NI ANTARA SEBAB ORANG OBSES SELFIE BOLEH KENA SAKIT MENTAL

31.7.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Raya ke empat ni aku baru sempat online sebab petang raya pertama tetiba asben aku suruh pack baju nak balik kedah. Maka beraya la kat kedah.. Tengah malam semalam dah sampai sg buloh ni. Cuti raya tak panjang maka aku tak terfikir nak selfie gambar raya apatah lagi nak selfie kat kubur. Aku betul2 spent time dengan berborak dengan family aku & sedara mara yang datang. Dah kawen ni... masa dengan family sangat terhad so aku manafaatkan sebaik mungkin dari dok sibuk berselfie & bertenet bila di kampung. Jadi aku terselamat dari jadi mangsa selfie. kekekekeke

Selfie... trend yang sedang melanda umat manusia seluruh dunia tapi memandangkan aku jarang amik kisah pada kaki selfie kat negara lain maka aku hanya melihat selfie di kalangan rakyat Malaysia dah di tahap obses jugak la.

Bila kita terlalu obses nak bagitau orang lain tentang apa yang kita buat maka tak mustahil akan berlaku benda2 yang akan bawa kemudaratan pada diri kita sendiri. Contoh tengah kecoh sekarang gambar selfie kat kawasan kubur. Sebab ghairah sangat nak share dengan orang tak pepasal dapat kecaman jer.. Bila datang bertubi2 kutukkan,kritikkan, hinaan.. akan bagi tekanan jugak pada orang tu tak mustahil boleh jadi tekanan mental bagi yang kurang daya tahan diri menghadapi tekanan bila gambar selfie tu jadi viral & menerima banyak kutukan dari pujian. So, mungkin ni faktor penyumbang pada kaki selfie kena tekanan mental.

Sumber berita harian

Sebab tu la apapun yang kita buat kena berpada pada.. kau nak ziarah kubur tak perlu la kot nak berselfie seolah2 kau sedang ziarah sedara mara @ ahli keluarga kau yang masih hidup sihat walfiat. Bukan la kata kau kena nangis macam kasim selamat bila ziarah kubur tapi tak perlu la bersuka ria sangat sebab kalau terlalu suka sangat takut akhirnya duka. Macam apa yang sedang berlaku pada sipolan yang upload pic selfie kat kubur tu.

Tapi manusia sekarang.. dah takde adab dalam segala benda. Semua depa nak buat tempat berhibur. Tak kira dalam rumah Allah ke, kubur ke selagi orang kata dia snap pic tak mati secara on the spot selagi tu dia rasa tak salah @ mudarat dia nak selfie kat memana pun.. maka berlaku lah apa yang sedang berlaku jadi sebelum terjadi pada kita elok la kita ambil iktibar.

P/S : aku pernah cerita pasal orang yang bergambar sakan masa melawat kubur tahun 2012 dalam entri ni. Rasa nak baca silakan clik kat sini HANTU BERGAMBAR DI KUBUR

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEKURANGAN IZZUE ISLAM YANG MUNGKIN RAMAI TAK TAHU

27.7.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Kalau sebut Izzue Islam.. ramai gugirl & para perempuan kenal dengan artis comel, kacak, ensem bergaya lagi muda remaja ni. Tapi ramai anak dara frust skit la sebab dalam usia Izzue Islam 24 tahun dia dah jadi laki orang jadi peluang tipis la buat mana2 gadis berangan nak jadi awek apatah lagi bini dia kan?? Aku.. tak fanatik sangat pun dengan Izzue Islam.. tapi di akui dia ada kelebihan dari bakat dalam lakonan juga dari segi rupa paras.

Tu la.. Allah menjadikan manusia tu sebaik baik kejadian. Setiap kelebihan ada kekurangan. Macam Izzue Islam.. ensem.. berbakat.. popular tapi di sebalik kelebihan yang Allah bagi pada dia terselit sikit kekurangan. Baru aku tau Izzue Islam ni buta warna. Dia hanya boleh kenal warna biru je macam Mark Zuckerberg pengasas FB tu jugak. Tapi katanya drive dia boleh. Erkk... macam mana dia tengok lampu isyarat tu? Apa pelik kita dah tau kan lampu isyarat tu tang mana terletak warna merah kuning hijau.

Ini bukan aku yang buka aib Izzue Islam ok.. Aku tengok dalam rancangan jom berbuka kat TV9 sendiri.. Di akui sendiri Izzue Islam dia memang buta warna. Tapi apalah sangat buta warna tu tak nampak cacat sangai aih.. berbanding buta hati, kan?? kekekekeke

Mau cair anak dara kalau tenung muka dia lama2..

Moral of the story.. kekurangan tu bukan penghalang untuk sesiapa saja menikmati hidup bahagia & berjaya yang penting usaha & keyakinan diri. Macam aku pun ada kurangnya jugak dalam fizikal aku ni. Aku ni kurang tinggi. Size budak2 lagi even dah bangka. so, takde manusia yang sempurna sebenarnya. Dalam diri kita mesti ada kurang & lebih untuk menjadikan kita manusia yang normal.

P/S : Yahooo... esok raya. Maaf zahir batin buat semua.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA TRAFFIC MULA JAM ADA TRAFFIC YANG AKAN SLOW

26.7.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Wah ramai dah update memulakan perjalanan balik kampung. So, ada la update dari masa ke semesa keadaan traffic di jalan raya. Seperti setiap tahun akan berlaku adalah traffic jam. Syukur orang yang tak balik kampung beraya sebab tak payah mengadap Jam.. hahaha tu statement pujuk hati sendiri.

Sebagai blogger... Saat traffic di jalan  raya mula JAM akan ada traffic lain yang jadi slow sangat iatu traffic blog. Hahahaha.. kelas kau lagi 2 hari nak raya ko still sibuk berblog bagai. Sebab raya ni tak balik kampung so takde baju bajan nak packing rilex je la kat umah macam biasa. Jadi takde benda nak kejar2 sangat.

Takpe.. Pada yang nak celebrate raya dengan family tu jangan dok fikir sangat pasal traffic blog yer.. Lepas raya dia up balik la. Fokus pada raya korang tu. Jangan asyik berkepit dengan gadget.. 24 jam online sampai berkumpul dengan family pun tak dengar segala butir bicara yang orang lain bualkan sebab sibuk dengan pesbuk & blog. Manafaatkan pertemuan tu dengan sebaik mungkin.

Macam den ni sebab sorang2 je kat umah.. so boleh la den terus manafaat masa terluang dengan menghapdet blog. Den terkecuali.. Apapun selamat hari raya maaf zahir & batin.

Naik kereta bas bagai jam.. nak naik kapal terbang takut terhempas.. naik je tikar terbang hope tak kena lastik lah. kekekeke

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AZIZULHASNI KAU INGAT PAKAI SARUNG TANGAN SAVE GAZA BOLEH SELAMATKAN PALESTINE?

25.7.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Hari ni tiba2 kecoh pasal pelumba basikan negara yang beraksi di sukan komanwel bila dia pakai sarung tangan tertulis Save Gaza. Terkini baca kat berita harian katanya isu tu akan di siasat kononnnya dia mempamerkan protes berunsur politik di temasya sukan komanwel.

Sumber Berita Harian

Cuba someone pakai sarung tangan tulis save israel pulak?? Gamaknya akan di siasat @ di tuduhkan cuba mempamirkan protes berunsur politik ke tidak?? Bangsa Yahudi akan kekal Yahudi perangainya.. Kalau yang tak sokong depa macam2 alasan depa buat nak sabitkan kesalahan. Nak buat camna depa menjadi musuh tradisi umat Islam sejak dari dulu. Tapi yang aku tak tahan ni dengan sorang mamat ni.. Nak gelak pun ada.. nak nangis pun ada.. Korang baca dulu komen2 kat bawah yang aku printscreen sebelum page berita harian delete link tu..

Sapa2 yang nak nyatakan sokongan kepada Gaza kena bawak semua anggota keluarga pergi berjihad kat sana sebab katanya setakat tulis Save Gaza tak mampu membantu. Tak reti aku nak sekolahkan budak ni.. Apa yang pasti berjuang dengan suara @ kata2 jugak salah satu cara untuk menyatakan pada pihak musuh mereka sudah kalah. Makin ramai orang bersuara menentang kezaliman puak Zionis, semakin mereka tahu perbuatan mereka mendapat kecaman hebat dari umat manusia.

Bantulah dengan apa cara sekalipun.. tak mampu wang ringgit, berilah sokongan moral atau doa. Tiada alasan kita tidak menyumbang apa2 kerana kita boleh membantu dengan apa saja selagi kita mahu. #PrayForGaza. Azizulhasni kami sentiasa di belakang anda. Tahniah dengan tindakkan berani anda. Bagi yang rasa tak menyokong, anda patut diam jangan malukan diri sendiri dengan komen yang mengelikan hati orang lain.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LAGI PESAWAT HILANG DARI RADAR HARI NI

24.7.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Ya Allah traumanya aku dengar lepas satu.. satu trajedi menimpa pengakutan udara ni. Lepas MH17 di tembak & jatuh.. Pesawat Taiwan pula terhempas sekarang pesawat Air Algerie pula hilang dari radar selepas 50 minit berlepas.

Petanda apakah yang Allah nak tunjuk kepada umat manusia? Hope tiada apa2 yang berlaku pada pesawat Air Algerie. Moga mendarat dengan selamat. Tak sanggup lagi nak baca kisah2 nahas udara ni. Trauma jadinya.


Semoga Allah melindungi kita semua dari sebarang malapetaka.Amin

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KUTIP DERMA UNTUK KIKI STERENG LOCK BAYAR DENDA

24.7.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aku nak gelak pun tak sampai hati, nak nangis pun tak tergamak, nak marah pun rasa tak tau macam mana bila terbaca kat astroawani yang PERKASA sedang melancarkan tabung kutipan derma untuk KIKI the stereng lock bagi membantu meringankan beban dia setelah di dapati bersalah & di jatuhi hukuman denda RM5000 dan 240 jam buat kerja komuniti.


Kat Malaysia ni.. Ada orang terpaksa ikat perut kot sebab takde duit nak beli makan. Ada orang takde rumah tidur bawah jambatan & kaki lima.. Ada orang terpaksa merayu simpati nak ubati anak sakit sebab kos rawatan mahal.. Ni yang mampu berlagak dengan kereta mahal, ada badan pulak prihatin. Ya Allah kalau betul pun dia tak mampu nak bayar denda dia ada aset boleh jual bukan dia takde apa langsung. Dia tak susah mana sampai perlu minta simpati orang. Orang susah tak pakai kereta mahal even pakai kereta untuk kegunaan harian pun.


 Sumber astroawani

Serius aku tak paham yang PERKASA ni beriya sangat nak kutip derma untuk KIKI dah kenapa? Kalau aku jadi KIKI.. aku rela naik bas kot dari aku perlu rayu simpati orang macam tu. Tak rasa bersalah ke kau mengebat dengan kereta mahal tapi orang lain yang naik bas tolong kau bayar denda?? PERKASA ni dah takde tempat nak salurkan keprihatinan ke hapa. Ramai orang kat luar sana buat salah tak mampu bayar denda terpaksa di penjara.. takde perkasa nak kutip tolong semua settlekan denda kenapa KIKI je kau beriya nak tolong sangat. Sebab dia dah popular ke?

Berpada pada la kot.. Dia golongan berkemampuan kalau dia tak mampu dia tak pakai kereta mahal. Kalau dia pakai proton saga aku boleh jugak positif lagi. Ni peugeot kot.. Aku bukan dengki cuma pelik jer dengan PERKASA ni.. Dia minta tolong dengan PERKASA ke hapa aku tak tau la tapi aku nampak PERKASA macam nak tumpang glemer jer...

P/S : biarlah mereka yang berhak sahaja menerima bantuan dari kita yang berkemampuan.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH KAD RAYA PERTAMA YANG BUAT AKU TERHARU

24.7.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Aku budak kampung.. Lahir & membesar kat kampung. Bersekolah pun di kawasan perkampungan jugak even sekolah aku takde la daif sangat. Alhamdulillah kalau zaman aku sekolah tu kira ok la sekolah aku tu berbanding sekolah asben aku even kat KL pun sekolah papan katanya...

Sumber google sekadar hiasan

Kisah kad raya pertama aku dapat ni.. Ya Allah kalau aku ingat balik rasa nak nangis bawah bantal. Punyalah teruja masa tu dapat kad raya sampai kusam kat tu aku usung merata2 even nak pi main dengan kengkawan kat kampung pun aku usung jugak. Baca berkali2 tulisan dalam kad raya tu seolah2 baca novel panjang yang tak abis episodnya. Yelah... nama pun barang pertama kali dapat, dia punya excited mengalahkan kera dapat bunga.

Kad Raya pertama aku dapat masa umur 8 tahun darjah 2 di sekolah kebangsaan permatang Tok dik yang di beri oleh cikgu kelas aku waktu tu, Cikgu yang bagi aku kad raya tu bagi aku sangat baik, sangat penyayang Cikgu Fauzilah. Dia bukan bagi kat aku sorang tapi kat semua murid dalam kelas aku tu. Tak sangka dah berpuluh tahun terputus khabar dengan cikgu aku tu tetiba terjumpa balik kat FB.

Ni la cikgu Fauzilah.. Ni aku rasa gambar lama sebab wajah ni aku masih ingat masa mengajar aku dulu. Sekarang dah berubah sikit mungkin faktor usia tapi cikgu tetap cantik sebab cikgu sangat baik

Terima kasih cikgu... waktu usia macam tu kat sekolah cikgu umpama ibu kepada saya. Zaman tu cikgu banyak garang2.. Tapi cikgu Fauzilah ni tak garang tapi penyayang buat kita rasa seronok dalam kelas dia. Dia pernah ajar kami buat sketsa pentas untuk hari penyampaian hadiah.. Time tu aku pun berlakon jugak. Tak sangka ramadan kali ni menemukan kita semula. Semoga cikgu kami sentiasa di lindungi Allah, di limpah rezeki & kebahagian & di balas semua kebaikkannya dengan setimpal jasanya pada kami. Insya Allah, kasih sayang kami kekal di hati untuk cikgu yang baik, Cikgu Fauzilah.

P/S : Keistimewaan seorang guru dia kekal menjadi guru kepada seorang murid walau anak muridnya tu waktu tu lebih berjaya dari dia tetap dia akan di panggil CIKGU sampai akhir hayatnya. Berbanggalah jika anda seorang guru sebab Gurulah yang menghasilkan ramai insan berjaya di dunia ni.

Salam aidilfitri buat semua kawan2 saya & juga pembaca blog saya. Andai selama ni penulisan & kata2 saya menguris hati kamu, saya pohon kemaafan.. Selamat hari raya.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LAGI PESAWAT PENUMPANG TERHEMPAS DI TAIWAN

23.7.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Selepas MH17 harap takde lagi mana2 pesawat dari mana2 negara kat dunia ni yang bawa penumpang yang akan terhempas tapi nak buat camna mungkin Allah nak tunjuk kemurkaanNya pada manusia yang telah banyak melakukan kerosakkan di bumi Tuhan ni.

Sumber google sekadar hiasan

Urut dada jugak terbaca tajuk dari artikel berita astroawani tentang berita terkini sebuah pesawat penumpang terhempas di Taiwan. Ya Allah.. Tak terkata. Terbayang MH17.. terbayang MH370 yang masih hilang. Trauma aku jadinya nak naik kapal terbang walau kita semua tahu bila sampai masanya.. takkan lewat atau cepat barang sesaat.


 Sumber Astroawani

Semoga Allah beri ketabahan buat semua ahli keluarga mangsa nahas pesawat untuk tahun ni... Dan jangan lupa doakan mereka yang berpada di Syria & Palestine. Moga Allah memberi kemenangan pada Umat Islam seluruh dunia. Doa moga negara kita terhindar dari segala ancaman & malapetaka. Amin..

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG MAKI WANITA KOREA PAKAI BAJU SURAH AL FATIHAH ELOK BACA

23.7.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Ramai yang maki hamun wanita korea tu tanpa soal selidik.. Ramai yang tuduh dia hina Islam. Ramai yang kata dia sengaja nak cabar umat Islam.. & Terlalu banyak kata2 keji yang di hamburkan pada wanita korea tu hanya kerana dia tak tahu tulisan pada baju dia tu adalah ayat2 suci Al Quran yang umat Islam amat2 hormati...

Tak perlu aku bebel panjang baca sendiri kenyataan dari Dr Maza ni... Kang aku cakap lebih2 jadi salah paham jenuh pulak aku nak menjawab.


Dan untuk pengetahuan para pemaki handalan semua.. Yang jual baju tu adalah...


Sila la maki... erkk.. jangan maki. Pergi la tegur kalau korang betul2 muslimin & muslimat yang prihatin & sensitif dengan isu2 macam ni.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMALAN BIDAAH YANG KITA SELALU BUAT BILA MENJELANG RAYA

22.7.14 Suria Lekatlekit 16 Comments

Lagi 6 hari kita berpuasa lepas tu raya. Sekarang ni dah start rumah2 pasang pelita.. pasang lampu liplap.. Kebanyakkan rumah mula di terangi cahaya hingga ke pagi. Kecik2 dulu pun aku & adik beradik aku suka jugak pasang pelit malam 7 likur ni tapi bukan paham pun sebab apa pasang pelita & lampu liplap bila dekat nak raya.. Yang paham cuma tu tanda nak sambut raya.

Sumber google

Tu budak2.. dia fikir bila pelita dah pasang, lampu liplap dah bernyala tanda raya dah nak dekat bagi golongan dewasa pula mungkin benda ni menjadi amalan sejak turun temurun. Ada yang percaya sebab 10 Malam terakhir terdapat satu malam Lailatul Qadar maka kena sinari rumah dengan cahaya. Aku nak komen lelebih aku tak pandai.. aku cuma belajar sebab tu aku mencari info bukan nak menyesatkan orang. Kalau salah tegur la
Amalan 'Malam Tujuh Likur' dengan menyalakan pelita, lilin, panjut dan lampu pada malam 27 Ramadan merupakan amalan bidaah dalam Islam.
Mantan Pegawai Agama Istana Negara, Dato' Abu Hassan Din Al-Hafiz menegaskan istilah tujuh likur itu sendiri tidak ada di dalam ajaran agama Islam.
Amalan karut tersebut tidak wujud dalam ajaran Islam lebih-lebih lagi mereka yang percaya pada malam 27 itu perlu disinari dengan cahaya lampu.
"Perbuatan memasang lampu pada malam itu adalah bidaah dan tidak ada di dalam Islam. Tidak kira lampu apa pun sama ada pelita, lilin, atau lampu berwarna-warni,"

 Beliau tidak menafikan ada sesetengah umat Islam menganggap pada malam 27 itu adalah malam Lailatul Qadar sebab itulah mereka menerangkan suasana rumah mereka dengan cahaya lampu atau pelita.
"Sebenarnya, Nabi SAW sudah berkata Lailatul Qadar adalah sepuluh malam terakhir yang kita tidak tahu bila malamnya. Bukannya pada malam 27 Ramadan.
"Sebab malam 27 likur itu tidak ada di dalam nas. Kita bukan suruh orang itu hidupkan malam itu dengan lampu, kita suruh hidupkan malam itu dengan amal ibadat, sebab itu malam sepuluh terakhir, jangan tidur!

 Justeru, Ustaz Abu Hassan menegaskan, amalan karut itu wajar dihentikan dengan segera jika masih ada lagi sesetengah umat Islam yang mengamalkannya.
"Bagi saya kalau hendak pasang juga lampu, biarlah ianya dimulakan pada awal Ramadan sehingga akhir bulan itu. Kalau kita hendak muliakan Ramadan awal lagi kita sudah pasang lampu
-Sumber Rujukan kat SINI-
Sekadar berkongsi info. sekali lagi kalau salah tegurlah secara berhemah. Aku manusia yang ilmu cuma sejengkal. Kalau aku share bermakna aku pun baru belajar bersama.

P/S : yang rasa pasang pelita dengan niat sekadar memeriahkan suasana nak sambut raya tak perlu la terasa. Tapi kalau wujudnya kepercayaan macam ni dulu, tak mustahil masih lagi ada orang percaya macam tu sampai sekarang. Kalau kat kampung tu masih ada orang yang percaya Malam Lailatul Qadar perlu di terangi rumah dengan cahaya, dari pengalaman sendiri dengar someone explain pasal pasang pelita malam 7 likur ni. See.. masih ada yang mempercayai kepercayaan bidaah ni.

Info2 yang berkaitan boleh jugak baca kat sini
 menyalakan pelita pada malam likur ini tiada asasnya dalam sunah Nabi apatah lagi ayat al-Quran. Umat Islam dinasihat meninggalkan amalan sia-sia ini kerana bukan saja membazir, malah membuang masa sehingga menjejaskan penumpuan kepada amal salih yang perlu diutamakan. Selebihnya baca kat sini >>Persoalan agama :PASANG PELITA AMALAN BIDAAH?

16 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH RAYA GENG NAGA LILIT RUMAH BELAH BAWAH

22.7.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

6 hari lagi nak raya. Orang lain dah sibuk buat persiapan nak raya tapi kami anak beranak rilex jer.. Setiap tahun pun macam tu jugak. Rilex sudah... biar orang lain kelam kabut dulu, bila orang lain rilex baru kami kelam kabut. hahahahaha. Duduk sorang2 kat rumah ni tetiba teringat kenangan raya aku masa kecik kecik dulu..

Sumber google
Kisah raya zaman budak2 hingus dulu.. semua dah stanby. baju kasut, beg nak isi duit raya dan plan nak beraya kemana  dulu.. Zaman raya budak kampung aku jenis bergerak secara kumpulan. Destinasi pertama kami pagi raya mesti ke masjid ziarah kubur lepas tu ambil tempat dalam barisan paling depan sekali nak ambil duit raya dari masjid. Setiap tahun geng aku sentiasa duduk di barisan hadapan sebab tiap2 tahun kami paling awal sampai masjid. Sebelum orang solat sunat hari raya.. kami dah siap berbaris tunggu nak dapat duit raya. Ok! Kami geng tak solat sunat hari raya. Di maafkan masa tu kami budak2 lagipun sunat je kan. Ok la tu.. zaman belum akil baligh.

Lepas orang abis solat sunat hari raya... Masanya duit raya di agihkan lepas dapat duit raya plan nak raya pulak. Kami akan habiskan rumah2 yang ada berdekatan masjid dulu, lepas tu baru panjangkan langkah ke rumah2 yang lebih jauh sampai tengahari semua balik mandi.. (kadang2 tak mandi & tukar baju pun) tukar baju. Standard raya dulu mesti ada 2 pasang baju.. 1 baju kurung 1 lagi baju fesyen moden la. Zaman baju kembang la katakan. Sambung collect duit raya sampai kampung2 jiran. Sampai petang sebelum maghrib lepas balik rumah rehat. Raya kedua duduk umah tunggu sedara mara datang boleh kumpul earning lagi.

Ya Allah betapa beza raya kanak kanak dulu dengan sekarang. Kesian anak aku tak sempat nak rasai raya yang best macam aku dulu. Budak2 sekarang pun tak ramai yang rajin nak berarak pergi raya rumah orang even kat kampung aku masih lagi di amalkan oleh budak2. Tapi kebanyakkan datang depan pintu nak collect duit raya.. dah tak macam aku dengan kawan2 aku dulu. Even perut macam nak pecah kenyang still jugak masuk bila di jemput. minum jugak bila di hidang kecuali tuan rumah tanya.. nak masuk ke tak nak? Tu tahu tuan rumah malas nak basuh gelas dah. Ok.. kami pun malas nak minum jadi kami amik duit raya jer. Tapi budak2 sekarang.. Awal2 dah mention tak nak masuk beraya just nak duit raya je.

Siapa kata beruntung jadi kanak kanak zaman gadget ni? Sebenarnya banyak perkara best yang mereka terlepas untuk nikmati. Beruntunglah kita hidup zaman kanak kanak yang penuh aktiviti walau hidup kita waktu tu serba kekurangan tapi keseronokkan kita nikmati takde harga boleh membelinya macam beli gadget cuma zaman sahaja mampu merealisasikannya. Jadi bersyukur kita dulu susah tapi kita tetap enjoy di zaman kanak kanak.

P/S : Rindu nak jumpa geng naga lilit rumah belah bawah... 

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WAJIB CERAIKAN ISTERI JIKA ITU PERMINTAAN IBU??

21.7.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Tadi jenjalan kat news feed Fb terjumpa satu status yang share pasal kisah seseorang yang dalam proses penceraian bersama suaminya walau sebelum ni mereka memang takde masalah rumahtangga dengan alasan ibu sisuami minta dia menceraikan isterinya sebab tak suka perempuan tu walau dah beranak 3. Sebab taknak jadi anak derhaka maka si suami pun akur dengan permintaan ibu dia.. maka terjadilah penceraian antara mereka.


Ramai yang rasa perkara tu sangat2 tak patut berlaku & di lakukan... Kalau ikut perikemanusiaan memang nampak kejam sangat mak mertua perempuan tu & si suami pun orang nampak macam anak mak sangat sampai apa mak suruh even meninggalkan isteri yang di kahwini bertahun tahun pun dia ikut je.. tak membantah walau sepatah. Tapi bila kita rujuk dengan hukum terdapat dalam agama Islam mungkin jadi berlainan pulak suruhannya mengikut alasan..


 Sumber rujukan kat SINI

Si Mak tu mungkin nampak sangat mementingkan diri & perasaan. Tak fikir perasaan seorang isteri even dia juga seorang isteri. Tak fikir masa depan cucu2 dia yang terpaksa hidup dalam sebuah keluarga yang tak sempurna. Dia hanya fikir perasaan dia.. sebab dia tak suka, maka dia nak orang yang dia tak suka tu takde kaitan dengan keluarga dia. Tapi bagi pihak si suami tu kita patut kesiankan dia.. dia umpama di luah mati mak.. di telan mati bapak.

Tapi tu la.. jika boleh di bawa berbincang & cuba untuk selesaikan cara baik tanpa melibatkan sebarang penceraian.. cubalah dulu. Pada mak2 mertua di luar sana pun.. Semoga hati & perasaan anda untuk meminta atau memerintah sesuatu perkara pada anak lelaki anda yang dah berumahtangga tu biarlah berlandaskan hati & perasaan seorang insan yang masih ada akal yang waras juga berperikemanusiaan. Jangan guna kuasa veto seorang ibu untuk menjadi raja yang kejam pada anak anak. Setiap apa yang kita buat.. ingat kita tak terlepas dari menerima balasan tak di dunia.. di akhirat.

Moral of the story jadi lah mother in law bukan monster in law... Peace!

Gambar carian google

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MAKI DULU SEBELUM SIASAT

20.7.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Bila berlaku apa2 isu kat laman sosial nak2 lagi perkara tu jadi Viral maka berpusu pusu lah manusia yang konon sensitif akan mula menunjukkan kesensitifan mereka melalui maki hamun & keji mengeji. Mungkin terlampau tersentuh sangat kot sampai ke lubuk hati yang paling dalam sampai tak menyempat dah nak tunggu siasat dulu apa yang berlaku.

Bila ada orang cuba tenangkan.. minta tunggu dulu benda tu di siasat mula la cakap, terlampau bagi muka, dengan sesama melayu tak boleh positif tapi dengan bangsa lain positif pulak. Sebagai contoh semalam kecoh pasal seorang wanita katanya warga korea yang pakai baju tertulis surah Al Fatihah. Bila gambar tu tersebar, bermula cerpen maki hamun tanpa usul periksa. Ada pulak pertikaikan kenapa video kiki the stereng lock tu orang kecam sampai ke rumah orang stalk dia.


Beza kes kiki the stereng lock dengan wanita korea tu.. satu adalah kiki video. Yang wanita korea tu gambar je bercerita. Video kiki ramai orang tengok & dengar dia maki hamun uncle sim.. yang gambar wanita korea tu kita hanya boleh nampak dia pakai baju tertulis surah Al Fatihah tapi kita pun tak tau cerita sebenar. Orang dari negara luar ni.. nak2 lagi bukan dari negara Islam boleh jadi dia tak tahu apa yang tertulis pada baju dia pakai tu. Dia fikir mungkin cuma art. Bukanlah aku nak backing nyonya korea tu.. Tapi tak mustahil ceritanya macam tu. Kat korea berapa kerat orang Islam.. dia lahir membesar & tua bukan dalam ajaran Islam atau di kalangan orang2 Islam kau bajet dia macam dia tahu tulisan tu surah Al Fatihah nak maki dia tanpa usul periksa, nampaknya kau lebih bermasalah dari wanita korea tu kot. Nak2 lagi polis tengah siasat, katanya baju tu di beli kat India.

Aku suka pandangan Sozcyili dalam isu ni kalau korang nak baca komen dia boleh baca kat SOZCYILI

Kalau betul niat dia nak menghina Islam.. Berani jugak la nyonya tu. Pakai baju keluar sorang diri kat Malaysia ni yang majoriti rakyat dia orang Islam. Tapi yang tegur dalam gambar tu lelaki arab.. mana hero heroin melayu takkan sorang pun tak perasan nyonya tu pakai baju tertulis Kalam Allah. Bila tersebar kat laman sosial baru muncul perwira & serikandi Melayu Islam dengan senjata maki hamun...

Dia non muslim sepatutnya kita explain dia kena dia tak boleh pakai baju tu sebab mungkin dia sendiri pun tak tahu. Kalau dia tahu aku tak rasa dia pakai baju tu jenjalan kat Malaysia. Dia datang melancong kot bukan datang nak cari pasal

Dalam Islam pun sebelum menuduh kena siasat dulu. Apa yang kita nampak tak semestinya seperti apa yang kita fikir berlaku. So renung renungkan selamat berfikir. Moral Of the story.. Sabar itu separuh dari Iman.

Komen abang Fairol ni elok kita hadam supaya otak kita mampu menilai sebelum memaki

P/S : Korang yang terlibat maki hakum kiki tu pun ada yang pertikai kenapa kiki jadi kena kecam teruk tidak wanita ni?? Yang kecam & maki hamun kiki tu cuba tanya siapa?? adakah korang yang mempertikaikan atau... ???

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SENTAP! 2 BAYI DALAM PESAWAT MH17

19.7.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Semalam sempat dengar ucapan dari PM kat TV yang umumkan mulai hari ni sehingga 21 July bendera Malaysia akan di kibarkan separuh tiang di seluruh Malaysia bagi menyatakan kesedihan terhadap trajedi pesawat MH17 yang katanya di tembak & terhempas di sempadan Russia.


Masa PM umumkan jumlah mangsa yang terkorban mengikut negara.. Hati ini benar2 sentap bila di celah - celahnya ada 2 orang bayi dari Malaysia dari Jumlah 44 orang yang ada dalam pesawat MH17 (Kalau aku tersalah dengar tolong betulkan). Berkaca mata (bukan pakai spek yer.. bertakung airmata) jugak la. Setiap kali baca @ tonton berita kemalangan ni.. Paling aku sentap kalau ada melibatkan kanak kanak & bayi. Bukan kata yang dah besar tak sedih.. Tapi entahlah lebih sedih kalau terselit bayi dalam kisah trajedi macam tu mesti terus mood jadi suram.

Macam tu jugak bila melihat orang dok share gambar bayi & kanak2 Palestine @ Syria yang tercedera atau terkorban dalam serangan tentera Zionis. Hati jadi tak keruan setiap kali melihat seolah2 aku melihat anak aku, shahila dalam wajah setiap kanak2 yang tercedera atau terkorban tu. Kadang2 aku sendiri tak boleh selami betapa kuat mereka yang dok share gambar kanak2 dalam keadaan ngeri akibat terkena bom peluru bagai... Aku yang tertengok sebab muncul kat news feed FB pun bagai di rentap naluri seorang ibu ni.

Takde apa yang mampu kita hantar sebagai perisai untuk mereka yang dalam peperangan selain doa.. & pada mereka yang terkorban dalam tarjedi MH17 jugak pada mereka yang masih hilang bersama MH370. Dengar jugak pasal pergolakkan kat sabah tapi tak dapat fakta @ info sahih tapi kita doakan jugak keselamatan buat semua mereka di sana. Tiada alasan kita tak mampu menyumbang apa2 pada mereka kerana doa tak perlu di bayar jugak tenaga yang banyak.

P/S : Semoga yang terkorban tak kira dalam trajedi MH17 atau mereka yang syahid di Palestine @ Syria.. Kini berada tenang di tempat teristimewa disisi Nya.. Amin

#PrayForPalestine #PrayForGaza #PrayForSyria #PrayForSabah #PrayForMalaysia #PrayForMH370 #PrayForMH17 #PrayForOurFamily

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TANGISAN MH17 YANG KITA TIDAK DENGARI

18.7.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Terlebih dahulu saya ingin ucapkan Takziah kepada semua keluarga mangsa yang terlibat dalam pesawat MH17. Sesungguh terlalu sukar untuk menerima kenyataan kehilangan sebegini... Namun percayalah setiap dugaan di sertakan bersama kekuatan. Allah menguji kita dengan kemampuan yang kita ada.. Bertabahlah.. Sesungguhnya urusan dunia mereka telah selesai.. Kita juga akan kesana cuma entah bila

Coretan puisi ini sekadar rasa hati melihat trajedi ngeri.. Saya jugak punya hati

 TANGISAN MH17 YANG KITA TIDAK DENGARI




Tak terbayang..
Bagaimana riuh rendah suara jeritan
erat berpelukan dalam tangisan
Sebuah ketakutan di ambang kematian
Kita hanya melihat
Jasad menjadi serpihan bergelimpangan
Terasa bagai di siat perasaan
 Ya Allah.. itu anak, itu suami, itu isteri, itu cucu kami
Ya Allah.. baru sebentar tadi mereka berjanji akan kembali
Ya Allah.. kini mereka sudah pergi 
Pulang ke pangkuan Ilahi
Pedih.. Ya Tuhan
Tak tertanggung hati 
Yang menanti..
Hanya khabar bagai mimpi ngeri
Sakit.. Ya Tuhan
Tak terluah dengan perkataan
Lalu menjadi Trauma sebuah trajedi
Takut untuk terbang tinggi
Bukan takut untuk mati
Takut untuk mengingati peristiwa ngeri
meragut nyawa insani

Semoga  Allah tempatkan semua mangsa (Yang beragama Islam) di kalangan orang2 yang beriman. Semoga Allah beri semua keluarga mangsa kekuatan. Semoga kita semua mendapat teladan.. Semoga Allah melindungi negara kita dari sebarang ancaman. Semoga Allah beri perlindungan pada semua umat Islam. #PrayForMh17 #PrayForMh370 #PrayForGaza

Kadang2 kita tak boleh hanya jadi manusia.. ada ketika kita perlu jadi seorang insan untuk membuktikan kita masih waras dalam perasaan.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PESAWAT MAS MH17 TERHEMPAS DI UKRAINE

17.7.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Ya Allah dalam kita masih menanti jawapan dimana hilangnya Mh370.. malam ni kita di khabarkan lagi dengan berita pesawat MH17 yang terhempas di Ukraine.

Tiada kata...


terkini.. Takziah kepada semua keluarga mangsa yang terlibat.


3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RADIO ERA DI KECAM SEBAB JEMPUT KIKI KE KONTI

17.7.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ok.. firstly aku nak bagi tau entri ni bukan nak mengumpat si Kiki yang sedang popular mengalahkan Aaron Aziz sebab video Viral dia memaki warga emas yang terlanggar kereta dia tu. Tak... aku tak rasa nak kutuk dia pun tapi aku nak kritik mereka2 yang mengangkat seorang pesalah & seorang yang menunjuk contoh akhlak tak baik sebagai bintang semata mata kerana rating.


Hari ni kat news feed FB aku memang kecoh Radio Era.. Radio Hit.fm & astro yang menjemput si kiki untuk di wawancara berkenaan isu dia memaki hamun uncle sim & mencederakan kereta uncle sim dengan stereng lock sebab terlanggar kereta mahal dia. Aku masuk jugak Fb fanpage radio era.. Mak Aaih.. majoriti memang mengutuk, mengecam & mengkritik.. (Dan ramai jugak memaki hamun) tindakkan era yang seolah2 mengangkat seorang pesalah sebagai bintang.


Aku pun tak setuju dengan tindakkan media, stesen Tv & radio sekarang ni... Benda2 yang bukan2 je nak highlight asal benda tu popular sudah. Kesannya.. benda ni jadi contoh pada orang lain yang kemaruk nak popular macam retis. Bila depa tengok even kiki tunjuk moral tak baik dalam video viral yang di sebarkan boleh jadi popular & macam di iktiraf stesen tv & radio.. tak mustahil benda ni akan jadi ikutan. Please la... Jangan kutip sampah untuk penuhkan slot rancangan Tv @ radio korang. Kalau ye pun nak rating tinggi biarlah yang berkualiti & manafaat sikit. Tapi aku pelik kenapa kiki tidak Uncle Sim sedangkan Uncle Sim lebih menunjukkan sifat yang baik. Bukan je dia tak berkasar dengan Kiki masa kejadian malah dia memaafkan kiki tanpa syarat pun. Sepatut hero yang perlu di highlight bukan pesalah. Ini bukan soal bangsa atau agama tapi soal sikap yang harus kita contoh.

Selebihnya kalau korang nak baca komen2 mengkritik era ni boleh baca kat Era.FM

Jadi Moral of the story senang jer... Berhenti dari mempopularkan orang bodoh @ buruk perangai. Jangan kemaruk sangat nak rating tinggi sampai sanggup di keji.

P/S : Bila aku menegur tak bermakna aku baik & perfect.. Bila aku bagi pendapat tak bermakna aku sentiasa betul. Aku cuma manusia.. yang melihat. Apa yang baik terimalah sebagai pengajaran.. kalau aku tersilap tegurlah seperti seorang insan.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK

17.7.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Kita kalau dah tak nak orang tengok gambar2 lama selalu kita akan private kan gambar tu. Nak delete katanya sayang.. akan datang boleh tengok balik. Untuk tatapan sendiri. Kalau delete takut takde backup. Yelah orang sekarang album gambar dalam smartphone, PC, laptop,tab,note bagai.. kan?? So, takut gadget2 tu ter problem & hilang semua gambar2 kenangan jadi backup la dalam album FB.


Bila tengok fenomena di laman sosial sekarang.. even kita private kan album gambar kita sekalipun dah takde jaminan selamat gambar tu tak terlepas & jadi sebaran. Nak2 pulak gambar tu maybe mungkin agak tak manis untuk tontonan umum, pasti jadi agak berisiko jugak la kalau kita jadikan album di laman sosial sebagai backup photo kita. Contoh yang jadi sekarang.. Bila seseorang tu jadi viral terkenal atas kesalahan dia buat.. mula la para hacker mainkan peranan hack account Fb bagai.. Korek segala gambar yang ada & sebar. Kalaulah.. ada gambar2 yang kita tak nak orang tengok dalam album yang kita private kan & account kita kena hack.. boleh bayangkan tak apa yang berlaku??

So moral of the story dari kisah ni.. Kalau kita rasa gambar tu memang kita tak nak orang lain tengok @ tak elok untuk paparan umum jangan private, delete je terus. Manalah tau kan.. Hari ni kita dengar account FB orang kena hack.. esok lusa tak tau nasib siapa pulak yang kena. Sebab sekarang ni dah ramai sangat hackers... tak perlu ambil course kat mana2 Uni @ kolej nak jadi hackers ni.. belajar sendiri pun kadang2 dah mampu jadi hackers. So, Hackers ada dimana mana & tak peduli siapa bakal jadi mangsa.

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PEREMPUAN MAKI UNCLE CINA TU MUNGKIN DALAM BAHAYA

16.7.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Sepanjang video seorang perempuan mengamuk sambil hentak stereng lock kat kereta seorang uncle cina yang terlanggar kereta baru dia.. Aku takde la up status kat fb wall aku atau up entri kat blog. Just berkomen secara ringkas jer kat post2 orang.


Bila tengok sampai identiti perempuan tu di sebarkan aku pulak jadi cuak untuk dia. Betul.. perbuatan dia tu agak biadap & salah. Aku tak membetulkan tindakkan dia tu tapi cuma kat sini aku rasa dengan dedahkan identiti dia.. mendedahkan dia juga pada bahaya. Ok.. korang rasa kalau tak buat camtu dia tak sedar perbuatan dia salah. atau dengan sebar video tu boleh jadikan pengajaran pada orang lain.. Betul jugak tindakkan korang untuk bagi pengajaran pada sipolan & orang lain tapi tak perlu la sampai dedahkan identiti dia.

Kalau salah apa aku cakap betulkan.. aku cuma bagi pendapat. dah kena suruh jadi menteri. kekekeke

Zaman sekarang zaman jenayah berleluasa.. Orang dah tak heran dengan undang2. Tak kira la perbuatan perempuan tu salah ke betul tapi perbuatan kita yang tolong upload, share & sebar tu pun salah jugak. Ye.. dia bukan adik beradik kita, sedara mara kita atau anak pinak kita jadi kita takde rasa risau dengan keselamatan dia.. Tapi putaran hidup macam roda.. kita pun manusia.. adik beradik kita pun manusia tak mustahil satu hari kita pun termelakukan kesilapan sama bila gagal kawal emosi & ada orang record & sebar.. Baru kita rasa apa yang orang lain pernah rasa.

Benda kecik jer sebenarnya tapi dah dia mengamuk mengalahkan kereta remuk kan dah jadi kes besar..

Moral of the story.. Masalah terlanggar tu nampak simple & kecik sangat tapi memandangkan perempuan tu tak boleh control emosi sebab kereta baru gamaknya dia terus macam kena histeria sampai lupa zaman sekarang camera ada pada hampir setiap orang yang berada di lokasi kejadian. So, kita kena ambil jugak sebagai pengajaran.. supaya tak terjadi kat kita. Pada yang menyebar.. rasa seronok dedahkan orang lain pada bahaya, ingat kita juga dalam bahaya sebab kita juga melakukan perkara yang melanggar undang2 sebab mendedahkan identiti orang lain.

Orang yang terlibat rilex jer.. kita pula yang emo lebih2. kan?? kekekekeke

Dan last yang korang mesti tahu


P/S : Bila aku menegur tak bermakna aku baik & perfect.. Bila aku bagi pendapat tak bermakna aku sentiasa betul. Aku cuma manusia.. yang melihat. Apa yang baik terimalah sebagai pengajaran.. kalau aku tersilap tegurlah seperti seorang insan.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MEMANG DASAR DARAH ORANG PERAK

15.7.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Tu dia aih.. entri bulan puasa macam nak ajak bertumbuk je dengan orang perak kan? Segar bijik mata orang perak baca tajuk entri ni kan?? Meluap luap darah dah boleh buat air sirap gitu. Mula la orang perak pasang niat nak kecam lekat lekit sepenuh hati. Berani dia cakap camtu yer..

Sabaq noh... ate teman bukannya nak mengeji kome semua orang perak. Teman nak ceghite jer. Alkisah pasal dapat request masak gulai tempoyak. First time ni dapat request camtu.. maka first time jugak la masak. Almaklum la cheq orang kedah.. mana familiar sangat masak tempoyak ni.

Yang jadi kepelikkan aku ni.. asben aku yang request. Masakan agak eksotik camtu memang jarang dapat request dari asben aku. Tapi sejak 4 tahun kawen ni la kali pertama dia request masak tempoyak. Yelah... kalau dah darah orang perak tu.. tetiba dia datang selera perak jugak sekali sekala kan. Even laki den ni lahir je kat perak tapi tak pernah membesar @ tinggal kat perak tetap la mak bapak mertua den orang perak. Sorang perak taiping (FIL), sorang lagi orang Batu Gajah (MIL) tapi depa ni bermastautin di KL. Mak mertua den tinggal kat KL katanya sejak umur 13 tahun, Ayah mertua den tak sure sejak umur berapa.

Gulai tempoyak aku masak semalam lebih kurang camni tapi cuma guna ikan tongsan. Yang ni gambar pinjam orang punya. Aku tak ingat pun nak snap gambar sendiri. hahahahaha (gambar ni aku pinjam kat SINI )

Maka bagi menunjukkan skill chef yang terpendam terhasil lah ikan tongsan masak tempoyak dengan bergurukan google. Tak ingat pulak refer blog sapa.. Azie kitchen ke sapa ntah lupa dah. Apapun not bad rasanya... air tangan surirumah la katakan.. tetap sedap gitu. hahahahaha

Biasa la ka bulan ramadan ni la bulan paling mengasah bakat memasak. Alhamdulillah.. tahun ni puasa masih belum jejak bazar ramadan & dapur sentiasa berapi (nak cakap berasap dapur gas mana ada asap ye dak??).

Moral of the story... aku just nak canang yang aku berjaya masak tempoyak ikan tongsan jer. hahahahaha. Yelah.. kang dok buat entri kupas kupis isu2 semasa & isu2 yang berlaku kat laman sosial ada pulak yang dok buat aktiviti menambah pahala kat aku di bulan ramadan ni.. Jadi bagi mengurangkan sedekah pahala tu maka terhasilah entri ni. Erkk aku pun selalu sedekah pahala kat orang jugak, aku mengaku. Kau ado nak ngaku??? kekekeke

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GROUP MENGAIBKAN SUAMI KAT FB

14.7.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Ada ke group kat FB yang di tubuhkan semata mata nak aibkan pasangan? Ada.. sapa kata tak ada. Bukan kena bayar yuran pun nak create group kat FB.. bukan susah pun nak dapat ahli. Add je sesapa tanpa rasa bersalah.. penuh la group tu. ye dak?? Mesti hangpa tertanya.. erkk.. group apa yang dok aibkan suami tu. Share la...

Gambar sekadar hiasan. Carian google

Alkisahnya semalam tetiba secara tak sengaja dapat notification kat Fb katanya dah approve aku dalam satu group yang bernama Rumahtangga dot dot.. ni (tak payah la bagitau fullname group tu). Walau aku tak pernah tahu group tu apatah lagi request nak join tapi dah jadi fenomena biasa kot kat FB.. main add je orang masuk apa2 group. Pasal tu malas nak kupas kupis, kita cakap pasal aktiviti group tu sudah.

Sempat la aku tengok apa aktiviti post group tu.. Rupanya lebih kepada meluahkan masalah rumahtangga untuk di bincangkan secara umum dalam group tu. Kebanyakkan luahan datang dari para isteri yang ada masalah dengan suami la. Serius aku rasa macam sedikit janggal, pelik jugak rasa tak patut masalah rumahtangga di luah, di cerita & di bincang secara umum macam tu even group tu close group pun tapi ahli dia confirm depa main add je sesapapun sebab aku yang tak kenal sesapa dalam group tu pun depa main add.

Hal rumahtangga adalah peribadi bukan boleh di jadikan bahan jajaan. Bukan boleh cerita pada semua orang secara terbuka macam tu. Kalau macam tu dah jatuh mengaibkan suami even suami kita memang bermasalah pun sepatutnya cari saluran yang betul untuk berkongsi bukan post kat wall group macam tu yang orang lain boleh tahu perangai buruk pasangan kita. Dah la identiti orang yang meluahkan tu tak di lindungi.. kalau orang ke timelines dia nak2 pulak ada add relationship dengan suami dia.. dah orang tahu siapa mereka yang bermasalah tu.

Ni cuma pendapat aku la kan.. takde rumahtangga yang takde masalah langsung even aku sendiri pun kadang2 ada jugak masalah walau aku tak pernah nak up masalah tu kat FB @ blog. Bohong sangat la sepanjang perkahwinan takde masalah langsung tapi jika kita perlu nasihat @ pandangan sekalipun.. carilah orang yang betul2 boleh di percayai untuk kongsi. Jangan sesekali jadikan laman sosial sebagai medium untuk luahkan perasaan. Jangan jadikan rahsia kita senjata orang lain untuk jatuhkan kita. Ingat tak semua orang hari ni kawan.. esok masih kawan & tak semua kawan akan simpan rahsia kita ketika tidak berkawan lagi. Jadi berhati hati.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUANG SEMUA BARANG JENAMA SAMSUNG TANDA BOIKOT ISRAEL

13.7.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Dari pagi tadi aku dok baca isu yang katanya samsung penyumbang dana kepada Israel (betul tak betul aku tak sure). Baca la jugak komen2 penuh ghairah & marah manusia2 yang katanya prihatin atas apa yang berlaku di Palestine. Alhamdulillah rakyat Malaysia masih ada hati.

ni yang sedang di sebarkan secara meluas kat laman sosial

Dalam banyak2 komen ada aku terbaca komen yang suruh sesiapa jer ada guna barang tak kira apa2 gadget termasuk hp buang. Menitis air peluh I membaca komen macam tu. Gadget @ Hp samsung ni bukan rega seringit dua kot.. Ye betul kita tak sokong Israel kalau boleh kita pun tak nak menyumbang apa2 pada Israel. Selama ni kita tak tahu produk apa yang menyumbang pada Israel sebab takde pendedahan, bila dah di dedahkan.. baru kita tahu & kita dah terbeli. Kalau beli biskut jer takpe.. kalau terbeli peti ais 2 pintu jenama samsung tetiba demi menyokong boikot produk yang menyalurkan dana pada Israel perlu buang semua produk tu sedangkan benda tu dah jadi keperluan.. susah jugak kan? Rega ribu riban ni kadang2 nak dapat bukan semudah petik jari ye dak??

Ada yang kata komen tu cuma sarcasm.. Ok.. boleh jadi. Tapi tak mustahil ada yang rasa kena buat macam tu tanda sokongan. Sapa tak buat dia sokong Israel. Macam ni la memudahkan cara.. Kita tak mampu patah balik even dalam apa juga perbuatan atau percakapan..  Yang mana dah terbeli & terpakai.. kalau mampu nak tukar jenama lain, bagus. Buatlah. Tapi bagi golongan yang macam aku ni.. nak tukar gadget @ hp atau perkakasan/peralatan dalam rumah ni bukan senang. Aku bukan hartawan jauh sekali jutawan.. beli sekali pakai sampai rosak. Yang dah terbeli & terpakai.. tak perlu la sampai kena buang cuma apa yang perlu kalau betul produk tu menyumbang dana pada musuh umat Islam.. jangan beli lagi lepas ni. Simple kan?? Kalau buang pun mustahil kita dapat  balik duit yang katanya menjadi dana dari pembelian produk tu, betul tak??

Moral of the story.. Komen la pakai otak bukan emosi. Sarcasm tak salah tapi jangan sampai jadi salah faham. Boikot tu bagus tapi yang tak bagus boikot bermusim. Buatlah dengan ikhlas bukan ikut ikutan. Apa yang penting tak perlu riuh sangat dalam menyatakan simpati pada saudara kita di Palestine kalau malas nak angkat tangan berdoa untuk mereka. Tak perlu jadikan kata2 sebagai senjata sebab tak mati musuh dengan maki.. Berjuanglah walau hanya dengan doa, Insya Allah itulah senjata orang Islam.

P/S : Terus doakan untuk saudara kita di Palestine. Moga Allah memberi kemenangan pada umat Islam di seluruh dunia. Amin..

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

3 GADIS PAILANG AKHIRNYA DI HANTAR KE SEKOLAH PEMULIHAN

11.7.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Mesti ramai yang still ingat kes video 3 budak perempuan berpakaian sekolah yang gelar diri dorang konon Pailang sebelum membelasah seorang remaja perempuan kemudian di record perilaku tu & dengan bijak bistari jayanya pi upload then menjadi viral sehingga menyebabkan video tu menjadi kes polis & akhirnya mereka di tahan & di dakwa.


Tadi terbaca artikel dari berita harian katanya bebudak 3 orang tu akan di hantar ke sekolah Tunas Bakti.. kalau yang tak tau sekolah tunas bakti tu apa.. kira macam sekolah pemulihan bagi pelajar yang bermasalah la macam pusat pemulihan akhlak. Alahai kesiannya... di bulan ramadan & tak berapa minggu lagi nak raya kena hantar jauh dari family.

Sumber Berita Harian

Nak buat camna dik... Setiap perbuatan tu ada balasan. Tak kat dunia, akhirat nanti. Apapun moga jadi pengajaran pada remaja2 lain. Tak payah nak pailang sangat & sebar satu dunia konon samseng alih2 samseng tak kemana, padah yang dapat. 3 lawan 1 tak pailang mana pun dik...

Moral of the Pailang story.. Pailang dah kena palang, Moga dua tahun di Tunas Bakti keluar jadi manusia berguna lah yer dik. Apapun akak doakan korang semua baik baik saja kat sana nanti. Jangan sesedih.. Perancangan Allah tu adalah yang terbaik. Kalau korang tak di sedarkan dari sekarang mungkin akan datang akan jadi lebih teruk. Syukur Allah masih sayang korang & taknak korang terlanjur lebih jauh.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BEZA LETUPAN DI MALAYSIA DAN PALESTINE (#PrayForGaza)

10.7.14 Suria Lekatlekit 2 Comments

Tersentuh hati aku bila terbaca satu caption yang simple tapi sangat2 mendalam.. Di Palestine mereka bersahur di dunia tapi berbuka di syurga. Betapa mengambarkan apa yang berlaku di sana. Nyawa seolah jaraknya dari sahur hingga berbuka. Kalau disana mereka tak berani lelapkan mata sebab takut bahaya datang tiba2.. Tapi kita kat sini bersengkang mata layan piala dunia. Kalau di sana.. kedengaran riuh suara tangisan meratap kematian.. kita kat sini riuh suara jerita Gol di pagi buta layan bola.

Even kat Malaysia sekarang dah makin kedengaran bunyi letupan macam kat Palestine beza cuma letupan kat Malaysia konon nak bagi meriah.. Tapi di Palestine letupan yang dahagakan darah insan2 tak berdosa demi tamakkan kuasa. Kalau kat Malaysia kita dah mula boleh dengar & baca ada yang putus jari, hancur tangan bagai sebab letupan mercun tapi di Palestine sekarang kita boleh lihat di laman sosial ramai nyawa yang terkorban akibat dari letupan bom & bedilan peluru tak berperikemanusiaan. Kalau di Palestine bunyi letupan menjadi trauma penduduk di sana.. tapi kita kat sini lagi kuat meletup mercun lagi meriah katanya. Sebab kita masih tak nampak musuh datang mengacu senjata di kepala jadi kita terus leka.


Betapa kita masih mampu hidup selesa & kita masih ada daya untuk membantu mereka di sana walau kita tak mampu berjuang dengan senjata berjuanglah dengan apa adanya.

Atas rasa tanggungjawab, Aman Palestin telah melancarkan Tabung Kecemasan Gaza semalam dengan sasaran RM5 juta..ayuh Malaysia dan seluruh dunia..salurkan bantuan utk saudara saudara kita di sana..

BANK ISLAM: 12029010047880
MAYBANK: 562263010787
CIMB: 8600460353
BANK MUAMALAT: 12070005133717
RHB BANK: 21245760004907
BANK RAKYAT: 220806195922

Akaun Bank atas nama: AMAN PALESTIN BERHAD


#PrayForGaza

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAHNIAH UNTUK MEREKA YANG HILANG ANGGOTA BADAN KERANA MERCUN

9.7.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Ucapan aku pada mereka2 yang menjadi mangsa mercun.. Tahniah! Kalau ada saki baki jari yang masih tak terputus/hancur/cedera tahun depan boleh la letupkan jari dengan mercun yer... Kalau dah abis semua jari kaki & tangan... Harap insaf la yer...

Tahniah yer dik. Baru putus 3 jari.. banyak lagi jari simpan tahun depan pulak yer

Kejam kan ucapan aku?? memang kejam. Aku memang manusia yang takde rasa simpati pada mereka yang tercedera parah sebab main mercun. Aku memang benci pemain mercun. Ni semua sebab jiran sebelah rumah aku kat kampung. Dah berpuluh tahun... & setiap tahun akan berlaku benda yang sama & aku rasa tahun ni jugak tetap sama. Depa akan tembak mercun menghala kerumah aku. Meletup atas bumbung.. kena cermin.. meletup kat tempat kakak & adik aku parking kereta. Dari malam sampai tengah malam kadang2 berlanjutan sampai 2 3 pagi. Nak2 lagi dekat raya & malam raya. Tengok TV pun dah tak dengar butir bicara TV.. mengalahkan duduk kat negara berperang. Bertalu talu bunyi tembakkan mercun. Tak tau mercun apa.. semua jenis meletup macam bom.

Report polis... Aku rasa polis2 cawangan padang serai kedah tu semua adik beradik depa kot. Berpuluh tahun report takde penyelesaian. Report jer.. polis datang round2 dalam kampung lepas tu balik. Bila kita call lagi bagitau.. dia kata masa dia datang dorang lari & takde orang main mercun. Ok.. setttle la kerja polis. Yelah.. yang report bukan anak menteri, anak sultan @ anak orang kenamaan...  Buat kerja lebih kurang pun ok, ye dak?? Pernah jadi satu kes terpaksa merujuk ke balai.. anak jiran aku boleh cakap depan polis, salah ke main mercun depan rumah sendiri. Wah.. polis tu tak cakap salah pun siap backing. Yang aku tau bukan takat jual mercun jer salah, main mercun pun salah. Benda dah di haramkan takkan jadi tak salah pulak.

Dan kerana tu aku benci mercun.. kadang2 hari raya ni yang buat aku hilang mood nak balik beraya adalah kerana jiran aku tu. Dan aku memang benci sapa2 jer main mercun yang jenis meletup macam bom tu. Yang cedera parah even mati sekalipun sebab main mercun memang aku tak simpati sangat la.

Moral of the mercun story... Mercun ni bukan setakat di haramkan & merbahaya malah mampu mencetuskan pergaduhan & permusuhan dengan orang2 sekeliling. Jadi pada mak bapak yang still mengamalkan budaya main mercun bila nak dekat raya ni.. Fikirkan semula. Dengan ganggu ketenteraman orang untuk korang berseronok best ke? Hidup dengan sumpah seranah orang maybe bahagia bagi korang kot.

P/S : dah berapa tahun aku buat entri pasal mercun & aku akan buat selagi rasa benci aku pada pemain mercun ni wujud.
P/S : Di Palestine mungkin bunyi letupan menjadi trauma pada mereka berbeza kita di sini rasa meriah pulak dengan letupan sebab kita disini meletupkan bukan di letupkan. Fikir fikirkan lah.. #PrayForGaza

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENTING UNTUK IBUBAPA TAHU TENTANG LITTLE SCIENTISTS

8.7.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Pernah dengar tentang Little Scientists? Mungkin ada antara kita yang dah tahu tentang little scientists ni & mungkin ada yang belum tahu. Bagi yang belum terutama ibu bapa, apakata jom kita ambil tahu untuk pendidikan awal anak anak kecik kita.


Little scientists ni adalah satu program pembelajaran kanak kanak seawal 3 tahun hingga 7 tahun yang memperkenalkan kepada kanak kanak tentang dunia sains. Kanak kanak di ajar menggunakan imaginasi dengan eksperimen yang di tunjukkan contoh seperti belajar mencampurkan warna seperti kuning dan biru maka terhasilah warna hijau. Pembelajaran begini dapat menarik kanak2. Yelah.. budak2 kan.. apa yang nampak macam magic tu la yang paling senang untuk buat mereka tertarik sebab tu cerita2 dogeng mudah memancing kanak kanak untuk menonton. Jadi elok la kita tukarkan cerita dogeng dengan sains supaya apa yang mereka belajar itu lebih berilmiah. Mampu meransang perkembangan otak mereka sejak dari kecil.


Bukan tu je program ni mampu meransang kanak kanak untuk berfikir seperti seorang saintist bila mereka mula melakukan eksperimen mudah & menarik seperti macam dalam gambar di bawah ni. kanak kanak di ajar mengenal tumbuhan & menanam pokok. Dengan tanah pasir bagai.. memang suka la budak main tanah bagai ni  jadi memudahkan mereka untuk belajar. Cara ini mengajar anak anak kita berfikir & belajar bagaimana untuk membuatkan sepohon pokok itu tumbuh & membesar.


Dan ini pula cara menghasilkan buih pelangi..Cara ni pulak boleh mengajar anak2 kita menghasilkan permainan yang menarik dengan benda2 yang ada dalam rumah seperti sabun pencuci pinggan, pewarna & air. Dah jimat tak perlu beli buih sabun untuk main bubble kan dalam pada masa yang sama kanak kanak belajar mengabungkan semua bahan ni untuk menghasilkan permainan yang menarik & berilmiah. Dengan eksperimen macam ni sudah tentu buat kanak kanak terasa hebat seperti seorang saintist yang mampu menghasilkan sesuatu yang menarik dari gabungan bahan bahan tersebut. Rasa bangga pada pencapaian mereka tu jugak mampu buat seorang kanak kanak semakin bersemangat untuk belajar.


Little scientists jugak ada program berbentuk Islamik.. bagaimana Sains & Islam itu berkaitan seterusnya mengaitkan sesuatu kejadian dengan kuasa Tuhan.
Selain pengetahuan sains, program ini menekankan pembangunan kanak-kanak.Mereka juga diajar untuk mempunyai sikap dan Adab Islam.Boleh rujuk video kat bawah ni bagaimana pembelajaran berbentuk Islamik di jalankan..

 

Aku setuju dengan Pengacara rancangan Assalamualaikum Tv Alhijrah Nurazidah Mohamed yang mengendali  Slot Little Scientists, yang katanya program little scientists sangat bagus untuk kanak kanak kerana Ilmu sains yang akan diketengahkan dalam program ini bukan sahaja mengenai sains semata-mata, ia akan dikaitkan dengan islam seperti sunnah dan siapakah pencipta disebalik kewujudan sains. Jadi bukan pendidikan berasaskan akademi semata mata tapi spiritual juga dalam mengenal pencipta alam ini.

 Pengacara rancangan Asslamualaikum Nurazidah

Video di bawah adalah dari rakaman rancangan Assalamualaikum Slot Little Scientits dimana kanak kanak di ajar mengenai tekanan udara dengan menggunakan peralatan mudah 



Apa yang paling penting adalah anak anak kecik kita tu boleh belajar sambil bermain sebab budak2 ni kalau nak ajar macam kat sekolah memang dorang tak mampu fokus. Yelah seawal usia 3 tahun.. tu masa main dorang la kan. Jadi pembelajaran bentuk permainan sains ni  mampu menarik minat mereka untuk belajar seperti yang terdapat dalam program Little Scientist ni selain tu mengajar anak kita untuk bergaul & berinteraksi dengan kawan2 bila mereka belajar & bermain secara berkumpulan. Itu pun sangat penting untuk perkembangan kanak kanak.

Yang berminat dengan program Little Scientist ni jangan lupa dengan wawancara khas di Radio IKIM pada 9 Julai ni pada pukul 6.15 petang. Atau untuk maklumat lanjut korang jugak boleh tengok kat sini aktiviti & program yang terdapat di Little Scientists
 
Website: www.LittleScientistS.com
Online Shop: www.LittleScientistS.com/shop
Youtube Channel: http://www.youtube.com/littlescientistvideo

Facebook :  https://www.facebook.com/TheLittleScientists?fref=ts
Twitter : www.twitter.com/Lil
Instagram : www.instagram.com/theLittleScientistS

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!