TERASA HATI DENGAN BLOGGER TERKENAL

30.9.14 Suria Lekatlekit 26 Comments

Amboi.. tajuk entri nampak benar tacing hingga ke uraf sarat terhalus gitu. Mesti la den kan manusia bukan robot yang boleh setting perasaan. Perasaan den ni lahir secara semulajadi bukan di lakonkan macam pelakon drama tau. Kejadian2 hot semalam buat den tetiba teringat kisah nak kata lama tak berapa lama.. dalam 2 3 bulan lepas kot. Pasal terasa hati dengan seorang blogger yang kalau sebut nama & blog dia ramai yang kenal.

Alkisahnya berlaku sangat simple kejadiannya tapi cukup besar kesannya pada aku ni. Bukan la aku ni jenis simpan dendam atau cepat tacing tak tentu pasal cuma tu la.. kenapa? Sebab aku blogger yang takde nama besar dalam dunia blog ke? atau sebab aku blogger yang outspoken & dia blogger yang nampak alim2 warak gitu? Kejadian ni cuma berlaku kat satu status yang dia up untuk anjurkan nak kata contest bukan.. nak kata segmen pun bukan lebih kepada kerja amal jugak la. Blogger kena buat entri untuk satu isu tu. Aku ni minat la nak join.. So, ada la something aku tak paham aku tanya la kat komen status ni. Pada masa yang sama ada la sorang lagi blogger yang nama dia gah sikit la dari blog aku tepian longkang ni. Tak ramai pun komen masa tu. Dalam 2 3 komen jer....

Apa yang sentap.. yang aku tanya sampai sudah dia tak jawab.. yang blogger sorang lagi 2 kali tanya 2 kali reply tu. Aku tanya sekali lagi kot2 dia tak perasan komen aku.. pun dia tak jawab langsung. Kalau macam komen kat status beautifulnara yang beribu komen aku accept la jugak alasan terlepas pandang ni.. ni komen 2 3 jer masuk takkan tak nampak, kan? Dari niat nak sama2 join menulis kerja amal tu kat blog terus terpadam. Aku tulis jugak isu yang tu sebab atas dasar keprihatinan aku sendiri tapi bukan sebab nak terlibat dengan aktiviti anjuran blogger tu. Sebab isu tu isu semasa, sapa2 pun boleh tulis.

Sejak dari kejadian tu even aku masih nampak dia up status sebab masih friend kat FB.. aku segan dah la nak menyampuk join orang bersembang even aku memang suka join perbincangan isu2 semasa ni. Tapi takde la kata simpan dendam 7 keturunan.. cuma la hati terasa jugak. Low class sangat ke aku? Teringat aku satu peristiwwa kat parking mydin subang jaya.. sepasang suami isteri naik kereta import mahal jugak la berbanding aku ni naik kereta tempatan jer kan. Dia tengah siap2 kemas barang dalam bonet.. parking situ biasa la full hari minggu... asben aku tegur la tanya nak keluar ke? jangankan nak jawab.. senyum pun tidak. Pandang gitu jer. Dari penampilan nampak alim.. yang suami berjanggut ikut sunnah & berkopiah.. yang bini siap bertudung labuh tapi budi bahasa.. ke longkang jugak. Macam tu blogger yang tak pandang aku ni.. nampak alim gud gud jer.. tapi ada jugak sikap pilih bulu.

Sebab tu kat blog aku nampak support blogger popular yang sorang ni sebab dia tak pernah berlagak dengan aku dari blog aku takde apa2.. sampai sekarang. Aku malas nak up sangat la jasa2 dia satgi ada yang kata bodek tapi itulah orang yang banyak bagi peluang kat aku dalam dunia blog untuk aku merasa hasil dari berblogging. Dia cuma manusia.. mungkin dia ada jugak buat silap.. tapi aku tak boleh nafikan kebaikkan yang dia buat. Bila kita di atas.. sentiasa ingat.. yang mengangkat kita adalah mereka yang di bawah. Jangan nak kasta kastakan pergaulan kita dengan rakan blogger. Popular atau tak kita dalam satu nama, BLOGGER.

 Sekian Peace!
Sumber gambar google

26 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOG NI ANJURKAN CONTEST TAPI TAK UMUM PEMENANG,MACAM TIPU JE

29.9.14 Suria Lekatlekit 30 Comments

Perkara ni bukan perkara baru kot. Sebelum ni pun dah biasa terjadi macam - macam kes blogger yang anjurkan giveaway/contest dengan hadiah gempak2 kemudian senyap atau tetiba cancel dengan alasan2 yang tak berapa logik. Yang terbaru ni aku perasan 1 contest yang aku pernah join pun macam tu jugak nampaknya.


Aku join contest ni 25 Mei 2014. Mengikut syarat contest tamat 30 Jun 2014. Pemenang akan di umumkan pertengahan hingga hujung bulan Julai. Tapi nampaknya dah nak habis september aku tak nampak pun mana2 entri dia annouce nama2 pemenang pun. Biar betul. kalau ada masalah teknikal sepatutnya dia update bagitau. Takkan senyap camtu je kot.

Buat contest takde la simple sangat syarat dia. Kena jugak buat entri dengan kreatif. Hadiah di janjikan pun takde la cikai2 sangat. Wang tunai yang agak banyak. Ni nak tarik traffic ke blog je ke hapa? Dah la blog copypaste jer...

Aku cuba siasat kat blog dia sepanjang Julai nampanya takde sebarang update apa2 entri. Ogos dia mula update balik tapi tak jumpa pun pasal contest yang di anjurkan. Aku siasat secara kasar je jadi aku tak berani nak dedahkan blog mana? Contest tu yang join pun blogger2 yang otai2 jugak. Lagipun takpe bagi masa sikit maybe sepanjang Julai tu dia hilang ingatan baru tengah recover balik kot. Sebab tu dia lupa dia pernah anjurkan contest.

HADIAH UNTUK PEMENANG:
TEMPAT PERTAMA : RM500.00 TUNAI
TEMPAT KEDUA: RM300.00 TUNAI
TEMPAT KETIGA: RM100.00 TUNAI
DAN 10 HADIAH SAGUHATI DISEDIAKAN BERNILAI RM10.00 SETIAP SATU
 Ni hadiah2 yang di janjikan. Tak cikai sangat la kan??

Hope admin blogger tu jangan permainkan orang semata mata nak dapat traffic tinggi. Janji tetap janji. Aku bukan la harap sangat aku menang sebab yang join bukan calang2 blogger kot tapi at least jangan main kecoh la beb! Ingat sekali kau menipu... mungkin ramai blogger yang akan up story pasal kau. Takde duit cakap takde duit.. kan? Tak payah nak tunjuk kaya saya buat contest hadiah wang tunai lepas tu senyap.

30 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANJING, TAK TUTUP AURAT DAN HISAP ROKOK

28.9.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Sekarang ni kan.. asal ada gambar orang Islam pegang anjing jer mesti orang viral kan. Kat situ akan muncul setaz setazah segera. Yang berkongsi info yang betul tu ok la.. boleh sama2 belajar yang emo lebih2 sampai nak compare dengan perkara2 atau isu2 yang tak berkenaan dengan topik tu bagi aku agak annoying jugak la kan.

Isu anjing ni sebenarnya isu bukan la besar macam makan babi.. Sebab kita memperbesarkan isu pegang anjing macam isu makan babi budak2 sekarang tak mustahil jadi macam kita dulu yang akan percaya anjing tu akan menyebabkan dosa besar kalau tersentuh sedangkan anjing tu tak berdosa di sentuh. Kalau dalam keadaan kering tak perlu samak, kalau dalam keadaan basah baru perlu di samak. Anjing cuma najis bukan haram. Kalau tersentuh takde sampai perlu kau buat solat taubat nak mohon keampunan.. Jangan ajar anak2 kita anggap anjing tu haiwan yang menyebabkan umat islam jadi berdosa kalau tersentuh sebab kita akan membentuk mentaliti mereka yang anggap anjing adalah haiwan tak tak perlu belas kasihan, kasih sayang & simpati dari Umat Islam. Apa yang perlu kita kena didik budak agar tahu batas pergaulan dengan anjing. Bukan menyemai sikap benci terhadap anjing. Tu yang punca budak2 suka menganiaya haiwan. Jumpa anjing baling batu,kayu... pukul tanpa sebab.

Carian google sekadar hiasan

Bila isu bersentuhan dengan anjing ni orang up kat laman sosial.. Komen yang paling popular dengan orang yang nak dia nampak betul.. mesti compare dengan rokok, aurat, muhrim.. paling terbaru aku baca compare dengan suka bola sepak. Kadang2 nak gelak.. kadang2 nak nangis pun ada. Isu anjing jer mesti jadi isu aurat,isu rokok & isu muhrim.. Contoh ayat mana lebih dosa pegang anjing atau pegang awek/pakwe? Pejadah pulak nak buat perbandingan mana lebih haram atau halal. Kalau pun bersentuhan dengan muhrim tu lebih haram dari sentuh anjing tak bermakna jadi betul pergaulan kita dengan anjing tanpa mengikut batas yang di tetapkan dalam Islam. Dalam Islam membolehkan kita membela atau menyentuh anjing tapi bukan macam bela & sentuh kucing.. Tak boleh suka2 nak bela macam pets.. Kalau bela mesti ada sebab @ kepentingan kepada kita. Tapi jangan nak mempertikai aktivis haiwan yang membuat kerja menyelamat pulak. Depa bukan suka2 jugak nak bela..

Tak boleh ke komen isu yang berkaitan anjing Jer.. Perlu ke compare dengan perkara lain  untuk membentulkan apa yang dia rasa betul. Kalau nak cakap halal haram dalam Islam ni bukan satu perkara jer banyak.. Isu anjing kau nak kaitkan dengan hukum bersentuhan dengan bukan muhrim.. isap rokok @ buka aurat memang caca marba la topik perbincangan. Lepas tu mula jadi gaduh. Tu semua punca perbincangan jadi kepincangan sebab komen tak ikut topik.

Betul la apa di katakan.. tapi yang jadi tak betul sebab tak kena tempat korang nak bangkitkan perkara tu. Aku jenis alergik dengan orang yang suka komen terkeluar topik ni. Meluat pun ada kadang2. Orang cakap pasal A ko compare pasal B dengan C.. Kalau dah takde idea nak join berhujah diam tu lebih baik dari menjadi punca sebuah perbincangan jadi huru hara sampai menyebabkan pergaduhan.

Moral of the story... Nak tunjuk pandai.. nak tunjuk baik.. nak tunjuk prihatin.. nak tunjuk apapun tunjuk la dengan akal bukan emosi. Kita tak perlu beriya nak dapat banyak LIKE kalau komen sekadar sensasi tapi tak kena pada topik perbincangan.

P/S : Islam tak ajar kita untuk membenci sesama makhluk even anjing atau babi.. walau kita ada batas tertentu untuk bergaul dengan mereka. Jadi jangan buat orang pandang Islam tu kejam sangat.. sampai tercuit anjing pun jadi isu besar sangat.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MELAYU WAJIB MAKAN DAGING KALAU TAK JADI HINDU

27.9.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Amboi tajuk entri berbunyi racist tak racist.. Petik2 agama orang lain pulak tu. Berani sungguh la lekatlekit ni... Nak melekat dalam jail ke hapa? Apa nak tajuk kita nak cerita pasal benda betul.. bukan benda rekaan semata mata untuk menganggu sensitiviti agama orang lain, kan?

Sumber google

Kisah ni sebenarnya dah lama berlaku. Dalam bulan march haritu.. Lokasi kat sebuah gerai Sup Meletop area Sri Gombak. Kalau korang rajin merayap kat situ rasanya kalau tak pernah singgah pun mesti pernah nampak gerai dia tepi jalan. Kat situ ada carwash. Tempat dia banyak tikus besar2.. maybe sebab kawasan dia semak sikit di tambah ada gerai makan. Aku pun tak tau sampai aku singgah & duduk makan baru aku nampak tikus berlari lari dekat2 dengan carwash tu.

Alkisahnya hari tu kami laki bini singgah makan. Aku makan bihun sup.. asben makan nasi ayam. Nasi ayam tu biasa la dia akan sertakan dengan sup kosong sekali. Asben aku ni tak makan daging.. jangan kan daging, air rebusan daging buat sup ke hapa ke memang dia tak makan. Pendek kata apa jer ada berkaitan dengan daging dia tak makan. Bila dia bau kuah sup bau daging maka dia tak makan.. so dia panggil la pekedai tu tanya kot2 ada sup ayam. Minta satu mangkuk.. dah la gerai kot tu seciput je besarnya.. antara meja aku dengan dapur ko pun sekangkang kera je jaraknya.. boleh la sampai dapur dia.. dia boleh mengomel dengan kawan dia kat situ dengan ayat.. "Hindu ke hapa tak makan daging".

Amboi.. kau fikir tak makan daging tu hindu jer.. Kalau orang melayu Islam wajib kena makan daging ker? Dah orang tak makan.. kau sakit kenapa? Kalau takde cakap takde! Kalau boleh cakap tak boleh! takde orang nak hadap makan kat gerai ko yang bukan cantik sangat pun.. makin buruk dengan ko yang bermulut longkang tu. Hagak2 la nak mengata pun biar la pelanggan tu jauh dari pandangan mata. Ni macam kau saja je nak sakitkan hati orang. Maka dengan rasminya itulah kali pertama & terakhir. Kalau dia bagi layanan 1st class pun tak rasa kami akan datang lagi sebab makanan kat situ pun biasa2 jer.. inikan pulak dia menghamburkan kata2 puaka tertutup terus niat nak datang lagi.

Moral of the story.. Nak meniaga mulut kena jugak jaga. Jangan main sembur tak baca bismilillah dah. Soal taste pelanggan ni bukan hak peniaga nak tentukan. Orang makan @ tak makan sesuatu ada sebab2 tertentu bukan sebab agama jer. Jangan suka2 nak menghindukan orang tak makan daging. Tu namanya bebal.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KERASUKKAN TENGAH MALAM

26.9.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Tu la suka sangat tengok cerita seram tengah malam kan dah kerasukkan.. macam takde siang dah nak tengok kan? Bukan takde siang tapi tengok awal2 hari ni rasa macam takde feel lak.. Yelah nak tengok cerita seram kena dalam suasana yang mampu dapat feel seram. Takde time yang lebih sesuai selain tengah malam ye dak?? tapi tak rekemen la bagi yang penakut tahap kritikal.

Sumber google

Siapa yang kerasukkan ni sang lekit Ooi?? Ni cerita den sendiri yang dah macam kerasukkan tengah2 malam hari tengok filem seram Thailand bertajuk Possessed (Kerasukkan). Mana tidaknya tengah2 malam gelak macam pontianak depan TV. Mana tak gelaknya filem ni kelakar. Spoil mood seram tau tengok filem Possessed ni.

Sumber google

Filem ni mengisahkan sekumpulan remaja yang nak buat shooting filem pendek kisah seram kat kawasan perkuburan. Nak di jadikan cerita keranda di perlukan sebagai prop tapi sayangnya kat area situ takde keranda kosong terpaksa guna keranda yang ada mayat. Masa tengah shoot babak usung keranda tu salah seorang gadis yang tugasnya buat air kerasukkan. Maka kelam kabut la jadinya. Semua pakat nak lari tak nak teruskan shooting sebab takut sampai tertinggal keranda tu tak di pulangkan balik ke tempat asal. Bila keranda tu tak dipulangkan.. dorang tak boleh keluar dari kawasan tu. Jalan keluar tak jumpa. Sekali lagi perempuan yang kerasukkan tadi di rasuk lagi roh wanita tua yang nak dorang tolong carikan jasad dia kat satu kawasan macam paya. Kat situ la banyak babak2 kelakar. Ending cerita dorang dapat jumpa jasad wanita tua tu & akhirnya jumpa jalan keluar untuk pulang.

Filem Thailand Possessed ni sebenarnya dah lama aku beli dvd dia tapi tak sempat abiskan cerita dia. So, malam 2 hari lepas aku cuba jugak abiskan. Sesuai untuk tontonan seisi keluarga & yang penakut. Not bad lawak2 dia.. Gelak dah macam kerasukkan tengah malam bila tengok. Hahahahahhaa

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG TAK CANTIK KAT BLOG TENGKU BUTANG

25.9.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Peminat blog tengku butang mesti terbeliak mata baca tajuk entri ni kan?? haters melekit pun mesti mula mencebik... Alah lekatlekit standard la kat mata dia semua orang tak elok. Suka beno kome yer kalau ada point nak mencerca aku.. hahahahaha. Boleh tak kita bawak bersabar dulu.

 Header blog Tengku Butang

Aku sebolehnya tak nak jawab liebster award dah... Nak2 lagi yang tanya pandangan aku terhadap blog dorang kan.. Sebab aku sebolehnya tak nak jawab ayat2 kipas angin ni. Aku anggap yang bertanya tu betul2 mengharap komen yang boleh membantu depa menaikkan seri pengantin blog dorang kan? Tapi tak semua yang harap kritikkan ada jugak yang sebenarnya tanya macam tu sebab nak harap pujian.. Tapi konsep melekit, suara atas pandangan peribadi sendiri bukan mengipas demi mendapat kepentingan.



Sebab blogger ni nak jugak dengar pandangan melekit kat blog dia maka marilah kita menjawab liebster award Tengku Butang ni..

1.) Suka Kucen tak? sila sebutkan baka kucen yang awak suka
Suka. Kucing saya stray cat @ kucing kampung jer jadi saya dah membesar dengan kucing stray ni maka saya sukakannya

2.) 3 Nama kucen yang awak bela sekarang
Kat sini saya tak bela kucing. Tapi kat kampung banyak salah sekornya bernama Nemo (paling otai)

3.) 5 Perkara Yang Awak Paling Tak Suka Buat?
Buat perkara yang di paksa & terpaksa. Tak payah 5 asal benda tu terpaksa buat @ dipaksa memang auto tak suka. hahahaha

4.) Kalau Hari Merdeka awak keluar tak sambutnya sambil tengok bunga api?
Dulu zaman rumaja pernah la celebrate kat luar zaman remajalusia (remaja lanjut usia) ni takde dah nak2 lagi ada anak, tak kuasa mak nak bawak anak kat tempat2 sesak tau!

5.) Kalau terperangkap dalam jam, apa awak buat yea?
Sembang dengan asben

6.) Waktu tidur awak jam berapa
Normally 12++ am

7.) Perkara yang mula-mula sekali awak lakukan seawal pagi setiap hari
Settle kan kerja rumah

8.) Makanan dan Minuman kegemaran awak?
Tak tentu sebab selera tak consistent. Ikut tekak jer rasa nak makan apa

9.) Suka Shopping tak?
Gila tak suka! hahahaha

10.) Kalau ada duit banyak, awak nak buat apa?
Simpan, beli harta & sedekah untuk mengambil keberkatan & memastikan rezeki tak putus

11.) Sila Komen Jujur untuk soalan ni...

a.) Beri pendapat awak tentang Blog teman (penambahbaikan)
 Blog senang loading..ringan. Tapi macam susunan gadget kat side bar tu macam tak berapa cantik & tak teratur sangat. kalau deco sikit bagi cantik mesti makin cantik

b.) Apa yang patut ada atau apa yang patut takde dalam blog teman.. heee.. komen je..
 Semua yang ada kat blog tu boleh jer terus ada tapi tu la cuma perlu di susun dengan lebih cantik.

Hope jawapan yang di beri di terima dengan hati terbuka bukan terluka yer... Kekekekeke

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANTARA SEBAB SKYNET DAH LAYAK GULUNG TIKAR

25.9.14 Suria Lekatlekit 14 Comments

Setelah 2 minggu (10sept - 24 sept ) barang yang di nanti sampai jugak ke tangan pada malam 24 sept 2014. Jauh perjalanan dia tu.. Dari Taiping ke sg buloh mengambil masa lebih kurang 14 hari nak sampai. Sesat gamaknya...


Memang yang tak tahan sabar ni tak di nasihatkan guna servis skynet untuk sebarang penghantaran la. Kau gila.. 2 hari selepas barang di post.. alasan. Takde staff nak hantar. Pelik sangat alasan tu. Perlu ke customer tahu masalah depa tak cukup kakitangan.

Lepas tu alasan biasa.. konon penerima takde kat umah masa dorang hantar sedangkan tarikh yang di katakan depa datang hantar 24 jam aku kat dalam umah.. setapak pun aku tak melangkah keluar pintu rumah.


Lepas tu bila call.. nak check barang even sebelum dah kata barang ada kat centre. Janji manis nak hantar esok harinya... Dan paling terakhir alasan dorang tak tau barang tu kat mana kena check dulu. Siap call aku tanya barang apa yang di hantar kat aku. Bernanah la telinga kena lahar gunung berapi. Kau sibuk nak tanya barang apa tu dah apahal? Tugas kau hantar.. bukan menyibuk.


Bila aku up isu ni kat FB ramai yang turut berpengalaman buruk guna skynet ni. Bila aku baca review kat FB skynet ni memang tak jumpa yang memuji service dorang bagus. Majoriti memang komplen servis dorang teruk. Jadi.. sebelum terkena kat korang pilihlah servis penghantaran yang lain. Tak payah la nak amik risiko dengan skynet. Pengalaman aku sendiri 2 minggu baru dapat barang yang sepatutnya paling lewat pun 2 hari jer. Lemak la asal lambat customer pergi collect sendiri. Habis tu orang bayar kau untuk apa??

 Nak baca lebih banyak puja puji tentang perkhidmatan skynet ni boleh baca kat SINI

Skynet.. Sila la lakukan perubahan. Sampai bila perkhidmatan camni korang nak bagi pada pelanggan. Terlalu teruk bukan sikit2 dah. Memang totally kelaut takde sky2 sangat dah. Kalau rasa takde kemampuan nak gajikan staff secukupnya sila bungkus pergi buat bisnes kacang putih sudah.

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HAMPAS SANGAT KE BLOG NI

24.9.14 Suria Lekatlekit 23 Comments

Bukan aku yang kata tuan punya blog yang cakap blog dia blog hampas.. Takpe semua bermula dari nothing to something. Tuan punya blog yang katanya hampas ni menganjurkan GA yang simple tapi hadiah dia awesome jugak la.

Syarat simple.. letak banner
Done
Tag 4 orang blogger

Done

syarat lain kena tinggalkan link entri kat blog jer. Senang tak?

Hadiah dia ni ha...
Rantai & notebook

Dah lama tak join apa2 contest atau GA.. tetiba malam ni tebiat sikit nak join, manalah tau merasa hadiah GA yang dah lama tak di rasa. Kalau ada rezeki la...

Nak join just clik kat sini twosevenzerosixzeronine

23 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG SERAM DI BULAN SEPTEMBER MESTI ANDA TAHU

24.9.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Dah penghujung bulan september baru nak bagitau ke? Apsal awal2 bulan haritu taknak kecohkan. Jangan la marah aku pun baru tau jer pasal ni. Rupanya banyak jugak yang seram di bulan september ni yer.. Mampu buat hidup anda di selubungi misteri ni.. Apa yang seram di bulan september ni kalau nak tahu meh la baca.

Gambar carian google

Yang seram bulan september ni selain nasi kangkang.. Seram dari Thailand.. The Parallel (11 sept) & The Swimmers (18 Sept), dah pun menghantui di pawangan,



Dari barat pula, Dark House (25 sept) bakal menyeramkan korang.


Bagi penggemar filem seram macam aku sila bookmark tarik tersebut. Aku sebab tunggu DVD keluar maka kena tunggu la 2 3 bulan lagi baru dapat tengok. Nak tengok wayang kang anak aku buat wayang pulak. Mengeletik jugak hati aku baca sinopsis filem ni. Hope tak menghampakan. Tak sabar rasanya nak tambah kolesi filem seram aku. hahahahahahhaa

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOGGER ADA FANPAGE BAJET RETIS

23.9.14 Suria Lekatlekit 23 Comments

Banyak sangat ke kau punya fans sampai nak kena adakan fanpage bagai? Ko fikir kau ben ashaari? Mat Gebu? hanis Zalikha? Yuyu Zulaikha? Redmummy? atau ko fikir kau popular macam sharifah sakinah yang tak lawak boleh menang Anugereh lawak warna tu? Fanpage la sangat.. padahal blog kau tu traffic ala2 mati tak mau, hidup pun segan jer..

Amboi hang lekatlekit.. Tau dak statement hang tu blogger lain rasa macam nak hentak ja muka hang dengan kebot. hahahahahahahaha

Tu contoh statement orang yang pandang blogger yang tepian longkang ada fanpage sendiri. Bukanlah bajet retis bagai..  Iskk.. masih sedar diri lagi kot. Yang tercetusnya entri ni bukan apa Semalam lepas terbaca satu status dari seorang blogger kat FB yang memberi jawapan balas kepada seorang Insan yang katanya blogger biasa biasa ni tak payah berfanpage sangat konon bajet retis. Mungkin dia cakap camtu dia tak paham niat kita ni adakan fanpage untuk blog.. Tak boleh salahkan dia. pemahaman dia mungkin agak skema bila sebut fanpage jer hanya untuk kelab peminat.

Konon kau sapa nak berfanpage bagai? Cermin la blog kau tu dulu? ye ye.. dah cermin. Den pun ada fanpage tapi bukan la dengan niat yang LIKE kat situ adalah peminat. Fanpage den ni lebih kepada friendspage jer tapi dah FB takde friendspage.. tumpang jer bangunkan friendspage tu kat fanpage.

Fanpage ni banyak kegunaannya.. tak semestinya untuk retis2 kumpul peminat. Ada yang meniaga online pun buat fanpage untuk memudahkan mereka mempromosi produk mereka.. atau macam aku buat fanpage ni bukan la nak kumpul peminat aku tapi lebih nak cari geng2 yang suka tengok filem seram. Kiranya peminat cerita seram la..  & sekaligus untuk yang suka baca entri di blog melekit sebab kalau korang follow fanpage tu update2 terkini blog aku akan di post secara auto kat situ. Ada yang buat fanpage untuk kumpul kawan sekolah lama..  Tak semestinya fanpage tu untuk seseorang yang ramai peminat jer.

Jadi jangan salah paham.. bajet retis,bajet popular,bajet cun, bajet ensem ni bergantung pada niat la kenapa dia adakan fanpage. Tapi kalau blogger macam aku follower blog pun tak sampai 2k tapi ada jugak fanpage adakah aku berangan aku banyak peminat?? Kadang2 benda tu takde apa2 pun.. sekadar macam trend @ for fun jer. Yelah benda free sapa2 pun boleh create dengan bermacam2 tujuan, ye dak??

Moral of the story.. jangan pukul rata semua blogger yang ada fanpage tu bajet retis & ramai peminat. Sebab fanpage bukan hanya untuk kelab peminat. Fungsinya boleh di pelbagaikan mengikut kreativiti masing2 walau di bawah satu nama Fanpage. So, jangan salah faham lagi yer... Peace!

Jadi Kalau rasa nak LIKE friendspage aku tanda sokongan  sila LIKE kat bawah ni kekekekkeke... hahahaha sempat lagi kau promot page sendiri.



P/S : Nama2 besar yang aku sebut kat awal entri ni bukan tujuan mengaib atau merendahkan mereka tapi mereka memang di antara blogger yang ramai peminat. Sapa tak kenal ben ashaari? Mat Gebu? hanis Zalikha? Yuyu Zulaikha? Redmummy kan? So, dorang memang banyak fans jadi kalau dorang ada fanpage pun tak siapa boleh pertikaikan.

23 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PEREMPUAN PENDEK TAK MAMPU LAYAN SUAMI,TAK BOLEH MENGANDUNG & BERANAK NORMAL

23.9.14 Suria Lekatlekit 18 Comments

Betul ke? Perempuan kecik, pendek,ketot, tak mampu untuk jadi seperti wanita yang berketinggian normal macam orang lain lebih2 lagi dalam hubungan suami isteri,zuriat & bersalin secara normal dengan kandungan yang cukup matang? Betul ke? Kajian dari doktor kepala hotak mana?? Tu dia keluaq dah ayat2 nak melahar ni...

Sumber google

Yelah.. mana rasa tak melaharnya. Aku pun tergolong dalam golongan perempuan yang tak berketinggal normal macam orang lain tapi bukan kerdil yer.. Kerdil tu lain tapi ni golongan perempuan yang tingginya tak menepati piawaian umur dia. Yang berumur 20an keatas tapi berketinggian antara 135cm -140cm. Memang akan di pandang macam alien atau satu manusia yang special case sangat.

Semalam.. terbaca status blogger comel yang lebih kurang sama size dengan aku tentang pertikaian & pandangan orang pada kemampuan dia untuk jadi seorang isteri & ibu sebab fizikal kecil.


Aku pernah tulis entri pasal ni dulu. Pasal orang pandang aku macam makhluk pelik bila aku mengandung. Masing2 kalau ternampak aku excited nak tengok seolah olah alien yang turun ke bumi dengan perut boyot berisi bayi. Hati aku.. memang tak suka dengan pandangan macam tu. Bila check up pun nurse2 sibuk check umur aku kat buku merah dengan ayat.. keciknya awak. Umur awak ni berapa? Sebelum kawen pun aku dah hadapi ayat2 mencengkam jiwa.. konon tak boleh layan suami la.. tak boleh mengandung la.. & susah dapat jodoh. Ada sorang kakak yang aku ingat dia sebut 'Rabak' kalau kawen sebab fizikal aku kecik (harap korang faham rabak yang di maksudkan sebab aku malu nak tulis secara detail). Sentapnya perasaan aku masa tu Allah saja yang tahu seolah2 aku ni terlalu kekurangan sampai banyak benda orang rasa aku tak mampu buat sebab fizikal aku yang kecik tak macam orang lain.

Siapa kau nak pandang aku tak mampu jadi macam wanita lain?? Allah dah tunjukkan.. aku dah kawen sebelum melepasi zon andartu.. Aku dapat anak.. aku bersalin normal yang Allah permudahkan segalanya. Aku tak diduga dengan sakit yang lama.. Dalam LR pun setengah jam jer aku dah bersalin. NORMAL ok! anak aku even awal 3 minggu tapi cukup bulan. Aku bersalin dalam keadaan muka yang ada makeup & baju yang aku pakai masa nak ke hospital. Tak sempat tukar baju hospital. Kau bayangkan aku sempat makeup sebab masa turun tanda air tu aku tak sakit lagi. Aku mula sakit masa dalam perjalanan ke hospital jer. Tu tandanya kuasa Allah. Dia memberi apa yang dalam kemampuan kita hadapi.

Apa yang yuyu atau orang2 seperti kami rasa..aku tahu rasanya macam mana sebab aku tergolong dalam golongan mereka jugak. Orang lain yang di lahirkan berketinggian normal tak mungkin mampu rasa apa yang kami rasa. Kalau tak mampu nak faham tolong jangan keluarkan statement seolah2 hang tu Tuhan.. yang tentukan sapa boleh sapa tak boleh, sapa mampu & sapa tak mampu. Hangpa yang dok cakap camtu pun belum tentu mampu jadi wanita yang sempurna. Renung renungkan.. Kita di jadikan Allah dengan kelebihan & kekurangan yang tak sama.

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DAHSYATNYA SERVICE SKYNET YANG KORANG TAK TAHU

22.9.14 Suria Lekatlekit 35 Comments

Amboi tajuk bunyi macam dahsyat sangat servis skynet. Dahsyat macam mana tu? Di hantar barang/surat pakai roket ka? seminit ni pos, seminit kemudian sampai ke camna tu? Mesti korang tak sabar nak tahu apa kedahsyatan servis dari skynet ni kan?

Sumber google

Kena bermua dengan alkisah someone ni nak hantar barang untuk aku review. Dia pos barang tu dalam 10 sept 2014 sampai saat aku tulis entri ni 22 sept masih tak dapat dapat. Bila si pengirim tu call tanya pada 12 sept tu katanya nak hantar esok harinya 13 sept... pun tak hantar. Alasan yang memang menyampah jugak kita nak terima kan.. Memula cakap tak cukup kakitangan.. Perlu ke customer tahu masalah tu? lepas tu alasan standard despatch pemalas orang takde rumah padahal hari2 yang dia kata datang hantar barang tu aku 24jam dalam rumah. Aku tak tau la kalau orang yang hantar tu call kali ketiga nanti dia nak bagi alasan apa pulak.

Ok.. ni pengalaman paling ngeri bagi aku dengan servis skynet. Dulu pos laju.. tapi nampak service pos laju kat area umah aku ni dah semakin tip top. Cepat jer sampai. Ni skynet.. dekat 2 hari barang tak sampai. Ke dia nak bagi alasan rumah aku ghaib pulak bila dia datang nak hantar barang. Manalah tau kan... Tetiba sampai kat alamat umah aku tetiba rumah aku hilang dari pandangan mata dia.

Hello skynet Batu caves...  Kalau rasa ada masalah tak cukup kakitangan & dah tak mampu nak gajikan staff secukupnya baik ko hentikan je perkhidmatan kau tu. Bayar murah atau mahal.. Orang bayar untuk servis yang di janjikan bukan orang bayar untuk menanti macam buah durian yang tak gugur2. Tolonglah jangan tiap kali customer call dok bagi janji manis mu jer.

Dah dekat 2 minggu SKYNET sila jangan main banyak sangat. Tak berapa nak sky dah ni.. dah kelaut rasanya service korang.

35 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SERAM PUKUL 3 PAGI

21.9.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Bagi yang dah kenal blog lekat lekit dia tak heran dah kalau entri kisah2 seram ni bagi baru yang berkenalan dengan blog lekat lekit jangan baca sambil pejam mata yer.. Tu namanya tak baca hahaha. Apa kesahnya pulak milah Ooi.. Kisah apa yang seram sangat pukul 3 pagi ni?? Cik Non.. baca la dulu baru tau kesahnya... tak gitu?? kekekekkee

Alkisah 3 kisah seram yang berlaku pukul 3 pagi dalam satu dvd yang bertajuk 3AM part 2. Dalam filem ni ada 3 kisah seram tapi ketiga2 kisah seram walau berlainan cerita seram semua ada kaitan antara satu sama lain. Starting tu macam bosan sikit tapi pertengahan cerita ni dah mula enjoy jugak tengok.. ending dia kelakar sikit.


Kisah first seorang pembuat barangan untuk orang mati. Ada sorang kawan dia mati accident motor masa tengah kejar awek dia dengan lelaki lain. So, dia jadi dendam nak2 lagi masa hari kematian dia ada antara kawan2 dia mempersendakan cara kematian dia konon frust sebab di curangi. Maka dia cuba membunuh semua orang yang terlibat dalam kematian dia termasuk awek dia, lelaki yang rampas awek dia & kawan2 yang mempermainkan kematian dia. Kesemua mereka mati terbunuh.

Kisah kedua dalam filem ni nampak seram sikit (tapi aku dah takde feel seram maka aku takde rasa seram sangat). Kisah lagenda hantu birawati tanpa kepala dia sebuah biara (gereja) lama. Sebab rasa bersalah jatuh cinta dengan seorang lelaki birawati ni bunuh diri dengan menembak kepalanya dalam gereja di depan sebuah piano yang selalu dia mainkan untuk luahkan rasa cinta dia. Dia menjadi lagenda yang di percayai sekumpulan pelajar yang berperasaan songsang. Kira cinta kaum sejenis la.. Perempuan cinta dengan pengkid. Pengkid ni percaya dengan cerita lagenda birawati tanpa kepala ni mampu tunaikan hajat percintaan maka pengkid ni buat ritual untuk dapatkan seorang gadis dia suka.. tanpa sedar dia dia permainkan bekas awek dia dengan berpakat dengan gadis yang pengkid ni suka untuk kenakan dia. Gadis tu pura2 suka konon permintaan pengkid ni dah di kabulkan oleh hantu birawati tanpa kepala.. Sehinggalah ritual terakhir pengkid ni kena buat setelah hajat dia tercapai.. bekas awek dia & gadis yang dia suka bagitau kisah sebenar yang di di permainkan. Waktu muncul hantu birawati tanpa kepala membunuh pengkid ni.. & gadis yang berpura2 suka pada pengkid ni cuma yang tinggak ex girlfriend pengkid ni je tak di bunuh hantu birawati tanpa kepala.

Cerita ketiga ni baru dia tunjuk apa kaitan cerita pertama & kedua tu.. Tapi lawak sikit cerita yang ketiga ni. Berkisah kat kedai pembuat barang2 orang mati. Kisah ni lawak sikit sebab semua yang ada dalam kisah pertama & kedua termasuk kisah ketiga ni semua dah mati tanpa depa sedar. Bila tengok balik cara mereka mati kat satu laman sosial baru kesemuanya tahu bahawa mereka semua dah mati. Yang lawak.. yang mati ni memula nampak orang lain mati.Cuba lari sebab takut.. last2 semua depa tu dah jadi hantu.

Kaitan cerita pertama dengan kedua.. adalah perempuan ex girlfriend pengkid yang mati di bunuh hantu birawati tanpa kepala tu datang ke kedai buat barangan orang mati ni untuk tempah barang2 nak di bakar untuk kawan2 dia yang nak mati. Tetiba satu patung birawati yang di tempah jatuh & tertanggal kepala dia ketakutan tak sempat nak ambil replika piano yang di tempah terus pecut kereta tanpa bayar barang2 yang dah di tempah & sebahagian yang dah ada dalam kereta tu. Kaitan cerita kedua dengan pertama.. ada satu adengan dimana perempuan yang curang pada kekasih dia yang mati kemalangan tu di langgar oleh kereta yang di pandu laju budak perempuan ex girlfriend pengkid tu sebab terlalu takut dengan kejadian patung birawati yang tertanggal kepala.

Agak kreatif cara mengaitakn ketiga2 cerita ni. Tahap seram boleh lagi di tonton semua golongan la. Boleh layan jugak cerita ni sebab aku pun enjoy jugak tengok. Cerita seram yang best tak boleh di nafikan cerita thailand.. Kalau korang nak tengok dengan family boleh jer.

Sumber google

Cerita2 pendek ni bagi aku tak bosan sangat sebab kita nak tunggu part yang best tu tak lama & tak meleret2 sangat cerita dia. Tapi bergantung pada cerita jugak.. Kalau tak best tetap tak best kalau best tetap la best, kan? kekekeke. So, aku rasa tak nyesal tengok filem 3am part 2 ni. Not bad jugak.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SAKINAH LAWAK SPENDER & BRA MERAH ATAU LAWAK TUNJUK BONTOT & PUSAT?

20.9.14 Suria Lekatlekit 18 Comments

Aku takde esteruk jadi aku cuma membaca keputusan Anugerah lawak 2014 melalui update dari page media hiburan je la. Tu pun aku takde tunggu bagai... mana terserempak kat news feed FB aku baca je la.. Tapi yang paling aku tertarik dengan keputusan anugerah lawak warna 2014 ni adalah Artis lawak wanita paling popular... Iatu Pelakon Sharifah Sakinah.

Sumber google

Ya Allah.. Lawak sungguh!! Bukan sakinah tapi keputusan tu.. Memang sangat sangat lawak aku rasa. Dah pupus ke pelawak wanita kat Malaysia ni?? Kalau kata kakak dia Shahira yang menang aku boleh accept lagi tapi sakinah menang untuk kategori Artis Lawak Wanita Paling Popular. Popular tu aku tak nak la pertikaikan mungkin dia popular la kot dengan video2 bodoh dia upload untuk mengundang kontroversi tapi paling lawak tu aku macam tak boleh terima kenyataan jugak la.

Cuba korang bagitau aku.. Apa yang lawaknya sakinah ni? Lawak sebab bagitau spender & bra dia kaler merah ke? Atau lawak tayang bontot dia yang konon cantik? Atau tayang pusat dia nak tunjuk perut dia yang ramping? Celah mana lawaknya sakinah ni? Aku tak nak salahkan undian peminat sebab dah minat apapun dia rasa best ye dak atau salahkan sakinah menang sebab bukan dia yang calonkan diri dia, ye dak?? Tapi yang calonkan dia dalam kategori tu paling bangang aku rasa. Apsal kau tak letak Siti Nurhaliza jer.. Confirm dia menang punya sebab dia peminat ramai. Punya la banyak pelawak wanita yang lebih talented boleh calonkan, sakinah jugak kau nak letak dalam list. Itu namanya bangang. Kalau ikut populariti ni kita sedia maklum yang takde bakat pun boleh popular ye dak?? Jadi kalau rasa nak industri seni kita ni di pandang hebat, letaklah yang berbakat di tempat sepatutnya. Calonkan mereka pada kategori yang sememangnya layak untuk mereka. Dalam apa2 anugerah pun ada kategori artis paling popular.. Yang takde bakat tapi popular calon kat situ sudah. Kat situ terang2 dah untuk yang popular ye dak??

Antara komen yang mempertikaikan kemenangan Sharifah Sakinah. Ada jugak yang backing biasa la peminat kan.. Sumber Media Hiburan

Aduhai sayang satu anugerah tu di pegang oleh orang yang tak layak menang. Kalau bagi Noor Khiriah pun aku rasa itulah yang paling layak sebab dia memang lawak. Tapi kang cakap lebih2 orang kata dah rezeki dia.. Yelah dah rezeki dia kan apa nak di kata cuma tu la.. Memang lawak la keputusan Anugerah Lawak Warna 2014 ni untuk kategori Artis Lawak Wanita paling popular. Rasa nak gelak 7 hari 7 malam... hahahahahahahaha

18 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NI LA BLOGGER YANG TAK SUKA BLOG LEKAT LEKIT

19.9.14 Suria Lekatlekit 17 Comments

Pendedahan berani mati ni ni, kau hado? Aku dedah sebijik2 blogger yang tak suka blog aku. Berani kau tak suka blog aku yer... Ni blog lekat lekit lah. Berani dia kata tak suka. Dia tak tau blogger lekat lekit ni juara debat sorang diri depan cermin.. Sekali dia melahar tsunami dengan dengan lautan api. Tu dia.. punya ganas, takut orang nak komen blog aku nanti.

Aku takde la extreme sangat camtu kot. Tajuk entri tu pasal Liebster Award jer..  Kan aku ada bagi soalan.. Apa yang anda tak suka tentang blog lekat lekit? Wajib jawab la kan Boleh rujuk entri ni Liebster Award )... yang sahut cabaran tu pun bukan ramai bebenor.. Tapi sebab dah janji penjawab soalan liebster award yang bertuah aku akan hadiahkan topup Rm10 maka aku akan tunaikan walau tak ramai pun yang support.

Yang bertuah adalah...... Jeng jeng jeng

Blogger Diana Rashid 
Nak tau apa blogger diana Rashid tak suka pasal blog aku sila la baca sendiri kat blog beliau kat SINI

Tapi aku up lagi la satu hadiah bagi menghargai orang yang first sahut cabaran Liebster Award iatu MNH Sastera. Juga aku bagi topup RM10. Nak tau apa dia tak suka pasal blog aku baca kat SINI

Yang lain2 tak berjaya tu jangan kecik hati.. Insya Allah kalau ada rezeki lebih nanti aku buat lagi contest2 simple camni. Apapun thanks support. Bagi korang yang nak tau apa depa tak suka pasal blog aku ni korang boleh baca kat sini

Blog : TengkuButang
Blog : CmaShiema
Blog : TunSha Ayunie
Blog : Khaty R'bain
Blog : Nurul

Apapun terima kasih yang sudi support bukan saja contest simple Liebster Award ni malah dari dulu hingga sekarang blog lekat lekit ni. Aku nak bagi iPhone 5s aku sendiri pun takde.. Tak mampu katanya.. so, hanya ucapan terima kasih jer dapat aku ucap atas sokongan semua pada blog aku.

P/S : Dua blogger yang bertuah tu sila PM saya kat FB No tel anda yer.. Kalau tak macam mana nak bagi topup

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAKKAN LA MEDIA MELAYU NAK BOIKOT KONSERT SHILA AMZAH TANPA SEBAB

18.9.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Dua tiga hari ni dok baca jugak kontroversi pasal penyanyi shila amzah yang meluahkan rasa kecewa kat laman sosial katanya konsert dia haritu tak dapat liputan @ publisiti dari media melayu & katanya dia puji media cina yang support gila konsert dia. Sempat jugak dia sendiri media melayu yang katanya lebih suka highlight gosip jer... aku baca jer dulu sebab statement sebelah pihak ni kita tak boleh nak buat kesimpulan. Cuma aku terfikir satu perkara jer.. kenapa hampir semua media melayu tak cover cerita pasal konsert dia? Orang kata kalau takde sebab orang gila pun tak mengamuk kan..

Ok.. ok.. Aku sabar jer sebab aku nak tau jugak apa jawapan balas pihak media melayu dengan statement sindiran shila amzah tu. Takde angin masakan pokok bergoyang. semalam terbaca kat beautiful nara yang share satu artikel berita yang menjelaskan kenapa mereka tak buat liputan pasal konsert shila amzah. Pertama katanya sampai kena merayu macam pengemis nak minta invitation ke konsert tu. Kedua.. katanya konsert shila amzah dapat tajaan syarikat judi. Katanya la... bukan kata aku. Aku ni buka mamarazi nak tau semua cerita dalaman dunia seni hiburan ni. Hahahahaha

Sumber google

Aku tak tau la dalam kes ni sapa betul sapa salah.. Cuma pendapat aku simple kalau sorang ada masalah dengan ramai orang, selalu yang sorang tu la masalah bukan yang ramai. Pihak media tak memboikot kalau takde sebab. Kalau satu dua jer boikot maybe kita boleh kata media tu yang bermasalah.. tapi kalau hampir semua tak buat liputan, kena jugak selidik masalah dari pihak retis tu. Maybe ada tak kena la dengan pihak pengurusan konsert shila amzah @ shila amzah tu sendiri.

Aku tak kata la memang silap dari pihak shila amzah cuma tu la.. Macam kata pepatah kalau takde angin masakan pokok bergoyang. klau setakat sorang hembus pokok guna mulut takde goyang la.. tapi kalau ramai tak mustahil boleh tumbang.Jadi pada shila Amzah jangan banyak sangat guna media sosial nak luah perasaan.. sila timbang tapis sikit yer.. Bukan apa nanti kesan buruk tu berbalik pada diri sendiri. Belajar dari pengalaman yang lepas. Apapun good luck untuk shila Amzah.. sememangnya dia penyakit yang berbakat besar.

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SULTAN MELAKA DI SYAKI SEBAR AJARAN SESAT

17.9.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Sapa tak kenal dengan seorang yang mengelarkan dirinya Sultan Melaka kan? Terkenalnya sampai ada seorang pelawak memparodykan Sultan Melaka dengan create satu fanpage sultan melaka version parody & selalu update status2 yang memang mengelikan hati.

Ni sultan Mahmud mangkat di julang dalam filem yer.. sekadar hiasan carian google

Apa kes pulak ni.. Baca Berita harian Online & Astroawani katanya dia kena tahan sebab di syaki menyebarkan ajaran sesat & mengaku dirinya sultan Mahmud & Iman Mahdi. Aduhai.. macam mana boleh jadi pengasas ajaran sesat pulak ni? Frust tak dapat di iktiraf sultan melaka ker??


 Sumber berita harian

Apapun cuma di syaki belum terbukti bersalah. Jadi harap apa yang berlaku bukanlah seperti yang di laporkan. Tak payah la meramaikan majlis ajaran2 sesat kat Malaysia mahupun dunia ni.

P/S :Jadi sultan melaka tak di iktiraf sudah tak payah jadi bebukan sangat. kekekeke

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JOM JAWAB LIEBSTER AWARD KALAU NAK FREE TOPUP

17.9.14 Suria Lekatlekit 17 Comments

Hari Rabu ni kita santai2 jawab tag Liebster award sat noh.. Yelah.., tak baik tau hampakan harapan orang sedangkan task dia bagi tak susah mana pun. Tak payah kerek sangat yer lekatlekit.. hahahahahaha

Tak kerek pun. Siapalah daku nak kerek2 sangat kan?? Jadi untuk tidak menghampakan rakan blogger yang tag den untuk cabaran Liebster Award dengan soalan2 yang den boleh maka den sahut la cabaran ni. Thanks pada MNH Sastera Melayu sebab sudi jugak tag blogger melekat lekit ni...


Cabaran ni den harus jawab semua soalan yang di berikan.. Maka marilah membaca jawapan hampeh den ni...

1. Penulis paling di minati?
 Penulis blog Apa yang melekat lekit hari ni? hahahaha boleh gitu syok sendiri

2. Buku @ Novel yang di minati?
 Novel Cemburu seorang perempuan. (Masa baca tu novel pinjam jer)

3. Ahli politik yang anda kagumi
 Erk.. Politik pun tak minat macam mana nak kagum ahlinya. hahahaha

4. Filem Yang di minati?
 Banyak.. terutamanya filem seram

5. Pelakon Korea yang di minati?
 Takde

6. Pelakon Hollywood yang di minati?
 Tak tentu. Kalau dia act bagus dalam filem tu suka la

7. Pengacara yang paling di minati?
 Entah la.. dah tua2 ni tak pulak minat sangat dengan retis2 ni.. hahahaha

8. Pendapat tentang orang melayu yang suka bertutur dalam bahasa Inggeris berbanding bahasa melayu?
 Mungkin dia tak reti bahasa melayu kot atau dia feel stupid when speak Malay.. (hahahaha macam kenal ayat tu)

9. Blogger yang ingin anda contohi?
 Blogger yang selalu datang baca & komen kat blog Melekit. Baik dorang hahahaha

10. Jika sudah meninggal dunia, mahu di kenali sebagai apa?
 Sebagai orang yang baik & mati dalam keadaan yang baik & mulia

Kekekekeke.. Jangan marah yer. Kena tag jugak ke orang lain? Ok ok den nak tag cabaran liebster award ni pada semua yang baca & komen entri ni. Penjawab bertuah den hadiahkan topup RM10 (serius ni bukan buat lawak).So, Marilah mencuba menjawab soalan yang sangat mudah den nak bagi.. Manalah atau ada tuah & rezeki korang.

1. Kat mana korang mula2 jumpa blog lekat lekit? Melalui bloglist blogger lain @ melalui link yang di share kat group2 blogger @ kat memana sila nyatakan?

2. Apa yang korang tak suka tentang blog melekat lekit? Hahahahaha jawab!

3. Secara ringkas tentang diri korang dalam sebaris ayat dengan hanya satu noktah.

3 soalan dah la yer... Kalau dah jawab sila sertakan link entri anda kat kotak komen di bawah.Selamat mencuba kepada semua..

P/S : kalau takde orang jawab den topup kat diri sendiri jer.. hahahahaha. 
** Tawaran RM10 topup untuk penjawab bertuah telah di tutup tapi kalau nak jawab boleh jer**

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERU JASAD ANAK YANG DAH MATI RUPANYA..

16.9.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Aku ni tak habis2 buat entri kisah mistik, seram bagai kan?? Mesti ada yang baru kenal pelik dengan aku yang obses sangat kisah2 seram ni. Dah nama pun peminat cerita seram kan.. Haruslah kalau ada kisah seram yang nak aku share aku tulis dalam entri. Ok.. hari ni aku nak share satu kisah seram jugak dengan semua... Nak tau kisah apa baca la dulu.

Kisahnya satu team produksi ni buat shooting film seram kat satu kampung yang dah jadi hutan sebab takde penduduk. Masa tengah shooting tetiba ada sorang kru perempuan kerasukkan.. jadi tergendala la shooting tu. Dalam depa dok kecoh sebab sorang kru perempuan ni kerasukkan tanpa sedar ada sorang lagi kru perempuan tetiba kerasukkan & terus berjalan masuk hutan di sedari seorang kru & seorang pelakon tambahan yang cuba ikut & halang perempuan ni dari masuk jauh ke hutan tapi malangnya perempuan tu hilang depa pun sesat entah kemana.


Yang first perempuan kena rasuk tu.. cuba di ubat sepasang suami isteri yang satu2 penduduk kampung tu. Lepas dia ubat tu konon macam ok so depa decide hantar ke hospital untuk rawatan selanjutnya. Selepas perempuan tu di hantar ke hospital bermula la adegan2 tak di ingini. Tetiba perempuan yang kerasukkan tu datang balik & bunuh pengarah drama tu, di ikuti tiga lagi kru yang lain. Bila tengok perempuan kerasukkan tu tiba2 jadi tak terkawal.. salah seorang kru terpaksa bertindak memukul sehingga pengsan kemudian ikat dia lepas tu depa berempat pun lari untuk selamatkan diri malangnya kenderaan tak boleh pulak start. Terpaksa pergi cari sepasang suami isteri yang datang rawat perempuan kerasukkan tadi tapi bila sampai kat rumah tu.. Takde orang tapi dalam rumah tu penuh peralatan orang buat upacara pemujaan. Lebih senang macam rumah bomoh ilmu hitam la. Masa 4 orang kru ni pergi cari pasangan bomoh tadi, sorang kru & sorang pelakon tambahan tadi balik ke tempat shootong & tengok ada yang mati & perempuan kerasukkan tadi di ikat dalam keadaan pengsan. Dia cuba nak tolong tetiba perempuan tu sedar & bunuh dia. Yang sorang lagi cuba larikan diri pun terbunuh jugak.


Lepas tu yang 4 lagi kru tadi kembali ke kereta.. last ada salah satu kereta boleh jugak hidup.. tapi malangnya lepas kekalutan berlaku,kereta depa terbakar kemudian  perempuan kerasukkan tu terlepas dari ikatan datang serang & membunuh sampai tinggal seorang KRU.

KRU produksi yang last tak mati tu mula putus asa & cuba buat recording terakhir macam wasit la sapa jumpa video tu suruh serah kat polis sebagai bukti apa yang berlaku pada dorang dalam celah2 dia dok buat recording tu dengar suara orang.. dia ikut suara tu kemudian dia nampak bomoh suami isteri tadi sedang buat upacara pada semua jasad kawan2 dia yang dah mati. Dia cuba menyerang tapi dia kalah jugak. Dan yang menjadi tali barut pasangan bomoh tu salah sorang kru produksi tu jugak. Ending dia.. semua kru produksi tu rasanya mati kecuali sorang tali barut.. tujuan bomoh tu buat camtu semata mata nak hidupkan jasad anak dia yang dah mati. Lepas jasad anak dia bangun dengan mata terbeliak cerita pun habis.

Filem seru ni.. Starting bosan. Pertengah cerita cuma ada adengan mencemaskan sikit tapi bagi aku tak menyeramkan. Ending rasa macam nak bakar tv jer tengok. hahahahaha..  watak seram tu di transfer pada perempuan kerasukkan yang mengganas tapi tetap tak seram langsung cuma mungkin suspend sikit la. Hantu tu mungkin datang dari pemujaan pasangan bomoh tu tapi tak tau spesis apa. Samada dari roh anak dia yang dah mati atau jin.

So, aku rasa filem ni kalau bosan sangat tahap takde channel tv yang best dah nak tengok boleh la layan tapi kalau mengharap kepuasan & keseraman untuk filem ni bagi aku takde sangat la. Tengok sorang2 pun tak datang feel seram tu tapi kalau orang penakut aku rasa bagi depa dah seram kot filem ni. Nak rekemen orang tengok tak berani sangat tapi kalau korang sendiri nak tengok boleh jer. Sebab pandangan setiap orang mungkin berbeza ye dak?? Cuma film ni jalan cerita konon di rakam secara semulajadi bukan shooting la.. So, rakaman dia kelam kabut sikit sebab nak bagi nampak macam real rakaman tanpa editing @ arahan sapa2.

P/S : Ni bukan filem baru ok.. Tapi filem tahun 2011. Aku beli saja nak buat koleksi. Lagipun memang aku tak pernah tengok filem ni.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENGUNJUNG BLOG DARI ISRAEL

14.9.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Wah.. Orang Israel baca blog aku?? Siapa gamaknya pengunjung blog melekit yang dari Israel ni? Orang Israel kah? ataupun?? Misteri sungguh.. Apa dia cari dari blog tepian longkang ni? Adakah blog aku mengancam Israel?? Wah.. macam bahaya sangat blog aku pada Israel kan?? hahahahahahaha


Memang teruja sikit sebab sebelum ni tak pernah terserempak dengan pengunjung dari Israel. Dari negara2 lain memang dah biasa dapat traffic tapi dari Israel ni memang tak pernah ada rasanya sebelum ni. Yelah.. rakyat Malaysia mana boleh pergi Israel. Dari negara lain tu tak pelik sangat kalau tetiba ada pengunjung blog sebab rakyat Malaysia ni bersepah kat serata negara kecuali Israel, ye dak??

Ni aku printscreen masa hari Jumaat masa traffic tengah slow.. (macam la blog aku traffic jam sangat hahahaha)

Tapi dunia internet ni tanpa sempadan.. Dari ceruk yang kita tak pernah sangka pun boleh tetiba ada. Cuma tu la... kali pertama sempat nampak traffic dari Israel di tengah kemelut Palestine yang di tindas rejim Zionis maka bila sebut Israel jer macam something yang attractive jugak la. Yang teruja tu bukan apa...Sebab pertama tak pernah nampak.. kedua sebab Israel. Hahahahaha

Apapun ni entri santai hari minggu jer. Hari minggu tak payah serius keras kejung sangat.. Hari untuk rilex2 sampai menikmati hari cuti (bagi yang bekerja) dengan tenang & aman. Peace!

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JIN MENANGIS ANAK TERTINGGAL DALAM VAN

13.9.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Aduhai kisah sedih ke kisah seram ni? Jin menangis anak tertinggal dalam van? Anak jin pun kena culik dengan sindiket Van putih yang tengah hot sekarang ni ke? Kalau sindiket penculikkan kanak2 van putih mampu culik anak jin jugak agak hebat la. Tapi betul ke Sindiket Van putih yang culik anak jin? Jangan buat kesimpulan baca dulu kisahnya...

 Sumber gambar google

Alkisahnya pepagi hari joging kat news feed FB. Senam jari kekdahnya.. Nak senam diri tak berapa rajin kan. Tetiba terjumpa satu post yang best rasanya aku nak share dengan hangpa yang setia melangut kat blog melekat lekit ni. Alkisahnya begini...

Sumber FB

Tak tau la nak takut ke.. nak nangis ke.. atau nak gelak. Sebab ayat last dia memang mengelikan hati jugak. Jin pun tertinggal anak dalam kereta bukan je manusia.. Apapun moral of the Jin story ni... Kalau ada manusia yang tak sayang anak, malu la sikit kat Jin. Jin pun menangis anak hilang manusia pulak happy jer lepas beranak buang macam sampah. Dan pada anak2 yang suka derhaka kat mak tu.. Bukan jer Manusia & haiwan.. Jin pun sayangkan anak. Bila dah nama seorang ibu ni.. tak kira dia dari spesis apa tetap dia sayangkan anak dia. Yang lahirkan tetap ibu ok even ibu jin pun. Jadi sayangilah ibu anda.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AFEE UTOPIA CINTA TAK PERNAH MATI UNTUK MENYANYI

12.9.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Yang lahir tahun 70an & remaja masa tahun 80an mesti kenal dengan kumpulan Utopia kan?? Zaman rock kapak memang banyak penyanyi yang hebat2.. pendek kata kebanyakkan penyanyi zaman tu memang dengan bakat la.. Jarang yang jual rupa. Bagi yang generasi baru yang tak sempat kenal dengan kumpulan Utopia. Kumpulan ni di anggotai 4 orang ahli, Afee (penyanyi), Rano (Drummer) Husni (gitar) Iwan (Bas) Antara lagu popular Utopia adalah Mithali Cintaku & Maya Percintaan.

 Sumber Google

Selaku Vokalis kumpulan Utopia, Afee kini kembali mewarnai persada seni tempatan dengan single terbaru secara solo. Otai kembali pegang Mic tentunya belum hilang bisa. Nyanyian beliau masih mantap macam zaman kegemilangan Utopia jugak. Cuma perlu sokongan dari penggemar muzik tempatan untuk beliau terus aktif dalam dunia seni. Sayang.. bakat besar dari seorang penyanyi berpengalaman di biar berkubur tapi kita sibuk mengangkat penyanyi baru yang bakatnya hanya paras buku lali.. gahnya hanya pada kontroversi.

Terkini dari Afee.. Orangnya pun hensem lagi apatah suaranya (sumber gambar KitaFM)

Single terbaru Afee Utopia ni bertajuk Cintaku tak pernah mati . masih mengekalkan vokal yang mantap. Lagu berkisahkan cinta yang di curangi tapi tetap cuba di pertahankan. Memang ramai yang akan tangkap leleh.. sedu sedan la dengar lagu ni. Nak2 lagi yang ada kisah sama macam lagu ni.. So, nak tau sejauh mana kehebatan Otai yang masih berbisa ni apakata korang dengar sendiri single terbaru Afee Utopia. Bagi peminat Utopia.. Mungkin single dari Afee mengembalikan nostalgia lama & mengubat kerinduan anda pada kelunakkan suara Afee yang pernah menghiburkan anda satu masa dulu.


Yang lama tak semestinya lapuk. Kalau masih aktif bermakna masih ada kekuatan dalam nyanyiannya. Jadi tak salah kita terus memberi sokongan pada mereka. Kalau dulu kita rasa mereka hebat kenapa kita kita biarkan mereka menagih simpati & sokongan walhal kehebatan dia telah terbukti sejak dulu lagi. Terus menyokong otai2 lama yang masih berbisa.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

UNTUK PENGGEMAR NASI KANGKANG @ NASI TANGAS

11.9.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Ada ke orang gemar makan nasi kangkang @ nasi tangas?? Seram jugak la kalau ada orang suka makan nasi kangkang ni.. Lain la orang suka buat nasi kangkang memang la ada tapi kalau yang suka makan nasi kangkang ni tak pernah jumpa lagi la .Kalau kat keywords search blog aku ni mesti ada nasi kangkang, cara nak buat nasi kangkang.. bla2.. kangkang tu kangkang ni. Tak senonoh sungguh bunyi keywords tu tak tau apa tujuan depa google pasal tu. Samada sekadar nak tau info pasal nasi kangkang atau berniat nak buat nasi kangkang untuk sesapa. Bagi yang minat sangat dengan nasi kangkang ni meh sini nak resepi nasi kangkang kat korang... Nak sangat kan?? hahahahaha


kerja gila kau aku nak bagi tutorial buat nasi kangkang kat blog ni?? Aku sendiri pun tak pun tak tau apatah lagi pernah buat. Jangan kan nak buat, terniat nak buat pun tak pernah. Nauzubillah.. Minta simpang la aku dari terjebak dengan benda2 syirik & khurafat ni even aku memang minat cerita seram pun...

Bagi yang tak tau apa tu nasi kangkang @ nasi tangas ni.. nasi la jugak tapi dah di black magic dengan ritual2 khurafat mengguna benda2 kotor macam darah haid di jampi kemudian di campurkan dalam makanan dengan tujuan untuk buat orang tu ikut jer cakap dia tanpa membantah. Lebih kurang nak buat macam kerbau kena cucuk hidung la... Tu secara ringkas pengenalan tentang nasi kangkang @ nasi tangas ni.

Yang minat sangat dengan nasi kangkang @ nasi tangas ada sesuatu lagi best untuk korang. Tudia filem baru bakal di tayangkan, Nasi tangas. Dengar tajuk pun ngeri jugak la kan? Aku memang kalau filem seram,misteri,mistik camni memang excited tapi cuma spoil skit sebab aku alergik dengan syarikat penerbitan film MIG production. Hahahahaha... Bukan apa banyak sangat filem terbitan David teoh ni agak mengecewakan dari membanggakan. Banyak kali terkena.. Bukan aku tak pernah tengok langsung filem MIG ni banyak dah aku tengok tapi rasa nak menangis 7 hari 7 malam.Sekali tengok nyesal seumur hidup. kekekekeke Takpe aku sebab jenis tunggu dvd jer.. aku boleh baca review orang yang dah tonton filem ni nanti. Hope filem ni tak mengecewakan penonton. hahahahaha


Tajuk filem macam best hope jalan cerita pun best jugak la jangan sekadar asal siap & boleh jual jer yer Mejar David Teoh... bisnes pun bisnes juga kualiti filem tu kena jugak jaga. Jangan MIG nanti sinonim dengan filem sampah je. Hope Mejar David teoh tak kecik hati kalau baca komen tulus ikhas dari blogger picisan macam den ni. Peace!

P/S : Mesti ada suara2 sumbang akan cakap.. dah tau filem MiG banyak tak best gigih sangat kau review film ni pahal?? Macam aku cakap aku peminat cerita seram.. Jadi aku memang teruja tiap kali ada filem seram yang bakal keluar kat pawagam even aku tak tengok wayang pun sejak 3 tahun lalu tapi aku tengok dvd kat umah. Aku beli orginal tau sebab nak kepuasan menonton tu. hahahahaha

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

IQRAM DINZLY TAK PERLU SENTAP, ZAKUAN ADHA TAK PERLU CANANG

10.9.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aduhai... Bukan la nak jadi blog beautifulnara, Rotikaya @ blog2 cerita retis sangat tapi nak buat camna bila kita berdunia online ni memang banyak kisah2 retis lalu lalang kat news feed FB. Kadang2 sebagai blogger tercuit jugak nak komen sepatah dua kata bila isu yang kita rasa macam bodoh jer statement dia tu.. Dia tak fikir ke sebelum nak komen.

Contohnya perang siber antara Iqram Dinzly & suami kepada pelakon Ayu Raudah juga pemain bola sepak Zakuan Adha yang katanya sakit hati tengok lakonan Iqram & bini dia dalam filem lagenda budak setan 3 sampai tak bagi dah bini dia berlakon.


Bagi aku itu baru lelaki.. Tak kira adegan tu di buat atas dasar kerja & lakonan semata mata tapi kalau betul2 lelaki memang dia akan rasa tercabar & cemburu jugak kalau tengok laki lain pegang, sentuh @ peluk bini dia. Soal profesional atau tak.. Sememangnya soal2 camni aku rasa Zakuan Adha tu lebih profesional kerana salah satu tindakkan dia untuk menjaga maruah & nama baik isteri jugak diri dia sendiri. Bagus.. kalau dia dah tak bagi bini dia berlakon atau kalau nak berlakon watak2 yang tak bersentuhan dengan lelaki jer.

Sumber Mymediahub

Tapi cuma sebab memula kau dah izinkan lepas kau tengok aksi2 dalam filem tu kau rasa tak boleh terima tak perlu la kau up kat laman sosial sebab boleh jadi kontroversi. Kau bincang laki bini dalam bilik sudah. Sebab salah tetap dari kau yang mengizinkan bini kau berlakon. tapi tu la manusia kan.. kadang2 terbabas jugak bila dah beremosi ni.

Pada Iqram.. komen dia buat orang lain kondem dia balik. Yelah.. sentap tak tentu pasal. Zakuan Adha bercakap pasal hak dia kot bukan hak kau. Bini dia kot.. dia nak bagi @ tak berlakon tu dia punya pasal la. Tak perlu kau nak emo lebih2. Kan dah memalukan diri sendiri.

Moral of the story fikir sebelum bertindak tak kira pihak mana pun. Sesal dulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. 

P/S : Sekadar memberi pandangan peribadi tak bermakna aku seorang yang perfect bijak & pandai dalam handle semua masalah. Aku cuma manusia yang tetap ada kekurangannya. Peace

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMBUT PECAH MINYAK BILA PANAS

10.9.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ni apa kes rambut pecah minyak bagai. Black magic ke hapa ni?? Macam mana rupa rambut pecah minyak tu maybe mungkin ada yang tak berapa paham kan?? Kejadian apakah rambut pecah minyak ni. Ok ok... jangan la konpius teruk2 sangat... Saja jer aku guna istilah pecah minyak tu sebab kalau kita masak.. tumis cili kisar tu nak tau cili tu dah masak ke belum kena tunggu sampai dia pecah minyak. Nak bagi pecah minyak memang kena panaskan, ye dak?? bila panas baru terhasil kejadian pecah minyak. Tu jer... hahahaha

Korang ada pernah tak alami atau sedang alami masalah rambut berminyak? Mesti rimas kan? Baru jer lepas syampoo kering jer rambut terus berminyak. Minyak pulak bukan sikit2.. dah rasa macam pakai minyak rambut code10 tu nak2 lagi kalau cuaca panas amboi kemain berkilat2 berketul2 rambut jadinya. Kalau tengah panas pecah telur atas kepala rasa boleh makan telur dadar jimat minyak & gas dah. Goreng telur atas kepala jer..

Lama jugak aku alami masalah rambut berminyak. Dalam 2 3 bulan jugak la. Cuba macam2 syampoo ni..  Tiap kali aku try satu2 brand syampo aku gagah jugak guna sampai abis sebotol tapi hasilnya hampa & hampeh. Tetap rambut jadi berminyak sampai aku dah tak pakai serum rambut takut semakin berminyak. Dalam minggu lepas aku secara tak sengaja terpandang syampoo sebamed (oily hair syampoo). Macam mengantuk di sorong bantal la kan.. Memang dok cari2 la apa2 lagi syampoo boleh atasi masalah rambut berminyak. So, tak fikir panjang rembat sampai gol la. hahahaha..

Gambar sumber Google

Consistent guna seminggu tanpa skip walau 1 hari. Alhamdulillah rasa sebamed ni la kot yang paling bagi kesan puas hati, jiwa & raga kat aku. Rambut dah tak berminyak lagi. Kulit kepala pun tak gatal.. apatah lagi kelumumur tak memang takde la. So bagi mereka yang ada masalah rambut berminyak tahap kritikal boleh try syampoo sebamed. Boleh beli je kat memana ada jual.. watson ada, guardian ada.. atau supermarket pun banyak jual. Harga dia 200ML RM20.80 aku beli. Mahal sikit jer dari syampo biasa dok beli janji rambut takde macam pakai minyak rambut code10 lagi, kan??

P/S : setiap produk ikut kesesuaian jugak.. Kita boleh mencuba mungkin hasilnya sama.. dan mungkin tak jugak tapi tak cuba tak tau kan??

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS KOMEN DI FB YANG MENYAKITKAN HATI BOLEH DI PENJARA

9.9.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Kita biasa buat status sarcasm yang tak menyebut nama mana2 individu bagi tujuan kadang2 nak buat teguran secara umum.. kadang2 memang sebab tak puas hati dengan someone.. kadang2 takde pun maksudkan sesapa just terilham secara semulajadi jer.. Tapi kalau ada yang sakit hati dengan status kita tu adakah kita perlu bertanggungjawab dengan hati dia yang terluka?

Sumber gambar carian google. Sekadar hiasan

Pening jugak aku nak fikir permasalahan ni.. Hahahahaha... macam mana yang terasa tu kita takde niat pun nak kata kat dia? Dia boleh dakwa kita kat mahkamah jugak ker sebab dia sendiri yang terasa hati dengan status FB kita? Memang aku kurang memahami la dalam kes ni.. Tapi takde bukti macam mana nak dakwa ye dak?? tapi kes yang satu ni memang la ada bukti boleh dakwa cuma kes dia aku rasa macam kelakar sikit.

Aku nak tergelak & tertanya tanya lepas baca berita harian online kes seorang penyelia tapak di hukum penjara setahun sebab komen sesuatu yang menyakiti hati orang lain. Aduhai.. nak komen pun kena gud2 je lepas ni. Kalau tak boleh komen gud2.. jangan komen. Kalau jujur yang menyakitkan hati orang lain pun tak boleh gamaknya. Nak tak nak kena jugak komen gud2 kalau tak berisiko kena tindakkan undang2. hahahahahahaha


 Sumber berita harian

Tak tau la apa yang dia komen.. dia maki hamun ke.. dia mencarut ke.. dia kutuk kaw2 ker.. dia hina ke hapa ke tapi artikel berita tu tulis camtu je. Tapi maybe komen yang melampau sangat kot.. cuma tu la.. komen je kot. kau delete sudah la. Siap ambil tindakkan undang2 macam mahkamah takde kes dah nak handle. Lain la dia sebarkan fitnah ke hasutan ke hapa ker...

Aduhai.. semakin tinggi teknologi semakin manja manusia. Sikit2 saman.. sikit2 c u in courts.. sikit2 see u in padang masyar.. op's... marah AA. Jangan saman I ok!! kekekekkee

Update terkini:
Rupanya kes hina Islam & raja. Berita harian pun tulis la berita yang tak mengundang kontroversi. Yelah.. kau nak jual paper tapi kami ni baca online jer. At Least jangan bagi la berita tak mengundang salah faham kalau tak boleh share full artikel pun. Kalau kes komen penghinaan Agama & Raja.. Yup hukuman tu berbaloi sebab bagi pengajaran pada orang lain tak kira Islam atau bukan Islam.. Jangan menyentuh sensitiviti agama ia boleh mengundang kekecohan. Ingat sebab komen orang lain sakit hati kena penjara memang la bunyi dia macam lawak je kan? hahahahaha


Sumber FB
 

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA BERSELFIE UNTUK AMBIL GAMBAR YANG CANTIK & LANGSING

9.9.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Kaki2 selfie mesti teruja dengan tips2 ni. Yelah.. bila kita nak selfie kita nak jugak kan dapat gambar yang terbaik even tak share kat laman sosial pun tapi rasa best bila tengok gambar kita yang cantik walau untuk simpanan peribadi pun. Selfie tak semestinya nak upload tayang kat orang, ye dak?? Kadang2 kita terpaksa jugak selfie sebab untuk tujuan apa2. Macam untuk review ker.. Jadi benda2 camtu perlukan like & share dari orang lain untuk sebarkan. So, selfie bukan la sekadar nak menunjuk2 tanpa sebab jer.. Tapi banyak perkara lain boleh di buat dengan selfie.

Sebab aku rasa tips ni sangat best share dengan korang maka aku copy bulat2 dari website SAYS. Jom baca maybe boleh membantu anda untuk mendapatkan selfie yang terbaik seterusnya dapat banyak like & Share...


1. Tip Tampil Langsing: Untuk kelihatan lebih langsing, halakan sebelah bahu ke arah kamera dan luruskan leher anda.


2. Tip Kaki Langsing: Ketika duduk, halakan badan anda ke sisi dan duduk sambil meregangkan sebelah kaki untuk ilusi 'kaki panjang'.


3. Tip Raut Wajah Lurus: Hulurkan tangan selfie anda sehingga 120° dan condongkan kepala anda ke bawah untuk kontur yang lebih kurus.


4. Tip Profil: Ambil profil, sudut 3 suku dan bahagian depan untuk mengetahui sudut terbaik anda.


5. Tip Shading: Ketahui pilihan edit penapis, laraskan kecerahan dan kontras untuk menyembunyikan ciri-ciri yang kurang menarik.


6. Tip 'Side View' Kurus: Untuk tona yang kurus, letakkan sebelah tangan anda ke paha.


7. Tip Rambut Hebat: Untuk rambut kelihatan lebih tebal, tunduk dan tiup keringkan rambut anda bermula daripada akar sambil melurutkannya dengan jari selepas mandi.


8. Tip Mata Segar: Jika mata anda kelihatan bengkak, redakannya dengan menekapkan sudu yang sejuk di bawah bahagian mata.


9. Tip Paling Penting: Jangan selfie ketika sedang memandu!

Sumber tips kat SINI 

Tips yang last tu hope korang amalkan selalu yer... Paling bagus antara semua tips. kekekeke 

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *