aku sebab aku bukan sesapa yang boleh orang percaya betul tak.

Aku bukan menolak semua spekulasi even aku memilih tak mahu jadi salah seorang penyebar.. Dan aku bukan jugak percaya semua spekulasi. Tapi aku membaca semua.. Ada yang anggap spesis macam aku yang menolak spekulasi orang yang bodoh, rugi & tunggu orang suap jer.. aku tak kisah. Lantaklah.. dari aku dok copy paste semua cerita sahih tak sahih sumbat dalam blog semata2 nak kejar rating dari isu yang sedang hangat di perkatakan. Aku pun sentiasa update pasal tu.. Tapi bukan semua aku sumbat.

Kita baca, kita nilai & ambil masa untuk fikir. Bukan kita baca tanpa fikir kita sebar & kita buat orang lain pula percaya pada benda yang kita sendiri tak pasti sejauh mana kebenarannya. Biar aku di pandang bodoh asalkan aku tak rasa diri aku pandai.

Apapun teruskan berdoa yang terbaik buat mereka. Doa adalah yang terbaik sekarang ni. Kita yang takde kepakaran apa2.. Pertolongan yang mampu kita hulur cuma doa. Semoga Allah membuka kebenaran yang selama ni di tutup untuk menguji manusia2 yang semakin lupa padaNya.

P/S : Aku ada terbaca katanya ustaz ni dah tutup account FB dia sebab tak tahan di kritik pasal mimpi dia. Sebenarnya dia cuma share apa yang dia mimpi orang yang sebarkan tu yang taksub lebih2 sampai cuba kaitkan apa yang berlaku tu konon seperti apa yang di mimpi ustaz tu padahal takde sapapun tahu apa yang berlaku.

Memandangkan ramai yang mula salah faham & menuduh aku cuba memburukkan reputasi Ustaz tu kat sini aku nak jelaskan aku tak tuduh ustaz tu menipu tapi yang aku tulis pasal ketaksuban manusia terhadap mimpi ustaz tu sedangkan ustaz tu sendiri tak kata mimpi dia tu petunjuk terhadap apa yang sedang berlaku. Dia sendiri tak berani nak confirmkan benda tu, tapi orang yang baca & share pulak melebih2 taksub sedangkan takde siapa tahu apa yang sedang berlaku di sebalik kehilangan MH370. Kita boleh ambil sebagai peringatan tapi bukan kepercayaan. Yang lebih mengetahui segalanya hanya Allah.. Jadi jangan nak tuduh aku bukan2 kalau baca tak habis atau tak faham.

22 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BOLEH SAWAN TENGOK BAJU BAJAN KAT NIGHT MARKET HATYAI

30.3.14 Suria Lekatlekit 1 Comments

Aku ni bukan orang kaya.. Nak berholiday kat oversea pun yang dekat2 je la. At least ok la tu.. Ada juga holiday untuk family kecik kami ni kan. Bersyukur.. ada orang tak merasa berjalan jauh apatah lagi nak rasa main salji kat luar negara. Kita jangan bandingkan diri dengan orang yang lebih senang dengan kita memang kita rasa kita macam susah sangat, bandingkan orang yang lebih susah dari kita nescaya kita akan rasa bersyukur dengan apa yang kita ada.

Amboi mukadimah.. kemain sekolahkan orang kau yer. Ok... ok.. aku just nak cerita pasal mini holiday aku yang cuma 2 hari 1 malam kat hatyai. Ni holiday tak ber planning ok. Lagipun masa tak banyak.. Bawak mak mertua jenjalan sana. Dia pun tak nak stay lelama sebab ada tanggungjawab lain kat sini kan. Kalau ikutkan nak tambah 1 malam kat sana tapi mertua daku taknak. Dia kata tunggu hujung tahun nanti, baru dia nak bercuti panjang kalau ada rezeki datang hatyai lagi.

Pemergiaan kami ke hatyai.. Awal pagi Jumaat. Aku dalam mamai2 laki aku sebelum subuh kejut aku suruh kemas barang. Aku ni tak tau apa2 terkebil2 jugak la tetiba kemas kain baju nak lari kemana pulak pagi2 ni. Nak kata sewa umah tak bayar... bayar jer tetiap bulan. Dia kata kemas baju untuk 2 hari nak jenjalan. Aku ni tak tanya la jenjalan mana sebab laki aku memang macam tu perangai dia.. asal dia kata nak pergi, tu.. tup tup pergi je takde nak planning bermesyuarat anak beranak bagai. Kecuali melibatkan ramai.. macam family sebelah aku. Kira ada la planning juga atau yang nak kena booking flight bagai. Kalau camtu kira percutian terancang la jugak.

Sebab Mak mertua aku orang yang simple, tak cerewet so senang nak bawak. Maka pergilah kami ke hatyai dengan menaiki kereta yang di pandu asben aku. Sampai hatyai dah petang, cari hotel.. mandi2 sekejab. Malam keluar pergi night market... Wah kali ni pergi hatyai aku betul2 teruja dengan baju bajan kat night market. Bayangkan yang dok jual kat booth thailand tu yang rega RM29.90 kat situ cuma Rm10 jer. Pun macam tu aku takde la borong sampai boleh buka booth.. sepasang dua je aku beli. Apapun design2 baju & harga dia kat night market hatyai kali ni aku pergi memang tak mengecewakan la. Ok la tu banyak yang cantik2 cuma RM10

Ni gambar dari google je. Aku takde amik gambar even usung dslr gedabak pi hatyai tapi sekeping pun tak amik gambar. Letih sangat kot.. keluar camera tinggal dalam hotel.

On the way nak balik singgah padang besar. Mak mertua aku teringin nak pergi. Jadi bawa la. Bukan selalu2 dia nak berjalan jauh kan. Lepas pergi padang besar terus balik. Memang agak letih jugak la.. percutian 2 hari 1 malam ni. Yelah.. rehat tak cukup, tak banyak tempat dapat pergi. Jalan sekitar hatyai tu jer.. Macam tahun lepas pergi sempat la jenjalan banyak tempat jugak. Takpe la.. Sebenarnya nak bawak mak mertua je. Bukan senang nak dapat bawak di jenjalan.

P/S : Aku walau di hatyai.. tapi hati masih dok fikir apa perkembangan MH370 walau 1 hari jer bebas dari dunia maya. Namun apa yang aku baca tentang perkembangan terkini membuatkan aku kembali menaruh harapan untuk semua mangsa di temui dalam keadaan selamat. Moga Allah membuka jalan kepada para penyelamat untuk menemui mereka. Dalam apa juga keadaan pun aku harap yang terbaik.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK TAHU KENAPA BOMOH BUBU MASIH AKTIF BUAT RITUAL PELIK UNTUK MH370?

27.3.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Bomoh bubu atau Raja Bomoh Datuk Ibrahim Mat zain datang lagi dengan permainan baru menyeru mayat timbul dari dalam laut... katanya. dua tiga hari ni tersebar video Pakcik Bomoh ni tengah membuat satu Ritual katanya menyeru mayat mangsa2 pesawat Mh370 timbul. Gigih dia bermandikan air laut dengan teropong buluh bagai...


Biarpun dia bertegas menafikan ritual yang dia buat bertentangan dengan ajaran Islam & ada unsur syirik & khurafat tapi bagi kita yang tengok ni pun dapat menilai sejauh mana Islamiknya ritual2 yang dia buat.

Satu benda yang aku rasa dia terus melakukan benda2 ni even di kritik atau di tegur adalah dari kita sendiri yang tak sudah2 bagi publisiti & perhatian kat dia di samping takde apa tindakkan di ambil. Cuma warning2 tanpa bertindak. Jadi Pakcik bomoh ni rasa.. apa de hal.. bisnes bomoh dia semakin di kenali. Kalau kita rasa tak layan benda2 macam ni.. Jangan sangka orang lain pun sama. Ramai lagi manusia yang masih menggunakan khidmat bomoh2 untuk tujuan tertentu.

Bila kita dok highlight sangat cerita pakcik bomoh ni & sensasikan cerita dia.. Itulah dia suka sebenarnya. Memberi ganjaran pada dia tanpa perlu keluar modal mengiklan service yang dia sediakan. Jadi lepas ni.. Dia nak buat apapun jangan jadikan benda tu isu di media ataupun laman sosial.. Lapor terus jer kat pihak yang sepatutnya ambil tindakkan. Berhenti dari terus bagi publisiti kepada Pakcik Bomoh bubu ni. Kang ada pulak kena tampar macam kokedai.

P/S : Kalau korang tak sokong perbuatan dia.. Tak payah share bukan sebab korang tak prihatin bila tak share tapi tak share bermakna tak memberi publisiti pada aktiviti dia. Kalau terus menerus di beri perhatian itulah punca kenapa dia masih dengan ritual pelik dia konon nak membantu mereka yang terlibat dalam nahas MH370 tu

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAGAI SATU DOSA MENJADI PILOT MH370

27.3.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Dimana letaknya hati bila takde langsung rasa simpati.. Adakah hati mereka di tapak kaki yang fungsi untuk di pijak2 je? Kalau hati dia letak di tapak kaki tak pelik la dia takde rasa.. Tapi tapak kaki pun ada rasa jugak.. rasa sakit kalau terpijak benda yang menyakitkan.. rasa geli bila terpijak benda mengelikan.. Gamaknya berkongsi hati dengan syaitan kot. Sebab makhluk Allah yang paling takde perasaan baik adalah syaitan jer..

Di akui aku bukan manusia baik sangat.. Tapi aku manusia yang masih ada perikemanusiaan pada manusia lain bila manusia lain itu di timpa musibah. Nak2 lagi dalam isu besar melibatkan nyawa & keselamatan orang lain. Di celah2 orang masih sedih dengan kehilangan pesawat Mh370 yang membawa beratus nyawa dan di katakan pula berakhir di lautan paling ganas, Lautan Hindi.. Masih ada yang nak ambil kesempatan melariskan penulisan mereka.

Tersentap jugak hati Bila menjadi tajuk besar tentang masalah rumahtangga salah seorang yang terlibat dalam Mh370.. Yang di katakan ada masalah rumahtangga & mungkin menjadi penyebab pada apa yang berlaku pada pesawat MH370. Mentang2 dia yang mengemudi pesawat tu macam2 tuduhan & macam2 keaiban dia orang nak canang sedangkan takde satu bukti pun lagi yang mengaitkan dia dengan semua tuduhan tu. Macam satu dosa pula dia menjadi pilot sampai dah di katakan sudah meninggalpun cerita keburukkan dia masih belum bernoktah. Ada saja benda yang pakar2 spekulasi ni nak jadikan bahan teori mereka nak kaitkan Kapten Zaharie sebagai punca nahas tu berlaku. Betul atau salah.. tetap jadi salah kalau tuduhan tu takde bukti.

 Kasihanilah beliau..

Mungkin dia dah terkorban seperti apa di katakan dari penganalisis & pakar2.. Masih tergamak korang untuk mencanang aib orang yang dah tiada lagi. Tak mampu aku nak selami isi2 hati orang2 macam ni. Gamaknya apa yang depa ni rasa? Depa je ada jawapannya

Wahai hati2 yang takde rasa.. Mungkin korang ada masalah sensori maka di nasihatkan segeralah berjumpa dengan pakar psychiatric & pulihkan deria2 rasa & perasaan korang yang dah takde tu. Simpatilah pada keluarga mereka yang perlu mengadap berita sedih di tambah lagi dengan fitnah2 korang tu.

P/S : Biar dari manapun sumber tak sahih yang korang dapat.. Tak perlu la jadi salah seorang yang menyebar atau mensensasi cerita tu. Perhatian korang la buat orang semakin galak untuk terus buat spekulasi. Sepatutnya di tegah bukan di canang.. Tak kira la kau nak tunjuk apa yang media luar tulis, yang kau dok jadi agen media luar tolong canang tu dah apa kes!

Ya Allah.. masih menjadi rahsia Mu.. Mh370 masih lagi menjadi teka teki. Kau bukakan jalan.. permudahkan.. Urusan mencari & menyelamat. Moga ada kesimpulan dan jawapan pasti, mengakhiri semua fitnah & spekulasi.

Bertabahlah wahai waris2 mereka. Sesungguh kamu di Uji dengan kasih sayangNya

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

UNTUNGNYA MEREKA BERADA DI DALAM PESAWAT MH370 YANG HILANG TU

26.3.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Setiap hari entah siapa yang doakan kita. Kalaupun kita pergi... Berapa doa yang di kirim untuk kita disana. Namun bertuah bagi mereka yang berada di dalam pesawat MH370 yang sampai saat ini hanya boleh di klasifikasi sebagai HILANG sebab masih tiada bukti yang jelas, hanya teori & analisis dari pakar Britian sahaja yang mengesahkan ia berakhir di lautan hindi.

Sumber Google

Sungguh aku cemburu dengan kamu semua.. Kamu sangat bertuah. Sejak kehilangan kamu, berjuta manusia mendoakan. Bila kau di sahkan terkorban.. Banyak airmata tumpah & banyak jugak al fatihah di hadiahkan. Sesungguhnya kamu adalah insan2 terpilih. Andai benar kamu terkorban.. Maka syahid la bagi mu (bagi yang muslim)


Pada waris2 mangsa... Hapuslah airmata. Mati itu pasti cuma kita tidak tahu dimana & bagaimana. Mereka akan jadi sejarah yang kekal dalam ingatan berjuta insan.

Pada lautan hindi luas terbentang, Jika kau ingin menyimpan jasad mereka, cukuplah sekadar beri petanda yang nyata mereka kini sedang beradu dalam dakapanmu. Ya Allah.. sesungguhNya kau lebih mengetahui segalanya.. Berilah kami sedikit petunjuk agar kami tahu hidup atau mati mereka. Biar jelas segalanya tiada lagi spekulasi atau teka teki.

Masih ada bau pada baju
Di peluk cium bertalu
pada potret di bicara rindu
Dalam doa di sebut nama mu
Jika ini mimpi
Sudah pasti dia ingin terjaga
Dan beristifar sendiri
Namun ini nyata
Dia tak mampu lari
Duduk termanggu kaku
airmata laju, suaranya sendu
Namun dia masih membisu
Lalu di selak satu persatu
Memori lalu
Duhai.. anak
Duhai.. ayah
Duhai.. ibu
Duhai.. menantu
Duhai.. cucu
Kami rindu, pergi mu melulu
Kami derita, pergi mu tak bertanda
Hati kami luluh, jasad mu entah dimana
Namun kami tahu,Insya Allah kamu di syurga
Berkafan pakaimu, bersemadi di laut biru
Bernisan tiada namun syahid mu telah nyata
Tutup buku luka
Ya Allah kembalikan ceria
Mungkin bukan hari ini
Tapi sedikit masa lagi
Bukan untuk melupa
Sekadar menghabis sisa hidup yang ada
#MH370DalamKenangan

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370 BERAKHIR DI LAUTAN HINDI BUKAN KESIMPULAN NAMUN ITULAH JAWAPAN

25.3.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Semalam hampir seluruh dunia berhujan airmata.. Tapi bagi mereka2 yang ada rasa simpati & hati la sebab bukan semua manusia yang ada rasa sedih untuk trajedi ni. Masih ada yang rasa.. takde rasa apa2. Takpe.. hak masing2 la nak rasa apa - apapun tapi yang penting even kita takde rasa apa2 pun hormatilah perasaan orang lain.

Semalam.. kenyataan DS Najib yang dengan sedihnya mengatakan...  Pesawat MH370 di sahkan berakhir di lautan hindi memang merentap jiwa2 kita apatah lagi jiwa2 ahli keluarga mangsa.

Bagi aku yang pernah menghadapi kehilangan orang tersayang.. Sekurang kurangnya aku nampak.. dia pergi dengan tenang.. dia di mandikan, di sembahyang dan seterusnya di kebumikan.. Dan sehingga kini aku masih boleh melihat 2 nisan kaku sebagai tanda di situ bersemadinya dia yang ku sayangi.. Tapi mereka.. 17 hari menanti, dan berakhir dengan satu kenyataan.. semua bersemadi di lautan hindi.. mereka takdapat mandikan, sembahyangkan & semadikan.. apatah lagi dapat meletak tanda 2 nisan untuk jadi peringatan di situ bersemadi insan tersayang... Sungguh perit melaluinya.. kita melihat dengan hati pun tak mampu rasa apa yang mereka rasa

Tuhan menulis mereka yang terpilih. Mendapat jutaan doa.. sesungguhnya mereka terlalu istimewa. Mereka di limpahi kasih dari semua orang.. biarpun dari orang2 yang selama ini tak pernah di kenali.

Biarpun hanya dengan kenyataan Perdana Menteri yang menyatakan.. Pesawat Mh370 berakhir di lautan hindi.. masih belum ada bukti yang mengesahkan mereka bersemadi di lautan ganas itu tapi dari analisis, teori.. Mereka mengesahkan itulah yang berlaku. Masih ada harapan biar setipis kulit bawang, namun kenyataan semakin nyata. Redha... Mungkin tidak mustahil ada keajaiban.. Namun jangan sandarkan. Kan lebih terluka bilamana harapan cuma berjawab hampa. Cuma terus berdoa semoga Allah memunculkan semua petanda.. samada hidup atau mati nya mereka.

 Berakhir di lautan hindi mungkin itu bukan kesimpulan selagi bangkai pesawat masih belum di temui tapi terimalah itulah jawapan yang kita tertanya tanya selama 17 hari lalu. Yang terbaik adakalanya pahit.. Namun hikmah tersembunyi memberi ganjaran di masa depan nanti. Allah itu tidak pernah kejam... Percayalah,ini cuma teguran kecil pada kita yang selama ini leka.

Buat semua keluarga mangsa.. Salam takziah moga Tuhan memberi kamu semua kekuatan & kepada Alfatihah untuk yang beragama Islam.. Moga kamu di tempatkan bersama orang2 yang beriman.. Pergilah dengan tenang, Mungkin itu lebih baik dari menghadap hari hari yang mendatang, sesunguhnya kamu semua istimewa terpilih untuk mendapat jutaan doa dari manusia.

Sebahagian dari krew & penumpang

24 Mac 2014
Berhujan airmata seluruh dunia
Pada insan2 berjiwa
Tunduk mengadap kenyataan
Tenggelam Mh370 bersama insan
Mungkin selepas ini
Tiada lagi tangis tawa mereka
Ya Allah ku hanya membayang
Kedukaan mereka yang bukan kepalang
Aku sudah rebah, Aku rasa lemah
Aku seolah mendengar
mereka menangis dalam samar
Meratapi pemergian tak berjenazah
Peluk cium kain baju arwah
Rupanya tiada tertulis
Mereka bertemu, berpelukan & menangis
Ya Allah.. Aku yang rebah
Ya Allah kau sertakan bersama tabah
Agar mereka gagah biar payah
Ku kira 16 hari lalu..
Mereka masih menunggu
Namun takdir Allah menulis segalanya
Mereka menunggu kita di sana
Memori penuh duka dan airmata
MH370 terpahat kenangan luka


4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370 BERSEMADI DI LAUTAN HINDI, SALAM TAKZIAH

24.3.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Akhirnya.. segala teka teki.. segala spekulasi.. segala andaian.. segala tuduhan terjawab malam ni. Ya Allah.. Kau lebih mengetahui segalanya.. Kau lebih mengasihi mereka.. Kau akhiri destinasi di lautan hindi.. Kau juga lebih tahu kenapa mengapa..


Salam takziah & Al fatihah buat semua mangsa. Ya Allah kurniakan kekuatan & ketabahan pada semua keluarga mangsa agar mereka dapat redha dengan ketentuanNya..


Ku bingkiskan kata dalam puisi
Kerana tiada ayat lagi mampu ku bercerita
Perit rasa hati
Menerima suratan dari Nya
17 hari kami menanti
penuh teka teki
penuh spekulasi
penuh andaian itu ini
Masa telah tiba
Rahsia Allah terbongkar juga
Dengan izin Nya
Kau khabarkan pada kami
Dengan berita dukacita ini
Namun tetap kami syukur
Kau lebih mengasihi mereka
Kasih yang tak mampu kami ukur
Trajedi ini bukan satu malapetaka
Tanda bencinya Allah pada manusia
Tapi peringatan kepada kita
yang adakala lalai dan leka
Ya Allah terima kasih mendengar doa & rayuan kami
Selama  17 hari.. akhirnya kau bersimpati
Moga yang pergi Kau jaga disana
Kami disini akan terus berdoa
Moga dosa kami & mereka mendapat keampunan dari Nya
Pada mereka bersemadi di Lautan hindi
Moga kamu bersama orang2 yang di kasihi
Jangan menangis waris mereka
Kerana Ajal kita semua
sudah di tulis yang Esa
Biar airmata menjadi kekuatan
MH370 memori,trajedi kekal dalam ingatan.
Tenang kamu semua disana

24 Mac 2014
Berhujan airmata seluruh dunia
Pada insan2 berjiwa
Tunduk mengadap kenyataan
Tenggelam Mh370 bersama insan
Mungkin selepas ini
Tiada lagi tangis tawa mereka
Ya Allah ku hanya membayang
Kedukaan mereka yang bukan kepalang
Aku sudah rebah, Aku rasa lemah
Aku seolah mendengar
mereka menangis dalam samar
Meratapi pemergian tak berjenazah
Peluk cium kain baju arwah arwah
Rupanya tiada tertulis
Mereka bertemu, berpelukan & menangis
Ya Allah.. Aku yang rebah
Ya Allah kau sertakan bersama tabah
Agar mereka gagah biar payah
Ku kira 16 hari lalu..
Mereka masih menunggu
Namun takdir Allah menulis segalanya
Mereka menunggu kita di sana
Memori penuh duka dan airmata
MH370 terpahat kenangan luka

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG PERNAH TUDUH KAPTEN ZAHARIE ADA KAITAN DENGAN KEHILANGAN PESAWAT MH370 SILA SOROK MUKA DALAM SPENDER

24.3.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Masa mula2 aku membaca spekulasi yang mengaitkan kapten Zaharie (Pilot MAS MH370) dalam kehilangan pesawat MH370 memang aku rasa geram & sakit hati sangat. sakit hati & marah bukan pasal dia ahli PKR atau penyokong kuat PKR tapi sakit hati sewenangnya orang mengaitkan dia hanya sebab dia penyokong & ahli parti pembangkang.

Sumber Google

Dari awal, aku tak pernah rasa atau anggap apa yang berlaku ada kaitan dengan Kapten Zaharie yang kononnya ini adalah konspirasi DS Anwar Ibrahim untuk jatuhkan PM DS Najib Tun Razak menggunakan kapten Zaharie untuk membawa lari pesawat MH370. Waktu simulator Kapten Zaharie di rampas & di siasat lagi teruk la tuduhan keatas dia.. Macam2 di pertikaikan.. Kenapa dia bina simulasi kat rumah? Tak puas flight lagi ke? Dia bina simulasi sebab nak belajar landing tempat2 tersembunyi la.. Semuanya menjurus kepada tuduhan nak kaitkan dia sebagai seorang pesalah la.. Sedangkan siasatan masih di jalankan.


 Sebahagian komen2 yang aku jumpa kat FB yang mengaitkan Kapten Zaharie dengan kehilangan Mh370 -Sumber FB

Waktu tu aku hanya baca jer.. Nak komen lebih2 kat wall orang yang dok buat spekulasi, fitnah & tuduhan kang jadi gaduh pulak. Yelah.. depa2 tu bukan jenis otak terbuka sangat. Nak komen yang angguk je depa kata.. Yang tak angguk satgi, mula la perang kat FB. So, baca je sambil istifar dalam hati. Nak buat camna depa bukan jenis berfikir di luar kotak tapi fikir di luar planet bumi & di luar batas kemanusiaan jadi depa boleh jer blame, tuduh atau fitnah sesapa saja demi nak tunjuk depa sangat bijak dalam membuat teori kes2 besar macam ni.

Sumber FB

Dan kini.. Allah semakin nak tujuk kebenaran. Satu persatu isi Simulator Kapten Zaharie di bongkar. Yang ada cuma games & aplikasi2 pembelajaran. Dan di akui kebanyakkan pilot memang ada simulator sendiri kat rumah bukan saja kapten zaharie. Mungkin atas dasar minat yang mendalam dalam dunia penerbangan ni.

Sumber Harian Metro

Dan kerana itu aku hanya membaca spekulasi & biar dia berlalu macam tu saja tanpa ambil serius sangat. Spekulasi ni sedap sikit sebut tapi spekulasi ni sebenarnya banyak fitnah dari teori yang betul. So, kalau yang rasa aku ni macam jahat sangat suka mengkritik & suka berdebat.. yang mengata aku tu, mulia sangat ke kalau asyik sebar fitnah jer? Kita sama2 manusia yang tak sempurna & kekurangan sana sini.. Aku tak rasa diri aku baik, tapi yang rasa diri dia tu baik, maka tunjukkan la kebaikkan supaya aku boleh belajar & contohi. Jangan kau dok rasa baik tapi dalam masa yang sama tunjuk kejahilan.. memang la aku pandang ko macam sampah jugak la.

P/S : Bukan masa mencari salah siapa.. Masa kita untuk mencari dimana mereka. Jom sama2 kita doakan Semoga hari yang ke 17 ni Allah permudahkan misi mencari & menyelamat seterusnya membawa pada penemuaan mangsa2 yang terlibat. Ya Allah dengan rahmat & kasih sayang Mu, kau munculkan semua mereka yang terlibat dalam kehilangan MH370. Apa juga keadaanNya, kau lebih tahu yang apa terbaik & kami sebagai hamba akan redha.
 p/s : aku bukan rakyat yang obses & fanatik dengan mana2 parti politik.. Jadi, senang aku nak nilai mana baik, mana buruk, mana bodoh & mana berakal.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PESAWAT MAS MH114 TERLIBAT DALAM KEMALANGAN DI NEW DELHI

23.3.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Dalam isu Mh370 yang masih menjadi misteri kehilangan tetiba sebuah lagi pesawat MAS yang terlibat dengan kemalangan.

Pesawat yang membawa 180 penumpang dan anak kapal itu di katakan di rempuh oleh sekawan itik menyebabkan cermin pecah tapi Alhamdulillah tiada sebarang kecederaan cuma mungkin trauma jugak la kot sebab yelah.. MH370 masih lagi hilang tetiba Mh114 pulak terlibat dalam kemalangan kecil macam ni.
 -Sumber Sinar Harian-
Apapun syukur la semua selamat mendarat. Teruskan doa yang masih hilang.. Moga Allah memberi kemudahan pada misi mencari & menyelamat Mh370. Sehingga hari ini Allah masih mahu mendengar rintihan doa kita.. Dan sebab itu dia masih belum memberi petunjuk di mana pesawat MH370 berada jadi terus berdoa.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

80% RAKYAT MALAYSIA MEMANG SENSITIF ISU MH37O DIJADIKAN BAHAN GURAU

21.3.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Kecoh bila Chef Wan muat turun status berunsur gurauan pasal pesawat Mh370 yang masih sehingga kini belum di temui. (Boleh rujuk entri berkaitan tu kat SINI )Marah benar rakyat Malaysia dengan chef wan.. Bukan kata chef wan.. sebelum ni pun Zed Zaidi teruk kena hentam sebab jadikan isu Mh370 untuk bergurau. Bukan golongan retis jer kena hentam.. orang awam pun kalau dok up status yang bukan2 pasal MH370 pun tetap kena hentam.

Jadi sapa2 jer tak terkecuali di hentam kalau tak sensitif dengan isu yang melibat nyawa & keselamatan orang lain ni. Mengikut survey yang aku baca kat astroawani 80% ++ rakyat malaysia nak chef wan buat permohonan maaf atas apa yang dia dah buat selebihnya lagi tak kisah. Nak2 lagi dia keluar kenyataan memang dia sengaja buat lawak camtu semata2 nak tengok reaksi rakyat Malaysia katanya.. sekarang dah tengok, kan?? hope jadikan pengajaran ler.  Even dia kata rakyat malaysia ni memang cepat melatah & suka mengutuk orang.. Rasanya dia pun tergolong dalam rakyat malaysia yang macam tu jugak kot. Selama ni dia jer dok hentam orang kan... sekali sekala kena hentam pun bagus jugak untuk sel2 otak berhubung. kekekekeke... (termasuk la diri aku jugak)


 Sumber astroawani

Moral of the story... Pada sesiapa sekalipun termasuk diri sendiri, kita kena ingat ada perkara yang boleh dijadikan bahan gurau ada yang tak boleh. Memang hidup kalau statik & serius jer pun tak happening.. tapi banyak lagi perkara yang boleh di jadikan bahan gurau kenapa isu yang serius & besar macam ni jugak kita pilih nak main2. Cuba ada ahli keluarga chef wan atau sesapa sahaja yang jadikan isu MH370 tu sebagai bahan gurau terlibat sama.. Gamaknya ada hati lagi tak dia nak berlawak? So, kalau kita tak mampu nak rasai kesedihan orang lain.. tolong hormati perasaan orang. Tak susah, kan?? Peace!

P/S : Ehem.. hem.. tak payah bangga sangat la Dato Chef Wan Ooi.. boleh buat orang marah. Tak elok untuk kesihatan orang2 tua macam Dato. kekekekeke

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERINGATAN BUAT CHEF WAN..KALAU TAKNAK KENA HENTAM JANGAN BUAT LAWAK ISU MH370

21.3.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Semua orang fokus pada isu kehilangan pesawat MH370 yang sehingga hari ini belum berjaya di temui walaupun ada petunjuk dari dua objek yang di kesan satelik pihak australia di lautan andaman. Apa saja yang cuba di jadikan lawak dengan menggunakan isu tu confirm kena kritik hingga ke urat saraf paling halus.

Terbaru chef selebriti terkenal yang memang suka menghentam di hentam sebab buat lawak tak kena gaya. Siapa lagi kalau bukan DatoChef Wan..


 Sumber Astroawani

Aku taknak cakap panjang2.. Moral of the story apa jugak lawak berkenaan isu MH370 takkan jadi lawak jadi tak payah la nak berlawak sangat. Kang tak pasal2 kena hentam.

Dalam situasi sekarang tiada lawak boleh melegakan perasaan keluarga mangsa yang menanti penuh debaran khabar tentang pesawat Mh370 apatah lagi lawak yang di kaitkan dengan Mh370. Apa yang di harap mereka doa berterusan.. Sama sama lah kita terus berdoa semoga hari ke 14 ini ada berita baik walau pahit tentang mereka yang hilang bersama pesawat Mh370. Semoga rayuan kita di hari yang ke 14 ni menjadi doa2 yang termakbul.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALAU PERCAYA SPEKULASI TENTANG MH370 RASANYA PESAWAT TU DAH BERAPA KALI TERHEMPAS DAN TERBANG BALIK

20.3.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tajuk dah jelas apa yang aku nak katakan.. Masih lagi tentang spekulasi kehilangan pesawat MH370. Berita terkini yang kita sedia tahu tadi australia dah kesan objek di lautan andaman kalau tak silap. Tapi belum di sahkan objek tu adalah pesawat MH370 cuma berkemungkinan ada kaitan dengan pesawat MH370 yang hilang sejak 12 hari lalu.

Apa lagi berdesup la spekulasi muncul lagi.. Ada yang dah kata confirm.. Takpe. Biarkan.Maybe betul objek tu pesawat MH370 & mungkin jugak boleh jadi takde kaitan. Apapun tunggu je laporan rasmi perdana menteri. Apa pilihan kita ada kan.. Kalau kita percaya dengan spekulasi & berita tak sahih ni rasanya.. dari awal.. katanya pesawat ni terhempas kat perak la.. terhempas kat laut china selatan la.. mendarat kat lokasi rahsia la..terhempas kat lautan hindi.. mendarat kat sinun.. terhempas kat sinin... pendek kata kalau percaya spekulasi & berita tak sahih ni gamaknya berapa kali mangsa yang terlibat tu mati kemudian hidup balik & pesawat tu berapa kali terhempas kemudian terbang balik. Dari laut china selatan balik Malaysia kemudian terbang ke lautan hindi... Dan kerana sebab tu walau orang anggap aku suka di perbodohkan pun aku tetap tunggu laporan rasmi. Aku rasa lagi bodoh percaya spekulasi kalau dah terhempas boleh terbang balik kemudian terhempas lagi.. betul tak??

Mungkin hanya sekadar amaran yang tak berapa effective kot tapi kita ingatkan jugak la kat sini

Jadi kita yang tak punya kepakaran atau info yang sebenarnya kita cedok dari orang jer tak perlulah rasa ghairah sangat kot nak sebar spekulasi seterusnya suruh orang percaya. Sapa tak percaya kita nak pandang sinis.. Yelah, aku pun nak percaya spekulasi kalau sertakan dengan bukti. Aku nak percaya apa yang sahih.. Maybe yang sahih tak keluar berita, media atau TV.. tapi sekurang kurangnya fakta yang tetap tak berubah sebab kebenaran takkan berubah. Ni, tiap kali misi mencari menyelamat berubah arah dia punya info pun turut berubah.. dari terhempas kat pulau perak tetiba jadi terhempas kat pulau andaman pulak. Kan pelik.. Jadi kalau informer dia pun tak consistent salur maklumat, macam mana la orang nak percaya.

Senang camni la.. Ada akal fikir. Apa yang korang rasa nak percaya, percayalah tapi jangan memperlekehkan orang yang taknak percaya info korang. Simple. Peace!

P/S : Moga hari ke 13 ni semua persoalan, andaian,spekulasi,tuduhan & segala macam cerita dogeng pasal MH370 terjawab. Terus doakan yang terbaik buat mereka yang terlibat. #prayforMH370

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

5 TAHUN SUDAH BLOG YANG DI ANGGAP LUCAH NI

20.3.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Wah.. dah menapak di tahun ke 5 blog melekat lekit ni. Diam tak diam.. pejam celik.. marah senyum, gelak tangis.. Rupanya usia blog ni dah 5 tahun. Alhamdulillah setakat ni tiada apa yang menggugat aku untuk terus menaip kata - kata dalam blog ni.


Segala hentaman, kritikkan,kutukkan,hinaan,umpatan,cacian,makian.. Nampaknya belum cukup kuat nak gugat semangat berblog aku ni. Dalam 5 tahun ni... ada yang dari suka jadi benci.. yang benci terus pergi tak kembali2.. yang baru datang terus datang. Lumrah berblog.. Apa nak di kata.

Tapi maybe ramai yang tak tahu.. Blog ni sebenarnya bukan blog yang pertama aku tulis. Dulu aku pernah create satu blog yang masa tu aku sendiri tak tahu nak jadi macam mana dalam blog. Maybe blog ikut ikutan.. tapi seriusly tak memberi kepuasan langsung bila penulisan kita macam meniru orang lain. Aku tutup blog tu... dan buka blog ni yang pada awalnya masih lagi mengalami krisis identiti. Yelah.. budak baru belajar tulis blog kan masa tu. Tapi teruskan jugak.. dan akhirnya matang bersama usia la penulisan aku kat blog ni.

Kalau di semak entri2 dulu.. memang tak di nafikan ada kebudakkan kat situ.Tapi dari situ boleh nampak penulisan aku semakin hari semakin dewasa. Sehinggalah aku putuskan untuk taknak cerita sangat hal peribadi. Kalau dulu ada jugak sikit2 kisah peribadi tapi sekarang dah semakin tak ada. Sebabnya.. aku takut terbabas dalam bercerita hal peribadi yang mungkin boleh jadi senjata orang lain menjatuhkan aku. Sebab kita sedia maklum.. Ada orang suka & ada orang tak suka. Yang nampak macam baik dengan kita pun belum tentu baik apatah lagi yang terang2 nampak tak baik, kan.

Nama Lekat Lekit yang selalu jadi pertikaian atau jadi penilaian berunsur lucah.. Sejak aku pilih perkataan lekat lekit ni tak terdetik di hati atau akal aku benda ni lucah tapi bila sampai ke hati & akal orang lain, ada pulak yang kata dengar macam lucah. Tapi aku tak peduli sangat, selagi aku yakin lekat lekit bukan satu perkataan mencarut dan melucah.. Lantak la yang otak terlalu kuning tu nak fikir apapun. Yang pasti Apa yang melekat lekit hari ni adalah membawa maksud apa cerita aku hari ini yang nak aku letak dalam blog. Simple je maksudnya.. Orang lain yang terlalu konar sampai terbabas fikir yang bukan2.

Siku liku aku selama tulis blog ni bagi aku takde la bagi tekanan emosi sangat malah takde bagi kesan langsung pun dalam kehidupan aku seharian. Sebab keutamaan aku ada lah kehidupan sebenar aku, dunia maya aku letak sebagai hobi. Apa berlaku kat dunia maya ni ceritanya kat bermula & abis kat situ jugak. 5 tahun bertahan dalam dunia blog bagi aku satu pencapaian yang baik jugak la. Maybe sebab aku memang minat mengarang cerita jugak kot, tu yang mampu bertahan. So, kuncinya adalah minat kalau buat sekadar ikut ikutan.. memang susah nak bertahan.

P/S : Hari ni hari ke 13 kehilangan pesawat MH370 yang masih lagi menjadi misteri sebab tiada langsung pentunjuk atau tanda di temui bagi mengesan dimana mereka semua berada. Sungguh Allah masih mahu menguji kita & masih mahu mendengar rintihan doa kita. Terus berdoa agar misteri ini terungkai & menjawab semua soalan, spekulasi,tuduhan & andaian. 
Ya Allah.. selama ni kau tunjukkan kuasa Mu dengan memberi kami kenikmatan sehingga kami lupa betapa besarnya kuasa MU, hari ni kau tunjukkan dengan menghilangkan hanya sebuah pesawat membuat 1 dunia jadi gawat..  Maka kepada Mu jua kami memohon pertolongan, Berilah petunjuk & jalan agar pesawat Mh370 di temukan. Amin...

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MACAM MANA NAK JADI BLOGGER YANG TAKKAN KENA HENTAM

18.3.14 Suria Lekatlekit 26 Comments

Amboi kau lekatlekit.. Nak bagi tips kat orang ke? Kau sendiri pun manjang kena hentam ada hati nak bagi tips kat orang supaya tak kena hentam. Erk... kenapa tak boleh ke? Orang selalu kena hentam la lebih tahu apa point yang selalu orang hentam & apa benda yang orang takkan hentam.

Kemain kerek kat ayat kat atas.. Kekonon tahu sangat la tu. Tapi memang betul.. kita mengharap respond yang positif bila kita menulis sesuatu kat blog. Mana ada orang mengalukan kritikkan atau kutukkan jauh sekali la minta di maki & hina. Tapi takde siapa boleh elak dari mengadap semua tu bila memilih untuk jadi seorang blogger. Tak kira la dia tulis pasal diri sendiri ke, pasal orang lain ke, pasal isu semasa ke, pasal artis ke, pasal agama ke, pasal tutorial & tips ke, pasal fesyen ke atau pasal apa sekalipun.. Bila dia menulis mesti kalau tak selalu pun, sekali dua ada jugak di terjah dengan hentaman berbaur kritikkan, kutukkan atau yang lebih dramatik dari tu makian & cacian. Memang banyak blogger yang akui benda ni. So, ada ke tips untuk buat kita tak kena semua tu??

Ada sapa kata takde. Senang jer... kalau tak nak kena kutuk, kena kritik, kena hina, kena maki, kena umpat atau kena apa2 yang buruk dari penilaian & pandangan manusia.. Jangan jadi blogger, jangan jadi manusia,jangan jadi apa2 yang boleh nampak kewujudannya kat dunia ni. Memang takkan kena semua tu.. Rasulullah kita pun tak terlepas dari terkena semua tu, inikan pula kita manusia yang serba serbi kurang sana sini.. tak betul sana sini..  Perkara normal kalau tak selalu, sekali sekala kena hentam macam tu even dari pandangan kita takde salah, tapi pandangan orang lain mungkin jadi salah.

So, kalau nak jadi blogger kena la hadap semua tu. Sebab apa kita tulis mungkin kita suka & ada sesetengah yang lain pun suka.. tapi tak semestinya tak ada orang tak suka. Jadi apa yang perlu kita jadikan teguran membina kita ambil sebagai sesuatu yang positif, apa yang membunuh jangan jadikan itu sebagai racun kita membunuh diri tapi kita jadikan dia racun membunuh pembunuh. Yang penting hati kita kena kuat nak buat apapun.. Jangan terlampau fikir sorang yang tak suka kita sampai kita rasa satu dunia benci kita, sedangkan orang yang tak suka kita tu pun ada orang lain tak suka dia. Kalau dia baik sangat takde la dia benci kita, even seburuk manapun kita. Betul tak??

Nak enjoy berblog kita kena pandai tapis yang mana perlu kita ambil sebagai pengajaran, yang mana pula kita baca & jadikan sisa kumuhan. Simple kan?? Simple la kalau cakap pakai air liur jer... Tapi tu je pilihan kita ada. Tak mungkin kita akan di sukai semua orang dalam semua perkara.

P/S : Apapun jangan lupa terus berdoa untuk semua mangsa yang terlibat dalam misteri kehilangan MH370. Semoga hari ke 11 ni ada khabar gembira mereka di sana. Moga Allah makbulkan jutaan Doa untuk mereka. #PrayforMH370

Nukilan hari ke 11 kehilangan MH370

Sudah melangkah hari ke 11
Rindu kami tak berbalas
Hidup mati mu belum jelas
Hari ke 11 ini
Moga ada cerita terkini

Bukan lagi teka teki
Tapi jawapan pasti
Dan semoga 11 hari kau hilang
Kau disana sudah bersedia untuk pulang
Moga Allah sudah menulis
Hari ini kita berpelukkan menangis

‪#‎prayforMH370‬

26 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI KEHILANGAN PESAWAT MH370 MELAHIRKAN RAMAI RAJA BOMOH TANPA KITA SEDAR

17.3.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tudia.. yang kita kenal sekarang raja bomoh cuma seorang Mahaguru Datuk Ibrahim Mat Zin. Tapi tanpa kita sedar sebenarnya ramai lagi bomoh2 yang terlahir & muncul sejak kehilangan pesawat MAS MH370. Kita nampak tapi kita tak sedar. Korang yang baca ni entri ni pun ada yang tak perasan di kalangan kita sebenarnya ada jer bomoh2 edisi Khas MH370

Nak tahu siapa bomoh2 yang terlahir & termuncul sejak kehilangan pesawat MH370..  pakar2 spekulasi la siapa lagi. Tak di nafikan ada spekulasi yang ada logik nya.. ada spekulasi yang hanya logik kalau fikir ikut kepala lutut tapi spekulasi akan kekal sebagai spekulasi selagi takde bukti. Bila aku menolak spekulasi ada yang labelkan aku sebagai suka di perbodoh bodohkan oleh kerajaan pemerintah.. Apa pilihan yang aku ada. Kalau aku minta bukti, pakar spekulasi ada ke? Takde jugak..

Sekarang kapten Zaharie yang di tugaskan membawa pesawat Mh370 yang hilang tu di siasat kediamannya sebab dia bina simulator kat rumah . Baru di siasat tapi orang lain dah macam menjatuhkan hukuman pada dia. Sebab dia penyokong pembangkang maka ramai yang menyokong kerajaan mula melihat dia sebagai seorang penjenayah sekaligus cuba mencipta spekulasi untuk mengaitkan dia sebagai seorang penyebab pada trajedi ni. Yelah dulu yang sokong kerajaan ni depa la beriya sangat dok sebar spekulasi katanya kerajaan cuba sembunyikan sesuatu.. tup2 jadi tak percaya pulak kat kerajaan padahal sebelum bagai nak rak backing kerajaan.. Bila dapat tahu jer kapten Zaharie ni penyokong pembangkang.. U-turn balik katanya. Ini konspirasi Pemimpin pembangkang yang gunakan kapten Zaharie untuk jatuhkan pemimpin kerajaan sekarang.

Samada betul atau salah spekulasi korang.. selagi tak terbukti apa yang korang buat & sebar tetap lagi menjadi satu kesalahan even hujung2 nanti spekulasi korang tu maybe jadi kebetulan betul sekalipun. Inilah Ujian Allah pada manusia.. Nak tengok sejauh mana manusia mampu mengawal nafsu. Semua orang boleh buat spekulasi & teori tapi yang paling pasti, nyata & jelas takde seorang pun yang tahu apa yang berlaku di sebalik kehilangan pesawat MH370 melainkan mereka2 yang terlibat. Jangankan bukti, petunjuk pun belum ada.. tapi ramai yang dah buat kesimpulan & jawapan. Jadi apa beza korang dengan raja bomoh sekarang? Dua2 pun sekadar buat spekulasi & tilikan cuma cara jer berbeza. Sorang dengan cara kuno.. sebahagian lagi cara nampak macam moden tapi sebenarnya dua2 pun sekadar macam jawab teka teki jer. Entah betul entah tidak.. depa sendiri pun sebenarnya takde jawapan.

Sapa2 nak terus sebar spekulasi dengan jayanya aku dah taknak tegur la.. kang jadi gaduh pulak. Tapi aku akan terus la berkata2 seperti apa yang aku rasa nak kata. Kalau terasa tu bermakna korang buat la..  simple. Kalau suka terus baca kalau tak suka pejam mata.

Marilah kita sama2 berdoa semoga Allah membuka jalan untuk para penyelamat menjejaki mereka. Semoga apa yang benar tersembunyi selama ni mengakhiri segala spekulasi. Hanya Allah lebih mengetahui.. Kita cuma ada akal tapi Allah punya kuasa dan kita cuma hamba.

P/S : aku bukan ada kepakaran atau seorang yang bijak pandai nak menganalisis atau membuat teori dengan isu2 besar macam ni. Apa yang aku tulis bukanlah satu teori berkenaan kehilangan MH370 tapi sekadar pandangan aku melihat manusia2 ghairah mencipta spekulasi. Kalaupun satu hari nanti spekulasi korang betul... Tak bermakna korang boleh ketawakan orang yang tak percaya spekulasi hari ini kerana kami hanya orang biasa yang tak punya kepakaran apa2 sekadar menunggu jawapan dari sesuatu yang berbukti. Cakap semua orang boleh cakap.. Tapi bukti tak semua orang boleh tunjuk

Nukilan hari ke 10 kehilangan MH370
10 hari berlalu
kepulangan belum bertamu
entah dimanakah kamu?
semua masih buntu
pakar juga keliru
kami hanya mampu menunggu.
10 hari penuh teka teki
Andaian masih belum memberi jawapan
kamu masih disana entah dimana
tak terteka akal manusia

Tuhan sungguh misteri Ujian ini
Tuhan jawaplah bagi pihak kami
Tuhan kembalikan mereka yang kami nanti
Moga ada simpati dari Mu, Ya Tuhan ku.

#prayformh370

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH BLOGGER YANG PALING TAK DI SUKAI RAMAI

16.3.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Dua tiga hari lepas cerita pasal blogger paling bahaya, ni cerita pasal blogger tak di sukai ramai pulak. Aduhai.. siapa gamaknya? Jangan risau blogger malaysia jugak. Tak popular mana pun. Bukan semua orang kenal pun.. tapi tak sangka pulak yer menjadi blogger paling tak di sukai ramai...

Semua orang mesti nak tahu kan siapa blogger tu kan?? Korang memang kiah propa la.. suka sangat isu yang krik.. krik.. krik.. gitu. Hahahahahaha.. ni kira macam kesinambungan entri berhati hati dengan blogger ni.. (malas nak link kalau nak baca search sendiri yer). Kalau haritu katanya orang lain kata.. tapi kali ni dia sendiri akui di sokong dengan kata2 orang lain.. katanya.

Muka blogger yang katanya tidak di sukai ramai.. maybe kurang lemak berkrim kot. hahahaha

Katanya daku ni mulut dajal & celupar buat orang tak suka.. Mula2 aku tak perasan status tu untuk aku. Aku ni memang la malas nak hadam sangat bila baca status orang yang tengah beremosi.. sebab lalu kat news feed kita baca jer la.. tapi dia sambung meluahkan rasa kat komen status tu sorang2 & bagi hint2 yang benda tu tuju kat aku, maka aku tahu la aku. haritu sang adik ni cakap ada orang suruh dia berhati2 dengan aku & bagi 5 star kat dia sebab berani berdebat dengan aku (inilah benda dia hint kat status dia tu. confirm la untuk aku kan?? hahahahaha). Tapi dia kata dia tak kisah pun.. bagi pandangan dia kat aku masa tu ok sebab kononnya aku ni terus terang bukan jenis baling batu sorok tangan. Katanya pada masa itu.. Katanya hari ni & semalam dah berbeza.. sebab aku tengok dia sangat beremosi dengan status2 aku ni.. maka aku pm la dia. cakap elok2.. kalau rasa tak tahan baca status aku, simple jauhkan diri. Buat la apa yang patut supaya dia tak nampak lagi status aku, tetiba jer dia up status kata aku saiko suruh dia unfriend aku. Tak semestinya kena unfriend, kecualikan dari muncul kat news feed pun boleh kalau dia ada niat nak stalk wall aku sekali sekala kan. Aku kalau rimas baca status orang, aku memang buat camtu. Tak perlu unfriend.. nanti dah reda isu aku tak suka baca tu, aku follow la balik. Niat aku bukan nak putus kawan ke hapa, just taknak bagi timbul rasa benci bila isu yang aku tak suka tu aku dok baca hari2. Lagipun bukan aku pun yang add dia dalam friendlist aku.. aku terima je seadanya. Tapi dia pilih nak balas apa aku cakap kat wall dia dari bincang secara privacy so aku rasa, biarlah. Dia kata tak berkudis pun dengan apa yang aku cakap.. bagus la dik kudis ni parut tak cantik tapi tak bahaya sangat berbanding makan dalam. Nampak awak macam makan dalam jer.. kekekekeke

Bagi aku guna point yang orang lain pun tak suka sipolan ni sebab sipolan ni memang camni.. camtu bagai.. point yang biasa untuk orang buktikan bahawa seseorang yang dia pandang buruk tu sememangnya di akui buruk oleh orang lain. Normal la tulis blog atau aktif di laman sosial ada orang suka & tak. Ben Ashaari yang banyak cerita pasal anak dia pun ada orang tak suka nak2 lagi aku yang jenis cakap pasal isu2 semasa & sekeliling aku ni kan.. Aku tak rasa terkejut pun kalau ada orang tak suka kat aku.. Tapi yang pasti aku takde list sapa2 sebagai musuh aku jadi aku tak boleh teka siapa yang budak tu cakap yang tak suka aku tu. Tapi benda2 remeh.. sapa suka.. sapa tak suka tak perlu nak siasat sangat. Kita sendiri tahu, kita takkan mampu buat semua orang suka kita even kita dok diam tak buat apa2 pun. Itu kenyataannya. Apatah lagi bila kita buat sesuatu.. so, benda normal. Nak tak nak itu yang kita perlu hadap.. hadap kenyataan ada orang suka & ada orang tak suka kat kita.

Kepada adik itu.. even sang akak ini perasaan dua watak si adik itu sejak dari dulu lagi, tetap sang akak tak unfriend sebab sang akak rasa benda ni tak bagi side effect pada sang akak sebab sang akak tak pernah letak kepercayaan pada sapa2 yang sang akak kenal kat alam maya. Jadi nak jadi berapa watak sekalipun.. sang akak tak rasa tergugat cuma dulu tak berapa jelas dua watak tu  tapi bila dah emosi baru clear. Jadi.. macam akak nasihat la.. kalau rasa hidup di selebungi sakit hati sangat dengan status akak, cari penyelesaiannya. Untuk apa hadap benda yang menyakitkan sedangkan hati kita tak boleh nak terima..Peace!

P/S : Beza bila orang dewasa bercakap dengan orang dewasa & orang dewasa cakap dengan orang tak berapa dewasa perangainya memang ada perbezaan. Jadi.. kena banyak sabar, tak paham kena explain sampai paham atau buat tak tahu jer kalau rasa dia buat2 tak paham.. kan... kekekekeke

P/S : Tak perlu rasa down sangat kalau ada orang kata dia tak suka kita sebab orang yang tak suka kita tu pun ada orang lain yang tak suka dia.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PC HARI KE 8, ADA SESEORANG MENGUBAH HALUAN PESAWAT MH370

15.3.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Biarpun masih belum ada kepastian.. Tapi pc yang diadakan tadi sedikit bagi kelegaan pada kita yang menanti penuh debaran. Biarpun masih hanya kemungkinan yang dikatakan pesawat Mh370 di rampas.. Sekurang kurang nya kita tahu masih ada harapan kita menemui semua mangsa2 dalam keadaan selamat.

Dari pelbagai sumber di FB

Moga petunjuk Allah yang kali ini memberi petanda gembira buat kita semua terutama ahli keluarga mangsa. Terus berdoa & jangan berhenti berharap. Semoga jutaan doa2 kita Allah makbulkan.. Ya Allah semoga kau lindungi mereka semua sehingga mereka di selamatkan sekiranya Mh370 benar2 di tawan & di sembunyikan di satu lokasi rahsia. Hanya kepada Mu kami memohon perlindungan & kasih sayang. Moga kau permudahkanlah segala urusan mencari & menyelamat semua mangsa MH370

P/S : Jangan berbangga jika spekulasi yang korang sebar tu kebetulan sama buat korang semakin yakin nak menyebarkan spekulasi.. Ingat korang hanya baca spekulasi & sebarkan.. korang bukan penyiasat atau terlibat dalam misi mencari & menyelamat.. So, Informasi yang korang terima belum tentu sahih selagi tak di sahihkan.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370, HARI KELAPAN YANG MENDEBARKAN

15.3.14 Suria Lekatlekit 1 Comments

Dihari kelapan ni aku macam dah hilang kata2 nak mencoret tentang misteri kehilangan pesawat MH370 sejak sabtu lalu. Sabtu bertemu sabtu.. namun usaha menjejaki masih buntu. Tanpa ada sebarang pentunjuk yang membantu. Sungguh misteri Tuhan yang satu ni sukar kita rungkaikan.

Yang aku lihat.. Manusia semasa manusia semakin berbalah. Sebab..masing2 ada pendirian, pendapat & andaian yang bercanggah sesama sendiri. Yang pasti apa juga spekulasi & andaian yang ada cuma sebuah kenyataan kehilangan.. Kita kena hadap spekulasi kekal spekulasi.. Mereka disana masih tak pasti hidup atau mati.


Pada mereka yang terus menerus mereka spekulasi & berita2 palsu atau menyebarkan.. kasihanilah keluarga mangsa. Kenyataan ahli keluarga yang masih hilang tak tahu hidup & mati tu pun dah cukup memeritkan apatah lagi membaca, melihat atau mendengar khabar2 palsu yang menakutkan sudah pasti menambah derita di hati mereka. Nak2 lagi ada yang berani sebarkan rakaman suara konon reaksi pasukan penyelamat yang sebak & gementar menemui mayat2 mangsa.. Tergamaknya kamu, kan?? -sumber berita harian metro-

Selain doa.. aku cuma mampu coretkan isi hati dengan puisi.. Moga ada keajaiban di hari kelapan ni.

Ya Allah kau lebih mengetahui segalanya.. Pada kami yang leka, bagai di sentap dengan peristiwa ini. Moga kau bukan jalan kepada pasukan penyelamat menemui semua mangsa.. Harapan kami semoga semuanya selamat, Namun kami berserah pada Mu, kerana kau lebih mengetahui yang terbaik buat hamba Mu. Moga doa ku yang satu antara beribu ini kau makbulkan..

HARI KELAPAN YANG MENDEBARKAN
Hari kelapan
Terus menjadi debaran
Menanti perkhabaran
Hari kelapan
Kami semakin redha
Namun tidak putus doa
Hari kelapan
Kami tetap menunggu
Apa juga khabar mu
Hari kelapan
Kami harap ada kejaiban Kurniaan Tuhan
Agar kita bertemu biar dalam bisu
Hari kelapan
Bukan hari putus harapan
Hari yang kami lalui
Dengan usaha,doa & tawakal
Seperti hari2 sebelum kelapan
Yang kami nantikan
Hari kelapan
Jangan ada kehampaan
Moga ada perkhabaran
Moga Tuhan makbulkan
Doa berjuta Insan
Hari kelapan masih mendebarkan.... 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA BOMOH DAH MARAH MENTERI PUN NAK DI LEMPANG

14.3.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Dalam orang masih kelam kabut mencari pesawat MH370 yang masih menjadi misteri kehilangan masih ada golongan2 ternama ni nak berbalah. Yang salah tu tetap la salah.. Sungguh mentaliti yang membezakan seorang manusia dengan manusia lain.

Aku tak tahu sama ada nak gelak atau nak marah kat Raja Bomoh ni.. Yer.. pakcik orang tua. Kami faham. Nak tegur orang tua ni bukan senang. Silap tegur di katakan biadap.. Tapi orang tua pun bukan tak buat silap. Walau tua tetap manusia.. ye dak??

Mahaguru Datuk Ibrahim Mat Zin (Raja bomoh)

Aku tak sure sangat statement menteri belia & sukan yang buat Raja Bomoh ni marah sangat tapi statement paling nak tergelak bila raja bomoh ni kata nak lempang menteri belia & sukan tu macam dia lempang buaya. Marah sungguh pakcik Noh... Tapi maaf la pakcik bomoh bila den dengar pakcik cakap ni macam riak sikit. Pengikut berjuta2 tu... kekekeke

Boleh tengok video ni.Marah betul pakcik bomoh yer

Takpe pakcik bomoh.. kalau pakcik bomoh yakin pakcik bomoh tak melakukan sebarang kesalahan yang melanggar hukum & akidah Islam.. Tak payah marah marah. Kalau depa tangkap pun tapi takde bukti tak boleh jugak dakwa & di sabitkan kesalahan. Tapi yelah.. kami rasa macam pelik jer ritual pakcik bomoh buat untuk membantu mengesan pesawat MH370 yang masih menjadi misteri kehilangannya tu. Kaedah Islam kami tak pernah jumpa lagi ritual2 macam tu.

Semua orang prihatin atas kehilangan misteri Mh370.. semua orang cuba membantu. Ikhtiarlah dengan apa cara sekalipun walau dengan cara spiritual selagi ianya tidak melanggar syariat Islam. Sesungguh ilmu Allah ni banyak cabangnya & banyak juga fungsinya tidak hanya untuk satu perkara tapi untuk semua masalah yang ada kat dunia. Kita yang takde kudrat atau kepakaran lain untuk membantu.. teruskan berdoa. Kuasa doa juga hebat, Insya Allah.

Moga misteri kehilangan pesawat MH370 bersama anak kapal & penumpang terungkai. Semoga Allah bersimpati dengan rayuan doa2 kita. Semoga Allah beri petunjuk untuk menjadi laluan para penyelamat menjejaki semua mangsa. Amin.. Terus berdoa jangan putus harapan selagi harapan masih ada.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370 HARI KE 7, PETUNJUK DI LAUTAN HINDI

14.3.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Pagi hari ketujuh.. Biarpun segala petunjuk sebelum ini menemukan jalan buntu mengesan pesawat Mh370 bersama penumpang & anak kapal, hari ni usaha mencari beralih ke lautan hindi pula.

 Sumber astroawani

Biarpun ini masih bukan jawapan cuma salah satu usaha menjejaki misteri kehilangan pesawat MH370, harap ia membuahkan hasil. Semua yang menanti mengharapkan kepulangan.. Apa juga bentuk kepulangan itu, mereka semakin redha, Insya Allah.

Kita tidak punya kepakaran atau peralatan canggih.. Kita hanya menunggu khabar dari mereka. Tapi kita ada senjata doa.. Terus berdoa. Jangan putus harapan selagi harapan itu masih ada. Biar apa juga spekulasi, selagi kita tidak melihat kenyataan terus dengan usaha kita iatu berdoa.

Ya Allah.. di hari ke tujuh ini masih menjadi rahsia Mu, Kau masih ingin menguji kami hamba yang selama ini lalai & leka dengan kenikmatan yang Kau beri.. Moga ada simpati & kasih sayang dari Mu Ya Allah, Untuk kau munculkan sebarang tanda bagi kami menjejaki mereka. #prayforMH370

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERHATI HATI DENGAN BLOGGER NI

13.3.14 Suria Lekatlekit 22 Comments

Blogger mana pulak ni yang kena berhati hati. Bahaya sangat ke? dia buat apa sampai di isytiharkan bahaya? Apa jejari kontot dia je ke yang puaka buat orang takut? Tahap bahaya dia tu setakat ni dah mampu membunuh banyak jiwa ke? Tu dia.. banyak soalan nak kena jawab tu.

Sila takut ok

Ada tak korang pernah dengar macam tu dari kawan2 alam maya.. hati2 dengan orang ni.. hati2 dengan peniaga ni.. hati2 dengan blogger ni.. pernah kan?? Kalau korang di beri amaran macam tu.. apa tindakkan korang? Mesti la protect diri kan.. Memang la bila orang bagi amaran suruh berhati hati kena la protect diri tapi jangan terus percaya.. sebelum tu kena siasat dulu tahap bahaya dia. Kadang2 manusia ni.. dalam hati walau tak banyak ada sikit perangai dengki. Tak kata orang lain.. dalam diri kita sendiri pun ada sebab kita manusia.

Yang den nak cerita ni sebenarnya pasal diri sendiri den sendiri yang di katakan bahaya & sapa2 yang mendekati diriku harus berhati2. Bila dengar statement tu.. Serius aku memang tergelak. Aku pandang diri aku ni.. kalau fizikal.. rasanya tak la menakutkan sangat. Yelah.. alam maya tak nampak sangat fizikal sebenar.. Tapi bila statement tu di tambah lagi.. barang siapa berani berdebat dengan lekatlekit memang boleh dapat 5 bintang. Kuat sikit la gelak aku.. bukan apa. Aku rasa macam di iktiraf seorang yang hebat berdebat padahal aku ni bukan la educated sangat. Aku cakap dari apa yang aku tahu, baca & lihat selebihnya aku menilai ikut logik akal aku je. Yang rasa takut sangat dengan aku dah kenapa??

Sebahagian komen yang penting2 je aku attach kat sini

Aku memang jenis perangai.. Kalau aku rasa betul aku terus pertahankan pendapat aku. Kalau aku salah aku hentikan perbalahan & minta maaf jer. Jenis aku kalau perlu aku cakap seratus kali pun untuk bagi orang paham.. aku akan cakap. Jenis aku selagi orang dok salah faham, aku rasa tak puas hati. Penulisan aku memang agak garang bagi orang2 yang tak mengenali aku secara personal. Sekadar kat laman sosial atau alam maya memang kalau orang judge dari penulisan memang nampak agak garang padahal kalau korang tanya kawan2 aku kat FB yang mana kenal aku di luar laman sosial ni nescaya dorang akan cakap aku ni penglipurlara. Aku ni ada sense of humor jugak kalau korang nak tahu. Even dalam rumah dengan asben aku yang memang jenis suka berlawak ni pun kami sentiasa lawak berlawak sesama sendiri even kadang2 kasar sikit la bunyi.

Aku bukan seorang yang garang sangat.. Tak perlu takut. Aku bukan jahat sangat walau aku bukan la baik mana pun. Aku takde tegas sangat. Dan aku jugak bukan ego sangat sampai tak boleh terima pandangan orang lain. Aku maybe jenis suka cakap terus terang. Kalau aku rasa macam tu.. macam tu la aku cakap. Tak semua orang boleh terima, tu aku faham. Kadang2 kita tak boleh terlalu jujur untuk jaga hati, tu pun aku tahu. Tapi ada perkara kita tak boleh terlalu jaga hati sampai kita nampak hipokrit sangat. Tengok situasi & keadaan jugak la part mana harus kita jujur & part mana tak perlu sangat kita jujur. Contoh macam kita melawat orang tengah sakit tenat.. nampak macam harapan nak hidup tu tipis tapi kita tetap cakap, Insya Allah dengan izin Allah semoga baik la nanti. Kita takkan cakap.. Tu dah nampak dekat sangat dah ajal dia tu.

Jadi pada mereka yang rasa perlu berhati2 bila berkawan dengan aku.. hati2 la. Tak salah pun protect diri sendiri tapi bagi yang dah lama kenal aku tak kira di luar atau alam maya, maka depa lebih tahu tahap selamat & bahaya bila berkawan dengan. Aku tak kisah sangat la dengan spekulasi2 camtu. Yang pasti.. kalau rasa bahaya akan nampak bahayanya. Orang nak judge apa tu.. lantak la. Yang pasti aku terus menulis selagi aku mahu menulis.

P/S : Diluar nama seorang blogger aku sebenarnya biasa jer.. Takde la silap sikit terus sound orang, salah sikit terus aku macam ustazah garang pegang rotan sekolah kan orang.. Aku cuma orang biasa.. yang senyum, gelak, berlawak & marah ikut situasi.. dan aku jugak menangis macam orang lain bila aku sedih

22 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370, HARI KE 6 YANG MASIH MISTERI YANG BANYAK CUMA SPEKULASI

13.3.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Pagi hari ke 6 ni aku masih tunggu khabar dari sesuatu yang masih samar. Macam tu jugak orang lain, lebih2 mereka yang ada talian dengan mangsa. Kita yang tak pernah kenal pun terkesan dengan apa yang berlaku, apatah lagi mereka yang selama ni duduk sebumbung, makan semeja atau tidur sebantal.


Macam2 spekulasi... Ada yang sangat percaya dengan spekulasi ada yang tunggu saja laporan berita terkini dari masa ke semasa. Yer.. spekulasi ada yang boleh pakai teorinya & ada yang terlalu merepek yang pasti spekulasi tak mampu ubah keadaan hanya memudaratkan. Aku pun ada spekulasi sendiri.. aku pun kadang2 bersetuju dengan sesetengah spekulasi tapi aku kunci jari untuk menyebar sebarang spekulasi sebab kadang2 spekulasi yang melampau boleh menganggu emosi orang lain sedangkan apa yang kita tunggu masih takde clue.

Kita cuma ada senjata Doa sekarang ni.. Moga Allah bersimpati mendengar rayuan doa kita kepada semua mangsa yang terlibat dalam misteri MH370. Terus berdoa.. hentikan spekulasi. Bukan masa mencari salah siapa.. ini masa mencari mereka. Aku percaya sekarang semua yang terlibat berusaha kerang menjejaki semua mangsa Mh370 yang terlibat. Bukan sekadar untuk tunjuk buat kerja padahal tak berusaha. Aku tak percaya misi mencari & menyelamat ni sekadar melepas batuk di tangga. Kita yang menanti cuma ada kuasa berdoa, terus berdoa.

Ya, Allah trajedi kehilangan MH370 benar2 merentap jiwa2 insan. Lemahnya Iman.. pasti berantakkan. Ya Allah.. kau kekal merahsiakan, kami hamba Mu semakin hilang pedoman. Ya, Allah berikan kami kekuatan, berikan mereka ketabahan.. Kau berikan jalan untuk semua mangsa di temukan. Apa juga keadaan, Kami terima sebagai suratan. Ya, Allah.. maha pengasih, maha penyanyang, maha mendengar doa2 kami, maha memakbulkan permintaan kami.. Moga ada simpati dari Mu, Ya Allah pada yang kami yang menanti penuh resah.


3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HARI KE 5 MISTERI KEHILANGAN MH370,MUNGKIN INI PETANDA BAIK

12.3.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Aku ada baca jugak pasal ni sejak semalam tapi baca dari blog2 yang suka menyebar benda tak sahih ni memang aku tak ambil sebagai benda serius. Diaorang tu cuma gila rating bagi aku.. Gila copypaste dari semua sumber berita tak kira sahih ke tak janji ada berita gempak tentang isu yang tengah hangat. Sungguh kurang sensitiviti & perikemanusiaan manusia2 itu. Yelah..mereka tak merasai sakit sebab bukan mereka yang terluka macam mana nak rasa perit pada derita orang lain. Teruskan berpesta dengan kedukaan orang lain sampai satu masa nanti kalau Allah nak balas, Insya Allah korang jugak akan rasa apa yang orang lain rasa hari ini.


Berkenaan dengan petanda baik yang aku harapkan tu.. adalah bilamana ada ahli keluarga mangsa yang berjaya hubungi talian telefon mangsa. Ada deringan tapi tak berjawab. Mungkin pihak berkuasa boleh mengesan lokasi mereka. Yelah.. kalau ada frekuensi, selalunya boleh detect. Harap Allah membuka jalan untuk para penyelamat mengesan semua mangsa2. mungkin mangsa2 berada di daratan. Ini mungkin saja mengikut andaian aku. Kita doakanlah yang baik & terbaik. Selebihnya hanya Allah juga yang lebih mengetahui..

Sumber Harian Metro

Update terkini :
Satu lagi mungkin menjadi petunjuk pada anggota keselamatan menjejaki mangsa2 yang terlibat dalam misteri kehilangan pesawat MH370. Moga semua clue ini membantu.. Dan moga mereka cepat di temui dengan selamat

 Sumber Harian Metro

Apapun jangan berhenti berharap & berdoa. Ucapkanlah kata2 yang baik untuk trajedi yang masih menjadi misteri moga kata2 & ucapan yang baik itu menjadi doa2 yang termakbul. Dan berhenti sebarkan berita tidak sahih atau spekulasi yang tidak berasas supaya tidak menganggu operasi mencari & menyelamat. Kita tak mampu untuk ikut serta dalam misi mencari & menyelamat tapi kita masih ada doa untuk kita hulurkan pada mereka. Kuasa doa adalah senjata paling terbaik untuk manusia. Berdoalah.. Moga Allah beri petunjuk dimana MH370 bersama isi kapalnya berada. Moga mereka dalam keadaan selamat.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEHILANGAN MH370 ALLAH MASIH SEMBUNYIKAN MEREKA DI HARI KELIMA

12.3.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Hari ini hari kelima misteri kehilangan MH370.. tiada satu petanda atau petunjuk pun di jumpai selain spekulasi, berita2 tak sahih, andaian2 tak berasas sahaja yang semakin bertambah namun rahsia masih menjadi rahsia dan tiada satu manusia pun berjaya merungkai rahsia Allah ini sehingga hari kelima.

Letih akal waras menjadi jawapan.. Namun sangat misteri untuk siapa2 simpulkan. Tapi masih ramai yang berlagak bijak pandai, takpe biarkan. Biarlah orang2 bodoh macam aku ni terus ikhtiar dengan doa, biarkan orang2 yang konon pandai terus dengan tafsirannya.

Tapi ada satu keajaiban dari trajedi ni.. aku tiba2 kembali mengarang puisi.. dah lama aku tinggal hobi aku yang satu ni. Pernah jugak dulu cuba tulis balik tapi tak boleh. Idea takde..  macam beku jer. Mungkin sebab aku terlampau fikir pasal MH370 ni kot.. Apapun, yang aku tulis semua lahir dari hati aku sendiri. Aku taip cuma kat status wall FB aku tanpa clik post jer dulu.. kemudian aku edit atas gambar baru aku share.

Sungguh.. trajedi misteri kehilangan pesawat MH370 sangat sangat bagi kesan dalam diri aku secara peribadi. Aku lebih banyak fikir pasal MH370 dari perkara lain dah sekarang ni tapi yang pelik sepanjang 5 hari ni takde sekali pun aku mimpi pasal MH370. Sungguh pelik sebab aku jenis kalau aku terlalu fikir pasal sesuatu akan terbawak2 sampai dalam mimpi sebab aku manusia yang terlelap jer mesti ada mimpi walau 5 minit aku tidur sekalipun. Aku sendiri tak tau.. tidur aku yang mana takde mimpi, setiap hari yang aku tahu ada saja mimpi. Semalam aku mimpi aku tengah sarat mengandung anak kedua. siap nampak baby bergerak2 dalam perut aku. Takde kena mengena langsung mimpi aku dengan trajedi MH370

Sungguh Allah belum mahu bagi sebarang petunjuk atau petanda pasa sesiapapun sehingga hari kelima ni. Entah di mana mereka? hidup atau mati? Makin di fikir makin tiada jawapan. Sungguh teka teki Allah yang satu ni mampu merentap perasaan.

Ya, Allah jika ini balasan dari dosa2 kami yang melakukan kerosakkan & kemungkaran di bumi Mu ini Ya Allah.. maka ampunilah kami. Tiada daya kami sebagai manusia merungkai teka teki Mu, dimana mereka berada. Sungguh kerdil kami berbanding Mu, Ya Allah. Maka kepada Mu juga kami meminta & merayu simpati.. berilah petanda untuk pasukan penyelamat menjejaki mereka tak kira dalam apa juga keadaannya.



sejak semalam & pagi ni.. inilah hasil nukilan aku untuk trajedi #MH370. Semua aku tulis dari hati yang mengharap semoga pesawat Mh370 bersama mangsa2 nya di temui

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR PENUMPANG PESAWAT MH370 YANG GUNA PASPORT PALSU

11.3.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Semoga 2 pemilik pasport palsu ni bukan ada kaitan dengan pengganas. Dan sekiranya mereka ini terlibat dalam kehilangan pesawat MH370 moga Allah melembutkan hati mereka untuk melepaskan semua penumpang & anak kapal dengan selamat. Dan sekiranya bukan mereka penyebab kehilangan MH370.. Doakan Allah memberi petunjuk dimana MH370 kini berada. Ya Allah sungguh berat menanti sesuatu yang tak pasti.


SEPANG - Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini mendedahkan salah seorang dari dua penumpang yang menaiki pesawat MH370 dengan menggunakan pasport palsu merupakan lelaki warga Iran berusia 19 tahun.

Katanya, pihak berkuasa masih berusaha mengenal pasti identiti seorang lagi individu yang memegang pasport palsu berkenaan.

Sumber Sinar Harian

Terus berdoa moga Allah memberi petunjuk dimana MH370 berada & menjawab segala persoalan kita apa yang berlaku sebenarnya.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEHILANGAN MH370 MASIH MENJADI MISTERI YANG TAK TERUNGKAI DENGAN TEKNOLOGI MANUSIA

11.3.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sejak kehilangan secara misteri pesawat MH370 yang tiba2 ghaib di udara aku memang banyak membaca berita, spekulasi, pendapat2 orang yang berpengalaman mengendalikan pesawat & semua artikel berkenaan. Dari pagi hingga tengah malam.. Aku tak jemu untuk baca atau ikuti apa saja perkembangan tentang MH370.

Sebelum ni kita terlalu di dedahkan dengan teori sains tentang kehilangan MH370.. sehingga menolak akan kemungkinan yang berlaku mungkin di luar batas akal seorang manusia. Bila mendengar pendapat & teori bekas ketua kapal Kapten Noruddin Abd Majid, katanya sebagai yang beriman kita kena percaya pada ketentuanNya. Sebab pesawat hilang secara tiba2 bukan kali pertama berlaku.

Sumber Sinar harian

Mungkin ada kebenaran kata2 kapten tu yang berpengalaman mengendalikan pesawat tu.. Secara logik untuk kita fikir, bagaimana pesawat tu boleh hilang sekelip mata tanpa ada amaran kecemasan sekiranya berlaku apa2 yang tidak di ingini di atas pesawat. Ghaib dengan sekelip mata! Itu kita kena terima.. Ya Allah, sesungguhnya kuasa Allah itu tidak terjangkau akal seoarang manusia. Seberapa canggih teknologi ciptaan manusia tetap kepadaNya juga kita memohon pertolongan & hanya Dia sahaja mampu merungkai misteri kehilangan MH370. Sesungguhnya kehilangan MH370 adalah satu fenomena luar biasa.

Sehingga hari ni tiada sebarang petunjuk samada ia terhempas di lautan atau di daratan.. Apakah MH370 masih terawang di udara dalam satu alam yang di panggil alam ghaib? Hanya Allah lebih mengetahui & tiada kuasa dapat merungkai misteri ini selain kuasa Allah. Doa2 dari orang yang soleh & ahli keluarga mangsa yang masih bersedih saat ini adalah yang terbaik.


Video temu bual bersama Kapten Noruddin Abd Majid,

Apapun kejadian ini semoga kita mengambil iktibar.. Allah itu maha besar. Dan tiada apa yang mustahil boleh terjadi selagi dengan keizinanNya. Terus berdoa & memohon simpati Allah semoga Dia memberi petunjuk dimana MH370 berada bersama isi kapalnya. Ya Allah.. tiada lain yang ku sembah melainkan Allah.. Maka kepada Mu juga ku mohon segala pentunjuk agar MH370 di temui semula bersama mangsa2 nya.

P/S : Sudah masuk hari ke 4... MH370 masih menjadi rahsia Allah.. Ya Allah sekiranya mangsa2 masih bernyawa kau lindungi lah mereka. Kau berilah petunjuk kepada semua pasukan penyelamat untuk menemui mereka.
P/S : Berikhtiar la dengan cara apa sekalipun selagi tidak melanggar hukum Allah..

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEBARKAN BERITA PALSU DAN TAK SAHIH TENTANG MH370, SEKURANG KURANGNYA MELEGAKAN HATI KELUARGA MANGSA

10.3.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Aku pun seorang blogger kalau tak.. takdenya aku menaip entri ni. Aku pun seorang blogger yang normal blogger lain buat cuba naikkan traffic blog setiap & hari cuba cari pembaca yang ramai & sentiasa cuba untuk memantapkan blog. Bukan sebab nak popular ke hapa.. mungkin berblog di samping memenuhi permintaan minat & hobi ni boleh jugak di jadikan sumber pendapatan sampingan.

Seluruh negara mendoakan agar ada keajaiban yang berlaku, Moga semua doa2 kita di makbulkan Allah

Tu semua aku tak nafikan... Aku pun blogger biasa kalau aku tak kejar rating & duit iklan masakan aku letak iklan kat blog. Walaupun duit tu bukan sumber pendapatan utama keluarga aku atau bukan kepentingan sangat untuk aku berblog. Tapi tak sampai la isu2 yang melibatkan nyawa & keselamatan orang lain aku nak ambil kesempatan untuk lariskan blog. Even aku bukan manusia yang baik sangat tapi sekurang kurangnya aku ada perikemanusiaan yang tahu untuk kesiankan orang lain jugak. Takde semua isu tu aku guna nak lariskan blog je.

Ada jugak blog2 yang masih degil menyebarkan info & berita tak sahih. Even di tegur pun dia rasa nothing sangat la benda tu. Rasa macam small matter. Ada jugak yang kata sekurang kurangnnya dengan sebarkan benda tak sahih & palsu ni dapat mengembirakan mereka2 yang tengah bersedih sekarang ni. Apapun alasan tetap yang jelas aku nampak depa2 ni buat untuk kepentingan peribadi jer.. bukan sebab nak happy kan sapa2 pun. Apa guna gembirakan orang dengar khabar palsu sedangkan kenyataan yang perlu dorang hadapi adalah sangat memeritkan. Yang depa kena hadap bukan cerita dogeng yang indah tapi kenyataan. Tak perlu rasa dengan berita2 palsu ni dapat mengembirakan hati mereka sebab mereka cuma menunggu laporan sahih jer.. dogeng2 ni depa pun takde masa nak layan sangat.

sekadar contoh yang aku ambil dari FB

Adalah lagi baik kalau korang nak update.. update la berita2 sahih atau kalau takde berita nak update kat blog.. update la dengan kata2 semangat & doa2 yang baik sekurang kurangnya orang yang membaca penulisan korang tu turut sama2 mendoakan.

Pada semua.. kita menanti & berharap ada khabar berita tentang mereka yang berada dalam pesawat MH370... kita melihat di kaca tv airmata2 keluarga mangsa.. Andai kita tak mampu merasa sedih dengan apa yang berlaku.. cukuplah hormati perasaan orang lain yang merasainya. Hari ni mungkin belum tiba hari kita... suatu hari siapa tahu & waktu itu mungkin kita tahu & kesal apa yang kita pernah buat hari ni pada mereka yang sedang menghadapi situasi macam ni.

P/S : aku antara manusia yang merasa sedih, bimbang juga risau. Setiap hari aku salah seorang dari rakyat Malaysia yang menanti penuh debar khabar terkini tentang MH370.. aku jugak suka buat spekulasi sendiri tapi dengan asben aku la. Dok buat andaian maybe camtu maybe camni.. tapi takde sampai nak taip & share kat laman sosial. Tak semua apa yang kita fikir tu betul orang lain boleh terima.. Apa yang rasa boleh menyumbang pada kemudaratan tu elok la di elakkan. 

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370 KU JEJAKI MU DENGAN DOA MOGA JADI LALUAN KITA BERTEMU

10.3.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Dah masuk hari ketiga.. masih tiada sebarang petanda dia akan muncul memperlihatkan dirinya yang ghaib tu. Masih menjadi rahsia Allah.. di mana dia bersembunyi? Bagaimana keadaan dia & isi dalamnya yang berupa nyawa2 insan..

Ya Allah risau hati bukan kepalang. Setiap hari tak kira samada di tv atau di internet aku asyik tunggu jer berita terkini tentang kehilangan pesawat MH370 ni. Kat tv mungkin tak nampak manusia2 yang sel2 otak tak habis berhubung menyebarkan info2 tak sahih atau mengeluarkan pendapat yang tak sepatutnya atau mengaitkan kes ni dengan ayat2 al Quran yang mengelirukan berbanding kat alam maya ni. Bila di tegur terus Unfriend.. setakat unfriend apa lah sangat berbanding dengan orang yang bebal tak boleh kena tegur langsung kan.

Masih menjadi misteri bila penemuaan yang sepihan yang pada mulanya di katakan milik pesawat MH370 setelah di analisis bukan milik pesawat tu. Hati lega walau terus tertanya tanya.. kemana agaknya dia. Sekurang2 nya kita tahu.. masih belum ada petanda samada dia tenggelam di dasar laut atau terhempas di darat. Sekurang kurangnya masih ada harapan untuk kita sandarkan.. mereka masih selamat & sedang menunggu bantuan di lokasi yang masih belum sesiapa tahu.

 Sumber Astroawani

Ya Allah kami disini hanya mampu cuba menjejaki mereka dengan doa.. Moga doa2 kami menjadi laluan untuk para penyelamat menemui mereka. Ya Allah.. kau kekal merahsiakan semua ini dari pengetahuan kami.. Dan aku percaya,Kau ada alasan mu sendiri yang belum mampu kami tafsirkan. Ya Allah hanya kepada mu kami meminta.. berilah petanda.. berilah petunjuk.. Agar hilang segala tanda tanya. Amin..

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MH370 MASIH MENJADI RAHSIA ALLAH

9.3.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Sejak aku terbaca berita kehilangan pesawat MAS MH370.. sampai saat ni pun masih risau & sedih kenangkan mereka2 yang menjadi isi pesawat termasuk 2 orang bayi kecil. Kita yang takde sedara mara terlibat pun terasa risau & sedih apatah lagi mereka yang menunggu khabar dengan penuh debaran status terkini saudara mara,anak isteri,suami & keluarga yang terlibat dalam misteri kehilangan Pesawat MAS MH370 tu.


Sehingga saat ini Pesawat MAS MH370 masih menjadi rahsia Allah yang tak terbongkar. Kemana dia pergi? Bagaimana keadaannya? Apa yang berlaku? Ya Allah.. setiap kali menonton berita terkini di TV.. aku sentiasa berharap ada khabar gembira berkenaan misteri kehilangan pesawat tersebut. Malam pun tidur tak lena fikir. Rasanya bukan aku sorang kot.. Ramai lagi yang macam tu kecuali mereka2 yang hati telah di takluki rasa taksub pada sesuatu sampai sanggup menjadikan isu ni sebagai bahan politik atau lawak bodoh.

Allah maha mengetahui segalanya.. Dan dia adalah perancang terbaik untuk manusia. Dan tiada satu pun perkara yang di jadikan itu sia sia. Ada hikmah yang tersembunyi. Semoga bertabahlah semua. Mungkin kejadian misteri kehilangan pesawat MAS MH370 ni adalah dari kesilapan manusia namun bukan masa kita mencari salah siapa tapi masa untuk mencari dimana mereka. Semoga Allah permudahkan misi mencari & menyelamat.. Biarpun harapan setipis kulit bawang namun marilah kita sama2 doakan keselamatan buat semua mereka yang terlibat.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *