SCAN PENYAKIT GUNA KUKU

1.4.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Macam mana gamaknya nak scan penyakit melalui kuku ni? Scan kuku ke camna? Pergi hospital tadah jari jer suruh scan. Ke bomoh scan penyakit melalui kuku? Almaklum perubatan alternatif ni dia lain macam sikit nak2 lagi yang ada unsur syirik & khurafat. Dari dok bagi hangpa pening.. mai la baca.

Kalau tak gimik tak sah kan lekat lekit ni.. Saja je buat orang tertanya tanya & panik. Padahal benda simple jer saja jer bagitau tapi dengar macam complicated sangat. Alah.. nak usik2 sikit pun dah tak boleh.. Yelah.. yelah.. kita serius macam Guru besar.

Yang aku nak share adalah pasal penyakit yang boleh di kesan melalui kuku. Jangan ingat kuku tak effect kalau dalaman kita ada penyakit yer.. Almaklum la hidup sebadan ni.. satu sakit semua terasa umpama cubit peha kanan peha kiri tacing lelebih. Macam tu jugak kuku benda lain yang sakit dia  over effect pulak..

kuku camni bukan tanda penyakit tapi cari penyakit

Ini adalah 5 tanda penyakit yang boleh di kesan dari perubahan kuku kita
  1. Kuku pecah atau terbelah dan kering menandakan penyakit Tiroid.
  2. Kuku yang bertukar menjadi biru ada kaitan masalah paru-paru atau pulmonari (masalah jantung).
  3. Kuku yang terbelah menunjukkan simptom psoriasis (sejenis penyakit kulit).
  4. Kuku yang berubah menjadi kuning menunjukkan masalah diabetes, sistem pernafasan tidak teratur atau masalah pada sistem limfa.
  5. Kuku yang bertukar menjadi putih keseluruhannya menunjukkan tanda-tanda masalah buah pinggang, hati atau anemia.
 Sumber : Mengenal Penyakit Melalui Kuku

Confirm ramai yang baca sambil belek kuku kan? Kot2 ada tanda salah satu penyakit yang nampak kat kuku. hahahaha.. Apapun kalau anda tanda2 tu kat kuku hangpa elok la buat pemeriksaan lanjut kat hospital jangan dok buat kesimpulan dari info yang hangpa baca jer. Kadang2 kuku kuning sebab dok gaul kunyit bukan sebab penyakit pun. Cuci2 tak keluar terus ingat ada diabetes pulak. Info ni sekadar untuk peringatan bukan keputusan yer..

Moral of the story.. kuku yang cantik adalah kuku yang sentiasa bersih & pendek bukan kontot. Jadi jangan suka gigit kuku, hokay!

5 comments:

  1. macam kuku akak ni..cantik2 je..kalau orang tengok mesti orang kata kuku datin2...


    ehekeekeekek

    ReplyDelete
  2. bagus ni...semua ley diagnose via kuku jek...tutup laa hospital...pasni semua doktor menganggur jek

    ReplyDelete
  3. Mak hai, Diana punya komen.... *_* Puas dok gelak sambil membayangkanlah sambil dia menaip sambil dia hembus kuku ala datin-datin tu *_*

    Alamak, kuku kuning tu sesekali ada juga kena. Dulu suka bela kuku panjang sebabnya nak sangat BFF dengan langsuir. Lepas tu asal panjang je, kuku tu jadi kuning. Lama-lama tak tahan tohmahan yang maybe dilemparkan bila orang nampak 'ratu cantik' ada kuku kuning, makanya akak potong pendek semua kuku. Lagi nampak bersih *_*

    ReplyDelete
  4. Hehehhe..mcm tau³ je sis kathy baca smbil belek kuku. Hehhehe. Tapi mmg buat pun.

    ReplyDelete
  5. nice sharing suria
    tak penah tau plak pasal ni

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!