FAKTA YANG PERLU ANDA KETAHUI TENTANG PENEMUAN MAYAT KANAK KANAK LELAKI DI BAWAH LANTAI SIMEN DAPUR

31.5.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Malam ni segmen seram serik di gantikan cerita/fakta yang agak seram,ngeri,menyayat hati jugak kejam. Tak tau macam mana orang yang buat ni tergamak buat lebih2 lagi yang di syaki adalah mak bapak budak tu sendiri.

Semua orang tahu Pada hari Jumaat, 29 Mei, rangka kanak-kanak dibalut dengan kain ditemui ditanam dalam lubang di bawah lapisan baru simen di lantai dapur sebuah rumah di Taman Usaha Jaya, Kepong. Bayangkan kalau misteri pembunuhan tu tak di ketahui & ada orang lain pulak menyewa kat situ tanpa tahu di bawah simen lantai dapur rumah dia tinggal tertanam mayat seorang budak yang berkemungkinan menjadi mangsa dera & bunuh. Mula la nak jadi cerita mistik.. Macam filem Rahsia dulu. Sapa tak tau filem Rahsia tu sila google yer.. Antara filem seram yang menyeramkan di zaman aku kecik kecik.


Mayat kanak kanak tu di temui oleh pekerja2 yang membuat pengubahsuai terhadap rumah tersebut selepas terhidu bau busuk di lantai yang baru di gali ketika membuat kerja pengubahsuaian. Selepas di maklumkan penemuan mayat tersebut pada tuan rumah, baru tuan rumah buat laporan polis.
Mula2 polis ingat mayat seorang gadis sebab mayat yang di temui berambut panjang.

Rumah itu telah di sewa oleh sepasang suami isteri bersama 3 orang anak, 2 perempuan & seorang lelaki sejak 2014 sehingga 2015. Penyewa rumah tu pernah minta izin pada tuan rumah nak repair salah satu bilik mandi tapi bila tuan rumah datang nak tengok pada bulan April sekeluarga tu dah berpindah tanpa memaklumkan kepada tuan rumah


Lelaki berusia 33 tahun yang di percayai bapa kepada mayat kanak kanak2 tu di kenali sebagai Loo Chon wen. Menurut jiran, penyewa rumah tu memang agak pelik & tidak bercampur dengan orang lain. Mereka seolah2 menyembunyikan sesuatu

 
Bapa kepada mayat kanak kanak tersebut dah di tahan polis pada sabtu, 30 mei 2015 yang menjadi suspek. Dia di tangkap di keningau sabah jam 6.30 pm. Selepas bapak kepada kanak kanak tu di tahan, polis menahan ibu bersama dua orang anak perempuan mereka yang sedang menumpang di rumah saudara mereka di penampang. Mereka semua akan di terbangkan ke Gombak pada Isnin ini. Pasangan ni memberitahu polis bahawa anak lelaki mereka hilang. Semuanya akan terbukti selepas ujian DNA di jalankan.


Katanya anak hilang tapi tak pernah buat laporan polis. Nampak sangat something wrong somewhere. Lagipun kalau tak salah takkan tetiba lari dari rumah sewa selepas meninggalkan kesan mencurigakan macam.

Dunia sekarang... Kalau dapat mak bapak tak bertimbangrasa macam ni tak tau la mana tempat lebih selamat untuk anak anak. 

Moral of the story.. Bila nafsu di kuasi iblis kasih sayang tu dah takde nilai.

Sumber Says

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UPLOAD MUKA BLUR MAYA MATAHARI KENA UGUT DI SIMBAH ASID

31.5.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Hari ni nampaknya weekend kat rumah je la sebab robot masuk wad maka makhluk 2 kaki jadi patah sayap la pulak. Takpe sekali sekali berjimbaraya di rumah sendiri pada hari minggu yang berbahagia ni.

Sambil lepak2 depan tv tengok jalan2 cari makan kat tv3 jenjalan la kat IG. Ternampak satu gambar retis yang dulu popular dengan lagu matahari.. Maya upload satu gambar katanya kat majlis tahlil. Gambar tu dia dengan artis vateran Rohana Jalil kalau tak silap. Caption dia dia la tulis pasal muka blur. Tetiba je sorang mamat ni macam tak puas hati terus komen yang boleh macam cari nahas jer.


Hati2 dik Ooi.. nak tunjuk samseng even kau tak berniat nak buat pun. Statement macam tu pun boleh jadi kes polis jugak. Dah nampak macam ugutan. Tup tup tetiba berlaku benda tu kat orang yang kau hamburkan kata kata tu even kau tak buat pun confirm kau tersenarai sebagai suspek jugak.


Lepas si Maya reply balik kata kalau merasa nak pergi balai buat la statement macam tu.. reti pulak dia delete komen dia. Tau pun takut. Ingat taiko sangat rupanya  setakat tahap adudu watak jahat dalam kartun boboiboy jer. hahaha

Moral of the story.. Zaman sekarang nak cakap apapun berhati hati. Silap cakap see U in balai la. Kalau tak suka just unfollow dari sakit mata kau tengok lepas tu mulut mula nak cakap bukan - bukan. Bukan ada sesapa paksa kau follow sesapa pun.


Yang menarik
Rasa Annoying dengan whatsapp bila ada orang suka2 hati add masuk ke group tanpa keizinan anda, orang suka spam barang jualan/produk mereka, suka copypaste khabar angin & berita tak sahih. Ni cara nak reply balik whatsapp mereka guna emoji.. Meh tengok sini
8 Snarky Emoji Comebacks For Your Biggest, Most Annoying WhatsApp Problems

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SUSHI KING TIADA DALAM DIREKTORI HALAL JAKIM

31.5.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Aku ni antara penggemar sushi tapi aku bukan tiap2 minggu pun makan sushi apatah lagi makan kat sushi king. Tapi pernah la termakan 2 kali kat situ. Antara tempat mahal makan sushi jugak la. Selalu beli jer sushi kat tesco tu pun dah lama tak beli. Tup tup timbu isu Sushi king tak pernah apply sijil halal & hari ni terbaca kat satu blog katanya Sushi King di sahkan tidak halal oleh JAKIM.

Oh my Malaysia apsal la premis2 yang tiada kelulusan halal ni sering di kelirukan. Memang kebanyakkan pekerja sushi king terdiri daripada orang melayu beragama Islam. Cawangan Sushi King yang pernah aku makan pun semua tengok budak2 melayu yang kerja kita pun tak terfikir la benda tu tak pernah apply sijil halal JAKIM. Tak tau takde status halal tu sebab tak pernah apply sijil halal atau halal dari segi bahan/ramuan yang di gunakan. Hope sekadar tak pernah apply sijil halal bukan tidak halal dari ramuan/bahan di gunakan.


Aku check jugak sendiri kat directori halal JAKIM memang takde tersenarai Sushi King. So, bila kita dah tahu tak payah la makan. Kita tak tahu bahan/ramuan yang di gunakan samada halal atau tidak.. Standard halal adakah di patuhi. Tak mati kot tak makan sushi kat sushi king. Selama hidup dok makan nasi ok jer... hahahaha. Korang nak semak status halal apa2 restoran atau premis perniagaan boleh semak kat sini Directori Halal JAKIM



Moral of the story.. Gamaknya lepas ni sebelum cuba restoran berjenama besar macam ni kena search dulu kat directori Halal JAKIM la.. takut termakan kat tempat tak halal melopong je lepas dah kenyang. Ke perlu bawa bekal kalau nak keluar jenjalan, shopping bagai hahahaha


Yang menarik
Adakah anda seorang ibu? adakah anda tahu 10 resepi cinta ni? Nak tahu apa resepi cinta seorang ibu yang menjadi pengikat kasih sayang meh tengok kat sini
10 Resepi Cinta Yang Aku Dapat Daripada Ibu Tersayang

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH BANGLO TIBA TIBA GHAIB TAMAN RINTING JOHOR

30.5.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Nampak malam minggu ni segmen seram serik lekat lekit masih belum insaf katanya. Bersiaran macam biasa. selagi ada masa tersisa kat rumah selagi tu blog puaka ni terus berupdate, Insya Allah dengan izin Allah.

Untuk malam ni segmen seram serik lekat lekit nak share satu kisah tentang banglo yang katanya ghaib sebab kesilapan penghuni rumah tu melakukan perkara yang melanggar perjanjian manusia & alam ghaib. Tapi cerita dia banyak versi. Takpe la kita cerita step by step yer.. Korang pun baca je la dengan hati yang terbuka jangan terluka yer.

Alkisah versi pertama
Banglo ni di katakan ghaib sebab mengamalkan ilmu untuk jadi kaya & dapat duit yang banyak tapi bila dapat duit berkoyan2 di habiskan di jalan yang salah iatu berjudi. Perjanjian dia duit tu tak boleh di gunakan untuk buat perkara haram. Sebab dah langgar perjanjian ghaib maka banglo tu di ghaibkan dengan penghuni2 dia sekali. Wallahualam la penghuni banglo tu hidup ke atau dah jadi warga bunian..

Versi kedua
Katanya pemilik banglo tu makan harta anak yatim. Hidup bermewah dengan harta anak yatim..

versi ketiga
Versi ketiga ni kategori komedi seram minta kaki berkaki kaki gamaknya... Katanya ada sami budha nak test power ilmu dia try ghaibkan banglo tu. Agak2 la kan banglo tu ghaib pasal sami budha tu. Yang buat cerita ni maybe tak pernah rasa di lempang dengan tapak kaki kot hahahahaa

Tu versi cerita yang kononnya sebab banglo tu ghaib. Katanya selepas beberapa bulan banglo tu ghaib Ada cerita lain katanya geng paranormal kot nak buat research kat tapak banglo yang memang tinggal lantai marmar jer. Yang lelain ghaib katanya. Tapi 2 hari sebelum depa ni pergi ke tempat 3 daripadanya dapat mimpi yang sama. Mimpi tu depa nampak satu lorong yang panjang di hujung ada satu gate besar macam gate rumah banglo. Sepanjang jalan lorong tu ada orang yang berselubung melambai2 seolah menyambut kedatangan mereka. Tapi ada seorang di antara mereka dapat mimpi lain sikit.. Dia di datangi seorang orang tua yang pakai pakaian serba putih nasihatkan supaya mereka tak pergi ke tapak rumah banglo tu. Maka depa deicide tak jadi pergi.

Banglo tu masih menjadi misteri.. sebab kalau di katakan banglo tu banglo tak siap.. lantainya ada. Siap marmar lagi. Menurut cerita tak sahih..banglo ni katanya hilang pada sekitar tahun 2003 @ 2004. Katanya banglo tu di beli oleh seorang India menggunakan duit anak yatim yang didermakan oleh orang ramai. Banglo tu tiba tiba hilang masa proses penyerahan kunci rumah. Tapi semua tu versi mulut ke mulut yang pasti banglo ghaib di taman rinting johor masih misteri hingga kini. Tak de siapa tahu misteri kehilangannya.

bumbung yang berwarna merah tu, ianya terletak di belakang tapak banglo yang hilang.

Moral of the story... Awas! Jangan makan harta anak yatim kalau taknak rumah korang tinggal lantai jer. Peace Yo!

Sumber : Oh Seram


yang menarik :
8 perkara buruk yang biasa berlaku ketika anda pergi bercuti. Untuk persediaan awal jom baca kat sini apa 8 perkara buruk tu & cara mengatasinya
Things To Do In The Event These 8 Travel Nightmares Come True

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BELAJAR JAGA HATI SENDIRI JANGAN HARAP SIMPATI

30.5.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Hidup kalau nak puas hati orang lain memang susah jadi kadang2 kita perlu jaga hati sendiri dulu & pilih hati yang mana perlu di jaga. Kadang2 bukan tak nak jaga hati orang lain cuma letih. Kita bagi pendapat dengan kasih sayang dia terima dengan rasa marah & tak puas hati. Sebabnya konsep sayangkan kawan zaman sekarang kau mesti menyokong dia jer.. Kalau kau cakap yang membantah even untuk kebaikkan pun orang susah nak terima.

Bila jadi perkara macam tu.. Aku pun malas la nak ada rasa sayang, rasa simpati & rasa ingin menegur & membantu sangat la. Sebab cara aku bukan jenis belai2 orang. Anak aku buat salah pun aku marah, inikan anak orang yang dah berbulu segala sudut. Yang dah faham banyak perkara baik & buruk. Serius aku tak reti sangat nak belai2 orang dengan kata kata sebab bagi aku kadang2 kata2 simpati ni buat orang lain semakin lemah, sentiasa rasa nak mengadu & sentiasa cepat terasa. Tak boleh nak berdikari bila ada masalah melibatkan hati & perasaan.


Aku tak suka nak merintih hiba.. ala2 melentok liuk macam lagu Anuar Zain. Aku hidup dengan hadap macam2 Ujian Allah yang tak semua orang tahu. Aku jadi kuat bila aku pilih hadap tanpa perlu menjadikan orang lain sebagai pemujuk. Orang nampak perjalanan hidup aku macam lancar jer.. umpama tar yang baru di turap masa dekat piliharaya. Jalan pun cantik jer.. takde lopak2. Padahal perjalanan hidup aku selama ni umpama jalan kat tanah merah. Tapi sebab aku pilih hadap dengan senyap.. berusaha untuk bahagia So, Allah bagi bahagia tapi kadang2 Allah uji jugak dengan dugaan rasa tanda aku manusia biasa dalam kehidupan yang normal.

Serius aku jadi letih bila baca rintihan orang yang macam tak berkesudahan. Sekali sekala tu ok la.. Sebab kadang2 kita manusia meletop jugak tapi kalau dah kerap kali gamaknya jenis bocor la kot sampai tak boleh simpan langsung rasa hati. Kadang2 aku cuba nak bagitau perkara yang dia buat tu bukan buat dia semakin kuat malah jadi semakin lemah. Bila aku cuba bagitau secara berdepan dah tak boleh terima. Bila aku tulis secara kiasan & sarcasm dah terasa. Bila aku pilih malas ambil peduli.. pun terasa jugak. Padahal kadang2 aku tulis jer tak merujuk siapa2. Ilham tu kadang2 datang dari pembacaan, tengok tv.

Moral of the story.. Kalau orang lain tak mampu jaga hati kita maka kita yang kena jaga hati sendiri sebab hati tu hati kita. Kita yang rasa. Pilihan di tangan kita sebenarnya. Kau nak terus di sakiti atau kau nak elak.. Kita boleh. Walau tak semua perkara tapi apa selagi ada pilihan kita untuk jaga hati kita maka jagalah. Orang boleh berkata apa saja tentang diri kita mungkin kita tak mampu hentikan tapi kita ada pilihan samada nak peduli atau buat tak tahu.

P/S : Aku bukan seorang yang kejam & takde perasaan nak jaga hati orang lain tapi aku tak suka jenis manusia yang suka tunjukkan kelemahan diri untuk dapat simpati. Cukuplah kita simpati pada diri kita & berusaha untuk rasa bahagia. Aku jugak bukan seorang manusia yang kebal dengan ujian kadang2 aku rasa tak daya jugak cuma aku tetap pilih terus menjadikan ia rahsia hati yang bukan untuk aku tulis & di baca semua orang.


yang menarik
Adakah korang tergolongan dalam golongan tipikal mak bapak zaman sekarang yang buat semua benda ni kat anak anak? Jom tengok
15 Typical Things That Kiasu Malaysian Parents Do

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERUS GIGI DARI ARANG DISALUTI WARNA EMAS

30.5.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Zaman dahulu petua orang tua tua supaya gigi putih berseri adalah gosok arang pada gigi sebab ini terbukti arang mempunyai kebaikkan untuk tubuh badan & kecantikkan. selain memutihkan gigi salah satu kegunaan arang untuk mengubati keracunan dalam badan.


Kebaikkan arang untuk gigi pula sifat poros pada arang membantu untuk menarik enamel yang melekat pada gigi walau dalam tempoh yang lama sekaligus membersih, mengilatkan & memutihkan gigi.

Kalau cara orang dulu - dulu serbuk arang akan di letakkan pada jari kemudian di gosok pada gigi tapi zaman dah berubah teknologi jugak dah canggih jadi arang di formulasi menjadi berus gigi yang mempunyai fungsi membersih & memutihkan gigi sama seperti mengosok gigi dengan arang.

Sebab tu colgate keluar dengan produk terbaru Berus Gigi colgate 360' Gold Charcoal yang mempunyai sentuhan warna emas dengan bulu berus arang untuk kebersihan yang menyeluruh. Berkesan menghalang pembiakan bakteria pada berus sehingga 90 hari & mampu membersihkan kotoran pada gigi.Mudah kan? Tak perlu lagi guna jari dengan serbuk arang untuk mengosok gigi semata mata nak dapat gigi bersih & cantik. Cuma perlu guna berus gigi 360' Gold Charcoal Colgate ni jer.


Selain tu.. Kalau anda beli berus gigi colgate 360' Gold Charcoal ni korang berpeluang menang 360gram emas atau kalau korang nak menang gold bar bernilai RM1800 boleh jugak cuma perlu main games mudah kat sini >> Craving to win some gold? Do not miss this opportunity to win 360g of gold!

Jadi, yang mengimpikan gigi sihat putih berseri bertukarlah kepada berus gigi colgate 360' Gold Charcoal. Insya Allah pasti buat anda tidak rasa was was lagi untuk tersenyum pada semua orang. Bukan jer nampak manis, Insya Allah menjadi pahala jika dengan niat yang betul sebab senyum kan satu sedekah.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KERANI DI MALAYSIA SAMA TARAF DENGAN BIBIK INDONESIA

30.5.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ni bukan menghina atau memandang rendah pada sesiapa atau apa2 pekerjaan yer tapi hakikatnya sekarang dah nak jadi macam tu. Cuma beza nak jadi kerani paling2 kena pandai typing surat menyurat, buat filling, koman2 kena pandai basic computer & tahu cara menjawab telefon & greeting dengan betul. Tapi kalau setakat nak jadi bibik @ orang gaji.. depa tak minta sijil sekolah apatah lagi sijil computer bagai. Cuma kau perlu mengaku reti buat kerja rumah even sebenarnya kau tak reti pun dah lulus jadi bibik.

Apa korang ingat semua bibik expert dengan kerja rumahtangga ke? Tapi yang expert mengerjakan rumahtangga orang sampai telingkup dah makin ramai. Yang berlagak pandai dari majikan pun dah semakin membiak. Tu tak cerita lagi yang rajin curi tulang, dera anak orang & caras laki orang atau caras harta benda majikan.

Bayar ribu riban dapat amah gila camni. Lambung2 anak orang hempas ke lantai lagi nangis

Tapi bukan la nak cerita yang buruk2 pasal bibik ni.. cuma tetiba kecoh satu alam maya katanya gaji bibik @ pembantu rumah indonesia bakal dia naikan sehingga RM1200. Dah sama level rate gaji kerani kat Malaysia tu. Silap2 ada tempat gaji kerani pun lagi rendah dari tu. Takkan kot kerani kat Malaysia harga sama jer dengan dengan bibik indonesia. Alahai kesiannya. Nak jadi kerani pun sekurang2nya SPM jugak tapi nak jadi bibik tak pernah kenal sekolah pun boleh.

Makin demand pulak depa sekarang. Kalau bayar mahal2 tapi perangai macam bibik kak LydiaMiza, dengan majikan pun kurang respect, kerja pun asyik nak curi tulang, hari minggu asyik nak ajak pergi Mall mau migrain majikan. Bayar mahal2 sekadar untuk menyusahkan makan hati majikan di buatnya.

Kalau ikutkan bibik ni tempat tinggal, makan semua majikan sediakan.. Bila nak up gaji lagi jadi bebanan jugak la. Dah nak kena bela makan minum bagai.. Nak kena bayar gaji mahal pulak. Kerani pun takde bos tanggung makan minum & tempat tinggal. Alahai sedih sangat Malaysia ku ooi!!

Moral of the story.. Kalau dah basic bibik sama dengan kerani makesure bibik tu sekurang2nya lulus SMP ke SMA sekolah menengah depa.. aku pun tak berapa tau sangat. At least boleh jadi cikgu tuisyen sekali kat anak2 majikan. Baru berbaloi bayar ribu riban.. ye dak? kekekekeke


yang menarik
Adakah korang tergolongan dalam golongan tipikal mak bapak zaman sekarang yang buat semua benda ni kat anak anak? Jom tengok
15 Typical Things That Kiasu Malaysian Parents Do

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JALAN BATU KURAU KE TAIPING SERAM & BERHANTU

29.5.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Malam ni segmen seram serik lekat lekit ke bahagian utara tahan air pulak.. Kisah seram malam ni adalah berkisarkan kejadian2 seram yang berlaku di jalan yang menghubungkan batu kurau dan taiping. Banyak versi jelmaan2 seram berlaku di jalan ni.. Tarik nafas, baca bismilillah.. kosongkan minda meh kita baca Kisah Misteri & seram Jalan Batu Kurau ke Taiping.


Alkisah.. kisahnya jalan ni di katakan amat menyeramkan sehingga kalau ada mana2 pemandu teksi atau orang yang bekerja sampai lewat malam yang nak balik rumah & terpaksa guna laluan ni sanggup tak balik rumah dulu. Tidur la mana2 masjid katanya dari mengadap benda2 seram yang dok main aucak tetengah malam. Boleh kering darah di buatnya.

Antara kejadian seram yang pernah berlaku pernah orang terserempak dengan orang tua tak berkaki naik basikal yang laju mengatasi logik akal seorang manusia di tengah malam. Orang tua, naik basikal tua, kayuh kemain laju.. dia kayuh pakai apa tu aku takde jawapan. Yang di ceritakan cuma tu jer. Siapa orang tua tu.. Misteri nusantara lagi.

Kisah lain.. seorang perempuan dukung anak menahan teksi di tepi jalan tengah2 hutan yang takde penempatan manusia. Siapa perempuan tu? takde jawapan.. secara logik buat apa seorang perempuan kat hutan tengah malam buta dengan anak. Antara kejadian2 lain yang takde kaitan dengan jelmaan jasad seperti manusia.. adalah babi putih lintas jalan.. bebola api yang tiba2 muncul depan cermin kereta. Kalau ikut kepercayaan orang2 kampung.. jenis bebola api ni maybe langsuir. Tapi yang dok menyakat orang yang guna jalan tu.. tak tau la spesis hantu apa. Aku agak je la...

Tak pelik sangat kalau tiba2 mahkluk ni muncul sebab kawasan hutan salah satu penempatan jin. tetiba tebuk hutan buat jalan dia pun nak menikmati prasarana yang kerajaan sediakan jugak even tak layak mohon BR1M.Yelah.. rakyat Malaysia juga so dia berhak guna kemudahan di sediakan. hehehehe

Moral of the story... Balik kerja awal sikit. Kalau tak serempak dengan hantu pun takut orang kat rumah naik hantu. hahahaha

Sumber Anjang Dollah


Yang menarik :
8  Perkara buruk yang selalu berlaku bila kita pergi bercuti & cara nak mengatasinya. Jom baca kat sini

8 perkara yang umpama mimpi buruk berlaku waktu percutian

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INILAH YANG TERJADI BILA NAMA ARTIS DI GANTIKAN DENGAN HURUF O

29.5.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sumpah aku gelak baca artikel ni. Nak2 lagi Nama Siti Nurhaliza kalau di tukar dengan huruf O. Bukan je bunyi kelakar malah jadi maksud lain pulak. Aduhai sapa lah yang kreatif sangat buat artikel ni. memang penglipur lara sungguh.


Nak tengok retis2 yang jadi mangsa nama mereka di gantikan dengan huruf O sampai bunyi kelakar sangat.. Meh la baca kat sini... Amaran yang pakai gigi palsu mohon lekat dengan poliden dulu... takut tertanggal pulak lepas baca artikel ni... Nak baca clik tajuk kat bawah ni...

14 Nama Artis Yang Beri Maksud Lain Jika Digantikan Dengan Huruf 'O'


Cuba nama korang pulak korang tukar huruf O gamaknya bunyi apa? Asyik gelak nama orang jer kan.. sesekali gelakkan nama sendiri baru tau apa rasanya. Hahahaha.. Ok la di hari penghulu segala hari ni tak elok gelak banyak2 sangat.. bawak istifar & zikir katanya ostaz & ostazah..

Moral Of the story entri ni sekadar gurau2 manja jer bukan nak mempersendakan siapa2. Bak kata pepatah.. tak boleh gurau pergi pulau. Jangan kawan dengan orang. hehehehehe

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HATI HATI KE BANDUNG JANGAN TERMAKAN SOTO AYAM DAGING TIKUS

29.5.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Yang suka travel, shopping & jalan ke negara seberang Indonesia kena alert pasal ni. Lebih2 lagi bab makanan ni. Lain tempat lain budaya.. Ada orang Islam kat Indonesia biawak pun depa makan tapi bukan semua segelintir yang mungkin pengetahuan hal ehwal agama yang kurang. Ni pepagi lagi terbaca cerita meloyakan. Tetiba rasa macam morning sickness lepas baca pasal soto ayam extra daging tikus.. Mak Aihh..

Benda ni katanya di share di facebook dari seorang warganegara Indonesia yang terbeli Bakso soto ayam yang ada dalamnya bontot tikus & ekor tikus. Bukan tikus tu terjatuh ke hapa memang elok di siang & di masak. Bayangkan korang tengah sedap2 makan tetiba baru perasan daging tikus gamaknya apa perasaan korang?


Tu la.. nak makan ni kena pastikan tempat tu memang sah halal nak2 lagi kat negara orang. Bukan kata berlagak tak makan warung2 & gerai2 tepi jalan tapi tu la takut jadi benda2 macam ni. Aku pergi Thailand pun cuak nak beli ayam goreng yang merah tu kalau jual jenis jaja2 tepi jalan. Terkenang tikus... hahahhahhaha..

Moral of the story.. berhanti2 ketika memilih tempat makan & jangan buruk lantak sangat.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENGALAMAN SERAM DI APARTMENT BERHANTU NOMBOR 13A

28.5.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Malam Jumaat dah malam ni kan? Sekejab jer.. Rasa baru semalam malam Jumaat. Bagus la mana2 melakukan amalan2 yang menambah pahala tu. tak payah la dok update status2 gersang malam Jumaat, tak berapa lawak sangat dah. Ok untuk malam Jumaat kali ni segmen seram serik lekat lekit nak share satu kisah seram yang berlaku di sebuat apartment bernombor 13A... erkk... apsal nombor rumah sama jer dengan nombor rumah aku ni?

 Sumber Google. Sekadar hiasan

Alkisah seorang graduan yang baru memulakan kerjayanya sebagai penulis di sebuah syarikat akhbar tempatan. Semuanya bermula bila dia menyewa sebuah rumah di apartment yang berdekatan dengan tempat kerja dia. Apartment tu bukan takat dekat dengan tempat kerja, malah sewa pun murah dah tu kategori fully furniture. Bawak diri je katanya masuk rumah tu. Musykil sekali lagi sebab owner umah dia sewa tu pun sama dengan owner rumah aku sewa sekarang. Hahahahah kebetulan pulak. jangan rumah di maksudkan tu rumah aku sudah sebab aku pun duduk apartment murah jugak. hahahaha

Memula tinggal kat situ ok la.. takde apa yang pelik atau seram yang berlaku sehinggalah pada satu malam yang sepi.. pak mat jual topi.. topi mak koyak.. pak jual tempoyak... hehehehe.. saja je nak flashback kalau zaman kanak kanak rebina. Ok.. ok.. berbalik pada cerita pasa satu malam tu.. Masa dia sedang buat kerja kat ruang tamu rumah dia tiba2 terdengar dentuman kuat pintu rumah dia. Time tu dah pukul 2.30 pagi. Patut la pun.. time hantu lepak2 dah tu dia pulak dok guna ruang tamu mana tak hangin kan? kekekkee...  Dia buat tak tau jer lepas bunyi hentakkan kuat pintu tiba2 kipas pula berhenti. Time tu dia mula cuak dah. Apa lagi terkumat kamit la mulut dia baca ayat2 Al quran sebagai pendinding. Alhamdulillah lepas tu keadaan kembali tenang & dia teruskan kerja.

Lepas tu dia pun masuk ke bilik nak tidur tapi malam tu dia rasa macam lain macam sangat. Seolah2 ada benda yang hempap badan dia masa tidur & terasa macam panas sangat. Tiba2 jer kaki dia tersentap buat dia terbangun dari tidur. Selepas terbangun terdengar pulak suara tangisan seorang wanita yang sayup sayup jer... seolah2 meminta tolong. Dalam takut2 tu dia cuba jugak cari suara tangisan tu di ruang tamu rumah.

Kalaulah organ dalaman badan tu macam organ kereta rasa luruh habis atas lantai bila tetiba apa yang dia nampak di ruang tamu rumah adalah sesuatu yang tak pernah di harap untuk dia tengok, Kelu, kaku jadinya bila dia melihat susuk seorang wanita dengan wajah yang menyeramkan. Matanya terjojol keluar bersama titisan darah yang keluar dari lubang biji mata, lidah terjelir panjang & kepalanya bengkon seperti orang patah leher. Dengan kuku tajam, siap ada ulat yang keluardari setiap tubuhnya.. Tiba2 tangisan sayu tadi bertukar jadi ngilaian kuat yang menakutkan. Lembaga tu katanya menerkam & terus mencekik dia. Dia dok fikir mati jer tapi tetap terus membaca ayat2 Kursi. Lembaga tu terkesan dengan bacaan ayat Qursi menjerit kesakitan terus lepaskan leher dia & hilang.

sebab badan dia terlalu lemah dia pengsan kat situ jugak. Sedar2 pagi tu tengok badan dia penuh dengan kesan cakar serta lebam di leher. Sebab tak sihat dia call kawan dia bagitau. Kawan baik yang prihatin mesti la datang melawat. Bila sampai ke kawasan rumahnya, kawan dia jadi lain macam tapi tak cerita kenapa sehingga mereka beredar dari kawasan rumah dia. Lepas dah lepak kat satu restoran ni baru kawan dia cerita yang rumah dia tu rumah berhantu. Katanya pernah jadi kejadian bunuh. Seorang graduan katanya bergaduh dengan boipren dia.. kemudian dia di rogol & di bunuh. Lepas tu di gantung kat tengah2 ruang tamu rumah seolah2 macam mati bunuh diri.

Lepas dengar je cerita kawan dia.. tak tunggu lama la kat rumah tu. Terus dia pindah kerumah kawan dia. Gila kau! Tempat orang mati di bunuh memang tempat yang jin & syaitan suka bukan sebab orang mati tu jadi hantu membalas dendam yer. Jadi betulkan pemahaman. Sebab tu dalam setiap cerita seram yang aku share kat blog ni aku sentiasa ingatkan benda tu. aku tak nak ada sesiapa salah faham yang boleh memesongkan akidah pulak.

Moral of the story... Pentingnya masuk rumah baru tak kiralah baru siap atau kita baru nak duduk buat tahlil atau bacaan yasin. Kita tak tahu siapa yang tinggal sebelum kita masuk. Rumah yang 3 hari kosong tanpa penghuni pun dah datang penumpang tak bayar sewa apatah lagi kalau rumah yang kosong sudah sekian lama.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MAK BAPAK SIBUK BEROMEN BIAR ANAK MAIN SENDIRI KAT TEMPAT AWAM

28.5.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Bukan la kata aku ni mak yang memang prihatin sangat tapi aku antara jenis mak yang overprotect jugak nak2 lagi kat luar & tempat awam yang ramai orang. Nak lepak2 online sambil biar je anak bermain memang bukan jenis aku. Setiap pergerakkan anak aku tu memang tak lepas mata aku pandang. Sebab dalam otak aku asyik fikir, seminit pun boleh jadi macam2 benda buruk.


Hari minggu lepas kat selayang Mall.. kat tingkat atas tu kan ada tempat permainan games segala bagai. Memang ramai orang & ramai jugak budak. Aku memang kalau ke selayang Mall suka bawak anak aku main2 kat situ even tak pernah beli token pun. Alah bagi dia main gitu jer. Hahahaha... takpe anak aku tak pernah kisah pasal tu.

Sambil2 dok layan anak aku main kat situ tengok la sepasang mak bapak ni bersama seorang anak kecik yang aku rasa anak dia lagi muda dari anak aku. Di biar je la budak tu main, depa laki bini sibuk dengan smartphone & dok bermanja kat situ. kemain dok beromentik, Tak pandang pun anak yang kejab ke sana, kejab kesini main sorang2 kat tempat sesak macam tu. Kalau orang nak culik senang2 jer.. Rasanya lepas jugak keluar dari Mall yang tak berapa besar macam selayang Mall tu baru mak bapak dia perasan. Aku pulak tolong  risau tengok anak dia.. aku pulak jadi tukang tengok2 kan anak dia sementara anak aku dok main kat situ.

Zaman yang kita boleh dengar hari2.. kanak2 hilang, kanak2 kena culik, kanak2 di temui mati di bunuh.. Ada jugak mak bapak yang jenis macam ni. gamaknya masa beranak dia tak rasa sakit kot. Sambil kentut2 tetiba terkeluar anak. Bila dah jadi benda buruk time tu baru reti nak meraung.

Moral of the story.. smartphone hilang boleh kumpul duit beli lain kalau anak hilang mustahil kau boleh beranak anak yang sama macam yang hilang tu sebagai penganti. Jadi.. kat tempat awam macam tu kena selalu ingat seminit kita terlalai mungkin mengundang kesalan seumur hidup. Yang berjaga2 pun kadang2 berlaku jugak benda tak di ingini apatah lagi yang buat sambil lewa.


Yang menarik untuk di baca
Yang bercadang untuk ke hong kong kena baca ni. Kenapa perlu ke hong kong sepanjang bulan Jun - Ogos bukan bulan lain?
Haven’t been to Hong Kong during the summer yet? You’re missing out big time!

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BLOGGER AHP PIE PENGIDAP HIV POSITIF PULANG KERAHMATULLAH

28.5.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Terkejut membaca post di wall FB seorang Blogger yang sangat peramah & positif Abang Ahp Pie biarpun pengidap HIV positif. Walau di jangkiti HIV bukan dari kesilapan beliau namun beliau redha dengan apa yang terjadi menganggap ia satu anugerah dari Allah. Beliau antara blogger yang aku kagumi berusaha untuk memberi kefahaman kepada masyarakat tentang HIV. Sedih, terkejut bila terbaca berita tentang pemergian beliau tadi. Innalillahiwainnaillahiroojiun

 dalam kenangan.. Abang Ahp Pie

Aku pernah tulis tentang beliau tak lama dulu. (boleh rujuk entri ni INILAH BLOGGER PENGIDAP HIV POSITIF) Masa aku minta keizinan nak tulis pasal beliau Ya Allah orang sangat peramah & baik. Tak kisah untuk aku guna gambar dia & keluarga dia untuk letak dalam entri tu cuma dia minta jangan dedahkan macam mana dia di jangkiti HIV sebab ia melibatkan banyak pihak. Kalau orang lain sememangnya mahu orang tahu dari kecuaian orang lain, orang lain yang menerima musibah tapi tidak arwah abang Ahp Pie. Dia masih menjaga nama baik pihak tersebut.


Perkenalan aku dengan abang Ahp Pie di alam maya tak lama.. lepas seorang blogger yang minta aku up kan story abang Ahp Pie kat blog aku. Tapi sepanjang perkenalan memang dia rajin bertegur sapa. Orangnya suka bergurau. Tapi sejak dua menjak memang tak nampak sangat status abang Ahp Pie kat FB. Sangat di senangi ramai. Sesungguhnya orang yang baik di sayangi Allah. Allah ambil dia.. kerana Allah lebih menyanyangi dia berbanding kita. 

Tenanglah Abang Ahp Pie... Berehatlah di sana setelah berpenat di dunia memperjuangkan nasib golongan pengidap HIV. Moga tempat mu lebih selesa berbanding di dunia. Moga tidur mu lena sehingga tiba hari kebangkitan nanti. Takziah untuk seluruh ahli keluar arwah abang Ahp Pie. Moga tabah & sabar menerima Ujian Allah. Sedekahkah lah alfatihah untuk beliau...



Menarik untuk di baca:
Kasihnya ibu membawa ke syurga ini kerana pengorbanan seorang ibu demi kasih sayangnya tidak boleh di bayar dengan harta di dunia. Jom tengok 10 resepi cinta ibu yang menjadi kekuatan dalam kehidupan..
Top 10 ’Super Powers’ Yang Akan Diperolehi Setiap Wanita Apabila Menjadi Seorang Ibu

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DIARI SERAM PENUH MISTERI SEORANG KANAK KANAK

27.5.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Ok malam ni segmen seram serik lekat lekit memilih cerita seram seorang kanak kanak. Yang ada anak yang masih dalam zon budak tu cuba check dia tulis apa dalam diari. Bukan apa takut ceritanya lain macam pulak. Lain macam bukan pasal kecik2 dah pandai tulis perasaan cinta kat budak lelaki tapi... Maybe ceritanya penuh mistik & misteri macam diari seorang budak perempuan ni. Misteri yang mungkin belum terungkai.. siapa kawan dia yang orang lain tak nampak tu.

Sumber Google. sekadar hiasan

Rasanya ramai yang dah biasa baca diari seram seorang kanak kanak ni pasal seorang kawan misteri dia yang orang lain tak nampak bernama lisa. Aku pun dah pernah baca sebelum ni tapi entah kenapa hari ni nampak macam kembali menjadi viral maka sebagai blogger puaka seram tahap amatur ni maka rasa bertanggungjawab pulak nak letak jugak cerita seram ni dalam blog.. Bukan apa tadi tengok ada masuk keywords cari cerita ni even tak sempat aku up lagi kat blog. Kena la ambil kesempatan untuk tidak menghampakan si pencari hantu katanya... hahahaha

Alkisah tersebutlah kisah... Kisah yang di kisah dalam sebuah diari seorang kanak kanak yang bercerita tentang seorang kawannya yang hanya dia jer yang nampak tapi tidak orang lain. Budak la katakan.. maybe dia tak faham kewujudan makhluk ghaib. Dia rasa selesa berkawan maka dia terus berkawan... Dan inilah kisahnya...










cerita ni di taip semula agar tulisan lebih jelas untuk di baca. Kang ada pulak pertikai tulisan tu pulak

Inilah entri cerita seram yang paling senang aku nak tulis. hahahaha... dah macam wordless Wednesday pun ada. Tapi macam biasa la blog aku mana boleh wordless.. tetap kena ada patah perkataan merapu merapan dari tuan tanah blog kedaung katanya.

Bak kata pak ustaz Al Qayyum yang pernah rawat anak aku dulu.. Kadang2 budak2 dia tak faham apa yang dia nampak tak sepatutnya dia nampak atau ada di sekeliling dia sebab tu kadang2 dia tak rasa takut & dia rasa boleh berkawan cuma tak bagus untuk perkembangan seorang kanak kanak bila di dampingi makhluk ghaib macam ni.

Moral of the story.. kalau anak2 kita cerita benda2 pelik atau macam berunsur imaginasi jangan judge depa cuma terpengaruh dengan imaginasi. Pastikan benda tu takde kaitan dengan apa2 makhluk yang tak sepatutnya mereka nampak.



Yang menarik untuk di baca :
10 PERKARA NAKAL KANAK KANAK YANG MENGHIBURKAN.
 Biarpun nakal.. benda2 yang mereka buat kadang2 mampu buat kita hilang stress. Yang ada anak atau di kelilingi kanak kanak kecil tak kira anak buah, anak orang atau anak sendiri mesti pernah berdepan dengan salah satu atau semua 10 benda yang kita rasa alahai comelnya tapi kenapa lah nakal sangat.. Kalau anak sendiri confirm la snap pic atau record video kemudian upload walau perbuatan tu kategori perbuatan nakal. Nak tahu apa 10 perkara nakal yang selalu kanak kanak buat tapi menggelikan hati meh tengok kat sini
 10 Pretty Annoying Things Kids Do That Secretly Make You Smile 

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MELISSA MALEK PEMINAT YANG KENA MAKI DENGAN AZWAN ALI

27.5.15 Suria Lekatlekit 11 Comments

Aku ni bukan la peminat Azwan Ali tapi memang terhibur jugak kadang2 dengan telatah dia bukan makian dia yer... Nak2 lagi tengok rancangan lari. Memang bebelan dia tu menghiburkan. Aku syak depa pilih dia sebagai peserta dalam rancangan lari pun sebab nak bagi ada tarikkan jer.. Kalau ikut cara dia main, semput jer. Tapi keletah dia memang mencuit hati la.

Azwan Ali.. semua orang kenal mulut puaka Niyang rapik. Bab maki orang dia lulus dengan cemerlang,gemilang & terbilang. Setakat cerita dia gaduh dengan artis dah bukan cerita biasa. Ni kecoh orang dok viral pasal budak melissa katanya peminat Azwan ali yang kena maki dekat IG.


Bukan la aku sokong Azwan Ali.. Tapi kau dah tahu dia camtu yang kau gigih tanya soalan cepukmas yang boleh jadi maksud yang macam2 dah kenapa? Apa pelik sangat bangla kerja kedai kain.. Kat Malaysia bersepah bangla kerja kat memana pun. Bangla ni kebanyakkan jenis rajin kerja so memang orang suka ambil bangla kerja. Benda tu pun kau nak tanya seolah2 mempertikaikan. Padan la kau kena maki dengan Azwan Ali. Macam baru keluar dari hutan Amazon tak pernah nampak bangla kerja kat kedai kain pulak. Bangla sekarang bukan takat kerja.. ada yang ada kedai sendiri dah beb!

Moral of the story.. Kalau rasa tak nak kena maki tak payah layan post dia. Dah tau dia ada suiz sentap & kalau terpetik je terus keluar maki hamun buat bodo jer dengan apapun post dia. Jangan kena maki melalak satu alam maya. Tak tahan kena maki,duduk tepi tepi. hahahaha

P/S : Sebelum jadi salah faham yang maha besar baik aku explain.. aku tak kata perbuatan azwan ali ni betul, masalahnya kita tak mampu nak betulkan dia yang perangai suka memaki hamun orang tu jadi kita jangan layan sebab kalau makin layan makin menjadi jadi.


Yang menarik :
Adakah ada tergolong dalam golongan tipikal yang suka frame kan 15 jenis gambar ni? Jom tengok

15 Typical Photos You'll Find Framed Up In A Malaysian Home

 

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAHSIA NASI GORENG SARDIN TAK MELEKAT LEKIT

27.5.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Nasi goreng sardin tak berapa popular lagi. Ada yang tak pernah cuba pun. Aku pun baru je cuba2 buat lepas tengok ntah mana blogger upload gambar nasi goreng sardin tak lama dulu. Takde la sampai google resepi nak masak nasi goreng sardin. Nama pun nasi goreng konsep dia sama jer macam nasi goreng lain cuma tambah sardin je.

Tapi cara aku, nasi goreng mesti tak berminyak sangat & nasi tak melekat lekit & berketul2. Jadi cara aku buat nasi goreng sardin ni memula macam biasa panaskan minyak tumiskan bawang, kalau ada daging/ayam & sayur yang nak ambil masa untuk masak aku akan masukkan sayur tu dulu, macam semalam aku guna 2 jenis sayur. Kubis & sawi. Jadi aku masakkan dulu kubis & batang sawi.. daun sawi aku hold sekejab. Sekejab jer baru aku masukkan sardin. Tapi mesti hancurkan dulu sardin. Sardin pun tak banyak sebab aku tak suka kalau terlebih sardin nanti dia bergumpal dengan nasi bukan je rasa sardin tu terlebih malah rasa tak sedap kalau terlalu tebal rasa ikan sardin & menenggelamkan rasa bahan2 lain. Jadi aku guna dalam 2 ketul sardin size besar tu. Erkk.. tak sampai 2 ketul seketul lebih sikit jer. Nak makan pun 2 orang jer.  Semua rasa mesti seimbang baru sedap. Bukan je sedap view pun cantik. Kita pun kalau tengok nasi goreng basah berketul2, berminyak takde selera jugak kan. hanya ikan sardin aku tak guna sos sardin yer. Nanti nasi goreng jadi basah, memang bukan taste aku.

Lepas dah goreng sekejab sardin tu baru aku masuk telur hancurkan tapi jangan sampai masak telur tu kemudian masukkan nasi. Gaulkan sehingga semua bahan jadi sebati masukkan daun sawi & garam secukup rasa. Goreng sekejab sampai rasa puas hati lepas tu boleh la hidangkan sesuka hati. Nak pedas korang pepandai la tambah cili ke hapa yang patut. Asben aku pantang makan pedas so nasi goreng sardin aku memang bebas sebarang cili 100%.

Jemput tengok

Lepas dah hidang dengan sesuka hati takkan tengok je makan la sekenyang hati. Ops.. kita di ajar berhenti sebelum kenyang & makan sebelum lapar. So jangan ikut nafsu syaiton sangat yer. hehehehehe

Jadi inilah cara lekat lekit masak nasi goreng sardin yang tak melekat lekit. Sebab ada yang tanya resepi jadi aku bagi resepi berkonsepkan sembang2 bawah pokok jer. Tak formal sangat macam cik mat gebu tulis resepi katanya. Selamat mencuba semua. hahahaha

Moral of the story.. rahsia nasik goreng sardin tak melekat lekit & berketul2.. nasi kena sejuk, jangan terlebih ikan sardin & kalau boleh jangan guna sos sardin. Kalau nak guna letak sikit jer. hehehehe


Yang menarik untuk di baca :
Biarpun nakal.. benda2 yang mereka buat kadang2 mampu buat kita hilang stress. Yang ada anak atau di kelilingi kanak kanak kecil tak kira anak buah, anak orang atau anak sendiri mesti pernah berdepan dengan salah satu atau semua 10 benda yang kita rasa alahai comelnya tapi kenapa lah nakal sangat.. Kalau anak sendiri confirm la snap pic atau record video kemudian upload walau perbuatan tu kategori perbuatan nakal. Nak tahu apa 10 perkara nakal yang selalu kanak kanak buat tapi menggelikan hati meh tengok kat sini

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PEMANDU WANITA SAMSENG CUMA BERANI TUNJUK JARI TENGAH

27.5.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Tu dia.. tajuk entri mesti ramai pemandu2 wanita terbeliak mata nak baca kan? Almaklum perkataan wanita kat situ di highlight tapi macam biasa la mustahil semua pemandu wanita macam tu. Of course la nak cakap pasal segelintir yang pasti bukan pemilik myvi. Cuma kali ni nak cakap pasal Viva pulak.

Sekadar hiasan. Carian Google

Alkisahnya Ahad.. Hari berjimbaraya maka keluarlah kami 3 beranak. Dalam perjalanan nak menuju ke destinasi masa nak konar tiba2 berselisih dengan sekumpulan gegadis dalam Viva forever. Sampai nak berlanggar sebab tak menyempat sangat nak masuk. Yang bawak kereta nampak sampai nak melekat muka kat cermin kereta nampak sangat la memang tahap kecekapan dia bawak kereta tu tak seberapa. Even aku tak reti drive tapi aku tau sangat yang mana dah lama bawak kereta, yang baru dapat lesen & yang tak berapa confident drive. gaya depa pegang stereng pun boleh tau.

Bising2 la jugak drive berhemah aku ni.. Lepas tu tetiba nampak perempuan kat dalam kereta tu angkat jari tengah. Alahai.. yang drive tu pun nampak dada sampai melekat kat stereng. Cara dia drive pun nampak sangat2 tak berapa pandai sekadar kereta boleh gerak jer. Ni kalau samseng2 jalan raya lain maunya kena himpit kereta kau.. dah la salah, tunjuk jari tengah pulak kat orang mau terbabas gigit border jalan.

Aduhai.. Kalau setakat mampu angkat jari tengah simpan je dalam Bra katanya. Kiki stereng lock pun hanya berani samseng dengan orang tua. Kita ni perempuan. Bukan kata suruh tadah jer untuk di buli tapi kalau dah salah tu tak payah nak tunjuk samseng sangat la. Cuba angkat tangan dengan muka bersalah tanda minta maaf.. orang yang tengok pun sejuk sikit.

Moral of the story.. Bawak kereta bukan dada pegang stereng tapi tangan. hahaha


 Yang menarik di baca :
Yang bercadang untuk ke hong kong kena baca ni. Kenapa perlu ke hong kong sepanjang bulan Jun - Ogos bukan bulan lain?
Haven’t been to Hong Kong during the summer yet? You’re missing out big time!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BELAJAR MENGAJI,JADIKAN HADIAH & HANTARAN DENGAN SET QURAN DIGITAL PEN

26.5.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Takde alasan tak reti mengaji untuk tak baca Al quran. Zaman teknologi ni banyak alatan di cipta untuk memudahkan kita belajar mengaji Al Quran.. Yer betul belajar dengan guru adalah lebih afdal tapi orang kata kalau kat rumah takde guru nak practive boleh la guna teknologi2 terkini yang membantu memudahkan kita. Apa guna teknologi kalau tak mampu memudahkan. Betul tak??

 

Maka hari ni aku nak memperkenalkan produk yang maybe ramai yang dah tahu atau mungkin ada masih belum tahu. Pen Quran Digital. Sesuai untuk semua, membantu anda dan keluarga anda mengaji, bertadarus & ajar anak anak mengaji. dengan Visual & video produk ni mampu menarik minat anak anak kecil untuk belajar mengaji. Senang di gunakan sebab bacaannya jelas & satu persatu. Senang la kita nak ikut. Cara penggunaan jugak senang, sebab terdapat butang2 pelbagai fungsi pada pen digital ni memudahkan anda belajar membaca Al Quran.

 Dan di sertakan bersama Al Quran yang mempunyai fungsi terjemahan, merakam bacaan, cetakkan berwarna, boleh mengawal volume & bacaan di alunkan oleh Qari2 yang di luluskan KDN.


Produk ni di jual secara set. Set yang terdapat Pen Digital Quran:


Semua tu dengan harga yang berpatutan RM199.00. Harga ni adalah harga Promo sempena Ramadhan 2015. Percuma postage & ada free gift jugak kalau anda membeli sekarang.


Ia jugak sesuai untuk di jadikan hadiah,hantaran perkahwinan. Dari korang dok buat hantaran dengan sebijik gitar karan tu adalah lebih baik list kan produk ni sebagai salah satu barangan hantaran. Bukan mahal sangat pun berbanding handbag Bonia.. Ye dak?

kalau berminat nak miliki set Pen quran Digital korang boleh lawati
FB page : Quran Digital Pen
Sms/Whatsapp myq ke 0192172510
Atau boleh menghantar mesej ke :  http://tinyurl.com/lc4nu2a

Pastikan anda berurusan dengan Abang Man sahaja ( 0192172510 ) untuk memastikan anda membuat pembelian yang selamat & tidak berisiko di tipu.

Kalau yang berkemampuan elok la simpan satu set di rumah. Kerana produk ni sangat berguna untuk memastikan kita membawa Al Quran dengan betul. Tak rugi beli, sebab produk yang membawa manafaat & tak mustahil boleh menjana pahala kalau kita gunakan dengan niat yang betul, Insya Allah.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MISTERI KERETA DAIHATSU CHARADE TANPA PEMANDU DI LEBUHRAYA PAGOH

26.5.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Apapun orang kata, segmen seram serik lekat lekit akan terus bersiaran di blog puaka melekat lekit ni katanya. Ada ku kesah? hahahaha.. Selagi aku ada mood nak tulis kisah seram kat blog ni maka aku akan terus tulis sampai aku sendiri rasa macam lumpuh nak taip cerita seram lagi. Malam ni kita ke cerita hantu lebuhraya pulak. Kisah sebuah kereta Daihatsu Charade yang misteri & seram. Bukan takat misteri & seram malah katanya banyak menyebabkan kemalangan berlaku kat situ.

Sekadar hiasan. Sumber google

Alkisah tersebutlah kisah... aibbbb... sang kancil datang beramai ramai mengadap ke bawah duli sultan firaunnn!! Ops... terlebih pulak. Alkisah seorang kaki racer ni telah mengalami satu kejadi misteri, seram & menakutkan semasa melalui lebuhraya plus pagoh ni. Pada satu malam yang sepi.. pak mat malam tu cuti jual topi... berlakulah satu kejadiannya. Seorang mamat bersama isterinya sarat mengandung dalam perjalanan balik kampung. Almaklum la malam tu malam krimas, cuti umum. Time tu jam dah pukul 11.45 malam. Tu antara time2 hantu tengah get ready nak berjimbaraya jugak tu. Lepas sikit R&R lebuhraya pagoh depa terserempak dengan sebuah kereta Daihatsu Charade yang menggunakan lorong kiri. Tapi bila si mamat ni nak potong dia macam ajak race pulak. Almaklum mamat tu pun jiwa racer masih menebal even bini dah sarat mengandung. Tapi sebab bini dia membebel bawak kereta laju, maka dia slow kan pemanduan.

Tapi terdetik jugak kat hati dia.. terfikir macam mana kereta model lama tahun 80an yang tak modified apa2, standard je boleh meluncur laju macam tu. Bila dia suluh dengan kereta, memang uzur la kereta tu. Warna putih pun dah lusuh, dengan karat & lubang sana sini. Kereta tu terus meluncur laju di lorong kiri mengikut kelacuan kereta mamat ni buat dia tak boleh memotong kereta Daihatsu Charade tu. Sebab geram dia menaikan lampu (Beam) tapi apa yang di lihat memang mengejutkan. Kereta tu takde pemandu!! Dia boleh nampak dengan jelas kat seat pemandu kosong. hanya nampak stereng jer. Dia cuba perlahankan kereta tapi tetiba break pulak tak berfungsi. Kereta dia terus bergerak laju tetiba macam ada yang menyentap & menarik stereng kearah kiri. kereta dia hilang kawalan akhirnya merempuh besi penghadang jalan & melambung 360 darjah berputar di udara. Entah kenapa sampai part ni aku tetiba teringat cerita jepun Mirror attact yang boleh lompat pusing2 di udara. hahahaha

Kereta depa jatuh dengan cara menghempap bahagian depan dalam keadaan terbalik. Mujur bini dia yang mengandung tu pakai seat bell so dia mampu bertahan kat seat tu, manakala mamat tu dia berpaut pada stereng cuma badan dia je terhempap kat bahagian atas kereta masa kemalangan tu berlaku. Apapun mereka bernasib baik sebab tak ada kecederaan serius & kedua duanya selamat.

Dia pun pergi buat report polis kat balai polis pagoh. Pegawai polis yang ambil report dia pun akui banyak kemalangan yang berlaku kat situ di sebabkan daihatsu charade misteri tu. Ada yang mati ada yang selamat.

Ada lagi kejadian misteri yang berlaku masa kemalangan tu, katanya masa orang tengah sibuk tolong dia & isteri.. toll truck dengan sibuk tarik kereta dia tetiba dia nampak ramai budak2 kecik tak berbaju & berseluar pendek main kejar kejar kat kawasan tu. yang peliknya kawasan tu takde perkampungan ke hapa. Yang ada parit besar, semak, belukar, gaung & ladang kelapa sawit. Time tu dah memang masuk time riadah hantu. Dah pukul 12 tengah malam katanya

Masih menjadi misteri kereta Daihatsu Charade buruk di lebuhraya plus pagoh... Maka kalau korang bertembung buat2 tak nampak sudah. Jangan di layan sangat kalau dia ajak race.

Moral of the story... Lumba haram membahayakan keselamatan. Aku ingat manusia jer suka racing, hantu tak padan dengan kereta model lama pun ada nafsu berlumba. hikhihikhik


Sumber : Khir Khalid


Yang menarik :
Sapa nak full tank minyak percuma & hadiah lain bernilai RM600 dari shell. Rugi tau kalau terlepas peluang macam ni. Bukan selalu ada pun.Mesti ramai nak tahu macam mana nak dapat semua tu jadi meh tengok kat link bawah ni

See the kind of perks you can get from Shell worth over RM600 just by doing a simple survey!

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SIJIL HALAL SECRET RECIPE DI TARIK BALIK

26.5.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

takde effect kat aku pun sebab aku bukan penggemar & pengunjung secret recipe. Dah la mahal & bukan taste aku sangat makanan2 kat situ. Rasanya dalam hidup pernah sekali jer aku makan kat situ. Tu pun orang belanja. Dah tu zaman bujangan dulu. Pun camtu makanan yang aku order tak luak pun aku makan.

Sumber Google

Tadi terbaca kat Sozcyili katanya sijil halal secret recipe kena tarik balik. Hahahahha... teringat cadbury dulu. Tak payah risau.. Kalau dah halal balik nanti depa boleh bayar blogger untuk sebarkan kehalalannya balik. Apa susah kau bayar jer blogger yang mula2 kemain boikot pun boleh jadi sokong. Janji bayar. hahahaha

Sumber Sozcyili

Apapun.. Aku ni jenis sekali kau ada kontroversi dengan status halal maka aku ambil langkah selamat.. Takpe la. Selagi tak darurat makan je kat tempat lain. Banyak lagi boleh makan kek bukan kat secret recipe jer. Kau nak gigih sangat makan kat situ dah kenapa.

Kena ajar pengusaha macam ni supaya mereka tak pandang isu halal bukan isu yang boleh main aucak.

Moral of the story.. tepuk dada tanya selera. Nak terus makan atau tak pilihan di tangan anda.

p/s : tak payah pertikai sangat sijil halal secret recipe di tarik balik bukan faktor guna bahan2 terlarang sebab halal atau haram bukan hanya menggunakan bahan, ramuan yang tidak halal malah banyak lagi faktor yang menyebabkan ia mungkin menjadi kemudaratan maka sijil halal di tarik balik. Asal takde babi je semua boleh ngap! bila dah sijil halal kena tarik tu bermakna something wrong somewhere la.



 Yang menarik di baca :
Yang bercadang untuk ke hong kong kena baca ni. Kenapa perlu ke hong kong sepanjang bulan Jun - Ogos bukan bulan lain?
Haven’t been to Hong Kong during the summer yet? You’re missing out big time!

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MISTERI BILIK BERHANTU KOLEJ TELEKOM UUM SINTOK

25.5.15 Suria Lekatlekit 10 Comments

Untuk segmen seram serik lekat lekit malam ni aku pilih cerita hantu educated sikit la. Hantu Universiti. Hantu pun ada level2 jugak tau.. hantu tak sekolah bertenggek atas pokok.. hantu sekolah tak habis merayau kat jalan raya & hantu terpelajar mesti la port dia kat Universiti katanya.. hahahhaha... ok ok.. tanpa merapu meraban tahap orang nak muntah baca meh la kita kembali di selubungi seram dengan kisah.. Misteri bilik berhantuk kolej telekom UUM Sintok, kedah.


Alkisanya tentang sebuah bilik misteri yang berada di tingkat empat, block lelaki kolej telekom UUM sintok. Lokasi bilik ni berada nun di hujung sekali. Hantu pun nak privacy jugak katanya. Pilih bilik hujung2. hahahaha... ok ok sambung cerita balik. Bilik ni menyimpan misteri yang menyeramkan.. antara kesan tapak kaki yang melekat pada simen lantai berhampiran dengan bilik misteri tu. Milik siapa tapak kaki tu.. Masih misteri yang tak terungkai yang pasti katanya bukan kepunyaan seorang manusia. Adakah kucing? mustahil la tapak kaki kucing jadi misteri & seram sangat kan? Apa barang nak seram dengan tapak kaki kucing. Rumah aku dulu2 pun ada kesan tapak kaki kucing atas lantai simen. hahahaha

Op's termelalut pulak. Berbalik pada cerita bilik misteri tu.. Bilik tu di kosongkan bertahun tahun lamanya. Cat dalam tu jugak tak bertukar & kosong tak ada sebarang perabot. Biar usang berbanding bilik2 lain di kawasan kejirananya. Semua berseri dengan cat & perabot. Ini sebab pernah bilik tu cuba di masukkan dengan perabot bagai tapi belum start minggu orientasi habis perabot dalam tu jadi kucar kacir & rosak. Cermin pecah berderai. Dan sejak itu bilik itu di kosongkan & di biarkan usang.

Katanya ramai pelajar selalu nampak bilik tu pada malam hari lampu terpasang tapi tak ada sesiapa yang berani dekat atau masuk ke bilik tu. Yang nasib tak berapa baik sikit katanya akan nampak bayangan seorang wanita berambut panjang berpakaian serba putih berdiri mengadap tingkat bilik tu. Standard hantu.. mesti rambut panjang baju serba putih. Ni spesis tipikal hantu. Tak berapa rare sangat hahahaha

Paling seram katanya.. pelajar yang duduk di tingkat bawah yang betul2 di atasnya bilik misteri tu pernah di ganggu hantu perempuan berambut panjang & berpakaian serba putih ni. Time dia macam biasa waktu riadah spesis hantu la.. tengah malam.  Ada jugak kejadian di mana pelajar yang tinggal berhampiran bilik tu di ganggu. Katanya masa dia tertido kemudian terbangun mamai2 lepas nampak hantu wanita berambut panjang & berbaju serba putih tu duduk dekat dengan katil kawan dia. Tapi sebab mamai2 katanya dia tidur balik.. esoknya dia mula ting tong.. tak tau yang dia nampak semalam tu mimpi atau realiti

Ada kejadian lagi.. dimana seorang pelajar cina yang tiba2 di cekik dari belakang semasa tengah study. Lepas dia meronta2 akhirnya terlepas jugak dari cekikan misteri tu. Menurut cerita katanya bilik tu pernah di huni seorang pelajar perempuan yang membunuh diri dalam locker sebab cinta. Lepas kejadian tu blok tu di tukar kepada blok lelaki.

Menurut sumber, semua kisah yang di ceritakan adalah kisah yang benar2 berlaku cuma aku harap jangan ada pulak percaya hantu wanita berambut panjang & berpakaian putih tu adalah jelmaan pelajar yang mati bunuh diri tu. Tempat orang mati di bunuh atau bunuh diri ni memang tempat kesukaan jin.. Jadi maybe jin ambil kesempatan untuk menyesatkan manusia dengan konon2 menjelma sebagai roh orang yang mati tu. Kena ingat dalam ajaran Islam.. Orang yang dah mati takkan kembali kedunia dalam apa bentuk atau jelmaan sekalipun. Yang ada cuma jin & syaitan untuk menyesatkan manusia

Moral of the story.. Jangan bunuh diri tak kira la sebab frust cinta ke hapa.. Bukan apa takut nanti nama anda menjadi momokkan seram orang yang masih hidup. Dah mati pun orang dok sebut2 lagi perkara buruk pasal anda. Jangan risau.. sampai masa mati jugak. Sekian terima kasih

Sumber cerita : UUM SINTOK : Kisah Hantu DI Kolej Telekom


Yang menarik mungkin korang minat nak tahu:
Kalau hangpa nak tau hangpa termasuk dalam golongan tipikal yang suka frame 15 jenis gambar ni atau tak.. Mai tengok korang frame tak gambar gambar macam ni kat rumah.. Gambar macam mana? Jom tengok kat bawah ni

15 Typical Photos You'll Find Framed Up In A Malaysian Home

10 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FRAME GAMBAR BOGEL MASA KECIL ADALAH GOLONGAN TIPIKAL

25.5.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Sapa yang jenis suka frame & gantung gambar2 kenangan kat rumah? Mesti ramai kan.. Yelah, dalam hidup seorang manusia ni keinginan untuk menunjuk tu tetap ada tak kira la dengan niat baik atau sebaliknya.


Selalunya kita akan frame gambar yang ada kenangan istimewa atau gambar yang kita rasa cute, comel & cantik. Jarang la sangat orang nak letak gambar buruk dia kat dinding rumah sebagai hiasan. Kalau ada orang tu memang rare. Maybe keindahan & kecantikkan bagi dia tak sama macam orang lain. Maybe dia rasa buruk tu pun satu seni yang menarik hahahaha.

Ok hari ni aku nak share 15 gambar tipikal yang orang suka framekan di rumah. Salah satu gambar yang maybe mak bapak atau kita sendiri rasa comel di framekan adalah gambar masa kecil yang bogel tapi terselindung alat sulit tu. Sebab golongan macam ni berpendapat gambar tu sering mendapat perhatian tetamu yang datang kerumah.  Alah.. macam retis sekarang dok buat, dapat anak je buat photoshoot bogel. Bukan anak je separuh bogel sekali dengan bapak pun nak tumpang bogelkan separuh badan jugak. kekonon dia nampak anak dia bogel cute, dia rasa dia bogel pun cute jugak kot. hahahaha.

Kalau hangpa nak tau hangpa termasuk dalam golongan tipikal yang suka frame 15 jenis gambar ni atau tak.. Mai tengok hangpa frame dak gambar gambar macam ni kat rumah.. Gambar macam mana? Jom tengok kat bawah ni

15 Typical Photos You'll Find Framed Up In A Malaysian Home

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ARTIS LELAKI YANG BERKAHWIN SAAT POPULARITI MEREKA DIPUNCAK

25.5.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

perkara biasa bila dah jadi retis kekadang yang dah ada makwe, tunang atau dah plan nak kawen tetiba tangguh, tetiba putus yang dah kahwin pun bila dah popular tetiba cerai. Dugaan menjadi orang popular katanya.. Di kelilingi dengan gegadis cantik, gebu, seksi & macam macam lah. Tapi masih ada artis lelaki yang tak tergugat kesetiaan mereka saat populariti mereka berada di puncak.

Sumber Google

Antara artis lelaki yang berkahwin ketika populariti mereka berada di puncak adalah.. Amar Ashyraf yang ketika tu populariti dia melonjak naik selepas berlakon drama Setia Hujung nyawa. Tengah2 dok hot & spicy tup tup dia umum nak kawen. Ada peminat yang rasa frust jugak tapi katanya kalau dah sayang & cinta.. dah sampai jodoh dia tetap akan kahwin.


Artis kedua.. Izzue Islam. sebab dia dengan isteri ni kenal sebelum dia jadi artis lagi. Masa dia masih kerja di kedai makan. Si Awin tu la banyak tolong & support sehingga dia berada di tempat yang dia ada sekarang. Dia pun kahwin ketika populariti dia berada di puncak. Perbezaan umur tak jadi penghalang.


Biarpun kedua2 retis ni muda muda belaka tapi tetap memilih berkahwin dengan pasangan yang depa kenal sebelum depa terkenal. Kita ni.. Follower banyak sikit pun mula lupa kawan dah.. gamaknya kalau jadi retis popular langsung hilang ingatan ke hapa tak tau la. hahahaha.

Bagi aku.. bila dia percaya rezeki tu dari Allah yang datang selepas kita berusaha & berdoa so takde apa yang perlu takut. Bukan macam si semawi dulu tu... Culture shock. Ingat orang yang bersama kita dari bawah tu la orang yang boleh bersama kita dalam susah senang. Orang yang nampak kita bila kita berada di puncak selalunya kalau kita jatuh dia mula berundur setapak demi setapak jauhkan diri.

Moral of the story... Jangan lupa diri. kekekeke


Yang Menarik untuk di baca :
Yang bercadang untuk ke hong kong kena baca ni. Kenapa perlu ke hong kong sepanjang bulan Jun - Ogos bukan bulan lain?
Haven’t been to Hong Kong during the summer yet? You’re missing out big time!

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH SERAM KELIBAT PUTIH JALAN JENIANG - SIK, KEDAH

23.5.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Tak kira hari minggu ke hapa segmen seram serik lekat lekit akan terus bersiaran. Memang tak bagi change la hangpa hidup tenang tanpa di selubungi misteri katanya. Harus rasa seram baru reti tidur awal. Kalau tak online sampai ke subuh. Ok cerita terpilih kali ni adalah kisah sekumpulan pelajar yang berdepan dengan kejadian misteri masa dalam perjalanan dari kedah nak ke kelantan. Alkisahnya bermula...


4 orang pelajar ni lepas mendaftar untuk kemasukkan baru sebuah kolej untuk pengajian dalam bidang agama di alor star kedah. Walaupun depa baru je sampai dari kelantan ke kedah tapi lepas pendafataran sebab kelas belum bermula pakat ambil keputusan nak balik kelantan jugak malam tu. Depa ni bertolak time tu dah dekat pukul 12 tengah malam. Time2 hantu beridah la katakan...

Jalan punya jalan.. katanya dah masuk jalan jeniang - sik tiba2 depa termasuk satu jalan yang gelap. Orang pun takde lalu lalang.. rumah pun tak nampak ada di tepi jalan2. Normally jalan kampung ni ada jugak rumah orang kampung kan. Masing2 tak tahu dorang kat mana masa tu. Sepatutnya dorang dah masuk satu simpang untuk tembus jalan Baling - Gerik tapi simpang tu tak nampak2 pun.

Sebab tak jumpa simpang tu, depa decide untuk U-Turn patah balik. Masa U-turn dua daripada mereka yang duduk kat seat penumpang di belakang tiba2 rasa seram sejuk semacam jer. Harus tegak berdiri bulu roma kalau rasa seram ni kan. Maka depa pakat2 la baca ayat2 suci Al Quran yang mana boleh jadi pendinding dari gangguan makhluk2 yang tak nampak ni sambil meneruskan perjalanan. Sedar2 dekat 50KM dorang tersesat masuk jalan gelap tadi. Akhirnya jumpa jugak simpang, tapi sekali lagi mereka salah masuk simpang & melalui semula jalan gelap gelita. Yang si pemilik kereta tu rasa lain macam, so stereng bertukar tangan. Tadi kawan dia drive sekarang dia pulak take over kereta kancil dia tu.

Bila dah tukar driver, Alhamdulillah jumpa jugak simpang sepatutnya. Akhirnya sampai jugak ke jalan besar. Tup2 tengah borak2 yang 3 lagi tu tertido tinggalah yang sorang ni drive. Kebetulan hujan renyai2 so kelajuan pun setakat 60kmj je masa tu. Time tu tengah naik bukit so memang tak boleh pecut sangat la... Tiba tiba... Jeng! jeng! jeng!

banyak kelibat putih tiba2 muncul depan kereta dia yang jarak tak sampai 50km pun. Apa lagi break mengejut la. Sekali Prang! Hancur bonet kereta katanya terempuh kelibat putih tu. 3 lagi yang tidur terbangun sebab terkejut dengan pelanggaran tu. Memula dia cuak takut terlanggar orang ke hapa tapi bila tengok takde sapa atau apa2 yang di langgar. Jadi pelik sekejab.. kereta remuk teruk kat depan tapi mangsa langgar takde pulak. di teruskan jugak perjalanan. Nasib baik enjin tak mati. Lampu jer pecah tapi mentol dia elok terpasang. Yang pelik lampu tinggi yang sebenarnya dah rosak tetiba hidup pulak dia lepas perlanggaran tu berlaku.

Sampai la satu tempat dorang berhenti nak check kerosakkan kereta. Tapi tak perasan tempat depa berhenti tu di belakangnya ada kawasan perkuburan cina.  Lepas tu depa teruskan perjalanan sampai ke tasik Banding semua fikir nak berhenti rehat tapi tak jadi sebab nampak dari side mirror macam ada something tengah tengok depa semua. Diteruskan perjalanan sampai depa jumpa satu kontena trailer yang berhenti tepi jalan. So depa decide berhenti kat trailler tu je la. Tumpang berehat. Sebab kat situ je yang ada lori kontena berhenti tepi jalan di tengah gelap gelita. At Least kalau ada apa2 berlaku ada peneman. Apa lagi Padamkan lampu kereta, tak matikan enjin, free gear dan tarik handbrake. Tak sampai 1 minit, keempat-empat tertdo..

Tiba2 kawan dia menjerit.. kata kereta bergerak sendiri naik bukit. 
Lampu tak pasang, gear masih free, handbrake masih tak turun. Tapi kereta jalan! Dia tengok kaki kanan aku bergerak sendiri hentak2 pedal minyak. Kereta pulak bergerak ke arah gaung. dalam mengelabah dia cuba kawal kaki dia yang bagai di kawal oleh orang lain pijak2 padel, nyalakan lampu dan akhirnya dapat kawal balik kereta.

Lepas sampai semua kat rumah masing2.. Masa di tertido petang tu tiba2 mak dia kejutkan dia katanya ayah dia meracau2 macam kena rasuk. Suara dia berubah jadi suara perempuan dok tengking2 habis semua orang. Skip cerita bawak pergi berubat, termasuk geng dia yang dalam kancil tu jugak. Kata perawat tu 'benda' tu sekarang ada dengan depa semua. So, perawat tu cuba berinteraksi dengan 'benda' tu. Katanya perempuan asalnya perempuan cantik yang mati di gilis trailer kat jalan yang mula2 dorang sesat tu, sampai separuh kepala hancur. Jadi dia berdendam dengan manusia.. Lepas rawat semua, katanya benda tu pun di hantar balik kat tempat asal dia. Semuanya kembali seperti sediakala.

Tapi aku confius walau cerita ni aku baca katanya yang merawat tu seorang ustaz, budak2 yang terkena gangguan tu katanya pelajar jurusan agama tapi takkan tak tau kot orang yang dah mati mana boleh menjelma sebagai hantu ke hapa untuk balas dendam. Yang ada cuma jelmaan jin & syaitan yang nak menyesatkan manusia.. hahahaha konpius kat situ.

Moral of the story.. hati2 di jalan raya bukan je hati2 sesama manusia malah hati2 sesama makhluk yang ada tak kira yang nampak atau tak nampak. Peace!


 yang menarik untuk di baca :
Benda yang paling buat kita rasa Annoying kat whatsapp adalah bila orang add kita masuk ke group2 tanpa keizinan, lepas tu spam mesej iklan produk jualan mereka & suka sangat dok copypaste khabar angin & mesej berantai.. Ni cara macam mana kita nak bagitau semua tu kita rasa annoying dengan guna emoji kat whatsapp.. meh tengok

8 Snarky Emoji Comebacks For Your Biggest, Most Annoying WhatsApp Problems

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com