JUMPA GIGI MANUSIA DALAM KENTANG GORENG MC DONALD

31.3.15 Suria Lekatlekit 10 Comments

Takde benda lagi rare ke nak jumpa dalam makanan. Aduhai.. macam mana la benda alah tu boleh tercampak dalam kentang goreng. Dah tu terkantoi pulak dengan pelanggan. Budak kerja Mc Donald ni mengalami pereputan gigi ke gaduh masa tengah goreng french fries. hahahahaha

Sumber Google

Gigi tu. Gamaknya macam mana la gigi boleh tercampak dalam kentang goreng mc donald ni. Baca pun rasa geli tekak.. Bukan setakat gigi.. ada yang jumpa cebisan plastik dalam Mc Donald chicken nugget sampai Mc Donald terpaksa menarik sejuta Chicken nugget & minta maaf pada pelanggan.

Tapi kisah tu bukan kat Malaysia la.. Nun jepun sana. Even tak berlaku kat Malaysia tapi aku dah lama pulak tak makan kat Mc Donald sejak di isytiharkan boikot dulu. Orang yang masih setia dengan Mc Donald aku takde la apa2 pertikaian. Lantak la.. nak makan hak memasing cuma pastikan tak jumpa gigi  manusia atau cebisan plastik la. hehehehe.

Boleh baca artikel asal kat SINI

Apapun even sebersih mana pun, fast food bukan makanan yang elok sangat di makan secara kerap. Bukan tergolongan dalam spesis makanan sihat.

Moral of the story.. Mc Donald bukan pilihan menu yang elok untuk di amalkan. Pada pekerja Mc Donald pastikan gigi anda tak tertanggal semasa goreng kentang yer. hehehehe Peace!

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK SALAH DAMIAN VE CAKAP FYNN JAMAL TAK BOLEH NYANYI

31.3.15 Suria Lekatlekit 20 Comments

Sejak semalam dok baca pasal teguran Damian VE yang katanya Fynn Jamal tak boleh menyanyi & suruh berhenti nyanyi. Mesti la melompat peminat kak Fynn kan.. Kau sesuka hati je cakap orang tu tak boleh nyanyi.. Kau tak tau berapa ramai peminat lagu Arjuna beta, katanya. Tapi aku sokong pendapat Damian VE.. Bagi aku apa dia cakap memang betul


tapi Bukan la kata aku setuju dia kata Fynn Jamal tak boleh nyanyi aku sokong pendapat dia support tak semestinya mengampu. Apa dia kata tu bagi aku takde salah & dosa kat memana pun. Tu pendapat dia.. hangpa lelebih nak tacing tu dah pasai apa. Oo.. hangpa kata retis kesayangan orang lain suara tak sedap takpa.. tang orang kata retis kesayangan hangpa tak boleh nyanyi amukkan puaka pulak.


Dia dengar tak sedap.. takkan nak paksa dia kata sedap semata mata nak sedapkan hati orang lain. At least dia bagi pendapat secara jujur.. Tak boleh judge bila orang tu tak setuju dia dengki. Taste orang tak sama.. Jadi aku tak rasa salah Damian nak cakap macam tu. Rasanya Fynn Jamal pun rilex je kot. Takat Damian sorang kata dia tak boleh nyanyi tapi beribu lagi rasa suara dia sedap.. apadahal! Kot2 la kata2 Damian tu macam sang gelembai.. cakap jer terus jadi. Boleh la cuak, ye dak?


 Untuk artikel penuh boleh baca di Rotikaya

Aku peminat Amy mastura dari sejak zaman sekolah sampai sekarang tapi aku akui Amy mastura kalau nyanyi live even lagu dia sendiri memang lingkup tapi kalau berlakon memang tiptop. Lagu2 dia best kalau dia tak nyanyi live. Adakah aku tak support Amy mastura sebab aku cakap macam tu? Aku still peminat dia.. Tapi peminat atau penyokong tak semestinya kena mengampu, ye dak? So, pengampu dengan peminat atau penyokong adalah berberbeza. Berhati hati lah.. pengampu selalunya membunuh kita secara perlahan lahan bila sentiasa menyembunyikan kelemahan, kesalahan & kesilapan kita semata2 nak nampak baik di depan kita. Sebab kita manusia ni selalunya anggap yang puja puji ke langit biru tu kawan, bila  tegur & kritik tu lawan terus kena tendang keluar group katanya. Jadi renung renungkanlah selamatkan diri anda dari pengampu.

Moral of the story.. Jangan jadi manusia taksub yang melihat seseorang yang kita sokong seolah2 manusia yang sempurna. Setiap yang bernama manusia pasti ada kekurangan & kelebihan.

20 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PETUA TERCEKIK TULANG YANG AGAK PELIK

31.3.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Kalau tercekik tulang memang mengundang panik.. nak2 lagi tulang tu agak tajam & besar. Aku pernah tercekik tulang ayam.. Siksa rasa nak nafas pun susah. Nasib baik dia nak keluar balik bila cuba muntahkan.. tapi Ya Allah rasa perit giler beb bila tulang tu terasa bergesel dengan tekak... Sebab benda macam ni boleh berlaku kat sesapa saja & mungkin petua2 biasa selama ni tak berapa effective meh try satu petua ni..



Petua ni aku terbaca kat satu portal. Aku pun sebenarnya tak pernah dengar apatah lagi cuba.. Tapi kalau berlaku tercekik tulang tak salah kita try ye dak. Caranya tarik telinga kiri & kanan.. Agak agak la tarik tu jangan sampai tercabut telinga sudah atau pusingkan pinggan 3 kali sambil berselawat.

Aku tak tau tahap keberkesanan petua ni.. Tapi kalau dalam keadaan emergency tak salah cuba kan? Tang pusing pinggan tu aku dok cari jugak tang mana kaitan dengan tercekik tulang. Pinggan dengan tekak jauh sangat... Ni guna kuasa spiritual ke hapa tak tau la.. Apapun ikhtiar selagi tak ada unsur khurafat & syirik.. Yang menyembuhkan Allah SWT jugak.

Moral of the story.. makan jangan gelojoh. Gelojoh punca utama tercekik bukan takat tulang tercekik pinggan pun boleh kalau makan macam tak jumpa makanan 10 tahun.

P/S : maybe aku je rasa pelik sebab aku tak pernah dengar hahahaha

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KERETA BMW AWAL ASHAARI TOTAL LOST

30.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ada jugak dengar ahad semalam awal ashaari accident. Sebab aku tertengok melodi sebelum keluar berjimbaraya. Actually aku bukan tengok sangat lebih kepada dengar sebab aku sibuk buat benda lain. Camtu la cara aku menonton kat rumah ni.. kadang2 dengar je tengoknya tidak...


Terbaca blog erafm katanya kereta bmw yang di pandu kawan dia masa kejadian tu total lost. Takpe la kereta jer total lost.. orang yang tak total lost kan? Syukur la.. cedera pun tak parah sangat.. cuma bengkak & sakit2. Takpe.. retis banyak job.. dua tiga bulan lagi keluar la bmw baru, katanya. Macam kita ni.. kalau total lost.. dua tiga tahun lagi pun belum tentu keluar kereta baru.


 Sumber era.fm

Apapun takziah buat awal.. Musibah yang menimpa maybe Allah nak bagi awal rehat sekejab dari bekerja. Jangan sesedih pasal kereta bmw tu yer.. Semoga cepat pulih.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KENA SEDIAKAN RM100 MASUK ZOO NEGARA

30.3.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Setelah sekian lama aku tak jenjalan kat zoo negara.. last aku masuk tiket untuk dewasa baru RM15. Semalam asben bawak masuk zoo negara. Yelah.. kami ada anak tengah membesar di kawasan bandar & tinggal kat rumah tingkat 9 takde halaman.. Jarang outdoor, masa banyak habis kat dalam rumah.. seminggu sekali dua jer keluar so nak kena bawak jugak kenal alam semulajadi, flora & fauna katanya... Aku lain la budak kampung. Besar dengan main pasir, main hutan, main segala benda yang ada di sekeliling kehidupan aku di kampung.

 Sumber Google

Nak masuk harus la kena bayar.. harga tiket sekarang RM30 untuk dewasa & RM15 untuk kanak kanak. Untuk kami 3 beranak RM75 dah abis kat pintu masuk tu. Memandang cuaca sangat la panas lit lit bak kata orang kedah.. nak jalan pun energy macam low.. Maka ambil la tiket naik ketapi kontot kat dalam tu. Tiket dia RM5 untuk dewasa & RM4 untuk kanak kanak. Kat situ dah habis RM14. Parking RM5. Jumlah dah RM94. Kurang RM6 nak cukup RM100.. Tak termasuk makan minum. Dalam situ harga makanan bukan macam kat luar. Semua double. Kalau anak ramai gamaknya aku bawak tengok pintu zoo negara je kot. hahahaha

Ni GST pulak nak datang... Kos hidup semakin tinggi. Orang yang kata GST tak membebankan aku anggap depa kaya je la. Takde GST pun kos sara diri memang dah sedia mahal.. Memang la kalau family aku kami boleh survive lagi tapi hidup ni kadang2 kita kena fikir tekak orang lain jugak kan? Dok fikir kita mampu & anggap semua orang macam kita berkemampuan.. Memang kita nampak orang yang menentang kenaikkan harga barang atau cukai yang nak di laksanakan seperti orang bodoh memekak pada perkara yang tak penting.

Nak beriadah pun kena bayar kos tinggi.. Apatah lagi nak buat benda2 lain. Dah la bumi ni dah banyak di ragut manusia untuk pembangunan.. sampai flora & fauna pun semakin pupus, maka terpaksa la manusia cari tempat perlindungan flora & fauna yang berbayar untuk semata mata nak bagi anak anak kenal kehidupan yang ada dalam mukabumi ni.

Moral of the story.. semakin maju sesebuah negara semakin pupus benda percuma & semakin banyak harga yang perlu di bayar.

P/S : Rasa macam tak berbaloi je masuk zoo sebab tak jalan sangat sebab panas, anak aku pun bukan minat sangat haiwan dia lebih suka tengok serangga terbang, burung bagai macam tu. Bawak masuk tempat rama2 dalam zoo tu je dia paling excited.. atau tengok burung. Yang lelain dia tengok air la.. pokok la.. tak heran pun haiwan. hahahaha

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KAWASAN PERKUBURAN PALING BERHANTU DI MALAYSIA

30.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Biasa la kita dari kecik di momokkan kawasan kubur ni tempat menyeramkan & berhantu sampai masa kecik aku dulu kalau lalu kawasan kubur pun rasa seram tapi peliknya kalau melawat kubur nak2 hari raya takde pulak rasa seram ke hapa. Kalau hari biasa ni macam lain macam jer seram... Tu masa kecik. Sebab teringat kenangan takut kawasan kubur aku sesaja la cari cerita seram pasal kawasan perkuburan ni tetiba jumpa info ni..


Mengikut kajian geng paranormal seekers katanya ada beberapa kawasan perkuburan yang paling berhantu.. antaranya kawasan Jirat Cina Ampang, Jirat Cina Brickfield, Perkuburan Islam Jalan Ampang. Tu kawasan perkuburan yang di katakan berhantu.

Selain tanah perkuburan ini adalah Tempat berhantu lain ni selain highland tower..
  1. Hospital Lady Templer
  2. Institut Victoria, Kuala Lumpur
  3. Kediaman Elit Bukit Tunku, Kuala Lumpur
  4. Kawasan Sekolah Menengah Perempuan Bukit Bintang, Kuala Lumpur
  5. Berhampiran Poliklinik Cheras
  6. Jalan Kuala Lumpur ke Genting Highland Resort
  7. Pejara Pudu, Kuala Lumpur
  8. Sekitar Puchong, Kuala Lumpur
  9. Berhampiran Sekolah Kebangsaan Kuala Ampang
  10. Kawasan berhampiran Maktab Rendah Sains Mara Kuala Kubu Bharu,Selangor
  11. Kawasan Bukit Damansara, Selangor
  12. Kellies Castle, Perak
  13. Kawasan berhampiran Tambun Inn,Perak
  14. Kawasan Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Jambatan Sungai Perak,Perak
  15. Jalan Simpang Masuk dua hala ke Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak
  16. Simpang tiga di tengah bandaraya Georgetown berhampiran Sekolah Tinggi Union, Pulau Pinang, 
  17. Kawasan Lorong Petani, Alor Star, Kedah
  18. Kawasan pejabat Bernama lama berhampiran Pekan Rabu, Alor Star Kedah
  19. Kawasan jambatan berhampiran jambatan Titi Haji Idris, Alor Star, Kedah
  20. Kawasan Kubur Panjang, Pendang Tobiar, Pendang
  21. Kawasan berbukit di Telok Chempedak, Kuantan Pahang
  22. Kawasan hutan bakau di Kuantan, Pahang
  23. Kawasan Kota Lama, Melaka
  24. Villa Nabila Johor Bahru
Sumber : Cari

Tu dia banyak sungguh penempatan hantu kat Malaysia ni kan? tak tau penempatan haram ke sah.. Dan tak sure pulak hantu2 ni status warganegara ke, hantu asing ke atau hantu tanpa izin. Banyak sungguh penempatan manusia depa take over. Mentang2 la ghaib kan.. sesuka hati je nak berumahtangga kat memana pun. Best la kan jadi hantu tak payah bayar sewa rumah boleh je duduk kat memana.. hehehe.. Hantu2 jangan marah yer gurau je.

Moral of the story.. Jangan biarkan rumah anda di sita hantu2. Jadi amalkan apa perlu di amalkan jangan sampai amalan syirik & khurafat sudah. Selamat berhantu semua. Peace hantu!

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TIPS UNTUK KASANOVA HILANGKAN KESAN GINCU PADA BAJU

29.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tu dia.. tips jahat ni. Suka la kasanova yang dating 3 shift sehari katanya.. Tak dan nak tukar2 baju dah. Mana la tau kan.. kaki awek shift pagi tersadung lepas muka tersembam kat badan.. bibir tercium la baju lekat kesan gincu.. Kejab lagi nak jumpa awek shift tengahari katanya.. macam mana nak buat untuk hilangkan kesan gincu tu.. meh sini baca entri ni.

Alahai.. sebenarnya tips ni bukan untuk kasanova jer.. untuk sesapa jer yang ada masalah nak tanggalkan kesan gincu kat baju. Saja la bagi kontroversi sikit mukadimah tu.. Yelah, manusia sekarang nak baca yang kontroversi je katanya..

Takde la semudah tu nak hilangkan kesan gincu sampai tak perlu cuci. Cuma tips ni untuk memudahkan kesan gincu tanggal. Cara dengan guna penyembur rambut. Brand apa2 pun boleh kot sebab dari info yang aku baca dia cuma cakap penyembur rambut jer tak cakap pun brand apa. Just sembur pada kesan gincu, kemudian cuci. Insya Allah hilang.


So, pada surirumah boleh la try. Mana tau kot2 baju kemeja asben tetiba balik ada kesan gincu kan.. hahahaha.. gamaknya sempat ke cuci baju tu ke asben terlebih dulu kena basuh sampai lunyai.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AYAT AJAK ISTERI ROMEN

28.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Maaf yer kalau ada yang termalu baca tajuk entri ni.. Bukan niat nak cakap benda atas katil kat blog tapi di sebabkan desakkan aku terpaksa jugak tulis entri ni. Orang kata kalau takde siapa kentut masakan berbau busuk hahahaha.. perumpamaan ikut suka aku la kan. Alkisahnya pasal ayat entri romen ni bermula....

Sumber Google

Aku tak tau siapa. Yang aku dapat agak maybe baru kawen kot. Yelah.. pengantin baru nak2 lagi yang memang 100% masih teruna mesti benda macam ni macam jadi masalah jugak. Tak tau macam mana nak mulakan malam pertama ye dak? nak bagi tips pun.. Alah, buat je macam dalam drama & filem.. mulakan dengan assalamualaikum katanya kekekekeke

Tapi aku bukan nak cerita pasal nak buat ayat untuk ajak isteri romen ni yang aku nak share ni.. aduhai tak tau la sapa dok google menda ni sangkut pulak kat keywords blog aku. Bila baca je rasa nak gelak pun ada tapi tu la.. zaman google ni semua benda pun orang google. Macam biasa la dari dulu blog aku memang terkenal dengan keywords yang kelakar 18 tahun keatas. Ni kira yang aku dok tayang.. kira kategori lulus tayangan umum.. ada yang lagi teruk lucahnya pun ada. Yang tu aku sendiri pun segan nak share.


Takpe la kan.. Maybe yang google ni pasangan atau bakal pasangan yang sah. Insya Allah apa yang dia cari tu untuk kebaikkan. kekekekeke

Moral of the story..hati hati nak menggoogle jangan pelik2 sangat kantoi kat blog orang nanti even tak tau siapapun hehehehe

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA BERSUAMIKAN FACEBOOK

28.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Tu dia macam mana berlaki kan Facebook tu.. Rasanya masa akad nikah dulu dengan orang lain kot tetiba laki ku facebook katanya.. Cerita apa ni laki ku facebook bagai ni.. Tajuk drama adaptasi baru baru ka? hakcipta terpelihara ok! Ni bukan adaptasi mana2 drama, novel atau filem.. Ni original.. segar dari otak lekat lekit ok!


Apa yang aku nak cerita pasal.. "Bila bersuamikan facebook ni?" macam biasa perkara yang banyak berlaku di kalangan masyarakat kita terutama kaum perempuan. Sekarang ni zaman facebook kadang2 aku nampak kaum perempuan kebanyakkan.. macam bersuamikan facebook.. Dari sekecik2 perkara sampai sebesar2 masalah peribadi semua nak cerita kat facebook.. Yang tak patut atau tak perlu share pun still nak share. Semua nak ngadu kat dinding facebook tu.. Tak kira la yang berlaki mahupun tak? Nak loving2 dengan laki pun tetap la dinding facebook jugak di conteng.

Tengok fenomena ni bagaikan virus yang takde penawar.. sampai jadi memudaratkan pulak. Sebab terlalu suka menconteng semua perkara kat dinding facebook kadang2 sebab benda kecil akibat salah faham.. jadi masalah besar. Gamaknya spesis semua nak update kat FB ni hidup dia kurang perhatian & kasih sayang kot. Rasanya kalau cukup kasih sayang dalam kehidupan di luar alam maya takde la teruk sangat tulis kat wall FB tu.. Aku tak rasa orang jarang cerita hal peribadi kat FB tu takde life tapi aku rasa orang yang setiap masa nak update rutin harian dia kat FB tu macam takde life.

Satu lagi spesis perempuan yang manjang nak cerita semua benda dia buat dengan suami atau suami buat untuk dia.. Kadang2 rasa Ya Allah.. kau je ke berlaki dik/akak/makcik? kadang2 kita compare rasanya laki kita lagi sweet like kencing manis tapi takde la teruk sangat aku nak cerita kat semua orang. Sikit2 sudah la.. kalau setiap masa dah tak sweet sangat kot... dah macam laki kau tu facebook bukan manusia. Yelah.. nak minta laki beli makan, beli barang atau beli apapun tulis kat wall. watdehek??!!.. semua kau nak share & mengadu kat facebook mengalahkan laki kau tak pernah balik rumah pulak.

Satgi ada pulak pompuan rasa diskriminasi.. macam la orang laki tak dak perangai macam ni. Ye.. ada tapi kebanyakkan perempuan so aku lebih suka cakap majoriti bukan yang segelintir. Sebab perempuan lagi banyak mengadu domba kat dinding facebook maka entri ni lebih highlight kepada kaum perempuan.

Moral of the story.. Bukan kata tak boleh langsung nak share kebahagian.. kesusahan.. Masalah atau aktiviti harian kita tapi berpada pada. Bersosial di laman sosial ni kena ada privacy jugak bukan semua benda kita boleh share. Macam kita tahu.. benda baik pun kalau kita terlalu obses akan jadi kemudaratan balik pada kita. Jadi pandai2 la beza kan apa yang boleh, apa yang tak boleh & apa yang tak perlu kita tulis di dinding facebook.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA KETAWA YANG TAK SEMUA ORANG TAHU

28.3.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Yang kita tau ketawa bila rasa seronok, lucu & kadang2 gelak sebab nak tutup malu & sedih pun ada tapi tanpa kita sedar sebenarnya ketawa ni ada rahsia lain. Rahsia tersembunyi di sebalik ketawa ni sebenarnya banyak.. tapi meh la kita cerita salah satu rahsia yang paling mengejutkan ni (mengejutkan la sangat)... hehehehhee


Korang rasa mana lebih penat? Ketawa atau kayuh basikal? Memang la banyak ketawa pun penat jugak kan.. tapi kalau orang suruh pilih senaman mana korang rasa nak buat.. samada ketawa atau berbasikal rasanya lagi ramai pilih ketawa..

Itulah rahsia ketawa yang masih ramai tak tahu. ketawa 100 kali bersamaan 15 minit senam berbasikal. Ketawa dapat meningkatkan kadar jantung dan menggunakan banyak otot dimuka, perut dan diafragma. Jadi kalau malas nak bersenam sila rajin ketawa yer... kekeke

Moral of the story even ketawa banyak kebaikkan dari sudut kesihatan tapi kalau ketawa tak semena mena tu dah tanda2 awal penyakit mental. Jadi nak ketawa bila kena pada keadaan semasa jer.. Ketawa banyak pun tak elok jugak. Jadi berpada pada dalam ketawa. kekekeke

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA SENANG & CEPAT BAIKI BESI BRA YANG TERKELUAR

27.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Lelaki normal tak pakai bra jadi tips & trick ni adalah untuk kaum wanita sahaja la. Tapi kalau lelaki yang rajin jugak nak baca.. lantak la. Maybe berguna suatu hari nanti. Manalah tau tengah2 dok beriadah tetiba bini mengadu tercucuk besi bra yang terkeluar dari jahitan.. boleh la try tip & trick mudah & cepat ni.

Carian Google

Tak semua bra ada besi sebagai penyokong.. ada yang takde. Tapi kebanyakkan perempuan suka pakai yang ada penyokong besi sebab nak jaga kecantikkan aset dia la. Jangan dok tanya aku pakai jenis ada besi ke tak.. Malas nak bagitau hahahaha..

Tips & trick ni sangat berguna masa kecemasan. Sebab ini adalah penyelesaian sementara paling cepat & senang nak buat kalau tetiba besi bra terkeluar dari jahitan. Caranya senang jer.. Kalau aku bagi dalam bentu bertulis satgi ada yang tak faham pulak jadi meh tengok versi bergambar sudah...


Ok senang & cepat kan solutionnya? So, kalau berlaku emergency macam tu boleh try. Dari dok tahan azab kena cucuk dengan besi bra kan... kekekekke.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

WANITA BERTUDUNG PELARIS UBAT SEKS

27.3.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Tu dia tajuk entri.. ni gara2 kos serani la tag aku satu isu yang dia up kat wall FB dia maka tercetus la idea nak mengupas,kupis & kopek isu ni. Tu la sapa suruh bagi ilham kan.. rasa gatal2 jer jari ni nak menaip entri. Sebab dia kata aku paling terer buat tajuk entri yang hot & spicy sehingga menjilat jari katanya.. aku mention nama dia kat perenggan pertama. kekekeke


Mesti ramai akan kata.. yela kan.. sekarang makin banyak pulak iklan ubat seks guna wanita bertudung. Kenapa wanita bertudung? Depa ni memang kuat seks ke? ke takut kena tuduh diskriminasi kepada wanita bertudung? Tapi bukan la kata hina sangat ubat2 seks ni.. Bukan semua untuk perkara negatif. Mungkin ada yang memerlukan sebab mempunyai masalah seksual.. Sebab semua pasangan dah berkahwin tahu keperluan seksual dalam perkahwinan tu. Bukan kata wanita bertudung tak layak tapi rasanya kurang manis pulak. Tapi memang tak sesuai & tak patut la kalau perempuan jadi model iklan ubat seks ni. Orang kata malu tu perisai orang beriman. Bila yang dah bertutup litup tetiba dok mengiklankan produk seks.. kita tahu kan seks ni perkara yang macam mana & tak boleh di tunjuk atau di cerita secara terbuka tanpa sebab. Jadi Dimana malunya?


Ada yang bukan dari kehendak mereka tetiba jadi model ubat seks atau kata gurauan berunsur seks tapi gambar mereka yang mungkin agak menghairahkan even bertudung di jadikan pelaris untuk iklan ubat seks atau kata2 gurauan berunsur seks ni. Tu la kan bila tudung ni dah jadi salah satu fesyen dikalangan kita.. maka ada yang pakai sekadar untuk berfesyen menjadikan tudung itu tidak lagi menampakkan seseorang wanita itu nampak sopan & mulia sangat tapi semakin menghairahkan. Maka ramai ambil kesempatan.. Salahkan orang curi gambar kita untuk buat iklan ubat seks? Kita patut salahkan diri sendiri dulu kot...


Bila dah berlaku perkara macam tu.. Imej wanita bertudung sedikit rosak la. Bila tengok perempuan bertudung terbayang iklan ubat seks kemudian terbayang sesuatu yang ada di sebalik apa yang di tudung. Imaginasi seseorang kadang2 di pengaruhi bahan bacaan jugak...

Entri ni sebenarnya sekadar menjawab pertanyaan seorang lelaki bernama kos serani. Kenapa gambar wanita bertudung di gunakan untuk iklan2 atau gurauan berunsur seks? Sebabnya.. bila tudung pun tak menutupi apa yang patut tutup maka ramai yang ambil kesempatan. Sekian terima kasih.


P/S : Moral of the story.. Yang seksi2 terang dedah tu orang dah tak heran sangat tapi yang separuh tutup separuh tutup tapi tak berapa tutup tu yang orang suka sangat. Yelah.. manusia berfantasi sesuatu yang nampak dalam samar.. Maybe imaginasi bila melihat pemandangan macam tu lebih menghairahkan dari yang terang2 tunjuk warna kulit, lurah dendam yang tak payah nak imagine dah.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH AKIBAT BILA BLOG BOLEH BUAT DUIT

27.3.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Rasanya bukan rahsia kot ramai yang mampu menjana pendapatan dengan blog sampai ada yang sanggup berhenti kerja semata mata nak jadikan blog satu kerjaya. Yang bekerja pun jadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan. Apatah lagi yang memang tak bekerja.. Sambil2 berblog dapat sikit2 tu pun jadi lah dari tak masuk langsung asyik kena keluar bayar bil letrik dengan internet..

Sumber Google

Disebabkan blog boleh jana pendapatan tak kira banyak atau sikit, maka blog & blogger umpama di baja. Tumbuh membiak dengan jayanya.. Bila dah semakin ramai blogger & semakin banyak blog ramai pulak yang berblog bukan sebab nak menulis blog tapi sekadar maybe nak populariti atau nak duit jer. Ok tak salah.. Yang jadi salah. Dah la malas.. lepas tu memang tak berbakat langsung tulis blog tapi gigih jugak la nak adakan blog sebab duit maka guna jalan paling keji..  hari2 kerja dia memburu artikel blog orang lepas tu copy & paste. Tak payah buat apapun.. just create satu blog jer. Tak payah perah otak.. dah jadi blogger.

Tu la kan.. bila berkaitan dengan duit ni orang sanggup buat apa saja. Tak kira dengan cara betul atau cara salah. Ada yang mula2 kemain menentang tetiba boleh jadi sokong sesuatu perkara sebab DUIT. Ada yang memula kemain punya boikot tetiba boleh jadi support bila di bayar dengan DUIT. Ada yang haram tetiba jadi halal sebab DUIT. kekekekeke.. Moral of the story duit bukan setakat boleh beli prinsip sesorang malah boleh beli maruah diri jugak. Peace!

P/S : Aku pun ada jugak dapat hasil dari blog kebanyakkan iklan2 & review tapi bukan banyak sangat pun. Cukup la untuk belanja diri sendiri setiap bulan.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR TERKINI ZAMANI SLAM YANG DAH GEMUK

26.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Semua orang tahu sebelum ni zamani slam sangat kurus akibat pengambilan dadah kan? Memang sangat2 kurus sampai muka tu nampak cekung giler.. Tapi tadi ternampak update terkini tentang zamani kat fanpage dia.. dah berisi & makin ensem dengan rambut pendek dia.

Sumber google

Mesti ramai tak sabar kan nak tengok wajah terbaru dia kan? Mesti ramai peminat zamani syukur dengan keadaan perubahan zamani yang terkini. Dia nampak lebih sihat. Mungkin kesan dari proses pemulihan kot.


Apapun harap zamani Istiqomah untuk keluar dari ketagihan dadah. Zamani antara insan bertuah yang mendapat sokongan & doa ramai peminat yang berharap dia kembali pulih. Terima kasih zamani kerana tidak mensia2 kan harapan peminat & berusaha untuk pulih.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG GILAKAN LAKI ATAU BINI ORANG NI MEMANG ADA PENYAKIT GILA?

26.3.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Gila ni bergantung pada perkara & perbuatan untuk membezakan maksudnya... Contoh gilakan suami atau isteri orang bermaksud bersungguh sungguh nak orang tu tak kira la apa pun status dia bukan bermaksud gila sakit mental. Tapi tajuk entri ada 2 perkara gila.. satu tergila - gila & satu lagi gila.. Untuk tak buat korang pening meh la baca isu yang aku nak kupas,kupis & kopek ni..


Bila tengok drama melayu sekarang aku terfikir satu benda pasal satu watak jantan yang gila bini orang dengan perempuan yang gila laki orang. Serius dah macam orang gila punya tergila gilakan orang punya. Sanggup berbunuh ada.. fitnah ada & macam2 lagi la depa buat. Sebab orang kata watak dalam drama ni majoriti di adaptasi dari kehidupan realiti kita... aku tertanya memang spesis manusia yang gila bini atau laki orang memang macam tu ke? Tergila gila kan orang sampai tindakkan depa macam orang gila (tak waras). Macam dah pupus manusia dalam mukabumi dia punya kejar laki atau bini orang tu.

Ni cuma satu persoalan bukan tuduhan yer.. kalau nak marah, salahkan drama yang dok highlight sangat watak2 macam tu dalam drama. Seolah2.. nak tunjuk memang ramai spesis macam tu dalam kehidupan kita. Asal cerita kawen terpaksa atau kena paksa atau tak sengaja terkawen je mesti ada watak pembantu yang nak jadi pemusnah rumahtangga orang. Macam highlight sangat perangai orang melayu macam tu kan?

Moral of the story macam kata perumpamaan.. tiada angin masakan pokok bergoyang. Ilham orang berkarya ni banyak di cetus oleh apa yang berlaku di sekeliling.. walau tulis blog pun idea dari apa kita nampak, dengar & rasa. Memang di akui ada orang suka mengambarkan kehidupan dia macam apa yang imaginasi dia bayangkan.. atau lebih senang orang cakap berangan tapi tetap angan2 dia macam apa yang berlaku dalam dunia realiti cuma tak berlaku pada hidup dia je sebab tu dia berangan. so,apa yang di lakonkan dalam drama mungkin itu yang berlaku dalam realiti.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA ARTIS JUAL MUKA ANAK UNTUK RAIH POPULARITI

26.3.15 Suria Lekatlekit 10 Comments

Dalam hidup ni satu perkara kita susah nak halang adalah mulut orang untuk cakap apa saja tentang apa2 pun. Bukan orang peduli sapa yang dia nak kutuk.. dari sekecik2 anak sampai setua2 bapak orang boleh bercakap. Jangan budget dengan budak manusia ada belas kasihan nak cakap apa2..

Sumber google

Rasanya kontroversi pasal anak Awal & scha ni dah banyak kali kot.. cemuih pun ada. Bukan apa.. kalau dah rasa tak tahan anak kena kutuk kau gigih buat IG untuk anak.. upload setiap masa muka anak kau tu dah kenapa. Yang follow jangan budget semua fans.. haters pun rajin jugak follow.. dengan tujuan nak nyakitkan hati kau la.

Aku antara manusia yang memang tak tahan anak aku orang kutuk.. kau boleh hina aku, aku boleh fight tapi kau hina anak aku memang aku rasa macam nak berbunuh dengan kau. Sebab tu aku tak tulis cerita anak aku & kerap dok upload gambar anak. Anak aku harta aku bukan untuk jadi bahan dagangan untuk meraih populariti atau duit. Anak aku tak semurah itu untuk aku dagangkan. Bila kisah anak jadi bahan dagangan.. satu perkara yang aku kena hadap adalah penilaian manusia yang bukan semua yang baik baik jer.. Ada je la yang tak kena. Hidung kemek la.. gigi jongket la.. Aku tak sanggup. Anak aku pernah kena hina even masa tu masih dalam perut lagi.. Benda tu jadi pengajaran kat aku sampai hari ni.

Bukan aku kata salah cerita atau tunjuk anak.. Tapi kalau hati kau tak kental jangan buat. Yang buruk akan terpalit kat diri sendiri balik. Orang akan nampak kelemahan kau di mana.. So, orang akan guna kelemahan tu untuk jatuhkan kau. Kalau kelemahan kau bila orang sentuh pasal anak kau.. percayalah orang yang tak suka kau akan terus buat kau marah dengan gunakan anak kau sebagai objek menguji sabar kau.

Moral of the story.. Kau pilih, maka kau kena hadap. Kau tak boleh sepenuhnya salahkan orang lain bila kau seolah2 menghidang sesuatu yang mampu buat orang lain sakitkan hati kau. Kadang2 kita adalah punca orang lain melakukan kesalahan. So, fikir fikirkan.

P/S : aku bukan la tak tunjuk langsung anak tapi tak la sampai benda tu jadi kemestian setiap masa. Bukan trademark aku tunjuk atau cerita pasal anak so orang tak alert sangat pasal anak aku. 

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GANGGUAN MISTERI SELEPAS KE PUSAT RAWATAN ISLAM

25.3.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

 Kalau dah start cerita seram... Berderet pulak entri seram kan? Bukan apa dia dah mai aura puaka ni memang susah nak stop katanya.. Nak2 lagi tetiba ada bahan cerita pulak nak share.. harus manafaatkan seseram mungkin dalam blog puaka aku ni katanya... hehehehe

Sumber Google

Aku tak tahu benda ni samada imaginasi, emosi atau gangguan perasaan tapi nak kata aku malam tu ketakutan atau dok fikir benda2 mistik pun tak jugak. Sebab takde apa benda yang mempengaruhi fikiran aku terhadap perkara - perkara macam tu. Sebab aku takde tengok cerita seram, baca cerita seram atau terfikir apa2 benda seram. Benda ni berlaku secara spontan.

Aku ke pusat rawatan Islam Alhidayah bukan la merawat atas sebab gangguan jin atau sihir.. Memang takde kena mengena langsung malah bukan untuk merawat aku pun. Just untuk anak aku ni. Tapi bukan berkaitan perkara mistik pun. Takde la apa sangat nak cerita pasal rawatan tu.. Rawatan biasa jer..

Yang jadi tak berapa biasa.. tengah malam selepas balik dari pusat rawatan Islam Alhidayah tu.. tetiba hanti aku rasa macam berdebar. Rumah semua dah gelap sebab semua dah tidur kecuali aku.. aku rasa macam tak sedap hati. Selalu bila jadi macam ni.. Mesti ada satu sudut dalam rumah yang aku rasa something even tak nampak apa2 kelibat ataupun bayang tapi terasa sesuatu yang pelik kat situ. Sebab perasaan takut tu tak seberapa.. so aku biar je la perasaan tu. Aku terus tidur.. tak sampai 10 minit terlelap rasa macam tidur aku di sentap. Aku terbangun.. lepas tu aku tidur balik. Kali kedua tidur aku macam di sentap.. aku bangun & ubah posisi tidur. Baru aku boleh tidur sampai ke pagi.

Just nak tanya pendapat korang.. korang pernah tak berada dalam situasi macam aku ni. Bukan di pengaruhi imaginasi takut ke hapa.. Tapi rasa macam ada something sedang ada dekat dengan korang. Sebab ada ustaz bagitau bila benda tu berada dekat kita kita akan rasa meremang even kita tak takut pun. Yup ada berlaku benda tu. Kalau kita terpengaruh dengan apa2 cerita seram tu boleh la jugak anggap benda tu mainan perasaan kan.. Ni secara tiba2 rasa macam tu datang & perkara macam tu berlaku agak pelik jugak la kan. Tapi takpe.. kita fight dengan ketakutan Insya Allah tiada apa yang berani ganggu emosi kita, ye dak? kekekeke

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JENIS HANTU/SYAITAN YANG BUNYI SEPERTI BAYI MENANGIS

25.3.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Dah lama rasanya blog ni tak di serami dengan cerita2 hantu, syaitan, jin, mistik,misteri bagai kan.. Almaklum la episod memburu hantu tergendala seketika katanya. Pukat nak jerat hantu koyak tengah jahit semula.. Sejak kedai berhantu kat selayang Mall tutup makin sukar pulak aku nak pancing hantu sebab tempat2 lain tu jarang nak singgah. Takpe la.. melambak lagi kan blog cerita hantu korang boleh baca. Kiranya blog aku ni umpama iklan hantu jer.. sekejab2 je ada. hahahahaha

Sumber google

Berbalik pada tajuk asal... Cerita pasal hantu/syaitan dah sinonim dengan suara seram tangisan mereka di malam hari kan selain mengilai.. Tapi mesti ramai tak tahu tak semua spesis hantu/syaitan ni bunyinya sama.. Nak kenali jenis2 hantu maybe dari bentuk jelmaan atau suara/bunyi depa.. Aku tak banyak info sangat pasal jenis hantu & cara mereka bersuara atau berbunyi tapi terjumpa info pasal hantu ni masa aku tengah google bunyi hantu penanggal... hahahahaha

Yang menyebabkan aku google benda alah tu sebab tetiba masuk keywords bunyi hantu penanggal kat blog aku. Aku sendiri pun tak tau penanggal ni ada bunyi tertentu atau tak even aku peminat cerita hantu & seram ni. Akibat dah lama tak mengopek dengan rakusnya cerita pasal hantu maka aku rasa macam best pulak kalau share kat blog even sejauh mana betulnya fakta ni.. terus terang aku tak sure. Kita baca just sekadar hiburan sudah.. tak payah ambil serius sangat la na...


Jenis hantu yang berbunyi seperti bayi menangis adalah spesis...


Tapi tak mustahil la kan bunyi hantu syaitan spesis tu camtu. Depa pun ada bunyi bunyian tertentu jugak cuma kita jangan terlalu taksub atau takut sampai di hantui imaginasi sendiri bila terdengar bunyi2 macam tu padahal anak jiran baru lahir nangis tengah malam.. Macam anak aku dulu. hahahaha...

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MELAYU TAK RETI ENGLISH ATAU MELAYU TAK RETI MELAYU YANG BODOH

25.3.15 Suria Lekatlekit 11 Comments

Rasanya ramai dah tengok & baca satu screenshoot seorang pengedar produk online pasal seorang pembeli dia yang salah faham tentang postage. Maybe sebab kefahaman dia dalam bahasa Inggeris tak berapa baik.. Dia ingat postage tu macam barang percuma hadiah dari pengedar untuk pembeli la kot. Bila takde apa2 yang percuma dalam bungkusan kiriman pos yang dia dapat.. dia pun tanya la kat penjual tu.. Akibat dari tu perbualan dia tu jadi viral sebab di sebarkan oleh peniaga online tu sendiri..

Sumber google

Ramai yang gelakkan dia.. Sebab dia tak tahu maksud postage. Aku tak rasa nak gelak sangat pun sebabnya bagi aku bukan sesuatu yang bodoh atau boleh di perbodohkan kalau seseorang tu tak reti bahasa Inggeris yang patut rasa malu bila seorang melayu berurusan dengan orang melayu yang lain tak reti nak guna bahasa melayu. Apa nak pelik.. dia bukan minah saleh tak reti English.. dia orang melayu. Membesar dengan bahasa Melayu. Yang patut rasa diri macam bodoh membesar dengan bahasa melayu tetiba pandai english, terus jadi macam tak reti cakap melayu atau "feel stupid when i speak malay katanya...." Sebab English dah jadi International language maka yang tak reti english terus jadi bodoh ke?

Biasa la aku pun ada jugak sesetengah perkataan English tak faham terpaksa rujuk kamus

Gelakkan diri sendiri dulu la kalau spesis yang suka mengangkat bahasa orang untuk nampak kononnya hebat seolah olah merendahkan bahasa Ibunda sendiri. Bukan la aku kata salah belajar & guna bahasa Inggeris.. Tak salah. Bagus.. salah satu cabang ilmu jugak cuma yang jadi salah bila kita melihat seseorang yang tak mampu kuasai bahasa asing sebagai seorang yang bodoh & boleh di perbodohkan. Contoh dengan apa yang jadi viral sekarang.. seolah2 benda tu satu jenaka pulak.. Gelak ramai ramai.. Tapi aku tak rasa tuan punya badan rasa benda tu jugak kelakar. Maybe dia rasa malu jugak.. Yelah, orang sekarang konon urban & bijak kalau pandai guna bahasa Inggeris kan. Bila yang lemah dalam english tu.. Maybe dia rasa rendah diri la jugak.

Belajar & kuasai la seberapa banyak bahasa sekalipun.. Memang bagus & mungkin jadi kelebihan pada kita tapi.. Tapi Jangan melihat orang lain seperti seorang dungu atau bodoh bila tak mampu kuasai bahasa asing. Dia tak faham postage bukan bodoh sangat pun.. Kalau kau buat karangan bahasa Melayu guna perkataan english tetap kena potong markah even cikgu faham apa yang kau tulis. Tak jadi betul even kau rasa diri hebat sekalipun. Tetap penggunaan bahasa Melayu kau yang salah.. Bukan salah orang melayu lain yang tak faham.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FESYEN BERTINDIK KAT GIGI & ANAK TEKAK

24.3.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Pelik2 sungguh trend berfesyen akhir zaman ni.. Setakat bertindik kat lidah dah tak rare katanya. Ramai yang buat.. retis Malaysia pun ada buat apatah lagi bertindik kat pusat ramai orang melayu buat. Konon nak cari lagi rare.. maka terhasilah satu lagi trend berfesyen bertindik kat gigi & anak tekak. Gamaknya camna la nak tebuk gigi keras tu nak letak subang yer & camna la pakai subang kat anak tekak? Nak tau meh la kita tengok

Sumber google

Actually tempat tindik tu tidaklah atas gigi.. Memang jenuh nak gerudi la kalau nak tindik atas gigi kan? Nampak macam di celah antar gigi & ada yang dekat gusi.. Aku pulak tetiba rasa ngeri & nyilu tengok gambar gambar tindik ni. Telinga aku pun dah lama bekas tindik tu tertutup.. dah lama tak pakai subang apatah lagi anting anting kan. Dah tak rasa nak tindik semula.. apatah lagi nak buat kerja merapu tindik kat gigi ni...


Ok tak extreme sangat katanya kat celah gigi.. ni lagi extreme tindik kat anak tekak.. Aku sampai sudah dok pikir motif tindik kat dalam tekak macam tu? Untuk apa gamaknya.. Tak boleh terima akal manusia kampung macam aku ni. Hahahaha... 

Tak tersangkut makanan ke bila nak telan? hahahaha

Hope fesyen & trend camni tak menular kat masyarakat malaysia la.. Kang pelik jugak dok tengok bebudak asyik senyum jer.. Yelah, tak senyum mana orang nak nampak aksesori kat dalam mulut kan? sesia jer sesusah payah tahan sakit nak bertindik dalam mulut alih2 takde orang nampak so solution kena sentiasa senyum la.. hehehehe

Moral of the story.. haiwan pun tak sanggup buat benda2 mengarut ni tapi pelik manusia pulak tergamak lakukan kerosakkan pada anggota badan. Rasanya haiwan lagi sayang diri dari segelintir manusia... kesian.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANTARA BLOGGER YANG TERSENARAI SEBAGAI TAK MALU

24.3.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Blogger mana pulak ni? Sudah sudah la tu cari pasal dengan orang ye dak.. Tak abis2 dok melahar.. kau tu malu sangat ke? Malu la jugak.. nak kata tak malu langsung pun takde la sampai nak tayang kemaluan serata alam maya, ye dak? Sebab malu la sorok muka belakang skrin katanya... hehehehe..

sekadar hiasan

Tapi blogger2 ni ni memang tak malu bukan sebab tayang kemaluan di serata alam maya tapi tergamak tayang apa yang tak sepatutnya boleh sembunyi di alam maya tapi sanggup depa tayang secara berjemaah kat blog masing masing. Mesti semua suspend kan tayang apa.. Tak payah otak pulut kuning sangat la kan... Depa ni tak malu tayang tulisan tangan jer...

Untuk batch ketiga ni even tak berapa ramai dah yang sahut tapi tetap aku nak tayang blogger2 yang tak malu tayang tulisan tangan memasing.. antara yang tersenarai sebagai blogger tak malu sahut Cabaran Menulis Entri Dengan Tulisan Tangan Adalah...

  1. Adinda Baizura Mazlan
  2. Mek Ila Jual Vitamin
  3. khaty aiman
  4. asma langit
 Nak berkenalan dengan ramai lagi blogger tak malu boleh tengok kat entri ni >>INILAH BLOGGER TAK MALU PATUT KORANG TAHU
Dan entri ni >> ADA LAGI RUPANYA BLOGGER TAK MALU MACAM NI

Terima kasih  yang sudi menyahut cabaran berani conteng ni.. Bagi yang masih ada hati nak join cabaran ni silakan.. Takde expired date. Boleh rujuk entri ni sekiranya berminat nak jadi salah seorang blogger yang sporting & tak malu. Cabaran Menulis Entri dengan Tulisan Tangan

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOG MENGUNTUNGKAN ATAU MERUGIKAN MASA

23.3.15 Suria Lekatlekit 12 Comments

Mesti ramai yang bukan blogger nak tahu pasal ni kan sebab persepsi blogger dengan bukan blogger mestilah berbeza, betul tak? Umpama orang yang suka makan sambal belacan & dengan orang yang tak suka.. Mustahil la yang tak suka akan cakap sambal belacan tu sedap. Kalau dia rasa benda tu sedap.. confirm la dia pun suka makan. Bagi mengupas kupis & kopek dengan rakusnya isu ni.. Nak bagitau ini adalah task dari segmen #bloggertalk yang di anjurkan oleh group Sahabat Blogger.


Untung atau Rugi bukan dari berapa sen yang korang dapat dari hasil berblog tapi dari dalam diri korang sendiri bila buat sesuatu. Kalau korang rasa suka, puas & enjoy buat sesuatu takde istilah rugi buat apa yang kita suka. Mungkin bagi orang yang tak suka atau tak minat berblog nampak perkara ni macam buang masa.. Tapi sebagai blogger yang minat membebel dalam blog aku tak rasa apa yang ruginya pun. Sebab aku buat apa yang aku suka. So, masa lapang aku terisi dengan buat sesuatu yang aku sukai. Macam korang hobi memasak ke, mengumpat ke, atau bertandang kat rumah orang.. Korang rasa enjoy mustahil korang rasa benda tu merugikan even orang lain rasa tak berfaedah. Tu sudut dari pandangan sendiri.

Yang jadi rugi kalau.. masa yang patut di gunakan pada perkara yang lebih penting tapi sebab terlalu obses dengan blog semua masa untuk perkara penting di gunakan untuk berblog. Contoh masa bersama family.. Pergi shopping sibuk dengan blog.. pergi holiday sibuk dengan blog.. sampai macam tiada masa untuk family semuanya habis dengan blog. Itu mungkin akan jadi satu kerugian besar dalam hidup. Macam aku berblog bila aku free2 kat rumah jer.. Takde makna pergi holiday bagai nak buat live update. Sebab tu aku tak pernah berniat buat masa ni untuk jadikan blog satu kerjaya (tak tau la masa akan datang tetiba aku jadikan blogger satu kerjaya maybe time anak dah besar atau terpaksa tanggung hidup sendiri & tu je sumber pendapatan aku, siapa tahu akan datang ye dak??) sebab aku tak nak bagi komitmen terlalu besar untuk blog. Duit kadang2 boleh di cari tapi kalau kita terlepas moment2 penting dalam hidup takkan boleh turn back dah.

Kesimpulannya.. apapun kita buat termasuk berblog adalah cara kita handle dia yang memberi hasil untung atau rugi. Kadang2 kita untung dari segi material tapi kita rugi dari sudut lain.. hubungan, perasaan atau kita akan kehilangan sesuatu yang lebih berharga. Jadi pilih atau buat sesuatu yang memberi keuntungan pada semua perkara dalam hidup. Selamat berblog.

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMARAN DARI MAYBANK TENTANG TRICK PENIPUAN BARU ONLINE

23.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

sekarang ni ramai betul penipu alam maya muncul bagai cendawan tumbuh atas taik lembu katanya.. Spesis Lavender mummy semakin berleluasa. Lavender mummy sampai sekarang sapapun tak mampu heret dia untuk di dakwa.. Takpe Allah lindungi dia kat dunia sebab nak bagi dia masa untuk bertaubat.. Tapi kalau tak ambil kesempatan pada peluang yang ada tak tau la nak cakap apa kan..

Sumber google

Tadi sempat log in Maybank2u.. nak check berapa sen yang masuk. Yelah.. blogger kecil kecilan yang tak payah harap puluh ribu riban sangat la bila masuk tapi sikit2 pun Alhamdulillah mencukupi keperluan diri ni. Sebelum log in tu dah keluar warning besar dari maybank pasal penipuan bayaran bil menggunakan 3rd party ni. Konon bila bayar apa2 bil melalui dia dapat diskaun 30% - 50%.. hati2 yer awak awak semua.. kang nak diskaun sangat.. last2 kena double pay.



Biarlah kita bayar bil sendiri.. tak payah gigih nak guna 3rd party sebab nak untung sikit alih2 rugi berganda. Zaman penjenayah hanya guna jari ni lagi licik dari penyamun. Sebarang transaksi nak buat better siasat dulu dengan orang yang kita nak berurusan. Ambil langkah keselamatan.. biar nampak cerewet agar titik peluh kita takde la penyamun alam maya ni sedap jer nikmati.

Moral of the story.. zaman sekarang kita tak boleh percaya semua orang.. simpan sikit rasa was was pada orang yang kita berurusan di laman sosial untuk protect diri.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEKS BOLEH HILANGKAN JERAWAT

23.3.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

SEKS BOLEH HILANGKAN JERAWAT. Tu dia satgi ada yang lurus bendul dok pi cari cream seks pulak nak hilangkan jerawat. Manalah tau dia ingat seks sejenis cream kecantikkan ke? Ini bukan sejenis cream kecantikkan yer adik adik.. ini adalah sejenis perbuatan antara lelaki & perempuan. Tapi jangan pulak ambil kesempatan buat benda2 tak senonoh sebelum nikah dengan alasan nak merawat jerawat. Kang tetiba kena tangkap basah.. dok bagitau kat tok Iman.. dok ehem hem dengan boipren sebab masalah jerawat kronik.


Ni khas untuk yang dah berkahwin je ok.. Aku terbaca info berkenaan seks untuk kecantikkan wanita. Salah satu boleh menghilangkan jerawat katanya.Ketika seks, tubuh mengeluarkan hormon yang menaikkan mood dipanggil beta-endorfin, yang mempunyai efek anti-keradangan. Paras kortisol hormon tekanan yang menggalakkan jerawat akan menurun bila kerap ‘bersama’. Lagi kerap, makin bersihlah kulit.

Selain boleh hilangkan jerawat, juga di katakan boleh hindarkan kesan penuaan. Tu dia lepas ni semua pakai suruh asben beli ubat kuat yang Zain saidin jadi duta... Katanya hari2.. malam jumaat. hahahahaha... Melampau tahap gaban dah!

Apapun setiap perkara yang Allah ciptakan tu takde satu pun yang sia sia.. Cuma bila di salah guna ia membawa kemudaratan termasuk bab hubungan intim suami isteri ni. Bila bersama suami ni kira dapat 2 in 1 la.. pahala & kelebihan pada kecantikkan.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PARUT JERAWAT PUDAR & HILANG DALAM MASA SEMINGGU

22.3.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Last week telah berlangsung lagi acara merembat barang lepas bayar di guardian.. tak habis2 dengan dengan guardian kan aku. Gamaknya kalau muka lawa ni boleh apply jadi duta guardian. Nasib baik muka aku menyeramkan... layak jadi hantu kat rumah hantu di funfair jer katanya...

Aku hanya layak jadi model hantu funfair jer.. sumber google sekadar hiasan

Dalam acara merembat lepas bayar minggu lepas ada 2 barang aku beli tapi satu barang je aku nak share dengan korang. Yang silky make up remover gel tu.. Ok ja. Fungsi nak nyah kan make up2 kat muka. Tapi yang aku nak cerita ni produk Palmers. Aku beli yang trial pack skin therapy oil. Dalam trial pack tu ada cocoa butter formula with vitamin E.. untuk merawat parut, stretch marks, kulit kering,kulit rosak, tona kulit tak sekata, penuaan kulit.  Dan percuma satu scar serum yang fungsi dia jugak untuk menghilangkan parut. Bestnya produk ni boleh guna seluruh badan.. tapi aku guna untuk muka & tangan jer..

Set Trial pack

Selepas seminggu.. Yup hasilnya sangat memuaskan.. banyak parut2 hitam bekas jerawat kat muka pudar & ada yang dah hilang. Dalam masa seminggu bagi aku memang best rasa nak jadi pom pom girl bersorak riang riang di aidilfitri jugak la. Scar serum ni dia ada bau ikan sikit sebab salah satu formula dia guna minyak hati ikan jerung. Tapi takde la kuat sangat.. Tapi lepas blend dengan cocoa butter formula oil.. bau dia totaly hilang. Yelah.. ikan kena goreng dalam minyak kelapa kan.. hilang terus bau ikan katanya.

scar serum ni memang dalam trial pack dia separuh botol je tapi ni aku dah guna. Dah kurang sikit

Cara pemakaian dia senang.. cara aku pakai. Memula sapu scar serum kat parut2 lepas tu baru sapu cocoa butter oil tu. Kalau kat muka aku sapu jer seluruh muka. Kalau kat tangan pun aku sapu seluruh tangan. Selepas tu kalau hangpa ada pakai cream apa2 baru sapu. Di rekemen pakai masa kat rumah jer.. Bagi yang bekerja pakai waktu malam. Bagi Queen macam aku dok kat rumah.. di rekemen pakai 3 kali sehari. Kalau pakai daycream & night cream macam aku.. pakai dulu scar serum & oil tu baru pakai cream. Memang nampak berminyak la sebab pakai minyak kan. Tapi waktu malam aku pakai.. esok pagi bangun memang minyak tu kering.. tak berminyak muka rasa fresh jer.

cocoa oil ni banyak, Seminggu guna pun tak luak. guna untuk muka & tangan. Almaklum la Oil kan.. tak boleh sapu banyak2 kang jadi orang minyak katanya.. hahaha

Harga trial pack ni cuma RM26++.. Berbanding dengan produk scar sebelum ni aku beli Garden of eden. Bukan tak bagus tapi tak sampai sebulan dah abis serum dia. Yelah botol kecik jer. Tapi memang bagus. Jerawat cepat kecut. Harga Garden of eden untuk acne & scar tu masa aku beli tengah offer dalam RM30.. sekarang harga dia dah normal dalam RM35. Elok jugak buat stock kat rumah.. sebab kekadang jerawat gatal ni sekali sekali dia muncul jugak.

Sekarang aku pilih produk yang jual kat farmasi jer.. atau produk2 yang senang aku nak beli kat luar macam kat guardian. Sapa kata tak bagus. Ok jer... Lagipun terjamin keselematan & kehalalannya. So yang ada masalah parut tak kira parut jerawat atau parut kena rotan dengan mak sebab degil mahupun parut kudis sebab suka main dalam hutan.. boleh try produk ni. Ini bukan review berbayar yer.. tapi ini review produk aku rembat lepas bayar. Beli sendiri ok!

P/S : aku masih setia dengan cream bio essence ok (tanaka white double whitening night cream & snail smooth & repair cream yang aku guna siang) cuma produk scar ni nak mempercepatkan proses menyahkan scar2.. almaklum la samseng banyak parut katanya. hehehehe. Yang jerawat tumbuh bagai di baja sebenarnya aku tukar planning pill effect sementara dia nak serasi kot. Bulan pertama jer.. sekarang dah ok.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH ARTIS VIRAL TERBARU

21.3.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Artis Viral.. sapa pulak jadi retis viral ni. Ramai kalau aku nak list kan kat sini. Ramai dah yang berjaya jadi retis di sebabkan viral. Maka bertebaran la artis viral di alam maya. Siapa artis2 viral tu?


Tanpa kita sedar ramai dah orang di kenali sebab viral. Dah popular macam retis & ada yang jadi retis pun sebab video viral. Tak kira la perkara baik, perkara buruk & paling banyak perkara bodoh. Walaupun penggiat laman sosial ni tahu tak susah orang nak sebarkan sesuatu melalui media sosial tetap tak jadi pengajaran sebelum nak buat sesuatu. Bila dah berlaku benda2 buruk baru mengelabah macam tak cukup tanah...

Terbaru video seorang yang mempertikaikan hukum hudud & islam.. Dalam video kemain lancang kuning. Riak muka kemain bangga & confident tapi sekali kena hentam lari nyorok celah ketiak mak.. Yang best bapak dia pun tak nak kalah. Nak jugak jadi selebriti viral.. Tampil menyokong perbuatan anak dia.. Hope mak dia tak join sama la. Kang anak beranak kena viral pulak... dah macam kena penyakit berjangkit.

Sekadar minta maaf sebab takut pada kecaman manusia je

Bodoh sebenarnya bukan satu dosa sangat tapi yang jadi silap bila kita rasa bijak sehingga memperbodohkan diri. Kebanyakkan yang educated sekarang ni suka buat benda yang memperbodohkan diri & mengundang kemarahan ramai. Gamaknya terlampau pandai tak tau nak guna kebijaksaanan tu sampai jadi bodoh balik. Bila dah terlalu pandai banyak benda pulak jadi pertikaian.. kenapa tu.. kenapa ni.. berbanding tak berapa berpelajaran tinggi ni.. kadang tindakkan orang tak berpendidikan tinggi lebih bijak & selamat dari golongan bijak pandai. Contoh.. video viral yang mempertikaikan hudud.. Pejadah kau nak mempersendakan hukum agama kau sendiri melainkan kau sendiri tak percaya pada agama kau. Memang skrip orang lain sediakan tapi kalau kau sanggup membaca skrip tu bermakna kau mempersetujui apa yang di tulis. Betul yang tak mempertikai pun bukan semua ikut apa agama suruh tapi tidak la sampai menyatakan secara terangan seolah2 hukum agama tu tak betul atau tak relevan di guna pakai. Aku yang tak berapa solehah ni pun.. nampak kau bodoh sebab kau sengaja tempah neraka dunia. Perbezaan pendapat tu tak salah & tak jadi masalah tapi ada isu yang boleh di pertikaikan & ada isu sangat sensitif kalau di sentuh.. So, kalau rasa diri tu bijak pandai2 la bezakan apa yang boleh & tidak.

Moral of the story jangan buat sesuatu sebelum mengkaji takut kita terlanjur dalam perbuatan, padah jawabnya. Hope golongan Artis Viral benda2 bodoh ni tak di ternak dengan berleluasa di alam maya.. Hope spesis ni di racun & di hapuskan dengan segera sebelum dia menjadi virus dalam otak golongan muda yang rasa.. nak popular senang.. buat benda bodoh atau buat benda yang berisiko kena kecam, confirm ramai yang memviralkannya & seterusnya di kenali ramai.

P/S : jangan salahkan racun yang membunuh tapi kena tahu kenapa racun bertindak kalau tak ada yang menternak. Jangan salahkan golongan mengecam kalau kita tak timbulkan isu. Simple! Kadang2 kita adalah punca pada orang lain melakukan kesalahan. Contoh sebab video ni muncul ugutan & orang yang ugut pun berisiko di kenakan tindakkan undang2. Kalau isu ni tak timbul.. maka tiada yang mengugut. Punca ugutan berlaku adalah kerana emosi mereka terganggu dengan kata2 yang di hamburkan dalam klip video tersebut walau niat nak melakukan tu takde pun.. Kesimpulannya video tu adalah punca segala masalah yang orang lain buat.
** betul bukan dia saja yang terlibat malah banyak individu yang terlibat dalam penghasilan video tu tapi satu benda bodoh kau yang jadi hos. Sapa suruh cari pasal**

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERAM.. GAMBAR MAYAT DI TEMUI SELEPAS 42 TAHUN MATI

21.3.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Lama giler kot mati baru orang jumpa. Gamaknya takde waris kot. Kurang bersosial dengan jiran buat orang tak tahu dia dah mati. Tapi pelik jugak jiran tetangga tak bau busuk ke? bau mayat kan bau dia busuk lain macam sikit.. erkkk.. aku tak pernah bau mayat manusia tapi baca dari penceritaan orang lain la.

Sekadar hiasan. Sumber google

Ni kisah seorang wanita yang hanya di temui selepas 42 tahun meninggal dunia dalam keadaan duduk atas sofa di depan tv sambil disisinya ada cawan teh. Tu pun selepas polis memecah masuk untuk mengenalpasti siapa pemilik rumah flat tu. Katanya semasa masuk.. suasana rumah tu sejuk. Yang peliknya semua barang2 dalam rumah tu masih berada dalam keadaan baik & tidak rosak. Cuma bersawang jer..

Wanita yang dilaporkan hilang ditemui di kerusi ruang tamu berhadapan TV setelah 42 tahun menghilang. Hedviga Golik, dilahirkan pada tahun 1924, merupakan rakyat Croatia dikatakan membancuh segelas teh sebelum duduk di kerusi pilihannya dengan TV yang masih lagi menggunakan teknologi hitam putih. Polis Croatia berkata kali terakhir melihat mangsa adalah pada 1966 oleh seorang jiran.

4 dekat mati...  even tinggal tengkorak tapi masih dalam keadaan duduk. Kuat sungguh kan tulang dia. Moral of the story.. jaga kesihatan tulang dengan mengambil kalsium secukupnya untuk mengelakkan Osteoporosis. hehehehe

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA ROKOK SELUDUP SEDAP DI HISAP

21.3.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ramai perokok pilih rokok seludup bukan jer sebab murah tapi sebenarnya ada rahsia lain tersembunyi. Mesti ramai yang tak tahu rahsia pasal rokok seludup atau rokok haram ni termasuklah perokok sendiri. Aku pun baru tau sebab baru je di temui dalam kajian yang di buat oleh pihak UM.


Bukan la nak mengalakkan orang merokok bagai.. tapi hasil kajian ni buat aku terfikir patut la sedap sangat orang hisap rokok haram ni rupanya rokok haram ni hisap sebatang sama seperti menghisap 3 batang rokok sah. Bayangkan la nikmat yang perokok rasa dalam 3 batang rokok. Tentu lebih kan? hahahahaha

 Sumber rujukan & artikel penuh sila baca kat sini Hasil Kajian Terbaru Tentang Rokok Seludup

Even penemuan dalam kajian tersebut menjadi kejutan pada pengkaji tapi rasanya tidak pada perokok. Kalau depa terkejut gamaknya ramai mati kena serangan jantung. hahahaha.. perokok lebih tahu nikmat hisap rokok & rasa setiap rokok tu. Tapi biasa la... Nikmat lebih maka lebih berisiko jugak la. Ni baru tepuk dada tanya selera.. Nak sedap atau nak sihat?

Jadi sekarang kita tahu la kenapa penggemar rokok seludup ni masih setia dengan rokok seludup selain harga dia yang jauh lagi murah & confirm tak kena GST sebab masuk secara haram adalah nikmatnya seperti menghisap 3 batang rokok sah. hahahaha... apapun merokok tak elok untuk kesihatan luaran & dalaman.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *