KENA BACA BAGI YANG BELUM BUAT AQIQAH ANAK ATAU DIRI SENDIRI

8.4.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Sapa yang belum buat aqiqah untuk diri sendiri mahupun anak - anak jemput la baca. Mungkin sesuatu yang di kongsi ni memberi manafaat pada mereka yang belum tahu. Sebagai blogger rojak yang macam2 cerita & isu ada.. haruslah aku isi dengan perkara yang baik & bermanafaat jugak. Manjang melantang je pun tak bagus katanya hehehehe

Aqiqah ni kita umat islam sedia tahu bukan wajib tapi sunat Muakkat iatu perkara sunat yang di tuntut kerana di lakukan Nabi SAW. Tujuannya selain dari menunjukkan rasa syukur kepada Allah SWT, ia jugak salah satu cara menjauhkan anak dari gangguan syaitan. Tak semestinya time baby je boleh buat aqiqah mungkin ada orang yang masa kecik mak bapak dia tak buat aqiqah untuk dia.. Boleh di buat bila2 masa pun bila ada kemampuan melakukannya.

Bagi yang berniat nak buat aqiqah untuk anak atau diri sendiri atau untuk ahli keluarga yang belum di buat aqiqah boleh buat melalui equrban. Yang tak pernah dengar program equrban meh la nak story sikit pasal program equrban ni.

equrban menyediakan perkhidmatan tempahan untuk korban atau aqiqah secara online. . Untuk ibadah Qurban, Harga untuk setiap bahagian lembu bagi tahun 2015 adalah RM295 satu bahagian Manakala harga untuk seekoar kambing qurban adalah RM550. Bagi aqiqah pulak Harga untuk seekor kambing adalah RM550 seekor manakala harga untuk satu bahagian lembu adalah RM295 sebahagian. Aqiqah & Qurban biasanya di lakukan di tempat2 yang memerlukan seperti kemboja,Thailand,indonesia & banyak lagi.

Untuk lebih detail bangaimana ibadah Qurban & aqiqah yang di jalan oleh prorgram equrban ni korang boleh clik kat banner bawah ni

Jadi yang mana rasa sibuk tak sempat nak arrange untuk majlis aqiqah atau ibadah Qurban tapi berniat nak buat boleh la buat melalui equrban. Kita bukan sahaja melakukan aqiqah & qurban malah memberi manafaat kepada saudara islam kita yang memerlukan.

Moral of the story.. Buat la tempahan sekarang. Peace!

6 comments:

  1. belum buat lagi untuk ash... hurmm.... memang nak buat ni untuk dia...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah dah buat.
    Berkorban apa saja harta ataupun nyawa bak kata allahyarham Tan Sri P Ramli ;-)

    ReplyDelete
  3. zaman sekarang nak buat qurban pun dah mudah.tak payah berpanas terik nak menyembelih bagai..hulur duit je..

    ReplyDelete
  4. wahh menarik ni
    1st time tau pasal ni
    terima kasih ka ksongsi..
    firash pon blm buat akikah lg ni

    ReplyDelete
  5. Tahu juga tentang ni. Dah banyak kali baca. Senang sekarang ni kalau nak buat qurban mahupun aqiqah. Minta maaf ya, den buat kat negara tanah tumpah suami den. Jauh tu *_*

    ReplyDelete
  6. Pernah baca juga tentang e-qurban.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!