AIS KRIM CILI PADI ANTARA MAKANAN PELIK MALAYSIA

28.2.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Serius aku tak pernah tahu ada ais krim pedas macam ni. kalau dah tak pernah tahu.. dah confirm la tak pernah jumpa apatah lagi pernah makan. Selalunya kita makan ais krim ni bersifat sejuk & manis jarang pulak orang makan ais krim pedas kan.

Sumber google

Kalau tak baca portal Ladylista sampai sekarang maybe aku tak tahu wujudnya ais krim coklat cili padi ni.. Amboi mentang2 orang Malaysia suka makan pedas sampai ais krim pun nak campur cili padi katanya. Tak tau la kalau tekad aku ni boleh terima ke tidak ais krim cili padi camni. Sejuk + pedas.. aku rasa macam sedikit pelik.


Macam - macam manusia meng upgrade makanan yang sedia ada untuk mencipta kelainan. Kalau korang nak tengok banyak lagi makanan yang di kategorikan pelik kat Malaysia ni korang boleh baca di portal Ladylista.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG YANG BAIK TAK AKTIF DI LAMAN SOSIAL

28.2.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Zaman orang bercakap melalui keyboard ni dah takde perkara betul boleh di buat kalau ikut pandangan manusia. Semua akan jadi salah.. tak kira la benda tu baik apa lagi yang buruk. Contohnya..

Sumber Google

Tulis pasal isu semasa
tak baik mengumpat

tulis pasal hiburan
Dosa.. sebab melalaikan umat

tulis pasal agama
Kau bukan orang yang layak cakap semua tu sebab kau tak sempurna

Tulis pasal resepi masakan
Tak baik.. mungkin ada orang kat luar sana kelaparan

Tulis pasal kau
Bagus! memberi manafaat pada semua. Sebab kau je yang bagus kat alam maya ni


Sumber google

Kesimpulannya takde apa yang jadi betul kat laman sosial ni kalau nak cari benda betul yang semua orang rasa baik memang takde la. Apapun kita buat even tak buat apapun tetap jadi salah. Moral of the story.. kalau nak harap jadi betul pada semua pandangan mata orang memang sesuatu yang mustahil. Apa yang penting kita buat apa yang kita rasa betul & betulkan apa yang silap kita buat. Yang pasti orang yang betul2 baik tak aktif di laman sosial sebab.. kita sedia maklum..  laman sosial adalah medan bersuara yang sesiapa sahaja rasa selesa untuk bercakap apa saja. Kalau tak selalu pun sekali sekala kau akan terbuat dosa yang sama orang buat di laman sosial so tak payah budget mulia seolah2 suci sangat & melihat orang lain semua pendosa.

P/S : Jangan rasa tulis pasal diri sendiri semua tu menyumbang pahala sangat.. jiran jemur spender kat luar pun kau canang satu alam maya, Makcik kaki mengumpat ajak kau mengumpat kau tak suka kau mengumpat dia balik kat FB. Kau rasa macam kau menegur tapi sebenarnya kau jugak mengumpat. So, Sama2 la kita perbaiki diri. Aku pun sama.. memang serba serbi tak baik lagi.

*Apa aku tulis aku tak kata aku tak buat.. apa aku tulis adalah apa yang kebanyakkan kita semua buat, jadi marilah kita terasa beramai ramai*

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI FATIMAH ROHANI ISMAIL JADI EMMA MA'EMBONG

28.2.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Bila dah terjunam dalam dunia hiburan & bergelar retis nama pun kena bunyi ala western sikit kan. Tapi bukan semua retis yang suka convert nama melayu dia jadi western.. sesetengah retis masih membawa nama yang di beri mak bapak dia masa lahir, contoh macam Siti Nurhaliza. Berkat membawa nama pemberian mak ayah kot, Alhamdulillah dia berjaya dengan cemerlang, gemilang terbilang.

Sumber google

Rasanya ramai dah tahu nama sebenar Emma Maembong ni kan.. Aku je kot baru tahu bila terbaca status Bro Framestone kat FB. Maka aku google untuk info yang lebih sahih. Yelah nama dia memang Fatimah Rohani Binti Ismail.. Macam Bro Framestone jugak aku tertanya mana datangnya Maembong tu sedangkan nama bapak dia Ismail? Misteri nusantara jugak la bagi aku yang tak tahu ni kan... hehehehe

Maybe nama pena ayah dia kot.. Ayah dia kan seorang penulis tapi aku tak sure la aku tak pernah baca penulisan pakcik Ismail ni & aku pun tak pernah tahu dia ada nama pena lain ke tidak. Tapi Nama emma tu tak pelik sangat la.. maybe dari fatimah tu jadi emma kan.

Apapun Emma ke fatimah ke.. Semoga cinta budak sekolah yang dok main aucak.. kejab putus kejab sambung kejab tak pernah sambung tu lepas ni takde jadi kontroversi sangat la. Sangat bebudak kes nya. Erkk... tetiba masuk cerita gosip. kekekeke...

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PRODUK SHAKLEE TIDAK SELAMAT?

27.2.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Kontroversi produk shaklee ni aku pernah baca firstly pasal konon menyumbang pada ekonomi Yahudi.. Lepas tu senyap. Beriya la sipolan2 tu ajak boikot tapi maybe kekurangan fakta sahih so tak bagi kesan la kot sebab tu pentingnya fakta untuk menyebarkan sesuatu. Macam boikot Mc Donald dulu.. Banyak fakta menjurus kepada bukti yang mengatakan Mc Donald menyumbang pada dana untuk Yahudi maka boikot tu agak berkesan biar untuk tempoh sementara. At least bagi peringatan pada pihak lawan jugak..

Sumber google

Tak lama jugak la.. tapi takde la baru dua tiga hari ni. Aku ada baca post blogger popular yang kias2 nak bagitau produk shaklee ni tak selamat. Masa tu aku pun jadi cuak jugak sebab aku antara pengguna produk shaklee & anak aku pun aku sumbat vitamin produk shaklee jugak. Tengok pada botol ada kelulusan KKM jadi aku letak keyakinan tu pada KKM & aku letak pergantungan aku kepada Allah.. Lagipun hanya statement yang keluar dari seorang kita tak boleh ambil sebagai fakta sahih. Nak lebih kesahihan, rujuk la mereka yang pakar.

So, aku tawakal je la pada Allah sebab vitamin shaklee sangat2 membantu dalam perkembangan anak aku yang ada delay ni. Aku rasa aku perlukan produk ni. Lepas 3 bulan aku bagi anak aku omega guard aku nampak banyak progress dia.. Paling awal kesan aku nampak adalah selepas seminggu bagi omega guard.. anak aku boleh baca ABC sampai Z.. lepas tu boleh kira one to ten.. lepas tu boleh sebut banyak perkataan & boleh buat ayat guna dua patah perkataan & boleh menyanyi lagu abc walau tak betul sangat & mula meniru perkataan yang aku sebut atau dia dengar kat tv. Dah kenal gambar2 kat flashcard even tak semua tapi dia boleh ingat. Contoh macam jam.. dia belajar kenal jam dari flash card tapi kalau cakap jam dia tak kenal kena sebut watch sebab dia belajar kat flash card bahasa English. Bila dia tengok orang pakai watch so dia tahu itu watch. Tu antara kesan2 selepas aku bagi Omega guard pada anak aku selama 3 bulan ni. Kanak kanak yang mengalami speech delay ni.. memang ada masalah dengan pertuturan, so sebagai mak bapak kita usaha selain berdoa kepada Allah. Sebab yang menyembuhkan adalah Allah.. tapi tak boleh duduk tadah tangan je tak buat apa2 kan.


Sebelum ni pun aku ada bagi supplement dari produk lain tapi tak berapa nampak kesan dari segi pertuturan & pemahaman.. Tapi Allhamdulillah.. semua yang berlaku dengan izin Allah yang menggerakkan hati aku untuk cuba Omega Guard ni. Pada mereka yang ada anak yang mengalamani masalah lewat perkembangan tu boleh la cuba sebagai ikhtiar. Harga dia memang RM100++ (ikut pada pengedar la.. kena pandai survey sebab setiap pengedar harga dia tak sama).. Tapi untuk sebotol tahan 3 bulan kalau bagi sebiji sehari. Macam kanak2 ni memang sebiji sehari je. Omega guard sebenarnya bukan hanya untuk merangsang otak & perkembangan kanak kanak ni malah boleh di ambil oleh seisi keluarga sebab banyak khasiat lain lagi mengikut masalah yang orang tu hadapi & jugak boleh di amalkan bagi mereka yang nak kuruskan badan. Kalau berminat nak tau apa fungsi Omega guard boleh tanya pengedar shaklee. Aku ni pengguna jer.. bukan pengedar.

Jadi sesiapa nak cuba Omega Guard untuk merangsang perkembangan otak anak anak ni boleh la cari mana pengedar untuk consultant. Yang ada anak austisme @ slow learner pun boleh cuba.  Insya Allah.. usaha doa & tawakal.

P/S : Sekadar berkongsi kebaikkan dengan orang lain.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LAIN SANGAT USTAZ KAZIM ELIAS 25 TAHUN LALU

27.2.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Inilah ustaz kazim elias pada 25 tahun dulu.. Masa ni maybe ramai yang tak bayangkan beliau akan berada di tempat di mana beliau berada sekarang. Sekarang dah jadi pendakwah selebriti dah.. Kalau tengok gaya masa ni kita tak nampak langsung bayangan yang beliau bakal jadi orang terkenal kan?


Itulah.. kalau orang nampak masa depan gamaknya siti nurhaliza dulu awal2 orang booking buat menantu. hehehe.. Tapi tu la.. rezeki & tuah orang tak sama kan? Hari ni nampak dia berada di puncak tak mustahil satu hari dia jatuh menjunam sama paras dengan tanah di pijak. Begitu jugak dengan orang yang kita nampak takde apa2 @ keistimewaan hari ni, tak mustahil satu hari dia menjadi orang hebat.

Sebab tu pentingnya kita sentiasa melayan orang tanpa ada kasta kasta. Kita tak tahu siapa dia di masa depan.. Mungkin orang yang kita sangat perlukan atau mungkin orang yang kita boleh tumpang rasa bangga. Ye dak...

erkkk... macam termelalut pulak aku cerita padahal aku nak share gambar ustaz kazim elias pada tahun 1990. Slim bagai slim river gitu... kekekeke


4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SHAH RUKH KHAN HISAP 100 BATANG ROKOK SEHARI

26.2.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Seratus batang gamaknya berapa kotak rokok? Aku pun tak sure.. Pasal duit tak payah pertikai la kot. Bukan shahul khan kerja kontrak kat tapak pembinaan.. Ni shah rukh khan actor bollywood terkenal di dunia. Satu filem pun gamaknya boleh cover setahun kos rokok dia.. tu pun ada lebih lagi boleh buat joli katak.

Sumber google

Satgi ada pulak yang tanya mana hang tau shah rukh khan hisap 100 batang rokok sehari.. Jangankan jumpa, hidu bau shah rukh khan pun tak pernah, pepandai ja dok buat spekulasi. Aku sedar aku bukan suria khan.. (hahaha takde kena mengena, pulak!) tapi aku tak berani buat cerita kalau takde sumber yang bagitau. Aku terbaca kat ladylista cerita ni..

Katanya shah rukh khan mengaku hisap 100 batang rokok sehari sebab tak mampu control ketagihannya akibat susah untuk tidur. Tapi katanya sekarang dia mula kurang merokok. Bagus la.. niat yang baik kita bagi moral support, ye dak. Apapun shah rukh khan sendiri tak bangga dengan record 100 batang rokok sehari yang mampu dia buat sebab dia sendiri akui benda tu adalah tabiat yang tak bagus.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SOSOK TUBUH MISTERI YANG MENGANGGU DI BLOG

26.2.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Sosok tubuh misteri apa gamaknya yang ada kat blog tu yer.. seram sangat ke? macam mana sosok tubuh misteri tu boleh ada kat blog tu? Apa yang sosok tubuh misteri tu buat kat blog tu? nak merungkai segala misteri meh baca entri ni sampai habis

sumber google

Blogger mak mak standard la cerita dia pasal family kan terutama anak.. Aku dulu pun jadi sekejab blogger mak mak ni.. Tapi satu perkara yang berlaku buat aku terus private cerita proses pembesaran anak aku. Tapi Blogger Typical Mummy ni kira lebih tabah dari aku la sebab boleh bercerita pasal anak anak dia lagi dari aku.

Blog dia background plain color putih suci murni lagi tu. Tak payah risau kalau internet slow pun senang loading sebab blog dia ringan tak banyak iklan banner macam blog aku ni. Blogger typical mummy ni jugak salah sorang blogger yang rajin berkomen kat blog aku. So, kalau nak ber blog walking elok la singgah ke blog Typical Mummy.

Yang tak best blog ni aku rimas tang sosok tubuh wanita misteri yang dok ikut jer kalau kita scroll entri. Kalau nak tahu sosok tubuh misteri tu macam mana sila la tengok kat blog typical mummy. Hope typical mummy buat something la supaya sosok tubuh misteri tu tak ganggu entri2 di blog typical mummy. Ia sedikit menggangu bila nak baca entri.

Jadi marilah kita mencipta silaturrahim dengan blogger typical mummy ni. Menambah kawan jugak menambah traffic bila kita saling kunjung mengunjung.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK POPULAR JANGAN JADI MACAM BLOGGER NI

26.2.15 Suria Lekatlekit 17 Comments

Blogger mana pulak ni? Konsep ko memang cari pasal je ke lekat lekit? Tak jugak.. Sebenarnya kalau orang rasa benda tu jadi pasal, maka dia rasa cari pasal tapi bagi aku dia punya pasal la kan kalau dia nak terasa. Tapi blogger yang aku nak cerca ni.. Adalah untuk korang jadikan contoh supaya korang tak jadi macam dia kalau korang nak jadi blogger ala2 retis keluar masuk majalah,tv,suratkhabar,radio.. paling tak pun muka terselit celah2 blogger popular lain.


Blogger mana tu cuba habaq sikit.. Blogger ni, blogger puaka sikit. Dia suka melantang semua isu tak kira isu semasa, isu retis, isu laman sosial & apa2 isu yang dia rasa minat nak kupas,kupis & kopek. Blogger2 lantang camni.. Jangan berangan sangat la nak di jemput untuk wawancara tv ke, atau di interview wartawan majalah atau suratkhabar. Nasib baik blogger ni dia tak list pun impian dia nak jadi blogger tahap retis yang muka keluar masuk tv majalah,suratkhabar bagai. Cuma dia suka menulis jer. Takde la gila glemer sangat cuma maybe gila traffic sikit tu ada la.. sebab dia suka orang baca apa dia tulis so kena la gila traffic jugak. Traffic tu adalah pengunjung blog, pengunjung adalah pembaca even baca tajuk je pun. Sebab tu dia tulis blog. Kalau dia rasa nak tulis untuk dia sendiri baca lagi bagus dia tulis diari. kena kutuk pun tak, hati pun tak sakit ye dak??

Jadi pada korang semua yang ber impian untuk jadi blogger terkenal dapat cover untuk majalah, surat khabar, boleh interframe dalam tv & radio jangan jadi blogger macam dia. Pi la tulis tips kecantikkan ke,tips jaga anak ke, tips masakan ker (ini bukan sindiran tapi memang kenyataan).. atau tulis je kisah kehidupan seharian korang. Best ke tak best cerita korang tu bukan penentu korang boleh atau tak jadi popular keluar muka kat media massa & elektronik yang penting korang kena tahu macam mana nak ketengahkan penulisan & blog korang jer. Ingat semua blogger popular tu best sangat ke cerita dia dalam blog (tapi ada jugak yang best cuma jumlahnya tak ramai).. Tapi di sebabkan dia pandai guna strategi untuk menaikkan blog dia maka blog dia di kenali even penulisan biasa biasa jer. Termasuk rajin pergi event2 atau bersosial di luar laman sosial dengan blogger lain. Nanti senang nama & blog korang di sebut sebut... kekekeke.

Jangan jadi macam blogger berbakat dalam penulisan blog Nyah Zulfikar Hazri pemilik blog rasa hati.. even dia berbakat & penulisan dia memang best tapi di sebabkan dia tak pandai ketengahkan blog dia maka dia tak popular. Nak2 lagi sekarang dia bz dengan bisnes dia.. langsung blog terabai. Sedikit kerugian kat situ sebab pada pandangan aku dia sangat2 berbakat dalam bidang penulisan even dia banyak tulis pasal kisah nostalgia dia je.

Aku memang tak mampu buat semua tu. Aku ada keterbatasan & aku tak rasa kepuasan menulis sangat kalau aku ikut konsep sama macam blogger pemes amos yang lain. Biasa la citarasa manusia kan berbeza. Matlamat setiap orang pun tak sama. So aku pentingkan kepuasan aku dalam menulis bukan populariti semata mata. Tapi setiap orang ada impian & target masing.. Cuma tu la.. kalau penulisan macam aku ni nampak macam berani & lantang tapi tak banyak peluang untuk jadi popular & terkenal sangat. Kalau korang nak jadikan blog sumber pendapatan, maka kena ada populariti. Jadi jika korang mengimpikan sesuatu yang gilang gemilang penuh glemer dengan menulis blog.. konsep penulisan macam blog aku adalah tidak sesuai korang jadikan contoh walau mampu juga jana pendapatan tapi takde la banyak sangat. Itu sahaja tips dari aku yang tak popular bagaimana korang nak jadi blogger popular. Yang penting usaha, doa & tawakal.

erkk.. sebenarnya aku maksudkan diri sendiri yang tak patut jadi contoh rupanya. hahahaha.. ok tamatlah riwayat kesan degil.

P/S : Pendapat & tips ni adalah dari pemerhatian aku selama 6 tahun menjadi blogger tersembunyi di alam maya. populariti kadang kadang bukan semua di nilai dari bakat seseorang tapi ia wujud dari cara bagaimana sesorang itu mengetengahkan diri dia. itu adalah kenyataan yang kita tak boleh nafikan. So, sesiapa sahaja berpeluang untuk jadi popular bergantung pada rezeki & usaha masing2.

17 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TEGURAN BERAT SEBELAH YANG BERLAKU DI LAMAN SOSIAL

25.2.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Aku perasan benda ni dah lama cuma baru hari ni rasa nak up dalam entri. salah satu cara orang menegur kat laman sosial walau bukan semua ada segelintir yang macam ni. Aku tak kata sapa2.. cuma aku cakap apa yang berlaku.

Pertama. Jenis orang nak menegur dia pilih.. Kalau orang dia suka, semua jadi betul so, susah dia nak tegur even kita nampak terang2 orang tu buat salah. dia tegur orang dia tak suka even dia buat2 macam dia tegur sebab sayang

kedua, jenis tegur orang tak berpengaruh bila ada buat silap.. kalau merajuk dengan teguran dia pun dia tak rugi apa2.. tapi kalau orang tu berpengaruh dia tak berani tegur takut hilang kepentingan.

Benda ni berlaku depan mata aku... Sipolan yang ni buat status berunsur sarcasm & mengumpat laju dia like & buat statement yang nak membetulkan sipolan tu jugak, bila sipolan yang sorang lagi buat benda yang sama kemain keluar abis hadis, contoh orang alim ulamak bagai.

kalau betul ikhlas nak tegur biar nampak betul2 nak menyampaikan kebenaran. Jangan kat sana buat jadi betul.. kat sini buat jadi dosa sangat. Anoyying sangat tau cara tunjuk gud gud tu.

Sumber google

Tu je aku nak tulis.. hahahaha.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA CIK MAT GEBU DAPUR TANPA SEMPADAN

25.2.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Cik mat Gebu atau kat FB dia guna nama Adnan Ibrahim pemilik blog resepi Masakan Dapur Tanpa sempadan.. Majoriti memang bukan blogger pun kenal. Even kengkawan geng cap Ayam aku pun kalau sebut nama blogger popular lain depa tak kenai sebab depa bukan blogger & depa tak ambil kisah sangat pasal blogger ni.. Tapi kalau sebut nama cik mat gebu dapur tanpa sempadan kenai pulak depa. Begitu besar pengaruh Cik Mat Gebu tu sebab dia tulis resepi kan dengan gambar2 masakan yang memusnahkan diet orang katanya, hehehehe... Sapa tengok gambar masakan cik mat gebu menitik air liur atas meja makan punya.. Aku masa baru2 pregnant tak buat pregnancy test lagi.. tak boleh tengok langsung gambar masakan dia.. terus terliur. Sampai aku rasa pelik.. lepas buat prengancy test baru tau perasaan pelik ni sebab aku pregnant rupanya...

Gambar muka cik mat takde jadi kita pinjam header blog dia jer la yer

Tapi ramai yang tak tahu rahsia cik mat gebu.. Rahsia blogger yang tak pernah tayang muka kat laman sosial tapi cukup terkenal se antero alam maya sehingga ramai sanggup bertandang kerumah dia untuk bertemu dia dengan dia. Aku tak pernah jumpa cik mat gebu tapi connect kat laman sosial je la.. Cuma bila dah lama kenal di alam maya ni aku nampak apa keistimewaan cik mat gebu. Kalau kat FB tu kadang2 status dia memang kelakar & menghiburkan.. seronok bergurau senda dengan dia sebab dia peramah. Even dia popular tapi dia tak kisah nak tag kita dalam komen atau status dia even kita ni level2 biasa je kat laman sosial.. atau datang berkomen di wall kita. Dia pernah jugak review blog aku kat dalam entri masakan dia.. terharu jugak la. Ko bayangkan la traffic yang masuk kalau cik mat gebu mention ko kat entri masakan dia.. even hujung perenggan pun. Kat situ kita boleh nampak betapa besar pengaruh cik mat gebu ni.

Cik mat gebu sangat merendah diri bagi aku.. Aku tak nampak populariti buat dia jadi sombong. Itulah rahsia dia di senangi ramai sebab kat laman sosial even semua orang ada haters tapi cik mat gebu haters dia ni tak berapa ketara sangat. Susah sangat nak nampak orang mempertikai, mengejek atau menyindir cik mat gebu ni. Salah satu sebab.. dia tak meletakkan diri dia di satu level yang nampak jurang antara dia dengan orang lain. Sangat humble & low profile. Kita pun tak terasa berkasta bila berkawan dengan dia even kita tahu dia seorang yang popular & di kenali ramai.

Bukan aku jer.. Ramai suka berkawan dengan cik mat gebu even kadang2 ada status dia buat aku rasa merajuk jugak hahahaha.. Yelah, mana ada manusia sentiasa sependapat kan? Merajuk tu bermakna terasa la.. tapi lepas tu isu tu boleh jadi bahan gurau jer.  So, hilang macam tu saja rasa2 yang tak berapa best. Cik Mat Gebu ni pun jenis outspoken jugak kadang2.. Tak kira la sapapun kau, kawan atau lawan.. kalau dia tak setuju tetap dia tak setuju. Salah satu sikap yang aku suka. Jujur dalam memberi pandangan. hehehehe

Cik Mat Gebu kekalkan sifat yang merendah diri & peramah dengan semua orang, Insya Allah sifat tu akan beri kelebihan pada cik mat. Umpama padi, semakin berisi semakin tunduk. Kita semua cuma manusia.. populariti ada pasang surutnya. Selalu populariti ni bersifat sementara, sampai masa dia ada expired date jugak cuma lambat atau cepat je expired date dia tu. jadi mari kita pratikkan cara cik mat gebu bawak diri kat laman sosial ni. Dan itulah rahsia Cik Mat Gebu makin popular & di senangi ramai juga kurang haters.

P/S : dulu aku pernah cakap aku nak jadi blogger macam cik mat gebu even bukan blogger masakan.. blogger yang tak payah tunjuk rupa tapi di kenali ramai penulisannya. Tapi ada yang macam kondem kata.. cik mat gebu lain, dia tak keluar cari orang tapi orang yang akan datang cari dia. Ye betul.. Tapi aku nak guna konsep dia tak perlu tunjuk muka tapi boleh berjaya. Memang bukan senang tapi angan2 adalah langkah pertama menuju kejayaan.


Yang menarik
Inilah pekerjaan seorang ayah yang sangat bahaya tak mustahil boleh terbunuh bila bila masa sahaja. Pekerjaan ni memang berlaku di Malaysia. Jom tengok >> Bapa ni lompat dari bangunan dan kena langgar kereta setiap hari untuk keluarga dia?! <<

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HINANYA DAH KAWEN & ADA ANAK MASIH PAKAI MOTOR

24.2.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Tu dia ni statement minta kena maki nampaknya? Kau kata dah insaf tak melantang lagi tapi kenapa tajuk entri kau cari gaduh sangat. Aku tetap akan melantang dalam blog selagi isu tu minta aku melantang secukup rasa. Risau di benci? Kau fikir orang yang tunjuk gud gud tu semua di sayangi semua orang ke? Jadi.. marilah kita berpegang dengan prinsip ni, Apa jer kita buat tak semua jadi betul pada semua orang, maka buatlah apa yang kita rasa betul & betulkan apa yang silap pernah kita buat. Simple kan?

Kalau depa kaya mampu beli kereta mustahil mereka nak berhimpit atas satu motor camni. sumber google

Apa yang hina sangat orang bawak motor walau dah kahwen & ada anak? Laki kau tu kaya sangat ke sebab mampu pakai kereta? Oo.. laki aku tak kaya tapi cukup la makan pakai aku & anak aku dia bagi. Tak perlu la nak jadi macam pengemis kat pejabat zakat kan? Yelah... zakat kat Malaysia ni nak bayar jer senang, kat kaki lima pun boleh bayar. kalau nak minta cukup susah. Jangan harap kau jumpa agen pemberi zakat tepi kaki lima. Naik turun tangga pejabat berbulan2 pun belum tentu dapat, katanya.  Dok baca pengalaman orang2 yang nak minta bantuan pusat zakat ni cukup menyedihkan.. Alamak tercerita pasal zakat la pulak.. Aku pun dah jadi macam mummydiarie dah. hahahahaha...

ok.. ok.. berbalik pada tajuk entr. terbaca satu post yang maybe menuju kearah jadi viral sebab statement dia 'Bijak' sangat. statement seorang adik manis yang mengutuk dalam bahasa yang agak kurang ajar pada mak bapak yang bawak baby naik motor. Katanya kalau dah miskin jangan kawen.. Kau fikir jodoh tu untuk orang2 kaya je ke? Maybe dia ni dari semasa kejadian dia dalam rahim mak dia sampai la di keluar tengok dunia memang dalam kereta je kot.. Yang paling sedih dia panggil golongan mak bapak yang tak mampu pakai kerete ni, beruk! Menusuk sehingga ke usus jugak la.. sebabnya aku dulu kecik2 pun bapak aku pakai motor je. Motor tu pun sampai sekarang ada lagi kat kampung even ayah aku dah takde. Sayang giler arwah dengan motor pertama dia tu.. Dengan motor tu la di besarkan anak2 dia sehingga ke IPT. Baru la dia merasa bawak kereta.

Yelah.. kau pantang tengok jer.. ada orang terpaksa berpantang makan sebab nak besarkan anak. Nak beli makanan pun kadang2 tak cukup apatah lagi nak pakai kereta. Even kau nak tunjuk prihatin pun kat baby tu tapi tak perlu menghina mak bapak dia seolah2 sengaja aniaya anak sendiri

Wahai adik manis.. walau pun kau tak pernah susah kau kena jugak ambil tahu kesusahan orang lain untuk kau tak jadi bengap tahap macam sekarang. Kau fikir orang nak ke hidup susah? Kalau perjalanan hidup boleh di tulis macam novel rasanya takde orang tulis kisah hidup dia susah. Sebab tu Allah uji setiap orang tak sama.. ada yang di uji dengan kekayaan macam kau.. Tapi nak buat camna kaya buat ko jadi sombong macam tu. Ada orang di uji dengan kesusahan macam kau nampak mereka2 yang bawak baby naik motor tu.. Sebab Allah nak bagi peluang kat orang2 kaya buat pahala tapi nak buat camna segelintir orang kaya bodoh macam kau dik.. bukan je tak rebut peluang buat pahala malah tunjuk bodoh dekat semua orang.

Moral of the story.. nak jadi outspoken biar bijak. Kalau macam ni punya gaya memang minta kena pijak. kekekekeke


7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MENU KELAKAR DI KEDAI MAKAN ORANG PERAK

24.2.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

 Semua orang boleh buka & tulis blog tapi tak semua orang kreatif untuk menarik minat orang membaca blog dia.. Aku tak kata aku kreatif. Satgi dok cebik kata aku perasaan pulak kan? Macam tu jugak berniaga, semua orang ada modal boleh buka perniagaan tapi bukan semua orang kreatif nak menarik orang untuk datang ke premis perniagaan mereka...

Sumber google

Kadang2 menu tu sama jer macam restoran atau kedai yang lain tapi sebab kreatif dia jadi satu perkara yang menarik perhatian orang lain.Macam nama2 makanan dalam menu tak tau dari kedai mana cuma aku terbaca kat ladylista jer.. Memang rasa tergeletek jugak hati bila baca. Bila dah rasa tergeletek kita nak tahu jugak kedai dia kat mana.. kalau berpeluang nak jugak singgah tengok sendiri menu2 dia kan.. Dan itulah salah satu strategi marketing yang baik.. Menarik minat orang untuk singgah & makan...
restoran yang terletak di Ipoh, Perak katanya

Gamaknya macam mana rasa badak berendam tersilap kolam, kingkong ala singkong tu yer.. Hope nama2 menu makanan ni kelakar rasa makanan dia tak kelakar sangat la yer.. Kang dok buat kelakar dalam rasa makanan dah tak rasa nak gelak kot. hehehehe

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA JIMAT MINYAK SEHINGGA 50% YANG ANDA BELUM TAHU

24.2.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ni bukan setakat nak gebang pung pang pung pang yer... Sekarang nak isi minyak pun rasa macam nak isi emas.. Yelah semakin mahal even minyak dah turun harga tapi harga minyak ni sama jugak macam harga emas turun naik. Nak2 lagi duduk kat bandar.. Dengan serba serbi mahal.. Jangankan barang, kubur pun berbayar sekarang. So, mesti ramai yang cuba cari penyelesaian untuk langkah penjimatan, kan??

Sumber google

Benda yang aku nak share dengan hangpa ni bukan sekadar review tapi memang asben aku pun dah guna sejak sebelum raya korban tahun lepas lagi. Nak test power setakat mana benda ni mampu menjimatkan minyak petrol. Memang tak tipu punyalah.. Boleh jimat sehingga 50% dari kebiasaan. Contoh kalau selalu guna minyak kereta RM50 untuk ke destinasi tu... tapi dengan benda ni kos minyak cuma RM25. Aku nak cerita pasal kereta ni aku tak reti sangat tapi apa yang aku faham asben aku cerita itulah dia. Jimat separuh dari kebiasaan.

Kalau korang pernah dengar MP-R Fuel saver memang korang tau pasal produk ni. Bukan setakat menjimatkan minyak malah ada fungsi lain lagi aitu

 Cara nak guna dia senang je.. cucuk je kat tempat orang suka guna sebagai pencucuh rokok tu tengok lampu menyala dah ok. Gambar google sebab gambar yang aku snap masa dapat produk ni dalam cpu lama yang dah koma sampai hari ni.


MP-R
(Sesuai untuk kenderaan berat & Penjimatan minyak dari 15% sehingga 50%)
  • Menambah kuasa pick up serta pecutan
  • Mengurangkan pengeluaran asap tebal
  • Pemanduan lebih lancar
  • Pendakian bukit lebih mudah
harga sebelum ni RM219.00 tapi harga sekarang RM 199.00 

MP-R Extra
(Sesuai untuk kenderaaan biasa. Penjimatan sehingga 55%)
  • 2 x lebih kuasa
  • Pemanduan lebih lancar
    enukaran gear lebih lembut
  • Pendakian bukit lebih mudah
  • Mengurangkan pengeluaran asap tebal
Harga sebelum ni RM349.00 tapi harga sekarang RM299.00

MP-R HD
(Sesuai untuk kenderaan Berat. Penjimatan sehingga 50%)
  • 5 X lebih kuasa
  • Menambah kuasa pickup serta pecutan
  • Pemanduan lebih lancar
  • Pendakian bukit lebih mudah
  • Mengurangkan pengeluaran asap tebal
Harga sebelum ni RM499.00 Tapi harga sekarang RM399

 Produk buatan Malaysia, yang di hasilkan oleh anak melayu. Syarikat 100% Bumiputera Islam. Ada pengesahan SIRIM, berdaftar dengan MyIpo, Rakan Dagang KPDNKK. Jaminan pulangan wang 100%

Sebenarnya banyak kelebihan produk ni.. antara yang asben aku cakap aircon pun tak payah pasang kuat, pasal level rendah pun dah sejuk sangat. Antara lain yang aku baca dapat kurangkan gangguan sistem audio,mengurangkan gegaran enjin, mengoptimumkan fungsi alat2 elektronik dalam kenderaan & banyak lagi sebenarnya.

Harga dia bagi aku biasa jer.. Tak mahal sangat pun berbanding kelebihan produk ni. Mungkin memberi kita keuntungan balik. Keluar modal sekali untung setiap hari, ye dak? Nak2 lagi banyak travel atau guna kereta setiap hari. Kalau korang minat boleh contact..  MP-R hotline 010-5109300 atau 0105109311
Untuk lebih info sila layari : www.mpr4u.mu
facebook : www.fb.com/mpr4u

P/S : Yang berminat nak review produk kat blog saya boleh PM kat FB.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI DI SEBALIK NOMBOR TELEFON 03-26016400

23.2.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Tadi baru teringat nak charge bateri hp & on.. Yelah sejak anak aku membesar bagai juara ni hp aku susah sangat dah nak on.. kalau full batery abis di kerjakan dia dengan video2 ilmiah.. abc la.. shape song la.. todder song bagai tu kadang2 aku malas nak charge batery kalau mata dia celik. Pantang tengok hp mula la.. Aku nak dia beraktiviti lain selain dengan gadget jer.. Bukan aku tak on hp sebab lari dari hutang along yer... So, apa yang misterinya no telefon tu??


Biasa blog aku semua nak berkonsepkan seram kan so kena letak tajuk misteri2 sikit. Lagipun misteri bukan untuk perkara berkaitan mistik je tapi untuk sesuatu perkara yang kita tak tahu hujung pangkal cerita dia pun boleh di kategorikan misteri jugak. Jadi rasanya tak salah kot aku guna perkataan Misteri tu kan.

Alkisah aku on je tadi tengok banyak jugak misscall dari no 03-26016400. Sebab nombor ni asing sangat bagi aku malas nak call balik tanya maka sebab ada kemudahan hujung jari maka aku gunakan la.. Bila aku google banyak info keluar. Ada yang kata scammer.. ada yang kata TM punya nombor nak promot streamyx. Ada aku baca kat satu website ni siap marah2 nombor tu asyik call dia.. Kesimpulannya maybe telemarketing jer yang call tu.


Kadang2 aku pelik dari mana telemarketing ni dapat personal number kita yer? Apa yang aku tahu adalah nombor kita di jual oleh individu tak bertanggungjawab sebab kalau kita berurusan dengan sesuatu yang memerlukan kita bagi semua detail even depa janjikan detail kita tu tak di bocorkan tapi tu la zaman sekarang ko bayar ko dapat apa ko nak. Nak2 lagi kalau kita ada account bank.. Ingat takde orang dalam jual maklumat kita ke? Pernah ex bos aku dulu tangguhkan gaji then aku minta cakap aku dah takde duit nak belanja, punya buruk perangai dia pergi minta tolong kawan dia yang kerja dengan bank Aumm.. untuk check maklumat Account aku. Lepas tu datang ofis siap bagi tau berapa amount dalam account aku. Terkejut aku tanya macam mana dia boleh tau.. Dia kata saja dia suruh kawan dia kerja kat bank semak account aku. Tak amanah langsung kan?? Tu antara punca yang buat agen dok call promot tu promot ni nak2 agen insuran atau credit card.

Aku kadang2 malas nak layan cakap bz atau off je panggilan sebab depa ni ada jenis tak reti bahasa kita cakap bz pun still jugak nak ambil masa kita suruh dengar apa dorang nak cakap. Tu yang ambil solution biadap sikit, off terus call. Apapun kalau nak berurusan secara online ni lebih2 lagi panggilan telefon berhati hati. Jangan teruja jer terus bagi semua detail penting kita. Dan kena ingat.. Sihir pukau jugak boleh di lakukan dengan panggilan telefon. Kalau rasa panggilan tu tak penting, elok la elakkan dari melayan. Kalau orang tak percaya pada sihir ni terpulang.. aku percaya sebab ia wujud & boleh berlaku dengan izin Allah & ada berlaku.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKU NAK BONGKAR RAHSIA TENTANG BIO ESSENCE SUNSCREEN MOISTURIZING CREAM

22.2.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Aku ni memang jenis transparent kata Sis Kathy.. Kalau nak cakap apa tu direct to the point jer. Takde simpan2 dah. Tu yang sampai kena ugut saman dengan blogger popular tu.. Ops! Ni tak tau Bio essence saman aku ke atau dia nak sponsor produk depa seumur hidup kat aku.. Apapun tindakkan bio essence selepas ni aku tak peduli.. aku tetap nak bongkar rahsia ni untuk kebaikkan semua katanya


Dah sebulan rasanya aku guna Bio essence sunscreen moisturizing cream. Dalam sebulan aku guna akhirnya aku temui sesuatu dalam produk tu. Sesuatu yang aku nak cakap "Wow!"
Bila first time aku tenyeh Bio essence sunscreen moisturizing cream ni.. bila panas atau berpeluh tak buatkan kulit kita jadi berminyak atau berkilat. selain tak buat kulit muka kita kena sunburn. Kalau peluh just muka kita rasa basah dengan peluh jer.. Pegang pun tak rasa berminyak. Kalau dulu kulit muka aku kalau kena panas atau berpeluh.. Rasanya boleh buat minyak dagu. Mengalahkan minyak masak seri murni berminyaknya.

Sejak aku guna bio essence sunscreen moisturizing cream ni.. memang aku tak guna lagi foundation. Just sapu cream ni sebelum make up.. lepas tu aku guna concealer untuk tutup parut jerawat yang dalam proses nak ghaib ni sapu bedak ronasutra lepas tu baru conteng2 muka dengan pelbagai warna katanya..

cream ni bila kita sapu akan buat kulit kita jadi cerah sikit even dia takde warna sebenarnya. Cream dia warna putih susu jer.. Bila sapu dia meresap terus ke dalam kulit takde melekat lekit macam blog aku ni. Bila pakai sebelum pakai bedak.. terutama bedak jenis serbuk (powder) yang macam aku guna.. memang elok sangat. Jadi sekata takde bertompok2 taik unta. Dan bedak pun tak mudah cair & tahan lama. tak payah topup2 bedak dah. Selagi tak cuci selagi tu berbedak la muka katanya.

So, mana2 yang jenis kulit berminyak tu elok jugak pakai. Yang kulit normal pun boleh pakai. Di samping tu dia ada perlindungan uv spf 56. Kulit pun terpelihara dari tumbuhan jerawat liar. Harga tak mahal sangat aku beli dalam RM20++ jer. Kandungan dia 40gm tapi jenis aku pakai seminggu dua tiga kali bila keluar ni rasanya 3 bulan kot baru abis. Bukan tempek banyak2 macam bedak sejuk tu.. sekadar bagi perlindungan kat muka kita & sapu rata je kat muka. Tak susah nak beli kat supermarket, guardian,watson banyak jual.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PROTES PASAL POPIAH DEPAN KEDUTAAN MALAYSIA

21.2.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Gamaknya terlampau banyak masa lapang sangat kot dah tak tau nak buat apa cari isu2 remeh buat demo protes. Pi la cari isu best sikit.. Isu yang menguji minda sikit. Ni aku blogger dalam tempurung katanya pun rasa nak gelak terbahak2 isu popiah ni.


Hope Malaysia takde nak fight isu2 remeh camni. Nak sangat popiah tu di iktiraf milik depa bagi je la. Popiah je kot.. Kot2 popiah boleh tolong ekonomi negara depa & angkut balik berjuta rakyat depa yang menumpang cari rezeki kat sini, pun bagus jugak.

sumber sinar harian

Tang popiah berkira sangat.. Tang Malaysia bagi rakyat depa menumpang hidup kat sini takde pulak nak ucap terima kasih. Hope rakyat Indonesia tak membangkitkan isu2 remeh lagi. Lagi bagus yang mana takde kerja pi belajar buat popiah sedap2 lepas tu meniaga. Tak payah dok amik risiko naik tongkang masuk malaysia secara haram

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SEBUAH KERUSI MENYERAMKAN DALAM KELAS

21.2.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Kejadian seram & mistik memang biasa kita dengar berlaku kat sekolah... Pelajar kena histeria lepas tu muncul cerita2 di sebalik kejadian histeria tu pun dah biasa. Apapun yang berlaku takde satu perkara pun tanpa sebab. semuanya sebab walau ia berkaitan dengan makhluk ghaib. Makhluk ghaib pun nak ganggu manusia bersebab.. Begitu jugak dengan sebuah kisah seram di sebuah sekolah yang berlaku di salah sebuah kelas yang ada kaitan dengan sebuah kerusi ni...

Sumber google

Alkisah sebuah sekolah ni. Dalam satu kelas.. ada satu tempat duduk yang kosong di bahagian depan & berhadapan dengan meja guru. Takde seorang pelajar pun nak duduk kat situ sehingga satu hari di arahkan guru kelas depa pada seorang pelajar untuk duduk kat tempat kosong tu. Budak tu mula2 was was jugak nak duduk.. sebab dia rasa seram seolah2 kat tempat tu ada sesuatu. Tapi sebab cikgu dia suruh.. terpaksa la duduk. Bila dia duduk di kerusi tu mula berlaku kejadian seram & menakutkan. Pelajar kerasukkan & kerusi yang dia duduk tu terapung di udara beserta angin kuat yang menerbangkan semua benda dalam kelas.

Bila jadi kejadian seram berkaitan kerusi tu.. Perkara tu di bawa kepada pengetua tapi malangnya pengetua tak percaya hal2 berkaitan mistik ni. Berbagai usaha di lakukan untuk musnahkan kerusi tu tapi sesiapa saja yang cuba musnahkan kerusi itu akan di timpa kecelakaan. Rupanya kerusi kosong itu berkaitan dengan seorang bekas pelajar sekolah tu yang hilang secara misteri 4 tahun lalu.

Selepas misteri kematian bekas pemilik kerusi kosong di kelas itu iatu seorang pelajar yang hilang 4 tahun lalu terbongkar & setelah ramai yang terkorban apabila cuba memusnahkan kerusi itu.. barulah kerusi itu berjaya di musnahkan dengan cara di bakar.

Itulah kisah dalam filem hantu bangku kosong. Aku jarang nak layan filem hantu indonesia ni tapi sebab ada yang dok hasut aku cakap best sangat maka aku pun layan jugak even tengok online jer. Bagi aku cerita dia best jugak la. ramai kata seram tapi aku ni deria rasa seram mungkin dah cacat.. so aku cuma boleh cakap best atau tak jer.. Filem ni bukan filem baru tapi sebab baru2 ni main kat astro jadi orang kembali bercakap pasal filem ni. Tak silap ni filem 2006. Apa yang penting filem ni takde unsur seks atau ganas melampau. Cerita best tapi kualiti filem tak berapa cantik so aku rasa nak cari dvd jugak buat koleksi. Tunggulah orang habis cuti CNY dulu.. baru kedai berhantu tu buka. Sekarang hantu tengah makan limau & kuih bulan katanya...

Sumber google

So, sapa nak tengok boleh google je filem hantu bangku kosong sebab kat youtube aku tak jumpa. Aku tengok kat satu site ni.. lupa pulak nak save link dia. Korang try la google sendiri.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH PADAH ARTIS KAKI BOMOH

20.2.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Aku tak faham orang yang suka main bomoh ni kan.. Tak kira siapapun dia.. sedara kita ke, orang awam ke, retis ke,menteri ke sapa ke? Kenapa? Kalau sebab sakit dari perbuatan sihir & jin rawatan Islam ada.. Banyak kot pusat2 rawatan islam bertauliah yang ada kat Malaysia sekarang.. kenapa mesti bomoh jugak?

Sekadar hiasan. Sumber google

Macam tu yang berlaku kat sorang retis penuh kontroversi Azwan Ali ni.. baru2 ni gempar dia tuduh Jaafar Onn bomoh kan dia. Siap maki hamun dengan gelaran2 yang tak elok. Padahal takde bukti pun yang kata Jaafar Onn bomohkan dia. Entah mana bomoh dia refer main tuduh jer bagi nampak konon ilmu kebomohan dia tahap puaka niyang rapik. Kalau betul kau di sihir kenapa mesti rujuk bomoh. Kenapa tak pergi ke pusat rawatan Islam.. Pusat rawatan Islam biasanya tak tuduh orang even sapapun yang buat. Mereka cuma merawat.. Konsep rawatan Islam tak nak melaga lagakan orang.

Ada satu blog hiburan aku baca.. bila Jaafar Onn menafikan dia yang bomohkan Azwan Ali.. Azwan lain main aucak pulak. Katanya dia tak maksudkan Jaafar Onn.. Abis yang kau update kat sosial media ko siap maki hamun dia tu dah kenapa? Sekarang ni secara tak langsung orang tau sapa kaki bomoh.. Orang yang di tuduh tu tak nampak bukti kaki bomoh yang menuduh tu terang2 dah nampak kaki bomoh. Terima lah padahnya.. tepuk air ke dulang, terpecik ke muka sendiri.

Sihir & gangguan jin memang wujud.. Sapa tak percaya aku tak tau la Iman dia tahap mana. Tapi Al Quran dah sediakan segalanya. Takde penyakit yang takde ubat kecuali mati. Setiap yang berlaku dengan izin Allah.. maka kepada Allah jugak kita harus memohon pertolongan. Moral of the story.. Bomoh tak elok untuk kesihatan zahir & batin.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TANPA PEKERJA TABUNG PENGANTI JURUWANG

20.2.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

Hanya orang yang betul confident je boleh buat camni. Jimat pekerja tak payah bayar gaji untuk jaga barang jualan. Tapi berani ke hangpa buat lagu tu? letak satu meja dengan barang jualan beserta senarai harga bersama 1 tabung untuk untuk tempat pelanggan buat bayaran?

Kat Malaysia susah la nak jumpa sistem perniagaan macam tu malah aku tak pernah jumpa pun kat mana2 kecuali satu tempat ni. Yer betul kat darussyifa bangi. Yelah.. yelah.. kang orang kata kat situ tempat pusat rawatan alternatif Islam apa nak takut orang curi ke hapa. Takde sapa tergamak nak mencuri kat situ. Hello... Masjid pun orang boleh mencuri inikan tempat rawatan Islam macam tu.

Ni gambar aku snap semalam setelah berkali2 kesini.

Tapi benda tu bila aku tengok buat aku belajar sesuatu. Bila kita percaya rezeki tu datangnya dari Allah, takde apa yang perlu kita risau setelah kita usaha & berdoa. Bila aku selalu cakap macam tu ada orang bidas even rezeki dari Allah di datangkan dari pelbagai asbab (sumber) so tak boleh nak berlagak jugak tanpa bantuan orang lain kita mampu dapat rezeki. Biarpun di datangkan dalam pelbagai sumber yang mungkin sumber itu dari orang lain tetap ianya milik Allah. Dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.. Bila kita usaha ada rezeki Allah kirimkan untuk kita. Pokok pangkal.. rezeki tu bukan datang dari manusia tapi dari Allah.

Sumber google

So, jangan takut kalau sumber rezeki kita sebelum ni di tarik balik oleh Allah, mungkin Allah nak gantikan sumber rezeki yang lebih baik dari sebelum ni. Apa yang penting terus usaha & doa. Semoga rezeki yang kita dapat walau sikit atau banyak ada keberkatan & mencukupi. Banyak duit & harta pun kadang2 Allah datangkan kesulitan buat kita sentiasa rasa tak cukup.. So, apa yang lebih baik adalah kita doa rezeki yang datang untuk kita sentiasa cukup untuk keperluan kita.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KOMUNITI MEMECAH BELAHKAN BLOGGER

19.2.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Entri adalah rasa hati & pandangan aku dari apa yang berlaku pada aku, pada orang lain dalam dunia blog. Bukan berniat mengaibkan sesiapa.. Tapi semua pembaca blog ni sudah sedia maklum dengan penulisan di blog aku yang menulis pendapat aku terhadap apa saja isu. Sekiranya anda berfikiran bukan seperti penduduk hutan amazon.. anda layak membaca. Perbezaan pendapat tak menjadi masalah..

Sumber google

Sebelum ni rasanya ramai yang tahu tapi ada yang tak tahu adalah seorang ahli dari sebuah kelab blogger yang di kenali kat alam maya ni.. Nak2 lagi blogger memang tahu kelab blogger tu. Walau aku telah di keluarkan dari kelab blogger tu dengan alasan 'Stalker' even tak logik pun tapi sebenarnya aku di keluarkan sebab ada perselisihan pendapat dengan pengasas kelab blogger tu dalam satu isu semasa yang tak melibatkan kelab tu pun.. Pun macam tu aku tak nafikan faedah yang kita dapat bila menyertai kelab tu. Sebab banyak job2 untuk blog, event2 luar & boleh pergi holiday secara percuma tapi sebagai blogger 'dalam gua' katanya aku ada keterbatasan pergerakkan. So, aku cuma boleh ambil job2 review yang pihak mereka rasa bersesuaian dengan aku. ada la sumbangan untuk itu kepada aku walau bukan semua job review yang pernah aku buat datangnya dari kelab blogger tu tapi kelab blogger tu antara penyumbang rezeki2 yang pernah aku dapat dari blog ni. Terima kasih kerana sudi berkongsi rezeki dengan aku. Aku tak lupa budi dia & mereka.

Cuma bila berlaku sesuatu macam berlaku pada aku sekarang.. perselisihan pendapat yang menyebabkan aku terkeluar dari kumpulan mereka. Mula - mula aku rasa perselisihan tu antara aku dengan pengasas dia jer.. Rupanya tidak. Turut melibatkan segelintir ahli di dalam tu yang dulunya 'friends' kini 'unfriends & block'. dari situ aku melihat... komuniti blogger bukan sesuatu yang menyatu blogger tapi menyebabkan blogger jadi berpuak & berpecah belah. Selepas apa yang berlaku ramai yang pm di fb aku bercerita pengalaman mereka dengan sipolan.. dengan group sipolan..  Rupanya masalah yang aku lihat berlaku dalam kelab blogger tu dulu sememangnya memberi persepsi negatif yang sama pada orang lain selama ni. Dulu aku terikat dengan rules kelab blogger tu sampai aku tak boleh bercakap isu berpuak ni tapi sekarang aku 'independence blogger' so aku berhak memberi pendapat aku dari apa yang aku nampak sepanjang penglibatan dalam dunia blog.

Walau bukan semua mereka yang berada di bawah kelab blogger tu suka berpuak & taksub sehingga tak boleh di jentik langsung ketua mereka tapi yang segelintir itulah memberi gambaran buruk terhadap komuniti blogger yang ada. Even bukan semua komuniti blogger ada 'rules' macam kelab blogger tu tapi serius aku sekarang rasa serik untuk join mana2 komuniti blogger lagi sebab aku takut perbezaan pendapat dengan seorang buat aku di musuhi dengan ramai orang kerana ketaksuban mereka. Kalau orang tanya pasal menyesal.. sememangnya menyesal tapi pengalaman tu sebenarnya jadi guru kita di masa akan datang. Melihat independence blogger yang boleh bergaul dengan semua tak kira dari komuniti blogger mana tanpa ada masalah untuk bercakap tentang apa2 yang mereka rasa nak cakap.. Yup! aku nampak itu yang terbaik untuk aku. Sebab aku bukan jenis yang suka hidup di hujung telunjuk orang kecuali mereka2 yang di wajibkan aku taat.. dan alasan paling logik aku tak reti membodek melampau lampau. So, adalah satu kesilapan besar aku menyertai kelab blogger tu dulu. Dan sememangnya silap tu silap aku..

Pada mereka yang aktif dalam kumpulan blogger masing2.. aku tak kata tak bagus terpulang pada diri kita samada kita mampu atau tak untuk berada di situ dengan rules2 yang di tetapkan. Kalau mampu teruskan.. mungkin ada seribu kebaikkan untuk anda.. Cuma tu la bagi aku bersama kelab tu kebebasan bersuara aku sedikit terkongkong sampai buat entri nak post pun kena bagi baca dulu draft kalau berkenaan kelab mereka. Tak boleh ada unsur kritikkan langsung.. Susah jugak bagi aku yang Outspoken ni. Rasa macam bernafas tak lepas bila ada kongkongan macam tu. Jika anda pernah rasa macam aku terkongkong, jangan biar sampai ia menjadi masalah besar. Undur diri sebelum masalah muncul. sebab setiap orang ada cara tersendiri. Baik atau buruk.. tak sama penerimaannya sebab kita semua berbeza. Baik untuk kita tak semestinya baik untuk orang lain, buruk pada orang lain tak semestinya buruk pada pandangan kita.

Moral of the story jangan lawan ketua darjah sebab dalam kehidupan kita penuh politik. kekekeke.

P/S : Pendapat aku mungkin berubah di masa akan datang.. mungkin situasi, masa & cara yang mengubahnya.. jadi pendapat ini hanya valid untuk keadaan sekarang. Kalau berubah di masa akan datang tu perkara biasa. Lumrah manusia boleh berubah ubah.

*bila ramai memperkatakan tentang kelemahan yang ada dalam satu komuniti tu harap di kaji semula la.. Bukan untuk menjatuhkan tapi mungkin dengan membaikpulih kelemahan yang ada mungkin memberi kejayaan lebih besar di masa akan datang. So, tak semua kritikkan itu membunuh

Psttttttt : mesti ada yang nak kondem aku hari cuti pun bz dengan blog.. takde life.. blogger kena kongkong dengan laki tak boleh bersosial.. tak keluar rumah.. tak bergaul.. Aku kalau nak kemana2 dengan laki aku lepas update blog kejab lagi pun tup tup tetiba ada kat singapore ke kedah ke.. paling tak merayap kat KL. Planning2 ni memang takde la.. Itulah life aku.. seminit ni korang tengok aku online setengah jam lagi tetiba aku ada kat highway dah sapa tahu... Tapi bukan jenis aku update setiap minit aktiviti aku. Kadang2 aku tak cerita pun aku kemana mana.. life aku privacy aku.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI TOMYAM RESTORAN BLOK A

18.2.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Tu dia.. Semalam merintih hiba katanya hari ni terus keluar cerita misteri bagai.. Even ada yang menyindir tulis pasal hantu pun salah, aku tetap dengan konsep.. 'Peduli hapa aku!!' Hidup di laman sosial ni.. tak payah riak sangat kau tak pernah sentuh langsung pasal orang lain, kalau tak kat blog pun cuba semak kat FB, twitter kau tu, kan? Jangan rasa jadi betul bila kau tak cakap hal orang kat blog tapi tulis kat tempat lain jadi pahala melimpah ruah.. kang ada yang acah2 gud gud dok mai tegur pulak padahal kalau sinun mengumpat orang kemain dia like... Ok ok.. berbalik pada cerita misteri tomyam restoran blok A ni..

Sumber google

Ok.. kat rumah aku ni ada satu restoran kat blok A.. aku tinggal kat blok c. Restoran ni biasa restoran masakan panas. Ada delivery. Dari pukul 4 petang sampai 4 pagi. Kalau malas masak tu... call je la. Tapi yang jadi misteri adalah Tomyam dia. Mesti korang tak sabar kan nak tahu apa kemisterian yang terdapat dalam tomyam dia tu. Ada daging manusia ker? Tomyam dia bersaka ke? Atau tomyam dia rasa macam air mayat?

Aku tak tau la apa dia campak dalam tomyam dia.. dari dulu sampai semalam aku makan mesti sakit perut even tahap tak serius. Asal makan je esok pagi kena dating jugak dengan En J dua tiga kali baru ok. Sampai sekarang jadi misteri sebab kalau aku makan tomyam masak sendiri atau kat tempat lain memang takde la sakit perut. Aku rasa nak siasat jugak la.. mana lah tau dia rasa aku chubby sangat dia letak julab pulak dalam tomyam tu kan nak bagi aku slim. hahahahaha Apapun tomyam dia memang tak azab sangat dari segi rasa.

Apapun masakan lain especially nasi goreng petai dia aku suka.. even simple entah la aku suka. Dan yang paling aku suka sebab ada delivery.. Tengah2 malam tengok cerita hantu kalau lapar call jer.. Kalau tengah malam jangan terkejut tetiba order nasi goreng ke, mee goreng ke hapa dia bagi selambak size bangla makan punya. Melantak la sampai tergolek katanya. Nak abiskan stok kot...hahahaha

Mesti rasa macam nak tepuk dahi aku baca entri misteri tomyam restoran blok A ni kan?? Yelah.. Kalau tak letak misteri tak nampak macam puaka sangat katanya. Kan blog ni temanya blog berpuaka. hahahahaha

P/S : Misteri tak semestinya berkaitan dengan perkara mistik je.. Misteri adalah sesuatu kejadian pelik yang tak di ketahui puncanya. So, aku tak tau punca kenapa tomyam tu buat aku sakit perut.. maka ia jadi satu misteri jugak. Hahahahaha

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKU CUMA BLOGGER KECIL

17.2.15 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aku cuma blogger kecil.. Aku menulis blog bukan kerana Nama sangat.. tapi sememangnya aku suka menulis sejak dari sebelum wujudnya blog lagi. Aku menulis & aku suka ada yang membaca sebab tu aku pilih menjadi blogger sebab blogger jer tak perlu qualification macam nak jadi penulis buku, majalah, akhbar bagai kan.. Kalau aku ada bakat menulis lain.. dah lama aku apply jadikan kerjaya.

Sumber google

Aku cuma blogger kecil.. bukan kecil pada jumlah tahun menulis blog.. cuma kecil sebab aku belum tahap berjaya dalam dunia blog ni. Aku takde populariti.. Tapi aku ada prinsip diri. Takkan hidup hujung telunjuk sesiapa kecuali pada mereka yang di wajibkan pada aku taat atau menjilat tapak kaki orang lain untuk mendapat kelebihan.

Aku cuma blogger kecil.. Mempertikai blogger besar aku tahu sengaja mencari nahas tapi aku memandang semua orang pun manusia, dah pasti ada jugak silap sana sini termasuk aku. Aku tahu ramai yang akan menunding salah aku bila memperkatakan tentang blogger besar.. sedangkan bila blogger besar berkata sesuatu tentang aku atau orang lain, yang menegur itu tak menegah malah menyokong. Dan aku faham dunia blog & alam maya kau akan jadi betul bila kau berpengaruh. Sama macam politik kat Malaysia.. Kau boleh mengadakan pesalah untuk tutup salah selagi kau masih ada kuasa & pengaruh.

Aku cuma blogger kecil.. Sudah semestinya aku tak mampu raih sokongan yang besar salah atau betulnya aku. Tak mengapa tu cuma nilaian manusia.. Aku tak mampu memberi kamu JOB BESAR.. jadi untuk apa kamu menyokong aku yang tak memberi hasil.. Aku sedar aku cuma blogger kecil jadi aku tak pernah berharap pun sokongan besar dari sesiapa.. cukuplah sebilangan kecil yang sudi menyokong aku selama ni sebab aku sedar aku cuma blogger kecil yang tak mampu memberi ganjaran pada setiap yang menyokong aku jadi mustahil aku mampu mendapat sokongan besar.

Aku bersyukur kerana menjadi blogger kecil.. sebab Allah tak uji aku dengan menjadi Riak & sombong pada kemahsyuran. Allah sentiasa menghantar orang2 untuk mengkritik kesalahan aku supaya aku tahu & nampak kesilapan diri aku. Tak mengapalah sekadar menjadi blogger kecil.. Ujian pada aku juga kecil berbanding yang BESAR...

Dalam hidup kita penuh politik.. Yang di bawah nak hidup senang kena pandai mengampu.. Yang tak reti mengampu duduk la kau merempat di situ. Kau tak boleh jujur sangat.. Kalau kau nak berada di kalangan orang2 yang kononnya hebat. Kau kena pandai membodek kalau kau nak banyak duit. Tapi aku tak kisah... Biar kecil aku disini.. namun prinsip diri teguh disisi.

walau kecil.. aku akan terus jadi blogger sehingga aku masih mampu menulis blog.
 

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SIAPA 'J' YANG MENYIHIR AZWAN ALI

16.2.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Hari Ahad semalam sebelum keluar bergumbira dengan anak & asben.. (kena bagitau nanti orang ingat aku hidup hanya bersosial di laman sosial jer..) sempat la layan rancangan gosip hiburan tanahair yang sebenarnya tak elok sangat di tonton oleh semua lapisan masyarakat, iatu melodi. Tak elok pun kau layan jugak kan? Dasar manusia!! hahahaha


Aku tengok pun bukan sejam terpacak depan tv.. sesambil buat kerja lain jugak sempat tengok sesi temubual wartawan melodi dengan Retis kontroversi sepanjang zaman Azwan Ali yang dok meluahkan perasaan dia kena sihir dengan seorang retis katanya lelaki lembut. Tadi terbaca kat Ladylista dia bagi clue nama lelaki tu bermula dengan huruf 'J'. blur pulak otak aku nak teka sapa la si 'J' tu kan? Bomoh mana gamaknya si AA ni refer... Jangan jumpa bomoh VVIP 1 malaysia sudah... hehehehehe

Sumber Ladylista

Apapun kalau pergi ke rawatan Islam jarang pengamal perubatan tu nak bagitau secara detail siapa yang menghantar sihir tu kepada kita. Selalunya mereka hanya merawat & maybe bercerita sebab yang mungkin menjadi alasan sihir tu di hantar. Tapi kalau jumpa bomoh2 lulusan gunung ganang berguru dengan jin ni.. Nak2 bomoh cari makan. Ikut suka hati dia je nak sebut nama sapapun.. dari pengalaman aku berdepan dengan sedara yang kaki bomoh ni kadang2 sampai jadi gaduh dengan sedara mara lain bila dia rujuk dengan bomoh, bomoh tu main tuduh jer.. Padahal orang yang di tuduh tu maybe ada masalah dengan si pesakit tapi sakit dia sebenarnya bukan sebab sihir tapi masalah kesihatan badan dia jer. Tapi sebab taksub dengan bomoh.. dia lebih percaya bomoh la dari doktor.

Moral of the story sebelum merujuk kepada pengamal perubatan alternatif, rujuk la doktor dulu. Kalau sakit tu masih tak dapat kenalpasti oleh rawatan moden boleh la guna rawatan alternatif. Yang paling penting pergi la pada pengamal perubatan Islam yang bertauliah atau kita yakin dengan cara rawatan dia takde bercampur dengan amalan syirik & khurafat. Ada sesetengah bomoh even dia guna ayat2 al quran tapi ritual dia tu bercanggah dari ajaran Islam.. Macam bomoh vvip 1 Malaysia tu. Baru2 ni buat upacara halau hantu raya guna kayu golf. hehehehe

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENGAKUAN BERANI DEDAH DARI PENGGUNA BIO ESSENCE

16.2.15 Suria Lekatlekit 25 Comments

Jeng... Jeng.. Jeng.. Inilah pengakuan berani dedah bukan berani mati yer.. dari mereka yang pernah guna produk Bio Essence. Antara salah seorang pengguna dia.. adalah diri aku sendiri. Pengakuan ni mungkin buat korang rasa tak senang duduk.. Tapi aku rasa perlu jugak aku dedahkan semua pengakuan ni demi kebaikkan semua, katanya.

Sumber google

Sabtu lepas aku menambah lagi koleksi produk Bio Essence.. Yang sempat aku rembat lepas bayar ada Bio Essence Bio Energy Snail Repair & smooth cream. Menjadikan jumlahnya sebanyak 5 produk dari bio essence aku ada sekarang. Pencuci muka jer dah dua aku ada. Selebihnya Tanaka White double whitening cream bio essence & Moisturizing + sunblock sekali.

Semua ni hasil rembat lepas bayar kat guardian.

Macam biasa la.. lepas tambah koleksi harus upload untuk share dengan orang lain. Sebab ada pengaruh produk ni. Tak dinafikan bio essence memang bagus.. Jarang dengar bagi kesan buruk pada kulit. Apa jenis produk dia setakat ni memang serasi dengan kulit sensitif aku ni. Diakui kebaikkannya oleh mereka2 yang menggunakannya.


Yang ada masalah jerawat & parut tu boleh la try produk SNAIL dari bio essence ni sebab aku baca testimoni dari seorang blogger.. memang membantu menyelesaikan masalah jerawat & parut dia. Aku baru je try Snail cream ni sabtu lepas.. Hari ni baru masuk hari ke 3 aku guna.. So far so good & testimoni nantilah tunggu seminggu dua lagi yer.

Untuk baca testimoni sila clik kat sini Selepas Sebulan Guna

Produk dia mungkin ada yang kata mahal sebab aku akui harga cream2 dia pun kalau tak offer semua harga dalam RM50++ tapi aku beli semua masa offer... Tanaka White Double whitening harga asal tak silap dekat RM70 tapi sebab offer aku beli dalam RM48+++, Snail Repair & smooth cream harga asal RM99++ tapi aku beli offer RM69++, snail cleanser RM24++ & miracle Bio water Cleanser aku beli masa offer RM19++. Moisturizing dia dalam RM20++ kot. Tapi aku tak beli sekaligus semua.. aku beli satu dua dalam satu masa. Aku tak beli set.. aku beli yang mana aku rasa nak pakai jer.

Tapi cream dia aku rasa tahan lebih dari sebulan & packaging dia pun cantik. Nampak kelas jer botol2 dia tu. Harus la.. appearance tu penting jugak tau selain kualiti & kuantiti.. ye dak. Lagipun produk bio essence ni senang di beli kat luar.. supermarket pun ada jual. Atau selalu aku beli kat guardian.. nak kumpul setem guardian katanya. hahahaha. Kalau korang beli cream2 yang harga dalam RM40++ kat online pun campur kos pos dah lebih kurang je kan beli salah satu cream Bio essence. Kadang2 mentaliti pembeli ni even RM40 tahan sebulan jer dia anggap murah dari RM70 tahan 3 bulan. Tanaka White Night Cream tu pun dok banyak lagi even dah sebulan aku guna. So, bagi aku tak mahal melampau la bio essence sebab tahan lebih dari sebulan.

Setakat hari ni aku pakai produk bio essence.. Yup kulit makin cerah, jerawat semua dah kecut & parut jerawat makin pudar even masih perlu treatment lagi. Sebenarnya aku ambil planning pills, baru tukar yang jenama lain so maybe ganggu sikit hormon menyebabkan jerawat tumbuh bagai di baja. Luar biasa banyak pulak tumbuhnya.. Tapi Alhamdulillah.. sekarang makin ok dah sikit. kekekeke

Selepas sebulan guna Tanaka White double Whitening Night Cream Bio Essence. Yang hadapi masalah kulit gelap & kusam boleh try Tanaka White Bio Essence. Tak mampu beli set pakai night cream pun dah ok. Tanpa penglupasan bio essence mampu memberi hasil memuaskan.

25 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TIADA MAJLIS TAHLIL UNTUK ALLAHYARHAM TUAN GURU NIK AZIZ

14.2.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Majlis tahlil selepas kematian memang biasa kita buat selepas kematian ahli keluarga.. Di amalkan sejak dulu lagi sehingga menjadi macam acara wajib pulak selepas kematian ahli keluarga. Aku yang dulu tak faham.. ingat memang wajib la buat kan. Tapi tak reti kena la belajar...

Sumber Astroawani

Pengumuman di buat oleh di FB Page Tuan Guru Nik Aziz mungkin di update oleh anak beliau mengumumkan tiada sebarang majlis tahlil akan di buat untuk Allahyarham, Tuan Guru Nik Aziz. Aku pun terbaca dari status Dr Maza dengan caption 'Alhamdulillah..mengikuti sunnah Nabi s.a.w.



Apapun semoga di hari kedua Tuan Guru Nik Aziz berada di rumah kekal abadinya di kurniakan tidur yang nyenyak sehingga hari kebangkitan nanti. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya... 

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SERAM HANTU PENANGGAL VALENTINE

14.2.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

 Hari ni 14 febuari 2015. Masih ramai yang meraikan hari kekasih ni.. Terutaman yang bukan islam. Orang islam pun masih ramai lagi mengamalkan budaya ni.. Tak boleh nak buat apa la kan.. Tepuk dada tanya iman masing - masing la. Nak cakap lebih2 ilmu di dada pun tak berapa cukup.. Salah cakap nanti orang gelar ustazah google.. ustazah FB la kan.. Tapi bukan aku nak cerita pasal sambutan tu. Yang nak cerita ni pasal satu kisah seram di hari Valentine

Inilah krasue @ hantu penanggal valentine. Sumber google

Kisah ni berlaku di Bangkok.. dimana seorang nurse muda yang baru berkhidmat di sebuah hospital lama yang kakitangan dia semua dah tua2.. dari petugas Am,nurse & doktor. Kiranya bila dia masuk kerja kat situ dia la satu satunya nurse muda. Di pendekkan cerita orang yang mengamalkan agama budha ni percaya dengan kelahiran semula kan.. Nurse ni ada kisah silam dengan seorang petugas Am kat hospital tu yang tempang & mulut dia macam senget sikit. Kiranya kelahiran semula ni depa bertemu kat hospital saling tak kenal mengenal. Tapi sebab di kelahiran lepas tu depa pernah bercinta.. Yang perempuan di kelahiran lepas seorang nurse jugak cuma yang lelaki tu seorang askar. Pada Hari Valentine 14 Febuari 1941 tu si lelaki ni hadiahkan si perempuan bunga ros... lepas tu berlaku something ehem hem...  Perempuan tu mengandung & time perempuan tu mengandung lelaki tu takde dengan perempuan tu. Perempuan tu anggap lelaki tu tinggalkan dia. Dia gugurkan kandungan. Kemudian amalkan ilmu penanggal sehinggal kelahiran semula pun dia tetap jadi hantu penanggal.

Lepas tahu kisah silam mereka.. Mereka cuba untuk bersatu tapi jadi kejadian2 yang menghalang. Si lelaki tercedera & lumpuh sementara seluruh badan akibat perbuatan doktor kat situ. Muncul seorang kanak kanak misteri menjual bunga kat hospital tersebut. Doktor tu pun ada kaitan dengan kisah silam mereka.. dimana di kelahiran lepas doktor tu adalah doktor yang memberi ubat untuk gugurkan kandungan perempuan tu. Budak perempuan misteri yang sering muncul menjual bunga ros kat hospital tu adalah bayi yang pernah di gugurkan nurse perempuan tu di kelahiran yang lepas. Semuanya jadi konflik bila hospital tu terpaksa di tutup kerana kekurangan kos untuk di teruskan. Semua pekerja  di berhentikan. lelaki lumpuh tu terpaksa jugak di keluarkan dari hospital.. tapi sebab nurse perempuan tu tahu lelaki tu adalah kekasih dia di kelahiran lepas dia tekad jaga lelaki tu kat rumah dia. Kat situ la nurse tu mula kantoi dia adalah penanggal.. bila doktor tu datang menyerang dia kat rumah dia.. Dalam keadaan panik tu dia cuba melarikan diri.. tapi tanpa sedar hanya kepala dia jer yang lari.. tertinggal badan. Doktor jahat tu cuba bakar badan nurse penanggal tu..

Ending kisah ni.. lelaki tempang yang cacat tu cuba selamatkan badan nurse penanggal tapi gagal.. dia cuba guna badan seorang nurse yang di bunuh doktor jahat tu mengantikan badan kekasih dia hantu penanggal tu dengan menyuntik ubat pengawet supaya jasad tu tak busuk. Tapi ending dia tak nampak pun kepala nurse penanggal tu balik & bersatu dengan badan nurse tua yang dah mati tu sebagai penganti badan dia yang dah terbakar. Gitulah kisah dalam filem Ghost Valentine yang aku beli hari minggu lepas.

antara 3 dvd yang aku beli hari minggu lepas yang ni paling mahal even harga kat kotak 19.90 aku beli 17.90 berbanding yang lain RM9.90 jer

Filem ni tahun 2005, klasifikasi U. Memang sesuai nak tonton dengan anak2 pun. sebab tak seram.. tak ganas sangat & takde aksi2 seksi atau ranjang & tak best jugak cerita dia. hahahaha. Tapi dah beli kena la tengok baru tau best ke tidak kan??

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK MATI DALAM POLITIK BUKAN IMAN

13.2.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Manusia yang taksub politik ni ni.. makan,minum,tidur,bangun,berak,kencing sampai ibadah pun dia akan ambil kira pasal parti & politik. Kiranya dia punya kempen sepanjang zaman bukan musim PRU jer.. Takde cuti 24/7. memang dahsyat la manusia macam ni.. Jangan rasa tak wujud sebab aku pernah kenal manusia2 macam ni la aku jadi takut nak melibatkan diri dalam politik even penyokong je pun. Aku takut aku jadi manusia taksub yang bodoh.

Kematian bukan isu politik.. bukan isu parti.. bukan isu kau sokong sapa.. kau bangkang sapa. Tapi masih ada manusia yang hati & hidupnya hanya untuk berpolitik. siapapun mereka yang pulang kepangkuan Ilahi.. Tak sepatutnya di hambur dengan kata2 kasar apatah lagi keji hanya kerana perbezaan fahaman politik. Siapapun dia even bukan bapak kau atau bapak aku mahupun bapak dia... Kalau tak mampu nak ucapkan kata2 yang baik atau boleh menyedapkan hati mereka2 yang menyanyangi si mati.. cukup diam & tak perlu berkata apa2.


Pemergian Bekas Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Aziz sekali lagi Allah memperlihatkan pada kita manusia2 yang memang hidup matinya untuk politik yang di sokong. Gamaknya.. impian dia nak mati dalam politik bukan iman kot. Nak sampaikan salam Takziah pun tetap nak kaitkan isu politik.. Nak2 lagi statement tu keluar dari seorang menteri... Ya Allah sedih jugak. Sedangkan Dato Seri Najib pun reti bezakan waktu bila nak bercakap soal politik dengan waktu bila tak perlu... kenapa pemimpin bawahan atau penyokong bawahan ni jadi jahil sangat.


Aku nak cakap pasal politik.. aku memang tak pandai. Tapi bila terbaca kenyataan2 macam dari seorang manusia, aku pulak rasa sedih untuk depa. Aku bukan orang baik sangat tapi soal kematian bukan masa yang sesuai untuk jadikan isu politik. Tak boleh ke.. biarkan satu hari di hari perjalanan akhir beliau.. Kita mendoakan & memperkatakan sesuatu yang baik tak kira di dunia kita berbeza fahaman politik dengan mereka. Tak menjadi satu dosa.. & tak kurang kot undi untuk PRU akan datang kalau hanya satu hari kita cakap pasal kebaikkan beliau.


Ni contoh manusia yang hidup mati dia untuk politik & parti dia sokong jer

Kita cuma manusia termasuk Allahyarham.. Kita semua menuju mati. Adakah kita harap orang memperkatakan perkara tak baik tentang kita bila tiba hari kematian kita? Jadilah manusia berakal seperti insan bukan seperti manusia yang pemikiran terkongkong dengan perkara yang kita sokong sehingga tak tahu beza mana yang baik & buruk. Jangan jadi manusia taksub.

P/S : Sama2 kita doakan semoga roh TG Nik Aziz di ampunkan dosanya & di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman... Jika satu dua manusia akal paras buku lali dengan statement politikus belum akil baligh ni bersuara dengan statement tak berapa matang.. Insya Allah lebih ramai lagi mendoakan kesejahteraan TG Nik Aziz di alam sana.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAHAYA GUNA MASKARA & EYELINER LEBIH DARI 4 BULAN

13.2.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Mak Aiii... maknanya setiap 4 bulan kena tukar maskara & eyeliner yang jenis gel tu la yer.  Macam aku surirumah ni.. seminggu sekali dua jer tenyeh menatang tu semua kadang2 setahun baru habis.. kadang lebih setahun tapi mujur eyeliner aku pakai jenis pensil kayu kena asah tu sebab aku tak reti pakai yang jenis gel.

Sumber google. Sekadar hiasan

Aku terbaca kat Ladylista katanya Jangka hayat Maskara & eyeliner jenis gel tu sebenarnya 4 bulan je selepas di buka.  Sebab tak puas hati aku google la info pasal tu. Yang aku jumpa adalah.. betul la apa yang tertulis di artikel Ladylista tu.. Tapi boleh di pakai paling lama enam bulan & bahaya pakai Maskara & eyeliner gel tu lebih dari setahun boleh menyebabkan buta. Telan air liur sekejab...

Kalau macam ni bertambah la budget untuk makeup.. ke nak tukar dengan water color atau color pensil jer murah sikit katanya. Sama jugak la kan effect kat kulit hahahahaha... Tapi aku percaya ramai yang guna maskara & eyeliner gel tu lebih dari 4 bulan kan? Yelah... baru guna tak sampai separuh dah nak kena buang.. Berhujan airmata jugak la kan. Bukan jer bini nangis.. laki lagi kuat kot nangis nya. kekekeke

Tapi kalau simpan elok.. tak masuk angin.. tak terdedah dengan habuk & kotoran ok je kot... hahahaha nak jugak kata boleh tu. Nampak sangat tak boleh terima hakikat, kan?

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *