ISTERI JENIS TAK MALU KALAU RASA SUAMI TU HAK DIA

30.11.14 Suria Lekatlekit 14 Comments

Aku sebenarnya dah lama nak tulis pasal ni.. Dah banyak aku komen kat Wall orang pada isu ni. Aku rasa sangat2 Annoying bila ada segelintir para isteri yang post benda ni.. Bukan sebab tak betul tapi sebenarnya tak lengkap. Bila tak lengkap jadi tak berapa tepat. Bila tak berapa tepat.. menjurus kepada berat sebelah & jadi tak adil pulak pada para2 isteri macam aku ni.

Sumber google

Sebelum aku membebel dalam version melekat lekit ni.. Meh la kita apa baca yang aku rasa Annoying sangat selama ni..

Screenshoot yang ramai orang share termasuk perempuan. Bagi aku statement tak lengkap macam ni sangat berat sebelah. Memang la tak luak tapi tengok la kemampuan laki sendiri nak bagi pun. Hanya isteri je lebih tahu kemampuan seorang suami

Betul la apa dia kata.. Bukan jer suami malah apa saja yang kita miliki dalam dunia ni semua pinjaman termasuk la anak anak kita. Tapi kalau orang nak ambil apa yang Allah bagi kita pinjam tu tanpa cukup syarat.. Kau rasa macam mana? Nak bagi ke tidak??  Setakat laki kau nak poligami tapi kawen senyap2 belakang bini pertama.. Kau rasa lelaki macam tu layak ke berpoligami? Kalau kata bini dia tak malu pada Allah tak bagi laki dia poligami.. Laki macam tu malu sangat ke pada Allah, nak kawen tapi tak berani tanggung & jawab. Tak berani berterus terang.. Nak ikut sunnah tapi tak layak. Didik sorang bini pun tak mampu.. ada hati nak didik lebih ramai bini? So layakkah dia berpoligami?

Tu baru bab nak kawen.. Dah kawen sebab kawen tanpa persetujuan bini pertama.. Bini kedua terabai. Ko rasa macam mana? Dia mampu ke? atau kalau dapat izin pun, bak kata orang dapat yang muda yang tua tidak berguna lagi. Tang bab adil pun dah gagal.. Apa alasan yang kata dia layak berpoligami? Semua orang fikir.. Dia mampu bagi makan pakai.. kira dah mampu untuk berpoligami tanpa meniliti atau menilai dari perkara lain.. Senang macam ni, kalau laki tu setakat ajak kawen senyap2.. Kat situ dah nampak dia gagal. Jadi kalau rasa nak terima jugak, bersedialah hadapi kemungkinan hidup yang lebih mencabar selepas itu. Jangan nak merungut kalau nak jumpa 2nd wife macam nak buat jenayah.. kena senyap2.. seludup2.

kalau nak share sangat share ni. lelaki yang nak poligami atau mana2 gegadis yang sedang bercinta dengan laki orang.. elok la baca. Kalau cukup syarat... teruskan Insya Allah bahagia dunia akhirat.

Betul.. Semua yang kita miliki termasuk suami hanya pinjaman dari Allah. Tapi Allah tu maha bijaksana.. Dia bagi Amanah & tanggungjawab pun ikut kemampuan seorang manusia.. Di boleh lelaki berkahwin lebih dari satu pun ada syarat. Kalau yang tak cukup syarat.. tetap nak buat maka dia patut malu la dengan Allah. Terang2 dia gagal mendidik bini dia, so siapa yang patut malu??? Kalau seorang lelaki benar benar layak mengamalkan poligami bagi aku macam Ustaz Azhar Idrus.. Tiada pertikaian.. bantahan atau tentangan dari isteri2 dia. Kat situ kita nampak dia mampu mendidik para isteri dia. Kalau setakat kawen pun senyap2.. Tepuk dada tanya selera.

P/S : Kalau orang nak ambil anak kau suka suka hati.. Kau rasa nak bagi ke? sebab anak pun salah satu bentuk pinjaman dari Allah. Ada orang bagi anak pada orang tapi ada sebab.. Takde orang suka2 nak bagi anak dia kat orang tanpa sebab macam tu jugak suami. Nak share dengan orang lain pun mesti ada syarat & sebab. Kalau tak cukup syarat mungkin sebab membolehkan  seseorang berkongsi suami.
P/S : Entri ni tidak merujuk pada mana2 individu.. aku cuma menulis pendapat & luahan hati aku jer.. Hope tak ada orang yang touching..

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR USTAZ KAZIM ELIAS MASA BAYI

28.11.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Aku tak habis habis dok skodeng gambar2 ustaz kazim elias. Tak tau la syok pulak dengan ustaz sorang ni yang aktif ber update kat Fanpage dia.. Bukan semua ustaz sporting cenggini kan? Dari gambar remaja.. membawa ke zaman kanak kanak.. Kali ni sempena hari ulangtahun kelahiran beliau.. dia berkongsi gambar dia masa baby pulak.


Baby mana ada tak cute.. even air liur meleleh pun nampak cute. Tu la keistimewaan ahli syurga.. yelah, baby memang ahli syurga lagi sebab takde dosa, suci murni gitu. Kita dulu2 pun even comot tetap nampak comel ye dak?? hahahahaha...

Apapun selamat hari ulangtahun kelahiran untuk Ustaz Kazim Elias.. semoga hidup di limpahi kasih sayang & rezeki yang melimpah ruah. Moga Allah permudahkan segala urusan dakwah beliau & di jauhi dari sebarang khianat dengki manusia jin & syaitan. Dan moga Ustaz Kazim elias tak terhumban dalam dunia politik sehingga aktiviti dakwah jadi tak berapa dakwah. kekekekeke

Op's lupa pulak nak share gambar cute ustaz kazim masa baby... Meh kita cubit sorang sikit gambar ni. kekekekeke

Sumber Fanpage Ustaz Kazim Elias

Nak tengok gambar ustaz kazim masa kanak kanak clik sini >> Gambar Ustaz kazim 32 tahun lalu >>
Ni pulak gambar Ustaz Kazim masa remaja >> Gambar ustaz Kazim 22 tahun lalu <<

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEDEKAH PALING MUDAH CLIK BUTTON SHARE

28.11.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

memang dia bukan anak kita.. kita tak rasa susah apa yang menjadi kesusahannya. Kita tak merasa perit apa yang menjadi keperitannya.. Tapi mampukah kita tidak merasa sedih melihat penderitaannya.. Dia terlalu kecil tapi terpilih untuk meneria Ujian & dugaan berat. Sekecil umurnya setahun lapan bulan.. Tapi dugaannya yang dewasa pun belum tentu mampu hadapi
 tiada siapa menduga takdir ALLAH. Pada usia tujuh bulan, Adik Izz tiba-tiba tenat dan keadaan itu memerlukan pembedahan segera dilakukan untuk memastikan punca sebenar.Setelah pembedahan dilakukan, doktor mengesahkan bahawa usus kecil Adik Izz telah terbelit Hati ibubapa mana yang tak luruh mendapat tahu perkhabaran seperti itu lebih-lebih lagi apabila mereka dimaklumkan bahawa peluang untuk Adik Izz hidup hanyalah 70 peratus.Adik Izz disahkan menghidap Short Bowel Syndrome. Pada usia sekecil itu, pejuang kecil ini telah melalui beberapa siri pembedahan disebabkan penyakit yang sangat rare ini. -entri penuh tentang penderitaan Adik Izz boleh baca kat sini >> Perjuangan Muhammad Izzsyraq Azraq <<
Adik Izz.. Memerlukan simpati & bantuan dari kita semua. Jika ada kemampuan dari kewangan, sumbanglah dalam bentuk kewangan, takde duit sumbangkan dengan cara menyebarkan khabar ni, kalau tak mampu sebarkan.. Sedekah doa untuk kesembuhan & kesihatan Adik Izz

Untuk sebarang sumbangan boleh merujuk kepada Bapa kepada Adik Izz
Blog : http://ekjozbuluh.blogspot.com/
 Fanpage : PRAY for Izzsyraq Azraq - Short Bowel Syndrome

Betapa mudahnya zaman sekarang kita hendak melakukan sedekah.. Mungkin sedekah kita bukan berbentuk harta atau wang ringgit tapi dengan sebarkan perkara ni mungkin di terima Allah sebagai satu sedekah siapa tahu. Dengan share kita mungkin yang berkemampuan dari segi kewangan dapat menyalurkan bantuan. Maka bantulah apa yang kita mampu. Takkan tak mampu walau hanya dengan 1 clik share kot....Sama2 kita doakan yang terbaik budak adik Izz.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH KESAN SEBAB TERLALU BANYAK PING ENTRI KAT BLOGR.MY

28.11.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Blogr.my antara tempat aku suka ping entri sebab dia antara yang banyak menyumbang traffic ke blog aku. Yelah.. blog2 tepian paya macam aku ni berapa kerat sangat blogger nak letak kat bloglist depa.. Yang biasa2 pun satu dua jer pandang apatah lagi yang popular jeling pun tak gamaknya. Hahahaha... Tapi aku tak kecik hati pun. Nak berjaya bukan setakat dok menyendeng populariti orang lain jer.. Orang yang popular sekarang pun depa usaha dari bawah jugak. Asyik nak guna kepentingan orang jer.. baik tak payah jadi blogger ye dak?

Terbebel la pulak.. Sebenarnya aku just nak share jer kesan dari aku suka sangat ping entri sana sini termasuk kat blogr.my ni. Memang banyak la entri aku ping kat situ.. Traffic pun aku banyak jugak dapat dari situ. Sebab aku ni terlampau sangat suka ping entri kat situ.. asal update je ping.. update je ping.. Maka pihak blogr.my dapat mengesan blog aku yang asyik menyendeng je entri kat situ.


Tak sangka pulak.. blog aku di intai dan di senarai pendekkan untuk satu kolaberasi advertorial. Kalau ada rezeki la kan.. dapat la. Kalau takde, takpe la. Tersenarai pun aku rasa cukup bertuah sebab bukan sikit blog yang dok ping pong entri kat blogr.my tu tapi aku jugak yang di pilih.


Apapun terima kasih pada blogr.my menawarkan peluang ni pada saya.. Dan pada korang nak join ping pong entry kat blogr.my moh ler.. jangan lupa follow aku sekali kat id Suria Lekatlekit. Biar ramai sikit jemaah kat sana.. kekekekeke

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH LAUK HARAMJADAH

27.11.14 Suria Lekatlekit 23 Comments

Lauk haramjadah ni.. sapa masak? Amboi kasaq sungguh la bahasa hang lekat lekit.. Kalau ya pun perlu ke berharamjadah dengan makanan. Rezeki tu tak elok di maki hamun macam tu. Orang kat somalia sana nu.. mati tak cukup makan.. hang kat Malaysia terlampau mewah dengan makanan dok panggil makanan Haramjadah.

Amboi hangpa cheq ni outspoken bukan suka maki orang apatah lagi makanan. Memang la cheq lazer tapi tak tergamak cheq nak taip makian camtu. Tapi kali ni cheq terpaksa juga sebab nama masakan tu memang haramjadah. Kali pertama dengar memang nak gelak.. Nak sebut pun rasa janggal jugak.

Bahan2 untuk masak haramjadah

Kalau masih ada yang tak tahu.. itulah nama masakan tradisi masyarakat chetti kat Melaka. Chetti ni kaum india yang cara hidup dia macam baba nyonya pun ada.. melayu pun ada. Depa tak cakap tamil.. macam baba nyonya jugak. depa cakap melayu.. perempuan suka pakai baju kebaya pendek.. Even cara hidup depa lebih kemelayuan tapi tetap menganut agama hindu. Tertengok Tv alhijrah semalam.. rancangan hapa ntah aku pun tak berapa sure. Terkejut aku bila pengacara tu sebut nama masakan tradisi chetti ni haramjadah.

Macam ni la rupa & cara pakaian masyarakat chetti di melaka

Aku tengok macam kari sayur sayuran jer. Tak tau macam mana boleh dapat nama haramjadah pada masakan ni. Kontroversi jugak nama masakan macam ni. Nak sebut pun rasa was was. Bukan semua orang tahu.. macam aku pun baru tahu. Tersilap sebut kat orang mau makan penampaq sedas dua hahahahaha.

Ni la rupa masakan haramjadah. Nak lebih info baca kat SINI

Apapun itulah keunikkan yang ada kat Malaysia ni. Berbilang kaum, adat & macam2 citarasa makanan. Haramjadah pun haramjadah la janji makan tak haram sudah. hahahaha

23 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PROGRAM REALITI TV BERTUKAR JADI RANCANGAN BERSAMAMU

26.11.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aku suka tengok ujibakat rancangan realiti tv nak2 lagi yang nyanyi2 sebab banyak part2 yang kelakar. Sebab yang datang ujibakat tu kadang2 depa tau depa takdak bakat menyanyi pun tapi datang semata mata nak jumpa artis pujaan jer.. Ada juga yang perasan berbakat sebenarnya berkarat.. Tu pun lawak jugak over confident lepas tu tak boleh terima kenyataan bila tak dapat.. Dan yang wajib ada merasuah cerita sedih untuk dapat simpati supaya terpilih..


Part yang dok merasuah dengan cerita sedih tu yang bukan kata tak kesian tapi ada sedikit kemeluatan kat situ.. Pertandingan nyanyian bukan orang nak vote kau atas dasar kau orang susah, nak kena sara family tapi pertandingan nyanyian orang vote pada kemampuan vokal & persembahan kau. Kau nak tagih simpati pi masuk bersama mu kalau betul2 kau susah yang perlu bantuan dari pihak lain. Ni datang ujibakat bila tak terpilih mula tersedu sedan cerita kesusahan yang di hadapi.. Buat orang rasa bersalah sebab tak boleh nak tolong kau sebab kau takde kriteria yang depa nak untuk melayakkan kau mencuba nasib dalam pertandingan tu. Watdehek!

Apa2 rancangan realiti TV pun mesti ada babak2 airmata cerita keperitan hidup.. Nak jadi penyanyi sebab nak tolong keluarga susah. Ni adik kakak abang.. Berapa ramai peserta rancangan realiti TV yang tak berjaya pun dalam seni hiburan. Ada yang jadi juara lepas tu senyap.. Belum tentu jadi penyanyi tu menjamin kau hidup senang. Ikut nasib jer.. Yang suara kebabom pun kadang2 tak bernasib baik dalam bidang seni, apatah lagi setakat suara karaoke.. Jangan mengharap nasib kau macam Najwa latif sangat.. suara karaoke pun mampu berjaya. Dia suara karaoke pun dia ada kelebihan mencipta lagu sendiri yang bersesuaian dengan suara dia. Lebih bagus pi cari kelebihan dulu sebelum mencuba nasib dalam bidang seni. Setakat pandai pegang mic jer.. Jangan berangan sampai ke angkas lepas, ok!

Hope lepas ni kalau ujibakat rancangan realiti nyanyian ni takde sangat la drama2 airmata meraih simpati judges untuk dapat melayakkan diri ke peringakat seterusnya. Sebab kalau kau tak layak kau menangis berbaldi pun depa cuma pujuk kau sabar jer. Orang yang tengok dari simpati rasa nak maki. Sebab kau paksa orang terima kau sedangkan kau memang tak layak. Jadikan pengajaran pada mereka2 yang nak pergi ujibakat.. sila tak payah cuba merasuah dengan cerita sedih kalau tak dapat lebih baik kau terima hakikat.

P/S : aku ni suka tengok ujibakat jer.. tapi belum tentu ikuti persembahan depa tiap2 minggu. hahaha

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PANCING IKAN GUNA UMPAN CILI PADI

25.11.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Tu dia ikan la ni pun suka makan pedas2 ka? penangan citarasa Thailand ka hapa ni.. Ingatkan manusia jer suka makan cili kan? Ulat pun tak makan cili pedas katanya.. Ni ikan pulak makan cili, apa kes?? Ikan apa yang makan cili tu.. habaq mai sat..

Sumber gambar Rilekssminda

Ni nak habaq la ni.. sabaq noh.. Alkisah den pergi mancing. Pancing ada umpan takdak.. Tepi sungai tu ada pokok cili.. Ketagih sangat nak mancing ikan kekdahnya. Lama tak mancing ikan. Last mancing ikan pun masa budak2. Masa kanak kanak ribena beri dulu memang salah satu hobi den ni memancing ikan. Kalau kengkawan ajak mancing.. Ya Allah tak tergambar betapa hepinya.. Masih terbayang kenikmatan merasa macam mana ikan menarik2 batang pancing.

Sebab umpan  tak dak.. Saja try guna cili letak kat mata kail humban dalam sungai. Tak sampai sekejab rasa batang pancing dah kena tarik.. apa lagi rentap la naik. Sekor ikan. Letak lagi cili.. baling dalam air.. sekejab naik lagi ikan.. Begitu la seterusnya sehingga banyak ekor jugak la dapat. Tetiba terdengar suara asben ku panggil.. Dengan mamai2 antara pancing ikan dengan suara suami.. aku buka la mata. Aduhai.. kenapakah ini semua hanya mimpi. Tengah syok2 mancing ikan tetiba terbangun memang spoil.

Ni tak boleh jadi.. tahap kerinduan nak pancing ikan semakin membuak buak. Kena cari satu hari di weekend hari untuk buat aktiviti memancing ni. Tapi arwah ayah pernah cakap masa aku kecik2 dulu.. aku cerita kat ayah aku mimpi pancing ikan kat anak sungai yang jernih. Nampak ikan berenang.. Ayah kata mimpi ikan & air ni orang2 tua kata rezeki. Alhamdulillah.. kalau mimpi tu petunjuk dari Allah yang aku bakal dapat rezeki. Tapi hangpa jangan la dok percaya bulat2 pulak.. Ramalan2 mimpi ni tak payah taksub. Dengar sekadar hiburan sudah.

Pada yang torkono bang bang boom dengan entri mimpi pancing ikan guna umpan cili padi tu jangan marah. Sekali sekala kena juga bersantai santai. Tapi mimpi tu bukan rekaan semata mata, ok! Sememangnya aku bermimpi pancing ikan berumpan cili padi semalam.. kekekekeke

Hakmimpiterpelihara kekekeke

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUDAK 3 TAHUN DI BUNUH SEBAB SUKA MENGEJEK

24.11.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Ini bukan berlaku di luar negara tapi dalam Malaysia. Sebab suka ejek orang budak 3 tahun ni di bunuh dengan kejam even dia hanya budak 3 tahun & pembunuh dia berusia 30 tahun. Zaman sekarang ni.. manusia semakin hilang perikemanusiaan.

Lokasi mayat kanak kanak di temui

Terbaca kat harian metro tadi kes seorang kanak2 yang di tampat sehingga pengsan kemudian di campakkan dalam sungai sebab suka mengejek sorang mamat ni. Maybe mamat ni mental kot sebab orang yang waras rasanya tak bertindak sampai macam tu sekali kat budak 3 tahun. Walau sakit hati sangat pun kalau kita orang yang waras... Kita still nampak dia seorang budak yang tak tahu apa2 lagi. Tapi sebagai mak bapak kita kena ambil sebagai pengajaran jugak. Jangan ingat anak kita tu kecik takde orang nak ambil hati apa yang keluar dari mulut dia.

Sumber Harian Metro
Kadang2 mak bapak ni bila anak mengejek.. mengata pasal orang.. depa rasa lucu sebab budak kan? Patutnya dari awal kot kena didik.. benda tu salah. Sebab time tu depa sedang belajar mengenal yang betul & salah. Jangan bila anak buat kita gelak je.. Benda tu macam menyokong perbuatan budak2 tu. Nak2 lagi zaman sekarang ramai orang gila yang kita nampak macam tak gila. So, mendidik & menjaga anak jadi semakin mencabar.

Apapun semoga keluarga kanak kanak ni tabah menerima dugaan berat. Aku pun terasa jugak.. 3 tahun sebaya anak aku kot. Cuma anak aku tak petah bercakap je lagi. Dunia sekarang semakin menakutkan. Moga Allah melindungi kita semua dari sebarang malapetaka & kejahatan manusia, jin & syaitan.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

YANG SUKA MAKE UP HARUS BACA

23.11.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

 Ha.. ha.. tak tau sapa suka make up tu! Jaga2 yang suka make up.. ada something yang hangpa kena tau. Kalau tak tau... hurmm... tak tau nak cakap camna. Susah nak di gambarkan dengan kata kata.

Amboi.. pakat kecut abis semua noh.. Ketaq pala lutut abis. hahahahhaa.
Aku antara spesis perempuan yang memang suka make up bila nak keluar. Nasib baik aku bukan retis popular ja.. Kalau dak mesti masa aku bersalin dulu kecoh muka aku bermakeup masuk LR. Tu dia punya tak confident la muka kosong nak keluar rumah kan.. sampai nak pi beranak pun sempat lagi tenyeh2 apa2 yang patut kat muka. Hahahahaha.. sebenarnya kalau masa tu contraction dah kuat aku pun dah tak fikir muka serabai bagai.. sebab time tu contraction belum bermula.. tu yang kerek siap make up bagai.kekekekeke

Sumber google

Bukan la nak cerita pasai muka aku dengan eyeliner bagai masuk LR tapi nak cerita satu produk baru Nivea ni.. aku baru beli semalam & semalam jugak aku dah try guna. Kali pertama try.. memang best. Kalau selalu tengok tv rasanya perasan kot Niviea Make up clear. Alah yang tempek kat muka macam mask tu...


Tak menyempat sangat semalam.. alang2 balik rumah muka semak dengan make up harus la cuba barang baru kan? Kali pertama aku guna.. Memang best. Memang dia remove abis make up.. rasa bersih, licin & muka pun nampak jernih je lepas cuci. Aku beli pun sebab harga dia murah.. dah tu ada percuma satu. Harga dia RM14++. Fungsi Dia 3 in 1. Bersihkan make up, pencuci muka & berkesan mencerahkan kulit jugak. Aku beli yang extra white manatau boleh dapat kulit macam snow white.. hahahahaktuih! ada juga yang acne care.

Cara guna dia pun senang.. tempek je kat muka.. tunggu seminit.. lepas tu cuci. Gosok2 la sikit jangan bilas terus. Tak payah pemalas sangat, ok! hehehehehe. So pada kaki2 make up boleh la try.

P/S : Ni bukan entri review berbayar ok.. Siapalah aku Nivea nak bayar untuk review produk depa kan? Ni just share sebab aku rasa macam best jer.. hahahaha

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

EZAD LAZIM @ EXIST TERANIAYA??

21.11.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Semua orang tau semalam kecoh pasal ezad lazim @ ezad exist yang di tahan sebab dadah.. Tadi ternampak sekeping gambar yang di share kakak kepada ezad yang depa sekeluarga nampak ceria makan tengahari bersama hari ni.

Aku pun sibuk2 jugak baca komen2 yang ada nak tau apa sebenarnya yang berlaku. Dari komen2 yang aku baca kes ezad kena tahan tu.. maybe sebab kawan. Samada kena khianat dengan kawan atau dia bersama orang yang bawak syabu tu tak sure yang mana betul tapi dari komen aku baca tu.. Gitulah katanya sebab kawan. Sebab ikut kawan ka hapa, serius aku pun tak tahu..

 Sumber gambar Eta Lazim

Kalau betul bukan salah ezad.. Kesian kan? 1 Malaysia kecoh.. ada yang kaitkan dia kurus sebab ambil dadah la.. Bukan setakat spekulasi.. segala kutuk maki orang ucapkan kat dia padahal baru di tahan tak terbukti apa2 pun lagi. Bila dah di aibkan macam tu.. Bukan senang nak membetulkan keadaan.. Kadang2 terpaksa biarkan je sehingga benda tu di lupai.

Apapun semoga Ezad & seluruh ahli keluarga terutama isteri.. kuat hadapi ujian ni. Bukan mudah nak hadapi perkara macam ni nak2 lagi artis ni.. Kemana jer orang kenal. Tapi kalau kita berada di tempat yang benar, Insya Allah kebenaran takkan pernah berubah & Allah bersama orang2 yang benar.

P/S : berderet entri pasal retis lepas ni kembali ke pangkal jalan. Kembali mengupas ngopek ngongek isu2 semasa pulak.. ekekekeke.. 

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERIKLAN SECARA PERCUMA DI INSTAGRAM FASHA SANDA

21.11.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Wah.. ni berita baik untuk semua peniaga2 online. Free beb!! ingat senang retis popular nak buat amal jariah macam tu. Awal ashaari siap warning lagi kat Instagram dia sebab ramai sangat orang dok post iklan kat komen instagram dia tapi fasha sandha pulak bagi free jer.. Satu dalam seribu nak jumpa retis macam ni.


Follower retis bukan macam follower aku kat IG, celah gigi jer.. ratus ribu ada yang juta so jika beriklan di account laman sosial dorang maybe feedback dia agak baik kot.. Aku pun tak tau sebab aku tak pernah pulak nak tinggalkan link blog kat IG retis ni. Almaklum la aku malu sikit.. satgi kena sound mesti aku tacing. hahahahahaha


Ada retis yang caj untuk review di account laman sosial dorang 1 review kat IG jer RM8k beb! di ceritakan pada aku sendiri oleh someone yang tak payah aku sebut nama.. Retis ni memang agak kontroversi sikit tapi dia memang popular dari nak kawen sampai beranak semua dapat tajaan. Retis mana sendiri fikir la kan.. hahahaha. RM8K tu?? Amik kau! Ni fasha sandha siap bagi free apa lagi serbu la..


Tapi jangan la ambil kesempatan sangat dah orang izinkan beriklan tu.. berpada pada la jugak nak beriklan. Jangan kau spam komen dia pulak. Penuh beratus iklan kau berderet. Tu melampau namanya. Orang bagi keizinan pandai2 la fikir. Jangan sampai hilang kemaluan ghairah nak sales kan? Nak buat apapun buat la secara bermaruah & berhemah...

Apapun aku salute jugak dengan fasha sandha even sebelum dia kawen aku cemuih jugak la dengan kontroversi dia. Tapi sejak2 kawen & jadi mak orang fasha sandha totally nampak berubah & semakin matang aku pun jadi suka pulak dengan dia. hahahaha Apapun aku doakan semoga fasha sandha murah rezeki.. Amin.

Sumber : Beautifulnara

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DAH 6 ORANG RUPANYA ANAK PENYANYI DANGDUT AMELINA

20.11.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

15 tahun hilang dari dunia hiburan kemunculan penyanyi dangdut yang menyepikan diri secara tiba2 di waktu namanya sedang di kemuncakk.. Kini kembali lagi nak buat comeback. Tu cerita basi semua orang dah tau kan.. Amelina nak buat comeback mengguna khidmat komposer Ajai.

Sumber Harian Metro

Terbaca kat Media Hiburan Online tadi.. Tapi tak sangka Amelina dah ada 6 orang anak. tengok body mak dia tip top lagi kan.. Aku ni anak sorang pun mengelembung sana sini.. Harus rasa tercabar gitu. Kena start diet & kurangkan benjolan yang tak sepatutnya. hahahaha


Zaman Amelina popular tu aku sekolah lagi.. Layan jugak la lagu dangdut sebab aku time tu semua jenis muzik boleh layan. Rap ka.. dangdut ka.. rock kapak ka.. asal sedap kat telinga ok jer. Tapi teringat jugak zaman awal2 remaja tu.. Rajin dok berdisko dangdut dengan bestfriend aku siti.. dalam umah jer. Bukan kat pub @ kelab dangdut. Aku sampai ke tua pun tak pernah masuk tempat2 camtu.

Mak aku pun peminat Amelina jugak masa zaman kegemilangan dia.. Katanya Amelina ni dangdut tak lucah sangat. Dia takde la bergelek sakan macam Mas Idayu yang 360 darjah tu.

Lain2 aku tak nak komen apa.. Aku just kagum je anak dia dah enam tapi body lawa lagi hahahaha.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK MASUK TANDAS AWAM KENA TUNJUK KAD PENGENALAN

20.11.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Amboi nak kencing berak pun susah dah ka la ni? Nak tunjuk ic bagai.. Kalau lupa bawak ic camna? Tahan sampai rumah la gamaknya. Mau ada yang kena sembelit & batu karang. Apa kes la sampai nak kena tunjuk ic masuk toilet ni?? Mangkuk toilet emas ka hapa? cuba story sikit...

Dok aih.. mana ada kat Malaysia nak masuk toilet kena tunjuk ic lagi tapi tak mustahil kalau memudaratkan perlu buat macam tu sebab sekarang kan golongan Maknyah @ pondan dah mendapat kelulusan berpakaian seperti wanita di tempat2 awam. Dah tak jadi satu kesalahan lagi.. So benda ni mendatangkan bahaya kat golongan wanita yang sememangnya menjadi sasaran jenayah.

Sumber google

Mesti semua pelik.. yang songsang pondan yang wanita pulak jadi masalah kenapa? takut saham jatuh ka pondan lagi santek dari perempuan. Dok aih.. cantik pun buat apa tak original, kan? tetap takdak rahim nak mengandung & beranak. Yang menjadi bahaya tu kemungkinan penjenayah boleh menyamar sebagai pondan untuk masuk ketandas wanita. Manalah tau perogol ka.. perompak ka.. pakai baju kurung tudung bagai masuk tandas perempuan. Dok kata pondan sekali abg DanDinDon yang masuk. Tak ke benda tu memberi risiko pada golongan wanita. Kita sedia maklum pondan memang suka masuk tandas perempuan.. konon feelling women sangat atau alasan takut kena liwat. Dah macam fenomena biasa jer pondan masuk tandas perempuan.

Kalau nak halang, makcik jaga toilet atau abangla tak dan nak check mana pondan mana perempuan. Takkan nak kena berbaris tunjuk ic kan? Sebelum berlaku la kita kena cegah & fikir kemungkinan yang bakal berlaku takkan nak tunggu jadi dulu baru nak fikir cara pencegahan.  So, hope pihak2 yang sepatutnya tu tolong fikir. Bukan masalah akhlak jer tapi macam2 masalah boleh berlaku.

P/S : Mesti ada yang kata dari dulu Mak Nyah masuk tandas pompuan tak jadi isu pun.. tup2 bila dapat kelulusan berpakaian wanita tetiba jadi bahaya pulak.. Yelah, dulu menjadi kesalahan, so tak semua Nyah yang 24 jam berpakaian wanita tapi bila dah kata boleh dah pastinya semakin berleluasa la mereka berpakaian wanita & mungkin ada penjenayah ambil kesempatan.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENCURI DALAM BLOG

19.11.14 Suria Lekatlekit 17 Comments

Bila tak ada idea nak update blog, kita rasa macam perlu jugak update untuk maintain kan traffic blog. Untuk pastikan pageviews & unique views tak jatuh.. Padahal otak tu memang tak bermood nak fikir idea untuk menulis tapi di paksa jugak update blog walhal blog tu kalau tak update sehari dua.. tak mati pun.


Bila jadi macam tu idea tak ada.. tapi di paksa jugak kadang2 benda tu buat kita jadi seorang pencuri dalam berblogging ni. Nak mengarang memang totally idea 0.. nak taip sebaris ayat pun tak mampu mula la merayap ke blog orang cari artikel best kemudian copy paste. Touch up sikit2.. bagi tak nampak sangat entri orang. Yelah.. kadang2 penulis ni dia ada kata nama ganti dia sendiri.. kena la edit. Kang kantoi katanya...

Mencuri entri dengan mencuri idea orang untuk update blog adalah dua perkara berbeza.. curi idea kadang2 tu just kita ambil isu tu untuk kita komen kat blog kita & jadikan satu entri. Tu bukan namanya copy paste.. Kita just ambil isu yang sama tapi buat entri sendiri. Tapi adalah lebih bagus kalau nak buat macam tu sertakan sekali link sumber yang kita rujuk. Benda tu rasanya takde blogger nak mengamuk. Tapi yang copy sebijik2 ayat orang kemudian claim benda tu hakcipta sendiri yang tu selalunya blogger akan mengamuk.

Menulis pun bukan benda yang senang.. Jadi bila orang penat2 karang entri kita senang cedok masuk blog sendiri & dapat hasil dari penulisan tu, tak semua orang rasa ikhlas nak halalkan atau redha tanpa sedikit pun rasa tak puas hati. Manusia kot.. bukan malaikat. Tak ada idea.. berehat. Otak yang fresh Insya Allah akan menghasilkan idea yang baik. Tak perlu paksa diri sebab berblog bukan macam kerja makan gaji dengan orang. Kalau tak mampu cari je la kerja part time lain. Tak payah berblog kalau dah memang takde bakat mengarang @ menulis.

Menulis perlu minat baru boleh menghasilkan bakat. Sebab dengan minat je kita akan berusaha belajar sesuatu. Tanpa minat hanya sekadar ikutan.. Percayalah samada blog tu tak bertahan.. hangpa cuma jadi pencuri je dalam berblogging. Hari2 dok buru ke blog orang cari artikel nak copy paste. So,blogger kah anda? tepuk kepala tanya akal.

P/S : Kalau nak copy paste pi copy paste berita sudah.. berita surat khabar depa tak bising sangat even berita online sekarang pun dah mula protect artikel depa. (Tapi kalau depa take action nasib hangpa la. hahahahaha) selagi tak keluar surat khabar cuma share tajuk berita jer macam harian metro. hahahahaha

**Kalau entri korang kena copypaste korang boleh buat report google. Boleh rujuk tutorial kat sini >> Cara Report Google<< 
 

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TELEKUNG SOLAT GAMBAR WATAK KARTUN FROZEN

18.11.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aku sebenarnya tak pernah pun tengok cerita kartun Frozen ni sebab anak aku pun tak pernah tengok & aku pun tak pernah perkenalkan dia dengan kartun ni & dia pun tak tunjuk minat dengan apa2 jugak produk tak kira pakaian ke hapa dengan corak watak kartun ni tapi aku pun ikuti perkembangan semasa & aku tahu memang frozen menjadi kegilaan kanak kanak sekarang. Sampai ada yang buat koleksi barangan frozen bukan setakat baju bajan je.

Sumber google

Sebab Frozen jadi kegilaan kebanyakkan kanak - kanak maka ramai peniaga mula cari peluang buat duit dengan menjual barangan yang bercorak @ bergambar watak watak dalam cerita kartun frozen ni. Semalam terjumpa satu post kat page OhMedia share satu gambar mungkin gambar ni di upload untuk tujuan mempromosikan telekung solat kanak kanak yang bercorak gambar watak frozen. Siap ada gambar haiwan tersenyum lagi tu. Mak Aiih.. gitu sekali nak ambil kesempatan. Budak2 dia bukan paham sangat hukum hakam tapi kalau mak bapak budak yang belikan untuk anak2 telekung solat ni.. memang trajidis sangat la.


 Info penuh sila baca di Utusan Online

Alasan nak buat anak rajin solat dengan belikan telekung frozen ni rasanya tak berapa relevan sangat la.. Banyak lagi tips & petua lain boleh di gunakan. Even sah solat tapi haram & berdosa.. untuk apa? Buat dosa semasa bersolat?? Yelah budak tu kecik lagi tak tau apa2, tapi kita yang tahu takkan nak ajar jugak dia buat perkara tu, kan?? Jadi renung renungkan.. ini cuma info hujung jari nak fakta lebih tepat & sahih sila merujuk kepada guru2 agama korang yer. Itu lebih afdhal.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH AKIBAT BILA PRODUK ANDA DI VIRAL KAN OLEH BLOGGER

17.11.14 Suria Lekatlekit 13 Comments

Setiap perbuatan memang ada akibatnya tak kira baik atau buruk macam tu jugak bila anda bayar blogger untuk viralkan produk anda bagi tujuan promosi jugak ada akibatnya.. Nak tau apa akibat jika korang keluar modal yang banyak, bayar ramai blogger untuk viralkan produk anda supaya lebih di kenali.. baca sehingga noktah terakhir yer...

 ehem.. hem sapa2 yang minat nak takeover tempat banner nuffnang tu boleh la contact I yer... kekekeke.

Ramai dah peniaga atau syarikat besar yang mempercayai kemampuan blogger untuk memperkenalkan @ mempromosikan produk mereka kat laman sosial. Sebab dah banyak produk mampu di viralkan sehingga mempengaruhi pengguna untuk mencuba produk yang promosikan oleh ramai blogger termasuk aku.. hahahahaha

Walau aku pun blogger yang ada jugak dapat job review tapi aku pun manusia yang akan terpengaruh jugak la dengan produk yang menjadi viral kat laman sosial. Contoh cosmoderm.. Dok baca kelebihan produk tu aku pun terjebak nak beli.. Dah la aku jenis kalau start survey lebih dari satu aku beli. Semalam sempat rembat 3 produk cosmoderm.

Sekali aku terpengaruh.. ambil 3 sekali aku beli. Hygine wash (memang best aku pakai & murah) Pencuci muka vitamin E (pun rasa best jer) &Magic Exfoliating Gel (Pun aku rasa best guna). Cosmoderm bagi aku produk yang murah & senang nak beli sebab banyak farmasi ada jual

Tu aku.. yang ada blog boleh cerita macam mana berkesannya bila tengok ramai blogger lain mula memperkenalkan sesuatu produk & berkongsi testimoni lepas guna.. Orang lain yang senyap2 terpengaruh tu mungkin lebih ramai. Jadi nasihat aku pada pengedar produk ni.. Jangan kedekut keluar modal kalau nak untung. Jangan rasa sia2 bayar blogger setakat nak promot kat laman sosial & rasa benda tu anda boleh buat sendiri. Bila korang bayar blogger untuk promosi.. selain depa mem viral kan produk anda secara berjemaah sehingga penuh timelines FB cerita pasal produk tu, sampai orang yang tak kisah pun jadi ambil kisah.. depa jugak mencuba & berkongsi testimoni. Kalau bagus kebanyakkan blogger akan bagi review percuma kat blog selepas menggunakannya. Tak rugi pun.

Dan kena ingat.. apa sahaja yang di kongsikan di laman sosial adalah lebih mudah tersebar berbanding media cetak & TV. Berita kat TV pun tak mampu sepantas berita kat internet, jadi sekarang ni lebih berkesan mempromosi kan apa2 produk atau servis di laman sosial jadi blogger adalah salah satu penyampai yang berkesan. blog sekarang menjadi sumber rujukan.. Bila blogger tulis pasal produk korang jadi bila secara automatik dia akan tersenarai dalam carian google. Salah satu kebaikan untuk produk korang jugak. Bayangkan ramai blogger yang tulis pasal produk korang, mesti banyak sumber rujukan akan muncul di carian google & bila ramai orang review dah semestinya lebih menambahkan keyakinan orang untuk mencuba produk korang.

Moral of the story setiap perniagaan perlukan modal.. Jadi kalau nak untung pun kena keluar modal. Bomoh jampi2 & ludah2 dalam air pun caj mahal.. Inikan blogger yang kena gunakan kreativiti menulis pasal produk korang.. Jangan minta free atas dasar kawan la.. sedara la.. & jangan pulak tipu tak bayar macam aku pernah kena dengan salah sorang pengedar Youwhite tu. Bila minta orang buat kerja sila bayar & Tak rugi pun bayar blogger jadi jangan takut untuk gunakan blogger untuk promosikan produk korang.

13 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KERANA KUKU LANGSIAQ (LANGSUIR) DIA POPULAR

16.11.14 Suria Lekatlekit 7 Comments

Tu dia ni cerita Bomoh VVIP 1 Malaysia ka hapa.. Sabaq sat noh.. jangan kelam kelibut sangat. Ni bukan cerita pasal bomoh VVIP dengan buah kelapanya hokay.. Nak tau siapa pemilik kuku langsiaq (langsuir) sehingga membuatkan dia semakin di kenali sila baca hingga ke titik noktah terakhir.

Sumber google

Balik ja dari kampung (kedah) terus up story pasal kuku langsiaq bagai kan.. Hang tak penat ka lekatlekit Ooi...?? Penat la jugak tapi tetiba entri ter draft dalam otak harus la aku taip cepat2 supaya idea tak hilang macam tu jer...

Alkisah pasal pemilik kuku langsiaq ni.. Maybe ada yang pernah tengok & dah kenal dengan dia.. Maybe yang belum. Kalau sapa2 pernah tengok video seorang pemilik butik pengantin merangkap pak andam dari aloq staq kedah yang selesa dia panggil abang Gee mesti tau pasal video tu. Video tu bukan la dia tunjuk kuku langsiaq (langsuir) tapi video dia membebel sambil cuci rambut kat salah satu salon.. Kelakar la jugak video tu sampai buat tuan empunya video tu mula di kenali sekarang ni selepas video tu menjadi viral.


Ni la video kuku langsiaq tu

Sebenarnya ada jugak dua tiga video abang Gee beletiaq (membebel) yang kelakar jugak aku dengar. Dengan loghaq kedah pekat dia.. dengan memek muka dia.. Bagi aku memang lawak & layak jugak di gelar lawak. Apapun aku dah mula follow abang poji (Gee) ni.. Syok jugak dok baca dia membebel kat status FB. Kalau korang nak kenal dengan abang poji.. mana tau nak dapatkan khidmat andam dengan dia.. atau sewa baju pengantin @ pakej pengantin boleh la usya2 kat Butik Pengantin Fauzie.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH WANITA PALING SERAM

14.11.14 Suria Lekatlekit 9 Comments

Siapakah wanita paling seram? Mesti ramai yang nak tahu kan?? Isk... bukan den la. Den peminat cerita seram je tapi den tak menyeramkan sangat. Amboi.. Macam puaka sangat kan entri2 den ni sampai korang nak label den sebagai wanita paling menyeramkan.

Sumber google

Ok aku just share Biografi seorang Ratu seram Indonesia yang rasa ramai kenal kalau sebut nama. Ok kita sebut filem dulu la.. Sapa yang tak pernah dengar filem Sundel Bolong memang dia tak minat la kot tengok filem seram. Ni bukan sundel bolong yang version baru tapi version yang seram giler version lama. Masa kecik2 dulu aku pernah tengok filem ni tumpang tengok rumah kawan dia ada video player.. umah cheq takdak time tu. Memang seram dia sampai rasa nak terkencing. hahahaha

Sumber google

Yang membawa watak sundel bolong, adalah seorang pelakon indonesia Suzana. Dia memang banyak berlakon filem2 seram sampai dapat gelaran Ratu seram indonesia.. Muka dia pun even cantik tapi sebab dah banyak sangat  filem seram di berlakon jadi menyeramkan la pulak bila tengok. Apa yang aku baca tentang pelakon suzana ni.. dia ada satu gaya hidup yang agak misteri katanya suka makan bunga-bunga jasmin ketika berlakon bertujuan bagi mengekalkan kecantikan. Makan bunga pun misteri ke? hahahahaha

Salah satu babak dalam filem sundel bolong

Suzanna Martha Frederika van Osch (lahir di Bogor, Jawa Barat) merupakan kacukan Jawa-Manado-Jerman-Belanda memulakan kerjaya lakonan sebagai bintang kanak-kanak yang kemudiannya menjadi salah seorang pelakon paling berjaya dalam filem seram. Beliau telah dianugerahkan The Best Child Actress Award pada Asian Film Festival 1960 dan ditakhtakan sebagai seniwati paling terkenal ketika Asia-Pacific Film Festival tahun 1972.. Suzzanna mula bersara dari arena perfileman dan cuma kembali berlakon lapan belas tahun kemudian dalam filem Hantu Ambulance. Namun, kemunculan beliau didalam filem tersebut merupakan yang terakhir buat semua. Suzzanna menghembuskan nafas terakhir pada Oktober 15, 2008 kerana penyakit kencing manis. Dia meninggal ketika berusia 66 tahun. - Baca Biografi penuh kat SINI -

Antara filem seram lakonan beliau. Berlakon dari tahun 50an tu..

Bagi generasi baru mungkin tanpa bantuan google tak kenal dengan pelakon ni.. Tapi bagi kita membesar dalam tahun 80an & 90an ni mesti tak semua filem seram beliau.. tapi paling di ingati adalah sundelbolong kan? Time tu memang filem terseram la selain filem tempatan Misteri Rumah tua lakonan Nurkumalasari.

P/S : Terlalu banyak filem seram dia berlakon mesti hidup dia pun di hantui misteri2 kan

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA SEMBUHKAN SAKIT MATA DENGAN MUDAH & CEPAT

13.11.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Alkisah semalam (9 November 2014) tetiba mata aku rasa semacam. Rasa macam berpasir, pedih & bengkak. Aku tengok kat cermin.. memang dah merah mata sebelah kiri. Pengalaman pernah sakit mata buat aku tahu.. Tu antara tanda2 sakit mata..

Sakit mata ni semua orang tahu boleh berjangkit. Setakat aku dengan asben aku kena sakit mata takpe lagi.. dok fikir budak kecik nan sorang tu. Sayu hati kenang kalau dia yang sakit.. aku akan bertambah lagi rasa sakit kalau anak aku sakit. Maka gigih google jugak petua nak ubat sakit mata selain dok fikir kalau tak ok jugak esok nak ke klinik je la.

Lebih kurang macam ni la sebelah mata aku semalam.

Aku jumpa satu petua ni.. kat blog mana tak ingat sebab google pakai tab tak bookmark pun blog tu.. rendam mata dalam air garam. Macam mana gamaknya nak rendam mata dalam air garam ni ni? kang bendul dok ingat kena korek mata pulak.. Alah.. buat sebesen air garam yang muat2 muka korang tu lepas tu rejam tanpa belas kasihan muka korang dalam air garam tu kemudian kelip2 mata dalam air tu. Jangan risau.. Aku dah buat semalam.. terbukti tak pedihkan mata... Tapi jangan lelama rejam muka tu kang mati lemas pulak. kekekeke

Bangun pagi ni.. mata tak bengkak merah pun dah tak berapa merah. Sakit mata tu memang nampak semakin hilang. Menjelang petang totally nampa recover sepenuhnya. Elok la korang cepat buat bila ada tanda2 sakit mata menyerang. Insya Allah.. dia menghalang sakit mata tu dari merebak. Aku dah cuba jadi aku berani la kata, effective jugak cara tu.

P/s : sesambil aku merendam mata dalam air garam tu aku pun cakap la kat asben aku.. ni la punca airmata jadi masin selamba dia jawab bukan mata je kena bilas air garam tapi otak pun kena bilas jugak.. hahaha ok paham. (sekadar share lawak laki bini eklusif tau. Ingat senang aku nak share yang suweet suwek dengan laki aku)

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GOSIP TELEKUNG LYCRA TIDAK SAH SOLAT

12.11.14 Suria Lekatlekit 17 Comments

Telekung lycra memang trend sekarang la.. Material dia yang sejuk, lembut & ada dalam pelbagai warna memang menarik perhatian kaum wanita la.. Apa salahnya nak bercantik mengadap Allah. Tak salah selagi niat kita tu betul. Jangan kat luar masa solat berjemaah jer kau bercantik kat rumah telekung penuh polkadot (tahi lalat).. kan?

Sumber FB

Tadi ternampak kat FB orang mula share pasal katanya tak sah solat kalau pakai tudung lycra. Jangan la melatah cik adik.. cik kak sekalian.. Kita selidik dulu betul2. Takut kita tersebar sesuatu yang tak betul. Aku yang tak berapa pandai ni pun jadi confuse. Maka aku google la sedikit info namun adalah lebih afdal merujuk guru agama tapi ni sekadar informasi hujung jari untuk semua.

 Sumber Love Islam

Macam aku kata tadi kalau ada keraguan better rujuk kepada orang yang lebih arif. Aku sekadar berkongsi info yang aku baca. Tapi betul la jugak kalau kita pakai pakaian tebal yang menutup aurat takde masalah la kalau kita nak solat pakai telekung lycra ye dak?? Sebab bukan wajib pakai telekung tu tapi yang wajib adalah menutup aurat.. Jadi renung renungkan selamat belajar semua.

P/S : kita solat kita melakukan perkara yang baik & mendatangkan pahala.. Jadi buat apa kita nak buat perkara yang mendatangkan dosa ketika kita melakukan perkara yang mendatangkan pahala kan.. So, tepuk dada tanya akal.

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HANTU IBU MENGANDUNG CARI MAYAT BAYINYA

12.11.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Hari rabu ramai yang buat entri wordless wednesday tapi biasa la blog melekit ni konsep dia memang takde wordless semuanya more words hahahahaha.. Kalau tak berjela entri tu tak sah. Kalau nak buat wordless rasanya hati boleh memberontak sebab kurang kepuasan.kekekeke

Cerita pasal hantu hari rabu ni.. Betul la macam tajuk entri tu nak cerita pasal hantu seorang ibu mengandung yang cari mayat bayinya. Alkisah selepas dua tahun kematian penuh trajidis seorang pelajar perempuan yang sarat mengandung akibat di bunuh oleh kekasihnya.. juga bekas guru dia sebab nak tutup perbuatan sumbang cikgu tu bersama pelajarnya.. Pelajar perempuan tu di bunuh sebab degil taknak gugur kan kandungan. Nak jugak lahir & besarkan bayi hasil dari hubungan sulit dia bersama cikgunya. Si cikgu tu dah ada anak bini tetap nak menggatal dengan anak murid.

Sumber google

Lepas di bunuh mayat perempuan sarat mengandung tu di buang di sebuah paya & di temui keluarga dia & di lakukan upacara pengebumian la. Kepercayaan orang Thailand ni pelik sikit ibu mengandung yang mati.. Mayat bayi yang dalam perut tu perlu di keluarkan taknak nanti si ibu jadi hantu & menganggu orang lain. So, perut si mati di belah & di keluarkan bayi dia yang tak cukup bulan tu. Tapi ada seorang pengamal ilmu hitam ni dah curi mayat bayi tu sebelum di bakar, buat si ibu jadi hantu & kembali selepas dua tahun membalas dendam & menuntut mayat bayinya semula dengan menggunakan seorang perempuan yang tengah mengandung. Akhirnya dia dapat bunuh kesemua mereka yang terlibat dalam pembunuhannya & yang mencuri mayat bayi dia.

Sumber google

Tu la kisah dari Filem Seram Thailand yang bertajuk The Unborn. Starting filem ni agak bosan.. Nak tunggu sampai pertengahan cerita baru nak keluar hantu tu memang mencabar jugak la. Hantu bagi aku tak seram mana sebab hantu dia takde bunyi apa2. Sekadar muncul untuk minta tolong & balas dendam jer. kalau yang penakut mungkin rasa seram la. Boleh la bagi 2 bintang kelip kelip untuk filem ni. Nak tengok pi la cari dvd.

P/S : Kepercayaan kena keluarkan bayi dari perut orang mengandung yang mati tu memang ritual macam tu masih di amalkan kat Thailand.. 

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HATI HATI DENGAN BLOGGER NI KATANYA...

11.11.14 Suria Lekatlekit 11 Comments

Blogger ni kerja dia takde lain.. cari kelemahan, kesilapan & kesalahan orang jer kemudian up kat blog bajet dia gud gud sangat. Hati hati la dengan dia jangan sampai hangpa pulak jadi mangsa dia.. mulut dia lazer.. Ramai orang yang tak suka. Dah la penulisan macam novelis murahan. Ramai yang suruh aku boikot.. ramai yang suruh aku berhati hati dengan dia... bla.. bla... jahat.. bla.. bla.. mulut puaka.. bla.. bla..

Sumber google

Itulah kata kata pernah aku terima. Tapi.. ada ku kesah sangat? Aku ni banyak tulis pasal isu2 semasa tapi bukan copypaste berita. Aku lebih suka mengopek sesatu isu dari sudut pandangan peribadi aku sendiri. Isu2 tu tak semestinya keluar akhbar jer.. tak kira la apa2 isu yang menarik perhatian aku untuk aku kupas kupis.. aku tulis je kat blog tapi bukan semua pun  nak memburukkan orang. Salah satu pasal isu Kak Roslina Shaharuddin yang di tuduh menghina surirumah sebenarnya hanya salah faham. Aku ada tulis pasal tu kat entri ni Penjelasan Roslina Shaharuddin 

Maybe kak Roslina terbaca blog aku dia ada PM aku kat Facebook memberi penjelasan yang lebih terperinci sebab yang screenshoot perbualan dia dengan seseorang tu katanya bukan penjelasaan & masih ada yang tak faham & bagi komen negatif so dia jelaskan pada aku supaya aku boleh tolong sebarkan.

 Apa yang aku faham kak Roslina hanya menulis balik penghinaan yang dia terima dalam komen yang menjadi viral tu menyebabkan salah faham berlaku sebab memang pedas sangat ayat dia. Korang boleh rujuk entri ni Penjelasan Roslina Shaharuddin

Hope yang mana masih salah faham dengan kak Roslina Shaharuddin ni jelas dengan sejelas jelasnya & bagi mereka yang anggap aku blogger yang hanya reti tulis buruk orang pun jelas jugak la kan. Yang buruk aku cakap buruk.. yang baik aku cakap baik.. Yang tak betul aku cakap tak betul. Sapa2 yang rasa perlukan aku untuk membetulkan keadaan.. nak2 lagi yang jadi mangsa viral atas salah faham pun boleh je kalau nak aku up dalam blog tepian longkang ni. Aku tak minta bayaran pun. Janji cukup bukti... Simple.

P/S : Even sipolan yang cakap tu sorang dua.. namun tetap perkataan ramai di gunakan untuk menunjukkan betapa ramainya orang tak suka den. Takpe den faham tu namanya strategik menjatuhkan orang. hahahahaha
 *Kak roslina entri tu tak boleh saya padam nanti orang jadi tak faham cerita so saya link kan entri tu jer dari sini supaya orang yang tak faham nanti dia boleh rujuk semula. Sebab tu saya tulis semula penjelasan akak*

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CABLE CAR GENTING HIGHLAND & PERKAMPUNGAN BUNIAN (JIN)

10.11.14 Suria Lekatlekit 10 Comments

Serius even bukan kali pertama aku ke genting highland tapi semalam (9 November 20014) kali pertama aku merasa naik cable car kat skyway Genting untuk aktiviti hujung minggu. Sama la dengan lala (anak den) dia pun first time jugak naik cable car.  Hahahahaha...

Cable car skyway genting highland. Sumber google

Lala mula2 cable car gerak cuma keluar dari mulut dia Wah.... lepas pertengahan dia nampak macam gayat sikit tapi takde ketara sangat takut dia.. sekejab je lepas tu ok. Tak nangis2 atau apa2 reaksi takut yang melampau. Boleh berselfie dengan bapak dia lagi dalam cable car tu. Aku? Gayat... Alhamdulillah even aku memang ada penyakit gayat tapi dalam cable car takde la gayat pun. Maybe gayat aku dah hilang bersama usia tua kot.. hahahaha Cuma pandang dari atas cable car tu macam2 aku terfikir. Nak tau apa aku banyak fikir sepanjang pergi & balik naik cable car tu?

Aku terfikir mungkin dalam hutan tebal tu mungkin ada perkampungan bunian (Jin).. kalau semua manusia teroka untuk pembangunan mana depa nak tinggal. Tu la antara punca jin ganggu manusia kot. Sebab salah satu penempatan jin adalah dalam hutan tebal. Macam tu jugak haiwan liar.. macam mana tak ganggu penempatan manusia kalau manusia terlebih dahulu merampas habitat depa, kan? Ni beruk banyak kat kawasan rumah pakat dok marah beruk.. solution bunuh padahal kalau haiwan mampu berfikir macam manusia rasanya dah lama depa pun angkat sepanduk memperjuangkan hak mereka di atas muka bumi ni.

Macam tu jugak jin.. Even kita tak nampak depa tapi depa tetap wujud & punya hak di muka bumi Allah. Manusia paling ghairah merosakkan bumi kesannya pada semua makhluk. Hope hutan2 yang tinggal ni tak di robek lagi untuk pembangunan. Takut nanti nak bernafas pun kena pakai tong oksigen sebab dah kurang pokok & udara pun dah tak sihat.

P/S : Mesti yang baca tajuk tu bajet aku nak cerita ada jin kat cable car skyway genting highland tu kan?? hahahahah

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWEK2 KELANTAN DALAM VIDEO BULI DI BURU PDRM

10.11.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Tu dia satu lagi kes buli melibatkan anak anak dara ber slang kelantan mendapat perhatian PDRM. mu gocoh lagi mek Ooi.. satu kena belasah ramai ramai.. kemudian record lepas tu upload mu tunggu abe polis date ghumoh jemput mu. Buruk pulak orang kedah cakap kelantan kan? hahahahaha


Semalam terbaca kat page PDRM sedang mencari ahli keluarga mangsa buli dalam video tersebut untuk tampil buat laporan polis & sesiapa yang mempunyai maklumat berhubung kes buli tersebut di minta tampil membantu siasatan. anak anak dara gangster tu hope dapat pengajaran.


Sapa2 rasa nak tunjuk taiko lagi.. Sila upload video belasah orang secara beramai ramai. Sekejab je pemes tak payah masuk akademi fantasia. Orang pun tak susah nak abis kredit enpon sms vote korang.. hanya semudah button share jer korang mampu jadi popular seantero dunia. hahahaha

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH USTAZ KAZIM ELIAS 32 TAHUN YANG LALU

9.11.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sesi terobek (throwback) kezaman silam. Kadang2 bila tengok gambar dulu2 memang Ya Allah nak gelakkan diri sendiri pun ada. Dengan fesyen zaman tu yang kalau budak2 sekarang tengok macam kelakar sangat... dengan muka yang fokus gila kat flash camera filem. Gambar memang tak boleh delete dah kalau dah snap. Memang jadi bahan gelak je la kalau tengok balik.

Sumber google

Tadi terjumpa post dari Fanpage Ustaz Kazim Elias yang share satu gambar dia masa budak2 dulu. Caption kat gambar tu tulis tahu 1982. Bermakna 32 tahun yang lalu la kan.. Gambar pun tak berapa jelas.. yelah kualiti gambar time tu bukan macam DSLR..kaler pun spehia tone je. Untung la ada jugak gambar zaman tu.. ada orang tak merasa langsung ambil gambar. Yelah tahun 80an.. bukan semua orang mampu ambil gambar apatah lagi beli camera kan.


Tapi nampak bulat sungguh kan muka ustaz kazim masa budak. Mata terbeliak. Time tu tak rabun lagi kot. Takde sapa sangka budak tu sekarang dah jadi pendakwah terkenal.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ENTRI PALING ANONYMOUS SUKA KOMEN

8.11.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Kalau berblog takde komen dari anonymous memang rasanya bukan blog la kot. Ataupun blogger tu disable ruangan komen. Kalau publick kan blog untuk sesiapa sahaja baca, Insya Allah tak ramai sorang dua anonymous mesti sangkut kat kotak komen.

 Sumber google

Anonymous ni kadang2 di kalangan orang2 kita kenal & tak mustahil jugak di kalangan kawan2 kita. Walau banyak Anonymous ni datang menghentam orang kadang2 tak ada kena mengena pun dengan isu yang kita tulis tapi tak semua anonymous tu pengkritik atau pengutuk.. Ada jugak Anonymous yang berhemah memberi pandangan atau komen yang baik. Pendek kita tak boleh pukul rata Anonymous tu semua nak memberi kritikkan membunuh jer..

Sebenarnya aku nak cerita pasal entri aku yang paling banyak anonymous komen jer.. Intro panjang panjang tu cuma sesaja kononnnya pengenalan tentang anonymous dari sudut pandangan aku. Kat blog aku ada satu entri yang masih menjadi views yang tinggi & aku perasaan memang banyak komen anonymous.. sampai anonymous bergaduh sesama anonymous pun ada. Nak tau entri mana meh tengok kat sini >> ENTRI PALING BANYAK ANONYMOUS KOMEN <<

Masing2 tak nak kalah tu.. Apapun tepuk dada tanya selera. kekekekeke

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KURMARI TELUR RESEPI YANG TAK ADA KAT BLOG MAT GEBU

8.11.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

Hahahahaha.. Kau! Ni nak lawan blog Dapur tanpa sempadan ke hapa?? Kalau la boleh berlawan traffic dengan blog Dapur tanpa sempadan cik mat gebu tu.. Dah tentu la blog melekit ni tak melekit lagi. Traffic laju macam MRT. Tapi siapalah blog melekat lekit ni kan...

Cerita pasal resepi yang takde kat blog cik mat gebu tu.. Alkisahnya memang takde la resepi kat memana blog even blog mat gebu pun sebab resepi tu resepi emergency den. Gigih ni nak buat masak kurma pengantin katanya.. Sebab ternampak kat Blog Dapur Tanpa sempadan. Tapi alahai.. bahan2 tak cukup pulak kat rumah ni. Takpelah.. Buat masak kurma pengantin lama sudah la kan. Campak apa yang ada. Alih2.. serbuk kurma pulak seciput jer tinggal. Dah siap bahan lain.. Kena juga buat masak kurma.

Tu yang terjadi Kurmari telur sebab aku campur dengan serbuk kari ikan sikit. Lepas tu masak je macam masak kurma cedok sikit resepi Cik Mat Gebu kan tapi takde la semua bahan yang cik mat guna. Cuma aku ceduk bahan kisar jer sebab sebelum ni masak kurma memang aku tak guna apa2 bahas kisar. Main tumis & rebus jer. aku biasa hujung minggu sesi habiskan barang2 dalam peti ais. Sebab ada sayur dengan telur boleh la masak. Maka terhasilah Kurmari Telur Lekat Lekit. Rasa dia dua alam sikit.. kurma ada.. kari ada. Ikut tekak aku boleh je makan & of course aku rasa sedap je... hahahahaha


Jadi surirumah ni even yang anggap macam orang bodoh tak tau apa2 perkembangan, asyik bercomot jer tapi surirumah la paling kreatif. Kalau rumah cantik siapa yang hias? Kalau masakan sedap siapa yang masak? Kalau anak yang baik siapa yang didik? so jangan pandang rendah pada golongan surirumah.. Apapun selamat berhujung minggu Uolls

P/S : aku memang susah nak share hari2 apa aku makan atau masak kecuali yang special case camni. hahahaha

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FASHA SANDHA LAHIR ANAK KEDUA TERUS UMUM NAMA

7.11.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tahniah kepada fasha sandha dah selamat melahirkan baby kedua dia... Comel jugak baby girl fasha ni.

Takde eklusif fasha terus sebar & umum nama anak dia. Wah semakin hari fasha nampak semakin low profile. Sejak jadi isteri & ibu ni boleh nampak perubahan pelakon fasha sandha ni kan. Dah takde kontroversi. Bagus la berubah kearah lebih baik.. Jangan pertikai kesempurnaan tu at least ada perubahan yang baik tu, Alhamdulillah.


Sesetengah retis kan.. Nak tunjuk gambar pun kena tunggu rancangan tertentu la.. atau tarikh tertentu.. nak umum nama pun nak kena ada sidang media khas.. Kan senang macam fasha sandha ni.. mudahkan kerja semua pihak terutama media la nak up story dia. Tak payah eklusif sangat kot nanti jadi macam che ta.. nama anak pun kena troll.. kesian baby tu. Yelah.. nak eklusif sangat.

Apapun semoga baby girl fasha sandha ni membesar jadi anak yang baik.. cemerlang dunia & akhirat.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *